Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1028 odpowiedzi w tym temacie

#226 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:45

dobre i to, waże żeby powiedzieli kiedy będzie nastepny keynote i wtedy całkowicie innaczej sie czeka

#227 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:47

goodboy25, gry będą teraz pisane głównie pod retinę, więc radzę ci zmienić sprzęt, jeśli nie chcesz mieć krzaczastej grafiki. Deweloperom może i by się chciało, ale płaciłbyś 15$, a nie 10. Wrażeń podobnych do iPhone 4 nie będzie, bo to jest mały ekran, a iPad ma już rozdzielczość 1024x768, co sprawia, że jest 132 piksele na cal. Gdyby miało być 326 pikseli? Nie wyobrażam sobie tego... A znowu jeden dobry standard rozdzielczości sprawiłby, że firma nie czyniła postępów. OK, od dzisiaj zostawiamy retinę w spokoju, po co więcej? W tym czasie konkurencja dogania i co? Zostawiamy? Nie, trzeba iść dalej, trzeba wprowadzić nową jakość. W iPadzie nie dadzą takiej samej Retina Display z 326 pikselami na cal. Może gdyby zmniejszyli ekran, ale nie tędy droga. Dlaczego nie wprowadzą standardu rozdzielczości do gier na komputery, konsole? Żeby być lepszym od konkurencji i stale iść do przodu. Chcesz być na czasie? Wymień sprzęt. A że Apple wprowadza nowe generacje prawie co rok... Dwa lata temu kupowałem kartę graficzną średniej półki. Teraz niestety najnowsze gry klatkują. Jeśli chcę, żeby działały sprawniej, kupuję lepszą kartę. Nie żądam jednolitego standardu tylko dlatego, że gra na moim komputerze nie wygląda efektownie.

#228 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:51

ja rozumiem gdyby to był jakiś wielki problem dla developerów, ale nie jest przecież (nie muszą nic zmieniać)

#229 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 05 stycznia 2011 - 11:18

Physical iPad 2 mockup shows thinner design and dual cameras | 9 to 5 Mac Physical iPad 2 mockup shows thinner design and dual cameras | Apple Intelligence

#230 depe

depe
  • 484 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 13:22

iPad 2 Mockup With Slim Design, Dual Cameras And a Separate Bluetooth Keyboard Spotted at CES | Redmond Pie

#231 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:12

WoW. Ciekawe czy tak będzie ostatecznie wyglądał. Pewnie tak. Interesuje mnie ta kamera z tyłu. Brak matrycy.

#232 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:28

Interesuje mnie ta kamera z tyłu

Kolejny zajarany kamerką. Po co Ci ona? Będziesz nosił iPada w torbie ze sobą i wyjmował go, żeby robić zdjęcia? Trochę głupio by wyglądało robienie zdjęć czymś tak dużym. Kamerka do FT w iPadzie - rozumiem, tylna kamerka - nie pojmuje.

#233 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:38

wiem wiem, ale naważniejsze żeby była do FT

#234 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 stycznia 2011 - 17:40

Fifty-50 - do zdjęć może niekoniecznie ale do augmented reality jak najbardziej IMO. Super sprawa.

#235 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2011 - 23:32

@Roberto - no może i tak, ale z kolei noszenie kilogramowego tabletu przed twarzą (niezależnie od tego czy jedną czy dwoma rękami) szybko by Cię zmęczyło. Myślę, że Apple jednak nie zdecyduje się na tylną kamerkę, a jedynie kamerkę do FaceTime, bo iPad po prostu jest za ciężki. Galaxy Tab chyba ma tą rozszerzoną rzeczywistość (bawiłem się nim przez chwilę), ale waży sporo mniej od iPada ;).

#236 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 stycznia 2011 - 11:23

goodboy25, gry będą teraz pisane głównie pod retinę, więc radzę ci zmienić sprzęt, jeśli nie chcesz mieć krzaczastej grafiki. Deweloperom może i by się chciało, ale płaciłbyś 15$, a nie 10.

Nie jest to wcale regułą. Przykładem na to jest choćby Infinity Blade, które jest 2x tańsze od RR2, a mimo to fantastycznie dopracowane na touch3gen i 4gen. Nic się nie krzaczy, więc można i wcale nie trzeba żądać za to większej kasy, tylko trzeba chcieć... Moim zdaniem to, że Apple bardzo często wydaje nowe generacje swoich zabawek nie powinno być przyzwoleniem dla developerów, żeby zaraz po premierze nowego urządzenia mieć w dupie optymalizację "starej" generacji, która jest ledwo co rok, czy trochę dłużej na rynku...

Wrażeń podobnych do iPhone 4 nie będzie, bo to jest mały ekran, a iPad ma już rozdzielczość 1024x768, co sprawia, że jest 132 piksele na cal. Gdyby miało być 326 pikseli? Nie wyobrażam sobie tego... A znowu jeden dobry standard rozdzielczości sprawiłby, że firma nie czyniła postępów. OK, od dzisiaj zostawiamy retinę w spokoju, po co więcej? W tym czasie konkurencja dogania i co? Zostawiamy? Nie, trzeba iść dalej, trzeba wprowadzić nową jakość. W iPadzie nie dadzą takiej samej Retina Display z 326 pikselami na cal. Może gdyby zmniejszyli ekran, ale nie tędy droga.

W przypadku iPada terminu "retina" używam raczej symbolicznie, bo nie chodzi mi rzecz jasna o aż tak gęste upakowanie pixeli (w takim wypadku iPad musiałby mieć wydajność bardzo dobrego stacjonarnego peceta). Bardziej chodzi o zwiększenie nawet niewielkie liczby pixeli, ponieważ w iPad1 niestety jak na moje oko za bardzo je widać, tworząc niezbyt przyjemny dla oka efekt, zwłaszcza dla osób, które widziały jak wygląda ekran w iPhone4.

Dlaczego nie wprowadzą standardu rozdzielczości do gier na komputery, konsole? Żeby być lepszym od konkurencji i stale iść do przodu. Chcesz być na czasie? Wymień sprzęt. A że Apple wprowadza nowe generacje prawie co rok... Dwa lata temu kupowałem kartę graficzną średniej półki. Teraz niestety najnowsze gry klatkują. Jeśli chcę, żeby działały sprawniej, kupuję lepszą kartę. Nie żądam jednolitego standardu tylko dlatego, że gra na moim komputerze nie wygląda efektownie.

W przypadku PC to zupełnie nierealne, bo każdy ma innej wielkości i marki monitor, więc musi być optymalizacja zarówno dla kogoś kto ma 17'' jak i dla kogoś kto ma panoramę o przekątnej 30''. W przypadku Apple sprawa wygląda inaczej, bo oni mają całkowitą kontrolę nad swoim sprzętem i tworzą go jak chcą mając zamknięty ekosystem swoich produktów, więc nie byłby to problem stworzyć taki standard.

#237 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 15:39

Jeszcze trochę i już będzie wiadome co w nim będzie siedziało :)

#238 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 06 stycznia 2011 - 18:09

18 poznamy datę prezentacji :)

#239 mastachaz

mastachaz
  • 41 postów
  • SkądMielec

Napisano 07 stycznia 2011 - 01:31

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Model stworzony na podstawie ostatnich plotek , zaprezentowany na targach CES

jakkby ktos nie widzial :D

// mi sie wogole nie podoba iPad jeden jest ladniejszy

#240 Ratty

Ratty
  • 69 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 03:09

Oh, tak, kalkulator! I 128GB. I wogóle kosmos. Dół wygląda na bardziej ścięty, góra jest za to bardziej wypłaszczona. Apple ma podejście do iPada, że on nie ma góry czy dołu, używa się go w każdą stronę, a tutaj kamera określa już wszystko. Poza tym, czemu wejście jack jest takie ścięte? I co to za ikonki, mogli się postarać o ładniejszy fake, a nie dawać coś na poziomie sprzed 10 lat.

#241 appleismylifee

appleismylifee
  • 20 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 07:59

Jakość oryginału zależy od ilości podróbek. A tu mamy podróbkę iPada 2 zanim jeszcze prawdziwy iPad 2 został zaprezentowany. Taką rzecz mogło osiągnąć jedynie Apple.

#242 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 09:00

Dla mnie ten iPad 2 jest bardzo brzydki. :(

#243 DonWafel

DonWafel
  • 34 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 10:04

Dlaczego nie wprowadzą standardu rozdzielczości do gier na komputery, konsole?

W połowie lat 90 kupiłem swój pierwszy cyfrowy monitor, który na 15' calach pozwolił mi wyświetlić będącego wtedy na topie Duke Nukem 3D w rozdzielczości 1024x768. Wczoraj instalowałem młodszym gościom jakąś grę o piratach, która domyślnie odpaliła się w tej samej rozdzielczości. Jeśli rozdziałka, którą można wybrać w praktycznie każdej grze komputerowej, wydanej w ciągu ostatnich 15 lat nie można nazwać standardem, to nie wiem co można.

W grach konsolowych również można mówić o standardowych rozdzielczościach, pokrywających się z rozdzielczościami wyświetlanymi przez telewizory.

#244 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2011 - 15:14

Mi się ten "iPad" w ogóle nie podoba. Mam nadzieję, że finalna wersja będzie wyglądała zupełnie inaczej. Do ludzi piszących, że to podróbka. To nie jest podróbka, a coś co ma przepowiadać produkt, który wyjdzie za 1-2 miesiące. Dlatego tak mizernie to wygląda ;).

#245 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 stycznia 2011 - 15:20

"Podróbka" czegoś czego nawet nie zaprezentowano, tak to tylko z Apple...lub w Erze :)

#246 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 18:50

Tak czy siak, jak tak ma wyglądać iPad 2 to Jonathan postradał zmysły :)

#247 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 08 stycznia 2011 - 21:29

[mod]wątek wysprzątany[/mod] Idźcie sobie na plotka jak chcecie pogadać o czyimś wyglądzie.

#248 Dexters

Dexters
  • 12 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 17:35

Tak się zastanawiam jeśli plotki o nowym ekranie się sprawdzą - jak będzie wyglądało np przeglądanie sieci przy większej niż fullHD rozdzielczości na 10" ekranie... Przecież większość stron jest na bok 1024px. Ok jasne można powiększyć ale grafiki i zdjęcia nie mają dużej wielkości więc będą wyglądać kiepsko. Zawsze sądziłem, że matryce fullHD w 16” laptopach to nieporozumienie.

#249 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 stycznia 2011 - 17:42

Dexters - tak jak strony na iPhonie i Touchu się nie pomniejszyły tak na iPadzie się nie pomniejszą.
będą wyglądały tak jak teraz.
oczywiście webmasterzy będą mogli je zrobić super-ostre wykorzystując retinę, tak jak mogą teraz -
http://www.weedygard...kground-images/
http://blog.iwalt.co...ia-queries.html

#250 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 17 stycznia 2011 - 18:28

Dla mnie ten iPad 2 jest bardzo brzydki. :(

A skąd wiesz jak wygląda?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych