Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#301 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 15 listopada 2011 - 19:01

Mi od razu wywalili cały "Enrollment":( Nic już nie mogę zrobić:( Próbować z tym firmowym chyba nie ma sensu. Nie wiadomo za którym razem się uda.

#302 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 15 listopada 2011 - 19:39

Dobrze w takim razie gdyby sie jednoznacznie okreslili co jest potrzebne. Skoro koniecznie musi byc KRS to jakim cudem kolega niecale 2 tygodnie temu zarejestrowal konto na EDG ? Widze ze to zaczyna przypominac rosyjska ruletke, jak masz pecha to chocbys stawal na glowie... No dobrze, powiedzmy ze nie bedzie wyjscia i bede musial zarejestrowac konto "na osobe" zamiast na firme. Jak wtedy wyglada kwestia rozliczen wplat od apple skoro mam zalozona dzialalnosc ? Apple wysyla mi kwote jako dla Grzegorza S, a ja wystawiam fakture jako "Firma X Grzegorz S" ?

#303 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 20:40

Umowa z Apple nie ma nic do twoich rozliczeń w naszym kraju. Masz firmę, wystawiasz fakturę. Proste.

#304 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2011 - 21:57

Ja dopiero co założyłem na EDG. Też dostałem maila, że chcą KRS. Wysłałem EDG. Są jednak pewne istotne aspekty, które sprawiają, że nie przyczepią się do Ciebie. 1. Żeby nie chcieli EDG, wysyłasz im ksero oryginału, nie żaden odpis, czy inne wymysły naszych urzędników. Moje EDG jest na dwie strony, więc liczebność stron nie robi różnicy. 2. Jeśli chcą tłumaczenie, to znaczy, że nie wiedzą gdzie szukać adresu. Trzeba pamiętać o tym, i założyć konto na własne imię i nazwisko (to z EDG, bez polskich znaków!), podać adres, telefon itp. ten sam co w EDG jako miejsce prowadzenia działalności. Powtórzę - jeśli mieszkasz pod innym adresem i działalność prowadzisz pod innym, to i tak wpisz swój adres zgodnie z adresem w EDG. Jeśli adresy są rozbieżne, to najczęściej proszą o tłumaczenie.

#305 O-B-O

O-B-O
  • 19 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 listopada 2011 - 22:48

Prawdopodobnie jestem na tym samym etapie co Dariusz Pietrala. Właśnie zakładam nowe konto developerskie (mam już jedno prywatne) dla potrzeb własnej działalności gospodarczej (jednoosobowej). Mimo, że prosili KRS, to w sobotę wysłałem im faksem EDG (za radami osób piszących w tym wątku) w dwóch kopiach: 1) Oryginał (wydany w 2005 roku) - bez obróbki graficznej 2) Kopię oryginału z naniesionymi (w Gimpie ;) ) informacjami (aby ograniczyć ilość dodatkowych pytań ze strony Apple'a): a) Na samej górze: "Related to Enrollment ID _tu_podałem_przydzielony_mi_numer" B) Troszkę niżej (miałem na to miejsce): "This is the extract form the Business Registry "Ewidencja Działalności Gospodarczej" (EDG) c) Obok imienia i nazwiska oraz adresu siedziby: "There are Polish letters in the first name and city: 'Ł'='L' | "Ó'='O' | 'Ź'='Z'" d) Przy nazwie działalności gospodarczej: "_NAZWA_FIRMY_" _MOJE_IMIE_I_NAZWISKO_ (according to Polish law) = "_NAZWA_FIRMY_" e) Na samym dole: "Main company corporate telephone number: +48 _NUMER_" Dziś dostałem odpowiedź, że dokumenty zostały przyjęte i są poddawane weryfikacji. Całkiem więc możliwe, że za chwilę otrzymam "kopa w d**pę", ale jeśli przejdę dalej, to dam znać.

#306 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 16 listopada 2011 - 00:42

Kurcze, skad macie te oryginaly EDG ? Mnie Pani w urzedzie uraczyla jednostronnicowym druczkiem ktory jak sie okazalo sam moge sobie wydrukowac ze strony, no i tez takie cos poslalem. Efekt jak na razie niewiadomy.

#307 O-B-O

O-B-O
  • 19 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 listopada 2011 - 07:42

Moja działalność gospodarcza została założona w 2005 roku, a wtedy nie było jeszcze takiej informatyzacji w urzędach. Mimo, że mój EDG być może jest w innej postaci niż Twój, to ciągle nie wiadomo, czy Apple go przyjmie. BTW - wczoraj wyczytałem, że istnieje możliwość przekształcenia prywatnego konta deweloperskiego na firmowe, jeśli Apple mnie "uwali", to pomyślę o tym rozwiązaniu

#308 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 08:54

Ja wysłałem oryginał podpisany przez prezydenta miasta Kalisza. Przez telefon wytłumaczyłem co jest co. Miała załatwić. Nic z tego:( Już zaczęliśmy się orientować w zakładaniu spółki. Trzeba będzie się przemęczyć:(

#309 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopada 2011 - 11:24

Dariusz, postępowałeś zgodnie z moimi radami? Załóż konto z podanym adresem tym co w EDG. Załóż nowy enrollment.

---------- Wpis dodano o 11:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:23 ----------

P.S. Ja zakładałem 4 razy nowy enrollment.
1. Polska literka w nazwisku - odrzucono
2. Nazwa MacMall nie została zaakceptowana - odrzucono
3. Nazwa MacMall narusza Apple Trademark (pomimo, że go nie narusza) - odrzucono
4. Na nazwę Matlosz.pl, ze zgodnymi adresami i numerem telefonu - przeszło

#310 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 listopada 2011 - 01:21

Odpisali mi (jak podejrzewam automat) ze dziekuja za podeslanie wymaganych dokumentow. Teraz processing i mam czekac na ciag dalszy. Zobaczymy czy komus z nas uda sie doprowadzic sprawe do szczesliwego konca ;)

#311 gnutek

gnutek
  • 77 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 14:53

Pozwole sobie kontynuować moją opowieść z http://myapple.pl/dl...-firmowe-2.html w tym wątku.

A więc jakiś czas temu próbowałem założyć firmowe konto. Mam prywatne, ale nigdy nie wystawiłem z niego appki, a chciałem mieć dostęp do 100 sub-kont developerskich i możliwość posiadania firmowej nazwy konta zamiast imienia i nazwiska. Posłałem EDG to mi napisali że nie ma tam adresu - mimo że był i to dokładnie taki sam jak w formularzu rejestracyjnym. No to odesłałem im fotke EDG z oznaczeniem "Tu jest adres prywatny i firmowy." Dostałem od nich odpowiedź że mam im tłumaczenie przysięgłe na angielski przesłać. Trochę zazgrzytałem zębami i wykosztowałem się na to tłumaczenie i posłałem.

Wczoraj dostałem info że papiery odebrali i przetwarzają. Dziś zadzwoniła do mnie pani z Californi i powiedziała że firmy jednoosobowe nie mogą mieć firmowego konta, a tylko indywidualne. Poinformowała mnie też, że na indywidualnym koncie jak tylko wyślę do nich appke, będę mógł zmienić nazwę wyświetlaną z imienia i nazwiska na nazwę firmy oraz że w przyszłości jeśli firma się rozwinie będzie możliwość migracji konta indywidualnego na firmowe.

Kiedy próbowałem pani powiedzieć że z rozmów z innymi polskimi devami wynika, że nie było problemów z założeniem na jednosobową działalność gospodarczą normalnego firmowego konta, to stwierdziła że nie wie o czym ja mówie i że jest tak jak ona mi wytłumaczyła.

Tak więc skoro można zmienić wyświetlaną nazwę to pozostało mi opłacić moje konto prywatne i odżałować tylko brak możliwości dodania programistów pod moje konto.

#312 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:20

To nie ma żadnego znaczenia. Mam wszędzie taki sam adres (bo mam firmę w domu zarejestrowaną), nie mam żadnych polskich liter. Chodziło dokładnie o formę działalności. Widocznie polski rynek się powiększył, dokładniej go zbadali i wiedzą na jakich zasadach działają polskie firmy. Chodzi o to, że firma to musi być firma, a nie człowiek tak jak u nas.

#313 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 17 listopada 2011 - 18:52

W zasadzie jesli w wypadku konta indywidualnego mozna zmienic widniejaca nazwe z imienia i nazwiska na nazwe jednosobowej firmy to w zasadzie wsio ryba... Pod warunkiem ze naprawde mozna to zrobic, chcialbym aby moje aplikacje podpisane byly jako firma, nie jako osoba prywatna.

#314 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 listopada 2011 - 09:57

Dariusz, nie sądzę żeby zbadali polski rynek, skoro mi zatwierdzili działalność jednoosobową (i to zawieszoną aktualnie), jakiś tydzień, czy też dwa tygodnie temu.

---------- Wpis dodano o 09:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:55 ----------

Może dobrą radą, będzie założenie enrollment na innym AppleID, bo oni mają w historii napisane że odrzucili poprzednią próbę i dlaczego. Wydaje mi się, że warto spróbować - to nic nie kosztuje.

#315 Dariusz Pietrala

Dariusz Pietrala
  • 7 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 13:15

Jakiś czas temu w wymaganych dokumentach był także "wpis do ewidencji", a teraz go nie ma, czyli musieli sprawdzać. Być może trafiłeś na osobę, która o tym nie wie a przerabiała już kiedyś EDG jak jeszcze to uznawali i twój przerobiła automatycznie. Wychodzi na to, że miałeś szczęście, ale nie spełniasz warunków umowy z Apple. Teoretycznie mogą zerwać z tobą umowę w każdej chwili. W umowie jest wyraźnie napisane, że przy koncie firmowym podmiotem odpowiedzialnym nie może być osoba!!! O to tu właśnie chodzi.

#316 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopada 2011 - 12:13

Apple z każdym może zerwać umowę kiedy chce:) Polecam więc utworzenie nowego AppleID. Poza tym osoby które kiedyś założyły dev na EDG, też mogą nagle dostać zerwanie umowy... Apple może wszystko.

#317 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 listopada 2011 - 03:33

Niestety kolega virgin byl chyba jednym z ostatnich szczesciarzy ktorym sie udalo ;) Otrzymalem dzisiaj maila od apple: "We are currently in the process of reviewing your iOS Developer Program enrollment information. After reviewing your faxed documentation; we noticed that the document you sent was not one of the documents we requested. We need to see: - Extract from the Commercial Register (Polish abbreviation: KRS) We ask that you please re-fax the above Document at +1(408)-974-1053 in order for us to continue with your enrollment. If you are unable to provide the requested business documents, we suggest enrolling as an individual." Wyjasnilem w mailu zwrotnym ze podstawa prowadzenia legalnej dzialalnosci jest wpis do EDG, dlatego tez wyslalem wlasnie ten dokument, zas KRS jest malym firmom zbedny wiec i urzedy nie spiesza sie z wpisywaniem podmiotow do tego rejestru. Jesli nie sa w stanie zaakceptowac tej sytuacji zrobie zgodnie z sugestia i zloze kolejne podanie jako osoba prywatna. Jednoczesnie informuje ze aplikacje zamierzam publikowac jako firma S, nie jako osoba Grzegorz S. co wynika z przepisow podatkowych w moim kraju (male naciagniecie prawdy), i jako firma bede wystawial faktury firmie Apple. Zobaczymy co odpowiedza, ale szczerze mowiac nie mam za duzych nadziei. Jestem juz na etapie "niech ten bajzel sie zakonczy", bo trwa to juz jednak za dlugo, i do tego prawdopodobnie skonczy sie niczym. Jesli trzeba bedzie - ok, zarejestruje sie jako osoba prywatna, niech tylko umozliwia mi podpisanie aplikacji publikowanej w appstore nazwa mojej firmy. Grzesiek

#318 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 listopada 2011 - 08:26

ktokolwiek z was zakładał kolejne appleID i próbował na nim nowego enrollment?

#319 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 listopada 2011 - 12:49

No coz, moja sprawa jest zakonczona, dostalem takiego maila: "If you enroll as an individual, your personal name and company name can both appear in the App Store. It is not possible, however, to remove your personal name from the Store. Additionally, please know that we have withdrawn your enrollment in the iOS Developer Program, as you are unable to provide the business documents we require." Nie bede wiecej probowal. Moze za 3 czy 4 razem by sie udalo, ale w sumie moglo by to zajac kilka miesiecy bez gwarancji powodzenia. Wobec tego postanwilem zglosic sie jako "individual" i probowac przeksztalcic konto prywatne w firmowe za kilka miesiecy gdy juz urzedy laskawie wpisza mnie do KRS. Grzesiek

#320 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 listopada 2011 - 16:05

sigreg, szybko się poddajesz. Mi cztery rozstrzygnięcia zajęły tydzień. Uważam, że było warto, bo później jak odmówią, to już będzie gorzej. Oczywiście 3 razy wysłali mi to samo.

#321 sigreg

sigreg
  • 89 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 listopada 2011 - 16:52

W moim wypadku ten jeden enrollment zajal juz 2 tygodnie...

#322 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 17:13

Ja ma takie pytanie na inny trochę temat. Ile w waszym wypadku zajęło testowanie aplikacji przez Apple (od wysłania do zatwierdzenia)?

#323 TheMoonwalls-c1df9413b1

TheMoonwalls-c1df9413b1
  • 678 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 17:17

Ja ma takie pytanie na inny trochę temat. Ile w waszym wypadku zajęło testowanie aplikacji przez Apple (od wysłania do zatwierdzenia)?

Zależy, od dwóch godzin, do dwóch tygodni :) Średnio licz 10 dni.

#324 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 listopada 2011 - 17:24

W moim wypadku ten jeden enrollment zajal juz 2 tygodnie...

Powiem Ci, że mi pierwszy zajął najwięcej, a później nie czekałem na maila i wysłałem do nich EDG od razu jak dostałem enrollment ID.

Przy pierwszej aplikacji te 10 dni to jak koszmarne wyczekiwanie na pierwszą gwiazdkę.

---------- Wpis dodano o 21:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:12 ----------

Kurcze, Panowie, dostaję ciągle:

Our records indicate that your banking information is incomplete. Please access your banking information and update as necessary.

Uzupełniam dane tak:

Bank Country: Poland
Numer Rozliczeniowy Oddzialu-banku (NROB): 11402004

Bank Name: BRE BANK SA INTERNET BANKING
Bank Account Number: ****4919

Account Holder Name: Mariusz Matłosz

IBAN: ****4919

Confirm IBAN: ****4919
Bank Account Currency: EUR

#325 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 22:40

Zastosowałeś się do tych http://myapple.pl/dl...tml#post1319543 porad?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych