Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nike+ GPS z iPod

• Please log in to reply
587 replies to this topic

#326 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 posts

Posted 22 April 2009 - 22:51

LOL ?! Jak to sensor nie działa w Touchu 1 G ?! To niby czemu ? , a jak podłącze do niego ten odbiornik który jest do kupienia w zestawie z sensorem to będzie działać?? To w nano działa a w tym nie..... głupota..

----------------------------- UPDATE------------------------

Z tego co znalazłem w necie , nie wiem czy są różne sensory NIKE czy jak ale ten wydaje się być kompatybilny z Ipod Touch 1 Genracji :

Amazon.com: Apple Nike + iPod Sport Kit for iPod nano 1G, 2G, 3G, 4G, iPod touch 1G, 2G: Electronics

#327 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 23 April 2009 - 06:23

Jest tylko jedna wersja sensora, która (powtórzę jeszcze raz) jest kompatybilna ze wszystkimi generacjami ipod'a nano i tylko drugą generacją touch'a.

#328 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 23 April 2009 - 09:48

LOL ?! Jak to sensor nie działa w Touchu 1 G ?! To niby czemu ? , a jak podłącze do niego ten odbiornik który jest do kupienia w zestawie z sensorem to będzie działać?? To w nano działa a w tym nie..... głupota..
----------------------------- UPDATE------------------------
Z tego co znalazłem w necie , nie wiem czy są różne sensory NIKE czy jak ale ten wydaje się być kompatybilny z Ipod Touch 1 Genracji :
Amazon.com: Apple Nike + iPod Sport Kit for iPod nano 1G, 2G, 3G, 4G, iPod touch 1G, 2G: Electronics

Jest tylko jeden model sensora.
iPod Touch 1G nie ma wgranego oprogramowania do Nike+ oraz nie ma wbudowanego odbiornika i w momencie gdy podłączysz zewnętrzny odbiornik Nike+ do iPod Touch 1G, pojawi Ci się informacja, że urządzenie nie jest kompatybilne z odbiornikiem. iPod Touch 2G, ma takie oprogramowanie i ma wbudowany odbiornik Nike+ w obudowie, stąd współpracuje z Nike+.
A żebym nie był gołosłowny: Nike + iPod Sport Kit - Apple Store (U.S.), Polecam poczytać co jest pod Requirements: "iPod nano or iPod touch (2nd generation)".
Po drugie to polecam czytać wcześniejsze posty, zanim się wypowiesz lub korzystać wyszukiwarki, bo wielokrotnie już mówioną o tym, z którymi modelami iPoda, zestaw NIke+ jest kompatybilny.

#329 p_pierzchala

p_pierzchala
  • 34 posts

Posted 23 April 2009 - 13:10

Ok, jestem już chyba:) szczęśliwym posiadaczem sensora. Oczywiście ma on być włożony do buta, ale czy są jakieś wymogi odnośnie miejsca w jakim będę trzymał mojego toucha? Podczas moich wcześniejszych biegów miałem ipoda w kieszeni

#330 w00jas

w00jas
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 23 April 2009 - 14:40

nie ma to znaczenia. Ważne jest umieszczenie sensora

#331 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 posts

Posted 23 April 2009 - 15:30

Co zlodziejska firma z tego apple, czyli mam rozumiec ze jesli chce wlaczyc sie do zabawy z bieganiem to musze nabyc Toucha drugiej generacji ta?

#332 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 23 April 2009 - 16:09

Dlaczego złodziejska?! Trzeba było się wcześniej dowiadywać. Powtórzę kolejny raz, albo nie może obrazkiem zrozumiesz

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#333 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 posts

Posted 23 April 2009 - 21:50

Dlaczego zlodziejska? Juz ci odpowiadam ,a no dlatego ze zeby wziac udzial w tej zabawie z bieganiem musze znow firmie apple zaplacic kilkaset zlotych! Wiem ze niektorzy nie zwracaja uwagi na pieniadze ale ja tak... Zamiast opracowac jakis czujnik do touchy 1g (np:taki jak jest do nano) to znow szukaja zyskow, pewnie gdybym mial toucha 2g zadawal bym pytanie tak samo jak ty "czemu zlodziejska" dla mnie to xzysty idiotyzm i tle

#334 Dami107-7bfb8b3684

Dami107-7bfb8b3684
  • 186 posts

Posted 23 April 2009 - 23:16

Ja nie nazwalbym w tym wypadku firmy Apple (lub Nike) zlodziejska... Dlaczego ? Bo zestaw Nike + iPod to zwykle akcesorium, taki dodatek. To tak, jakbym nazwal Sony Ericsson zlodziejami, bo dali mi telefon, ale nie dolaczyli zestawu sluchawkowego na Bluetooth. Albo Liptona, ze dal herbate, ale kubka juz nie. iPod jest odtwarzaczem. I z takim zamiarem go (teoretycznie) kupujesz. Jesli chcesz przeslac video na ekran, biegac z system Nike+, nadawac muzyke poprzez transmiter FM, wtykac urzadzenie do stacji dokujacej, ladowac iPoda z baterii, przyczepic go na ramie/noge/bog wie co, to musisz doplacic, ale nie do urzadzenia (bo je juz masz), ale za akcesorium.

#335 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 24 April 2009 - 09:34

Dlaczego zlodziejska? Juz ci odpowiadam ,a no dlatego ze zeby wziac udzial w tej zabawie z bieganiem musze znow firmie apple zaplacic kilkaset zlotych! Wiem ze niektorzy nie zwracaja uwagi na pieniadze ale ja tak... Zamiast opracowac jakis czujnik do touchy 1g (np:taki jak jest do nano) to znow szukaja zyskow, pewnie gdybym mial toucha 2g zadawal bym pytanie tak samo jak ty "czemu zlodziejska" dla mnie to xzysty idiotyzm i tle

Skoro zwracasz uwagę na pieniądze i zależało Ci na zestawie Nike+, to myślę, że należało najpierw dowiedzieć się z którymi modelami iPod'a Nike+ współpracuję i wtedy dokonać zakupu iPod'a.
Uprzedzając odpowiedź: jeżeli kupiłeś iPod'a Touch pierwszej generacji, zanim wyszedł Touch drugiej generacji, to myślę, że kupując liczyłeś się z tym, że Nike+ współpracuje tylko iPod'ami Nano.
Dla mnie używanie iPod'a Touch do biegania to trochę przegięcie ze względu na jego wielkość i dotykowy ekran zamiast przycisków. Nie mówiąc o tym, że w przypadku pierwszej generacji nie ma nawet przycisków do regulacji głośności, co w trakcie biegu jest bez sensu.
Myślę, że głównym powodem braku odbiornika do iPod Touch 1G, jest fakt, że oprogramowanie w iPod'ach Touch i iPhone'ie nie wspiera zewnętrznych akcesoriów. Zmieni się to dopiero po wprowadzeniu iPhone OS 3.0.
Poza tym bez przesady z tymi kosztami, można sobie kupić używanego iPod'a Nano 1G lub 2G za jakieś 100zł. Myślę, że z takim kurduplem lepiej się biega niż iPod'em Touch.

#336 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 posts

Posted 24 April 2009 - 12:16

Nie jestem idiotą i nie zakupiłem jeszcze tego sensora Nike ;] najpierw wolałem się upewnić że to będzie działać z moim Ipodem , może masz i faktycznie rację że z taką cegiełką jak Touch bieganie może stać się niewygodne ale apple też mogło pomyśleć o tym że znajdą się tacy dla których nie będzie miało wielkiego znaczenia... a tak na marginesie ile mógłbym dostać za tego swojego Toucha , jest on z Grudnia 2007r dostałem go pod choinkę , wersja 8 GB , wszystko sprawne, oczywiście na gwarancji już nie jest , ale pudełko itp posiadam

#337 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 24 April 2009 - 13:39

Nie jestem idiotą i nie zakupiłem jeszcze tego sensora Nike ;] najpierw wolałem się upewnić że to będzie działać z moim Ipodem , może masz i faktycznie rację że z taką cegiełką jak Touch bieganie może stać się niewygodne ale apple też mogło pomyśleć o tym że znajdą się tacy dla których nie będzie miało wielkiego znaczenia... a tak na marginesie ile mógłbym dostać za tego swojego Toucha , jest on z Grudnia 2007r dostałem go pod choinkę , wersja 8 GB , wszystko sprawne, oczywiście na gwarancji już nie jest , ale pudełko itp posiadam

Trochę offtop, ale ja swojego Toucha 1G, też 8GB, bez słuchawek, sprzedałem ostatnio za 600zł i wydaje mi się, że 650 to raczej maksymalna cena za używanego Touch'a.

Wracając do tematu. Jestem po wstępnych testach Belkin iPod Nano 4G Dual Fit Sports Armband. Opaska, jest z dobrych materiałów, wystarczająco rozciągliwa, tak więc nie przeszkadza podczas biegu, nie zsuwa się z ręki nawet gdy nie zapinam jej mocno i całkiem nieźle wygląda;] Jedyny minus jaki znalazłem to fakt, że przez gumową szybkę - która osłania całego iPod'a - ciężej korzysta się z obrotowego kółka. Przez co trzeba się przyzwyczaić do tego, że należy mocniej naciskać palcem na kółko. W przeciwieństwie do opaski Nike'a, pokrowiec Belkin nie osłania odbiornika Nike+. Jednak biorąc pod uwagę, że złącze jest schowane w opasce, a wystaje jedynie plastikowa część odbiornika, to nie wydaje mi się, żeby był to jakiś problem. Bo pot do styków się nie przedostaje, a odbiornik jest na tyle daleko od ciała, że nie przeszkadza podczas biegu. Ciekawostką jest fakt, że opaska posiada dwie kieszonki, tak więc z powodzeniem można zmieścić tam np płaski klucz do domu(wcześniej "latał" mi w kieszeni spodenek) i zapewne dowód osobisty, czy kartę, tak na wszelki wypadek ;)
Czy jest tutaj ktoś kto posiada armband do iPod'a Nano 4G innej firmy i mógłby się podzielić wrażeniami z użytkowania?

#338 p_pierzchala

p_pierzchala
  • 34 posts

Posted 24 April 2009 - 19:46

kurcze, mam ten sensor od czwartku i dziś pajawił się problem, touch mi go nie wykrywa, próbowałem go wyłączyć i włączyć i cały czas nic. Co mam robić w takiej sytuacji??

#339 seb2k6

seb2k6
  • 53 posts

Posted 24 April 2009 - 19:59

Ja biegając z Touchem 2G trzymam go po prostu w ręku :) W bieganiu nic nie przeszkadza, nie muszę kupować żadnych armbandów ani innych bajerów a i dostęp do wyświetlacza aby sprawdzić dynstans/czas/zmienić piosenke jest natychmiastowy :)

#340 p_pierzchala

p_pierzchala
  • 34 posts

Posted 24 April 2009 - 20:04

ja też nie mam narazie butów nike+, a jak biegam to trzymam go w kieszeni. W czwartek, w piątek i dzisiaj jeszcze po południu działałało wszystko bez problemów, a jak teraz chciałem iść biegać to nie chce wogóle go wykryć, nawet jak go przybliże to kilku centymetrów to też nie działa. Co robić??

#341 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 24 April 2009 - 21:50

Ja biegając z Touchem 2G trzymam go po prostu w ręku :) W bieganiu nic nie przeszkadza, nie muszę kupować żadnych armbandów ani innych bajerów a i dostęp do wyświetlacza aby sprawdzić dynstans/czas/zmienić piosenke jest natychmiastowy :)

Eee i co np po pół godziny treningu ręka się nie poci i nie boli? Rozumiem, że to raczej przy wolnych biegach długodystansowych, bo interwałów to sobie nie wyobrażam z iPodem w ręku, bałbym się, że go upuszczę, jak tylko ręka się trochę spoci. No i na dodatek jeszcze ten latający kabel.

#342 Fredes

Fredes
  • 11 posts

Posted 24 April 2009 - 23:19

Biegał w ogóle ktoś z tym Nike Sportband? Potrzeba toto ustrojstwo kalibrować czy można od razu zacząć biegać? Oczywiście bateria jak zakończy żywot to sprzęt do wymiany.

#343 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 25 April 2009 - 14:28

Biegał w ogóle ktoś z tym Nike Sportband? Potrzeba toto ustrojstwo kalibrować czy można od razu zacząć biegać? Oczywiście bateria jak zakończy żywot to sprzęt do wymiany.

Nike Sportband ma wadliwy wyświetlacz, polecam poczytać na sieci. Jednym słowem nie kupuj tego, dopóki nie pojawi się poprawiona wersja.

#344 Benfredo

Benfredo
  • 34 posts

Posted 25 April 2009 - 15:51

Panowie co wy na to ?? Mnie się podoba ^^

Lacelid for Nike+ SENSOR NA KAĹťDY BUT (Nike+iPod) (619987975) - Aukcje internetowe Allegro

#345 Fredes

Fredes
  • 11 posts

Posted 25 April 2009 - 17:19

Nike Sportband ma wadliwy wyświetlacz, polecam poczytać na sieci. Jednym słowem nie kupuj tego, dopóki nie pojawi się poprawiona wersja.

Dzięki! Szukałem wcześniej na sieci, ale nie zauważyłem nic na ten temat. Popatrzę więc jeszcze jeden raz. Szkoda trochę, nie wiadomo kiedy to poprawią.

#346 iYanek

iYanek
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 April 2009 - 21:47

Panowie co wy na to ?? Mnie się podoba ^^

Lacelid for Nike+ SENSOR NA KAĹťDY BUT (Nike+iPod) (619987975) - Aukcje internetowe Allegro

kupiłem dzisiaj od tego sprzedawcy i w poniedziałek odbieram. Mam buty asics i przyklejałem sensor taśmą, ale cały czas obawiałem się że go zgubię, a to rozwiązanie wydaje się idealne.

gram też w piłkę nożną i będę mógł z ciekawości sprawdzić ile km robię podczas meczu :cool:

#347 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 26 April 2009 - 08:32

Dzięki! Szukałem wcześniej na sieci, ale nie zauważyłem nic na ten temat. Popatrzę więc jeszcze jeden raz. Szkoda trochę, nie wiadomo kiedy to poprawią.

Support Forums : - tutaj jest oficjalne stanowisko Nike'a na temat Sportband. Wygląda na to, że szykują nowy model na lato.
Wg mnie, dobrymi alternatywami dla Nike Sportband jest PULSOMETR CW 500 SD GEONAUTE (620420361) - Aukcje internetowe Allegro i Garmin Forerunner 50 FP Footpod - pomiar biegania (616969589) - Aukcje internetowe Allegro lub też model z dodatkowym czujnikiem pulsu Garmin Forerunner 50 Bandle pomiar serca i biegu (616879921) - Aukcje internetowe Allegro.
Zaletą Garmina jest to, że powstały dla niego serwisy podobne do Nike+: TrailRunner - Mac OS X route planning and journaling forÂ*iPhone,Â*Nike+ SportBand,Â*Garmin ForeRunner GPS czy Garmin: Garmin Training Center™.
Co do Lacelid, to jakby ktoś się nie załapał na allegro: LACELID for NIKE+ iPod Sport Kit & Nano WHITE Adaptor (aukcja 130295317321) - aukcje eBay.pl | Zakupy bez granic! 8$ z darmową wysyłką ;] Jednak z uwagi na złodziejstwo jakie panuje w naszej poczcie polskiej, polecam jednak allegro i odbiór osobisty.

#348 seb2k6

seb2k6
  • 53 posts

Posted 26 April 2009 - 15:30

Nie biegam interwałów ani sprintów więc trzymanie ipoda w ręku mi nie przeszkadza. Ręka mi się nie poci bo nie ściskam go nie wiadomo jak tylko po prostu trzymam za krawędzie :) Kabel nie lata bo jest pod koszulką :) Dla mnie ta metoda jest bardzo dobra ale każdy robi jak lubi :)

#349 Benfredo

Benfredo
  • 34 posts

Posted 28 April 2009 - 13:59

zamówiłem wczoraj sensor mam nadzieje że dojdzie mi przed pierwszym maja(nie mogę się doczekać!!)

#350 Fredes

Fredes
  • 11 posts

Posted 30 April 2009 - 20:01

dzięki wielkie robalcfg. Szkoda że nie ma pkt. reputacji bo na pewno by poleciał do ciebie jeden ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users