iPad JEST rewolucyjnym urządzeniem
Napisano 05 kwietnia 2010 - 21:19

Napisano 05 kwietnia 2010 - 22:09
Napisano 05 kwietnia 2010 - 22:27
Napisano 05 kwietnia 2010 - 23:02
Cytat
Przeglądam sobie wątek i widzę że opinie podobne co przy iPhonie, gdy się pojawiał. Wtedy też żadnej rewolucji nie było....
IMO iPad się przyjmie i to głównie wśród ludzi, którzy lubią sobie wyskoczyć do Waynes Coffee na kawkę i poczytać newsy w necie. Powoli w naszym kraju wytwarza się klasa społeczna, która będzie target group takich urządzeń.
Na pewno nie jest to sprzęt dla polskich nastolatków i drobnych ciułaczy, którzy liczą każdą złotówkę. Dla nich są notebooki za 1200 zeta z MM i, co najwyżej, iPhone dla szpanu i poprawienia sobie nastroju.
Szczególnie zabawne są za to komentarze w stylu "iPad to szajs bo nie ma multitaskingu i pełnego OSX"
Bo - jak zapewne sam zdążyłeś już zauważyć - 90% użytkowników myapple to właśnie polskie nastolatki, czego konsekwencją jest poziom wypowiedzi charakterystyczny m.in. dla tego wątku.
Napisano 05 kwietnia 2010 - 23:10
Cytat
Czas ich posprzątać.. ;]Bo - jak zapewne sam zdążyłeś już zauważyć - 90% użytkowników myapple to właśnie polskie nastolatki, czego konsekwencją jest poziom wypowiedzi charakterystyczny m.in. dla tego wątku.
Spoko fota ze Stiwim, ja uchwyciłem Balmera na keynote przed wejściem, wrzucalem na forum juz jest w temacie kn 2010
Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:26
Napisano 06 kwietnia 2010 - 08:39

Napisano 06 kwietnia 2010 - 09:48
Napisano 06 kwietnia 2010 - 09:52
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:04
ICD's Tegra 2-powered Gemini is the most feature-complete tablet we've seen yet -- Engadget
Tegra2, możliwości rozbudowy pojemności pamięci, dwie kamerki, 2x lepsza bateria, w dodatku wymienna, porty USB, odtwarzanie filmów HD, głośniki stereo. Wystarczy popatrzeć na tabele porównawczą, aby nie mieć wątpliwości co jest lepsze:

W tym momencie Apple wygrywa tylko marką i designem. Jest smutne, że w iPadzie nie ma tych funkcji co w urządzeniu powyżej, a powinny być. Niestety szykuje się powtórka z rozrywki, tzn nowy produkt i dopiero 3-4 generacja po kilku latach tym czym być powinna 1G. Historia ta miała miejsce choćby z iPhonem.
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:10
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:21
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:23
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:38
Cytat
To zdaje się dopiero zapowiedź i jeszcze nie ma w sklepach, ale szykuje się obiecująco, bo to nie tylko ma bardzo dobry hardware, ale też obiecujący i sprawdzony uznany już soft Android. Oczywiście piszę o ICD Gemini, a nie tym Pixel Qi.
Bardziej chciałem pokazać złą moim zdaniem (dla konsumentów) politykę Apple celowego wprowadzania produktów z oczywistymi brakami i nadrabiania tych braków ładnym designem. Za rok iPad wyjdzie z kamerą, będzie kolejna "wielka rewolucja", za 2 lata kolejny iPad z 128GB pamięci i znów "wielkie halo". Konkurencja tym różni się od Apple, że wprowadza na bieżąco większość nowinek technologicznych, Apple zaś kieruje się tu sobie tylko znaną logiką. Przyznasz, że fajnie byłoby zobaczyć iPada z kamerką, USB, slotem kart pamięci, softem dającym nieco więcej możliwości. Jak myślisz czemu tak się nie stało?
Problem jest taki, że iPad już jest, a Ty dyskutujesz wklejając tabelki dotyczące urządzeń, których jeszcze nie ma i traktujesz te tabele jak rzeczywistość. Tabelki udowadniają wyższość nieistniejących urządzeń nad iPadem i traktujesz to jako dowód.
Przecież to bez sensu.
Tabelkę łatwo zrobić. Mogę zrobić tabelkę w której moje funkcje to chodzenie po wodzie, latanie, przemiana wody w browar itd. I co z tego?
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:47
Cytat
Jest to nieuczciwe postawienie sprawy. Gdyby iśc tym torem należałoby zakazać dyskutowania o iPadzie przed 3 kwietnia, bo co z tego, że Steve pokazał, co z tego że znane były możliwości, skoro nie było w sklepach... Tymczasem na grubo przed premierą słychać było podniecanie się tym urządzeniem. Patrzę na datę twojego tematu 30 marzec, a więc uznałeś wypowiedziałeś się o rzekomej "rewolucyjności iPada" na podstawie jego specyfikacji właśnie, bo nie było go jeszcze wtedy na rynku. Tymczasem denerwuje cie podobne traktowanie produktów konkurencji... Nonsens.Problem jest taki, że iPad już jest, a Ty dyskutujesz wklejając tabelki dotyczące urządzeń, których jeszcze nie ma i traktujesz te tabele jak rzeczywistość. Tabelki udowadniają wyższość nieistniejących urządzeń nad iPadem i traktujesz to jako dowód.
Przecież to bez sensu.
Tabelkę łatwo zrobić. Mogę zrobić tabelkę w której moje funkcje to chodzenie po wodzie, latanie, przemiana wody w browar itd. I co z tego?
ICD Gemini tabelka nie jest wzięta z księżyca, tylko jest to rzeczywista specyfikacja urządzenia, które wkrótce ma pojawić się na rynku. Sprowadzasz specyfikację do nic nie znaczącego faktu, tymczasem jest to bardzo znaczące i wręcz decydujące o walorach urządzenia. To jak ostatecznie będzie się z niego korzystało, przekonamy się w przyszłości, tak jak teraz następuje rewizja podniecania się iPadem, natomiast patrząc po specyfikacji, ale też OS Android, rysuje się to bardzo obiecująco, choć oczywiście wszystko może się zdarzyć. Wg mnie jednak może to być realny iPad killer, z którym Apple wygrać może wyłącznie swoją propagandą marketingową i siłą zaufania do marki, bo niestety niczym innym i bardzo ubolewam nad tym faktem.
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:52
Napisano 06 kwietnia 2010 - 10:57
Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:09
Nie ma miliona funkcji i co? Pierwszego iPhone porównywali do cegły, iPada niech porównają do kamiennej tablicy. I tak będzie o niebo milszy w używaniu niż te wszystkie mega hiper cuda z 10GHz, 10GB ram etc etc.
Każdy kolejny będzie wielce obwieszczany iKillerem a tak na prawdę nikt go nie kupi, a jak kupi, to i tak stwierdzi, że mimo wszystko na iPadzie to było milsze, a to było fajniejsze, a to fajniej rozwiązane... i wyjdzie na koniec, że jednak jest lepszy.
Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:15
Cytat
Cóż, chciałbym, aby tak było, ale to tylko życzeniowe mrzonki. O ile widziałem rewolucyjność podczas premiery iPhona w 2007r, o tyle nic rewolucyjnego w iPadzie nie widzę. Widzę w nim urządzenie ładne, zgrabne, wykonane z porządnej jakości materiałów, mające potencjał do stania się czymś więcej niż tylko pseudo-tabletem z mnóstwem ograniczeń i braków. Jest to na chwilę obecną coś lepszego niż iPod touch, ale jeszcze nie to na co myślę większość osób czekało.
Naprawdę brak mi już argumentów, skończyły się te sensowne, więc nie będę tworzył nowych, wyssanych z palca. :roll:
---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 12:31 ----
Cytat
po tym co zobaczyłem na tym filmiku, szczerze mam w (_!_) te ramy i procesory jeżeli to ma działać tak jak było pokazane. Dotyk działa jak w palmtopie z 2000 roku klikasz po parę razy żeby zaskoczył. Myślę, że dla innych (tak jak dla mnie) liczy się funkcjonalność jaką właśnie posiada produkt apple. Niech pokażą jak radzi sobie ze zdjęciami, ciekawe jaką ma jakość odtwarzania muzyki, jak da się przeglądać www (flash nie jest tutaj argumentem) ja osobiście po zmacaniu iphona nie wrócę do telefonu nokii jako narzędzia w którym można pooglądać strony i posłuchać muzyki. Co z tego ze seria N ma ramu więcej i lepsze procesory jak korzystanie z tego przyczynia się to nerwicy:)
Ten tekst chyba najbardziej prezentuje mój punkt widzenia, z myślą o którym założyłem ten temat. Fakty. Widzę, że w internetowej rzeczywistości często są one zastępowane wirtualnymi światami. Dzięki!
Pozdrawiam
Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:34

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:34
Cytat
Nie przesadzaj, jakie 10GHz... Nikt nie oczekuje cudów, choćby taki miły dodatek jak kamerka, czy nieco więcej wewnętrznej pamięci + slot SD i już byłoby znacznie fajniej i mniejsze powstałoby wrażenie, że Steve zwyczajnie cwaniakuje.Ja się zgadzam z thozo. iPad ma dopracowany, szybki, intuicyjny, działający interfejs, z genialnym dotykiem.
Nie ma miliona funkcji i co? Pierwszego iPhone porównywali do cegły, iPada niech porównają do kamiennej tablicy. I tak będzie o niebo milszy w używaniu niż te wszystkie mega hiper cuda z 10GHz, 10GB ram etc etc.
Każdy kolejny będzie wielce obwieszczany iKillerem a tak na prawdę nikt go nie kupi, a jak kupi, to i tak stwierdzi, że mimo wszystko na iPadzie to było milsze, a to było fajniejsze, a to fajniej rozwiązane... i wyjdzie na koniec, że jednak jest lepszy.
Poruszyłeś istotny problem konkurencji, mianowicie posiada ona produkty znacznie lepsze hardware'owo, to co u nich kuleje to soft. U Apple jest dokładnie na odwrót, dają słaby sprzęt i nadrabiają softem i designem. Dopóki konkurencja nie zrobi softu z fajerwerkami, prostego, ładnego i intuicyjnego, dopóty będzie to funkcjonowało jak dotychczas. Na szczęscie jednak konkurencja zaczyna już deptać Apple po pięcie, mam tu na myśli system Android. Może nie jest to jeszcze OS-X killer, ale są na dobrej drodze.
Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:43
Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:00
Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:05
Cytat
Dopóki panuje wolność myśli w Internecie i jest to forum otwarte doputy tak będzie. Systemy ustrojowe Ci się pomyliły. Tu nie ma systemu na zasadzie "myślisz inaczej, nie wolno ci tego wyrazić!". I oby nigdy nie było.Autor wysnuł teże, którą w miarę sensownie umotywował i zaznaczył jak to widzi i co mu się wydaje. Tymczasem masa luda zbiegła się i próbuje mu udowodnić, że nie ma racji, bo oni myślą inaczej.
Uważam, że w sposób sensowny i logiczny uargumentowałem moje stanowisko nt. iPada. Co więcej, ci co uważnie śledzą ten temat wiedzą, że pod pewnymi względami produkt ten mi się bardzo podoba, jednak nie zamierzam pozostawać obojętnym na sztuczne ograniczenia jakie wprowadza Jobs ilekroć wypuszcza jakiś nowy produkt na rynek. Masz prawo się ze mną zgadzać lub nie, ale chęć i zapędy zamykania komuś ust tylko dlatego, że ma inne zdanie jest już zwykłym chamstwem, coby dosadniej tego nie ująć...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych