Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Pierwszy MAC :)

• Please log in to reply
126 replies to this topic

#26 Go艣膰_owca666_*

Go艣膰_owca666_*

Posted 17 May 2010 - 16:22

Ruczaj - niestety, ale cyferki ci przecz膮. za czas贸w PPC wi臋cej mak贸wek pada艂o ni偶 dzisiaj.
ale dzisiaj mamy fora, internet, etc...

Roberto, podaj te cyferki i 藕r贸d艂o do nich. Zar贸wno dla PPC jaki dla Intelomak贸w. Internet by艂 za PPC te偶 i fora te偶 by艂y.

#27 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 17 May 2010 - 16:26

mo偶e sobie tym razem darujemy dziecinad臋 PPC vs Intel?

#28 Go艣膰_owca666_*

Go艣膰_owca666_*

Posted 17 May 2010 - 16:31

Tu nie chodzi o wojny, tylko o 藕r贸d艂o informacji Roberto. Jestem szczerze zainteresowany danymi, sam nic wiarygodnego i przekrojowego znale藕膰 nie mog艂em. Skoro kto艣 takowe ma, ch臋tnie si臋聽zapoznam. Dziecinad臋 mog艂e艣 sam sobie darowa膰 ;)

#29 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 May 2010 - 16:41

Oczywi艣cie si臋 zgadzam 偶e mini wystarczy 90% user贸w aczkolwiek jego koszt wraz z myszl膮, klawiatur膮 i monitorem nie jest ju偶 taki ma艂y, a doliczaj膮c koszt mikrofonu i kamery internetowej to jego koszt nie jest ju偶 taki ma艂y a bior膮c pod uwage 偶e iMac jest mocniejszy i tanszy zakup mini stoi pod znakiem zapytania u wi臋kszo艣ci os贸b rozwa偶aj膮cych zakupy. I nawet nie chodzi o to 偶e w imaku mamy mocniejszy procesor, ale mamy odrazu dysk 7200rpm, i mo偶liwo艣膰 rozbudowy ramu do 16GB co mo偶e by膰 atutem i decyduj膮cym czynnikiem przy wyborze komputera a nie oszukuj膮c si臋 w dzisiejszych czasach 4GB ramu nie jest kosmiczn膮 ilo艣ci膮 i w sumie kilkoma aplikacjami jeste艣my w stanie j膮 zape艂ni膰. Co do samego mini to jestem w stanie potiwerdzi膰 jego bezawaryjno艣膰 m贸j egzemplarz ma ju偶 swoje lata i dzia艂a bez najmniejszego problemu.

#30 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 17 May 2010 - 16:50

- matryce w imakach to zabawki - do mini wchodzi 8GB ram - imak + wielogodzinny rendering = k艂opoty

#31 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 May 2010 - 17:06

Owszem do mini wchodzi 8Gb ale koszt rozbudowy pami臋ci jest znacznie wi臋kszy ni偶 w iMaku. Co dp imaka i d艂ugiego obci膮偶enia to fakt nie jest to dobry pomys艂.

#32 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 17 May 2010 - 17:14

Oczywi艣cie wszystko jest wykonalne, bo mo偶esz rozkr臋ci膰 obroty wiatrak贸w przez SMC Fan Control, ale po pierwsze nie jest to komfortowe (ha艂as), a po drugie nie ma nic wsp贸lnego z filozofi膮 "po prostu dzia艂a". I tutaj obawiam si臋, 偶e decyzja Apple, 偶eby do imaka pakowa膰 wydajny CPU i GPU mo偶e tylko powodowa膰 problemy, bo ludzie zaczn膮 kupowa膰 te komputery, 偶eby pogra膰 czy porenderowa膰, a ciepe艂ko w d艂u偶szej perspektywie skutecznie za艂atwi matryc臋.

#33 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 May 2010 - 17:33

Jak dla mnie to nie ma mowy aby ta plama si臋 nie pojawi艂a bo PSU grzeje si臋 do艣膰 znacznie, a swoj膮 drog膮 jaki sens ma zakup komputera skoro nie moge wykorzysta膰 jego mo偶liwo艣ci bo si臋 plama pojawi ? Sorry ale to brzmi jak kupi膰 iPhone'a i nie m贸c z niego dzwoni膰 albo kupi膰 iPoda i nie m贸c na nim s艂ucha膰 muzyki, jak dla mnie paranoja.

#34 1084

1084
  • 495 posts
  • Sk膮dWarszawa

Posted 17 May 2010 - 18:03

Sluchaj dzieciaku, moze nie zaraz duby, licz sie ze slowami.

>PLONK<

#35 Numb

Numb
  • 256 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 17 May 2010 - 18:07

(np moj MB Pro zaczal rdzewiec w jednym dziwnym miejscu, w ktorym nie jest dotykany)

On chce w ten spos贸b ci przekaza膰, 偶eby艣 go zacz膮艂 dotyka膰 w tym miejscu. Wydaje mi si臋, 偶e tylko w ten spos贸b by艂 w stanie ci to powiedzie膰...

#36 grexlort

grexlort
  • 15 posts

Posted 18 May 2010 - 13:27

Witam wszystkich, wybacznie 偶e podpinam si臋 pod temat, ale mam podobn膮 sytuacj臋 a nie chcia艂em zak艂ada膰 nowego tematu. Mianowicie ostatnia zainteresowa艂o mnie kupno laptopa, przez do艣膰 d艂ugi czas nawet nie zastanawia艂em si臋 nad kupnem maca, poniewa偶 jestem przez ca艂e 偶ycie zwi膮zany z windowsem. Juz jakis czas temu zainwestowalem w iphona 3G, i teraz kiedy ju偶 nadszed艂 czas zakupu laptopa pomy艣la艂em o mozliwosci sprawienia sobie drugiego jab艂uszka. Od laptopa wymagam g艂ownie wydajno艣膰i i szybko艣ci, a jedynym kryteriem jest cena ( max 2500z艂 ) I tu pojawia si臋 pytanie do bardziej zaawansowanych jab艂kowicz贸w: Czy za takie pieni膮dze kupie jakiego艣 maca, kt贸ry mog艂by konkurowa膰 z Samsungami o podobnej cenie? A jeszcze jedno pytanie: czy na macbooku jest mo偶liwo艣膰 zainstalowania jakiego艣 innego systemu ( bodaj偶e okienka xp ;d )?

#37 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • Sk膮dTychy, Poland

Posted 18 May 2010 - 13:30

Mam na sprzedaz dobrego MacBooka w wersji czarnej (1700 zl z dodatkami do negocjacji). Pisz na priv jesli Cie to urzadza. Nowego lapka w tej cenei nigdzie nie kupisz. NIgdy Apple nie mialo tak niskich cen. Jedynie uzywki. Xp czy siodemke spokojnie postawisz.

#38 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • Sk膮dCz臋stochowa

Posted 18 May 2010 - 15:22

I do tego dochodzi ca艂a masa PeCetowych dystrybucji Linuksa... Jak kto woli. ;)

#39 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Posted 18 May 2010 - 21:05

Mo偶e ja dodam jeszcze dwa s艂owa. ...

Po pierwsze dzui臋kuj臋 za odpowiedzi, a tobie johannes za niezwykle wyczerpuj膮c膮 odpowied藕:). Generalnie to mam podobnie jednego dnia kupowa艂am Sony drugiego stwierdzi艂am, 偶e nie boco ja zrobie na baterii, kt贸ra ledwo 3h wytrzymuje, jaki艣 taki du偶y ten 14", jaki艣 taki ma艂y g艂adzik jak go ogl膮da艂am w sklepie i w og贸le no cego艣 mi tu brakuje. Potem znaaz艂am lenovo thinkpad edge 14 no dosy膰 nie powiem fajny sprz臋t, ale ciezko dostac w Polsce, w og贸le nie widzialam w sklepie, a w meidzyczasie oczywi艣cie czytam forum i strony apple.

Dawo nie by艂am w Saturnie ko艂o, kt贸rego codziennie przechodze i gdzie sa macbooki wystawione, dzisiaj mia艂am chwilk臋 wiec wstapi艂am. Wyogl膮a艂am najpiew wszystkie laotpopy i.. i nic nie znalaz艂am co by mnie zainteresowa艂o albo za du偶e, albo za s艂abe, albo nie ta firma, nie ten rozmiar czy te偶 nie ta cena. nie znalaz艂am nic co by mi odpowiada艂o potem posz艂am do stoiska z macami i nie mog艂am od niego odej艣膰, ech ja chyba sobie probowalam wmowi膰 jak dolar skoczy艂 do g贸ry ze nie potrzebuje maca, ale dzisiaj znowu wr贸ci艂o to do mnie:)

Rozmiar 13 jest dla mnie idealny, wygodnie sie patzy i wygodnie nosi, bateria idea艂, g艂adzik du偶y i wygodny, system te偶 z tego co sie bawi艂am mi sie podoba i tak licze i mysle ze jednak chocbym sie jak wysila艂a to i tak mniejsza czesc czasu spedzam na programach windowsowskich niz ana tych, kt贸re mog艂abym miec na mac os. Innym argumentem obecnym jest to, 偶e ja teraz kazdego laptopa porownuj臋 do macbooka i zaden mnie nie satysfakcjonuje bo w kazdym cos mi nie pasuje...

Jeszcze mam chwile czasu bo w wakacje wraca ciocia z USA ale cos czuje ze jednak macbook b臋dzie...:)

A mam takie pytanie bo jak sie dzisiaj bawi艂am zastanawiam si臋 (przepraszam za moze glupie pytania ale naprawde mnie to intryguje) jak sie maksymalizuje na Macu okno np 'pages' czy innego programu zeby zajmowa艂o ca艂膮 powierzchnie ekranu? Jestem przyzwyczajona do takiej pracy a widz臋, 偶e jak sie naciska zielony + na macu to on dostosowuje rozmiar okna do zawarto艣ci (ilosci plik贸w w folderze, wielkosci strony w pages) i tak mnie zaintrygowa艂o jak zrobic zeby sie okno zmaksymalizowa艂o na cala strone? bede wdzieczna za odpowiedz na glupie pytanie...

EDIT: eszcze mi si臋 nasun臋艂y dwa pytanie a mianowicie jak si臋 pisze polskie znaki 膮 臋 na macbooku? pytam bo s艂ysza艂am, ze normalnie za pomoc膮 prawego alt ale jak tak dzisiaj pr贸bowa艂am to nie dzia艂a艂o i pytam z ciekawosci czy to wina czcionki czy cos zle zrozumia艂am

i jeszcze jedno jak to jest z urz膮dzeniami na usb typu myszka, pendribe, dysk zewn臋trzny czy one sa uniwersalne i moge podpina膰 te, kt贸re mam pod windowsem takze do maca czy nie kazda np myszka bedzie dzia艂a艂a z mac os?

jeszcze raz przepraszam za pewnie naiwne pytania ale chce jak najwiecej sie dowiedziec zanim podejme decyzje zeby wiedziec na jakie kompromisy sie decyzuje

#40 Pan Rafa艂

Pan Rafa艂
  • 79 posts
  • Sk膮d艁贸d藕

Posted 18 May 2010 - 22:43

A mam takie pytanie bo jak sie dzisiaj bawi艂am zastanawiam si臋 (przepraszam za moze glupie pytania ale naprawde mnie to intryguje) jak sie maksymalizuje na Macu okno np 'pages' czy innego programu zeby zajmowa艂o ca艂膮 powierzchnie ekranu? Jestem przyzwyczajona do takiej pracy a widz臋, 偶e jak sie naciska zielony + na macu to on dostosowuje rozmiar okna do zawarto艣ci (ilosci plik贸w w folderze, wielkosci strony w pages) i tak mnie zaintrygowa艂o jak zrobic zeby sie okno zmaksymalizowa艂o na cala strone? bede wdzieczna za odpowiedz na glupie pytanie...

EDIT: eszcze mi si臋 nasun臋艂y dwa pytanie a mianowicie jak si臋 pisze polskie znaki 膮 臋 na macbooku? pytam bo s艂ysza艂am, ze normalnie za pomoc膮 prawego alt ale jak tak dzisiaj pr贸bowa艂am to nie dzia艂a艂o i pytam z ciekawosci czy to wina czcionki czy cos zle zrozumia艂am

Maksymalizuje si臋 poprzez rozci膮gni臋cie za prawy dolny r贸g okna (chyba taka samo powi臋ksza/zmniejsza si臋 okna w Windowsie), ale naprawd臋 nie widz臋 powodu, 偶eby to robi膰. Korzystanie z Maka skutecznie mnie tego oduczy艂o i teraz nawet gdy zdarza mi si臋 co艣 robi膰 na PC, to dostosowuj臋 sobie okno do zawarto艣ci. A co do polskich znak贸w, to pisze si臋 je przy u偶yciu dowolnego Alta (zar贸wno prawego jak i lewego). Mo偶e nie uda艂o Ci si臋, bo odruchowo myli艂a艣 CMD z Altem? (cz臋sto przypad艂o艣膰 przy pierwszych kontaktach z Makiem)

#41 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • Sk膮dUK

Posted 18 May 2010 - 23:06

Przeczyta艂em 贸w temat bardzo uwa偶nie i w艂a艣ciwie tytu艂 nie ma zbyt wiele wsp贸lnego z zawarto艣ci膮. Pierwszego (tytu艂owego) Mac'a jeszcze nie ma, by膰 mo偶e b臋dzie - kiedy艣, w bli偶ej nieokre艣lonej przysz艂o艣ci. Podziel臋 si臋 paroma moimi przemy艣leniami. 1. Apple-mania, kt贸r膮 zapocz膮tkowa艂 iPhone. Do tego czasu Mac by艂 produktem niszowym, elitarnym - obecnie sta艂 si臋 produktem dla szerszej grupy u偶ytkownik贸w. Nie pr贸buj臋 udowodni膰 czy to dobrze, czy 藕le - to nie ma znaczenia. Pojawia si臋 wielu potencjalnych u偶ytkownik贸w chc膮cych posiada膰 Mac'a tylko i wy艂膮cznie aby mie膰 +10 do lansu. Czy kupuj膮c Mac'a potrzebujemy go naprawd臋, czy chcemy mie膰 te urz膮dzenie z pobudek czysto estetycznych a nierzadko snobistycznych? 2. Kupowanie Mac'a aby stawia膰 na nim Windows - pomys艂 oczywi艣cie jak najbardziej do zrealizowania... wykonalny, jednak oddala si臋 ju偶 gdzie艣 pierwotna wizja tego, 偶e Mac to software + hardware. 3. Osoby wahaj膮ce si臋 powinny zastanowi膰 si臋 tak naprawd臋 czy potrzebuj膮 Mac'a - by膰 mo偶e wybior膮 dobrze, a by膰 mo偶e b臋dzie to nietrafiona inwestycja. Powiem jak wygl膮da to na moim przyk艂adzie. Jestem posiadaczem dw贸ch Mac'贸w - lepszego i gorszego (jeszcze PPC) ale nie wyobra偶am sobie "偶ycia informatycznego" bez peceta. Z drugiej strony nie chc臋 by moje "偶ycie informatyczne" ogranicza艂o si臋 do samego peceta - ko艂o si臋 zamyka. Nie musia艂em si臋 ogranicza膰 do tego lub tego - a posiadam dwa komputery Mac i dwa PC - z tego rozwi膮zania jestem zadowolony. Nie chc臋 - chocia偶 mog臋 postawi膰 Windows'a na Mac'u. Jestem w stanie - dysponuj臋 odpowiedni膮 wiedz膮 i umiej臋tno艣ciami aby postawi膰 OS X'a na PC - jednak nie robi臋 tego. Rozdzielam to - Mac to Mac a PC to PC. 4. Oprogramowanie - w obecnych czasach bardzo zaciera si臋 r贸偶nica w dost臋pno艣ci oprogramowania.聽Coraz wi臋cej jest dost臋pnego na obie platformy. Zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e autorka tego w膮tku pracuje na okre艣lonych aplikacjach - ma do艣wiadczenia z pracy na pecetach - jednak, nale偶y zada膰 pytanie dotycz膮ce pr贸by pracy na tych samych aplikacjach Mac'u - czy b臋dzie gorzej, lepiej - a mo偶e tak samo? W dawnych czasach panowa艂o przekonanie, 偶e Mac to tylko i wy艂膮cznie mega-drogie oprogramowanie, brak aplikacji darmowych i legalnych - nic bardziej mylnego. Nawet osoba maj膮ca niezbyt poka藕ny zapas got贸wki jest w stanie oprogramowa膰 swego Mac'a za bezcen - oczywi艣cie w pe艂ni legalnie. 5. Przyzwyczajenia - wiele os贸b mog艂o przyzwyczai膰 si臋 do Windows i niejedno rozwi膮zanie na Mac'u mo偶e wyda膰 si臋 inne / dziwne / irytuj膮ce / niemo偶liwe do przyj臋cia. Je偶eli dobrze pami臋tam pad艂o pytanie dotycz膮ce uzyskiwania polskich znak贸w. Ja zdecydowa艂em si臋 na zamian臋 klawiszy Option <-> Command mog膮c pisa膰 wygodnie i szybko - tak jak nauczy艂em si臋. Nie mam natomiast problem贸w z myszkami, touchpadami, gestami itd. 6. Nie zapominajmy, 偶e Mac OS X jest czym艣 zupe艂nie innym ni偶 Windows - mo偶na pokusi膰 si臋 o stwierdzenie, 偶e jest to pewna dystrybucja luksusowego Linux'a kt贸rego kto艣 ju偶 za nas skonfigurowa艂 i przygotowa艂 do pracy. Nie zapominajmy, 偶e niejednokrotnie mo偶e zdarzy膰 si臋, 偶e b臋dziemy musieli przedziera膰 si臋 przez lektur臋 for贸w dyskusyjnych w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtuj膮ce problemy, kt贸re niestety trzeba b臋dzie rozwi膮zywa膰 r臋cznie wpisuj膮c magicznie brzmi膮ce komendy. Aby nie by膰 go艂os艂ownym - podam przyk艂ad. Jeden z u偶ytkownik贸w zastanawia艂 si臋 jak ukry膰 katalogi / pliki. Czynno艣膰, kt贸ra dla os贸b przywyk艂ych do Windows jest czym艣 banalnym - na Mac'u ju偶 tak膮 nie jest. Jakakolwiek decyzja nie zostanie podj臋ta - ze swej strony 偶ycz臋 zadowolenia z pracy na nowym komputerze.

#42 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • Sk膮dTychy, Poland

Posted 19 May 2010 - 07:57

1) Nie kupujesz samego sprzetu, ale "pudelko z zawartoscia", ktora w moim odczuciu jest bardziej wartosciowa dzisiaj niz x lat temu (w moim odczuciu dzisiaj Apple chwyta sie czasami brzytwy) 2) Czasami winda jest potrzebna, niestety z powodu przewazajacej ilosci uzytkownikow MS... 3) Oryginalne podejscie, i jakze kosztowne... 4) Bo coraz wiecej ludzi uzywa makic, przez to transportow jest pelno 6) Windows i Mak - kazdy z nich oferuje inne opcje. Wyobraz sobie ze dopiero od 10.6 wystepuje opcja PUT BACK z kosza. Pod windows jak dobrze pamietam bylo to zawsze, nawet w 3.11. (ale chyba ta opcja byla pod mac os 9 ale nie pamietam bo krotko go uzywalem). A uzywanie terminala to serio ostatecznosc, bo wiekszosc aplikacji ma jus swoj GUI, no chyba ze ktos woli in this way wiec droga wolna. Ja komend unixowych nie znam, pamietam tylko dobre czasy dosa.

#43 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Posted 19 May 2010 - 08:38

Dzi臋ki za odpowiedzi troch臋 mi si臋 powoli rozja艣nia. Oczwywi艣cie, 偶e marzy艂oby mi si臋 mie膰 i Maca i PC ale nie stac mnie obecnie na to (w sensie kupno obu nowych i dobrych bo stare PC to w domu mam:). Chocia偶 wlasnie w drugiej strony nie sprzedaj臋 starego laptopa wiec je艣li kupi臋 PC b臋dzie to kolejny laptop z windowsem w domu, a gdy kupi臋 Maka to jednak zawsze b臋dzie mozliwo艣膰 skorzystania z PC czy to w domu czy u znajomych. M贸j obecny laptop ju偶 wykancza moj膮 wytrzyma艂o艣c i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametr贸w czy tez windowsa, kt贸ry mi si臋 ci膮gle wiesza bez powod贸w mimo, 偶e niedawno by艂 formatowany, ju偶 nie m贸wi臋 o tym ile czasu zajmuje mi wl膮czenie laptopa jesli chce sprawdzi膰 jak膮艣 jedn膮 rzecz cze艣to mi sie tego nawet nie chce robi膰 bo trwa to d艂ugo - zbyt d艂ugo. Co do snobizmu w posiadaniu Maca moze cos w tym jest ale czy to z艂e:) Wiadomo pi pierwsze to decyzja czego sie wymaga i kt贸ry sprzet spe艂nia te wymagania, ale z drugiej strony jesli przy tym moge miec sprzet, kt贸ry mi sie podoba i kt贸ry sie wyr贸偶nia z t艂umu to czemu nie:) Tak sie zastanawiam jeszcze (zaraz poprzegladam ceny polskie i USA) czy du偶a r贸偶nica jes w cenie pomi臋dzy starszym modelem MBP 13 z C2D 2,53 a nowym z 2,4 i czy jest r贸偶nica a wydajno艣ci zauwazalna.

#44 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • Sk膮dUK

Posted 19 May 2010 - 09:28

1) Nie kupujesz samego sprzetu, ale "pudelko z zawartoscia", ktora w moim odczuciu jest bardziej wartosciowa dzisiaj niz x lat temu (w moim odczuciu dzisiaj Apple chwyta sie czasami brzytwy)

P贸艂 biedy, je偶eli klient jest 艣wiadomy owej zawarto艣ci - jednak, spotka艂em si臋 z p艂aczem rzewnymi 艂zami klient贸w posiadaj膮cych iWork stwierdzaj膮cych, 偶e "nic nie mo偶na zrobi膰" - docelowo wracaj膮cych do Microsoft Office. Sprawa docelowo sprowadza si臋 do tego, 偶e by艂y u偶ytkownik Windows - kupi艂 Mac'a aby u偶ywa膰 takich samych program贸w, poniewa偶 tego lub tamtego nie jest w stanie zrobi膰.
Czy wtedy rzeczywi艣cie Mac jest dobrym rozwi膮zaniem?

2) Czasami winda jest potrzebna, niestety z powodu przewazajacej ilosci uzytkownikow MS...

Mo偶e z tego powodu, mo偶e innego - to s膮 te偶 indywidualne preferencje u偶ytkownika. Spotka艂em si臋 z g艂osami, kt贸re stwierdza艂y, 偶e Windows lepszy, poniewa偶... ma pasjansa. Inni z kolei wy艣miewaj膮 iPhone za posiadanie w AppStore samych pasjans贸w... i we藕 tu b膮d藕 m膮dry. ;)

3) Oryginalne podejscie, i jakze kosztowne...

Je偶eli kto艣 ju偶 posiada ca艂kiem dobrego peceta - czy to stacjonarny czy laptop - przy za艂o偶eniu, 偶e sprz臋t jest sprawny - mo偶na go zostawi膰, ewentualnie za niewielk膮 kwot臋 zmodernizowa膰. Nast臋pnie - skoro Mac wydaje si臋 kusz膮cy - kupi膰 go i u偶ywa膰 wraz z Pecetem?

6) Windows i Mak - kazdy z nich oferuje inne opcje. Wyobraz sobie ze dopiero od 10.6 wystepuje opcja PUT BACK z kosza. Pod windows jak dobrze pamietam bylo to zawsze, nawet w 3.11. (ale chyba ta opcja byla pod mac os 9 ale nie pamietam bo krotko go uzywalem). A uzywanie terminala to serio ostatecznosc, bo wiekszosc aplikacji ma jus swoj GUI, no chyba ze ktos woli in this way wiec droga wolna. Ja komend unixowych nie znam, pamietam tylko dobre czasy dosa.

Poda艂em pierwszy z brzegu przyk艂ad konieczno艣ci u偶ycia konsoli. Nie wiem jak du偶y procent 艣wiadomych u偶ytkownik贸w Mac'a korzysta z konsoli, a jak wielu ogranicza si臋 do wszystkiego co ma GUI. To prawda co napisa艂e艣, oba systemy oferuj膮 inne opcje, mo偶liwo艣ci. Dobrze jest mie膰 mo偶liwo艣膰 por贸wna膰 to.

(...) M贸j obecny laptop ju偶 wykancza moj膮 wytrzyma艂o艣c i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametr贸w czy tez windowsa, kt贸ry mi si臋 ci膮gle wiesza bez powod贸w mimo, 偶e niedawno by艂 formatowany, ju偶 nie m贸wi臋 o tym ile czasu zajmuje mi wl膮czenie laptopa jesli chce sprawdzi膰 jak膮艣 jedn膮 rzecz cze艣to mi sie tego nawet nie chce robi膰 bo trwa to d艂ugo - zbyt d艂ugo.

Nie napisa艂a艣 (a mo偶e ja zapomnia艂em) jakiego masz laptopa oraz jakiego systemu operacyjnego u偶ywasz. Czasy wieszania si臋 Windows, niebieskich ekran贸w - to chcecie czy nie chcecie - s膮 przesz艂o艣ci膮. Obecny Windows - wliczaj膮c w to XP, (nawet) Vist臋 i 7 s膮 systemami stabilnymi zapewniaj膮cymi komfortow膮 prac臋 przy odpowiednim podej艣ciu do sprz臋tu i oprogramowania.
Je偶eli 贸w sprz臋t wiesza si臋 bez powod贸w upatrywa艂bym problem w samym sprz臋cie nie za艣 obarcza艂 win膮 "jak偶e z艂ego Windows'a".
Pewna znajoma osoba odda艂a swego laptopa do "wyczyszczenia" - czyli do przeinstalowania systemu (oryginalnego) - dla firmy zajmuj膮cej si臋 serwisem komputerowym. Z rzeczonej naprawy sprz臋t wr贸ci艂 sprawny, jednak ju偶 od pierwszego uruchomienia si臋 wlek艂 si臋 niemi艂osiernie. M贸j w艂asny styl instalacji, aktualizacji i ewentualnych zabezpiecze艅 sprawi艂, 偶e ten sam sprz臋t uruchamia艂 si臋 i dzia艂a艂 znacznie szybciej i naturalnie stabilnie. Czary?

Co do snobizmu w posiadaniu Maca moze cos w tym jest ale czy to z艂e:) Wiadomo pi pierwsze to decyzja czego sie wymaga i kt贸ry sprzet spe艂nia te wymagania, ale z drugiej strony jesli przy tym moge miec sprzet, kt贸ry mi sie podoba i kt贸ry sie wyr贸偶nia z t艂umu to czemu nie:)

Je偶eli Mac jest 艂adny przy okazji - nie ma w tym nic z艂ego. Jednak, je偶eli przys艂owiowe +10 do lansu jest jedyn膮 zalet膮 Mac'a warto si臋 zastanowi膰, czy tego sprz臋tu w艂a艣nie oczekujemy.
Pisz臋 w tej chwili og贸lnie - gdy偶 u偶ytkownik MagdaS ma programy z kt贸rymi pracuje i oczekiwa艂by tego samego na Mac'u - adresuj臋 to do grupy u偶ytkownik贸w nie艣wiadomych, zadaj膮cych pytania typu: "Chc臋 kupi膰 Mac'a - czy b臋d臋 m贸g艂 na nim przegl膮da膰 internet".

#45 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Posted 19 May 2010 - 10:09

c
Nie napisa艂a艣 (a mo偶e ja zapomnia艂em) jakiego masz laptopa oraz jakiego systemu operacyjnego u偶ywasz. Czasy wieszania si臋 Windows, niebieskich ekran贸w - to chcecie czy nie chcecie - s膮 przesz艂o艣ci膮. Obecny Windows - wliczaj膮c w to XP, (nawet) Vist臋 i 7 s膮 systemami stabilnymi zapewniaj膮cymi komfortow膮 prac臋 przy odpowiednim podej艣ciu do sprz臋tu i oprogramowania.

Pisz臋 w tej chwili og贸lnie - gdy偶 u偶ytkownik MagdaS ma programy z kt贸rymi pracuje i oczekiwa艂by tego samego na Mac'u - adresuj臋 to do grupy u偶ytkownik贸w nie艣wiadomych, zadaj膮cych pytania typu: "Chc臋 kupi膰 Mac'a - czy b臋d臋 m贸g艂 na nim przegl膮da膰 internet".

Ja sobie zdaje sprawe ze nie wazne co kupie i tak bede zadowolona bo w por贸wnaniu do tgo co mam wszystko bedzie wydajniejsze, lepsze i prawniejsze. Obecnie mam Acera z Intel Celeron 1,86GHz i 504MB RAM i Windowsem XP. W og贸le to nie wiem czy to nie wina jakich艣 k艂opot贸w z dyskiem, ale ju偶 nawet nie chce mi sie docieka膰 co, gdzie jak i dlaczego.

Z drugiej strony mimo jakich艣 tam przyzwyczajen do windowsa ja lubie zmiany i jesli oka偶e sie ze na Macu b臋d臋 mia艂a programy,kt贸rymi jestem w stanie uzyskac taki sam efekt jak na windowsie to jak najbardziej si臋 na nie przeniose (poza wyjatkami, kiedy to bede musia艂a cos robic aby bylo kompatybilne z windowsem zeby komus to oddac itd).

#46 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • Sk膮dUK

Posted 19 May 2010 - 11:22

Ja sobie zdaje sprawe ze nie wazne co kupie i tak bede zadowolona bo w por贸wnaniu do tgo co mam wszystko bedzie wydajniejsze, lepsze i prawniejsze. Obecnie mam Acera z Intel Celeron 1,86GHz i 504MB RAM i Windowsem XP. W og贸le to nie wiem czy to nie wina jakich艣 k艂opot贸w z dyskiem, ale ju偶 nawet nie chce mi sie docieka膰 co, gdzie jak i dlaczego.

Nie jest to 偶adna rewelacja, zw艂aszcza je偶eli chodzi o ilo艣膰 pami臋ci RAM. Niemniej jednak, 贸w sprz臋t jest w stanie dzia艂a膰 stabilnie - oczywi艣cie sprawny sprz臋t.

Nie zarzucaj膮c nic absolutnie dla Twego sprz臋tu nale偶y powiedzie膰, 偶e dowolny komputer "z Biedronki" - Made in Biedronka - na obecne czasy b臋dzie mocniejszy od sprz臋tu, kt贸ry posiadasz.

Z drugiej strony mimo jakich艣 tam przyzwyczajen do windowsa ja lubie zmiany i jesli oka偶e sie ze na Macu b臋d臋 mia艂a programy,kt贸rymi jestem w stanie uzyskac taki sam efekt jak na windowsie to jak najbardziej si臋 na nie przeniose (poza wyjatkami, kiedy to bede musia艂a cos robic aby bylo kompatybilne z windowsem zeby komus to oddac itd).

Decyduj膮c si臋 na pierwszego Mac'a r贸wnie偶 nastawia艂em si臋 na zmiany. Co prawda ja 贸w proces zmian rozpocz膮艂em nieco inaczej - najpierw przeprowadzi艂em analizy (przed kupnem) jak wiele b臋d臋 m贸g艂 zrobi膰 tego co robi臋 obecnie na Pececie - zrobi膰 na Mac'u. Nie mam tu na my艣li nawet niczego zaawansowanego - ale nawet rzeczy tak proste jak internet, poczta, odtwarzanie muzyki / film贸w, czy te偶 przegl膮danie plik贸w graficznych.
Doprowadzi艂o to do pewnych ujednolice艅 - przyk艂adowo i na Mac'u i na Pececie g艂贸wnie korzystam z przegl膮darki Mozilla Firefox - mog臋 korzysta膰 z Safari, Internet Explorer'a czy innych przegl膮darek jak Opera czy te偶 Chrome - wyb贸r m贸j pad艂 na Firefox'a. Je偶eli przyjrzymy si臋 teraz wyborom (Mac czy PC) korzystam z tej samej przegl膮darki i nie jest specjalnie lepiej lub gorzej na kt贸rejkolwiek platformie sprz臋towej.
Podam jeszcze jeden przyk艂ad - aby nie mno偶y膰 ich za bardzo - monopol na odtwarzanie medi贸w dzier偶y na Mac'u iTunes - odpowiednio pod Windows - Media Player. Nie pasuje mi 偶adne z tych rozwi膮za艅 - gdy偶 ceni臋 sobie m贸j w艂asny porz膮dek moich kolekcji i do odtwarzania na Mac'u u偶ywam Vox'a - na PC - Winampa. M贸g艂bym mno偶y膰 tak jeszcze i jeszcze...
Co do kompatybilno艣ci wynik贸w prac mog膮 pojawi膰 si臋 problemy. Przyk艂ad, je偶eli b臋dziesz korzysta膰 z iWork'a i zapiszesz swoj膮 prac臋 w formacie Pages - mo偶esz mie膰 p贸藕niej problem z otwarciem tego pod Windows. Jednak, je偶eli b臋dziemy pracowa膰 pod nowym Office'm na Pececie i nieopatrznie zapiszemy dokument jako *.docx b臋dziemy mie膰 tak偶e problem aby odtworzy膰 贸w dokument pod starsz膮 wersj膮 pakietu Office - mimo i偶 dotyczy to tej samej platformy i teoretycznie pakiety powinny by膰 ze sob膮 mniej lub bardziej kompatybilne.

#47 liptonti

liptonti
  • 36 posts
  • Sk膮dBydgoszcz

Posted 19 May 2010 - 12:05

wow ludziki nie mam pojecia co wy robicie z komputrem... sam mysle nad kupnem imaca ale tylko dlatego ze to cos nowego dla mnie i potrzebuje wiecej mocy niz posiadam aktualnie uzywam ibmx41 leciwy laptop z funkcj膮 tabletu stoi na tym W7 i hula az milo nie wylaczylem go od 3 miesiecy zawsze tylko zamykam klapke wszytko dziala zero zwisow, BSoD po podniesieniu klapki max 5 sekun i pisze posta do MagdyS nie ma czegos takiego jak kompatybilne z windowsem jelsi pracujesz nad plikiem raw to bedzie on odczytywany w kazdym systemie czy to bedzie win lin czy mac OS jesli uzywaz rozszezenia autocada to tak samo wszyscy mowia ze maki sa dla ludzi ktorzy nie lubia grzebac w kompach ok moze sam jestem ciekawy jak to bedzie na imac`u 27 cali i5 ktory sobie upatrzy艂em przeczyta艂em caly temat i naprawde nie wiem gdzie lezy Twoj problem sama nie wiesz czego chcesz.. chcesz ale sie boisz... chcesz ale podswiadomie zal wydac tyle kaski... dorzuc 2 giga ramu i zobaczysz ze Twoj lapek odzyska skrzydla zaczine dzialac jak nigdy masz w nim 512 ramu z czego odchodzi czesc na karte graficzna i sie dziwisz ze wszystko ci chodzi wolno ja sie nie dziwie pozatym co ty na nim uzywasz ze potzrebujesz nowego jakich programow ze nie wiesz czy sa na maka sprawdz zanim kupisz a jak sie upewnisz to dzis popoludniu albo dokup kosc ramu albo kup maka

#48 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Posted 19 May 2010 - 12:33

liptonti masz bardzo du偶o racji, ja chc臋 Maca, ale si臋 boj臋, boj臋 si臋, 偶e czegos teraz niedoczytam czego艣 nie przeanalizuj臋 i podejme z艂膮 decyzj臋, ale z drugiej strony chc臋 zmiany, chc臋 czego艣 nowego i mysle ze nie bede 偶a艂owa膰, ale zawsze jakas tam obaw przed nowym jest.

Co do sprz臋tu to mowi艂am, ze cokolwiek bym nie kupi艂a b臋d臋 zadowolona, ale chce kupic cos zebym byla zadowolona dluzej niz kilka miesiecy czy rok.
Rozbudowa obecnego laptopa mnie nie interesuje bo obecny laptop jest tak m贸j jak i kilku innych os贸b a ja potrzebuje teraz koputera tylko dla siebie dlatego czy to bedzie macbook czy PC to i tak cos bede kupowa膰.

Co do zawieszania sie to ja juz nie wiem co to jest, pyta艂am paru informatyk贸w mowili ze jak system jest juz przeinstlaowany to moze to byc wlasnie wina dysku. Sprawa wygl膮da tak ze mam otwarta tylko przegladarke, tylko kilka kart w niej i w pewnym momencie kursor nie reaguje, nic wczesniej nie muli, nic sie nie dzieje tylko ot tak w jednej chwili sie zawiesza , czasem ledwo co wlacze komputer i juz jest zawieszony czasem przed godzine si to nie zdarzy no ale faktu ze jest ot wkurzaj膮ce nie zmienie, no i chce teraz cos mniejszego niz te 15" ktore mam.

#49 lucar

lucar
  • 104 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 19 May 2010 - 12:37

Chodzi mi tylko o fakt, 偶e wiem, i偶 b臋de zmuszona do korzystania z program贸w pod windowsem i jak sami piszecie to troche grzech korzysta膰 z windowsa na macu i dlatego mam dylamety i zastanawiam si臋 czy jest sens sie w tym momencie decydowac skoro i tak b臋de w艂膮cza艂a tego windowsa, a szczerze m贸wi膮c troch臋 sobie nie wyobra偶am dzia艂ania na dwa systemy jedne pliki na windowsie (te robione w tych windowsowskich programach, kt贸re musze mie膰) inne znowu na Mac OS

My艣l臋, 偶e dotn臋艂a艣 sedna sprawy. Mia艂em okazj臋 korzysta膰 z obydwu system贸w i wiem, 偶e takie cz臋ste przesiadki na pewno nie s膮 wygodne, chocia偶by dlatego, 偶e pewnym czasie u偶ywania okre艣lonego systemu umiejscowienie przycisk贸w, skr贸ty itp. wchodz膮 Ci w nawyk i trudno te przyzwyczajenia zmienia膰 kilka razy dziennie w obie strony. Z innej beczki, ja nauczy艂em si臋 je偶dzi膰 zar贸wno z kierownic膮 po lewej jak i prawej stronie i w tej chwili nie stanowi ju偶 to dla mnie wi臋kszej r贸偶nicy, ale gdybym mia艂 to zmienia膰 par臋 razy w ci膮gu dnia, chyba dosta艂bym kr臋膰ka :)

#50 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • Sk膮dTrzebinia, Poland

Posted 19 May 2010 - 12:44

lucar no wlasnie tylko ze z drugiej strony jak sie zastanowie to ja nie bede potrzebowa艂a tego robic kilka razy dziennie, na tycj programach windowsowckich pracujemy na zajeciach, w domu potrzebuje je zeby ewentualnie cos przecwiczyc, dokonczyc, powiedzmy max 2-3 w tygodniu bym ich uzywala, za makiem znowu przemawia fakt, 偶e ma lepsz膮 matryce i pdobno lepiej a nim photoshop chodzi bo szczerze mowiac wiecej czasu to ja spedzam obrabiajac zdjecia niz rysujac w autocadzie (obecnie oczywiscie)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users