Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad JEST rewolucyjnym urządzeniem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#76 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 kwietnia 2010 - 21:19

w innym był Ive :P

#77 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 22:09

Sądząc po tym, że Jobs wychodzi z pustymi rękami ze sklepu, to znaczy, że on z tych co nie potrzebują, a chcieliby mieć ;-) Pewnie zapomniał portfela ;-)

#78 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 kwietnia 2010 - 22:27

Przeglądam sobie wątek i widzę że opinie podobne co przy iPhonie, gdy się pojawiał. Wtedy też żadnej rewolucji nie było.... IMO iPad się przyjmie i to głównie wśród ludzi, którzy lubią sobie wyskoczyć do Waynes Coffee na kawkę i poczytać newsy w necie. Powoli w naszym kraju wytwarza się klasa społeczna, która będzie target group takich urządzeń. Na pewno nie jest to sprzęt dla polskich nastolatków i drobnych ciułaczy, którzy liczą każdą złotówkę. Dla nich są notebooki za 1200 zeta z MM i, co najwyżej, iPhone dla szpanu i poprawienia sobie nastroju. Szczególnie zabawne są za to komentarze w stylu "iPad to szajs bo nie ma multitaskingu i pełnego OSX"

#79 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 kwietnia 2010 - 23:02

Cytat

Przeglądam sobie wątek i widzę że opinie podobne co przy iPhonie, gdy się pojawiał. Wtedy też żadnej rewolucji nie było....

IMO iPad się przyjmie i to głównie wśród ludzi, którzy lubią sobie wyskoczyć do Waynes Coffee na kawkę i poczytać newsy w necie. Powoli w naszym kraju wytwarza się klasa społeczna, która będzie target group takich urządzeń.

Na pewno nie jest to sprzęt dla polskich nastolatków i drobnych ciułaczy, którzy liczą każdą złotówkę. Dla nich są notebooki za 1200 zeta z MM i, co najwyżej, iPhone dla szpanu i poprawienia sobie nastroju.

Szczególnie zabawne są za to komentarze w stylu "iPad to szajs bo nie ma multitaskingu i pełnego OSX"

Bo - jak zapewne sam zdążyłeś już zauważyć - 90% użytkowników myapple to właśnie polskie nastolatki, czego konsekwencją jest poziom wypowiedzi charakterystyczny m.in. dla tego wątku.

#80 TG

TG
  • 151 postów
  • SkądJawor

Napisano 05 kwietnia 2010 - 23:10

Cytat

Bo - jak zapewne sam zdążyłeś już zauważyć - 90% użytkowników myapple to właśnie polskie nastolatki, czego konsekwencją jest poziom wypowiedzi charakterystyczny m.in. dla tego wątku.

Czas ich posprzątać.. ;]

Spoko fota ze Stiwim, ja uchwyciłem Balmera na keynote przed wejściem, wrzucalem na forum juz jest w temacie kn 2010

#81 kamil1114

kamil1114
  • 596 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:26

To jest konkurencja dla ipada - NVIDIA Tegra 2 w tablecie, przy którym Apple iPad wygląda jak kiepska zabawka! :: PCLab.pl i gdyby nie soft w ipadzie to by wygrała. Bo sprzętowo jest o niebo lepsza od ipada. Taka jest niestety prawda

#82 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:39

Gdyby babcia miała wąsy... [yt=WxgRBC47SAo]Notion Ink Pixel Qi tablet with Nvidia Tegra2 processor[/yt] A oglądałeś filmik z własnych linków? Polecam na poprawę humoru :lol: Wiele gadania pokrywającego niefunkcjonalność urządzenia. Gościu mimo usilnych prób nie był się w stanie przeglądać www na tym prototypie. Jedyne co działało to jakieś pokazowe aplikacje fraktalowe i kuleczki. :lol: No i od czasu do czasu ikony systemowe. No i wyświetlał tekst na początku. Amazing. :lol: BTW Załóżmy, że mi się spodobał, gdzie kupię? BTW2 To chyba najlepszy przykład jaki widziałem, prezentujący różnicę między cyferkami, a rzeczywistością doświadczenia użytkownika ze sprzętem.

#83 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 09:48

Thozo, ale z drugiej strony można powiedzieć, że Apple dał ładną zabawkę z kiepskimi featuresami w środku. Mnie już powoli zaczyna wkurzać ta polityka, gdzie najważniejszy staje się design, a przestaje mieć znaczenie to co jest w środku. Dzięki temu Apple może sprzedawać lipy w ładnych opakowaniach taka jest prawda. iPad na tle konkurencji jest 2 lata do tyłu tego faktu choćby nie wiem jak to nie możemy pominąć. Dobry przejżysty i rozplanowany soft jest też istotny, ale nie powinien przysłaniać rzeczywistych możliwości danego produktu. U Apple niestety tak się dzieje, co jest smutne.

#84 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 09:52

To nie chodzi tylko o design. Chodzi o to, by działało. iPad działa i jest w tym momencie o lata świetlne do przodu jeśli chodzi o funkcjonalność.

#85 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:04

Przykro mi, ale nie od chociażby ICD Gemini i nie tylko ja jestem tego zdania:
ICD's Tegra 2-powered Gemini is the most feature-complete tablet we've seen yet -- Engadget

Tegra2, możliwości rozbudowy pojemności pamięci, dwie kamerki, 2x lepsza bateria, w dodatku wymienna, porty USB, odtwarzanie filmów HD, głośniki stereo. Wystarczy popatrzeć na tabele porównawczą, aby nie mieć wątpliwości co jest lepsze:
Dołączona grafika

W tym momencie Apple wygrywa tylko marką i designem. Jest smutne, że w iPadzie nie ma tych funkcji co w urządzeniu powyżej, a powinny być. Niestety szykuje się powtórka z rozrywki, tzn nowy produkt i dopiero 3-4 generacja po kilku latach tym czym być powinna 1G. Historia ta miała miejsce choćby z iPhonem.

#86 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:10

Piękna tabelka, piękny render, ale masz jakiś filmik live jak to działa? Lepsza bateria? Może większej pojemności, ale ile ten tablet pociągnie na niej? To chyba ważniejsze, wręcz na pewno. Jakieś linki do sklepów? Chętnie pobadam temat.

#87 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:21

po tym co zobaczyłem na tym filmiku, szczerze mam w (_!_) te ramy i procesory jeżeli to ma działać tak jak było pokazane. Dotyk działa jak w palmtopie z 2000 roku klikasz po parę razy żeby zaskoczył. Myślę, że dla innych (tak jak dla mnie) liczy się funkcjonalność jaką właśnie posiada produkt apple. Niech pokażą jak radzi sobie ze zdjęciami, ciekawe jaką ma jakość odtwarzania muzyki, jak da się przeglądać www (flash nie jest tutaj argumentem) ja osobiście po zmacaniu iphona nie wrócę do telefonu nokii jako narzędzia w którym można pooglądać strony i posłuchać muzyki. Co z tego ze seria N ma ramu więcej i lepsze procesory jak korzystanie z tego przyczynia się to nerwicy:)

#88 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:23

To zdaje się dopiero zapowiedź i jeszcze nie ma w sklepach, ale szykuje się obiecująco, bo to nie tylko ma bardzo dobry hardware, ale też obiecujący i sprawdzony uznany już soft Android. Oczywiście piszę o ICD Gemini, a nie tym Pixel Qi. Bardziej chciałem pokazać złą moim zdaniem (dla konsumentów) politykę Apple celowego wprowadzania produktów z oczywistymi brakami i nadrabiania tych braków ładnym designem. Za rok iPad wyjdzie z kamerą, będzie kolejna "wielka rewolucja", za 2 lata kolejny iPad z 128GB pamięci i znów "wielkie halo". Konkurencja tym różni się od Apple, że wprowadza na bieżąco większość nowinek technologicznych, Apple zaś kieruje się tu sobie tylko znaną logiką. Przyznasz, że fajnie byłoby zobaczyć iPada z kamerką, USB, slotem kart pamięci, softem dającym nieco więcej możliwości. Jak myślisz czemu tak się nie stało?

#89 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:24

Ech...

[się myśli] iPad - nie rewolucja, a renesans - Ka.

#90 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:38

Cytat

To zdaje się dopiero zapowiedź i jeszcze nie ma w sklepach, ale szykuje się obiecująco, bo to nie tylko ma bardzo dobry hardware, ale też obiecujący i sprawdzony uznany już soft Android. Oczywiście piszę o ICD Gemini, a nie tym Pixel Qi.

Bardziej chciałem pokazać złą moim zdaniem (dla konsumentów) politykę Apple celowego wprowadzania produktów z oczywistymi brakami i nadrabiania tych braków ładnym designem. Za rok iPad wyjdzie z kamerą, będzie kolejna "wielka rewolucja", za 2 lata kolejny iPad z 128GB pamięci i znów "wielkie halo". Konkurencja tym różni się od Apple, że wprowadza na bieżąco większość nowinek technologicznych, Apple zaś kieruje się tu sobie tylko znaną logiką. Przyznasz, że fajnie byłoby zobaczyć iPada z kamerką, USB, slotem kart pamięci, softem dającym nieco więcej możliwości. Jak myślisz czemu tak się nie stało?

Problem jest taki, że iPad już jest, a Ty dyskutujesz wklejając tabelki dotyczące urządzeń, których jeszcze nie ma i traktujesz te tabele jak rzeczywistość. Tabelki udowadniają wyższość nieistniejących urządzeń nad iPadem i traktujesz to jako dowód.

Przecież to bez sensu.

Tabelkę łatwo zrobić. Mogę zrobić tabelkę w której moje funkcje to chodzenie po wodzie, latanie, przemiana wody w browar itd. I co z tego?

#91 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:47

Cytat

Problem jest taki, że iPad już jest, a Ty dyskutujesz wklejając tabelki dotyczące urządzeń, których jeszcze nie ma i traktujesz te tabele jak rzeczywistość. Tabelki udowadniają wyższość nieistniejących urządzeń nad iPadem i traktujesz to jako dowód.

Przecież to bez sensu.

Tabelkę łatwo zrobić. Mogę zrobić tabelkę w której moje funkcje to chodzenie po wodzie, latanie, przemiana wody w browar itd. I co z tego?

Jest to nieuczciwe postawienie sprawy. Gdyby iśc tym torem należałoby zakazać dyskutowania o iPadzie przed 3 kwietnia, bo co z tego, że Steve pokazał, co z tego że znane były możliwości, skoro nie było w sklepach... Tymczasem na grubo przed premierą słychać było podniecanie się tym urządzeniem. Patrzę na datę twojego tematu 30 marzec, a więc uznałeś wypowiedziałeś się o rzekomej "rewolucyjności iPada" na podstawie jego specyfikacji właśnie, bo nie było go jeszcze wtedy na rynku. Tymczasem denerwuje cie podobne traktowanie produktów konkurencji... Nonsens.

ICD Gemini tabelka nie jest wzięta z księżyca, tylko jest to rzeczywista specyfikacja urządzenia, które wkrótce ma pojawić się na rynku. Sprowadzasz specyfikację do nic nie znaczącego faktu, tymczasem jest to bardzo znaczące i wręcz decydujące o walorach urządzenia. To jak ostatecznie będzie się z niego korzystało, przekonamy się w przyszłości, tak jak teraz następuje rewizja podniecania się iPadem, natomiast patrząc po specyfikacji, ale też OS Android, rysuje się to bardzo obiecująco, choć oczywiście wszystko może się zdarzyć. Wg mnie jednak może to być realny iPad killer, z którym Apple wygrać może wyłącznie swoją propagandą marketingową i siłą zaufania do marki, bo niestety niczym innym i bardzo ubolewam nad tym faktem.

#92 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:52

Jakoś słabo widzę te iKillery. Konkurencja na rynku tabletów będzie korzystna dla nas, użytkowników. iPad pozostanie rewolucyjnym urządzeniem, do którego inni będą chcieli dorównać. Działającym protoplastą ;-)

#93 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:57

Cóż, chciałbym, aby tak było, ale to tylko życzeniowe mrzonki. O ile widziałem rewolucyjność podczas premiery iPhona w 2007r, o tyle nic rewolucyjnego w iPadzie nie widzę. Widzę w nim urządzenie ładne, zgrabne, wykonane z porządnej jakości materiałów, mające potencjał do stania się czymś więcej niż tylko pseudo-tabletem z mnóstwem ograniczeń i braków. Jest to na chwilę obecną coś lepszego niż iPod touch, ale jeszcze nie to na co myślę większość osób czekało.

#94 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:09

Ja się zgadzam z thozo. iPad ma dopracowany, szybki, intuicyjny, działający interfejs, z genialnym dotykiem.
Nie ma miliona funkcji i co? Pierwszego iPhone porównywali do cegły, iPada niech porównają do kamiennej tablicy. I tak będzie o niebo milszy w używaniu niż te wszystkie mega hiper cuda z 10GHz, 10GB ram etc etc.
Każdy kolejny będzie wielce obwieszczany iKillerem a tak na prawdę nikt go nie kupi, a jak kupi, to i tak stwierdzi, że mimo wszystko na iPadzie to było milsze, a to było fajniejsze, a to fajniej rozwiązane... i wyjdzie na koniec, że jednak jest lepszy.

#95 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:15

Cytat

Cóż, chciałbym, aby tak było, ale to tylko życzeniowe mrzonki. O ile widziałem rewolucyjność podczas premiery iPhona w 2007r, o tyle nic rewolucyjnego w iPadzie nie widzę. Widzę w nim urządzenie ładne, zgrabne, wykonane z porządnej jakości materiałów, mające potencjał do stania się czymś więcej niż tylko pseudo-tabletem z mnóstwem ograniczeń i braków. Jest to na chwilę obecną coś lepszego niż iPod touch, ale jeszcze nie to na co myślę większość osób czekało.

Naprawdę brak mi już argumentów, skończyły się te sensowne, więc nie będę tworzył nowych, wyssanych z palca. :roll:

---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 12:31 ----

Cytat

po tym co zobaczyłem na tym filmiku, szczerze mam w (_!_) te ramy i procesory jeżeli to ma działać tak jak było pokazane. Dotyk działa jak w palmtopie z 2000 roku klikasz po parę razy żeby zaskoczył. Myślę, że dla innych (tak jak dla mnie) liczy się funkcjonalność jaką właśnie posiada produkt apple. Niech pokażą jak radzi sobie ze zdjęciami, ciekawe jaką ma jakość odtwarzania muzyki, jak da się przeglądać www (flash nie jest tutaj argumentem) ja osobiście po zmacaniu iphona nie wrócę do telefonu nokii jako narzędzia w którym można pooglądać strony i posłuchać muzyki. Co z tego ze seria N ma ramu więcej i lepsze procesory jak korzystanie z tego przyczynia się to nerwicy:)

Ten tekst chyba najbardziej prezentuje mój punkt widzenia, z myślą o którym założyłem ten temat. Fakty. Widzę, że w internetowej rzeczywistości często są one zastępowane wirtualnymi światami. Dzięki!

Pozdrawiam

#96 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:34

Nie wiem skąd to założenie, że iPad jest oczekiwanym urządzeniem... Gdyby "oczekiwano" tego urządzenia, byłoby ono wprowadzone na rynek dużo wcześniej ;) Myślę, że iPad świetnie się sprawdzi w plecaku lub jako elektroniczny brulion. Oczekiwanie od niego cudów i tryliona wodotrysków nie ma sensu.

#97 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:34

Cytat

Ja się zgadzam z thozo. iPad ma dopracowany, szybki, intuicyjny, działający interfejs, z genialnym dotykiem.
Nie ma miliona funkcji i co? Pierwszego iPhone porównywali do cegły, iPada niech porównają do kamiennej tablicy. I tak będzie o niebo milszy w używaniu niż te wszystkie mega hiper cuda z 10GHz, 10GB ram etc etc.
Każdy kolejny będzie wielce obwieszczany iKillerem a tak na prawdę nikt go nie kupi, a jak kupi, to i tak stwierdzi, że mimo wszystko na iPadzie to było milsze, a to było fajniejsze, a to fajniej rozwiązane... i wyjdzie na koniec, że jednak jest lepszy.

Nie przesadzaj, jakie 10GHz... Nikt nie oczekuje cudów, choćby taki miły dodatek jak kamerka, czy nieco więcej wewnętrznej pamięci + slot SD i już byłoby znacznie fajniej i mniejsze powstałoby wrażenie, że Steve zwyczajnie cwaniakuje.

Poruszyłeś istotny problem konkurencji, mianowicie posiada ona produkty znacznie lepsze hardware'owo, to co u nich kuleje to soft. U Apple jest dokładnie na odwrót, dają słaby sprzęt i nadrabiają softem i designem. Dopóki konkurencja nie zrobi softu z fajerwerkami, prostego, ładnego i intuicyjnego, dopóty będzie to funkcjonowało jak dotychczas. Na szczęscie jednak konkurencja zaczyna już deptać Apple po pięcie, mam tu na myśli system Android. Może nie jest to jeszcze OS-X killer, ale są na dobrej drodze.

#98 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:43

Tak czytam te ten flamewar i dziwie się adminom, że nei zamkną tematu. Autor wysnuł teże, którą w miarę sensownie umotywował i zaznaczył jak to widzi i co mu się wydaje. Tymczasem masa luda zbiegła się i próbuje mu udowodnić, że nie ma racji, bo oni myślą inaczej. Sam na pewno nie kupie iPada (bo mnie najzwyczajniej na niego nie stać), ale wcale nie muszę się sprzeczać z innymi, że to dobre czy złe urządzenie. Płaci Wam ktoś za to, że napiszecie na jakimś forum jaki to syf według was? Firma zrobiła produkt, który za pomocą wielu metod marketingowych sprzedaje się jak na razie bardzo dobrze, a więc znajdują się ludzie, którzą chcą go nabyć. To, że wy go nie chcecie/nie stać was/nie potrzebujecie go, to nie oznacza, żeby każdego kto go kupił/ma zamiar kupić/nie kupi, ale chwali, nazywać frajerem. Czemu urządzenia, którą są milion razy lepsze nie są tak popularne, mimo lepszych parametrów na papierze i dłuższego okresu na rynku? Czemu nie pisze się o nich w prasie i nie widzimy ich na ulicach? Przecież są takie wyczesane, nowoczesne i "zjadają" iPada na świadanie. Niektórzy chyba zapominają, że parametry nie są najważniejsze, a to w jaki sposób urządzenie wywiązuje się z zadań, do jakich zostało stworzone - iPhone nigdy nie był liderem w szybkości, ilościa ramu, wielkości ekranu czy długości trzymania baterii, ale we wszystkich sondażach okazywało się, że jego właściciele są najbardziej zadowoleni ze swoich urządzeń - nie z wypasionych HTC, nie z mainstreamowych Nokii, ale właśnie z iPhone'ów, które po prostu robią to, co do nich należy - płynnie odtwarzają filmy, dobrze zagrają muzykę, łatwo i przyjemnie pozwolą skorzystać z internetu, od czasu do czasu zagrać w prostą gierkę. iPad będzie taki sam - dobry i precyzyjny ekran dotykowy połaczony z intuicyjnym i prostym menu, masą programów, muzyką i filmami oraz interentem. Prać i sprzątać nie musi... Moim zdaniem, mimo wielu wad, iPad będzie przetarciem szlaku (mimo że nie wnosi tak naprawdę niczego nowego), z czasem stanie się przedmiotem porządania osób, które do tej pory nei myślały, że będą go chciały, szczególnie jak jego cena spadnie do bardziej akceptowalnego, przynajmniej dla nas, poziomu. Czy wam się to podoba czy nie i czy będziecie się temu sprzeciwiali czy nie. To, że wy go nie kupicie i że wam się nie podoba, nie oznacza, że wszyscy tak myślą. Bo jak ktoś ma kasę i stać go, to kupi choćby z czystej ciekawości.

#99 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:00

@baronik Z zamknięciem tematu to chyba przesadziłeś. Został ostatnio sensownie przeczyszczony przez adminów. To nie jest jeszcze flamewar w moim odczuciu. Temat jest świeży, argumenty ważkie. Moim zdaniem ma to sens. Pozdrawiam

#100 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:05

Cytat

Autor wysnuł teże, którą w miarę sensownie umotywował i zaznaczył jak to widzi i co mu się wydaje. Tymczasem masa luda zbiegła się i próbuje mu udowodnić, że nie ma racji, bo oni myślą inaczej.

Dopóki panuje wolność myśli w Internecie i jest to forum otwarte doputy tak będzie. Systemy ustrojowe Ci się pomyliły. Tu nie ma systemu na zasadzie "myślisz inaczej, nie wolno ci tego wyrazić!". I oby nigdy nie było.

Uważam, że w sposób sensowny i logiczny uargumentowałem moje stanowisko nt. iPada. Co więcej, ci co uważnie śledzą ten temat wiedzą, że pod pewnymi względami produkt ten mi się bardzo podoba, jednak nie zamierzam pozostawać obojętnym na sztuczne ograniczenia jakie wprowadza Jobs ilekroć wypuszcza jakiś nowy produkt na rynek. Masz prawo się ze mną zgadzać lub nie, ale chęć i zapędy zamykania komuś ust tylko dlatego, że ma inne zdanie jest już zwykłym chamstwem, coby dosadniej tego nie ująć...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych