Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad JEST rewolucyjnym urządzeniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#51 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 01 kwietnia 2010 - 12:18

To fakt. Tradycyjny "piec" zaczyna odchodzić do lamusa. W tej chwili coraz więcej ludzi kupuje do domu laptopa. Na zachodzie już większość. Można go podłączyć do zewnętrznego monitora, głośników lub tv a nawet zabrać ze sobą, gdy jest to potrzebne.
Być może za jakiś czas, część użytkowników porzuci swoje laptopy, na rzecz mniejszych, poręczniejszych i prostszych w obsłudze tabletów.
Nie wszyscy używają "komputera" w ten sam sposób...
Co do cloud computing, to jestem jeszcze sporym sceptykiem.

Być może jest taki trend, tym niemniej daleko jeszcze do "wyginięcia desktopów". Rozumiem, że przez swoją niską cenę, wielu ludzi decyduje się na mobilny komputer, ale nie zmienia to faktu, że są to bardzo słabe maszyny. Na chwilę obecną, jeśli chcesz mieć laptopa o zbliżonej wydajności do desktopa za 5k to musisz na takiego laptopa wyłożyć minimum 2-3 krotność ceny desktopa, bo taki jest przelicznik, a na taki zakup niewielu jest w stanie sobie pozwolić. Jeśli ktoś nie potrzebuje ze sobą codziennie zabierać laptopa to o wiele lepszym rozwiązaniem jest kupno porządnego desktopa + ewentualnie netbooka do wyjścia z domu jak ktoś potrzebuje, aniżeli laptopa, który w cenie desktopa będzie bardzo kiepskim rozwiązaniem.

Z argumentem o grach się nie zgadzam, ponieważ możliwości współczesnych kart graficznych dawno już zostawiły w tyle to co potrafi PS3/Xbox. Niebagetelny jest też argument, że na PC gry są łatwo dostępne w formie spiraconej. Niestety dla większości ludzi jest to bardzo mocny atut na rzecz grania na kompach.

#52 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 12:36

Miałem się nie wypowiadać i dalej się postaram tego nie robić.

Chciałbym podziękować wszystkim, którzy odebrali mój post/artykuł nie jako reklamę iPada, a jako szersze spojrzenie na rozwój technik informatycznych. Za dobre słowa tym bardziej.

Jeśli chodzi o desktopy to proponuję zwrócić uwagę na słowo "popularnych". Wiadomo, że desktop nie zginie, ma moc, niekoniecznie jednak potrzebną w komputerze ogólnego użytku.

Właściwie niewiele odbiegają parametrami od swoich pudłowych protoplastów. Wiadomo, że z oczywistych względów desktop zawsze będzie umożliwiał więcej, jednak szczerze mówiąc jest już powoli wymierającym gatunkiem, jeśli chodzi o rynek urządzeń popularnych.

Pozdrawiam

#53 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 13:17

Główna idea iPada jest ok, małe lekkie urządzenie do przeglądania neta itd ... , w sumie to do robienia podstawowych czynności bez noszenia laptopa czy małego ale cholernie wolnego netbooka. Dotykowy ekran i obsługa za pomocą właśnie dotyku powoduje że urządzenie może być i na pewno będzie super łatwe w obsłudze i szybkie do obsługi no i na aspektach technicznych się kończą dobre rzeczy bo oprogramowanie apple jak dla mnie o ile w iPodzie jest oki to na iPada ono się zupełnie nie nadaje, jak dla mnie wielki Fail dlaczego : - Multitasking o ile w iPodzie czy iPhonie nie jest on konieczny o tyle w przypadku tabletu na pewno nie powinno go braknąć tym bardziej że sprzętowo gorsze urządzenia sobie z nim radzą i nie ma większego problemu. - Edycja tekstu maile itd ... , no super ale co z podstawową funkcją wydruku ? Słyszałem że da się to zrealizować poprzez komputer ale dlaczego ja mam mieć uruchomiony komputer aby wydrukować strone tekstu tym bardziej że drukarkę mam sieciową. Co więcej symbian w mojej starej Noki E51 miał obsługie drukarek niestety apple zrobiło po swojemu. - Kontakt z światem zewnętrznym także pozostał daleko w tyle bo dostępu do urządzenia nie mamy, żadnego nawet bardzo prymitywnego explorera nie mamy który by umożliwił przekopiowanie pliku z PenDrivea do iPada itd ... Na zakończenie napisze moje spostrzeżenie w urządzeniach takich jak komputer bez względu na jego odmiane liczy się funkcjonalność a nie piękny design, ładne ikonki i logo firmy, od kąd mam telefon z Androidem (fakt słaby technicznie G1) ale iPod Touch poszedł w odstawke bo jego funkcjonalność jest kiepska w porównaniu z G1 jest kiepska, to samo się dotyczy iPada czy iPhone'a. Fakt apple zrewolucjonizowało rynek pod względem designu, łatwości obsługi czy rozwiązań ułatwiających życie ale niestety liczy się funkcjonalność. I co z tego że ja na iPadzie zrobię coś szybko i wygodnie skoro głupie wydrukowanie może narobić problemu więcej niż czas który oszczędziłem wcześniej i tutaj pasowało by sklasyfikować iPada jako bajer lub przerost formy nad treścią.

#54 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 01 kwietnia 2010 - 18:00

Niebagetelny jest też argument, że na PC gry są łatwo dostępne w formie spiraconej. Niestety dla większości ludzi jest to bardzo mocny atut na rzecz grania na kompach.

To już teraz wiadomo dlaczego tak bronisz PC ;) Ja tego nie podzielam.

#55 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 01 kwietnia 2010 - 21:30

Przeciwnie, mało gram w gry. Tu nie chodzi o mnie, tylko o rynek, a nie ma się co oszukiwać jaka jest sytuacja. Ja też tego nie pochwalam i co z tego, nie zmienia to faktu, że przynajmniej w Polsce i wielu krajach Europy człowiek mając do wyboru porządny PC + gry piraty łatwo dostępne vs konsole i gry po 250zł nie będzie się długo zastanawiał co wybrać. Zresztą nawet jak patrzeć tylko na oryginały to te same gry na peceta są 2x tańsze od ich odpowiedników konsolowych...

#56 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 21:41

Przeciwnie, mało gram w gry. Tu nie chodzi o mnie, tylko o rynek, a nie ma się co oszukiwać jaka jest sytuacja. Ja też tego nie pochwalam i co z tego, nie zmienia to faktu, że przynajmniej w Polsce i wielu krajach Europy człowiek mając do wyboru porządny PC + gry piraty łatwo dostępne vs konsole i gry po 250zł nie będzie się długo zastanawiał co wybrać. Zresztą nawet jak patrzeć tylko na oryginały to te same gry na peceta są 2x tańsze od ich odpowiedników konsolowych...

Gry są tańsze ale także bardziej grymaśne i wymagają ciągłych upgreadów sprzętu bo to grafika za słaba lub ramu za mało, konsola jaka jest na początku taka zostaje do końca a gry się na nią pojawiają i chyba za to się płaci - tutaj nikt nie zmieni procesora aby nadrobić wydajnością to że gra o optymalizacji nie słyszała. Poza tym w naszym kraju 250zł to na prawdę nie jest mało i mało który rodzic wyda tyle kasy aby dziecko pobawiło się tydzień i zawołało o kolejne 250zł na nową grę cóż są ważniejsze rzeczy niż gra która się szybko znudzi.

#57 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2010 - 09:08

Miałem się już nie wypowiadać w tym wątku, ale dzisiaj na Gizmodo pojawił się świetny artykuł na temat iPada i zmian w sposobie korzystania z komputerów w ogóle.

iPad Is the Future - apple ipad - Gizmodo

Polecam lekturę zwłaszcza tym, którzy są niewolnikami cyferek i benchmarków.

#58 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 17:52

Zgadzam się z jego autorem, panem Diaz. Gdyby czytał mój tekst, to bardziej uwypukliłby zmianę w sterowaniu kursorem w GUI na sterowanie palcami, dotyk, jako nowe, rewolucyjne doświadczenie. ;-) (to mrugnięcie znaczy, że mam zdystansowane podejście do wątku i się trochę nabijam z poprzedniej części zdania). To już jutro? Cholera zawsze mnie fascynowały nowinki techniczne mające wpływ na życie człowieka. Jeśli chodzi o komputery to mi się tak porobiło w momencie, kiedy zrozumiałem w wieku 9 lat przy prostym programowaniu, że komputer zapamiętuje dane i algorytm, pyta o nowe dane, wszystko tak jak się mu powie, powtarzalnie. Interakcja z maszyną która pamięta. Nigdy tego nie zapomnę. Pierwsze nagranie programu na taśmie magnetycznej i świadomość, że on nie zniknie kiedy wyłączę prąd, jak to zwykle się kończyło, było u mnie właśnie tym przełomem. Fascynujące. "Najpiękniejszą rzeczą, jakiej możemy doświadczyć jest oczarowanie tajemnicą. Jest to uczucie, które stoi u kolebki prawdziwej sztuki i prawdziwej nauki. Ten, kto go nie zna i nie potrafi się dziwić, nie potrafi doznawać zachwytu, jest martwy, niczym zdmuchnięta świeczka." "Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." Albert Einstein EDIT: Tak, to wtedy była dla mnie wielka tajemnica! Pozdrawiam

#59 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 02 kwietnia 2010 - 18:59

A ja pozwolę sobie się nie zgodzić z tą filozofią. Jeśli patrzeć na multitouch jako rewolucję zmieniającą sposób korzystania z urządzeń elektronicznych to pierwszy był tutaj iPhone. iPad nic nowego pod tym względem nie wnosi, a co więcej nie jest komputerem w potocznym rozumieniu tego słowa, ze względu na swoje głównie software'owe, ale też hardware'owe ograniczenia. Nie wystarczy zrobić nieco większego iPoda touch, żeby zaraz mówić o rewolucji w sposobie korzystania z komputerów. Jeśli zaś mowa o samej przemianie to przed iPadam był iPhone, a na rynku tabletów też było wcześniej sporo urządzeń. Również jeśli chodzi o typowe komputery takie firmy jak Asus, czy HP od 2 lat oferują desktopy typu "all in one" z dotykowym ekranem. Jasnym jest, że pojawia się coraz więcej urządzeń modyfikujących nasze przyzwyczajenia i sposób korzystania z nich. Wielką ignorancją jest mówić o tej przemianie jakoby odbywającej się za zasługą iPada. Ignorancją wobec wielu innych urządzeń, które były wcześniej. Być może iPad będzie się sprzedawał z nich wszystkich najlepiej (choć moim zdaniem ogólnie i tak będą to słabe wyniki, zwłaszcza na tle innych produktów Apple), jednak sam w sobie nie jest ani początkiem tej przemiany, ani też jej spełnieniem, bo tak naprawde dopiero o iPadzie 10 generacji będzie można mowić w ten sposób, jak również całej masie urządzeń innych firm, które pojawią się w przyszlości.

#60 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:07

iPad nic nowego pod tym względem nie wnosi, a co więcej nie jest komputerem w potocznym rozumieniu tego słowa, ze względu na swoje głównie software'owe, ale też hardware'owe ograniczenia.

To jest właśnie ten punkt. Wnosi. Ludzkie palce mają rozmiar małej paróweczki. Tego się nie zmieni.

Proponuję przeczytać post nr 86 z tematu:

http://www.myapple.p...anego-it-9.html

Rozmiar palców i zakres wzroku zmieniają wszystko. Już nie wiem jak to można inaczej opisać.

Pozdrawiam

#61 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:24

Kapuje o co Ci chodzi, ale jeśli iść tą logiką to pierwszy był iPhone. Jak pisałem nie wystarczy zrobić nieco powiększonego ekranu, aby zaraz można było mówić o wielkiej rewolucji. Również nie dopatrzyłem się żadnej argumentacji na poparcie tezy "zmiany sposobu korzystania z komputerów za sprawą iPada". Po pierwsze iPad nie jest komputerem, po drugie HP już dawno zrobił komputer all in one z dużym dotykowym ekranem. Komputer, a nie jego namiastke do przeglądania www. Czy w czasie premiery takich komputerów też prorokowałeś o rewolucji w sposobie korzystania? Bo jeśli nie to będzie to znaczyło o zwyklym zapatrzeniu w markę i ignorowaniu innych urządzeń, które były wcześniej, w dodatku znacznie bardziej zaawansowanych. Niestety.

#62 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 19:44

Cała baza mojego myślenia nie polega na tym, że iPad zwalczy, wyprze inne urządzenia. One pozostaną i całe szczęście. Chodzi o to, że wielu wybierze iPada, bo jest wygodny i to spokojnie wprowadzi rewolucję. To nie olimpiada, gdzie liczy się najlepszy wynik. To życie, gdzie liczy się to co wybierasz gdy masz coś zrobić z rana. Większość tak robi. Ja z rana idę sobie zrobić kawkę i kręcę się po domku wykonując różne czynności. To jest bardziej moje życie z rana niż rozmiar RAM w komputerze. I tak to leci. Dlatego iPad będzie rewolucją. Z prostych powodów, nie z powodu GHz.

#63 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 02 kwietnia 2010 - 20:44

Nigdzie nie pisałem o olimpiadzie ani gigahercach. Swoją tezę, z tego co czytam od kilku już postów opierasz o formę komunikacji z urządzeniem za pomocą dotyku. I nazywasz to rewolucją. Tymczasem mamy rok 2010, a wszystko o czym piszesz było już w 2007roku, a potem w całej masie podobnych urządzeń, a nawet pełnoprawnych komputerów, tabletów zresztą też. Gdzie więc rewolucja za sprawą iPada? Rewolucja może i będzie, jeśli firmie z Cupertino uda się to wcisnąć milionom ludzi i zaczną tego używać całe rodziny. Będzie to rewolucja marketingowo-sprzedażowa. Chciałbym zaznaczyć, że nie jestem przeciwnikiem iPada. Urządzenie jako takie jest ok, dla mnie to taki następca iPoda touch, nawet do rozważenia jako kupno w przyszłości zamiast nowego toucha. Jestem jednak przeciwnikiem robienia wielkiego hype'a z niczego, powtarzania marketingowych sloganów Apple o rzekomej rewolucji i bóg wie jakim przełomie, którego nie ma.

#64 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 02 kwietnia 2010 - 21:02

Ipadak to urzadzenie rewolucyjne dla osob w podeszlym wieku, niepelnosprawnych i fanow naadgryzionego jablka xD O to dowod [yt=B4B3IjHP05o]The first person in the iPad line[/yt] swir i tyle xD

#65 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 21:05

@goodboy25 Nie chciałem tego pisać w tym wątku, ale napiszę: Ja nie kupię iPada. Zbyt jestem przyzwyczajony do klawiatury, piszę sobie bez patrzenia, do myszki, do komputera takiego jakim jest teraz. Stąd mam wrażenie, że iPad będzie rewolucją. Z obserwacji siebie. Bo to co dla mnie było niegdyś ciekawe i mnie ukształtowało już przemija. Teraz nowe będzie wpływać na następnych. Ciekawa jest polityka i marketing Apple. Nie wiadomo o co chodzi, a działa. Chodzi, moim zdaniem, o zrozumienie natury ludzkiej w głębszym stopniu niż inni. I nie tylko zrozumienie, ale i takie dostosowanie produktów, by były przyjazne tej właśnie naturze. Tak ja to przynajmniej widzę. Pozdrawiam

#66 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 02 kwietnia 2010 - 22:30

Ipadak to urzadzenie rewolucyjne dla osob w podeszlym wieku, niepelnosprawnych i fanow naadgryzionego jablka xD

swir i tyle xD

Nie wiem skąd biorą się takie brednie.

---- Dodano 02-04-2010 o godzinie 23:32 ----

Ja z rana idę sobie zrobić kawkę i kręcę się po domku wykonując różne czynności. To jest bardziej moje życie z rana niż rozmiar RAM w komputerze. I tak to leci.

Podobnie jak ja.

#67 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 03 kwietnia 2010 - 00:17

Nie wiem skąd biorą się takie brednie.

Brednia jest pisanie o rewolucyjnosci ipada, dziś od rana trabia o nim w radiu i tv, nawet na tygodniu widziałem jedna emisje jemu poświęcona... Wszyscy wypowiadający się byli jednego zdania, żadnej rewolucji nie ma! Dla mnie było by to całkiem fajne urządzenie gdyby w nim siedział osx, a tak to bez jb bym nawet tego nie wlaczal :P

Już w pierwszym zdaniu tego "arta" jest jedna wielka pomyłka, ipad to nie komputer przenosny, na dzień dzisiejszy to może konkurować jedynie z ramkami LCD ^^ tu fakt, rewolucja jest xD

#68 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 11:30

[yt=53bsVawuPAw]Apple - iPad - SCRABBLE[/yt] Scrabble ;) coraz bardziej mi się to urządzenie podoba!

#69 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 17:11

Moim zdaniem, iPad nie jest może przenośnym komputerem, ale z pewnością jest lepszy niż netbooki. No bo pomyślmy logicznie. Co robimy podczas korzystania z netbooka? Przeglądamy internet, piszemy maile, przeglądamy zdjęcia, słuchamy muzyki. Czasem poprawiamy jakieś dokumenty w MS Office. To wszystko. To samo możemy zrobić w iPadzie. Może i nie ma takich funkcji, jakie daje nam desktop, ale z pewnością sporo spraw na uprzyjemni. Tak jak napisał autor tematu, sam multi-touch, który został uzyty w 2007 roku w iPhonie jest czymś świetnym. Tym bardziej na 9,5 calowym ekranie. Mnie osobiście podoba się wizja siedzenia rano z kawą przy stole i przeglądania internetu za pomocą palca. Z pewnością jest to lepsze niż klikanie w trackpada/myszkę i klawiaturę. iPad nie jest jakimś urządzeniem, które wnosi totalnie nowe standardy. To uproszczony, dotykowy netbook, z którego korzystanie jest bajecznie proste i przyjemne. Bajer dla tych, którzy mają pieniądze i chcą takie coś mieć.

#70 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 03 kwietnia 2010 - 17:20

kolejne zastosowanie iPad'a!
Colbert Uses His iPad To Slice Vegetables (VIDEO)

#71 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 kwietnia 2010 - 14:40

Proszę o zakończenie tego tematu, każda następna osoba która będzie szukała okazji do zaczepki czy flame'a dostanie świątecznego osta.

Edit: zbędne posty zostały skasowane, to samo będzie z kolejnymi wpisami tego typu

#72 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 16:03

"The iPad launch says less about the ultimate success of the iPad and more about the prominence of Apple in our culture," Wolf wrote. "But the iPad itself is stunning. Once again, Apple has redefined a category called the tablet. The iPad is a device nobody needs but most everybody wants based on the continuing long lines at the Fifth Avenue Store and the "wow" reactions of customers on their first encounter with the device."

Tłumacząc pogrubione: "Ponownie Apple zdefiniowało kategorię produktu zwaną tabletem. iPad jest urządzeniem, którego nikt nie potrzebuje, ale prawie każdy chce mieć."

Zgrabnie ujęte.

Z linku:
AppleInsider | Successful iPad debut expected to propel Apple stock past $300

Pozdrawiam

#73 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 05 kwietnia 2010 - 17:01

Świetny cytat.

#74 szymonvader

szymonvader