Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad JEST rewolucyjnym urządzeniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#101 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:10

@goodboy25
Jeśli chodzi o wolność wypowiedzi to całkowicie się zgadzam. Działam z pozycji "wolnego strzelca" i piszę co myślę.
Nikt nie broni założyć nowego tematu porównującego inne urządzenie i jego zalety do iPada.

---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 13:12 ----

Cytat

thozo, ostatnie twoje zdanie mnie rozwalilo, nikt tu tabelek dla jaj sobie nie robi... a i idz i kup sobie dzis ipada jak takis do przodu xD

http://www.myapple.p...dzie-kupic.html
Może to prawda?

Kurcze właśnie dlatego nie chciałem się wypowiadać w wątku, znając swój pociąg do argumentowania, a wiem, że robię to dobrze.
Zrobię sobie znowu celibat na jakiś czas ;-)

Pozdrawiam

#102 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 06 kwietnia 2010 - 13:01

Cytat

Dopóki panuje wolność myśli w Internecie i jest to forum otwarte doputy tak będzie. Systemy ustrojowe Ci się pomyliły. Tu nie ma systemu na zasadzie "myślisz inaczej, nie wolno ci tego wyrazić!". I oby nigdy nie było.

Wyciągasz chyba zbyt daleko idące wnioski, nigdzie nie napisałem, że jak ktoś myśli inaczej, to nie wolno mu tego wyrażać, chodziło mi o dość agresywny sposób swoich wypowiedzi, negujące argumenty autora jako mało konkretne. Już w jednej z pierwszych wypowiedzi padły zarzuty fanbojstwa, a stąd krótka droga do mało rzeczowej wymiany argumentów...

Cytat

jednak nie zamierzam pozostawać obojętnym na sztuczne ograniczenia jakie wprowadza Jobs ilekroć wypuszcza jakiś nowy produkt na rynek.

nie wiem dlaczego uważasz, że są to sztuczne ograniczenia - to jest strategia firmy, która poprzez pewne ograniczenia chce odnieść konkretne dla siebie korzyści i jak znam życie jest dobrze przymyślana. Na pewno dodanie karty pamięci czy USB nie spowodowało by wzrostu kosztów produkcji, ale z punktu widzenia Apple co by dało? zmniejszenie sprzedaży droższych wersji urządzeń z większą ilością pamięci (bo możnaby kupić duża kartę za groszę) oraz spadek sprzedaży dedykowanych kabli i ładowarek do urządzeń własnej produkcji. Praktycznie na każde "sztuczne ograniczenie" można znaleźć dość proste tlumaczenie. Po prostu ktoś, kto nie chce pozostać obojętnym głosuje portfelem i tyle...

Cytat

Masz prawo się ze mną zgadzać lub nie, ale chęć i zapędy zamykania komuś ust tylko dlatego, że ma inne zdanie jest już zwykłym chamstwem, coby dosadniej tego nie ująć...

no chyba się teraz trochę zapędziłeś, nigdzie nikogo nie obrażałem...

#103 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 13:08

to jest chyba nieco frustrujace. istnieja diwajsy z super ekstra hardwarem pewnie 5x tansze potencjalnie robiace wszystko lepiej i szybciej i jakos nie moga zaistniec.. ba, przed ipadem tablety w ogole nie byly trendy i znajdowaly ulamek zainteresowanych. a teraz na fali Ipada nagle wyplywaja prototypy pomysly "odpowiedzi na ipada". rynek tabletow nagle ruszyl z kopyta. jest to pewna rewolucja. Tak, IPad jest duzo slabszy niz konkurencja jesli chodzi o parametry choc nie znam sie na parametrach bo nie do konca wiem jak sie przekladaja parametry na "obcowanie" z takim urzadzeniem. do czego mialbym uzywac usb w tablecie? nie wiem..pendrive chyba, aparat..czesc ludzi woli dziure z gniazdem z kazdej strony urzadzenia inni wola jedne zlacze i pierdylion przejsciowek. design i feel ponad uzytecznosc i uniwersalnosc. cos kosztem czegos.widocznie madre lby w Cupertino doszly do wniosku ze koszt jest akceptowalny:) po 300tys sztuk sprzedanych wyglada na to ze nie mylili sie.. NO, ale slabszy w rankingach parametrow jest i bedzie. co prawda konkurencja nie zaprezentowala tak wlasciwie w czym jest lepsza, a nawet nie zaprezentowala w czym dopiero bedzie lepsza.(ogladajac ten komiczny filmik o hinduskiej mysli technicznej ktora fenomenalnie wyswietla kolorowe kuleczki, co prawda www cos nie dziala, responsywnosc ekranu jest zenujaca ale chyba nie istotny jest interfejs i poziom user friendly?). znamy za to cyferki i parametry. odwieczny konflikt dwoch grup konsumentow. ci co kochaja parametry i mozliwosci(geeks?) choc niekoniecznie je wykorzystuja kontra przyjemnosc uzytkowania/design choc niekoniecznie wszystkomajace(lamerzy?). jedni smieja sie z drugich i vice versa. a w miedzyczasie ipad sie super sprzedaje w oczekiwaniu na ipad killery :)

#104 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 13:27

Świetnie to podsumowałeś, dany! :)

#105 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 14:39

Cytat

nie wiem dlaczego uważasz, że są to sztuczne ograniczenia - to jest strategia firmy, która poprzez pewne ograniczenia chce odnieść konkretne dla siebie korzyści i jak znam życie jest dobrze przymyślana. Na pewno dodanie karty pamięci czy USB nie spowodowało by wzrostu kosztów produkcji, ale z punktu widzenia Apple co by dało?

Pewnie, że Apple jest to jak najbardziej na rękę, lepiej sprzedać produkt tańszy w produkcji i więcej zarobić, skoro klient i tak zapłaci, bo marka jest na fali i praktycznie wszystko co robi sprzedaje świetnie. Tu jest właśnie pies pogrzebany, gdyż Apple nie ma mocnego konkurenta, jeśli chodzi o promocję i marketing, jako właściwie jedyna firma na rynku potrafi sprzedawać średniaki jako "rewolucyjne, magiczne urządzenia" i ludzie to łykają, przez co firma z Cupertino się mocno rozleniwiła na przestrzeni ostatnich lat, bo po co robić dopracowane, pełne bajerów produkty, skoro można zrobić średniawki w cudnej obudowie, a i tak się świetnie sprzeda.

Nikt mnie nie przekona, że brak kamerki w iPadzie jest czymś normalnym, podobnie jak pojemności pamięci zaczynające się na 16GB i kończące na 64GB, z bonusem w postaci braku możliwości rozszerzenia o dodatkową pamięć... Są to wszystko bardzo cwane posunięcia Jobsa, którego jedynym celem jest skcesywne dodawanie nowych featuresów w kolejnych odsłonach swoich produktów i za każdym razem sprzedawanie ich jako "nowe, rewolucyjne, przełomowe". To wszystko w sytuacji, kiedy tak naprawde te wszystkie featursy powinno posiadać urządzenie 1 generacji, tak jak jest to u konkurencji. Prowadzi to do sytuacji, w której klient otrzymuje produkt kompletny dopiero w jego którejś z kolei inkarnacji. Miało to miejsce w przypadku iPhona, kiedy to o dopracowanym, sprawdzonym modelu jest mowa dopiero przy wersji 3GS po 3 latach od premiery pierwszej wersji, ten sam los niestety jak widać czeka iPada. Oczywiście Apple się z tego cieszy, ale nie jest to dobra sytuacja dla konsumentów.

---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 15:43 ----

Cytat

odwieczny konflikt dwoch grup konsumentow. ci co kochaja parametry i mozliwosci(geeks?) choc niekoniecznie je wykorzystuja kontra przyjemnosc uzytkowania/design choc niekoniecznie wszystkomajace(lamerzy?). jedni smieja sie z drugich i vice versa.
a w miedzyczasie ipad sie super sprzedaje w oczekiwaniu na ipad killery :)

No właśnie i teraz pytanie czy znajdzie się w końcu jakaś firma, która będzie potrafiła pogodzić te dwie sprawy? Apple w tej chwili to głównie design i prostota obsługi, przy bardzo średnich parametrach sprzętowych. Konkurencja to zaś mocny hardware, urządzenia napakowane bajerami, ale z gorszą obsługą, nie tak fajną jak Apple i mniej dobracowanym designem.

Masz rację, że często inne firmy skupiają się tylko na sprzęcie, zapominając o ergonomii, czy obsłudze, natomiast Apple przegina w drugą stronę.

#106 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:27

googboy25 to co piszesz jest prawdą i mogę się z tym zgodzić, apple robi źle nie pakując wszystkiego od razu, równie dobrze inne firmy nie postępują właściwie wypluwając urządzenia, które nastręczają tyle problemów przy obsłudze, że chce się rzygać po kilkunastu minutach. I jednych i drugich głównym celem jest to żeby sprzedać jak najwięcej i najszybciej. W dzisiejszych czasach liczą sie tylko $ a konsument i tak łyknie jak się go zachęci. Jeżeli cena iPada w PL będzie do przyjęcia (tzn nie taka jaka obecnie jest na alledrogo) to myślę iż to urządzenie znajdzie się w moim plecaku, bo do tego do czego używam iphona (przeglądnąć stronę www, napisać notatkę, spr pocztę czy ew zacząć pisać sprawozdanie)ipad się sprawdzi. Kamerki aparaty i megabajty jakoś nie robią na mnie wrażenia. A już na pewno wojna na pixele czy procesory. Urządzenie ma być ergonomiczne w użyciu i ekonomiczne przy zakupie. I to wszystko

#107 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:42

Dlaczego robią źle nie pakując wszystkiego od razu? To jest właśnie to, na czym się zarabia. Myślisz, że gdyby tak na samym początku wyszedł 3GS to zarobili by dużo kasy? Nie. Wypuścili sobie 2G, sprzedał się dobrze, dodali parę opcji, wypuścili 3G, też dobrze poszedł, i na takim 3GS'ie zarobili sobie duuużo więcej, a przecież już nowy iPhone w drodze, a to znaczy, że kolejne parę opcji i kolejny zysk. Żadna firma na świecie nie wypuści na samym początku super produktu, który robi wszystko, bo to mija się z celem. pozdrawiam, ed00c

#108 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:47

Jakoś inne wypuszczają, tylko mają słabszy marketing, przez co sprzedają się gorzej. Nikt nie każe wszystkiego od razu, ale Apple jest wyjątkowo skąpe pod tym względem. Ogólnie masz racje, taka jest ich strategia, ale Ty jako konsument nie wychodzisz na tym najlepiej :)

#109 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:52

hardware powinien być dla użytkownika "przezroczysty" (software z resztą też)

ważne jest to co chcesz zrobić i czy będziesz miał z tego frajdę, a nie jaki jest rozmiar pamięci podręcznej L3 procesora czy TDP twojego GPU.

ostatnio pojawił się ciekawy artykuł na temat iPada opisujący urządzenie w kontekście zasad dobrego designu wg. Dietera Ramsa:
Understanding the iPad's Industrial Design - Apple - Gizmodo
polecam, bo to bardzo przyjemna lektura

#110 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:56

Czy ja wiem, od Apple mogę kupić sobie Mac'a, który od zwykłego PC będzie wypadał dużo gorzej sprzętowo, a i tak będzie dużo lepszy, bo ma system przystosowany do sprzętu, przez co wykorzystuje go w 100%. Kupię raz i nie będę musiał przez dłuższy czas nic wymieniać, jak to się często zdarza wśród PC. I tak właśnie robię, od jakiegoś czasu mam Mac'a i Win już nigdy u mnie nie zawita, bo wiem, że Apple stawia na wygodę i szybkość ;). To oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie, na pewno ktoś się z nim nie zgodzi, ale co robić, każdy ma inny gust i upodobania. pozdrawiam, ed00c

#111 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:57

Widzę, że mało kto tutaj patrzy na to w ten sposób, ze na ostateczny produkt liczą się badania rynku, rozwój technologi w firmie i ich implementacja w urządzeniu. Rzadko, w którym urządzeniu dostajemy od razu wszystko czego potrzebujemy, a tłumaczenie, że iPhone tego nie miał co miały inne telefony jest bez sensu. Ilu z was wcześniej używało tak sprawnie internetu w telefonie zanim kupiło iPhone? Ile osób grało tak w gry, a ilu znów nosiło i telefon, i odtwarzacz? Równie dobrze inne firmy też w swoich produktach mogą od razu zastosować najnowsze rozwiązania i byłoby po problemie. Co do pojemności iPad'a. 64 GB to mało? Co zamierzacie na nim trzymać, chyba nie muzykę?

#112 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:11

ja mam iphone 32 i na muzyke i pare gierek i programow to w zupelnosci wystarczy, dodatkowo z 3 filmy nie wiecej. Takze 64 jest zupelnie wystarczajace

#113 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:15

Cytat

Co do pojemności iPad'a. 64 GB to mało? Co zamierzacie na nim trzymać, chyba nie muzykę?

No to już jest ok, jako minimum. Tymczasem jest to maximum, a słąbsze wersje 16gb i 32gb to jakaś porażka. Tablet powinien mieć więcej, nawet jak nie w standardzie to z możliwością rozszerzenia przez slot na karty pamięci. Pamiętajmy, że iPad ma kilka razy większą rozdzielczość niż iPhone/iPod touch, wobec czego niemal wszystko będzie na nim znacznie bardziej pamięciożerne.

#114 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:16

Dobrze, ale powiedz mi czym masz zamiar to wypełnić?

#115 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:18

Muzyka zajmie tyle samo, ale już natywne gry będą zajmować znacznie więcej pamięci. Podobnie z filmami. Na iPadzie nie zmieści się tyle contentu co na analogicznych pojemnociowo odpowiednikach iPhona. Wszystko przez większą rozdzielczość ekranu, dlatego 64GB to powinno być minimum, jak również slot karty pamięci. Współczuję nabywcom wersji 16GB, bo będą się bawili z ciągłym swapowaniem mediów.

#116 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:23

Ale masz zamiar trzymać tą samą muzykę jednocześnie na iPadzie i na iPodzie? Moim zdaniem to bez sensu - obecnie na classicu można trzymać 160GB muzyki, moim zdaniem wystarczająco ;) Dokumenty, poczta i gry nie będą zajmować tak dużej ilości pamięci ;)

#117 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:23

co do dodatkowej pamieci.. nie do konca jestem przekonany ze malo. na ajfonu nie moge zapelnic 16GB, mimo ton muzyki troche filmow, sporo wazacej nawigacji i "roznych tam". co mialbym trzymac na urzadzeniu ktore z zasady ma byc synchronizowane z kompem i jest niejako przedluzeniem tegoz. pomijam fakt ze Iphone OS z natury srednio pozwala na dostep do plikow, pamieci itp. a ktos wczeniej moim zdaniem zdrowo przyargumentowal ze mozliwosc rozszerzania pamieci jest nie na reke Apple.( no bo kto kupi modele z wieksza pojemnoscia) Co do promocji i marketingu. nie widze reklam appla. nie wiem jakie inne formy marketingu stosuje apple ale chetnie sie dowiem bo kazdy o tym mowi a nikt nie potrafi wytlumaczyc. jak sredniak i "taki se" sprzet przeplacony, zamkniety, ograniczony dobrze sie sprzedaje przy tak mocnej konkurencji?.a przeciez wszystkie firmy zgodnie krzycza ze to ich diwajs jest super swietny rewolucyjny i najlepszy i ze ich rozwiazanie akurat pasuje do mnie i jest tym na co czekalem ( zreszta trudno by gadali inaczej). chyba ze jednak nie do konca jest sredniakiem.. fakt ze wszystkie serwisy podaja duzo informacji na temat nowosci od appla nakrecajac w pewien sposob tlumy.ile tu zamierzonego marketingu apple by "inspirowac" pismakow? Nie wiem. Choc w polskich portalach technologicznych rozwiazania apple sa raczej wysmiewane i traktowane jako ciekawostka..mam wrazenie ze media bardziej zainteresowane sa tlumem fanow stojacych w kolejkach niz samym produktem. Niech mi ktos w koncu wytlumaczy na czym ten magiczny marketing Apple polega i czy robia cos zupelnie innego niz reszta w tym temacie? Mysle ze za bardzo goodboy chcesz z ipada zrobic netbooka. masz juz sprecyzowane oczekiwania co do tabletow. maja robic i dzialac tak jak netbook. bo jesli nie to to jest chlam ograniczony i sredniak. Moim zdaniem to blad podstawowy bo Ipad nie jest bezposrednia konkurencja netbookow. Nie jest tez konkurencja dla pendrivow czy innych pamieci przenosnych. i raczej nie jest konkurencja dla obecnych "ipad killerow". Moze nie wymagajmy od tabletow funkcjonalnosci pelnowartosciowego kompa/lapa a tylko nieco wygodniejszego dostawce tresci, notatnika, kalendarza, ksiazki a przede wszystkim terminala do itunes/appstore/bookstore(czy jak mu tam). Bo do tego mysle zostal stworzony. Byc moze inne tablety zostana stworzone w innym celu i beda mialy chowana do srodka myszke z podkladka a nawet grzebien meski sredniotwardy ale tak naprawde o czym tu dyskutowac skoro konkurencja spi, nie umie, nie chce tak zaprojektowac swoich produktow by byly atrakcyjne na tyle by gadac o nich a nie o ipadach..

#118 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:26

Właśnie jakbym miał kupić iPad'a to tylko i wyłącznie wersję 16GB. 3GB muzy, może ze 4GB filmów i tyle. Reszta na inne rzeczy, ale na pewno nie zajęły by one 60GB oO. Co miałbym tam robic? Filmy w HD?, czy trzymać wszystkie piosenki świata?. Mam iPhone'a 2G 8GB i jeszcze nigdy nie zapełniłem go do końca. iPad to nie kombajn do robienia wszystkiego, a slot na kartę pamięci, czy USB pewnie znacznie obniżył by czas pracy. Nie będę się już wypowiadał i tak każdy ma swoje zdanie i będzie go bronił ;). pozdrawiam, ed00c

#119 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:28

Tu nie chodzi o mnie, tylko o fakt, że iPad ma większy ekran, a co za tym idzie jeśli ktoś by chciał mieć na iPadzie wszystko to co na swoim iPhonie/touchu to musi mieć znacznie więcej pamięci w iPadzie. Mi film na toucha ok 1,5 godzinny zajmuje ok 1gb i to wcale nie przy najlepszej jakości kompresji. Gry w AppStore te lepsze i bardziej rozbudowane zajmują po 100-200mb każda. To wszystko tylko na rozdziałkę 480x320, więc na toucha potrzeba znacznie wiecej miejsca, jeśli ktoś nie chce mieśc poczucia, ze się wszystko ledwo mieści i trzeba ciągle swapować. Ciekawe czy ludzie będą na to narzekali, pewnie będzie podobna sytuacja co z iPhonem 2G i pierwszymi wersjami 4gb.

#120 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:28

dżizes, potrafię na systemowym dysku trzymać*wszystko i zapełnić*60GB niecałe...nie wiem naprawdę*na jaką cholerę w przenośnym urządzeniu tyle gigabajtów. Jak wychodzę z domu nie zakładam że za chwilę*świat przestanie istnień a ja zostanę jedyną skarbicą wiedzy ze swoim mobilnym urządzonku w rękę z którego będę musiał odtworzyć bieg historii dla potomnych. W mieście na codzień wystarczające jest 8GB. Ba jeżeli samo mp3 to na jeden dzień i 4 to nadmiar dobrodziejstwa.

#121 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:33

@goodboy25 po co Ci iPhone/iPod Touch skoro chcesz na nim trzymać to samo co na iPadzie? Nie po to się kupuje osobne urządzenia, żeby na każdym mieć to samo ;)

#122 dany

dany
  • 221 postów
  • SkądWawa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:39

goodboy ma pecetowe nawyki. . szybciej, wiecej tylko duzo, duzo, DUZO! :)

#123 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:39

@N_E_M Ja iPada w obecnej jego inkarnacji nie kupię. Podoba mi się sama wielkość, ale jest to za mało rozwinięte moim zdaniem urządzenie i nie warte swojej ceny w obecnej postaci. Nie trzymać dokładnie to samo, ale porównuję sobie moje spożytkowanie 16gb w touchu do podobnego jakie bym miał w iPadzie i już teraz wiem, że z pewnością 16gb by mi nie starczyło, przy założeniu, że wszystko poza muzyką by na iPadzie zajmowało znacznie więcej pamięci niż w iPhonie. A co do celu posiadania urządzeń, to można mieć dwa iPhona/toucha do wyjścia z domu, a w domowym zaciszu używać iPada bo wygodniej i lepiej. Myślę, że większość kupujących iPada to wierni fani Apple którzy już od dawna mają iPhony i iPody :)

#124 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:45

@dany jak zauważyłem 3/4 pojemności na iPhone zajmuje mi muzyka, to zainteresowałem się iPodem Classic ;) @goodboy25 Tak, ale oprócz tego mamy jeszcze MacBook'a i ew. iMac'a ;) Sami decydujemy, co gdzie trzymamy ;) Znam osoby, które na iPhone mają może max. 500mb muzyki, a reszta właśnie jest na iPodzie (którego też pojemność dobrali względem zapotrzebowania na muzykę). Ja sam na iPhone mało grałem, bo stwierdziłem, że gdybym chciał na nim głównie grac, to zainteresowałbym się iPodem Touch (i parę osób przez to kupiło Touch'a a nie iPhone;)). A co do używania w domowym zaciszu, to tego samego w domu i tego samego poza nim chyba nie używasz? Bo ja w domu maile przeglądałem zawsze na MB, a nie na iPhone, bo wygodniej :) W drugą stronę wolałem muzyki słuchać leżąc w łóżku, niż przy komputerze;)

#125 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:49

Ja mam 16GB w ajfonie i starcza mi zupełnie i nie rozumiem, po co komu może być potrzebne aż*64GB... Tyle muzyki? przesada. Tyle dokumentów? niemożliwe Tyle filmów? przesada.

Wg. mnie kilka albumów, kilka filmów, pełno dokumentów i max 32GB by było... A jak ktoś ma manie posiadania backupu internetu ze sobą, to cóż ;-)

Cytat

to można mieć dwa iPhona/toucha do wyjścia z domu, a w domowym zaciszu używać iPada bo wygodniej i lepiej.

To można mieć wszystko na desktopie i nim sterować z iPada - app Remote na pewno Wam znany.
A na krótki wypad na kilka dni na serio wystarczy 64GB danych, chyba, że się siedzi całe 24h z oczami wlepionymi w ekran, to i 500GB nie styknie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych