Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1028 odpowiedzi w tym temacie

#176 Carmamir

Carmamir
  • 14 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 10:48

Hmmm jak kupilem ostatnio byl 3.2.2, wczoraj wrzucilem 4.2.1 i jakos nie widze w roznicy w dzialaniu.... Mozesz powiedziec gdzie sa te spowolnienia widoczne ? Druga sprawa ze Ty ze sprzetu nic nie uzyskasz, jest jaki jest ale NAJWAZNIEJSZY jest system. Nie uruchomisz na tym procku xp, galaxy tab mimo ze praktycznie ten sam proc to padaka ostra, natomiast ios4 wykorzystuje proca pieknie i chwala im... Zapominasz ze Twierdzisz ze core2duo 3.2 ghz nie jest w stanie odtwarzac blue-raya ? Proc, ram to nie wszystko i dla mnie to smieszne ze chcesz kupic ipada dla sprzetu... To nie stacja obliczeniowa lub serwer, guzik zrobisz jesli debeloperzy nie przygotuja softu, wykorzystasz go w tylu procentach ile ktos inny o tym zadecyduje. To nie laptop lub pc, czy konsola, to tylko i wylacznie tablet i jaki proc ile ramu w przypadku produktu ma zerowe znaczenie. I oczywiscie ze mylisz ze to idzie w parze, blad logiczny, mocny sprzet nie jest gwarancja wydajnego systemu, znam przypadki ostrego zwalnie kodu kalkulatora ktory mimo sporej mocy mial problemy z obliczeniami stosunkowo prostymi.... Sprzet/soft to dwie rozne rzeczy, 80 procent zalezy od developera...

#177 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 26 grudnia 2010 - 11:31

Goodboy25 nie potrafi zrozumiec, ze PC i iPad to nie są zamienniki, one sie uzupełniają.

Tak, bo Ty wiesz co ja myślę... nie pierwszy raz zresztą... Nigdy nie pisałem o zamiennikach, bo urządzenie, które posiada znikomą funkcjonalność komputera nigdy jego zamiennikiem nie będzie. Uzupełnienie to już trafniejsze słowo, podobnie jak iPhone czy iPod też tak można określić :) iPadowi w obecnej postaci znacznie bliżej do iPoda.

---------- Wpis dodano o 11:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:24 ----------

Cudów nie oczekuję, ale oczekuję dwurdzeniowego Cortex-a9, PowerVR 540-545 SGX/Mali 400 i 512MB/1024MB ramu. Taki SoC na 2011 to jest totalny standard jak iPad ma wyjść do sprzedaży w kwietniu. Liczę na 1GB ramu, ale pewnie tak nie będzie, iPad dostanie 512MB ramu a iPhone 5 1GB IMHO. Liczę na LCD IPS'a, ale z podświetlaniem białymi diodami co wspominałem wcześniej(BLUs). Pamięć flash i jego pojemność, tutaj dla mnie raczej ważniejsza będzie jego szybkość zapisu i odczytu co automatycznie przekłada się na szybkość działania samego iOSa. Chociaż de facto powinni zrezygnować z 16GB i w ofercie dodać 128GB czyli opcje 32/64/128 i na 2011 powinna taka opcja wystarczyć uwzględniając ceny flasha, które w przypadku np. 128GB jest pewnie nadal spora, ale powinna się kwalifikować w cenie aktualnego iPada 64GB. Wiadomo ceny flasha z dnia na dzień spadają.
Tak czy siak jaki on nie wyjdzie to robię pre-order a ja jak coś postanowię, ubzduram to praktycznie nie zmieniam zdania.

Oby tylko LCD nie dali gorszego ze względu na większą produkcję i sprzedaż jaką planują dla nowego iPada. Pewnie i tak głównymi zmianami będą cieńsza i lżejsza obudowa, zaś bebechy zostaną podobne lub tylko znieznacznie lepsze, choć uważam, że priorytetem powinna być zmiana w postaci nowego wsparcia grafiki i to wsparcia sprzętowego, bo to i tak się stanie prawdopodobnie w iPhone5, więc szkoda by było, jakby iPad2 był pozbawiony najnowszych możliwości graficznych, które będą się pokazywać w pozycjach AppStore.

#178 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 26 grudnia 2010 - 12:34

Hmmm jak kupilem ostatnio byl 3.2.2, wczoraj wrzucilem 4.2.1 i jakos nie widze w roznicy w dzialaniu.... Mozesz powiedziec gdzie sa te spowolnienia widoczne ?

Druga sprawa ze Ty ze sprzetu nic nie uzyskasz, jest jaki jest ale NAJWAZNIEJSZY jest system. Nie uruchomisz na tym procku xp, galaxy tab mimo ze praktycznie ten sam proc to padaka ostra, natomiast ios4 wykorzystuje proca pieknie i chwala im... Zapominasz ze

Twierdzisz ze core2duo 3.2 ghz nie jest w stanie odtwarzac blue-raya ? Proc, ram to nie wszystko i dla mnie to smieszne ze chcesz kupic ipada dla sprzetu... To nie stacja obliczeniowa lub serwer, guzik zrobisz jesli debeloperzy nie przygotuja softu, wykorzystasz go w tylu procentach ile ktos inny o tym zadecyduje. To nie laptop lub pc, czy konsola, to tylko i wylacznie tablet i jaki proc ile ramu w przypadku produktu ma zerowe znaczenie.

I oczywiscie ze mylisz ze to idzie w parze, blad logiczny, mocny sprzet nie jest gwarancja wydajnego systemu, znam przypadki ostrego zwalnie kodu kalkulatora ktory mimo sporej mocy mial problemy z obliczeniami stosunkowo prostymi.... Sprzet/soft to dwie rozne rzeczy, 80 procent zalezy od developera...

No tak napisał to kolejny user iPada, ale widzę, że nie umiesz czytać albo masz problemy ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem o Core 2 Duo 3.2GHz? Co Ty chcesz mnie tutaj uświadamiać? że nie odpalę xp na tym procku? o dzięki Ci! bo już chciałem odpalać XP na ARM'ie, uff
Sprzęt jest dla mnie ważny i to nie musi być z tego server chociaż można, jak zrootujesz to możesz odpalić na ipadzie apache, ftpd, ircd, itd.
To tylko tablet, tak? i ma zerowe znaczenia ilość ramu i moc obliczeniowa procesora? Nie w przypadku tabletu multimedialnego.
W przypadku Apple oczywiście, że to idzie w parze a dlaczego to już wyjaśniłem wyżej. W przypadku Apple mocny hardware jest gwarancją wydajniejszego systemu bo to nie tablet graficzny tylko multimedialny i Apple nie będzie optymalizować kodu, żeby działał lepiej na starszym modelu. Poza tym lepszy hardware, więcej ramu, szybszy procek, lepszy układ graficzny to większe możliwości dla programistów, tworzyć coś bardziej lepszego co wymaga większej mocy obliczeniowej.

#179 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 26 grudnia 2010 - 16:39

Dokładnie wydajność musi być. Nie tylko do gier, ale choćby przy odtwarzaniu filmów HD.

#180 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:31

Tak, bo Ty wiesz co ja myślę... nie pierwszy raz ....

zaraz, zaraz jedyna osoba na forum, ktora potrafi wiedzieć co inny mysli, to Ty, w szczególności w odniesieniu do Steve Jobsa.

#181 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:35

srsly? HD na 10 calach?

#182 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:41

srsly?
HD na 10 calach?

HD na 10 calach to masochizm, ale chyba nie chodzi o to. Jeżeli mam jakiś film w HD 720p/1080p mkv i chcę go oglądnąć na ipadzie to dobrze byłoby żeby ten iPad to uciągnął, w tym sensie bez marnowania czasu na jakieś konwersje.

#183 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 26 grudnia 2010 - 17:43

Akurat 720p w H264 iPad dekoduje bez problemów w obecnej wersji :)

#184 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 18:47

iPad 2 and iPhone 5 to Use Dual-Core CPUs Says Analyst iPad 2 and iPhone 5 to Use Dual-Core CPUs Says Analyst | Cult of Mac . Takie wiadomości są mile widziane mimo, że to plotka. Mimo, że są jakieś wątpliwości co niektórych to ja wierzę w cortex-a9 dual core ;).

#185 borys_wrocek

borys_wrocek
  • 84 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 19:25

hmm widzę że faktycznie dużo osób na forum to sprzętowi onaniści. Parę lat temu można mi było dać papierek z specyfikacją kompa i miałem zajęcie na godzinę. Na szczęście wyleczyłem się z tego i teraz mam głęboko w dup.. yyy w poważaniu czy jest tam ARM czy CORE czy inny LSD. Jedyne co mnie interesuje to fakt czy jest w stanie wykonać przeznaczone mu czynności. i jeżeli dostaje informacje że oddtwarza video takiej i takiej jakości to mi w zupełności wystarcza, i nie interesuje mnie czy obliczenia wykonuje liczydło. Apple słyneło z tego że oprogramowanie było dobrze napisane pod konkretny sprzęt i mimo gorszych parametrów programy chodziły wydajniej niż na odpowiednikach innych firm. Co do nowości w nowym Padzie. to raczej nie będzie zmiany w rozdziałce, bo nie przypuszczam żeby Apple zdecydowało się na wprowadzenie kolejnych wymagań dla programów, apple będzie chciało zachowawać maxymalną kompatybilność. (nie zapominajmy że właśnie fragmentacja produktów jest największym minusem Androida) Więc nowości będą dotyczyły raczej udogodnień w użytkowaniu lub wprowadzaniu nowych opcji niż podkręcanie obecnych parametrów. Moim pewnikiem jest jedna kamera do face-time, może lepsza bateria.

#186 luk4sek

luk4sek
  • 283 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 22:51

Ja również uważam ze nie zdecydują się na zmianę rozdzielczości, a prawdopodobnie nawet typu wyświetlacza. Kompatybilność przede wszystkim. Myślę natomiast że zwiększona zostanie ilość ramu do 512(szybsze działanie), dodana kamerka i nastąpi ewentualne odchudzenie ipada(mniejszy rozmiar i waga). Myślę że to wystarczy na odświeżenie modelu:) A jakaś rewolucja nastąpi w Ipadzie nr 3

#187 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 27 grudnia 2010 - 23:18

Mi tam na większej prędkości nie zależy, na kamerce też nie, jak nie dadzą Retiny czy czegoś na jej kształt, to poważnie się zastanowię nad zakupem. Po obcowaniu z iPhone 4 ekran w iPadzie wygląda niestety fatalnie.

#188 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:14

Mi tam na większej prędkości nie zależy, na kamerce też nie, jak nie dadzą Retiny czy czegoś na jej kształt, to poważnie się zastanowię nad zakupem. Po obcowaniu z iPhone 4 ekran w iPadzie wygląda niestety fatalnie.

Mam to samo:D

#189 Kamix

Kamix
  • 95 postów
  • SkądO-ka

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:41

Albo ta Retina w iPt to jakiś żart w porównaniu do tej w iPhonie, ew. ja jestem niewidomy. Faktycznie jak pierwszy raz widziałem iPhone4 to byłem zachwycony, obraz jakby na lustrze, idealnie ostry, idealne kolory, piękne, bez porównania z moim iPt 3G. Ostatnio mam codziennie styczność z Retinami w iPodach 4G i szczerze wielkiej różnicy w porównaniu z moim iPt 3G niema. Widać, że obraz jest trochę ostrzejszy, i że trudniej zobaczyć piksel, ale nie powala. Czy jest aż taka różnica? Czy po prostu zachwyt mi przeszedł?

#190 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:55

Mam to samo:D

100 % racji:)
Po porównaniu ekranu z iPhone'a 3Gs,a iPhone'a 4 to ekran według mnie robi piorunujące wrażenie.
Co do iPada kolejnej generacji mam nadzieję,że nadgonią i zwiększą rozdzielczość,ponieważ muszą dorównać z iPadem do iPhone'a 4.

#191 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 grudnia 2010 - 16:58

Co o tym myślicie? trzy wersje?
Apple prepares three versions of iPad 2 for 2011, says sources

#192 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 28 grudnia 2010 - 17:24

Hmm.. dla dwóch rodzajów 3G jestem w stanie uwierzyć. Nad anty-smugowym to oni co konferencja z iPhone jest mega nowy super fajny ekran ;-P Nad anty-odblaskowy, to ciekawe, niby wszędzie dają glare, tylko MBP 17" ma opcje matowego - i nagle by dali iPada w takim wydaniu? Sam nie wiem co na ten temat myśleć. Może bardziej chcą trafić w klienta biznesowego? btw widziałem ostatnio jakieś tam urządzenie typu e-ink - iPad nie ma szans równać się z tym niestety (jako urządzenie tylko do czytania). Ale ma inne zalety. ;-)

#193 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 30 grudnia 2010 - 09:50

Obecnie nie mam iPad'a,ale ma go mój wuj. I porównując z czystej ciekawości ekrany doszliśmy do wniosku,że Apple musi coś zrobić z ekranie iPad'a. O czym pisałem wcześniej,że muszą coś dać na wzór retiny (w co wątpię) dadzą jakiś inny specjalny zamiennik. Interesowała by mnie jeszcze na tą chwilę kamerka do wideorozmów (NIE do robienia zdjęć jak w iPhone),ponieważ wideo rozmowa przez Skype (która już jest możliwa) na iPad to by było coś :)

#194 stolik

stolik
  • 396 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 30 grudnia 2010 - 16:40

Dla mnie iPad - powinien mieś klienta który pozwolił by wysyłać smsy... Dla czego - chociażby play online - doładowanie konta... Reszta, jest zbędna i na tą chwilę niczego nie brak u iPada...

#195 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 17:02

Niech poprawią przede wszystkim baterie, królestwo za baterię, bo ani 3GS ani 4 nie błyszczą pod tym względem ;)

#196 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 grudnia 2010 - 17:06

Niech poprawią przede wszystkim baterie, królestwo za baterię, bo ani 3GS ani 4 nie błyszczą pod tym względem ;)

To wymysl tanie, 4x bardziej pojemne ogniwa, tak samo dobre i wytrzymale jak obecne - powodzenia!

#197 fpuchalski

fpuchalski
  • 129 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 17:32

Bateria w zupelnosci wystarczy. Glosniki, glosniki, glosniki!!

#198 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 18:13

A wiecie może coś na temat konferencji na której Apple pokaże iPada 2? Data? Czy może to będzie na tej konferencji o zyskach?

#199 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 grudnia 2010 - 18:17

A wiecie może coś na temat konferencji na której Apple pokaże iPada 2? Data? Czy może to będzie na tej konferencji o zyskach?

Nie to ńie te same konferencje. Ńie ma jeszcze daty co do najbliższego Keynote.

#200 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 30 grudnia 2010 - 21:50

pewnie poznamy date keynote 18 stycznia tak jak w tym roku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych