Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#326 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 listopada 2011 - 08:44

Okazało się, że trzeba było tak

Bank Account Number: [bez PL, sam numer konta]****4919

IBAN: ****4919 (tu już normalnie z PL)

#327 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 15:14

Hej Mam problem przy dodawaniu certyfikatu do keychain'a. Gdy otwieram(2x klikam) na ściągnięty certyfikat to on sie dodaje ale nie tworzy się żaden klucz(prywatny/publiczny) W Xcode załadowałem profil ale nie widzi on prawidłowego certyfikatu/klucza prywatnego. Nie wiem dlaczego ten klucz sie nie tworzy. Pomoze ktos? Robie to na Lionie, xcode 4.2.1

#328 O-B-O

O-B-O
  • 19 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 grudnia 2011 - 14:00

Szybki update odnośnie konta developerskiego dla firmy, która jest jednoosobową działalnością gospodarczą.

Udało się i przyjeli moje EDG (oraz drugie z naniesionymi informacjami - szczegóły tuta: [URL="http://myapple.pl/dla-deweloperow/131419-konto-deweloperskie-zakladanie-uzywanie-31.html#post1741852"]konto-deweloperskie-zakladanie-uzywanie by o-b-o[/URL] )

Co prawda musiałem i to przesłać 2 razy (bez nowego Enrollment ID), gdyż za pierwszym razem było dla nich nieczytelne. Potem czekałem tydzień na odpowiedź, pogoniłem ich mailem, po 2 dniach zadzwoniła Pani mówiąc, że jest ok, opłaciłem składkę i sprawa została domknięta.

Tak więc dziś będę przechodził z konta indywidualnego na firmowe :)

Pozdrawiam i życzę powodzenia tym, którzy będą musieli się zmierzyć z biurokracją Apple'a.

#329 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 grudnia 2011 - 23:22

Czyli zgodnie z tym co napisałem wcześniej, trzeba wytrwałości, bo Apple EDG przyjmuje.

#330 Marcin N

Marcin N
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 grudnia 2011 - 20:34

Ok czyli jak widać da się założyć konto firmowe z EDG. Pytanie teraz: jak wygląda sprawa z nazwą? Bo rozumiem, że nie da się założyć jednoosobowej działalności o nazwie bez własnego imienia i nazwiska. Ale jako firma w iTunes możemy widnieć z nazwą jaką chcemy? Jedynie pełna nazwa z imieniem i nazwiskiem ma być pokazywana na fakturach? A może lepiej od razu założyć spółkę? Drugie pytanko: pisane było o koncie bankowym USD. Czy tak samo jak w przypadku konta EURO prowizje bankowe nie są pobierane, macie już jakieś doświadczenia? W moim przypadku byłoby to lepsze, gdyż zamierzam również oferować inne usługi, głównie na rynku amerykańskim i kasę będę dostawać w dolarach. Trzecia sprawa (trochę odbiegająca): czy wiecie jak szeroki może być zakres usług jednoosobowej działalności? Generalnie chciałbym mieć 3-4 marki pod jedną firmą, każda zajmująca się inną rzeczą - aplikacje mobilne, marketing internetowy, projektowanie stron itd. Czy praktykujecie taką działalność? Nie chcę aby jedna firma była kojarzona ze wszystkim, więc tworzę oddzielne marki i strony dla każdej niszy. Wielkie dzięki za pomoc!

#331 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 grudnia 2011 - 10:50

Marcin, moja firma widnieje w iTunes jako nazwa bez imienia i nazwiska i nie ma problemu. Niektóre faktury mam również z samą skróconą nazwą firmy (czyli ta bez imienia i nazwiska) i też jest ok. Co do zakresu usług... ja nie mogę robić tylko tych usług, które wymagają licencji lub opłat. Moje EDG ma 2 strony wymienionego zakresu. To co zamierzasz robić to normalka. Kto na dzisiaj z jednoosobowej działalności przeżyje robiąc tylko jedną rzecz? U mnie np. sklep apple jest dodatkiem, bo aktualnie zakupy opiewają na ok. 10k miesięcznie - czyli 2-3 komputery. Marża Apple 5% czyli 500zł - to nawet na zus nie starcza. Reszta to właśnie projekty stron, aplikacje web i iOS ostatnio, naprawy maczków itp. Pod jedną z marek sprzedaję nawet jakieś drewniane badziewie. Także, spokojnie możesz w zakres wpisać prawie wszystko.

#332 pineska

pineska
  • 37 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 18:03

Problem z kontraktem iAd

Witam
mam problem z "podpisaniem" umowy iAd w iTunes Connect. Gdy chce ustawić "bank info" i daje "save" wyskakuje mi błąd "You must make a change in order to Save."

Dołączona grafika

Zaznaczam że nie edytuję tylko ustawiam po raz pierwszy. "Current bank account" jest ponieważ skonfigurowałem go już dla płatnych aplikacji.

czy do iAd nie moge użyć tego samego konta bankowego co do płatnych aplikacji? Proszę o pomoc:)

Pozdrawiam:)

#333 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 17:58

Witam W niedługim czasie planuję rejestrowanie indywidualnego konta deweloperskiego na Polskę i wysyłanie swoich aplikacji do AppStore. Starałem się znaleźć jak najwięcej informacji na forum, jednak cały czas mam kilka wątpliwości, za których wyjaśnienie byłbym bardzo wdzięczny. :) Jak rozumiem, od września rejestrowanie konta odbywa się całkowicie za pośrednictwem internetu (bez zabawy z faxowaniem dokumentów do USA), płatność przez AOS. Poza tym, jak wygląda kwestia rozliczeń podatkowych? Jak powiadomić nasze państwo o moich przychodach na konto? W przypadku, gdy nie przekraczają kwoty ok. tysiąca złotych, wystarczy wspomnienie o nich w corocznym rozliczeniu PIT? Jeśli tak, w którym miejscu? Jestem trochę niezorientowany, jeśli chodzi o formalności. Jeśli ktoś już udzielił dokładnej odpowiedzi na moje pytania, proszę o wskazanie danego postu. Pozdrawiam, A.G.

#334 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 10 stycznia 2012 - 18:41

Akurat kwestia podatkowa jest omówiona w tym wątku, i jeszcze jednym na tym podforum dość dokładnie, (mój post z odpowiedzią na to pytanie.)
Generalnie - wysokość zarobków nie ma znaczenia, zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej, masz obowiązek rejestracji działalności, jeżeli ma ona charakter cykliczny. Dla Urzędu Skarbowego comiesięczne przelewy będą dowodem takiego charakteru, więc jak zaczniesz zarabiać powinieneś się rejestrować.

Co do miejsca w PIT, to już zależy od formularza, każdy ma taką rubrykę jak "inne dochody" i tam to wpisujesz.
Co do formy elektronicznej, to tylko częściowo prawda. Płaci się przez internet, ale skany dokumentów trzeba ciągle przesyłać na faks. Niestety nie pamiętam, co jest wymagane od osoby fizycznej (sam mam działalność firmową).

#335 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 11 stycznia 2012 - 17:35

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Mam nadzieję, że informacje o wymaganych dokumentach zostaną mi przekazane przez Apple w procesie rejestracji. edit: Czy Apple wysyła do nas i do US pit 11 i czy opłata za dostęp do appstore jest w nim rozliczana jako koszta poniesione przez nas i są odliczane od dochodów? Pzdr

#336 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 11:12

Zdaje się, że edycja nie odnawia tematu, więc dodaję posta z ponowionym zapytaniem: Czy Apple wysyła do nas i do US pit 11 i czy opłata za dostęp do appstore jest w nim rozliczana jako koszta poniesione przez nas i są odliczane od dochodów? Pozdrawiam

#337 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 12:17

Apple nie wystawia PITów, musisz sobie sam wyliczyć ile zarobiłleś. Co do drugiego pytania, tak jak pisałem, de facto należało by założyć działalność gospodarczą, a wtedy będziesz miał możliwość odliczać koszty. W przypadku rozliczania tego na PIT nie ma takiej możliwości.

#338 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 12:40

W takim razie jakimi dokumentami uzasadniam obecność tych przychodów? W przypadku pit-11 pracodawca wysyła dokument do us i do mnie, jaki jest odpowiednik w tym przypadku? Jeśli nie dostarczę us żadnego dokumentu, zjedzą mnie przecież. Nie mogę wpisać sobie w rubryce "Inne" kwoty i uzasadnienia "Sporadyczna sprzedaż aplikacji w Apple AppStore".

#339 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 19:35

Najlepiej umową z Apple i wyciągiem bankowym. Co do PITa-11, to prędzej Apple zabroniłoby się Polakom rejestrować jako deweloperzy, niż realizowało wytyczne naszego chorego prawa.

#340 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 20:19

Napisałem maila do Apple z zapytaniem o informacje na temat rozliczeń i PITa-11. Nie spodziewam się otrzymania jasnej odpowiedzi, dlatego też jutro zadzwonię do swojego urzędu skarbowego i wypytam dokładnie u źródła (również o metodę na umowę + wyciąg). Jeśli dowiem się czegoś ciekawego, podzielę się. Dziękuję za dotychczasową pomoc :) A.G. PS: Jeśli wyciąg to tylko z danych przelewów, nie całego obrotu? Jakoś nie mam ochoty zachęcać US do wglądu w moje prywatne finanse..

#341 clondike

clondike
  • 59 postów
  • SkądBiałystok, PL

Napisano 12 stycznia 2012 - 22:09

Hm, właściwie jako osoba prywatna masz możliwość wypisywania rachunków do umów zawartych zgodnie z kodeksem cywilnym ;-) czyli np. do zlecenia czy też umowy o dzieło. Może zapytaj, czy czymś takim urząd byłby ukontentowany? Oczywiście, pewnie nikt po stronie Apple by nie potrzebował takiego papieru, podobnie, jak nie potrzebuje oryginałów faktur VAT. Co do wyciągów - załóż oddzielny rachunek (a US i tak może zajrzeć w to, co masz w banku ;-))

#342 Tony777

Tony777
  • 7 postów

Napisano 13 stycznia 2012 - 16:17

UWAGA! Przedstawiam tutaj oficjalne informacje od Apple i Urzędu Skarbowego, chyba najpełniejsze jakie można uzyskać. Poniższe dotyczy osób prywatnych bez działalności gospodarczej: Umowa, którą podpisujemy z Apple jest rodzajem umowy o dzieło, jednak Apple nie zapewnia PITu-11. Wg. umowy Apple staje się wyłącznym pośrednikiem sprzedaży naszych aplikacji. Od Apple otrzymujemy przez iTunes Connect comiesięczne raporty finansowe. Jednakże, jeśli nie mamy zarejestrowanej działalności gospodarczej Urząd Skarbowy zupełnie nie interesuje się szczegółami tej umowy, gdyż pieniądze, które nie są potwierdzone wystawieniem PITu-11 podpadają tutaj pod "działalność wykonywaną osobiście", której zasady rozliczania są następujące: Podatek wysokości 18% dochodu należy uiścić do dnia 20 następnego miesiąca od otrzymania przelewu od Apple. W zeznaniu rocznym w PIT-36 w polu "Działalność wykonywana osobiście" należy wpisać sumę rocznych dochodów. Nie ma potrzeby załączania żadnych dokumentów, jednak w każdej chwili Urząd Skarbowy może o takowe poprosić, wtedy należy dysponować umową z Apple i wyciągiem konta bankowego (jedna rzeczy, której nie jestem pewien - być może zamiast wyciągu wystarczy wydrukowanie zeznań dochodowych z iTunes Connect). Szczegóły rozliczania oraz innych wyżej wymienionych procesów znajdują się tutaj: Ustawa o podatkch dochodowych osób fizycznych art. 44 ust. 1a, 3a; art 13 ust 1 (bodajże uskok 8). Dziękuję za wcześniejszą pomoc, mam nadzieję, że przysłużyłem się teraz innym, pogrążonym w niewiedzy osobom. Wszystkie informacje czerpałem z kontaktu mailowego z wydziałem podatkowym Apple oraz rozmową telefoniczną z Ministerstwem Finansów pod numerem 0-801-055-055. Pozdrawiam, A.G.

#343 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 stycznia 2012 - 08:17

Tony, wielkie dzięki!

#344 Bananera

Bananera
  • 216 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 stycznia 2012 - 16:04

@Tony: Jak zawitasz do Szczecina to za ten post stawiam Ci piwo :)

#345 stefdeath

stefdeath
  • 1 postów

Napisano 16 stycznia 2012 - 17:24

Witam Przebijałem się dziś przez cały dzień przez 35 stron tego tematu jednak mam już straszny mętlik w głowie od natłoku informacji i problemów. Może mi ktoś łopatologicznie powiedzieć jakie konto bankowe najbardziej się opłaca teraz założyć - konto na które będą wpływały dochody ze sprzedaży gier w appstorze. Było pisane o kontach w USD, Euro, PLN ?- jak to wygląda na obecną chwilę ?

#346 uho

uho
  • 207 postów
  • SkądŁuków, PL

Napisano 17 stycznia 2012 - 09:55

Jak będziesz miał w PLN, to podczas przelewu od Apple, będą one przewalutowywane, a jak w EUR to podczas twojego przelewu z konta na konto w PLN.

#347 betrax

betrax
  • 90 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2012 - 20:20

Czy jest jakaś możliwość zapłacenia za program Deweloperski w euro lub dolarach? Przez dwa zatwierdzałem wszystko na amerykańskiej stronie, z karty zabierali 100$ z przewalutowanego konta w zł po normalnym kursie. Teraz przekierowuje mnie na polską stronę i widzę, że dopłacam ponad 50zł do normalnego kursu, a nawet 50 zł piechotą nie chodzi, więc wolałbym zapłacić już z konta walutowego ;)

#348 izdum

izdum
  • 135 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 14:22

Hej, mam taka informacje przy zakladce Contracts, Tax, and Banking "Our records indicate that your banking information is incomplete. Please access your banking information and update as necessary." konto posiadam w mbanku, wydaje mi sie ze wszystkie dane wprowadzilem poprawnie, jedyne co to ze w swoim imieniu posiadam polskie znaki natomiast w zakladce posiadacz rachunku wprowadzam bez ale inaczej sie nie da. Ktos wie jaka moze byc przyczyna takie informacji?

#349 Jurek81

Jurek81
  • 1 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 22:43

Witam wszystkich,

Przejrzałem wątek dość dokładnie i wynika z niego, że udało się kilku osobom zarejestrować w programie Appla na podstawie EDG. Czy ktoś może potwierdzić że to do przejścia? Ja niestety otrzymałem taką wiadomość...

In reviewing your enrollment and documentation provided, I have discovered that you are registered as a sole proprietor. Our company program is available for Corporations and Limited Liability Companies/Partnerships (Sp. z.o.o.) As of this time, Apple does not provide an option for sole proprietors in the company program.

Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł jak to przejść to będę wdzięczny za pomoc. Może ktoś wie od kiedy EDG nie przechodzi?

#350 Marcin N

Marcin N
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lutego 2012 - 19:42

Dołączam się do pytania Jurek81, ponieważ w niedalekiej przyszłości również będę się rejestrował na podstawie EDG. BTW: ktoś może da mały update odnośnie używania konta walutowego przy przelewach od Apple? Nie wiem gdzie założyć rachunek firmowy, a to może o tym zadecydować (waham się pomiędzy mBank oraz Idea Bank - tutaj np. nie ma kont walutowych, ew Millenium). Polecacie któryś? Dzięki!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych