Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#176 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 19:24

Tylko jak już pisałem, ta wielozadaniowość apple to nie wielozadaniowość. Tam ci nic w tle nie działa. Zrób JB, zainstaluj backgrounder - wtedy zobaczysz co to znaczy wielozadaniowość i jak działa fon. Piszę z doświadczenia. dodaj do tego jeszcze widgety w takiej ilości, jak ma s2.

#177 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 19:26

Ale po co to robic skoro tak dziala dobrze? Dla wlasnej ciekawosci czy aby sie przekonac ze wtedy moze dzialac tak wolno jak g2?

#178 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 19:31

No właśnie o to chodzi: s2 działa wolno jak go zawalisz procesami, podobnie jak ip. Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia :)

#179 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 19:35

Całe szczęście że nie działa klasycznie w tle!

#180 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 19:37

No ja dalej uwazam ze iphona w wersji sklepowej czyli bez jb ( a nawet z Jb ) nie da sie zawalic procesami do takiego stanu w jakim dzis mialem okazje zobaczyc g2 ( Zreszta to widac w ispotach i orange) . System ma byc przygotowany na to ze ktos go kupi i dziennie bedzie go meczyl , jak zaczyna zwalniac no to cos jest nie tak. Czy dziala cos w tle czy nie srednio mnie to obchodzi ma dzialac szybko - to jest oczywiscie tylko moje zdanie.

#181 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 20:22

Iro@ krotko i na temat , jesteś zadowolony z sgs 2 ? kupiłbyś go jeszcze raz ?
Jestem już na 99% zdecydowany na ten model, koledzy z PDAclub którzy jak ja sprzedali HTC HD2 i przesiedli sie na SGS 2 są bardzo zadowoleni wiec reasumując wszystkie za i przeciw ( poza opiniami zagorzałych zwolenników apple, bo porównywanie do ip4 jest raczej nieporozumieniem ) ten model na chwile obecna nie ma konkurenta i do premiery ip5 raczej go mieć nie będzie.

Wiele lat czekałem z przejściem na dotykowce. Cały czas wydawało mi się, że będzie brakować fizycznej klawiatury. iPhone wydawał się idealny, lecz polityka Apple jest dla mnie nie do strawienia. Bez iTunes nie ma używania telefonu. Małymi kropelkami dawkują to, co konkurencja ma od zawsze. Korzystanie z telefonu od włożenia karty, kasowanie MP3 i innych plików bez zewnętrznego komputera, przerzucanie zawartości po bluetooth, wifi, kablu, poszerzanie pamięci o karty flash, możliwość szybkiego przełożenia dodatkowej baterii.
To wszystko ma właśnie Galaxy S2. Jak porównywałem go z iPhonem 4 pod każdym względem jest od niego szybszy i lepszy.
Gdybym miał dziś podejmować taką decyzję, to nie zmieniłbym zdania.
Jedyna wada, to bateria. Jak korzystam z aplikacji trzyma jeden do dwóch dni, jak tylko dzwonię i czasem sprawdzę pocztę to 3 dni. Ale baterii można mieć kilka, a i tak cena kompletu będzie niższa niż iP4.
Zakupiłem sobie tylko folię ochronną na ekran i silikon (najlepsze jakie znalazłem). Dzięki temu lepiej leży w ręce i na pewno się nie będzie zarysowywać.

#182 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 20:26

@hasos
To też jest wielozadaniowość, tyle że nieco inaczej pomyślana. To, co w tle ma działać - działa, reszta, która nie musi - nie działa, jest usypiana i wznawiana, gdy jest potrzebna. Dzięki temu system oszczędza energię, nie marnuje zasobów i działa jak powinien (bez lagów i przycięć). IMO, wielozadaniowość w wykonaniu Apple (i MS w WP7), tj. utrzymanie w tle tylko niezbędnych procesów, usypianie całej reszty i szybkie wznawianie, jest jedynym słusznym rozwiązaniem tej kwestii i najlepszym kompromisem pomiędzy wydajnością a oszczędnością energii i zasobów.

Nie rozumiem dlaczego ludzie tak się tej wielozadaniowości uczepili. Możesz mi wytłumaczyć, do czego jest Ci ona potrzebna? To telefony, nie stacje robocze.
Jeśli telefon zawalony procesami zwalnia, to znaczy że coś jest nie tak - nie potrafi odpowiednio zarządzać zasobami i marnuje je tam, gdzie nie trzeba (na zbędny multitasking). iPhone z uśpionymi 30 procesami działa tak samo szybko jak świeżo uruchomiony.

#183 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2011 - 20:28

I pod tym sie podpisuje w 100%

#184 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 04 lipca 2011 - 20:47

Iro@ dzięki za odpowiedz jak tylko wrócę ze wspaniałych wakacji ( piękna pogoda w polsce ) to zapoluje na allegro bo przed wyjazdem już sie nie wyrobiłem choć miałem okazje kupić za 1500zl nówkę Co do folii na wyświetlacz to pewna sprawa ze kupie jak na wszystkie urządzenia, bo jaka by szybka nie była i tak sie zarysuje a co do ochrony plecków to poczekam bo jeszcze chyba w polsce nie ma, na oryginalna nakładkę samsunga na filmach z YT wygląda świetnie i mam nadziej ze jakość tez będzie dobra. Do krotko trzymającej baterii jestem przyzwyczajony wystarczy ze dzień mi cały wytrzyma a wieczorem do ładowarki Martwię sie tylko o wyświetlacz zeby nie trafił mi sie feralny egzemplarz bo po ipadzie 2 mam juz tego dosc ( 4 tygodnie czekania na sprzęt po oddaniu do serwisu )

#185 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 lipca 2011 - 20:56

Tylko jak już pisałem, ta wielozadaniowość apple to nie wielozadaniowość. Tam ci nic w tle nie działa.

Uwielbiam gdy wypowiada sie ktos w temacie, o ktorym nie ma zielonego pojecia.
Z calym szacunkiem pitolisz jak popekany. Nastepnym razem zanim napiszesz cos rownie bezsensownego - sprawdz.

#186 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2011 - 21:24

Czy jak dasz sobie safari w tle bedzie wczytywal strone? Nie? Takie to dzialanie tle. Mnie np. Cos takiego sie przydaje: uruchamiam czytnik, poczte, przegladarke i sobie wszystko sie aktualizuje (backgrounder +multiflow) . I to jest wielozadaniowosc a nie kilka ikonek w pasku.

#187 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipca 2011 - 21:25

grzes_l, no ale jak w tle nic nie działa to przecież trochę do d*py. No jak to tak, bez działania w tle?

#188 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 04 lipca 2011 - 22:11

Oczywiście safari wczytuje stronki w tle, nawet jak wyłączysz przegkądarkę. Mało tego, działa audio z poziomu przeglądarki w tle. Multitasking w iOS jest idealnie dostosowany do potrzeb użytkownika, a nie dla samej idei wielozadaniowości.

#189 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 04 lipca 2011 - 23:15

Jestem już na 99% zdecydowany na ten model, koledzy z PDAclub którzy jak ja sprzedali HTC HD2 i przesiedli sie na SGS 2 są bardzo zadowoleni wiec reasumując wszystkie za i przeciw ( poza opiniami zagorzałych zwolenników apple, bo porównywanie do ip4 jest raczej nieporozumieniem )

Przecież fani Androida na nie narzekają, a zachwyceni są tylko switcherzy którzy nie mieli do czynienia z innymi telefonami.

ten model na chwile obecna nie ma konkurenta i do premiery ip5 raczej go mieć nie będzie.

Ma przynajmniej trzech - HTC HD7, HTC Sensation i LG Swift 3D.
A wkrótce dojdzie jeszcze HTC EVO 3D, Sony Ericsson Xperia Duo, Motorole Photon 4G i Droid 3, Nokie N9 i N950.

#190 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 05 lipca 2011 - 07:44

Sami Androidowcy już sobie odpuścili po pierwszych erekcjach i stwierdzili że jednak Samsung sprawę skaszanił, zresztą za chwilę ma wyjść SGSII plus więc to mówi samo przez sie.

Bez iTunes nie ma używania telefonu.

A to bardzo ciekawe stwierdzenie bo ostatnio wyczytałem w jakichś wynikach apple (chyba nawet tu na forum był artykuł) że ok 50% iPhone'ów jakie oddawane są do serwisu nigdy nie było podłączane do kompa poza pierwszą aktywacją która zapewne była w salonie/sklepie.

#191 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 08:11

Sami Androidowcy już sobie odpuścili po pierwszych erekcjach i stwierdzili że jednak Samsung sprawę skaszanił, zresztą za chwilę ma wyjść SGSII plus więc to mówi samo przez sie.

Nie zauważyłem tego w swoim środowisku, wiem, że jego cena maleje, bo jest coraz bardziej dostępny i popularny. Nawet jak wyjdzie nowy model, to pewnie się na niego przesiądę, ale teraz korzystam z zalet SII. Dzięki niemu nie potrzebuję już tabletu ani laptopa. ;)

A to bardzo ciekawe stwierdzenie bo ostatnio wyczytałem w jakichś wynikach apple (chyba nawet tu na forum był artykuł) że ok 50% iPhone'ów jakie oddawane są do serwisu nigdy nie było podłączane do kompa poza pierwszą aktywacją która zapewne była w salonie/sklepie.

To też świadczy o tym, że ludzie nie lubią iTunes, ale jak na razie są na niego "skazani", póki oficjalnie nie wyjdzie iOS5, który ma podobno całkowicie uwolnić od niego użytkowników.

#192 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 09:15

Od dawna jestem związany z iPhonem a od miesiąca przesiadłem się na SGS2. Przesiadłem się nie dlatego, że zmieniłem "wiarę" tylko dlatego, że w tej chwili uważam SGS2 za lepsze narzędzie niż iP4: lepszy ekran, lepszy procesor, HSPA+, wygodniejszy system (niestety, teraz Apple musi gonić - iOS5 nie będzie przełomowy; to będzie tylko dogonienie konkurencji). Nie sprawdziło się czarne wieszczenie że nie będę mógł nic zrobić bez zmiany ROMu, że na Androida nie znajdę potrzebnych programów, że w ogóle to syf i malaria i jeszcze na kolanach wrócę do iphona. Jeśli we wrześniu Apple wypuści nowy telefon, który pomoże mi pracować lepiej/wydajniej/wygodniej bez żalu przeniosę się na iP5 ale teraz siedzę na SGS2. Identyczna sytuacja z MacOS i Windowsem - jeśli Win8 będzie lepszy od Mac OS 11 to bez żalu zainstaluję go na swoim laptopie. Z jedną opinią się zgodzę - telefony z Androidem to kiepska "inwestycja". O ile iphone po kilku latach można sprzedać za kilkaset złotych to androidowe słuchawki tracą wartość bardzo szybko. Pozdrawiam PS do autora wątku: Mam nadzieję, że dla równowagi prowadzisz taką samą dyskusję na forum androidowym :) Nie byłoby najlepiej, gdybyś swoją opinię wyrobił tylko na podstawie rozmowy z ludzmi związanymi z Apple ;-)

#193 kajus01

kajus01
  • 897 postów
  • SkądZiemia?

Napisano 05 lipca 2011 - 10:12

Iro a czytasz jakieś fora Androidowe bo jak pisałem wcześniej po premierze następcy SGSa i kilku erekcjach przy nim, emocje opadły. Jak się okazało że ten super procesor nie odsłuży gier bo coś tam zkaszanili, a po cholere mi dwurdzeniówka? Do obsługi kalkulatora czy do odtwarzania filmów z przesyconymi, nienaturalnymi kolorami? A po wyjściu na jaw feleru z "białą kartką" to już pomyje na niego wylano. Samsung zareagował na swoją porażkę i będzie "plus"- oby lepszy od poprzednika. Teraz w świecie androidowym jest zachwyt nad Sensacją od HTC czy LG. Wyjdzie plus będzie znowu szał tylko oby nie skończyło się jak z II. Co do iTunes moim zdaniem to wielki plus dla iOS, mega kombajn do wszystkiego-wystarczy do poznać, a że komuś się nie chce to jego sprawa. A kies (tu by się przekląć chciało) osyfiały kies i tyle. Edit jhartman jakoś mi się wydaje że autor wątku już dawno zaprzestał nawet jego czytanie ;)

#194 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 10:30

jhartman jakoś mi się wydaje że autor wątku już dawno zaprzestał nawet jego czytanie ;)

Może już wpadł w samsunga albo innego HTC jak śliwka w kompot ;-)

#195 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipca 2011 - 10:47

Mnie przed przesiadką powstrzymuje kilka rzeczy: wspomniane już przeze mnie problemy z żółknącym ekranem (jak w iMac - znowu samsung skopiował :) ), oraz z "wypalaniem" się ekranu. Kilka osób wspominało, że nieraz na ekranie pozostaje wypalona belka górna, odbita na matrycy. Trzecia rzecz to nie wiem, jak jest z jakością dźwięku względem apple (pewnie jest gorzej), ale czy dużo. Na plus, poza oczywistościami, to cena: w T-M mogę mieć za 700 zł, ip - 1400 zł (a ip 5 będzie pewnie w moim abo za 2000 zł). A jest jeszcze tyle innych rzecz, na które mogę wydać kasę z większym pożytkiem (np. obiektyw).

#196 patryk25

patryk25
  • 47 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 11:21

jhartman jakoś mi się wydaje że autor wątku już dawno zaprzestał nawet jego czytanie ;)

Może już wpadł w samsunga albo innego HTC jak śliwka w kompot ;-)

Czytam wątek codziennie. Jestem posiadaczem iP4 od 6 dni i nie mogę się odciągnąć od niego, by udzielić się tutaj :) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam nadzieję, że przekonają kogoś oprócz mnie do zakupu iP4.

#197 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 13:20

Gratulacje, dobry wybór:) To teraz zrób ładną fotkę i wrzuć do http://myapple.pl/th...ojego-maca.html

#198 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2011 - 19:26

Temat chyba ucieka w niedobra strone. Miala byc dyskusja o samych urzadzeniach a nie o opcjach zakupu muzyki. Jak rozumiemy mam nadzieje wszyscy muzyke mozna wgrac do ip bez polaczenia z itunes. Czy itunes jest fajny czy nie to dyskusja raczej nie w tym temacie.

#199 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 05 lipca 2011 - 19:35

To nie jest dyskusja o zaletach i wadach iTunes. Posty nie na temat zostały posprzątane.

#200 Sand

Sand
  • 17 postów
  • SkądOst

Napisano 05 lipca 2011 - 20:21

A czyż iTunes nie jest niezbędnym do (pełnego) korzystania z iP elementem? To tak jak by nie dyskutować o Androidzie przy okazji oceniania Galaxy II.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych