Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ciagle slysze MAC vs PC

• Please log in to reply
163 replies to this topic

#76 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 September 2010 - 22:03

rozumiem. jednak mówienie, że stare maki jakoś super odstawały od pc, a teraz to jest już to samo to wg. mnie jednak przesada. głównym wyróżnikiem maków była i jest przecież nadal ich integracja softu z hardware właśnie. PPC nie czyniło maka przecież ;] chociaż może i miało się wrażenie większej separacji przez to. Ale dzisiaj i tak intel nosi PPC w sercu ;) (na zewnątrz CISC wewnątrz RISC że tak powiem ;]) Fakt, że nie ma takich granic (niezgodność sprzętowa przez procesory) naprawdę niewiele zmienił. Analogicznie - teraz też bez problemu mogę sobie wyjechać za granicę (co kiedyś było nie do pomyślenia), ale jakoś nie zmienia to faktu, że nadal Niemcem, Czechem czy Włochem się nie czuję ;]

#77 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 September 2010 - 22:19

głównym wyróżnikiem maków była i jest przecież nadal ich integracja softu z hardware właśnie.

OEM - Tak samo jak DELL, HP, Lenovo itd ...

#78 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 September 2010 - 22:41

seb235 - dla ciebie OEM to integracja softu z hardware? OEM to sprawa licencji + ewentualne zabezpieczenia. czyli jak kupowałem Win XP z myszką jako OEM (były takie rzeczy) to miałem integrację softu z hardware przez to? czy może chodzi ci o dodatkowe programiki (sporo shovelware) dołączane przez producentów sprzętu? no i sterowniki na płytce, a jakże. to jest dla ciebie równoznaczne z systemem pisanym z myślą pod dany sprzęt i sprzęcie tworzonym pod dany system?

#79 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 29 September 2010 - 22:48

Hm... Nigdzie nie mogę znaleźć nazw systemów operacyjnych DELL-a, HP, ani Lenovo. Kurczę, a szkoda, bo pewnie bardzo by się integrowały z tymi komputerami i by świetnie z nimi działały... A tak na serio – tak naprawdę tylko Apple pisze pod własne produkty systemy (Mac OS X; iOS). Reszta pisze sterowniki na windę/nakładki na Androida/Symbiana/Win[costam z mobile]. Znajdź mi inną firmę, która napisała prawie od początku własny system (prawie, żeby nikt się nie przyczepił uniksowych podstaw Mac OS X-a).

#80 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 29 September 2010 - 23:14

Dzisiejszy Mac nie jest tym z ery PPC, zarówno sprzętowo jak i jeśli chodzi o filozofię. Tym niemniej mogę zrozumieć podstawy Twojego poglądu, niejako z tej racji, że o prawdziwych kompach na PPC mogłeś raczej tylko czytać ;)

Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy. Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5, backupu danych oraz pamieciach Flash. Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki - podobne problemy zyciowe i wizja swiata bez CD ;-) Tyle ode mnie - ta historia z samolotem i wymyslanie absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray staje sie powoli nudna.

#81 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 29 September 2010 - 23:36

to jest dla ciebie równoznaczne z systemem pisanym z myślą pod dany sprzęt i sprzęcie tworzonym pod dany system?

A gdzie tutaj mamy system pisany pod dany sprzęt ?

Jeden OSX i w nim masa kextów, jeden windows w nim masa sterowników. Sprowadzając to do wszystkich producentów OEM sprzętu zyskujemy efekt ten sam po instalacji systemu mamy pełną obsługę sprzętu.

#82 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 30 September 2010 - 00:45

Dzisiejszy Mac nie jest tym z ery PPC, zarówno sprzętowo jak i jeśli chodzi o filozofię.

Ty chyba nie rozumiesz, ze tylko 2 komponenty sprzetowe byly rozne w Maku PPC: procesor i czipset (tzw. mostek polnocny w swiecie PC). Cala reszta to byly te same komponenty.

#83 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 30 September 2010 - 08:03

Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy. Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5, backupu danych oraz pamieciach Flash. Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki - podobne problemy zyciowe i wizja swiata bez CD ;-) Tyle ode mnie - ta historia z samolotem i wymyslanie absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray staje sie powoli nudna.

Dla mnie tym postem sie sam zdyskwalifikowales do jakiejkolwiek dyskusji z Toba.
Typowe dla osoby, ktora nie ma sensownych argumentow, by dopieprzyc sie komus do wieku, pelna zalosc.

#84 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 September 2010 - 08:19

Po raz kolejny robisz osobiste wycieczki. Coma wiek do pogladow na ten temat. Prosze zacznij szanowac innych uzytkownikow tego forum, kto dal Tobie prawo do ich szufladkowania?

#85 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 30 September 2010 - 08:23

Bo to pewnie musi byc strasznie frustrujace, ze duzo mlodszy chlopak jest znacznie bystrzejszy...

#86 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 September 2010 - 10:03

A gdzie tutaj mamy system pisany pod dany sprzęt ?

sorry, ale co to za moda stawiać spację przed "?", bo naprawdę nie rozumiem? Nowe gadu-gadu czy o co chodzi?

gdzie? tutaj.
wprowadzamy multitouch i gesty do systemu? ok, produkujemy sprzęt z odpowiednim hardware.
W7 też ma już gesty etc. - ile laptopów z nich korzysta? ile producentów daje sterowniki w swoich OEMach do tego?

Opieramy się na bezprzewodowych rzeczach? Front Row + pilocik, akcesoria na bluetooth, wymiana danych przez wifi?
pakujemy irdę (ile laptopów potrzebuje tylko pilocika, a nie jeszcze jakiejś karty), bluetooth (coraz częściej wbudowany, zazwyczaj jako osobny dongiel), wifi (teraz standard, ale n'kę wciskali mocno wcześnie).

Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy.

ciekaw jestem ile ty wiesz na temat PPC i czego się na ten temat uczyłeś.

Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5

ile lat poświęciłeś na naukę i zainteresowanie takimi rzeczami jak HTML? Czyli na cały tandem webowych technologii. Naprawdę oczekuję na to odpowiedzi. I chętnie się dowiem jak oceniasz swoją wiedzę.
(bo jakoś nie przymierzając - znam pewnie osoby, które jeszcze nawet nie myślą o studiach, a wiedzę w danym temacie mają od ciebie znacznie większą. czy wiek umniejsza ich wiedzę z danego tematu?)

backupu danych

hm? ważne dane = backup. tyle. KAŻDY ci to powie.

Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki

Na_razie to chyba jednak o tym z twoją siostrzenicą nie pogadam - Brodka umyka mojej uwadze.

podobne problemy zyciowe

och, przepraszam, ale co mają moje problemy życiowe do wiedzy na pewne tematy? Nie martwię się o emeryturę = nie mam wiedzy o BR?

wizja swiata bez CD

jak bardzo lubię płyty CD, tak niestety ten nośnik zaczyna odchodzić. taka prawda. skończy jak winyle - dla pasjonatów.

absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray

fakt - to, że bateria w laptopie jest za słaba, żeby obejrzeć cały film z BR to faktycznie absurd.

#87 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 30 September 2010 - 11:26

Ty chyba nie rozumiesz, ze tylko 2 komponenty sprzetowe byly rozne w Maku PPC: procesor i czipset (tzw. mostek polnocny w swiecie PC). Cala reszta to byly te same komponenty.

Nie tylko. Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły techniczne, można wymienić choćby "swoje" złącza jak ADB, DB15 czy ADC. CPU i chipset, jak piszesz, to jednak podstawa komputera. Jasne że kondesatory, rezystory czy regulatory napięcia były takie same jak w innych komputerach, layouty płyt głównych oparte na tych samych założeniach (lecz jednak inne w konstrukcji). Trudno, żeby było inaczej.
Tyle, że nadal była to odrębna, niekompatybilna sprzętowo z innymi architektura. Coś jak przywoływane wcześniej Sun, SGI czy HP Alpha.

Upraszczając, po wejściu w Apple w świat x86 niekompatybilność sprzętowa praktycznie zniknęła. Dlatego można dziś mieć hackintosha, wymienić CPU w MP itp itd. Kiedyś nie zbudowałbyś sobie w domu np PM 9600 z niczego innego jak z części od innych 9600 :) Dziś Apple przestało być zamkniętą platformą.

#88 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 01 October 2010 - 03:13

Nie tylko. Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły techniczne, można wymienić choćby "swoje" złącza jak ADB, DB15 czy ADC. CPU i chipset, jak piszesz, to jednak podstawa komputera. Jasne że kondesatory, rezystory czy regulatory napięcia były takie same jak w innych komputerach, layouty płyt głównych oparte na tych samych założeniach (lecz jednak inne w konstrukcji).

Kazdy z tych konektorkow to taki sam "zamienny" element jak rezystor, czy kondensator. Niczego nie zmienia.
To tak, jakby powiedziec, ze PM G5 to zamknieta architektura. O ile pamiec mnie nie myli, mial ADC, ale na pewno mial DVI. Poza tym ADC zawiera w sobie pelny DVI i jakbys chcial to sam bys sobie w domu zrobil przejsciowke z ADC na DVI. ADC to takie cos jak "kombinowane" kable w monitorach Apple; zasilanie, DVI i USB w jednym. To tak jakby powiedziec, ze MP early-2009 nie byl typowym PC, bo mial mini DisplayPort na karcie graficznej (i w owym czasie wcale nie bylo wiadomo, ze ktokolwiek poza Apple je zastosuje).
Tak wiec PM G5 byl sprzetowo identyczny z PC poza CPU i czipsetem.

#89 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 01 October 2010 - 07:46

maxijazz: albo się zgrywasz, albo w ogóle nie rozumiesz co ja piszę (może piszę niezrozumiale?). Z zasady wszystki ekomputery buduje się tak samo i można powiedzieć, że mają wspólnych 90% komponentów. Jednak inne chipsety, CPU i parę innych pierdół jak layout płyty głównej itp itd powodują, że te komputery będą niekompatybilne - w skrócie (zastosowanie architektury PPC i swoista budowa płyt głównych oraz kart procesorowych w G4, G5). I tak np G5 jest zamkniętą architekturą, ponieważ nie zamontujesz tam żadnego procesora poza tym jaki przewidział producent, na takiej karcie jaką zaprojektował. Ba, nawet nie zmontujesz tam innego procka PPC. Druga sprawa: wspomniałem o konektorach, bo one są dobrym przykładem na to, że zmieniła się filozofia marki. Kiedyś ładowano ADB, DB15 czy potem ADC po to, abyś mając kompa Apple musiał używać ich peryferiów. Co z tego, że te konektory są "normalne" skoro tylko Apple produkowało monitory z DB15, klawiatury z ADB, monitory z ADC (po jakimś czasie od wprowadzenia tych rozwiązań do kompów Apple, firmy trzecie zaczynały produkować peryferia z tymi złączami). ADC jest najmniej właściwym przykładem, bo był stosowany równolegle z DVI, więc był jakiś wybór. I ten wybór pozostał do dziś. Tak czy owak: clue. Dzisiejszy Mac jest bardziej elastyczny i otwarty sprzętowo niż te z ery PPC właśnie dlatego, że korzysta z architektury x86. Do MP możesz sobie zamontować (prawie) dowolny procesor obsługiwany przez chipset i EFI, będący na tym samym sockecie. Jedynym ograniczeniem jest EFI, nie sprzęt tak jak kiedyś. Możesz zbudować sobie z części z giełdy elektronicznej (lub sklepu za rogiem) kompa, który będzie działał "jak Mac Pro". Kiedyś to było niemożliwe. Jak tego nie rozumiesz, to ja już się poddaję :)

#90 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 01 October 2010 - 11:07

Podpisuje sie obiema rekami pod tym co napisał owca666. Pamietam czay PPC , nigdy zadna próba "emulowania" komputera Apple przez PC sie nie powiodła. Próby były smieszne i godne zapomnienia. W ten sposób budowało sie mity o super szybkosci komputerow spod znaku Apple. Powód byl oczywisty , bardzo "zamknieta" architektura Apple. Dzis zmiana polityki firmy juz nie ogranicza w tak duzy sposób , chodz zapewne samo Apple nadal ma w tej sprawie duzo do zarobienia...znaczy powiedzenia ;) Dzis wystarczy isc na gielde lub skontaktowac sie z pewnym iro :) / pozdrawiam/...i miec ładnego ha-maca...kiedys byloby to nie do zrobienia. Zmieniaja sie czasy , kiedys Intel Outside znaczylo wiele, dzis...jesli nie ma Intel Inside to jestesmy sami Outside.

#91 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 01 October 2010 - 11:43

Myslalem ze jak przesiade sie na mac os x z windowsa to bede mial spokoj! jednak co chwile pojawia mi sie pileczka plazowa:) i tak czekam i czekam az macbook zaczne reagowac i przypominaja mi sie stare dobre czasy z windowsem :) i wyobrazam sobie ile bym mial w kieszeni wiecej kasy z tym windowsem mysle ze jakies 3000tys zl napewno :) od 2007 roku od kiedy kupilem iphone 2g czytalem i cztalem na forach o tym jaki cudowny jest apple i macbook z os x :) w koncu pomysalem po 3 latach nie no kupie sobie ten sprzet bo musi byc zajebisty! za tyle kasy to musi byc cud miod ! teraz zaluje ;/ przejechlem sie na tym sprzecie fakt moze jest dobry ale za polowe ceny jezeli macbook pro 15 kosztowal by do 3000-4000tys zl to bym mu wszystko wybaczyl ale za 7599zl to stefan nas porpostu okradl :) moj plan jest taki sprzedac MBP 15 i kupic sony vaio z . sprzedac iphone 4 i kupic sobie np. Sasmunga wave za 900zl nowke :) i zapomniec o Apple :)wszytko sie kiedys konczy moja przygoda z apple dbiega powoli fo konca:) i jakos nie jest mi z tym smutno , moze kiedys za 10 lat jak polityka apple sie zmieni to powroce hehe pozdrawiam

#92 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 October 2010 - 11:54

bardziej otwarty sprzętowo bo korzysta z x86? chyba niekoniecznie. Apple zawsze starało się narzucić pewne sprawy, mając swoje pomysły ulepszające pewne sprawy jak właśnie ADC (baaardzo fajny pomysł, jednak dzisiaj raczej już by się nie nadawał? a może się mylę?), promując to co uważają za dobre (USB, Display Port) albo swoje własne wynalazki (FireWire) z lepszym bądź gorszym skutkiem. Żadne z tych rozwiązań nie było jednak 'nieprzenoszalne', prawda? DB15? a to przypadkiem nie jest standardowe wejście? VGA korzysta z DB15. Niektórzy uważają, że Apple było odgrodzone murem od świata PC, a ten mur runął. A niektórzy, że Apple od świata PC dzielił tylko plexiglas ;)

#93 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 01 October 2010 - 12:16

bardziej otwarty sprzętowo bo korzysta z x86?
chyba niekoniecznie.

Chyba jednak tak. Przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz. Naprawdę nie widzisz różnicy?

BTW, VGA to HD15: MAC DB15 to HD15 (VGA) Nie jest w niczym gorsze od DB15. Dokładnie tak jak ADB vs PS/2. Nie było co "promować".

Ostatnie: korzystanie z architektury x86 umożliwiło natywne korzystanie z Windowsa, a co za tym idzie również z hardware niedostępnego dla OS X. Możesz do MP zamontować sobie dowolną kartę PCIe (np graficzną), wgrać sterowniki i używać bez problemów. W PPC można było? ;)

#94 dave018

dave018
  • 3 posts

Posted 01 October 2010 - 12:20

Ludzie, ja naprawde nie wiem o co Wam chodzi, ja od czasu jak mialem komputer (od 2 klasy szkoly podstawowej) zawsze pracowalem pod Windows'em, a teraz mam 20 lat i studiuje. Oczywiscie od kiedy kupilem sobie iPhone zaczalem marzyc o tym aby kupic sobie Mac'a. Oczywiscie byly to tylko marzenia, bo jak kazdy wie to ceny Apple sa kosmiczne, a ja i tak nie moge uzyc Maca, powniewaz wszystkie programy jakie potrzebuje do studiowania sa pod Windows'a. Dobry Mac kosztuje ponad 5000zł, a za taka cene dostaniemy zwyklego laptopa (np Toshibe) z takimi samymi podzespolami, a nawet moze lepszymi, pod Windows'em. NIestety nie rozumiem osob (oczywiscie nie chce nikogo obrazac) ktore mowia, ze Windows jest taki kiepski, ciagle sie wiesza itp... ja w takim ukladzie nie wiem co te osoby robia na tych systemach. Nigdy nie mialem jakich powazniejszych zawieszen systemu (moze w to nie uwierzycie, ale to prawda). Pozdrawiam

#95 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 October 2010 - 12:36

Computer video output
[...] Other common names for DE15 connectors are HD15, where HD stands for High Density, and (less accurately) DB15 and DB15HD.

ja tam nie wiem ;] układ pinów się może zmienia?

nie, szczerze mówiąc nie widzę różnicy bo dysk mogłem ten sam chyba włożyć? z RAMem podobnie. Firewire, ADC, ADB czy USB mogłem wsadzić do obydwu komputerów.

a kartę to chyba pod Windowsem mogę używać? nie pod OS X'em.
Teraz też są przecież specjalne karty video pod OS X'a i trzeba je flashować - tutaj chyba nic się nie zmieniło?

Maki to zawsze był wspólny świat z PC - rozwój był wspólny, korzystanie z osiągnięć obopólne. Dla ciebie to mur, dla mnie to plexi. Ty patrzysz z jednej strony, ja z trochę innej po prostu. Ale ok, przecież nikogo nikt nie namawia do zmiany zdania.

dave018 - wspaniale, ale dla niektórych windows jest kiepski. tak jak dla niektórych kiepski jest linux, os x czy jakikolwiek inny system. to już kwestie indywidualne, nie ma co z nimi dyskutować. mając wybór - ja wybiorę os x'a bo jest dla mnie wygodniejszy i tyle. a wygoda jest dla mnie ważniejsza niż cyferki które są fajne, ale oprócz tego nie za bardzo ich potrzebuję do czegokolwiek, więc nie za bardzo interesuje mnie ile kosztuje konkurencyjny sprzęt z takimi samymi cyferkami. A dobry mac to chociażby miniak, który jest super sprzętem.

#96 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 01 October 2010 - 13:03

ja tam nie wiem ;] układ pinów się może zmienia?

nie, szczerze mówiąc nie widzę różnicy bo dysk mogłem ten sam chyba włożyć? z RAMem podobnie.

Tak, pinouty są inne. Dysków możesz używać tych samych, ale nie zawsze tak było. Kiedyś (w czasach 68K i wczesnych PPC) dysk musiał mieć firmware Apple.

Firewire, ADC, ADB czy USB mogłem wsadzić do obydwu komputerów.

Wsadzić? Jak to? Po co? Szczególnie ADC czy ADB, bo FW i USB wiadomo po co.

a kartę to chyba pod Windowsem mogę używać? nie pod OS X'em.
Teraz też są przecież specjalne karty video pod OS X'a i trzeba je flashować - tutaj chyba nic się nie zmieniło?

Pewnie, że tak. Ale czy my tu rozmawiamy n.t. "OS X to Windows" czy "Dzisiejszy Mac to bardziej PC niż kiedyś"? ;) To był przykład otwartości hardware'owej sprzętu Apple dzięki zastosowaniu platformy x86.

Maki to zawsze był wspólny świat z PC - rozwój był wspólny, korzystanie z osiągnięć obopólne. Dla ciebie to mur, dla mnie to plexi. Ty patrzysz z jednej strony, ja z trochę innej po prostu. Ale ok, przecież nikogo nikt nie namawia do zmiany zdania.

Technologicznie owszem, ale Apple kiedyś samo budowało ten mur, który dziś przypomina IMO bardziej siatkę niż plexi :)
Poza tym, wydaje mi się, że cały czas patrzysz z punktu widzenia dzisiejszego użytkownika. Ja natomiast pamiętam doskonale czasy 68K i PPC (nie tylko serii "G" - z czym większość utożsamia PPC) oraz OS-ów pre X. Wtedy po prostu Maki były o wiele bardziej ograniczone sprzętowo, co dziś IMO zasadniczo się zmieniło.

Oczywiście, podobnie jak Ty, nie mam ambicji zmiany czyjegoś zdania. Przedstawiam raczej i argumentuję swój punkt widzenia.

Pozdrawiam

#97 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 October 2010 - 13:21

Jak to "jak to"? Normalnie. Po co? bo zasilanie razem z obrazem to był fajny pomysł po prostu. Tam mógł być mur jedynie licencyjny bądź kosztów i chęci. nie technologiczny. Czyli gdyby zrobili 'normalnego' windowsa pod PPC to Mac pomimo tego, że nie było żadnej zmiany w nim de facto, stałby się bardziej otwarty hardwareowo? Szczerze mówiąc to staram się patrzeć nie z punktu widzenia użytkownika właśnie, tylko z bardziej technicznej strony. Bo o architekturze komputerów, CISC vs RISC i reszcie tych jakże 'ciekawych' tematów naprawdę trochę się nasłuchałem. I trudno mi powiedzieć, żeby nastąpiło tutaj jakoś kosmicznie dużo zmian czy rewolucji. iPhone też jest ściśle zamkniętą platformą. Jednak technicznie niczym specjalnie nie różni się do innych smartfonów, prawda? Nie oddziela go żadna przepaść czy mur. Mają swój procesor bazujący na tych samych technologiach co inne, więc murem bym tego nie nazwał. Poza tym - co w takim razie ze wcześniejszymi modelami? One nie były 'oddzielone' od reszty świata? Czy teraz iP4 jest 'odzielony' od swoich poprzedników, bo ma inny procesor?

#98 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 01 October 2010 - 13:32

Będąc użytkownikiem komputerów Apple od 1995 roku mogę zauważyć, że: -do dziś używam pierwszych PPC G4 jako: serwera, quasi-mobilnego stanowiska Pro Tools TDM i serwerów wideo -tzw. lampki G4 są ozdobą paru salonów: u moich rodziców, siostry żony i koleżanek paru -do dziś PPC G3 Pismo pełni rolę dodatkowego kompa biurowego -mój poprzedni PB G4 jest używany do nagrań na planach dźwiękowych. Czyli wszystkie kompy Mac PPC od ponad 10 lat nadal pracują i przynoszą wymierne korzyści zarówno pod Mac OS 9 jak i X -obecny mój MBP (po wymianie MoBo z NVIDIA 8600) służy mi już 3 rok i będzie służył dalej (m.in. ze względu na slot ExpressCard) -wszystkie moje Mac Pro od lat wiernie znoszą codzienne trudy sesji dźwiękowych. Wymiana dysków, napędów w nich to bajka - klienci czasem na seję przynoszą dyski MP w sankach i podłączenie takiego dysku trwa 30 sekund. -nigdy nie korzystałem z usług zewnetrznych w troubleshooting - zwłaszcza w czasach Windows 95 versus MacOS 8/9 nie odważyłbym sie na stawianie studia na PC. Dlatego, pomimo spadku jakości produktów Apple, nadal będę korzystał z zalet zintegrowanego systemu z hardware. I śmieszą mnie wypowiedzi kolegów wydających opinie o Apple na podstawie posiadanych iPhone lub MacOS X na PC. -

#99 Blue

Blue
  • 577 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 01 October 2010 - 13:42

Tak krótko się postaram wrzucić swoje 3 grosze do tego tematu. Mac a PC to dziś praktycznie to samo. Windows a OSX to dwie różne rzeczy. Na dobry początek wystarczy info, iż OSX jest systemem Unixowym co powinno od razu skutkować zupełnym brakiem możliwości porównania z Windows. To dwie różne bajki. Jednak Microsoft nie śpi - powoli ale jednak wprowadza zmiany do swojego systemu wzorując się często na OSX. Ale różnice w jądrze są spore, więc jakby nie patrzeć Microsoft dotarł już praktycznie do kresu możliwości swoich okienek. Każda dodatkowa funkcja to dodatkowe spore obciążenie dla tej architektury utrzymywanej od dawna ze względu na wsteczną zgodność programową. I słusznie. To jest biznes i jakoś trzeba system unowocześnić ale również pozwolić na możliwość uruchamiania starego oprogramowania (głównie dla firm). Do czego zmierzam. Otóż teoretycznie Unix jest znacznie lepiej przystosowany do pracy wielowątkowej, ma lepszy system plików, lepiej zarządza pamięcią, wielozadaniowością... Jest bardziej stabilny i niezawodny. To dlaczego OSX powoli staje się taki jak Windows? Chodzi mi tylko o te parę punktów wymienionych wcześniej - innowacyjny jest on nadal i wyprzeda pod tym względem Windows. Ale co z jego niezawodnością? Co z pracą wielowątkową? Poszli chłopaki po rozum do głowy i jak twierdzą przepisali Leoparda na nowo, pozbywając się starych śmieci (Windows czeka to samo). Ale... minął rok a tu dalej sztandarowe aplikacje nie potrafią z tego korzystać? Final Cut nie jest w stanie wykorzystać sprzętu i systemu, podobnie jak większość aplikacji innych firm. A Windows nie śpi. Na takiej samej konfiguracji często oprogramowanie chodzi pod Windows szybciej i wydajniej. iPhone. iPad. To główne przyczyny. Programiści zamiast działać coś z oprogramowaniem, które w końcu wykorzysta sprzęt oraz system robią oprogramowanie mobilne. I tak oto komputery Mac, które były wykorzystywane przez profesjonalistów do pracy powoli są przez nich atakowane. Za długo czeka się na aktualizacje softu, który ma nadążyć za sprzętem i systemem. A potencjał w OSX jest ogromny. On ma bić na głowę Windows, a robi to tylko teoretycznie i to tylko w głowach grupki osób znających potencjał Unixa. A sprzęt? No tu też lipa. DP się nie czepiam bo to standard VESA, DVI czy HDMI może nie być - z resztą są przejściówki. USB to też nie jest pro interfejs. Ale to głupie esata mogli by dać. Bo już dziś nawet FW 800 nie wydala do transferu plików. BD w lapku średnio widzę, ale skoro ktoś potrzebuje to też nie powinno się robić problemów i jako opcja mogło by być. Cena. Tu sumując dostępne oprogramowanie (pełne) jakie dostajemy z makiem, dobrym wykonaniem to cenowo wychodzi niemal tak samo jak konkurencja (np. Dell czy HP). Można taniej, ale coś za coś. Do tego kosmiczne ceny w PL nie ułatwiają. Pytanie tylko po co mac? Windows daje praktycznie to samo (dla już korzystających z Windows). No cóż. Ja jakoś z powrotem na Windows przesiąść się nie mogę, i ciężko mi pracować bez rozwiązań stosowanych w OSX. Jest w tym systemie to coś. Początkujący jak tylko przestanie myśleć jak Windows to szybko się przestawi. Cała moja rodzina i znajomi śmigają na OSX. Ale niesmak pozostaje. Wszystko się opóźnia a konkurencja (PC z Windows) nie śpi. Hamac jest rozwiązaniem, całkiem dobrym na polskie warunki cenowe. Ale nie rozwiązuje dalej oprogramowania, które w pełni powinno korzystać ze sprzętu.

#100 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 October 2010 - 13:45

spadek jakości jest naprawdę głównie medialny. tym bardziej, że komputery PPC wcale takie niezawodne nie były, a nawet i miały niższą niezawodność niż dzisiejsze modele. A te, które przetrwały swój okres 'docierania się' padną już teraz ze starości. W sensie - te, które miały już paść - to po prostu dawno padły ;) A działające do dzisiaj tworzą pewne złudzenie 'niezłomnych' PPC. A jak już padną - to będzie się mówić, że ze starości, że już ich czas. No i aktualnie trudno też znaleźć kogoś, kto pracowałby na jakimś sprzęcie tyle czasu - dzisiaj sprzęt się wymienia o wiele częściej niż kiedyś i to nie przez jego awaryjność. Oczywiście trudno też porównywać skale problemów, jeżeli kiedyś ilość produkowanych sprzętów liczyło się w tysiącach, a dzisiaj się liczy w ich setkach ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users