Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 2...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1028 odpowiedzi w tym temacie

#151 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 grudnia 2010 - 11:16

Motorola zapowiada pogromcę iPada (przedstawiając go, zresztą bardzo słusznie jako przerośniętego iPhone'a, dostało się też samsungowemu galaxy tab ;) ) o kodowej nazwie Honeycomb (hint z pszczołą na końcu teasera), który ma być rewolucją YouTube - Tablet Evolution presented by Motorola Chwalą się, że w przeciwieństwie do konkurencji stworzyli tablet z systemem od początku do końca przygotowanym pod to urządzenie, nie będącego adaptacją z telefonu. Ciekawe na ile się to okaże prawdą, ale ja po cichu liczę na tableta z większą ilością możliwości znanych z komputerów :) To by wymusiło na Apple ostrzejszą walkę z konkurencją i podobny rozwój iPada w przyszłości.

#152 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 grudnia 2010 - 14:10

Chwalą się, że w przeciwieństwie do konkurencji stworzyli tablet z systemem od początku do końca przygotowanym pod to urządzenie, nie będącego adaptacją z telefonu.

przypadkiem nie ma tam być Android w wersji dla tabletów? więc... od początku do końca?

Honeycomb to kodowa nazwa Androida, nie tabletu Motoroli.

Ciekawe na ile się to okaże prawdą, ale ja po cichu liczę na tableta z większą ilością możliwości znanych z komputerów :)

masz na myśli "z PC"?

#153 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 grudnia 2010 - 14:15

Android, ale nie adaptacja z telefonów, tylko od początku przemyślany interfejs, więc tak jakby na nowo stworzony OS pod tablet, a nie zerżnięte z innych urządzeń. Zresztą ten przekaz jest w teaserze, więc nie wiem czego nie rozumiesz?

#154 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudnia 2010 - 14:36

Zapowiedzi było, jest i bedzie mnóstwo, My klienci to zweryfikujemy. @goodboy25: zacznij uzywac iPada przez pol roku, to zrozumiesz, ze nie jest to przerosniety iPhone. Od dwoch tygodni używam tylko iPada (Mac w polskim serwisie, obsługa rewelacja, zero problemów) i super sie spisuje.

#155 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:00

@goodboy25 - czy Ty w ogóle używałeś iPada? Ale tak dłużej niż macanko w iSpot. Czy bazujesz tak jak w przypadku Androida na filmikach w yt? Zaprawdę powiada Paweł Hać, jedyne co gorsze jest od fanboya, to antyfanboy

#156 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:08

Bawiłem się iPadem w sumie kilka dni i nadal uważam, że jest to tylko przerośnięty iPhone. Jego lepszość polega tylko na nieco większym komforcie obsługi dzięki większemu panelowi, ale to wszystko. iPad nie zrobi nic, czego byś nie zrobił na innych urządzeniach iOS (pomijam tu funkcje telefonu i kilka exclusive appsów). Dłuższy czas z tym urządzeniem by tu raczej oceny nie zmienił, bo wiem jakie są możliwości iPada i wiem, że daleko odbiega to od PC (czy to mac czy winda). Dlatego ucieszyłem się na ten teaser Motoroli, bo to zwiastun pozytywnych zmian, kiedy to tablet być może przestanie być zabawką, a zacznie być czymś poważniejszym, taką namiastką PC z prawdziwego zdarzenia. Póki co biznesowo jest to w większości przypadków o jakich słyszę i/lub się spotykam iPad jest...ramką do zdjęć i pokazywania projektów klientom :) Żeby nie było, nie twierdzę, że to shit, wspominałem już, że wielu nabywców pewnie oczekiwało takiego przerośniętego toucha, ale ja oczekuję po tablecie czegoś więcej. Nadal chciałbym, żeby to była fuzja doświadczeń PC i mobilnych urządzeń jak iOS, ale oczekuję większego nastawienia na możliwości PC. Motorola złożyła marketingowe obietnice i zaraz zobaczymy na ile to się okaże prawdą.

---------- Wpis dodano o 15:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:03 ----------

Zaprawdę powiada Paweł Hać, jedyne co gorsze jest od fanboya, to antyfanboy

Pewnie tak, ale doprawday nie wiem czemu mnie z nim identyfikujesz? Bardzo lubię markę Apple, nawet często jej bronię wśród moich znajomych. Jednak nie jestem Apple onanistą i tam gdzie widzę zgrzyty to je punktuję i nie zamierzam pomijać cech negatywnych tylko dlatego, że komuś nie mieści się w głowie, że Apple i produkty tej firmy mogą nie być "amazing, magical, etc". Tak więc jeśli już poruszyłeś te kwestię to mam raczej trzeźworozsądkowe, umiarkowanie pozytywne nastawienie do marki.

#157 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:09

Jezeli chce możliwości PC to kupię Air, iPad to iPad. Na temat Motoroli sie nei wypowiem bo to tylko reklama, fajna podoba mi sie ale marketing nic wiecej, zweryfikuje zycie, cieszę sie z konkurencjimo ona zawsze dobrze wpływa na rynek (no prawie zawsze).

#158 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:18

iPad to iPad.

Hehe, owszem w tej postaci tak. Problem polega na tym, że Steve chce rozdawać karty na rynku tabletów i kształtować politykę ich rozwoju, wg wizji tego czym obecnie jest iPad. Dobrze, że konkurencja ma inną filozofię tabletu niż Steve, bo to w dłuższej perspektywie zmusi go do zmiany kierunku i dania większej możliwości wpływania na system i oferowanych funkcji użytkownikom. Galaxy tab już okazał się rynkowym sukcesem, za rogiem czai się Motorola (choć to jeszcze zagadka), tak więc rok 2011 na pawno nie będzie już monopolem iPada na rynku tabletów, a to na pewne wymusi na Apple większy wysiłek zmian.

#159 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:22

@ goodboy25: pokaz mi choc jedna wypowiedz gdzie Steve twierdzi, ze chce kształtować rozwój rynku tabletow imchce miec monopol? Ja uwazam, ze nie ma żadnej konkurencji na rynku tabletow, żadnej!

#160 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 21 grudnia 2010 - 15:59

@ goodboy25: pokaz mi choc jedna wypowiedz gdzie Steve twierdzi, ze chce kształtować rozwój rynku tabletow imchce miec monopol? Ja uwazam, ze nie ma żadnej konkurencji na rynku tabletow, żadnej!

Nie pisałem o jego wypowiedzi, tylko o moim uważaniu i tak uważam, że chce kształtować skoro wypuścił tablet w takiej a nie innej postaci. Konkurencja jest, ale znikoma i na chwilę obecną Apple ma właściwie monopol, ale to się już kończy. Owszem nadal pewnie będą sprzedawać najwięcej i dominować, ale nie tak bardzo jak w 2010r, bo konkurencja coraz bardziej zaczyna deptać po piętach i niektórzy jak Samsung nawet z sukcesami.

#161 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 grudnia 2010 - 18:42

Android, ale nie adaptacja z telefonów

Android to przecież system stworzony dla telefonów. Czyli Android dla tabletów to jego adaptacja dla tabletów. z telefonów.
a GUI to nie system.

Ty uważasz, że on chce? super.

Największym błędem motoroli jest tutaj, że reklamuje produkt, którego nie ma i to górnolotnymi hasłami.
Jak i większości firm.
To jest fajne w Apple - że pokazują produkt, nie prototyp, który może zostanie zrealizowany.
I nie obiecują, a pokazują.

#162 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 22 grudnia 2010 - 21:16

No to jedziemy dalej z ploteczkami i tym razem screenshotami ;) iPad 2 Coming in January! | None | PSPfano.com

Edit:

http://www.9to5mac.c...fast-from-japan

#163 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 23 grudnia 2010 - 12:39

Hmm to by się zgadzało z wcześniejszymi wyciekami etui, tzn mam tu na myśli umiejscowienie speakera :) A co do zaprezentowania w styczniu to nie trzeba tu żadnej wróżki, żeby wiedzieć, że tak się stanie na 99% :) Inną sprawą jest to kiedy faktycznie będzie do kupienia...

#164 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 14:06

Mnie najbardziej interesują co będzie w środku i chyba nic poza tym. Szkoda, że nie ma żadnych leaków odnośnie nowego SoC, może nowych ogniw baterii no i co też ważne jaki lcd dokładnie. Póki co to same bzdety jak obudowy i jakieś kamerki.

#165 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 grudnia 2010 - 14:14

Mnie najbardziej interesują co będzie w środku i chyba nic poza tym. Szkoda, że nie ma żadnych leaków odnośnie nowego SoC, może nowych ogniw baterii no i co też ważne jaki lcd dokładnie. Póki co to same bzdety jak obudowy i jakieś kamerki.

I co to da, okaże sie pozniej, ze w odbijają bedzie inaczej i wielkie rozczarowanie, lament.

#166 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:37

Myślę, że nie ma co się spodziewać cudów, ale spokojnie można liczyć na 512ramu. LCD raczej zostanie ten sam IPS, najwyżej zwiększą rozdzielczość. Apple podobno bardzo chciał Super Amoledy, ale Samsung nie jest w stanie sprostać z tak dużą produkcją, więc na razie odpuścili. Najbardziej jednak liczę na nowy układ graficzny, najlepiej od nvidii, coś w stylu tegry2, bo obecne wsparcie graficzne jest już nieco outdated. Przydałyby się także większe pojemności pamięci flash, oczywiści najlepszym rozwiązaniem byłby tu slot na karty, ale znając politykę Apple raczej nie ma co na to liczyć...

#167 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 15:55

goodboy - och ty nasz forumowy wróżbito :D A tak serio, piszesz że "liczysz na coś tam", czyli czyżbyś miał zamiar kupić?

#168 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:38

Myślę, że nie ma co się spodziewać cudów, ale spokojnie można liczyć na 512ramu. LCD raczej zostanie ten sam IPS, najwyżej zwiększą rozdzielczość. Apple podobno bardzo chciał Super Amoledy, ale Samsung nie jest w stanie sprostać z tak dużą produkcją, więc na razie odpuścili. Najbardziej jednak liczę na nowy układ graficzny, najlepiej od nvidii, coś w stylu tegry2, bo obecne wsparcie graficzne jest już nieco outdated. Przydałyby się także większe pojemności pamięci flash, oczywiści najlepszym rozwiązaniem byłby tu slot na karty, ale znając politykę Apple raczej nie ma co na to liczyć...

Cudów nie oczekuję, ale oczekuję dwurdzeniowego Cortex-a9, PowerVR 540-545 SGX/Mali 400 i 512MB/1024MB ramu. Taki SoC na 2011 to jest totalny standard jak iPad ma wyjść do sprzedaży w kwietniu. Liczę na 1GB ramu, ale pewnie tak nie będzie, iPad dostanie 512MB ramu a iPhone 5 1GB IMHO. Liczę na LCD IPS'a, ale z podświetlaniem białymi diodami co wspominałem wcześniej(BLUs). Pamięć flash i jego pojemność, tutaj dla mnie raczej ważniejsza będzie jego szybkość zapisu i odczytu co automatycznie przekłada się na szybkość działania samego iOSa. Chociaż de facto powinni zrezygnować z 16GB i w ofercie dodać 128GB czyli opcje 32/64/128 i na 2011 powinna taka opcja wystarczyć uwzględniając ceny flasha, które w przypadku np. 128GB jest pewnie nadal spora, ale powinna się kwalifikować w cenie aktualnego iPada 64GB. Wiadomo ceny flasha z dnia na dzień spadają.
Tak czy siak jaki on nie wyjdzie to robię pre-order a ja jak coś postanowię, ubzduram to praktycznie nie zmieniam zdania.

#169 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:53

Wiadomo ceny flasha z dnia na dzień spadają.

jasne, tylko oni też nie podpisują umowy w przyszłości, a w przeszłości ;] w kwietniu ceny mogą być inne, ale umowy to podpisali przecież dużo wcześniej.

tak swoją drogą to who cares ile tam siedzi ramu i jaki procesor?
bardziej mnie interesuje do czego sprzęt będzie zdolny (a tutaj zależy dużo od systemu) niż co w nim siedzi.
używając sprzętu przecież nie jaram się tym ile mam pustego/zajętego ramu i jakie jest zużycie procesora.

#170 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 grudnia 2010 - 16:59

Póki co biznesowo jest to w większości przypadków o jakich słyszę i/lub się spotykam iPad jest...ramką do zdjęć i pokazywania projektów klientom :).

Przerwałem właśnie pracę na iPadzie, by Ci odpisać, że są prace, które wolę wykonywać na iPadzie niż na iMaku 27".

#171 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 grudnia 2010 - 17:08

Przerwałem właśnie pracę na iPadzie, by Ci odpisać, że są prace, które wolę wykonywać na iPadzie niż na iMaku 27".

Goodboy25 nie potrafi zrozumiec, ze PC i iPad to nie są zamienniki, one sie uzupełniają.

#172 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 18:03

jasne, tylko oni też nie podpisują umowy w przyszłości, a w przeszłości ;] w kwietniu ceny mogą być inne, ale umowy to podpisali przecież dużo wcześniej.

tak swoją drogą to who cares ile tam siedzi ramu i jaki procesor?
bardziej mnie interesuje do czego sprzęt będzie zdolny (a tutaj zależy dużo od systemu) niż co w nim siedzi.
używając sprzętu przecież nie jaram się tym ile mam pustego/zajętego ramu i jakie jest zużycie procesora.

O czym Ty chłopie mówisz? To wszystko idzie w parze. Bez dobrego hardware czyli de facto mocy obliczeniowej nie ma płynnego i szybkiego systemu. Max peak czyli to moment jakiegoś obliczenia co przekłada się na szybkość jego wykonania i płynność a to tylko da lepszy hardware w stosunku do cały czas rozwijającego się iOS'a. Tam nie ubywa kodu tylko przybywa i oni tego nawet nie będą optymalizować bo nie ma na to czasu a optymalizację będzie im zastępował nowszy, szybszy hardware. Wszystko jest ważne bo wszystko to jedna całość. Nic nie szkodzi mieć 1GB ramu w iPadzie i dwurdzeniowego ARM'a, do tego będą na pewno niższe procesy technologiczne, więc mniejszy pobór prądu i mniejsze wydzielanie ciepła.
Ty chyba akurat nie masz iPada, ale tutaj niektórzy już mają "syndrom posiadania iPada" i coraz bardziej słabnącej jego mocy przy coraz bardziej nowszych wersjach iOS'a, to próbują sobie wmawiać i komuś, że wszystko jest cacy. Kto potrafi być trochę krytyczny do tego co kupił i widzi co się dzieje to napisze, że iPad był szybszy na 3.x iOS niż na 4.x. Na 5.x będzie jeszcze wolniej, ale i tak będą niektórzy krzyczeć, że jest mega szybko i mega przyjemnie. Ogólnie wszystko zależy jak zinterpretujemy swój produkt, ja jestem wymagający i drażni mnie jakieś zamulanie lub kończący się ram i system musi killować jakieś programy z multitaskingu które akurat używają pusha.
Ciebie nie interesuje ani procek ani ram, no spoko, mnie akurat interesuje bardzo i to nie jest żadne jaranie się. Każdy ma swoje potrzeby. Ja kupię iPada dla sprzętu w pierwszej kolejności a później do czego on zdolny a Ty odwrotnie i gra gitara ;).

#173 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 grudnia 2010 - 19:45

oczywiście, że idzie w patrze. tylko IMO nie warto się skupiać na środkach, a raczej na celu. Jakieś to takie bardziej sensowne. jeżeli zrobią to tak, że będzie dla mnie działać szybko, ładnie i przyjemnie to kij mnie to, czy procesor to ZYX czy XYZ i czy ma 1 GHz czy 1,1

#174 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 grudnia 2010 - 19:50

@Roberto: ale wielu tutaj to liczbowi onanisci ;)

#175 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 23 grudnia 2010 - 21:45

@Roberto: ale wielu tutaj to liczbowi onanisci ;)

No mnie już trzeba leczyć psychiatrycznie bo zamiast czepiać plakaty jakiś gołych babek to czepiam schematy blokowe procesorów, różnych algorytmów i coraz bardziej rozmyślam nad hipotezą Riemanna hyhy ;).

A tak na poważnie liczby to fajna sprawa, dużo można z nimi zrobić i nie jestem onanistą liczbowym ;). Mój popcorn hour ma sigme 300MHz i potrafi obrobić pełny blu-ray czego nie będzie umiał jakiś stary Core 2 Duo czy pentium 4 3.2GHz, więc jak widać w zależności od architektury i przeznaczenia procka cyferki tutaj mają mniejsze znaczenie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych