1) Nie kupujesz samego sprzetu, ale "pudelko z zawartoscia", ktora w moim odczuciu jest bardziej wartosciowa dzisiaj niz x lat temu (w moim odczuciu dzisiaj Apple chwyta sie czasami brzytwy)
P贸艂 biedy, je偶eli klient jest 艣wiadomy owej zawarto艣ci - jednak, spotka艂em si臋 z p艂aczem rzewnymi 艂zami klient贸w posiadaj膮cych iWork stwierdzaj膮cych, 偶e "nic nie mo偶na zrobi膰" - docelowo wracaj膮cych do Microsoft Office. Sprawa docelowo sprowadza si臋 do tego, 偶e by艂y u偶ytkownik Windows - kupi艂 Mac'a aby u偶ywa膰 takich samych program贸w, poniewa偶 tego lub tamtego nie jest w stanie zrobi膰.
Czy wtedy rzeczywi艣cie Mac jest dobrym rozwi膮zaniem?
2) Czasami winda jest potrzebna, niestety z powodu przewazajacej ilosci uzytkownikow MS...
Mo偶e z tego powodu, mo偶e innego - to s膮 te偶 indywidualne preferencje u偶ytkownika. Spotka艂em si臋 z g艂osami, kt贸re stwierdza艂y, 偶e Windows lepszy, poniewa偶... ma pasjansa. Inni z kolei wy艣miewaj膮 iPhone za posiadanie w AppStore samych pasjans贸w... i we藕 tu b膮d藕 m膮dry.
3) Oryginalne podejscie, i jakze kosztowne...
Je偶eli kto艣 ju偶 posiada ca艂kiem dobrego peceta - czy to stacjonarny czy laptop - przy za艂o偶eniu, 偶e sprz臋t jest sprawny - mo偶na go zostawi膰, ewentualnie za niewielk膮 kwot臋 zmodernizowa膰. Nast臋pnie - skoro Mac wydaje si臋 kusz膮cy - kupi膰 go i u偶ywa膰 wraz z Pecetem?
6) Windows i Mak - kazdy z nich oferuje inne opcje. Wyobraz sobie ze dopiero od 10.6 wystepuje opcja PUT BACK z kosza. Pod windows jak dobrze pamietam bylo to zawsze, nawet w 3.11. (ale chyba ta opcja byla pod mac os 9 ale nie pamietam bo krotko go uzywalem). A uzywanie terminala to serio ostatecznosc, bo wiekszosc aplikacji ma jus swoj GUI, no chyba ze ktos woli in this way wiec droga wolna. Ja komend unixowych nie znam, pamietam tylko dobre czasy dosa.
Poda艂em pierwszy z brzegu przyk艂ad konieczno艣ci u偶ycia konsoli. Nie wiem jak du偶y procent 艣wiadomych u偶ytkownik贸w Mac'a korzysta z konsoli, a jak wielu ogranicza si臋 do wszystkiego co ma GUI. To prawda co napisa艂e艣, oba systemy oferuj膮 inne opcje, mo偶liwo艣ci. Dobrze jest mie膰 mo偶liwo艣膰 por贸wna膰 to.
(...) M贸j obecny laptop ju偶 wykancza moj膮 wytrzyma艂o艣c i cierpliwosc, juz nie wiem czy to kwestia jego parametr贸w czy tez windowsa, kt贸ry mi si臋 ci膮gle wiesza bez powod贸w mimo, 偶e niedawno by艂 formatowany, ju偶 nie m贸wi臋 o tym ile czasu zajmuje mi wl膮czenie laptopa jesli chce sprawdzi膰 jak膮艣 jedn膮 rzecz cze艣to mi sie tego nawet nie chce robi膰 bo trwa to d艂ugo - zbyt d艂ugo.
Nie napisa艂a艣 (a mo偶e ja zapomnia艂em) jakiego masz laptopa oraz jakiego systemu operacyjnego u偶ywasz. Czasy wieszania si臋 Windows, niebieskich ekran贸w - to chcecie czy nie chcecie - s膮 przesz艂o艣ci膮. Obecny Windows - wliczaj膮c w to XP, (nawet) Vist臋 i 7 s膮 systemami stabilnymi zapewniaj膮cymi komfortow膮 prac臋 przy odpowiednim podej艣ciu do sprz臋tu i oprogramowania.
Je偶eli 贸w sprz臋t wiesza si臋 bez powod贸w upatrywa艂bym problem w samym sprz臋cie nie za艣 obarcza艂 win膮 "jak偶e z艂ego Windows'a".
Pewna znajoma osoba odda艂a swego laptopa do "wyczyszczenia" - czyli do przeinstalowania systemu (oryginalnego) - dla firmy zajmuj膮cej si臋 serwisem komputerowym. Z rzeczonej naprawy sprz臋t wr贸ci艂 sprawny, jednak ju偶 od pierwszego uruchomienia si臋 wlek艂 si臋 niemi艂osiernie. M贸j w艂asny styl instalacji, aktualizacji i ewentualnych zabezpiecze艅 sprawi艂, 偶e ten sam sprz臋t uruchamia艂 si臋 i dzia艂a艂 znacznie szybciej i naturalnie stabilnie. Czary?
Co do snobizmu w posiadaniu Maca moze cos w tym jest ale czy to z艂e:) Wiadomo pi pierwsze to decyzja czego sie wymaga i kt贸ry sprzet spe艂nia te wymagania, ale z drugiej strony jesli przy tym moge miec sprzet, kt贸ry mi sie podoba i kt贸ry sie wyr贸偶nia z t艂umu to czemu nie:)
Je偶eli Mac jest 艂adny przy okazji - nie ma w tym nic z艂ego. Jednak, je偶eli przys艂owiowe +10 do lansu jest jedyn膮 zalet膮 Mac'a warto si臋 zastanowi膰, czy tego sprz臋tu w艂a艣nie oczekujemy.
Pisz臋 w tej chwili og贸lnie - gdy偶 u偶ytkownik
MagdaS ma programy z kt贸rymi pracuje i oczekiwa艂by tego samego na Mac'u - adresuj臋 to do grupy u偶ytkownik贸w nie艣wiadomych, zadaj膮cych pytania typu: "Chc臋 kupi膰 Mac'a - czy b臋d臋 m贸g艂 na nim przegl膮da膰 internet".