iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II
Napisano 05 lipca 2011 - 20:24
Napisano 05 lipca 2011 - 20:27
Napisano 05 lipca 2011 - 20:27
Napisano 05 lipca 2011 - 21:27
Napisano 05 lipca 2011 - 22:06
rozważajmy wyłącznie kwestie hardware'owe
Troszkę bez sensu pomysł. Zauważ, że hardware'owo SGS2 bije na głowę iPhone'a 4 chyba w każdym miejscu (poza rozdzielczością ekranu). Myślę, że w dyskusji powinno być pod uwagę wszystko, zarówno potrzeba posiadania iTunes (na ten moment) do korzystania z iPhone'a. Z drugiej strony, iTunes zapewnia też backup danych oraz synchronizację. Wspominałem kiedyś na forum, jak po 2 miesięcznej przerwie wróciłem z 3GSa na 4 i po odtworzeniu kopii zapasowej miałem niedokończonego smsa w wiadomościach

Napisano 05 lipca 2011 - 22:38
Napisano 05 lipca 2011 - 22:43
Ciekawe czy przy takich podzespolach bateria 24 h wytrzymuje.
Hehehe no nie żartuj, on w ogóle nie wytrzymuje, jak gdzieś muszę na coś poczekać, to 2h internetu i wywalę prawie cała baterię, zostaje około 20-15% - te same czynności na iPhone 4 zeżrą 20%-30% max. Generalnei SGS2 nadaje się do kilku czynności tylko i tyle, sam system żżera 50% baterii w ciągu dnia, a reszta to kilka rozmów i kilka stronek.
A twierdzenie kogoś tam wyżej, że można mieć kilka baterii jest idiotyczne, nie mam co robić, tylko baterię zmieniać 4 razy dziennie. Już pomijam gdzie miałbym je ładować, skoro ten śmieszny telefon ładuje baterię CZTERY godziny*.
*oczywiście jak go nie używamy, bo inaczej jeszcze dłużej.
Napisano 05 lipca 2011 - 22:53
Napisano 05 lipca 2011 - 22:55
Napisano 05 lipca 2011 - 22:56
ok, biore IP4, bateria mnie chyba przekonała... No, chyba że poczekać na kolejnego iphone'a, ale wiadomo, że będzie drogi no i to jednak przynajmniej kilka kolejnych miesięcy z 3GS... Sam nie wiem
Jak na prawdę aktywnie używasz telefonu to nawet nie patrz na SGS2, on "w użyciu" daje radę 2-3h max. iPhone 4 do 10h daje radę.
Osobiście bym czekał na iP 5 - ale mi łatwo mówić, bo mam 4, poza tym jadę do UK na premierę, żeby sobie kupić jako jeden z pierwszych więc cena będzie normalna, a nie przebita o 80%.
Napisano 05 lipca 2011 - 23:01
więc koniec offa, rozważajmy wyłącznie kwestie hardware'owe
Nie jesteśmy developerami więc co nas obchodzą cyferki. Prędzej rozważajmy to co soft wyciska z tych cyferek i jakie daje możliwości.
Napisano 05 lipca 2011 - 23:54
Napisano 06 lipca 2011 - 01:06
A czy do samsungow rowniez wychodza uaktualnia do oprogramowania. Tzn jak sie kupilo tel z android 2.2 to mozna go " podniesc" do 2.3 itd?
Wychodzą, ale z wielkim bólem. Dla przykładu Nexus S miał andka 2.3 już od nowości a Galaxy S dostał go pól roku pózniej. Ja bym tak nie mógł... za żadne parametry.
Napisano 06 lipca 2011 - 01:10
Napisano 06 lipca 2011 - 10:55
Bo wlasnie bylem ciekawy czy te dosc mocne parametry telefonu ( bez aktualizacji systemu) pozwola mu przez dlugi czas byc
" najszybszym" telefonem.
Moim skromnym zdaniem telefon bez aktualizacji to tak jak nieoszlifowany diament. Jeżeli chodzi o soft to nigdy nie ma tak, ze nie ma nic do poprawki a skoro samsungowi nie opłaca sie aktualizowac telefonu (bo już na tym nie zarabia) tylko woli wydać i sprzedać nowy model z nowym systemem to jako szanujący sie klient nigdy bym niczego od nich nie kupił.
Napisano 06 lipca 2011 - 16:49

Napisano 06 lipca 2011 - 17:04
Oczywiście SGS2.
1) 3,5 cala w telefonie z ekranem dotykowym jest gorsze od 4,3 calajeśli korzystasz z internetu w telefonie to ta różnica będzie miała kolosalne znaczenie. Do tego SGS2 jest bardzo lekki, nie tak jak DHD, który noszony w kieszeni potrafi ściągnąć posiadaczowi spodenki
2) w telefonach Android miażdzy iOSa... komfort uzytkowania i możliwość przystosowania telefonu do swoich potrzeb w ogóle bez porównania.
3) obsługujesz to bez traumy nazywającej się iTunes,
4) każdy może Ci wysłać dokument / zdjecie przez BT
5) wszystko co trzeba jest dostępne bez rootowania natomiast iphone bez jailbreaka... to chyba bym się pociął jakbym miał z czegoś takiego korzystać.
6) podłączasz to jako pamięć masową i zgrywasz co chcesz z dowolnego komputera
7) karty pamięci - możliwość rozbudowy jak wbudowanej pamięci zabraknie
1/ Jakościowo jest dużo lepsze, więc na SGS2 trzeba bardziej powiększać, niż na iP4. Wygląd czcionek w pdf etc to w ogóle porażka. Przejaskrawione kolory też bajer, dla 15-latka jak znalazł.
2/ w telefonach iOS miażdży Androida... komfort użytkowania, a "przystosowanie" Androida to instalowanie pełno żrących baterię dodatków, niedopracowanych, niestabilnych, które często i tak nie działają tak, jak byśmy chcieli
3/ Jak dla Ciebie traumą jest włączenie jednego programu to gratuluję, lepiej kup sobie nokię 3210.
4/ Ah te czasy szkolne, pamiętam to jeszcze...
5/ Mnóstwo rzeczy potrzebuje root, nawet takie bzdurki jak np Widget Locker, reguła 5 sek, blokowanie, które nie blokuje etc. Najlepiej mieć wszytko w standardzie, im więcej dodatków, tym więcej problemów. JB w iPhone przynajmniej ma dopracowane dodatki, które zazwyczaj działają tak, jak mają.
6/ Uruchamiasz jeden z mnóstwa programów do ftp, i zgrywasz wszystko po WiFi, po co komu kable...
7/ Jedyny dobry argument, chociaż nie wiem po co komu więcej niż 32GB...
Napisano 06 lipca 2011 - 17:29
Oczywiście SGS2.
1) 3,5 cala w telefonie z ekranem dotykowym jest gorsze od 4,3 calajeśli korzystasz z internetu w telefonie to ta różnica będzie miała kolosalne znaczenie. Do tego SGS2 jest bardzo lekki, nie tak jak DHD, który noszony w kieszeni potrafi ściągnąć posiadaczowi spodenki
2) w telefonach Android miażdzy iOSa... komfort uzytkowania i możliwość przystosowania telefonu do swoich potrzeb w ogóle bez porównania.
3) obsługujesz to bez traumy nazywającej się iTunes,
4) każdy może Ci wysłać dokument / zdjecie przez BT
5) wszystko co trzeba jest dostępne bez rootowania natomiast iphone bez jailbreaka... to chyba bym się pociął jakbym miał z czegoś takiego korzystać.
6) podłączasz to jako pamięć masową i zgrywasz co chcesz z dowolnego komputera
7) karty pamięci - możliwość rozbudowy jak wbudowanej pamięci zabraknie
Każda z tych korzyści niesie za sobą szereg wad, które ukryles albo nie zauwazasz. W ogóle jak to czytam mam wrażenie, ze lubisz sobie utrudniać życie.
Napisano 06 lipca 2011 - 17:44

1) na ekranie 22 calowym też tylko niepotrzebnie musisz powiększać ? lepsze były 14calowe ? jaaaasne, 3,5 cala rządzi
2) co istalujesz to twoja sprawa, w każdym razie na oryginalnym Andku bez roota masz do wyboru kilka(naście) launcherów, kontakty, ustawienia dostępne prosto z pulpitu. A przydatnych widzetów jest multum, i wcale nie żrą baterii... faktem jest, że pulpit androida to prawdziwy kosmos funkcjonalny w porównaniu do... zbioru ikonek ios'a

3) masz rację, na ipadzie mnie to przerosło... wiesz, to dramat, że żeby usunąć jedno zdjęcie z galerii, muszę podłączyć urządzenie do komputera z itunsem... a pomyśleć, że tym tandetnym Androidzie wystarczy przytrzymać i wybrać "usuń"... ale to zacofany system ... pewnie jeszcze w Googlu nie odkryli tego, że trudniej znaczy lepiej...
4) dokładnie, ostatnio chciałem wysłać koledze jak się nudziliśmy kiedy padało podczs wypadu w góry film przez bt... niestety jego ip4 nie potrafi tego
5) nie masz pojęcia o czym piszesz pisząc o roocie. Root jest głównie dla fanatyków wgrywania modyfikowanych romów potrzebny, ale to nie są "standardowi użytkownicy". Sam kiedyś mocno bawiłem się w custom-Romy, fajna zabawa ale znudziło mi się i teraz na dobrą sprawę korzystając intensywnie ze smartfona nie potrzebuję żadnego programu, który do działania potrzbowałby roota
6) no tak, to takie oczywiste... zwłaszcza jak chcesz to podłączyć do kompa stacjonarnego nie wyposażonego w wifi... No dobra, nawet na własnym laptoku wolę podłączyć coś jako pendrive niż pier*lić się ze sztucznym przesyłaniem czegoś przez ftp / wifi... po co tak utrudniać życie ?
Żyjesz w świecie Appla i nie widzisz już jego bezsensownych ograniczeń. Na "Dzieńdobry" użytkownik zamiast normalnie cieszyć się z urządzenia staje przed problemem jak obejść te ograniczenia.... no ale jak się już nauczy... to wszytko będzie takie... amazingowe

---------- Wpis dodano o 18:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:34 ----------
Każda z tych korzyści niesie za sobą szereg wad, które ukryles albo nie zauwazasz. W ogóle jak to czytam mam wrażenie, ze lubisz sobie utrudniać życie.
właśnie nie lubie sobie utrudniać... i dlatego iOS z jego ograniczeniami mnie przeraża... dodam, że JB mnie nie interesuje, bo generalnie nie lubie ingerować w urządzenia z których loguje sie na konto bankowe oprogramowaniem napisanym przez Jurija czy Omara zamieszkałych niewiadomo gdzie...
Z dzisiaj: mam filmy przegrane w iTunsie do AVPlayera, zainstalowałem OPlayera... i teraz nie mogę "tak po prostu" wybrać sobie, którą aplikacją chcę otworzyć dany film, o nie! Będę musiał podłączyć do Itunsa i przegrać oddzielnie do OPlayera.
Napisano 06 lipca 2011 - 17:51
ad2 YouTube - iphone 4 perpage inteliscreen
ad3 z usuwaniem zdjec nie ma problemów
ad4 do BT wystarczy zainstalować celeste i mozna wysyłać i odbierac wszystkie pliki
ad5 JB JailbreakMe 3.0 wystarczy wcisnąć install w przegladarce i jest cydia
ad6 instalujesz PwnTunes i jest mass storage bez itunes
przecież android market nie ma certyfikacji aplikacji jak stiwi , były już wyłudzenia, wirusy, nawet sprzedaż aplikacji przez piratówbo generalnie nie lubie ingerować w urządzenia z których loguje sie na konto bankowe oprogramowaniem napisanym przez Jurija czy Omara zamieszkałych niewiadomo gdzie...
aplikacje mogą byc niekompatybilne sypać się itd i tak pojawią sie w markecie
jesli juz musisz wrzucic do oplayera otwierasz ifile i przenosisz do oplayeraZ dzisiaj: mam filmy przegrane w iTunsie do AVPlayera, zainstalowałem OPlayera... i teraz nie mogę "tak po prostu" wybrać sobie, którą aplikacją chcę otworzyć dany film, o nie! Będę musiał podłączyć do Itunsa i przegrać oddzielnie do OPlayera.
Napisano 06 lipca 2011 - 17:58
Showdown: Samsung Galaxy S II stars in our browsing battery life championship, not so brightly [UPDATED]
Napisano 06 lipca 2011 - 18:33
Napisano 06 lipca 2011 - 18:33
Oczywiście SGS2.
1) 3,5 cala w telefonie z ekranem dotykowym jest gorsze od 4,3 cala
Co kto lubi. Ja na przykład sprzedałem HD2 głównie przez wielkość. To ma MI przede wszystkim służyć jako telefon. Tak szczerze, to nawet nie wiem ile IP4 ma cali, wiem, że HD2 miał za dużo

Napisano 06 lipca 2011 - 19:56
Poza tym każdy narzeka na iTunes a dla mnie i pewnie wielu iTunes to jeden - jeżeli nie jedyny - najlepszy odtwarzacz muzyki, który potrafi czynić cuda jeżeli chodzi o porządek w albumach, singlach. Pod jednym kliknięciem myszy mam wszystkie informacje o artyście czy albumie z okładką, numeracją. Dla osób lubiących porządek iTunes to klasa sama w sobie. Obecnie nie widzę siebie wrzucającego muzykę w formie "kopiuj - wklej" do jakiegoś folderu własnoręcznie nazwanego...
PS: Na Windowsie również używałem iTunes

aaa wiec to o to chodzi. iOS utrudnia życie piratom. A to film z torrentow, a to pirackie appsy i co jeszcze? To jest wada iOS ze cieżko coś spiracic? No jeśli tak to masz racje adnroid nadaje sie do tego idealnie
Niestety dla wielu to ogromny plus za wyborem telefonu z Androidem. Śmieszne, ale prawdziwe. Takie cwaniaczki mają na telefon za grubo 1.5 tysiąca a na głupiego appsa w którego będą grać godzinami, śmiesznych 10 zł nie zapłacą bo po co skoro można, no i inni tak robią. A potem teksty, że posiadacze iPhone'a to snoby bo przecież MY mamy na głupiutkie Angry Birds

Napisano 06 lipca 2011 - 20:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych