Mail.app vs Gmail - porownanie
Napisano 14 maja 2010 - 16:43
Napisano 14 maja 2010 - 21:01
jeszcze może być WideMail
---------- Wpis dodano o 22:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:52 ----------
osobiście nie używam tego widoku, to jest dobre jak ma się trochę więcej niż 13,3" jak dla mnie ale koniec OT
Mail.app i tylko i wyłącznie, używanie konta przez www to dla mnie jakiś prymityw po to zostały wymyślone klienty pocztowe żeby nie trzeba było się non-stop logować przez przeglądarkę. No ale co kto lubi, chcecie się tak z tym babrać to proszę bardzo. Mail jest też genialną aplikacją jeśli chodzi o konfiguracje skrzynki, wpisujemy adres, hasło i możemy używać (oczywiście mowa o tych najpopularniejszych pocztach) Ja mam w robocie niestety Windowsa i cudownego Outlooka - chyba największe gówno jakie może być. Ale maila mam na Exchange i muszę się gościa z informatycznego zapytać czy mogę go sobie skonfigurować w domu na Mail, bo nie znam tych nazw serwerów etc, ale to może w poniedziałek w końcu będzie mi się chciało do niego ruszyć - taki malutki OT jeszcze na koniec
Pozdrawiam
Napisano 14 maja 2010 - 21:07
Napisano 14 maja 2010 - 21:41
Napisano 14 maja 2010 - 22:02
Napisano 14 maja 2010 - 23:23
Wyłącz te dwie skrzynki w IMAPie i mail.app nie będzie Ci ich w ogóle pobierał.
Ale ja chce mieć "wysłane" w Mail.app, tylko że nie od 2005 roku
Tak samo chce mieć "Robocze", ale działające normalnie
PS.
To wam powiem że nie da się tego zrobić tak ja chce i tyle.
Ok, wracam do webowego gmaila.
Napisano 15 maja 2010 - 09:18
Helvetimail - josef richter
można nawet od czasu do czasu skorzystać z Gmaila poprzez www. W przeciwnym wypadku to zwykły masochizm.
Napisano 15 maja 2010 - 09:28
Napisano 15 maja 2010 - 09:44
Ale ja chce mieć "wysłane" w Mail.app, tylko że nie od 2005 roku
Gmail też ma prehistoryczne. W Mailu zrób sobie regułę dot. starszych wiadomości i po sprawie. Minuta roboty.
Tak samo chce mieć "Robocze", ale działające normalnie
Od "zawsze" działa normalnie, że pozwolę sobie użyć podobnej retoryki.
---------- Wpis dodano o 10:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:42 ----------
Masochizm to jest Mail.app.
Jak tam sobie uważasz. Choć myślę, że raczej nauka to masochizm
Napisano 15 maja 2010 - 10:02
Gmail też ma prehistoryczne. W Mailu zrób sobie regułę dot. starszych wiadomości i po sprawie. Minuta roboty.
Ale o to chodzi że chce mieć i w webowym gmailu tak samo jak w mail.app
Wszystko da radę zrobić ale oprócz "wysłanych", ich najzwyczajniej nie da rady przesunąć stamtąd nigdzie.
Poza tym to IMAP, będą wracały z gmaila z powrotem, bo tam są nie do ruszenia te "Wysłane".
Od "zawsze" działa normalnie, że pozwolę sobie użyć podobnej retoryki.
Czyli jak? Bo zapisuje oprócz w "Roboczych", także po fragmentach w koszu.
Choć myślę, że raczej nauka to masochizm
Tego nie łapię, ale widocznie za głupi jestem
Napisano 15 maja 2010 - 12:41
Ale o to chodzi że chce mieć i w webowym gmailu tak samo jak w mail.app
Wszystko da radę zrobić ale oprócz "wysłanych", ich najzwyczajniej nie da rady przesunąć stamtąd nigdzie.
Poza tym to IMAP, będą wracały z gmaila z powrotem, bo tam są nie do ruszenia te "Wysłane".
Oznacza to tylko tyle, że masz pretensję do Gmaila, że nie da się go skonfigurować. Od zawsze się mówiło, że Gmail ma zrąbaną implementację IMAP. Poza tym trochę nie łapię, gdzie chcesz trzymać te wysłane wiadomości, jeśli nie w wysłanych wiadomościach, które również w Gmailu figurują jako wysłane? Może warto porobić reguły na gmailu?
Czyli jak? Bo zapisuje oprócz w "Roboczych", także po fragmentach w koszu.
Nigdy nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Ale też od dosyć dawna nie używam Gmaila jako dostawcy poczty.
Tego nie łapię, ale widocznie za głupi jestem
Że czytanie manuali to masochizm. Taka złośliwostka ;P
Napisano 15 maja 2010 - 15:39
Napisano 15 maja 2010 - 15:46
Jak dla mnie najwiekszy masochizm to brak tego widoku konwersacji z gmaila
Też mam takie samo zdanie, to grupowanie konwersacji jest genialne.
Napisano 15 maja 2010 - 15:50
Napisano 15 maja 2010 - 15:51
Napisano 15 maja 2010 - 15:54
yasiek a zastanawiales sie co bedzie jak ci ktos kompa ukradnie?
dla mnie np to tez jest orzeistotna sprawa, laptopy apple niestety sa dobrym kaskiem dla zlodziei, nawet stare sztuki kusza, a potem taki delikwent ma dostep do wszystkiej twojej konwersacji. Niefajnie.
Z takim podejściem to nic nie można mieć Dlaczego nosisz kartę płatniczą/kredytową w portfelu? Ktoś Ci ukradnie i zanim się zorientujesz to ktoś kupi sobie za to coś ładnego Po co trzymasz kontakty znajomych w telefonie? Ktoś ukradnie i będzie miał do wszystkich numery etc. Chyba trochę przesadzasz, poza tym nie muszę mieć laptopa prawda? Jak mam dajmy na to iMac'a to chyba nikt mi go na ulicy czy w autobusie nie ukradnie
Też mam takie samo zdanie, to grupowanie konwersacji jest genialne.
Przecież w mailu macie coś takiego jak Threads (wątki?) co wam grupuje rozmowy na konkretne osoby. Chyba niektórzy tak narzekają na ten Mail a nawet nie wiedzą co w nim jest.
Napisano 15 maja 2010 - 15:58
Przecież w mailu macie coś takiego jak Threads (wątki?) co wam grupuje rozmowy na konkretne osoby
No i co z tego że jest taka funkcja, która działa źle (albo dobrze, ale inaczej), w każdym razie nie działa tak jak w gmail.
Napisano 15 maja 2010 - 16:02
Napisano 15 maja 2010 - 16:33
"co z tego że wy też to oferujecie jak nie jesteście tą firmą którą ja lubię, więc spadajcie"
Firma tu nie ma nic do rzeczy.
Najzwyczajniej mi się to grupowanie w gmailu podoba, w mail.app nie działa to tak samo, wszystko na temat.
Wiele ludzi kasuje całość poprzedniej odpowiedzi i wpisuje tylko swoją odpisując, nie raz się z tym spotkałem, a nawet gdyby wszyscy zostawiali to, to i tak gmail to o wiele ładniej wizualnie przedstawia, niż te wcięcia jak mail.app z pionowymi liniami albo znakami >, >>, >>>.
Uwielbiam gmaila, używam go od 5 lat, także nic mnie nie przekona do "programiku" typy Mail.app.
No i generalnie lubię aplikacje webowe, tak samo uwielbiam Google Readera i żadne desktopowe czytniki rss mi go nie zastąpią.
Także miłej dysputy życzę, ja odpadam bo nie widzę sensu jej dalej ciągnąć.
Napisano 15 maja 2010 - 19:48
Napisano 15 maja 2010 - 20:21
Napisano 15 maja 2010 - 20:24
Napisano 15 maja 2010 - 20:37
Napisano 15 maja 2010 - 20:50
Napisano 15 maja 2010 - 21:17
@feuerfest, filevault jest dla dzieci, używa się PGP do szyfrowania całego dysku ;-)
e, za duzo babrania, ja chce tylko ~/ szyfrowac, tam mam zdjęcia, .svn i .ssh
co do mejli - ja naprawde duzo mejluje ale nigdy nie przydalo mi sie jeszcze to całe "conversation view" (od wielkiego dzwonu odpalam to w Mail.app). za to ludzie w firmie mnie denerwuja, bo używają tego badziewia i zawsze jak odpisują np na emaila rozesłanego przez szefa do całego teamu, to musowo robią "reply all" i mnie spamują
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych