Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
354 odpowiedzi w tym temacie

#226 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 21 sierpnia 2011 - 12:41

paffcio, ja nie mam topowego MBP a dziala rownie szybko co na SL, temperatury osiaga takie same maryce, szczerze mowiac nie musialem niczego odpalac w ten sposob w jaki opisujesz, wiec byc moze jest tak jak piszesz. brak ciaglosci w skrotach klawiszowych wydaje sie byc bez sensu - ja pelnego ekranu nie uzywam praktycznie w zadnej aplikacji bo na 27'' co do plynnosci itp. nie mam zadnych zwiech, przyciec czy nadmiernego grzania ani na iMacu ani na MBP. system byl instalowany od zera na obu maszynach. jedyne do czego mam zastrzezenie do AppStore - potrafi dosc dlugo sie zastanawiac ...

#227 paffcio

paffcio
  • 27 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 12:47

A połączenia VNC łączące do dodatkowego pulpitu na którym jest NIC (pewnie wspomnianej 'szarej tapety' z posta powyżej) nie irytują obrońców Liona? W zwykłym Leo nie było z tym problemu, a teraz? Nie mogę się połączyć najnowszym iPadem z najnowszym Lionem. Intuicyne i kompatybilne i jednym.

---------- Wpis dodano o 11:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:44 ----------

system byl instalowany od zera na obu maszynach.

Może właśnie to jest jedyne i słuszne wyjście. Tylko wtedy co z softem, konfiguracjami itp. Siedzieć i klepać? TM pewnie popsuje więcej niż naprawi

#228 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 12:48

Chłopie, ale tu nie ma żadnych obrońców Liona, jeśli komuś działa dobrze i jest zadowolony to o tym napisał, weź się tak nie podniecaj, skoro tobie coś działa źle to cofnij się do SL albo czegokolwiek z czego będziesz zadowolony i zrozum że nie wszyscy mają problemy z Lionem. Nie to nie jest jedyne słuszne (czysta instalacja), aczkolwiek na wiele problemów pewnie pomoże, u mnie Lion tak samo działa na czysto instalowany jak i po nakładce na SL, więc różnie to jest, a wierz mi zauważyłbym różnicę nawet minimalną. Jednym działa dobrze tylko na czysto, innym wszystko jedno jak instalowany, a jeszcze innym wali się bez względu na sposób instalacji, nie ma żadnego jednego jedynego dobrego sposobu.

#229 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 21 sierpnia 2011 - 12:51

Nie jestem obronca czegokolwiek - pisze ze Lion dziala mi plynnie, bez zwiech i jest kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami ktorych uzywam. Rowniez nie mam problemow z intuicyjnoscia tego systemu. Z reszta, na Windowsa tez nie narzekalem i nigdy mi sie nie zawieszal - moze po prostu potrafie utrzymac porzadek w systemie? ;)

#230 paffcio

paffcio
  • 27 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 16:38

Ja się tylko irytuję wyrzuconymi w błoto pieniędzmi i zmarnowanym czasem. Tym bardziej że komputer służy mi do wszystkiego i wszelkie braki stabilności odczuwam znacznie. Cieszę się że Wam chodzi dobrze, ale jeśli człowiek pyta czy updateować - radzę nie. Skoro w najlepszym wypadku będzie miał podobną wydajność. Bo chyba takich którym jest z Lionem szybciej i z jakiegoś powodu wygodniej jest jednak mniej niż więcej. Chętnie cofnąłbym się do SL, boję się jeszcze większych hocków klocków.

#231 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 16:41

Ok, to poradziłeś że NIE bo to i tamto źle działa, inni że TAK bo wszystko ok, i na tym powinno się skończyć, a nie pyskówki dalej prowadzisz.

#232 paffcio

paffcio
  • 27 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 16:48

Zgadzam się. Nie widzę tylko żadnej pyskówki.

#233 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:05

U mnie na Macu Mini po miesiącu szarpania się z Lionem, miarka się przebrała. Komputer uruchamia się 5 minut, nie daje się wyłączyć, pomaga tylko przytrzymanie off. Ramu (4 Gb) mu brakuje po półgodzinie pracy, przy otwartym tylko safari i parallels w wersji angielskiej. Brak też sterownika do HP Laser Jet P1102 pod Liona, obsługującego polskie czcionki. To nie jest system do stabilnej pracy, a żałosny wykwit, którego premiera zapewne była przedwczesna... To jest co najwyżej lew widziany od tyłu i robiący wieelką kupę. Snow Leopard to przy nim zacny kiciuś, szybki jak cholera. Na Airze Lion działa stabilnie. Jest tylko trzy razy wolniejszy od Snowa, dysk SSD zdaje się być zwykłym HDD...

#234 andwal

andwal
  • 115 postów
  • Skąd3city/UK

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:42

Paprochwbody musi to być jakaś sprzętowa wada nie systemowa

#235 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2011 - 19:00

Tylko źe po powrocie do Snowa na miniaku, wszystko fruwa, z powrotem. Na Airze Snow zapitalał jak kot z pęcherzem, tymczasem lew jest taki...dostojny.

#236 keypeer

keypeer
  • 14 postów
  • SkądPyrlandia

Napisano 21 sierpnia 2011 - 19:36

Po ukazaniu się patch`a zrobiłem drugie podejście, ale tym razem bez nakładki na SL. Czysta instalka przyniosła oczekiwany efekt. Stabilny system bez większych problemów. Upgrade Java obowiązkowy. W moim przypadku nakładka zarówno z patchem jak i bez niego była pomyłką. Z moją konfiguracją działa poprawnie jedynie clear & install.

#237 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 24 sierpnia 2011 - 22:23

Fakt jest faktem, ze na moim MB Alu 2008 wgralem (nadgralem) Liona i wczoraj mialem pierwszy cyferki i slaczki oraz bug report wylany na ekran startowy po updatcie Liona pierwszym (jakies tam panic report cos tam, nie znam sie). Nie chcial mi komp ruszyc z miejsca i dopiero po odpaleniu kompa w Safe Mode i pozniejszym restarcie system sie postawil stabilnie. Pierwszy raz cos takiego mi sie zdarzylo po jakimkolwiek uaktualnieniu. Dla porownania, wczoraj wsiadlem na nowego MB Pro 13 cali i7 i na Snow smiga bez najmniejszych problemow. Przyznaje tez, ze Lion nie ma zadnej nowej cechy, ktora by do mnie przemawiala jako zdecydowane ulepszenie. Oczywiscie jest to moze kwestia przyzwyczajen jakichs, ale faktycznie nic mnie nie rzucilo na kolana. Marketingowo oczywiscie sprzedane bardzo dobrze. Jedyne co pociesza to cena Liona, ktora nie jest zabojcza tym razem...

#238 Epheli

Epheli
  • 17 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 07:48

Wczoraj zainstalowałem Liona poprzez uaktualnienie (MBP 13 early 2011), pierwsze odpalenie prawie 3 minuty, komp bardzo wolny, Office odpalał się prawie 15 minut, temperatura 38 stopni, głośny wiatrak, drugi restart kompa 2,4 minuty, dziś rano już tylko 1 minuta, temperatura 33 stopnie i wszystko zaczyna ładnie chodzić :), jest trochę zmian w przyzwyczajeniach, ale Mission Control jest bardzo ok, i nowy klient poczty to też duży plus.

#239 Epheli

Epheli
  • 17 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 21:04

Ciąg dalszy po około 10 restartach, system podnosi się w 58 sekund, bateria trzyma jak na przed aktualizacją, Safari szybsze, dłużej otwiera się Word, ale to chyba z powodu zabawy z instalacją dużego pakietu czcionek. Wi-fi nie zrywa, może mam farta, albo nowa wersja Liona pozbyła się najbardziej dokuczliwych problemów. Nowa poczta jest super, pełna intuicja i wygoda :). Final Cut Pro X też uruchamia się szybciej mimo, że to tylko i3.

#240 andwal

andwal
  • 115 postów
  • Skąd3city/UK

Napisano 26 sierpnia 2011 - 21:26

Widzisz!czemu od razu wieszać "psy" na Lionie

#241 amator

amator
  • 503 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 21:40

Ja mam jednak watpliwosci. Moze jednak poczekac na jakies uaktualnienie kolejne. Nigdy mi sie slaczki nie zrobily na screenie startowym. W ogole nie musialem nigdy jeszcze robic restartu w SafeMode, wiec cos moze jeszcze musza dopracowac...

#242 andwal

andwal
  • 115 postów
  • Skąd3city/UK

Napisano 27 sierpnia 2011 - 10:44

amator wywal wątpliwości do kosza!idź z prądem czasu!

#243 vysoki

vysoki
  • 21 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 27 sierpnia 2011 - 12:44

Zainstalowałem i... wszystko w sumie jest ok, nie robiłem czystej instalacji tylko nakładkę na dość czystego SL. Może mi się wydaje ale zauważyłem lekki spadek wydajności hmm jednak może to odczucie spowodowane jest czytaniem, że wszystkim zwalania to przecież mi też musi ;) Pracuję już jakieś 2 tygodnie i nie widzę problemu, ja osobiście polecam.

#244 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:04

Zainstalowałem system dzisiaj na nowo. Tym razem zrobiłem partycję bez szyfrowania i bez rozpoznawania wielkości liter. Problemy z AIR i Flashem jak ręką odjął. Nawet zdaje się klawiatura przestała się co jakiś czas wyłączać. Jednak chyba nie do końca partycje z rozróżnianiem wielkości liter w przypadku OSX są dobrym pomysłem. Wygląda, że bateria nawet teraz dłużej trzyma. Hmmm... czas testów teraz.

#245 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 21:09

hm.. ja na początku nie byłam przekonana co do Liona (szczególnie że mój macbook ma już 3lata, intel core 2 duo, bałam się jak to będzie wyglądać, czy nie będzie to za duże obciążenie), ale po kilku godzinach zdecydowanie byłam na tak, zdecydowanie szybsza praca na Lionie, program Mail - zdecydowanie na plus. Kalendarz tak samo. Uważam że warto zainstalować Liona, przede wszystkim ze względu na poprawe szybkości!
:)

#246 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 września 2011 - 20:41

Witam Mam pytanie, jak wrócić do SL? Mam pendrive z oryginalnym systemem ale po uruchomieniu kompa z wcisniętym altem nie chce mi się zainstalować. Tzn wchodzę w instalator, wybieram język polski, a później komunikat, z ikonka dysku z wykrzyknikiem, że nie można zainstalować.

#247 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 01 września 2011 - 20:41

Przeformatuj partycję.

#248 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 września 2011 - 20:48

A da się to zrobić jakoś z instalatora, czy trzeba z windowsa? Podkreślę, że mam aira i brak windowsa.

#249 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 01 września 2011 - 20:49

Z instalatora. Odpal Disk Utility z menu - bodajże - Tools.

#250 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 września 2011 - 21:24

ok dziękuję za pomoc :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych