Lion - czy warto przesiadać się z Leoparda ?
Napisano 22 lipca 2011 - 23:14
Napisano 23 lipca 2011 - 09:58
Napisano 23 lipca 2011 - 11:38
Napisano 23 lipca 2011 - 13:27
Napisano 23 lipca 2011 - 14:00
Jeśli chodzi o przejście na SL - zdecydowanie tak! Zaś co do Liona - poczekałbym na aktualizacje... na ten moment, moim skromnym zdaniem nie ma sensu.
Dzięki.
A mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kupic SL w ispot? Tak aby nie przeplacic, czy moze na allegro? Ale tam nigdy nie wiem czy dostane oryginal?

Napisano 23 lipca 2011 - 14:04
To jest dział dot. 10.7. Jeśli masz pytania dotyczące Snow Leoparda, pytaj w odpowiednim dziale. Nie róbmy bałaganu.A mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kupic SL w ispot? Tak aby nie przeplacic, czy moze na allegro? Ale tam nigdy nie wiem czy dostane oryginal?
Napisano 23 lipca 2011 - 14:06
Napisano 23 lipca 2011 - 14:09
Odpowiedziałeś sobie właśnie sam...Dzięki.
A mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kupic SL w ispot? Tak aby nie przeplacic, czy moze na allegro? Ale tam nigdy nie wiem czy dostane oryginal?

Napisano 23 lipca 2011 - 14:11
Napisano 23 lipca 2011 - 23:09

Napisano 24 lipca 2011 - 01:20
Napisano 24 lipca 2011 - 01:41
Napisano 24 lipca 2011 - 01:53
Szkoda, że w mission control nie widać zminimalizowanych aplikacji, dla mnie to spory minut. Grupowanie okienek w tymże "udogodnieniu" wygląda fajnie do momentu zrobienia bajzlu na pulpicie - w SL Expose i Spaces dawały radę, tutaj jest to trochę problematyczne.
Przewijanie dwoma palcami też potrafi się pogubić - szczególnie na stronach gdzie można przewijać i na boki lub typu deviantART itp...
PS: nowe znaczniki notyfikacj z iOS wyglądają paskudnie x_x modle się o jakiś tweak by wrócić do tych leopardowych - na mniejszych paskach skalują się tragicznie

PS2: Czy tylko ja nie mam animacji nowego okienka Findera

P.S3: Śmieszny żarcik twórców Liona (nie wiem czy tak w SL czy L było, nie zauważyłem - więc sądzę, że to "nowość"), oto ikonka komputra PC, który udostępnia mi pliki : P (w rzeczywistości monitor tak nie wygląda, ani nie ma BSODa XD!):

P.s4: w wyborze widżetów na dashboardzie dalej nie można przewijać ikonek na dole za pomocą gładzika...
// Ok lecimy dalej:
- gesty standardowe wyleciały u mnie szybciej niż zdążyłem powiedzieć Steve Jobs - jazda z palcami i kciukiem to nie dla mnie. BTT zawitało i teraz jest lepiej.
- animacje przechodzenia pomiędzy biurkami może jakoś strasznie nie tną, ale super płynności też nie ma
- lanczpada odpaliłem tylko po to, żeby się upewnić co do informacji jakich przeczytałem - dla mnie bezużyteczne, zamiennik szybko ten ficzer zastąpi : >
- fullscreeny spoko
- ja jestem przyzwyczajony do sejwowania co jakiś czas, więc wersje tylko mi pprzeszkadzają, ale pewnie się przestawię
- nowy ekran logowania da się przeżyć, ale ten wcześniejszy (ze snowa) wydawał mi się bardziej... elegancki?
- do przewijania można się przyzwyczaić
Ogólnie szkoda wydawać kasy - gdyby nie to, że niedługo i tak Lion będzie jedynie lansowany przez Apple, nie zmieniałbym systemu - czekamy na łatki - i błagam, poprawcie te krzywe umiejscowienie napisów na ekranie logowania po wybudzeniu laptopa - PROSZE :<
//Macbook Pro 13'' 2,4Ghz mid 2010 , 4GB ramu, 240GB żółwiHDD //
Napisano 24 lipca 2011 - 02:49
- przy instalacji przycisk "Customize" jest nieaktywny, to po cholere tam jest?
- przycinające animacje okien (Mac Pro 4.1)
- powolne wyświetlanie zawartości folderów - typu 500 zdjęć - w Snow to było natychmiast, tu opóźnienie do 5 sekund, po prostu przez długie chwile nic się nie wyświetla, nie chodzi tu o ładowanie miniaturek
- Preview.app skokowo powiększa zdjęcia do rozmiaru Actual Size - zwyczajnie się przycina
- w Preview.app nie da się skasować pojedyńczego zdjęcia, ale tylko w grupie do przedostatniego - przykładowo: przeglądamy 10 RAWów i wszystkie wydają się do dupy, kasujemy wiec je raz po drugim, ale ostanie musi zostać, czemu - nie wiem...
Heh, nawet w Customize Toolbar nie ma możliwości dodania ikonki "Trash"

Już widzę zaskoczenie fotografów na całym świecie, którzy używali przez cały żywot Preview jako banalnie prostej przeglądarki do odsiewu zdjęć w formacie RAW/jpeg
- nie można naprawić przywilejów mając zainstalowany system na RAIDzie - po wciśnięciu przycisku "Verify..." nic się nie dzieje, zresztą nie tylko u mnie:
https://discussions....tart=0&tstart=0
- Mail.app nadal nie lubi Gmaila(pop3) - nawet pusty mail wysyła się praktycznie natychmiastowo, ale pasek postępu tkwi w połowie przez około 3 minuty, a czasem przyjdzie wysyłać załącznik 30MB to czy za każdym razem mam logować się przez stronę, aby zorientować się czy mejl już doszedł, bo akurat potrzebuję wyjść z domu??? Ale tu postęp w stosunku do Snowa: w takim wypadku można zawsze wyjść z Mail.app, w SL udawało się to robić z Force Quita. Już pomijam fakt, że przy kolejnym uruchomieniu, nadal Mail.app próbuje wysłać wysłanego dawno mejla o którym adresat już zdążył zapomnieć...
- Mail.app nadal (jak w SL) nie potrafi skalować automatycznie zdjęć innych niż w 72dpi do rozmiaru Large - efektem jest skalowanie do rozmiaru Medium
- wydajność: Ps CS5, FCS3, Cinemabench R10 i R11.5 leciutko za SL - wyniki niedługo opublikuję w oddzielnym wątku
- w zasadzie mogę przytoczyć jeszcze fakt, niby trochę komiczny i trochę tragiczny - w widgecie "Tiles" nadal spogląda na nas z układanki śnieżna pantera (A NIE LEW!

No i do tego te nieodparte wrażenie, że pewne zmiany były robione totalnie na siłę, na zasadzie "musimy coś jeszcze koniecznie zmienić" - kierunek przewijania przykładowo, albo przerzucenie stosu otwartych zdjęć/dokumentów w Preview.app z prawej do lewej strony itp...
I nawet "mnogość" dostępnych tapet (fakt - większej liczby i tak bym nigdy nie użył) przekonuje mnie, że Lion to taki bida nowy system, najsłabsze kocię ze wszystkich miotów.
Napisano 24 lipca 2011 - 09:54
Dziwi mnie to trochę po sprzęcie jaki masz wpisany widzę ,że jesteś profi.Nikt kto zarabia poprzez kompa nie uaktualnia systemu od razu minimum 3 update musi wyjść zanim apple i developerka poprawią błędy.
Ale połowa ludzi tutaj lubi być chyba darmowymi betatesterami:)
Napisano 24 lipca 2011 - 10:23
wystarczy zamknąć ten ostatni plik w Preview.app poprzez choćby CMD+W przed zamknięciem aplikacji.- w Preview.app nie da się skasować pojedyńczego zdjęcia, ale tylko w grupie do przedostatniego - przykładowo: przeglądamy 10 RAWów i wszystkie wydają się do dupy, kasujemy wiec je raz po drugim, ale ostanie musi zostać, czemu - nie wiem...
Co do Gmail - u mnie działa normalnie czyli natychmiast
Napisano 24 lipca 2011 - 12:22
toki daj znac jak wyglada sytuacja z zewnetrznym monitorem. Jakie sa roznice i o co wlasciwie chodzi z ta platka ze cos jest nie tak..
Przepraszam, że tak długo kazałem czekać ale potwierdzam, że pracuje idealnie z zewnętrznym monitorem. Testowałem i z zamkniętym ekranem i na dwóch i nie ma żadnych problemów.
A tak przy okazji to nie rozumiem narzekań, chcę spokojnej pracy to siedzę na SL a chcę nowości to muszę się liczyć, że jak wszystko i apple to rev. A jest zwykle zje...

Napisano 24 lipca 2011 - 13:01

Napisano 24 lipca 2011 - 13:38
@darekmil
wystarczy zamknąć ten ostatni plik w Preview.app poprzez choćby CMD+W przed zamknięciem aplikacji.
Naprawdę wiem, że można skasować cokolwiek z poziomu Findera - akurat w tym przypadku klikając ponownie dany plik (podświetlając na niebiesko), ale ja tu piszę o BRAKU MOŻLIWOŚCI SKASOWANIA POJEDYŃCZEGO ZDJĘCIA Z POZIOMU PREVIEW.APP.
---------- Wpis dodano o 14:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:34 ----------
Dziwi mnie to trochę po sprzęcie jaki masz wpisany widzę ,że jesteś profi.Nikt kto zarabia poprzez kompa nie uaktualnia systemu od razu minimum 3 update musi wyjść zanim apple i developerka poprawią błędy.
Ale połowa ludzi tutaj lubi być chyba darmowymi betatesterami:)
Dlatego posiadam drugi MP do backupu i do takich właśnie testów:D
W tym ostatnim zdaniu masz w zupełności rację, myślę nawet, że to ta "większa połowa"

Napisano 24 lipca 2011 - 13:43
Napisano 25 lipca 2011 - 14:00
Napisano 25 lipca 2011 - 14:33

Napisano 25 lipca 2011 - 15:53
Napisano 25 lipca 2011 - 16:15
Napisano 25 lipca 2011 - 17:17
Przepraszam, źle zrozumiałem
Spoczko;)
Apropos działania Mail.app pod kątem współpracy z Gmailem przez pop3 to zmieniłem port na pocztę wychodzącą z 995 (jak radzi gmail) na domyślną 993 (jak twierdzi Apple) i faktycznie wysyła wiadomości bez problemu, tyle tylko że przy każdym uruchmieniu Mail.app prosi o potwierdzenie certyfikatu autentyczności;/
I jeszcze aktualizacja ode mnie apropos "wsparcia" Liona technologii RAID - powolne wyświetlanie folderów/plików ma miejsce jedynie na partycjach RAID (w moim przypadku striped), na pojedynczych dyskach odbywa się to prawie tak szybko jak na SL.
A oto filmik jak "sprawnie" Lion radzi sobie z RAIDem:
http://www.youtube.com/watch?v=KFc3Nwu0spQ
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych