Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?

• This topic is locked This topic is locked
354 replies to this topic

#251 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 01 September 2011 - 22:51

Swoja namacalna przygode z Apple zaczynalem od b.wczesnego Tigera, nigdy z zadnym Tigerem i jego nastepcami nie mialem problemu. Obecnie od kilku dni jestem posiadaczem Lion'a,ktory na 4-letnim imacu smiga az milo. Jak narazie nie zauwazylem zadnych denerwujacych bledow.

#252 mcoy

mcoy
  • 34 posts

Posted 02 September 2011 - 05:59

@JEDI_V, obawiam się że wszystko przed Tobą :)

#253 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 02 September 2011 - 06:02

EEeeee malkontentem jestes ;-) ,mysle,ze bedzie ok.

#254 mcoy

mcoy
  • 34 posts

Posted 02 September 2011 - 06:21

@JEDI_V, kupiłem 10.7 jakiś 15 minut po tym jak pojawił się w "storze", pierwsze dwa dni to sam zachwyt, po tygodniu miałem czystą instalkę. Teraz po miesiącu codziennie myślę o powrocie do 10.6, ale staram się sobie powtarzać: "bądź twardy" (hihihihi), więc czekam na 10.7.2 :)

#255 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 02 September 2011 - 06:28

Ja mam iMac'a jak z podpisu +12 GB ram. Lew biega jak z petardą w dup!e.

#256 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 September 2011 - 06:30

A co wniesie 10.7.2 z tego co czytałem to nic szczególnego będzie nacisk na wsparcie iCloud, a o większych poprawkach w 10.7.2 nic nie piszą, albo ja źle szukam.

#257 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 02 September 2011 - 06:54

10.7.2 to będzie chmura. Na poprawki przyjdzie poczekać do 10.7.3

#258 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 September 2011 - 07:19

Nie wiem co oni mają za politykę, zamiast łatać Liona to najpierw wydają aktualizację, która nic nie wnosi do poprawy działania systemu. Bo ostatnia poprawka to śmiech na sali.

#259 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 02 September 2011 - 07:30

Bo chmura jest najważniejsza. W końcu na niej Apple będzie zarabiać więcej niż na poprawkach do Liona.

#260 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 September 2011 - 07:41

Pracowałem na Lionie od premiery jej wydania, początek był całkiem ok, ale z czasem zauważyłem zdecydowane spowolnienie mojego MBA. Widocznie mój sprzęt jest zdecydowanie za słaby na ten system. SL działa rewelacyjnie, dużo szybciej. Do czasu jak nie zmienie sprzętu to zostaje przy snow. Pozdr.

#261 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 September 2011 - 07:49

effe miałem to samo tylko na mac mini 2010 przez tydzień, dwa system działał dobrze, a potem spowolnienie oczywiście nie piszę,że wszystko działało.

#262 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 September 2011 - 08:11

No dokładnie, dlatego jeśli SL działa super to po co zmieniać na system, który ma kilka wygodniejszych zmian, ale działa na sprzęcie o wiele wolniej. Poza tym samo uruchamianie komputera i wyłączanie trwa o wiele krócej na SL. MBA kupiłem właśnie z myślą o mobilności i szybkości. Jak zmienię w przyszłości komputer to już na pewno lion będzie działał sprawnie.

#263 PETER-SZEF12

PETER-SZEF12
  • 208 posts

Posted 03 September 2011 - 22:57

wgrałem Lion' a na Macbook' a Pro MID 2010 (2,4 Ghz, 250 Gb...) i jestem bardzo zadowolony. Nowy mail, gesty w safari, Mission Control. Zauważyłem też, że system działa dużo szybciej na moim komputerze. Polecam! Dla tych kilku zmian warto zapłacić 30 dolarów i cieszyć się z komputera jeszcze bardziej niż wcześniej :) Jak można używać Windows' a?

#264 amator

amator
  • 503 posts

Posted 04 September 2011 - 00:01

wgrałem Lion' a na Macbook' a Pro MID 2010 (2,4 Ghz, 250 Gb...) i jestem bardzo zadowolony. Nowy mail, gesty w safari, Mission Control. Zauważyłem też, że system działa dużo szybciej na moim komputerze. Polecam! Dla tych kilku zmian warto zapłacić 30 dolarów i cieszyć się z komputera jeszcze bardziej niż wcześniej :) Jak można używać Windows' a?

Nowa instalka czy nadgrany?

#265 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 04 September 2011 - 00:38

To może ja napisze swoje zdanie na temat Liona a mam go od dnia premiery także jakąś opinie moge mu wystawić. Ale zaczynając od początku 10.6 zmianiał u mnie komputer 3x, za każdym razem przywracanie konta usera i ustawień z TM czyli jednym słowem mówiąc zasyfiony na maksa, do tego zrobiłem mu upgrade do Liona i nie doświadczam żadnych problemów z systemem czy jego wydajnością.

#266 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 September 2011 - 09:33

Tylko na MacBookach AIR z 2010 ten system lion działa bardzo wolno.

#267 Kuba00

Kuba00
  • 169 posts
  • SkądŁódź, PL

Posted 04 September 2011 - 10:22

Ja szczerze mówiąc mam aktualnie i SL i Liona. SL na MBP 15" 2011 a Liona na MBA 11" 2011 w najniższej możliwej wersji (2GB RAM, 64GB SSD). Na pewno MBA chodzi dużo szybciej i sprawniej pomimo słabszego procesora i 11/2 RAM'u ale nie wiem w jakiej części jest to spowodowane zmianą systemu a w jakiej części zmianą dysku z archiwalnego HDD na SSD. Moje wrażenia z Liona są różne. Mission Control jest niedopracowane ze względu na to ,że nie widać w min minimalizowanych programów a jednocześnie fajne bo można zobaczyć programy odpalone które nie mają żadnych widocznych okien np. po odpaleniu systemu włącza się Skype, Adium etc. ale nie ma widocznych okien. Po przejściu do Mission Control widać okna. Gesty niektóre są totalną porażką (naturalne przewijanie stron, pokaż biurko) ale na przykład w Safari zastąpienie przycisków wstecz i naprzód gestami jest czymś czego bardzo mi brakuje w SL. Tryb pełnoekranowy bardzo przydaje się na ekranach 11",13" na 15" nie wiem czy bym tak często korzystał. Launchpad jest atrakcją (jedna z głównych zauważalnych na pierwszy rzut oka) niestety bardzo mało praktyczną i wykorzystywaną. Osobiście wolę bardziej przenieść sobie programy do Dock'a (których nota-bene fabrycznie tam nie zobaczymy) i odpalać tam. Kolejną sprawą jest estetyka. Jak dla mnie to system jest przystosowany bardziej dla małych ekranów :) przez swoje funkcje takie jak ukrywanie przewijania stron, tryb pełnoekranowy i położenie większego nacisku na gesty. // Oczywiście to tylko moje zdanie. // Bardzo fajną sprawą którą zauważyłem jest to ,że komputer w ogóle się nie grzeje nawet przy pracy na kolanach. Aktualnie piszę z MBP na kolanach i mam już ponad 50 C (odpalone jedynie Safari, Firefox, Skype w tle, Adium w tle oraz Mail w tle) a komputer nie robi kopii przy której osiąga 78 C lub nie gram w gry 88 C. Jestem lekko mówiąc początkującym MacUserem i nie wiem czy to tylko "cecha" MBP. Wydawało mi się ,że jeśli MBA jest jeszcze bardziej cienki (wręcz maksymalnie cienki) i jest w unibody oraz ma procesor i5 to ma takie same skłonności do grzania a tymczasem mogę spokojnie na nim pracować nawet nie odczuwając ciepła (teraz mój MBP zaczyna mnie lekko parzyć a to dopiero początek pracy). Teraz niestety muszę poruszyć gorszą stronę przez którą już pobranego Liona nie zainstalowałem na MBP - mianowicie zgodność z programami wszelkiej maści. Jest wiele programów które po prostu się nie odpalają np. Bluefish na którym pracuję od dawna, jest po PL i się przyzwyczaiłem, są takie które odpalają się ale ich stabilność jest zerowa i co 5-10 minut jest krytyczny błąd i prośba o wysłanie raportu do Apple, oraz są takie które chodzą świetnie ale zazwyczaj są to programy "z urzędu" zgodne z Lionem. Tak jak pisałem wcześniej na Lionie nie chodzą wszystkie programy zgodne SL 'owi a tym zgodnych w kategoriach free (ale również płatnych) jest mało. Miłą drobnostką jest też fakt auto-zapisywania chociaż ja i tam mam nawyk zapisywania co kilkadziesiąt minut (po straceniu kilku ważnych dokumentów). Reasumując jak mnie mnie Lion jest świetną nowinką (czyt. zabawką) na komputery typu MBA, Mac mini ale do prawdziwej pracy (MBP, MP) będzie się nadawał dopiero w wersji 10.7.5 - 10.7.6 kiedy to już najważniejsze błędy, niedociągnięcia i udogodnienia zostaną naprawione a swoją drogą kompatybilność oprogramowania z Lionem będzie bardzo dobra. Niestety co do ostatniego to tylko kwestia czasu. Zresztą tak samo jest z każdym OS.

#268 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 05 September 2011 - 16:49

broniłem Liona gdy wszedł ale po update do 10.7.1 nastąpiło coś co spowodowało powrót do SL. Macbook nie schodził poniżej 60 stopni, bateria trzymała znacząco krócej więc podstawowa zaleta macbooka czyli czas pracy na baterii i względna cisza została mu odebrana. Decyzja - powrót do SL dopóki Panowie z apple nie przestaną się bawić w animacje i nie poprawią samego systemu.

#269 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 05 September 2011 - 17:07

system po małych początkowych problemach z wyższą temperaturą i wyciem wiatraków sprawuje się dobrze, ja na mój komputer jest wystarczająco szybki i stabilny. z wiatrakami poradziłem sobie programem istat menu ustawiając je na sztywno w zależności czy laptop chodzi na baterii czy też nie temp nie przekracza w normalnej pracy 60 stopni. tyle z moich doświadczeń poza tym lion musi mieć kolejne poprawki bo jest według mnie jeszcze niedopracowany.

#270 Sholay

Sholay
  • 140 posts

Posted 08 September 2011 - 09:28

czytam, czytam, czytam i zaczynam się zastanawiać czy zamiast OSX 10.7 nie wybrać Win 7. mam Win 7 na służbowym laptopie i ŻADEN z problemów, o których piszecie w kontekście Liona nie występuje :) &

#271 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 08 September 2011 - 09:34

Sholay Ty teraz żartujesz prawda? Albo dobre zioło paliłeś ;)

#272 murdoc

murdoc
  • 24 posts
  • SkądOslo, NO

Posted 08 September 2011 - 22:48

A ile w W7 wystepuje bledow, ktore nie wystepuja w OSX? :)

#273 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2011 - 08:54

A ile w W7 wystepuje bledow, ktore nie wystepuja w OSX? :)

Milion :)

#274 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 10 September 2011 - 08:58

korzystam z 7 i Snow Leoparda (do Liona na tą chwilę nie widzę sensu przesiadki) i uwierzcie mi, że SL to azyl w porównaniu do problematycznego Windowsa. Owszem jest lepszy niż Vista, ale nadal to nie jest system dla mnie.

#275 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 10 September 2011 - 09:18

korzystam z 7 i Snow Leoparda (do Liona na tą chwilę nie widzę sensu przesiadki) i uwierzcie mi, że SL to azyl w porównaniu do problematycznego Windowsa. Owszem jest lepszy niż Vista, ale nadal to nie jest system dla mnie.

Zero konkretów, samo generalizowanie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users