Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nike+ GPS z iPod

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
587 odpowiedzi w tym temacie

#301 wspeed

wspeed
  • 52 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 kwietnia 2009 - 23:13

No więc właśnie. Dowiedziałem się o tym stosunkowo niedawno, właśnie trochę poczytałem, ale nie wiem wszystkiego. Zaczynając od początku. Wiem, że do iPod Video nie jest kompatybilny z sensorem Nike+, a "niestety" właśnie ten model iPoda posiadam i z nim na dzień dzisiejszy biegam. Jaki jest koszt iPoda Nano? A może lepiej kupić Nike+ SPORTSBAND ? Jakie różnice są między używaniem tej opaski, a iPoda+sensor?
Szczerze mówiąc swojego iPoda Video w 100% nie wykorzystuje, ale z drugiej strony, jakby dało się tak wykombinować, żebym mógł korzystać z Nike+ bez sprzedawanie tego i kupowania Nano, to byłoby całkiem nieźle.

Pozdrawiam. Wszystkie informacje mi się przydzadzą!

Masz kilka opcji żeby zacząć biegać z nike+. Jedną z nich jest Sportband i chyba ta opcja jest dla Ciebie dobra bo masz ipod'a video z którym biegasz. Chciaż ja raczej wybrałbym inną opcję bo ipod video trochę waży i jest stosunkowo duży. Wybór jednak zależy od Ciebie, tym bardziej że już chyba przyzwyczaiłeś się do biegania z video.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy bieganie ze Sportband a ipod nano z nike+, to główną z nich jest to że o swoich wynikach w czasie biegu słyszych od speakera w słychawkach a używając sportband nie masz takiej możliwości. Efekt końcowy chyba jest jednak ten sam- dane Twojego biegu są wysyłane do serwisu nike+.

#302 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:18

Zapisałem się i ja:) Coś mało osób jest narazie ale myślę że będzie dobrze:)

#303 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 kwietnia 2009 - 12:02

Też się zapisałem. Mam nadzieję, że szanse będą wyrównane (i nie zapisał się jakiś maratończyk-fanatyk :D).

#304 Cossaicen

Cossaicen
  • 8 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 15:23

Masz kilka opcji żeby zacząć biegać z nike+. Jedną z nich jest Sportband i chyba ta opcja jest dla Ciebie dobra bo masz ipod'a video z którym biegasz. Chciaż ja raczej wybrałbym inną opcję bo ipod video trochę waży i jest stosunkowo duży. Wybór jednak zależy od Ciebie, tym bardziej że już chyba przyzwyczaiłeś się do biegania z video.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy bieganie ze Sportband a ipod nano z nike+, to główną z nich jest to że o swoich wynikach w czasie biegu słyszych od speakera w słychawkach a używając sportband nie masz takiej możliwości. Efekt końcowy chyba jest jednak ten sam- dane Twojego biegu są wysyłane do serwisu nike+.

A jaki jest koszt SPORTBANDA + sensor? Są może jakieś uchwyty do Video, które pozwolą na to, żeby nie 'majtał' się w kieszeni? Nic mu 'nie będzie' jak będę z nim biegał?

#305 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 19 kwietnia 2009 - 15:26

A jaki jest koszt SPORTBANDA + sensor? Są może jakieś uchwyty do Video, które pozwolą na to, żeby nie 'majtał' się w kieszeni? Nic mu 'nie będzie' jak będę z nim biegał?

Koszt zestawu jest podobny jak do normalnego zestawu Nike+ dla iPodów Nano i Touch (2gen).

#306 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 16:55

Zapisałem sie do wyzwania, na nic nie liczę bo biegam nie częściej niż 1-3x w tygodniu po 2-3km ale co mi tam :D

#307 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 12:57

Zapisałem sie do wyzwania, na nic nie liczę bo biegam nie częściej niż 1-3x w tygodniu po 2-3km ale co mi tam :D

chyba to na tym polega zeby sciagnać jak najwiecej amatorskich biegaczy, którzy w sumie dadzą duzī wynik ;)

#308 Dami107-7bfb8b3684

Dami107-7bfb8b3684
  • 186 postów

Napisano 20 kwietnia 2009 - 18:01

Mam nadzieje, ze w wyzwaniu wezmie udzial przynajmniej 15+ osob

#309 Benfredo

Benfredo
  • 34 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 19:56

Jestem ciekawy czy znajdzie się tylu chętnych, żeby chociaż 10 było ;]

#310 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:14

A powie mi ktoś jak to tak naprawdę działa? Czy to to jest warte zachodu żeby kupować cały ten sensor i inne pierdoły do tego potrzebne ? Bo tak szczerze mówiąc też zapisałem się na stornie nike'a do tego wyzwania i mam Ipoda Touch'a i czy warto jest inwestować w ten sprzęt, i jeszcze jedna sprawa jak to się ma z Ipodem , tzn jak działa :> :P

#311 Benfredo

Benfredo
  • 34 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:21

Ludzie biją sie o sensory na run4fun a ty na podobnej stronce ta sama cena i nie ma kolejek ^^

Proszę dla zainteresowanych ;]

Runnersworld Poznań - Nike + iPod Sport Kit

#312 seb2k6

seb2k6
  • 53 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 20:21

Jak już masz iPoda, który obsługuje nike+ to moim zdaniem WARTO :) Koszt niewielki bo wystarczy kupić sam sensor (nie wiem o co chodzi z tymi "innymi pierdołami") i biega się o wiele przyjemniej i ciekawiej :)

#313 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 21 kwietnia 2009 - 21:46

Ile osób będzie to będzie. Mnie ciekawi jedno kto będzie pierwszy :):D

#314 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 kwietnia 2009 - 09:39

Wczoraj przyszła do mnie opaska nike do nano 2G (ta pierwsza wersja, bez okienka) i jestem bardzo zadowolony. Pasuje idealnie i wreszcie nic nie majta mi się w kieszeniach, nie mówiąc o problemach z trafieniem w środkowy przycisk w pełnym pędzie :D Zastanawia mnie jedna rzecz, może ktoś to już przerabiał. Chcę wymienić swojego nano na tą samą wersję tylko, że o większej pojemności. Z nikeplus.com treningi na pewno się nie usuną, ale czy nowy iPod zsynchronizuje się z witryną (lub iTunes) w taki sposób, że w jego historii będą dostępne wszystkie biegi. Tak teraz myślę, że iTunes wyświetla biegi tylko w zakładce iPod'a czyli są one przypisane do urządzenia. Kontynuując to rozważanie wychodzi na to, że na nikeplus będą widoczne wszystkie biegi, a na nowym iPod'zie tylko te kilometry, które przebiegłem w jego obecności?! Jeżeli ktoś kupi używanego iPod'a, z którym ktoś biegał i też będzie z nim biegał to iPod się wyzeruje? Sam już nie wiem. Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy :P

#315 wspeed

wspeed
  • 52 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:39

Wczoraj przyszła do mnie opaska nike do nano 2G (ta pierwsza wersja, bez okienka) i jestem bardzo zadowolony. Pasuje idealnie i wreszcie nic nie majta mi się w kieszeniach, nie mówiąc o problemach z trafieniem w środkowy przycisk w pełnym pędzie :D

Zastanawia mnie jedna rzecz, może ktoś to już przerabiał. Chcę wymienić swojego nano na tą samą wersję tylko, że o większej pojemności. Z nikeplus.com treningi na pewno się nie usuną, ale czy nowy iPod zsynchronizuje się z witryną (lub iTunes) w taki sposób, że w jego historii będą dostępne wszystkie biegi.

Tak teraz myślę, że iTunes wyświetla biegi tylko w zakładce iPod'a czyli są one przypisane do urządzenia. Kontynuując to rozważanie wychodzi na to, że na nikeplus będą widoczne wszystkie biegi, a na nowym iPod'zie tylko te kilometry, które przebiegłem w jego obecności?! Jeżeli ktoś kupi używanego iPod'a, z którym ktoś biegał i też będzie z nim biegał to iPod się wyzeruje?

Sam już nie wiem. Mam nadzieję, że ktoś mi to wytłumaczy :P

Myślisz prawidłowo :) Niestety jeśli kupisz nowego ipoda to po synchronizacji go z itunes nie będziesz miał żadnych starszych biegów na nim ani żadnych innych danycvh dotyczących biegów- na ipodzie będziesz zaczynał od "0". Ta sama sytuacja będzie gdy zrobisz restore, lub z różnych przyczyn wystąpi u Ciebie jakiś błąd. Oczywiście pewnie iostnieje możliwość aby "ręcznie" przenieść te dane na nowego ipoda. Wszystko jest zapisywane na plikach więc przy odpowiednim skopiowaniu może to działać, ale ja tego nie próbowałem więc w tej materi Ci nie pomogę.
Co do ipod'a którego ktoś już używał też bedzie taka sytuacji, gdyż będziesz miał inny odbiornik. Mi po zmianie odbiornika (musiałaem oddać mój do naprawy i dali mi nowy) wszystko zaczeło liczyć od nowa na ipodzie.
Oczywiście na stronie internetowej będziesz wszystko miał jak trzeba

#316 Pablo3005

Pablo3005
  • 64 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 12:51

A czy ten sensor od nike działa prawidłowo przez Wi-Fi z Ipodem Touchem ? Wie ktoś ?

#317 Benfredo

Benfredo
  • 34 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 13:52

Musi działaś prawidłowo bo biegają tu niektórzy z touch'ami

#318 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 14:23

A czy ten sensor od nike działa prawidłowo przez Wi-Fi z Ipodem Touchem ? Wie ktoś ?

Sensor nie komunikuje się z iPod'em po wifi, tylko osobnym odbiornikiem, drogą radiową. Dlatego też, sensor nie działa w iPodzie Touch 1-generacji. Jedynie iPod Touch 2-generacji posiada wbudowany odbiornik, który działa z sensorem Nike+.
Podsumowując, aby używać Nike+ należy mieć zestaw:
iPod Nano(każda generacja)+odbiornik+sensor
lub
iPod Touch 2-generacji+sensor

PS. Dzisiaj dotarła do mnie opaska Belkin Sport Armband dla iPod'a Nano 4G. Jak tylko ją przetestuje, dam znać:) Na początku miałem zamiar kupić opaskę Nike Armband V5, jednak po przeczytaniu komentarzy w Apple Store, uznałem że muszę znaleźć alternatywę. Wg zamieszczonych tam opinii, opaska Nike do najnowszego iPod'a Nano jest za mała, aby objęła biceps dorosłej osoby. Po przeczytaniu kilku recenzji, zdecydowałem się na opaskę Belkin. Oprócz tego, że opaska na pewno nie będzie za mała to jeszcze zapłaciłem za nią 60zł + koszt przesyłki:) Koszt Nike Armband V5 to ok. 100 zł w sklepie internetowym, a 129 zł w iSpot czy Nike.

#319 p_pierzchala

p_pierzchala
  • 34 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 16:35

czy do korzystania z Nike+iPod potrzebne są buty Nike+?? Mam iPoda touch'a 2 gen, a w sobotę będę miał sensor, ale mam już buty do biegania i narazie nie jestem na kupnie nowych. Będą jakieś problemy, gdzie dokładnie mam umieścić ten sensor??

#320 Dami107-7bfb8b3684

Dami107-7bfb8b3684
  • 186 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 16:43

teoretycznie potrzebujesz butow nike+, poniewaz maja one specjalna przegrodke, ale w praktyce, jesli masz inne buty, sensor mzoesz umiesc w sznurowadlach :) a ja mam pytanie: jak skalibrowac sobie sensor, nie majac niczego do pomiaru ?

#321 p_pierzchala

p_pierzchala
  • 34 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 16:50

a biega ktoś może bez specjalnych butów i mógłby się wypowiedzieć czy wszystko będzie działać ok

#322 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 22 kwietnia 2009 - 17:21

a ja mam pytanie: jak skalibrowac sobie sensor, nie majac niczego do pomiaru ?

Też jestem ciekaw. Teoretycznie powinieneś przebiec lub przejść zmierzony wcześniej i wybrany w iPod'zie dystans. Jak próbowałem w domu to powiedział, że dystans się nie zgadza mimo, że wskazywał 400 metrów (czyli tyle ile wybrałem).

a biega ktoś może bez specjalnych butów i mógłby się wypowiedzieć czy wszystko będzie działać ok

Kiedyś chciałem kupić buty nike+, ale wcześniej postanowiłem uszyć sobie "specjalną kieszonkę" na sensor (na wzór tych, których jest pełno w internecie). Przebiegłem z tym już kilkadziesiąt kilometrów i działa. Na początku myślałem, że będzie to mało wygodne, ale nic bardziej mylnego. Możliwe, że przekłamania dystansu są trochę większe, ale nie kalibrowałem jeszcze odbiornika "bardziej" pod siebie (także może to być odczucie bardziej subiektywne).

Tak apropos przekłamań dystansu. Ile mniej więcej metrów dodaje/odejmuje wam czujnik?

#323 biolly

biolly
  • 71 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 19:44

Ja biegam na dystansie 4 km i przekłamuje 100m. Raz jest 3,90 a raz 4km więc nie jest źle:) Odnośnie kieszonki na czujnik ja taka kupiłem na ebayu ale łatwo ją zrobić. Jest o wiele bardziej praktyczna bo nie jest się uzależnionym tylko od butów nike+.

#324 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 22 kwietnia 2009 - 20:10

teoretycznie potrzebujesz butow nike+, poniewaz maja one specjalna przegrodke, ale w praktyce, jesli masz inne buty, sensor mzoesz umiesc w sznurowadlach :)

Jest pełno sposobów zamontowania sensor'a: pod sznurowadłami, w specjalnym uchwycie do sznurówek, wyciąć dziurę w języku i zaszyć. Widziałem nawet zdjęcia ludzi, którzy wycinali sobie dziurę w podeszwie, ale to ostatnie to akurat głupota, robić takie rzeczy w butach biegowych:) Odczyt będzie prawidłowy, pod warunkiem, że sensor będzie na sztywno przyczepiony do butów, jak ma luzy i "lata" to będą przekłamania.

A co do kalibrowania, to można np wykorzystać mapy, które są na Nike+. Wyznaczasz sobie trasę na stronie, tam podane masz kilometry i biegniesz.
Ja osobiście nie używałem kalibracji. Sprawdziłem trasę za pomocą GPS'a. Przebiegłem kilka razy i okazało się, że rozbieżność wynosi góra 0,05 km więc uznałem, że nie będę kalibrował.

#325 wspeed

wspeed
  • 52 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 kwietnia 2009 - 20:10

czy do korzystania z Nike+iPod potrzebne są buty Nike+?? Mam iPoda touch'a 2 gen, a w sobotę będę miał sensor, ale mam już buty do biegania i narazie nie jestem na kupnie nowych. Będą jakieś problemy, gdzie dokładnie mam umieścić ten sensor??

Ja na początku biegałem z butami niededykowanymi do nike+ipod i nie było żadnych problemów. Sensor trzymałem wtedy między sznurówkimi (zrobiłem sobie specjalny zaczep żeby mi sensor nie wypadł. Ale po pewnym czasie buty się zużyły i musiałem kupić nowe, więc kupiłem sobie wtey specjalne i oprócz komforu psychicznego że coś mogłoby mi wypaść z buta to żadnej różnicy nie widzę.

Najlepiej sobie skalibrować na bieżni. Chociaż to też nie jest do końca proste bo tutaj liczy się każdy krok., jeden ruch nogą za dużo i mogą powstać stosunkowo duże przekłamania w dystansie. Lepiej też kalibrować na dłuższym dystansie niż 400 metrów

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych