Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ciagle slysze MAC vs PC

• Please log in to reply
163 replies to this topic

#151 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 07 October 2010 - 09:05

Nie popadajmy w skrajność bo zaraz wyjdzie, że jak nie masz Hasselblada to jesteś d... nie fotograf, a jak nie masz Porshe to d.... nie kierowca :)

Tak! Dokładnie. Do tego zmierzam. Każdy żyje w swoim świecie, choć niby wszyscy żyjemy na tym samym ;) Muszę zacząć zbierać na Hasselblada zatem, będzie szybciej niż na Porsche :mrgreen:

I tyle, gdyby nie rozwiązania OS X i innych produktów apple, to dla samego sprzętu bym maca nie kupił, bo po co?

Jak to po co? Ładne są!

P.S. Powyższe wypowiedzi mają charakter żartobliwy i jeśli ktoś poczuł się dotknięty, to nie było to intencją autora (czyli moją). ;)

#152 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 07 October 2010 - 09:58

Nie nie, Owca wyczułem ironię u ciebie z tą d.... bez maca :D Bardziej chodziło mi o wypowiedź kolegi wyżej, że grafika tylko na macu :D

#153 illMG

illMG
  • 89 posts

Posted 07 October 2010 - 10:57

Wlasnie lepiej na kredyt niz marnowac wlasna odlozona gotowke.
A jak sie noga powinie to bank sie musi martwic...

boze co za nonsens!!!!

Oczywiscie kredyt jest ostatnio mozliwoscia, poniewaz na kredycie czlowiek zawsze traci...

#154 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 October 2010 - 11:28

Jak dla mnie temat Mac VS PC praktycznie nie istanieje z wyjątkiem kwesti sprzętowej, mianowicie PC za 2200zł z i7 i Mac Mini za 3500 a z C2D niech mi to ktoś wyjaśni bo tego zupełnie nie kumam. Poza tą kwestią to z każdą inną PC odpada.

#155 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 October 2010 - 11:28

boze co za nonsens!!!!

Oczywiscie kredyt jest ostatnio mozliwoscia, poniewaz na kredycie czlowiek zawsze traci...

Zapoznaj sie z takim pojeciem: dzwignia finansowa.

#156 George Stark

George Stark
  • 242 posts

Posted 07 October 2010 - 12:34

Jak dla mnie temat Mac VS PC praktycznie nie istanieje z wyjątkiem kwesti sprzętowej, mianowicie PC za 2200zł z i7 i Mac Mini za 3500 a z C2D niech mi to ktoś wyjaśni bo tego zupełnie nie kumam.

Poza tą kwestią to z każdą inną PC odpada.

Po prostu Mac Mini jest drogi. Ale i tak wolałbym Mini z C2D niż PC z i7 za 2200 zł. Nie umiem już pracować na PC. Zawsze jak się na chwilę przesiądę, to się męczę: "kurde jak tu znaleźć to, gdzie jest tamto?" Udręka :)

A poza tym, te wszystkie numerki techniczne to też marketing. Jak oprogramowanie nie wykorzysta wielu rdzeni to i Mac Pro nie pomoże. Wszyscy to wiemy :) Jedynie na czym nie warto oszczedzać to na RAM-ie. Zwłaszcza teraz przy CS5

#157 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 October 2010 - 12:43

Ale ja sobie także nie wyobrażam powrotu do PC bo bym nie umiał tylko brakuje mocy procka gdy np potrzebuje przekonwertować film, czy zrobić coś w iMovie itd ... , poza tym jest oki :)

#158 Inventer89

Inventer89
  • 232 posts

Posted 07 October 2010 - 13:12

A ja nie wyobrażam sobie pracy na Mac OS X - dla mnie ten system jest zbyt prosty - Maka się po prostu ma, a Windowsa można dostosować, szczególnie chwalę sobie Jumplisty - koniec biegania po folderach w poszukiwaniu często używanych dokumentów :)

#159 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 October 2010 - 13:45

Zaraz zaraz, czy ja dobrze widzę, twierdzisz że OSX-a nie można sobie dopasować?

#160 Inventer89

Inventer89
  • 232 posts

Posted 07 October 2010 - 14:09

yhym, tak twierdzę :P Czy istnieje możliwość dodania do menu kontekstowego (wysuwanego po kliknięciu PPM na dany plik) dodania opcji "Kopiuj do" i "Wyślij do" i wybrać w paru klikach pożądany folder? Nie wspomnę już o braku możliwości scalania zawartości folderów o tej samej nazwie - jedynie jeden nadpisuje drugi.

#161 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 07 October 2010 - 14:59

boze co za nonsens!!!!

To jest dopiero nonsens.
No coz edukacja ekonomiczna w naszym spoleczenstwie niestety wciaz lezy na dnie.

#162 meiss

meiss
  • 1345 posts

Posted 07 October 2010 - 15:15

...szczególnie chwalę sobie Jumplisty - koniec biegania po folderach w poszukiwaniu często używanych dokumentów :)

Jak są często używane, to zazwyczaj człowiek pamięta kawałek nazwy, jak pamięta kawałek nazwy, to wpisze go sobie w spootlight, reszta wiadomo :) Jak dla mnie to najszybsze co może być.
A z wyślij do i brakiem scalania to skipa rzeczywiście, z małym ale....... zarabiam softem na komputerze, a nie codziennym kopiowaniem plików więc nie boli mnie to bardzo :D

#163 Inventer89

Inventer89
  • 232 posts

Posted 07 October 2010 - 17:06

Z tym obrabianiem grafiki tylko na macu to już łabędzi śpiew niestety, przynajmniej przy prędkości na dzisiaj PS for mac i for windows.
Co nie zmienia faktu, że wiele rozwiązań na OS X jest świetnych, a na windowsie jeszcze nie widziałem tak szybkiej wyszukiwarki jak spotlight, która wyszukuje także w zawartości dokumentów.

Szybkość wyszukiwania zależy jak i czym masz zapachy dysk i jaka jest jego wielkość. W Viście i Siódemce jest wyszukiwarka która wyszukuje w nazwach i zawartościach plików i w zależności czy folder, w którym jest plik jest zindeksowany czy nie, wyszukiwanie trwa szybciej lub wolniej.
Windows nie jest po drugiej stronie barykady, tylko jest pomiędzy prostym i ładnym (chociaż ten szary też po jakimś czasie się nudzi) Mac OS X, a skomplikowanym i surowo wyglądającym Linuksem.

Nie ma co porównywać limuzyny do samochodu sportowego; i jeden i drugi ma plusy i minusy.

#164 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 08 October 2010 - 03:18

czy ten Twój wynalazek ze studiów chodził z Mac OS? Na jakiej płycie go zbudowałeś? Na jakimś PowerStacku? Pamiętasz jeszcze?

Plyty projektowalismy sami. Calosc skladajaca sie z kilku plyt/kart (procesora, pamieci, pamieci masowej, ukladow we/wy, karty graficznej itd) byla umieszczona w obudowie ze slotami na plyty/karty i magistrala VME laczaca te karty.
To swiadczy, ze jezeli studenci mogli cos takiego zaprojektowac i zbudowac, to co dopiero duze firmy elektroniczne/komuterowe. Ale tego nie robily. Dlaczego? Przeciez komponenty byly standardowe. I tu dochodzimy do sedna. Nie bylo na tym czego uruchomic. OS 8/9, pozniej OSX? Licencja nie pozwala (nawet jezeli napisalibysmy brakujace drajwery). Debiana PPC jeszcze nie bylo (a gdy juz byl to mial sie jak piesc do nosa, porownujac z OSX i Win XP). O ile pamietam mozna bylo uzyc jakiegos BSD (licencja atrakcyjna tez dla firm). Ale duze firmy nie byly zainteresowane konkurowaniem z MS (Apple to byl margines, jednym czasem mniejszy niz Linux), m.in. HP czy Dell dostawaly milionowe "upusty" od MS, zeby sprzedawac tylko Windows. Dlaczego mialyby ryzykowac podpadniecie golemowi i moze wypadniecie z rynku, podczas gdy oni dopieszczaja swoj nowy system i de facto stajac sie firma softwarowa jak Apple? I to byl powod braku innych produktow na PPC, a nie zamknietosc architektury sprzetowej. Brak legalnego i dobrego komercyjnego systemu, i softu.
Tak wiec my, studenci elektroniki sami pisalismy podstawowy system (BIOS), sterowniki. Studenci informatyki pisali wyzsze warstwy systemu, szczegolow nie znam, ale na pewno bylo tam pelno kodu BSD.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users