Ciagle slysze MAC vs PC
Posted 29 September 2010 - 22:03

Posted 29 September 2010 - 22:19
głównym wyróżnikiem maków była i jest przecież nadal ich integracja softu z hardware właśnie.
OEM - Tak samo jak DELL, HP, Lenovo itd ...
Posted 29 September 2010 - 22:41
Posted 29 September 2010 - 22:48
Posted 29 September 2010 - 23:14
Dzisiejszy Mac nie jest tym z ery PPC, zarówno sprzętowo jak i jeśli chodzi o filozofię. Tym niemniej mogę zrozumieć podstawy Twojego poglądu, niejako z tej racji, że o prawdziwych kompach na PPC mogłeś raczej tylko czytać
Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy. Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5, backupu danych oraz pamieciach Flash. Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki - podobne problemy zyciowe i wizja swiata bez CD ;-) Tyle ode mnie - ta historia z samolotem i wymyslanie absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray staje sie powoli nudna.
Posted 29 September 2010 - 23:36
to jest dla ciebie równoznaczne z systemem pisanym z myślą pod dany sprzęt i sprzęcie tworzonym pod dany system?
A gdzie tutaj mamy system pisany pod dany sprzęt ?
Jeden OSX i w nim masa kextów, jeden windows w nim masa sterowników. Sprowadzając to do wszystkich producentów OEM sprzętu zyskujemy efekt ten sam po instalacji systemu mamy pełną obsługę sprzętu.
Posted 30 September 2010 - 00:45
Ty chyba nie rozumiesz, ze tylko 2 komponenty sprzetowe byly rozne w Maku PPC: procesor i czipset (tzw. mostek polnocny w swiecie PC). Cala reszta to byly te same komponenty.Dzisiejszy Mac nie jest tym z ery PPC, zarówno sprzętowo jak i jeśli chodzi o filozofię.
Posted 30 September 2010 - 08:03
Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy. Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5, backupu danych oraz pamieciach Flash. Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki - podobne problemy zyciowe i wizja swiata bez CD ;-) Tyle ode mnie - ta historia z samolotem i wymyslanie absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray staje sie powoli nudna.
Dla mnie tym postem sie sam zdyskwalifikowales do jakiejkolwiek dyskusji z Toba.
Typowe dla osoby, ktora nie ma sensownych argumentow, by dopieprzyc sie komus do wieku, pelna zalosc.
Posted 30 September 2010 - 08:19
Po raz kolejny robisz osobiste wycieczki. Coma wiek do pogladow na ten temat. Prosze zacznij szanowac innych uzytkownikow tego forum, kto dal Tobie prawo do ich szufladkowania?
Posted 30 September 2010 - 08:23
Posted 30 September 2010 - 10:03
sorry, ale co to za moda stawiać spację przed "?", bo naprawdę nie rozumiem? Nowe gadu-gadu czy o co chodzi?A gdzie tutaj mamy system pisany pod dany sprzęt ?
gdzie? tutaj.
wprowadzamy multitouch i gesty do systemu? ok, produkujemy sprzęt z odpowiednim hardware.
W7 też ma już gesty etc. - ile laptopów z nich korzysta? ile producentów daje sterowniki w swoich OEMach do tego?
Opieramy się na bezprzewodowych rzeczach? Front Row + pilocik, akcesoria na bluetooth, wymiana danych przez wifi?
pakujemy irdę (ile laptopów potrzebuje tylko pilocika, a nie jeszcze jakiejś karty), bluetooth (coraz częściej wbudowany, zazwyczaj jako osobny dongiel), wifi (teraz standard, ale n'kę wciskali mocno wcześnie).
ciekaw jestem ile ty wiesz na temat PPC i czego się na ten temat uczyłeś.Trudno oczekiwac, zeby wiedzial skoro w epoce PPC robil w pieluchy.
ile lat poświęciłeś na naukę i zainteresowanie takimi rzeczami jak HTML? Czyli na cały tandem webowych technologii. Naprawdę oczekuję na to odpowiedzi. I chętnie się dowiem jak oceniasz swoją wiedzę.Najpierw niech skonczy studia, a pozniej poucza ludzi na temat istoty HTML5
(bo jakoś nie przymierzając - znam pewnie osoby, które jeszcze nawet nie myślą o studiach, a wiedzę w danym temacie mają od ciebie znacznie większą. czy wiek umniejsza ich wiedzę z danego tematu?)
hm? ważne dane = backup. tyle. KAŻDY ci to powie.backupu danych
Na_razie to chyba jednak o tym z twoją siostrzenicą nie pogadam - Brodka umyka mojej uwadze.Narazie moze pogadac sobie z moja siostrzenica o najnowszym albumie Brodki
och, przepraszam, ale co mają moje problemy życiowe do wiedzy na pewne tematy? Nie martwię się o emeryturę = nie mam wiedzy o BR?podobne problemy zyciowe
jak bardzo lubię płyty CD, tak niestety ten nośnik zaczyna odchodzić. taka prawda. skończy jak winyle - dla pasjonatów.wizja swiata bez CD
fakt - to, że bateria w laptopie jest za słaba, żeby obejrzeć cały film z BR to faktycznie absurd.absurdalnych argumentow przeciwko Blu Ray
Gość_owca666_*
Posted 30 September 2010 - 11:26
Ty chyba nie rozumiesz, ze tylko 2 komponenty sprzetowe byly rozne w Maku PPC: procesor i czipset (tzw. mostek polnocny w swiecie PC). Cala reszta to byly te same komponenty.
Nie tylko. Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły techniczne, można wymienić choćby "swoje" złącza jak ADB, DB15 czy ADC. CPU i chipset, jak piszesz, to jednak podstawa komputera. Jasne że kondesatory, rezystory czy regulatory napięcia były takie same jak w innych komputerach, layouty płyt głównych oparte na tych samych założeniach (lecz jednak inne w konstrukcji). Trudno, żeby było inaczej.
Tyle, że nadal była to odrębna, niekompatybilna sprzętowo z innymi architektura. Coś jak przywoływane wcześniej Sun, SGI czy HP Alpha.
Upraszczając, po wejściu w Apple w świat x86 niekompatybilność sprzętowa praktycznie zniknęła. Dlatego można dziś mieć hackintosha, wymienić CPU w MP itp itd. Kiedyś nie zbudowałbyś sobie w domu np PM 9600 z niczego innego jak z części od innych 9600

Posted 01 October 2010 - 03:13
Kazdy z tych konektorkow to taki sam "zamienny" element jak rezystor, czy kondensator. Niczego nie zmienia.Nie tylko. Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły techniczne, można wymienić choćby "swoje" złącza jak ADB, DB15 czy ADC. CPU i chipset, jak piszesz, to jednak podstawa komputera. Jasne że kondesatory, rezystory czy regulatory napięcia były takie same jak w innych komputerach, layouty płyt głównych oparte na tych samych założeniach (lecz jednak inne w konstrukcji).
To tak, jakby powiedziec, ze PM G5 to zamknieta architektura. O ile pamiec mnie nie myli, mial ADC, ale na pewno mial DVI. Poza tym ADC zawiera w sobie pelny DVI i jakbys chcial to sam bys sobie w domu zrobil przejsciowke z ADC na DVI. ADC to takie cos jak "kombinowane" kable w monitorach Apple; zasilanie, DVI i USB w jednym. To tak jakby powiedziec, ze MP early-2009 nie byl typowym PC, bo mial mini DisplayPort na karcie graficznej (i w owym czasie wcale nie bylo wiadomo, ze ktokolwiek poza Apple je zastosuje).
Tak wiec PM G5 byl sprzetowo identyczny z PC poza CPU i czipsetem.
Gość_owca666_*
Posted 01 October 2010 - 07:46

Posted 01 October 2010 - 11:07

Posted 01 October 2010 - 11:43

Posted 01 October 2010 - 11:54

Gość_owca666_*
Posted 01 October 2010 - 12:16
bardziej otwarty sprzętowo bo korzysta z x86?
chyba niekoniecznie.
Chyba jednak tak. Przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz. Naprawdę nie widzisz różnicy?
BTW, VGA to HD15: MAC DB15 to HD15 (VGA) Nie jest w niczym gorsze od DB15. Dokładnie tak jak ADB vs PS/2. Nie było co "promować".
Ostatnie: korzystanie z architektury x86 umożliwiło natywne korzystanie z Windowsa, a co za tym idzie również z hardware niedostępnego dla OS X. Możesz do MP zamontować sobie dowolną kartę PCIe (np graficzną), wgrać sterowniki i używać bez problemów. W PPC można było?

Posted 01 October 2010 - 12:20
Posted 01 October 2010 - 12:36
ja tam nie wiem ;] układ pinów się może zmienia?Computer video output
[...] Other common names for DE15 connectors are HD15, where HD stands for High Density, and (less accurately) DB15 and DB15HD.
nie, szczerze mówiąc nie widzę różnicy bo dysk mogłem ten sam chyba włożyć? z RAMem podobnie. Firewire, ADC, ADB czy USB mogłem wsadzić do obydwu komputerów.
a kartę to chyba pod Windowsem mogę używać? nie pod OS X'em.
Teraz też są przecież specjalne karty video pod OS X'a i trzeba je flashować - tutaj chyba nic się nie zmieniło?
Maki to zawsze był wspólny świat z PC - rozwój był wspólny, korzystanie z osiągnięć obopólne. Dla ciebie to mur, dla mnie to plexi. Ty patrzysz z jednej strony, ja z trochę innej po prostu. Ale ok, przecież nikogo nikt nie namawia do zmiany zdania.
dave018 - wspaniale, ale dla niektórych windows jest kiepski. tak jak dla niektórych kiepski jest linux, os x czy jakikolwiek inny system. to już kwestie indywidualne, nie ma co z nimi dyskutować. mając wybór - ja wybiorę os x'a bo jest dla mnie wygodniejszy i tyle. a wygoda jest dla mnie ważniejsza niż cyferki które są fajne, ale oprócz tego nie za bardzo ich potrzebuję do czegokolwiek, więc nie za bardzo interesuje mnie ile kosztuje konkurencyjny sprzęt z takimi samymi cyferkami. A dobry mac to chociażby miniak, który jest super sprzętem.
Gość_owca666_*
Posted 01 October 2010 - 13:03
ja tam nie wiem ;] układ pinów się może zmienia?
nie, szczerze mówiąc nie widzę różnicy bo dysk mogłem ten sam chyba włożyć? z RAMem podobnie.
Tak, pinouty są inne. Dysków możesz używać tych samych, ale nie zawsze tak było. Kiedyś (w czasach 68K i wczesnych PPC) dysk musiał mieć firmware Apple.
Firewire, ADC, ADB czy USB mogłem wsadzić do obydwu komputerów.
Wsadzić? Jak to? Po co? Szczególnie ADC czy ADB, bo FW i USB wiadomo po co.
a kartę to chyba pod Windowsem mogę używać? nie pod OS X'em.
Teraz też są przecież specjalne karty video pod OS X'a i trzeba je flashować - tutaj chyba nic się nie zmieniło?
Pewnie, że tak. Ale czy my tu rozmawiamy n.t. "OS X to Windows" czy "Dzisiejszy Mac to bardziej PC niż kiedyś"?

Maki to zawsze był wspólny świat z PC - rozwój był wspólny, korzystanie z osiągnięć obopólne. Dla ciebie to mur, dla mnie to plexi. Ty patrzysz z jednej strony, ja z trochę innej po prostu. Ale ok, przecież nikogo nikt nie namawia do zmiany zdania.
Technologicznie owszem, ale Apple kiedyś samo budowało ten mur, który dziś przypomina IMO bardziej siatkę niż plexi

Poza tym, wydaje mi się, że cały czas patrzysz z punktu widzenia dzisiejszego użytkownika. Ja natomiast pamiętam doskonale czasy 68K i PPC (nie tylko serii "G" - z czym większość utożsamia PPC) oraz OS-ów pre X. Wtedy po prostu Maki były o wiele bardziej ograniczone sprzętowo, co dziś IMO zasadniczo się zmieniło.
Oczywiście, podobnie jak Ty, nie mam ambicji zmiany czyjegoś zdania. Przedstawiam raczej i argumentuję swój punkt widzenia.
Pozdrawiam
Posted 01 October 2010 - 13:21
Posted 01 October 2010 - 13:32
Posted 01 October 2010 - 13:42
Posted 01 October 2010 - 13:45

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users