Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#276 gzajac

gzajac
  • 47 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 października 2011 - 19:20

Ktoś już kupywał przez polski Apple Store ? Właśnie zobaczyłem, że dodali iOS Dev Program, chcę się tylko upewnić, czy wszystko działa poprawnie po zakupie :P

3 dni temu płaciłem za dostęp do programu poprzez Apple Store PL. Konto było w pełni aktywne po około 3 godzinach od dokonania płatności. Jedynie dostęp do iTunesConnect był możliwy dopiero po około 30 godzinach - przychodzi osobny email z informacją że aktywacja jest dokonana.

Pozdrawiam,
Grzesiek

#277 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 października 2011 - 20:15

3 dni temu płaciłem za dostęp do programu poprzez Apple Store PL. Konto było w pełni aktywne po około 3 godzinach od dokonania płatności. Jedynie dostęp do iTunesConnect był możliwy dopiero po około 30 godzinach - przychodzi osobny email z informacją że aktywacja jest dokonana.

Pozdrawiam,
Grzesiek

OK, dzięki za info !

Nareszczie można kupić to konto normalnie :D

#278 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 października 2011 - 15:31

Właśnie ćwiczę się z kontem dev, przy czym aktualnie wyświetla się jedynie

Extract from the Commercial Register (KRS)

Mam nadzieję, że jednak EDG przyjmą bez problemu.

Jeśli ktoś nie ma faksu to jest też możliwość wysyłki faksu zupełnie za darmo: Send a Fax for Free – Try Online Faxing with MyFax.com

Co do problemów poruszanych przez wszystkie poprzednie strony, najczęściej przewija się płatność. Aktualnie jest oczywiście 379zł, co z vatem jest tak naprawdę mniejszą opłatą niż $99.
Jeśli chodzi o kartę to mogę spokojnie doradzić założenie konta inteligo. Po pierwsze ich kartą od zawsze można płacić za granicą (w mBanku jest różnie - czasem trzeba odblokować takie płatności), co sprawdziłem płacąc za międzynarodowe zakupy towaru na sklep (zakupy z UK, FR i HK bez problemu). Po drugie mBank nałożył jakieś opłaty, co w inteligo nigdy nie istniało (warunkiem jest saldo powyżej 100zł [średnia miesięczna], co raczej nie jest wyzwaniem).

#279 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 października 2011 - 15:32

Thank you for submitting the information we requested ... We will provide you with details about the next steps once we have processed your updated documentation.

Może się uda;)

#280 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 23 października 2011 - 12:22

Hmmm, nie da się już jak kiedyś zapłacić w dolarach? :/

#281 mog

mog
  • 278 postów

Napisano 23 października 2011 - 19:07

Chyba się da, dlaczego miałoby się nie dać?

#282 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 października 2011 - 11:50

A dlaczego miałoby się dać? Jesteś zarejestrowany na PL, więc teraz płacisz w naszej walucie. Jak odliczasz vat, to się bardziej opłaca.

#283 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 24 października 2011 - 18:13

Wysyłam pierwszy app i pojawiło się pytanie: What is the company or developer name that you want displayed on the App Store for all of your applications? Jestem zarejestrowany jako individual (z imienia i nazwiska), na innych internetowych forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co można odpowiedzieć na to pytanie. Jedni piszą, że to jest pseudonim artystyczny i można wpisywać co się chce, inni że przy koncie individual koniecznie trzeba wpisać swoje imię i nazwisko. Może ktoś 100%-towo wie co jest prawdą i czy można tu wpisać nickname? Dzięki.

#284 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 24 października 2011 - 19:40

Wpisz co chcesz :)

#285 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 października 2011 - 21:58

To wpisz imię i nazwisko żeby to miało ręce i nogi, bez sensu aby było cokolwiek ;)

#286 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 24 października 2011 - 22:18

Wpisz co chcesz :)

Khm khm, gwoli ścisłości i może innym się przyda, odpowiedź supportu:

Please know that it will be necessary for you to register your individual account's artist name as your own name.

#287 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 24 października 2011 - 22:54

Phi :P Ja i kilkudziesięciu znajomych devów z kontami Indv., mamy wpisane cokolwiek, ale nie imię i nazwisko :P

#288 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 24 października 2011 - 23:09

to ja sam już nie wiem ;-) gdzieś czytałem, ktoś pisał, że Apple wyrywkowo to sprawdza... ale kto wie. mi by osobiście pasowało nie rzucać danymi personalnymi na lewo i prawo...

#289 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2011 - 07:03

Rozbawiła mnie dzisiaj obsługa z Apple EUDev... Nazwa firmy macmall narusza Apple trademark. To tak samo nazwa Macaroni, czy Machines narusza przecież Apple trademark... zgłaszam jeszcze raz licząc na to, że trafię na kogoś normalniejszego.

#290 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 października 2011 - 16:29

zgłosiłem jeszcze raz i dostałem telefon od apple. Niestety słowo "mall" narusza Apple Trademark, nie ze względu na to, że jest zastrzeżone ale dlatego, że narusza... Taka mniej więcej była rozmowa z panią. Ona też była zdziwiona i była u superwizora, który nic rzeczowego nie powiedział.

#291 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 26 października 2011 - 16:59

Mall? A nie Mac?

#292 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2011 - 16:36

No właśnie to mnie najbardziej zaskoczyło. Pani z Apple mi powiedziała, jak firma jest nowa, to żebym zmienił na macmedia, maccomputers, macvision itp., ale że nie może mi zatwierdzić macmall, ze względu na słowo "mall"...

---------- Wpis dodano o 17:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:35 ----------

Także, Apple pokazuje, że rządzi. Nie, dlatego i ponieważ:)
Nawet ich wytyczne ich nie obowiązują, mają prawo do własnych humorów.

#293 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 października 2011 - 16:44

To znaczy, że Apple coś kombinuje z nazwą "mall". Już sprawdziłem domeny "iMall.com"... niestety zajęta. :)

#294 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 października 2011 - 18:08

MacMall jest zastrzeżonym w USA trademarkiem, ztcw to Apple w chwili obecnej nie dopuszcza aplikacji, które w nazwie zawierają zastrzeżony trademark do którego nie masz praw.

#295 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2011 - 18:23

Nie wojtkow. Pani wyraźnie powiedziała, że naruszam Apple Trademark. Dodatkowo wysłali mi maila ze stroną apple gdzie wypisane są zastrzeżone nazwy (oczywiście nie ma tam ani mall, ani macmall).

Także najprawdopodobniej niedługo będą używać "mall" do czegoś.

#296 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 listopada 2011 - 16:26

Sry, nie da się już edytować, więc będzie kolejny post. EDG jest nadal wystarczającym dokumentem bo na działalność Matlosz.pl udało mi się bez problemu założyć konto. Pani zadzwoniła i powiedziała, że wszystko bangla i wysyła już mi maila z follow upem. Tym razem pani była bardzo US (żaden raszjan inglisz), bo ledwie nadążałem ze zrozumieniem.

#297 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 15 listopada 2011 - 13:13

Jesli EDG wystarcza to mnie pocieszyles. Jestem wlasnie na etapie zakladania konta "firmowego", specjalnie zalozylem w tym celu jednoosobowa dzialalnosc ktora wystartowala w tym miesiacu. Na stronie EDG moge odnalezc swoja firme, wydrukowac odpis itd, niestety nie mam wciaz wpisu KRS bo, jak czytalem, "to musi potrwac". Jestem wlasnie na etapie zakladania konta developerskiego na firme, i dostalem maila z prosba o podeslanie stosownych dokumentow. Wiedzialem z tego watku ze taki mail nadejdzie, wiec wydrukowalem sobie odpis EDG ze strony, dopisalem swoje dane kontaktowe i przygotowalem do przeslania. Niestety w mailu prosza WYLACZNIE o odpis KRS, nie wspominaja o EDG. I tu jest spory problem, doczytalem ze na wpis do KRS mozna czekac nawet pol roku (!!!). Firma powstala wlasciwie wylacznie z mysla o sprzedazy w Appstore, jesli sie upra na ten KRS i bede musial czekac pol roku to mowiac wprost - "pozamiatane". Sprobuje wyslac EDG, zobaczymy jaki bedzie efekt.

#298 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 14:39

Napisz im, że w Polsce małe firmy nie muszą posiadać KRS. Ode mnie po tak sformułowanie informacji przyjęli sam odpis EDG.

#299 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 15 listopada 2011 - 18:44

Dostałem takie coś:

Please know that we have received your faxed business documents, but they are in an unsupported language. We ask that you fax your documents again, along with a notarized English translation, to +1-408-974-7683.

Zadzwoniłem. Babka powiedziała mi, że raczej trzeba będzie przesłać tłumaczenie, ale sprawdzi co da się zrobić. A co do KRSu wytłumaczyłem jej o co chodzi i chyba skumała:) Zobaczymy. Kazała czekać na kontakt.

P.S. Na info o tym, że potrzebuję tłumaczenie czekałem tydzień:( Ciekawe ile teraz poczekam.

---------- Wpis dodano o 18:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:16 ----------

Właśnie do mnie oddzwoniła. Złe wieści.

Nie przyjmują już Ewidencji Działalności Gospodarczej!!! Musi być KRS!

Jak wypełniałem formularz było właśnie coś napisane, że odpowiedzialność prawną musi ponosić FIRMA, a nie OSOBA. U nas zakładając firmę tak naprawdę firmy nie ma, jest osoba. O to im chodzi.

Jeżeli w ostatnim tygodniu komuś udało się to załatwić inaczej dawać znać!!!

Kazała mi założyć indywidualne i przekształcić w firmowe później. Mam tylko jednego wspólnika także konto dla niego pochłonie tylko 379zł. O spółce się pomyśli później.

POWTARZAM: Jak ktoś to w ostatnim czasie załatwił inaczej to niech daje znać!!!

#300 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 18:48

Parę dni temu Virgin71 pisał, że jemu udało się zarejestrować na EDG. Masz to na samej górze strony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych