Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?

• This topic is locked This topic is locked
354 replies to this topic

#151 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 01 August 2011 - 19:46

Panowie, spokojnie, po co te nerwy, tylko prowokujecie ftpd, by zaraz zaprowadził tu porządek. Proszę o rzeczową dyskusję w tym temacie, bez żadnych osobistych wycieczek. Kolejnej abolicji już nie będzie.

#152 bongojenga

bongojenga
  • 76 posts

Posted 01 August 2011 - 19:53

Mam małe pytanko odnośnie Liona. Czy na Moim starym Macbooku early 2007 2,16, 2GB, 250GB 5400 obr/min, GMA950. Lion nie będzie "zamulał"?

#153 bartek46op-51fde00dfc

bartek46op-51fde00dfc
  • 150 posts

Posted 01 August 2011 - 20:02

Najlepiej sam sprawdz, jak widac kazdemu tutaj inaczej chodzi na roznym sprzecie..

#154 bongojenga

bongojenga
  • 76 posts

Posted 01 August 2011 - 20:35

Nie chce kupować w ciemno, więc jak ktoś na forum ma podobnego macbooka, niech się wypowie.

#155 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 August 2011 - 22:42

Problem widzicie jest w tym, że ja nie mam klapek na apple jak rbej myśli. I naprawdę mi wszystko działa idealnie, Leopard działał mi dobrze, Snow Leopard, Lion (jako nakładka i na czysto) jak i XP, Win7, Vista. Wszystko mi zawsze śmigało idealnie na różnych sprzętach. Problemy to miałem dawno temu z Win 3.11, Win95 i 98. Więc co ja sobie mogę pomyśleć. Dla mnie to typowy PEBKAC skoro wam aktualne systemy źle działają.

#156 bartek46op-51fde00dfc

bartek46op-51fde00dfc
  • 150 posts

Posted 01 August 2011 - 23:21

No tak, w Apple pracuja tumany i mi wgrali lipnego Liona ;] To ze tobie wszystko dziala idealnie nie znaczy ze tak zawsze jest, trzeba przyznac otwarcie jak wyglada sytuacja z Lionem w wiekszosci i przyznac jedno - Apple dalo ciala.

#157 Heniutek

Heniutek
  • 423 posts
Posted 01 August 2011 - 23:25

Więc co ja sobie mogę pomyśleć. Dla mnie to typowy PEBKAC skoro wam aktualne systemy źle działają.

Piszesz globalnie czy o Lionie?

Pytam bo przy aktualizacji to nie ma miejsca na dociekanie czy user głupi czy nie:-)
Systemy OSX są dla ludu i temu ludowi ma działać idealnie.
Mnie osobiści śmieszą te wszystkie mądrogłupie rady typu "instalacja na czysto".

To jest system dla Kowalskiego.
Moja żona kupi go sobie w AppStore, zainstaluje na SL i ma działać idealnie.
Nie będzie kombinować bo to przekracza jej komputerowe możliwości/chęci/cierpliwość.
To tylko narzędzie - jak młotek. Ma działać po wyjęciu z opakowania.

Pozdrawiam,
Tomek

#158 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 01 August 2011 - 23:30

Piszesz globalnie czy o Lionie?

Pytam bo przy aktualizacji to nie ma miejsca na dociekanie czy user głupi czy nie:-)
Systemy OSX są dla ludu i temu ludowi ma działać idealnie.
Mnie osobiści śmieszą te wszystkie mądrogłupie rady typu "instalacja na czysto".

To jest system dla Kowalskiego.
Moja żona kupi go sobie w AppStore, zainstaluje na SL i ma działać idealnie.
Nie będzie kombinować bo to przekracza jej komputerowe możliwości/chęci/cierpliwość.
To tylko narzędzie - jak młotek. Ma działać po wyjęciu z opakowania.

Pozdrawiam,
Tomek

Mimo że ma działać po wyciągnięciu z pudełka to nie działa jak powinien. Wiele osób pisze nagatywne opinie po instalcji systemu na Snow Leopard.

#159 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 August 2011 - 23:33

Od razu mówię, że PEBKAC to nie głupi user, przynajmniej nie dla mnie, więc aby Twoje słowa nie przypisano mi. Globalnie i o Lionie też, to chyba jasno wynika z tego co napisałem. Poprosiłem aby sprawdził ile ma wolnego miejsca i czy dysk nie popsuty. I się zaczęła nagonka na mnie. A chciałem dobrze. Sorry nie wiem jak mam pisać. Walę prosto z mostu, a "czy mógłbyś sprawdzić", "to chyba jednak nie tak", "myślę że się mylisz" to nie po mojemu.

#160 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 01 August 2011 - 23:36

Mi dziala po wyjeciu z opakowania. Jak mlotek bo traktuje kompa jak mlotek. Kupilem, zainstalowalem i dziala idealnie. Na sprzecie przez 1.5 roku uzywanym do developingu pracujacym srednio 12h dziennie na ktorym nie bylo zadnego krzywego oprogramowania itp.

#161 NowakLukasz

NowakLukasz
  • 114 posts

Posted 02 August 2011 - 01:10

Mam małe pytanko odnośnie Liona. Czy na Moim starym Macbooku early 2007 2,16, 2GB, 250GB 5400 obr/min, GMA950. Lion nie będzie "zamulał"?

A nie możesz pobrać liona np. z hmm innych źródeł sprawdzić i jeżeli chodził by dobrze zakupił w MAS(Mac App Store) ?

#162 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 02 August 2011 - 01:50

Mam bardzo podobny sprzęt, tyle, że 4GB ramu i 9400m. Nic nie muli. Działa świetnie i dużo szybciej jak Snow Leopard. Jak masz zawalony system to może tego nie odczujesz i wtedy wymagana czysta instalacja, ale warto - potem koniecznie dokup ramu.

#163 padre_gekone

padre_gekone
  • 83 posts
  • SkądKraków

Posted 02 August 2011 - 20:35

A ja 2 razy już instalowałem Liona na czysto i po dwóch tygodniach wracam jednak do Snowa. Niby wszystko działało dobrze, ale system poprostu zawieszał się podczas wykonywania czasem prostych czynności i nic nie pomagało - tylko twardy reset. Uważam, że na ten moment system jest jeszcze mocno niedopracowany. Poczekam na przynajmniej dwa update'y. Dziwi mnie również fakt, że system wręcz zjada pamięć RAM. Przy odpalonym safari, mail, adium i dropbox, zjada mi ponad 4GB RAMu!!! Ktoś napisze - pamięć jest po to aby z niej korzystać, fakt ale SL zjada jej jednak mniej.

#164 Matchaus

Matchaus
  • 7 posts
  • SkądPomorze

Posted 02 August 2011 - 20:58

Jeżeli ktoś planuje instalacje na czysty system Superior Drummera 2, to nie warto- podczas próby instalacji wyskakuje błąd..."Could not copy bla bla from DVD..." Z obrazu również nie zaskakuje. Nie pomaga tu także update do bety 10.7.2. Dodam, że gdy instalowalem na snowi'e-> update do Liona Toontrack chodził w porządku... Ew. może jakieś rady? Ostatecznie trzeba wrócić do Snow Leoparda, a szkoda- bo wydaje mi się, że Lion chodzi troszkę szybciej od poprzednika :) Pozdro Edit: Pomogła zmiana docelowego katalogu

#165 bartek46op-51fde00dfc

bartek46op-51fde00dfc
  • 150 posts

Posted 02 August 2011 - 23:25

Przy odpalonym safari, mail, adium i dropbox, zjada mi ponad 4GB RAMu!!!

No ale to problem lezy w nas, uzytkownikach jak sugeruje pewna osoba tutaj ;)

#166 padre_gekone

padre_gekone
  • 83 posts
  • SkądKraków

Posted 03 August 2011 - 00:18

Dlatego wróciłem do SL :] Zakładam, że Steve też jest użytkownikiem, więc za jakiś czas na pewno zobaczy co jego dream team zdupczył zepsuł i pojawi się update 1, 2, 3, etc. Po drugim lub trzecim pewnie wrócę do Liona z przyjemnością ;)

#167 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 03 August 2011 - 00:44

A ja 2 razy już instalowałem Liona na czysto i po dwóch tygodniach wracam jednak do Snowa. Niby wszystko działało dobrze, ale system poprostu zawieszał się podczas wykonywania czasem prostych czynności i nic nie pomagało - tylko twardy reset. Uważam, że na ten moment system jest jeszcze mocno niedopracowany. Poczekam na przynajmniej dwa update'y. Dziwi mnie również fakt, że system wręcz zjada pamięć RAM. Przy odpalonym safari, mail, adium i dropbox, zjada mi ponad 4GB RAMu!!! Ktoś napisze - pamięć jest po to aby z niej korzystać, fakt ale SL zjada jej jednak mniej.

To masz coś nie tak bo skoro u mnie:
Posted Image

I załączonych od 3-4 dni, wolnego zostaje:
Posted Image

To jak u Ciebie potrafi zjeść 4GB? Tak, też mam 4GB.

#168 Acryl

Acryl

• 168 posts

Posted 03 August 2011 - 10:08

Mnie bardzo dziwi to o czym piszecie w tym wątku odnośnie Liona. Np u mnie poprawiło się zarządzanie pamięcią. W chwili obecnej mam odpalone na 4gb ramu: xcode z aktywnym projektem uruchomionym na symulatorze, safari w którym właśnie piszę maila i w którym od rana gra radio i odpalonych jest parę stron, chrom, tlen, skype, mail, monitor aktywności, wszystko otwarte w 1920x1200 na maku mini 2,26 i mam wolne prawie 1,5gb ramu. Dlatego to co piszecie bardzo mnie zastanawia. Ciekawe co jest przyczyną zjadania ramu czy system czy coś innego.

#169 ftpd

ftpd

Nie.

• 24317 posts

Posted 03 August 2011 - 12:41

A nie możesz pobrać liona np. z hmm innych źródeł sprawdzić i jeżeli chodził by dobrze zakupił w MAS(Mac App Store) ?

A chcesz warninga za nakłanianie do piractwa?

#170 oczopek

oczopek
  • 240 posts

Posted 03 August 2011 - 19:31

wiadomo kiedy wejdzie jakiś update łatający "wszystko co nie wyszło" ?

#171 yendashfun

yendashfun
  • 187 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 August 2011 - 21:09

Nie wiem jakim cudem, większości działa bezbłędnie. U mnie na mbp 4,1 z 4 gb ramu, system postawiony na czysto, niestety zaczynał przeginać w prostych momentach. Mam laptopa podpiętego do zewnętrznego monitora 26" i na SL wszystko działa płynnie i bynajmniej nie wolno. Po instalacji na Liona nawet zmiana na inny obszar roboczy powodowała zauważalny lag. Dawno tyle razy nie oglądałem kolorowej piłki co przez ostatnie dwa tygodnie, łącznie z zawieszeniem całego systemu. Może użytkownicy, których sprzęt jest głównie domowy, są zachwyceni ale dla mnie to trochę wygląda na taką vistę bis.

#172 AleksanderGames

AleksanderGames
  • 172 posts
  • SkądWarszawa koło Pćinowa

Posted 03 August 2011 - 22:27

Mam MacBooka White z 2009 ze Snow Leopard. W laptopie jest zwykły HDD. Zainstalowałem Liona i teraz mocno żałuję. Safari jak i inne programy się tną. Wszystko wygląda jakby na coś czekało. Podejrzewam, że jest to wina nowego mechanizmu wersjonowania plików i zapamiętywania sesji. Najwidoczniej system jest zaprojektowany pod dyski SSD. W moim przypadku żałuję i zamierzam przeinstalować system do Snow Leoparda, bo dłużej już nie zniosę tych zwiech. Odradzam zakup dla posiadaczy Maców z HDD, obecna sytuacja przypomina mi tę z Vistą. BTW. Dzisiaj byłem w iSpocie pobawić się nowymi MacBook Airami i d... nie urywa, multitouch wiesza się w Safari, a gesty nie zawsze są wyłapywane - dla mnie beka (mimo to za miesiąc kupię jednego). Dodam tylko, że jestem posiadaczem iPhona i iPada 2 i wiem co to znaczy responsywność, stanowość i multitouch według Apple'a. Dziwi mnie tylko, że mimo tylu powtarzających się postów o lagach, zbytnim zużyciu pamięci i procka w Internecie cisza. Jak Vista wyszła od razu poleciała salwa negatywów we wszystkich liczących się blogach. W przypadku srajwarsztatu (srajpad, srajfon, srajpod) cisza...

#173 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 03 August 2011 - 22:35

używam liona od początku i nie zauważyłem problemów z sprzętem i systemem, komputer ani razu nie wymagał twardego resetu
poprawki pewnie wam poprawią braki mnie na razie odpukać chodzi dobrze.

---------- Wpis dodano o 23:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:33 ----------

Mam MacBooka White z 2009 ze Snow Leopard. W laptopie jest zwykły HDD. Zainstalowałem Liona i teraz mocno żałuję. Safari jak i inne programy się tną. Wszystko wygląda jakby na coś czekało. Podejrzewam, że jest to wina nowego mechanizmu wersjonowania plików i zapamiętywania sesji. Najwidoczniej system jest zaprojektowany pod dyski SSD.
W moim przypadku żałuję i zamierzam przeinstalować system do Snow Leoparda, bo dłużej już nie zniosę tych zwiech.
Odradzam zakup dla posiadaczy Maców z HDD, obecna sytuacja przypomina mi tę z Vistą.

BTW. Dzisiaj byłem w iSpocie pobawić się nowymi MacBook Airami i d... nie urywa, multitouch wiesza się w Safari, a gesty nie zawsze są wyłapywane - dla mnie beka (mimo to za miesiąc kupię jednego). Dodam tylko, że jestem posiadaczem iPhona i iPada 2 i wiem co to znaczy responsywność, stanowość i multitouch według Apple'a.

Dziwi mnie tylko, że mimo tylu powtarzających się postów o lagach, zbytnim zużyciu pamięci i procka w Internecie cisza. Jak Vista wyszła od razu poleciała salwa negatywów we wszystkich liczących się blogach. W przypadku srajwarsztatu (srajpad, srajfon, srajpod) cisza...

a może problem jest marginalny i większość problemów to wina użytkowników?
dlaczego u mnie lion bezproblemowo śmiga na starym sprzęcie?
co jest z waszymi kompami?

#174 bartek46op-51fde00dfc

bartek46op-51fde00dfc
  • 150 posts

Posted 04 August 2011 - 01:01

No tak najlepiej zwalić na użytkowników. Mój przykład: nowy Mac Mini, zainstalowałem Skype, Adium, Javę, Reedera i Chrome - i co? Moja wina że tak chodzi? Te programy zamulają system? Żaden nawet nie wymaga hasła admina przy instalacji :] Każdy poza tym ma inne poczucie "śmigania" - dla jednego coś śmiga a dla drugiego muli. Fakt faktem ten system do poprawnej pracy wymaga więcej RAMu niż Windows 7.

#175 yendashfun

yendashfun
  • 187 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 August 2011 - 09:31

Lion one way ticket. Bardzo mi się spodobała niemożliwość prostego przeniesienia wiadomości z maila lionowego do leopardowego. Pewnie też moja wina bo wielki steve nie brał pod uwagę kroku "wstecz". Zupełnie na marginesie, apple coraz bardziej przypomina korporację NWS, ciekawe po jakim czasie użytkownicy ichmury będą mieli swoje kościoły.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users