Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?
Napisano 25 lipca 2011 - 17:18
Napisano 26 lipca 2011 - 13:58
Niestety, Hotmaila inaczej na Mac'u nie podłączysz. Z resztą na Windzie o ile nie korzystasz z Windows Live Mail lub Outlooka też można tylko przez POP3.Matko, kto jeszcze używa POP3? Masochizm.
Napisano 26 lipca 2011 - 14:02
Można już korzystać z Exchange na kontach Hotmail - (2010-06-18)
Hotmail now supports push email, calendar, and contacts with Exchange ActiveSync
Napisano 26 lipca 2011 - 14:36

Napisano 26 lipca 2011 - 20:35
Napisano 26 lipca 2011 - 20:54
Napisano 27 lipca 2011 - 08:29
Napisano 27 lipca 2011 - 11:34
Witam
Widzę że wszyscy w szaleinstalują i ściągają z App Store Liona
Wracając do Twojego pytania po tygodniu :-)
IMHO - nie.
Mając obecne doświadczenie zdecydowanie bym nie instalował.
Programy które nie są dostosowane to oczywistość - można sobie sprawdzić.
Co mnie zniechęca to:
- wersje
- zdecydowanie krótszy czas pracy na bateri
- przywracanie aplikacji po restarcie (standardowo zaznaczony checkbox, nie pamięta zawartości okien)
- brak swobodnego aranżowania pulpitów wirtualnych
Warto zdecydowanie poczekać na pierwsze poprawki. Zapewne to i owo poprawią :-)
W zasadzie najistotniejszy to ten czas pracy na baterii.
Może posiadacze nowych MB gdzie bateria wystarcza na 7 godzin jakoś zniosą spadek do 4-5. Ja w MB Alu praktycznie po 1,5h pracy muszą zacząć rozglądać się za gniazdkiem elektrycznym. Na Lionie wystarczało mi baterii na +/- 3h.
Dodatkowo Liona zainstalowałem dla zabawy na czystym dysku więc ma o wiele mniej śmieci niż Snow.
Pozdrawiam,
Tomek
Napisano 27 lipca 2011 - 11:42
Napisano 27 lipca 2011 - 11:52
Napisano 27 lipca 2011 - 12:49
Nie wiem dlaczego zakładasz, że jeśli Tobie słabo bateria trzyma to innym też. Mi trzyma tak samo jak SL.
Nie obchodzi mnie jak działa innym:-)
U mnie działa gorzej.
Być może jestem jedyny taki na świecie - pewnie nie bo czytałem jeszcze o trzech takich:-))
Dlatego napisałem na początku - IMHO.
Pozdrawiam,
Tomek
---------- Wpis dodano o 13:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:48 ----------
Nie wiem dlaczego zakładasz, że jeśli Tobie słabo bateria trzyma to innym też. Mi trzyma tak samo jak SL.
... może jest jakaś zależność, że np. na C2D działa gorzej a na i5 jest ok.
Nie wiem:-(
Tomek
Napisano 27 lipca 2011 - 13:31
Napisano 27 lipca 2011 - 13:48
Napisano 27 lipca 2011 - 14:45
Napisano 27 lipca 2011 - 19:53
Napisano 27 lipca 2011 - 19:58
Ale może jakoś rozwiń tę kwestię?Moje, krótkie dwa słowa: Nie warto!
Ja na razie jestem bardzo zadowolona, moje stare aplikacje (włącznie z niewspieranym już Blue Phone Elite) działają, Lion śmiga po resecie SMC.
Napisano 27 lipca 2011 - 20:58
Witam
Widzę że wszyscy w szaleinstalują i ściągają z App Store Liona - czy zatem jest to odpowiedź na pytanie czy warto zmieniać na ten system? Ja mam C2D 2,66 i 8GB ram - jest sens, będzie szybciej i bardziej komfortowo ??
Będę wdzięczny za info - jeśli ktoś już o to wcześniej pytał to przepraszam za powielanie wątku - mało mam czasu na czytanie forum...poproszę wtedy o linka
nie wiem czy warto się przesiadać, bo gdy się przesiadłem skupiłem się by w lionie zmienić wszystko tak by działało jak w SL, zmieniam, bo, jak ktoś wyżej napisał, lubię mieć nowe
Napisano 27 lipca 2011 - 21:21
Jedna rzecz która nie daje mi spokoju.
JA CHCĘ mieć Natural Scrolling na touchpadzie ale normalny "stary" scrolling na normalnej myszce z rolką!
Ktoś wie jak to zrobić ?

p.s. Wydaje mi się, że faktycznie czas pracy na baterii mógł lekko ulec pogorszeniu.
Napisano 27 lipca 2011 - 21:37
Ale może jakoś rozwiń tę kwestię?
Ja na razie jestem bardzo zadowolona, moje stare aplikacje (włącznie z niewspieranym już Blue Phone Elite) działają, Lion śmiga po resecie SMC.
To moja subiektywna ocena. U mnie Lion też, jak to powiedziałaś, śmiga, ale równie dobrze śmigał Leo i do tego nie kręcił tak wiatrakami. Według mnie nie ma w nim nic usprawiedliwiającego wydanie 25 euro. Jest za to kilka rzeczy, które mnie drażnią. Na przykład Mission Control, co jest w nim lepszego niż było w Expose? Pomijam fakt zmiany kierunku "palcowania" w celu uruchomienia co jest drażniące lecz można przywyknąć, ale Expose dodatkowo wyświetlało zminimalizowane programy pod kreską - w MC tego nie ma. Lipa. Safari po niechcącym kliknięciu X zamyka się bez pytania. Lipa. Jest jeszcze kilka rzeczy ale nie chce mi się pisać. Dodam jeszcze, że wielki feature jakim są aplikacje full screen, wogóle do mnie nie przemawia. Od dawna używam Right Zoom i efekt jest w sumie taki sam. No tak, używając Right Zoom nie znika dock, ale to nawet lepiej bo dodaje trochę koloru tej wszechobecnej Lionowej szarzyźnie.
Subiektywnie więc - nie warto.
Napisano 28 lipca 2011 - 10:52
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Ja mam zwykłą mysz za 10zł (bo oryginalna Apple mnie wnerwiała poprzez wiecznie nie działając kulkę). Odhaczyłem sobie w Preferencje/Mysz/Przenoś zawartość zgodnie z kierunkiem ruchu palca przy przewijaniu i nawigacji i normalnie działa mi scroll. Ale nie wiem czy Ci o to chodziłoJA CHCĘ mieć Natural Scrolling na touchpadzie ale normalny "stary" scrolling na normalnej myszce z rolką!
Ktoś wie jak to zrobić ?

Napisano 28 lipca 2011 - 12:20
Napisano 28 lipca 2011 - 12:32
Panowie jak u Was z połączeniem WiFi? Od instalacji Liona mam dziwne rozłączania w ciągu dnia. Na iPhonie wszystko działa a MacBook cuduje.
Ja mam czasem problem przy wychodzeniu z trybu uśpienia. WiFi nie działa, muszę wyłączyć kartę i ponownie włączyć - wtedy wszystko wraca do normy.
Z innych problemów z Lionem:
-VLC z dzwiękiem ustawionym na cyfrowe (przez przejściówkę mDP -> HDMI) nie przesyła dźwięku i zawiesza się przy próbie przewinięcia filmu
-Przy podłączonym monitorze zewnętrznym czasem kaszani się usypanie komputera - zostają dziwne krzaki na ekranach. Mam dwa, jeden po mDP->DVI, drugi - USB->DVI. Być może to sterownika tej przejściówki USD->DVi - wciąż jest w fazie beta (DisplayLink)
Te problemy obecne są przy systemie zainstalowanym od zera z pena.
Napisano 28 lipca 2011 - 13:32
Napisano 28 lipca 2011 - 14:33
Tak jeszcze w funkcji baterii.
Czy też tak macie, że jak przewijacie okienko np. Firefoxa (jedna długa strona, góra dół, tam i z powrotem) to obciążenie skacze Wam na 60% procesora?
60% procesora przy przewijaniu wczytanego okienka?
Amazing!!!!
Tomek
Tak, ja używam Chrome i zaobserwowałem takie właśnie efekty specjalne. Podobnie w przypadku Eclipse IDE. Przy starcie CPU i czasami w trakcie używania CPU jest obciążony w 100%. Flash także ora CPU bardziej niż w SL. Można by zwalić to na twórców w/w aplikacji ale jednak na SL tak źle nie było. Myślę, że opisywane tutaj problemy z baterią z tego się właśnie biorą.
Napisano 28 lipca 2011 - 19:24

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych