Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#151 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 14:45

@Mercz Chyba nie wyczułeś ironii ;)

#152 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 14:57

Odpowiedz miesiąca na inny wpis:D

#153 mareksle

mareksle
  • 295 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 03 lipca 2011 - 21:43

To jest książkowy przykład jak łatwo można źle zinterpretować wypowiedź. Tak się zaczynają wojny!:)

#154 boberek34

boberek34
  • 104 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 22:45

Jak można nie wyczuć takiej ironii? :neutral:

#155 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 22:51

Samsung's Galaxy S II becomes company's quickest selling phone: three million in 55 days -- Engadget ;)

#156 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 03 lipca 2011 - 22:56

To nie jedyny rekord, który pobije SGS2. Obecnie jest w czołówce walki o tytuł najszybciej taniejącego smartfona. Oczywiście dla potencjalnych klientów to dobre wiadomości!

#157 allminator1997

allminator1997
  • 130 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 04 lipca 2011 - 00:44

Obrzydliwy jest SG2 Kolory tragedia , odwzorowanie pierwszy raz w życiu widze coś takiego Podobnie jest z komputerami Samsunga . Wiem co mówie mój ojciec ma samsinga Ja mam Apple Macbook Pro 13.3 u mnie kolory świetne u niego tragedia . Samsung ma wady 1 - Android Najbardziej nie intuicyjny system świata miałem milestone wiem co mówie 2 - plastik 3 - design 4 - wyświetlacz Iphone ma jedną bateria ale mi to nie przeszkadza bo ładuje co dznnie niezależnie od tego ile mam baterii .

#158 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lipca 2011 - 07:37

1 - Android Najbardziej nie intuicyjny system świata miałem milestone wiem co mówie

Nie oceniaj androida przez pryzmat nakladek. Pobaw się Nexusem S lub One na Gingerbread 2.3.4 i dopiero ocen androida ;) wiadomo nie jest tak dopracowany jak iOS 4 czy 5 ale każdy kiedyś zaczynał.

#159 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 08:29

Widzę, że wypowiada się tu sporo osób, które zaczęły swoją przygodę z iPhonem niedawno, więc pozwolę sobie napisać kilka słów. Otóż: sam posiadam iPhone 3gs (wcześniej miałem wszystkie modele) i również zastanawiam się nad przejściem na s2. Dlaczego? Po pierwsze wielkość ekranu - dużo wygodniejsza bo większa, ale nie za duża (dlatego nie kupuję iPada bo nie widzę dla niego u siebie zastosowania: do przeglądania rss, maila itp mam iphone, a do większych zadań kompa - tablet jest dla mnie za duży do mobilnego użytkowania). Wymiary s2 są jak dla mnie ok, bo dają lepszy komfort niż wymiary iphone. Nowy ipek raczej nie będzie miał większego ekranu, bo byłaby zbyt mała różnica względem ipda i mogłaby spaść jego sprzedaż. Druga rzecz: po tym, co pokazano na keynote system ios przez najbliższy rok nie zaoferuje nic ciekawego. Stał się zwykle nudny. Poza tym mam już dość aplikacji, które w ogóle lub w niewielkim stopniu ze sobą współpracują, a pobrany plik z netu np. (pdf, doc) nie może być zapisany gdzieś na dysku fona bym mógł go sobie edytować i otwierać czym chcę. Obecnie android, nawet z nakładką samsunga, jest systemem interesującym, ciekawym, dającym wiele możliwości. Np. mogę sobie pod fona podłączyć pendrive i czytać dane na nim zapisane, mogę podpiąć sobie fon i kom widzi go jako dysk, a nie stosować jakieś wrzucanie plików przez dropboxy i inne czy po wifi. Można by tak wymieniać - zapewne każdy z was ma świadomość co daje otwartość systemu (tak wiem, różne śmieci itp, ale trzeba używać z głową, jak wszystkiego). Minusy s2? Problem z ekranem też mnie zastanawia (choć dla posiadaczy iMaców nie powinna to być nowość. Wszak bez problemu wybaczają Apple to, że w ich komputerach za 5-8 tyś żółkną matryce :) ). W s2 jest to pewnie ten sam powód - złe odprowadzenie ciepła z procesora. Drugi minus, który mnie zastanawia wspomaganie urządzeń i update. Ale myślę, że s2 załapie się na sandwicha i tym samym google zamknie erę rozdrobnienia i nakładek na androida. Teraz odnośnie narzekań na s2 i wychwalanie ipka. Zacząłem używać ipka pierwszej generacji z systemem 1.1.2. Nawet sobie nie wyobrażacie jaki to był syf. Nie był mms (odrazu brać z pod znaku emejzing uznała, że mms to nic koniecznego). Nie można było wysyłać załączników w mailach (również pisano, że to w zasadzie nie potrzebne, bo od tego jest komputer :) ). Wgrywałem soft średnio co 2 tygodnie bo niespodziewanie się wieszał i wisiał na jabłku. A nie było to takie proste, jak dzisiaj. Fon nie miał gps. Nawet dziś system ios nie jest systemem dość dopracowanym (a raczej uwolnionym), by sprawnie się nim posługiwać jako narzędziem pracy (bardziej zaawansowanej). To raczej taki kompaktowy system do używania gier, poczty itp. By zrobić coś na nim bardziej skomplikowanego trzeba mieć JB i się sporo naklikać. Android pod tym względem jest bardziej przyjazny. To tyle luźnych uwag. Podsumowując: mimo wielu lat z iphone widzę zastój i brak rozwoju u Apple. Po prostu nie spodziewam się już po nich niczego ciekawego w przeciągu roku/dwóch lat. Myślę, że na tym polu andek będzie się rozwijał lepiej. Apple będzie szło w stronę ograniczania by więcej zarobić na pobocznych usługach. I jeszcze słówko o reklamach: reklama nie ejst niczym złym, to norma w dzisiejszych czasach i wszystko się reklamuje natrętnie. Apple się w PL nie reklamuje bo na nasz rynek szkoda po prostu kasy. Sprzęt dzięki resellerom jest u nas tak drogi, że nawet reklama nie pomoże, a kto ma kupić to i tak kupi nakręcony przez społeczność (nie wspomnę o tym, że w PL nie ma przedstawicielstwa firmy Apple, więc kto miałby się u nas tym zajmować?).

#160 Matt.

Matt.
  • 123 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 lipca 2011 - 12:45

PROLOG: Miałem kiedyś Samsunga I9000 galaxy S, był to telefon, który zamieniłem na Iphona. Jestem/Byłem dość zboczony na punkcie telefonów, gdyż w 2010 miałem ich 13. Samsung Galaxy S był najdłużej w moich rękach ostającym się telefonem .. do czasu. Galaxy S miałem przez 3mce - do listopada, kiedy to kupiłem IP4 którą mam do dziś i nie zmienię na nic innego. AD REM: Pracuję w salonie pewnej sieci komórkowej i mam możliwość dokładniejszego poznania każdego telefonu co oczywiście nie omieszkałem zrobić z nowiutkim, ładnym SGS2 i moje wrażenia na temat tego telefonu są po prostu nijakie. Po pierwsze, telefon nie wyraża żadnego prestiżu a wręcz jest całkowicie bezpłciowy i nie robi wrażenia na innych - a według mnie telefon ma w jakiś sposób wyrażać nas samych . Po drugie - ten KIEPSKI ANDROID. Nie twierdze że android jest kiepski bo kiepski, ale polityka google pozwalająca pchać ten system w każde g**wno jakie chińskie łapki potrafią wyprodukować zapędzi ich wkrótce donikąd. Oczywiście Samsung ma chyba najlepiej zoptymalizowany system pod swoimi telefonami, jednak to nadal nie jest to, do czego PRZYWYKŁEM posługując się IP. Działanie telefonu nie jest super świetnie szybkie jak przypuszczałem przed jego otrzymaniem. jedyna rzecz która w telefonie może poniekąd zachwycać - ekran. Robi dobre wrażenie . Ludzie, którzy piszą o nienaturalnych kolorach etc powinni poczytać trochę więcej o technologii super amoled ( w tym przypadku jeszcze z + na końcu ). EPILOG: IP4 to model ubiegłoroczny, nie ma sensu porównywanie go z o wiele nowszym i większym telefonem. Myślę że kolejną generację będzie można śmiało porównać z IP4. ERGO: Jeżeli ktoś teraz zastanawia się co wybrać, polecam nadal IP4. IP to nie telefon - to styl życia. :)

#161 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 13:05

Po pierwsze, telefon nie wyraża żadnego prestiżu a wręcz jest całkowicie bezpłciowy i nie robi wrażenia na innych - a według mnie telefon ma w jakiś sposób wyrażać nas samych .

Jeśli to, co napisałeś jest na serio - a niestety tak mi się wydaje, to polecam wczasy terapeutyczne i pracę nad sobą :)

#162 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 13:39

Pobawilem sie dzisia g2 w jednym z centrow handlowych ( stoisko samsung). Co mnie zaskoczylo to to ze przy przechodzeniu w menu z prawo/ lewo ( ekran glowny) po prostu przeskakuje - nie jest to plynne. Zapytalem sprzedawce czy to wynika z tego ze jest to egzemplarz testowy i jest za mocno obciazony, na co uslyszalem ze wg niego wszystko jest ok. Oczywiscie do momentu kiedy dostal ip4 w reke zaczal cos marudzic ze jednak jest obciazony itd itd. Wesola postac.

#163 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 13:47

Też to zauważyłem gdy się nim bawiłem na stoisku Samsunga. Ale nie dopytywałem uznając że to przez jakieś obciążenie systemu;)

#164 Wampirate

Wampirate
  • 76 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 14:22

Jak przeskakuje? Bo na androidzie można zmieniać animacje przeskoku jak przesuwasz - być może było ustawione na zero animacji żeby szybciej to działało.

#165 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lipca 2011 - 14:27

Przejścia w scrollu między pulpitami (lewo, prawo) nie są płynne, też o tym pisałem kilka stron temu.

#166 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 14:28

Animacje byly wlaczone. Nie dzialo plynnie na ekranach glownych. Widac bylo delikatny zgrzyt( bylo chyba 6 ekranow) i przy kazdej zmianie przeskakiwalo. No chcialem nawet to nagrac i wrzucic ale nie chcialem aby to zostalo zle odebrane przez pracownikow.

#167 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 04 lipca 2011 - 17:01

Wszyscy mają rację. Dzisiaj bawiłem się SGS I i II. W obu modelach to samo przycinanie. Ponadto stoisko oblegane przez bachory co grały sobie w Angry Birds i inne. Telefon reagował tak jakoś nie pewnie na dotyk i nie wiedział jak ma to odebrać. Duży ekran, dużo większy od iPhone'a 4 no i kolory jakieś żywsze, ale wątpię aby zdjęcia na nim zrobione wyglądały tak samo fajnie i kolorowo w rzeczywistości.

#168 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 17:46

Też miałem takie wrażenie jak bawiłem się nim na stoisku. Ale ostatnio Pani z T-Mobile otworzyła mi w salonie "świeży" i nic takiego nie miało miejsca. Zapewne te wystawowe mają uruchomionych tyle aplikacji naraz, że się przycinają. Sam uruchomiłem chyba z 10 podczas oglądania.

np.

#169 Wampirate

Wampirate
  • 76 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 18:24

Następnym razem trzeba uruchomić ponownie i zobaczyć wtedy.

#170 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 18:33

Ja mam od ponad miesiąca S2 i żadnych przycięć nie ma.

#171 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 18:56

Iro@ krotko i na temat , jesteś zadowolony z sgs 2 ? kupiłbyś go jeszcze raz ? Jestem już na 99% zdecydowany na ten model, koledzy z PDAclub którzy jak ja sprzedali HTC HD2 i przesiedli sie na SGS 2 są bardzo zadowoleni wiec reasumując wszystkie za i przeciw ( poza opiniami zagorzałych zwolenników apple, bo porównywanie do ip4 jest raczej nieporozumieniem ) ten model na chwile obecna nie ma konkurenta i do premiery ip5 raczej go mieć nie będzie.

#172 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 19:06

@hasos
ok ale to chyba niezbyt dobrze świadczy albo o Androidzie albo o SGS2. Ja w przypadku wielu aplikacji nie mam skoków na iP4 (zdarza się że przytnie się na wybudzeniu ale na przewijaniu ekranów/działaniu aplikacji nigdy).

@Iro
a widzisz. To z tym jest jak z plamami na matrycach iMaków. Też są tu tacy co piszą że nigdy ich nie doświadczyli;)

#173 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 19:11

Ja też się wciąż zastanawiam, ale wydaje mi się, że nawet ip5 nie będzie zbytnim konkurentem. Soft jaki będzie wiem, zero w zasadzie zmian. Większego ekranu nie dadzą. Jedyna nowość, to wygląd (albo i nie), procek, ram, aparat, może ekran. i tyle. Ale zubożony soft wciąż zostaje. Mnie jeszcze przy ip trzyma jakość dźwięku.

---------- Wpis dodano o 20:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:09 ----------

@hasos
ok ale to chyba niezbyt dobrze świadczy albo o Androidzie albo o SGS2. Ja w przypadku wielu aplikacji nie mam skoków na iP4 (zdarza się że przytnie się na wybudzeniu ale na przewijaniu ekranów/działaniu aplikacji nigdy).

@Iro
a widzisz. To z tym jest jak z plamami na matrycach iMaków. Też są tu tacy co piszą że nigdy ich nie doświadczyli;)

mówisz o aplikacjach w tym niby multitaskignu apple czy po JB z backgrounderem? I "kilka" to znaczy ile? Zaręczam, że jak byś postawił ipka do macania dla ludzi z załączonym realnym działaniem w tle typu backgrounder to raczej by nie chodził płynnie po całodziennym macaniu.

#174 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 19:17

W Kazdym salonie orange teraz lezy ip4 przygotowany na macanie przez ludzi i jakos sie nie scina. Tak samo w ispotach. Wiec cos jest nie tak. Jakos ip nigdy sie nie zacinal ( przynajmniej te ktore mialem w reku) .

#175 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 19:21

I "kilka" to znaczy ile?

Tzn tyle ile używam. Nie killuje procesów, nie zawracam sobie tym głowy. Chcę pograć w w NFS, odpalam i gram. Potem wychodzę i nie zaprzątam sobie głowy czy jest gdzieś otwarte w tle czy nie. To mi się w tym telefonie podoba, nie mam z nim najmniejszych problemów. Jest to na swój sposób nudne (jak napisał ktoś stronę czy dwie wstecz) ale ta nuda bardzo mi się podoba.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych