Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
582 odpowiedzi w tym temacie

#251 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 01:04

Wiem, że było to milion razy bo nawet sam kiedyś o tym pisałem :). Jednak nie mam czasu na szukanie bo jutro jeszcze przed robotą rano lecę do banku i wysłać ten świstek faksem. Gdzie mogę znaleźć Apple Developer Program Enrollment ID oraz numer faksu na który mam wysłać papierek z danymi? // Już znalazłem :D

#252 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 16:03

Mam szybkie pytanko. Czy podając "Bank Account Number" muszę poprzedzić mój numer rachunku literami PL?

#253 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 20 sierpnia 2011 - 09:21

Witajcie ;) Ja się tylko tak wstępnie chciałem zapytać: - jeśli nie mam tego magicznego wieku, konto musi być założone na rodzica / prawnego opiekuna, tak? - Konto deweloperskie (to zwykłe za 99$, nie wiem czy są jeszcze jakieś ;) ), obejmuje testowanie bety np. nowych softów, aplikacji internetowych (np. iCloud), etc? Pytam się wstępnie bo i tak wszystko będę zakładał w przyszłym roku, a chcę się tylko dowiedzieć tych rzeczy dla pewności ;)

#254 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 10:24

Mniej więcej zgadza się :). Tylko, że jeśli chcesz płacić tyle kasy tylko dla testowania bety np. nowych softów, aplikacji internetowych (np. iCloud), etc to co to za sens wyrzucać 99$ w błoto? Teraz dużo się dzieje. Są bety, sporo zmian. Ale jak już iOS 5 wyjdzie mamy sezon ogórkowy przynajmniej do prezentacji iPada :P.

#255 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 20 sierpnia 2011 - 20:09

Mniej więcej zgadza się :). Tylko, że jeśli chcesz płacić tyle kasy tylko dla testowania bety np. nowych softów, aplikacji internetowych (np. iCloud), etc to co to za sens wyrzucać 99$ w błoto? Teraz dużo się dzieje. Są bety, sporo zmian. Ale jak już iOS 5 wyjdzie mamy sezon ogórkowy przynajmniej do prezentacji iPada :P.

Heh, prawda - teraz się dzieje, a potem będzie cisza... Ale akurat troszkę od przyszłego roku zmieni się troszeczkę moja sytuacja finansowa i kilka nowych urządzeń z Apple wpadnie na moje biurko (macbook pro 13", ipod touch bodajże już 6g, a troszkę później najnowszy iPad z 3g), a pomyślałem o otwarciu jakiegoś kolejnego apple-bloga i miłoby było gdyby było tam coś o deweloperskich wersjach, etc. A przede wszystkim będę chciał się uczyć programowania na urządzenia z iOS, chociaż szczerze mówiąc nie wiem jak mi to wyjdzie :D.

A właśnie, rozumiem że te 99$ rocznie obowiązuje z pakietem SDK dla iOS, testowaniem bety od apple i możliwością wydawania aplikacji, tak? Tylko że z tego co czytałem troszkę papierków trzeba do Apple wysłać ;)

Aha, i właściwie, ile trwa cały taki proces zakładania konta dev? Z tego co tu czytam to twierdzę że w jeden dzień się tego nie załatwi, i jest dość sporo dokumentów do przesłania do Apple.

#256 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 11:37

O aplikacjach w wersji beta tak naprawde nie mozna mowic, poza specjalnym forum dla deweloperow. Przynajmniej oficjalnie ;) To jest zawarte w umowie jaka podpisujesz wstepujac do programu. Wiec pisanie o tym na blogu jakos niespecjalnie mi tu wyglada :D Oczywiscie jak jest naprawde wszyscy widza... Apple zreszta to tez nie jest specjalnie nie na reke - robi szum. Im wiecej gadania o np. iOS 5 tym lepiej. Z tego co pamietam, wysyla sie jeden dokument - faxem do USA. Reszte zalatwia sie "online" No i trzeba miec karte kredytowa/internetowa co by im zaplacic. I w sumie tyle. Ogolnie nawet tego nie trzeba by robic, gdyby mozna bylo w Polsce dokonywac zakopow w Apple Store Online - wtedy placi sie normalnie karta bez zadnego faxu -> Ale co do tego tylko gdybam - po prostu w niektorych krajach nie trzeba wysylac tego faxu

#257 Moriquendi

Moriquendi
  • 233 postów
  • SkądZamość

Napisano 21 sierpnia 2011 - 13:05

Mam takie pytanie. Mam skończony projekt. Mam Mac'a, ale nie mam konta developera. Natomiast mój kolega wykupił konto developera, ale nie ma mac'a. Czy on może wrzucić ten projekt który mu podeślę bez maca? No i czy ja mogę skompilować aplikację bez Apple ID aby nie była potem odrzucona? //------// I drugie pytanie. Jak otrzymam już dostęp do itunesconnect to już mogę wrzucać do appstore aplikacje? : P

#258 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 13:08

Całość rejestracji zajmuje z faxem 15-20 min. (przynajmniej w moim przypadku), na drugi albo za 2 dni dostajesz potwierdzenie mailem że jesteś developerem i to tyle. Cały proces rejestracji do pikuś, chociaż czytając ten wątek można odnieść odwrotne wrażenie.

#259 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 21 sierpnia 2011 - 13:31

Ok, dzięki za pomoc. @macieks72 masz rację, naczytałem się tutaj i odniosłem wrażenie że taki proces trwa min. tydzień ;)

#260 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 21 sierpnia 2011 - 18:15

Natomiast mój kolega wykupił konto developera, ale nie ma mac'a.

Kolega ma konto deweloperskie apple a nawet nie ma maka... Hm... Ciekawe...

#261 Moriquendi

Moriquendi
  • 233 postów
  • SkądZamość

Napisano 21 sierpnia 2011 - 19:57

up@, oj bo to taka zawiła sytuacja ;-P Ale to jak z tymi moimi pytaniami? : -> Odpowie ktoś? Edit: kolega już sobie załatwił maca:P

#262 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 13 września 2011 - 20:33

Hej panowie, wlasnie niedlugo musze przedluzyc swoje konto deweloperskie i ponownie trzeba wyslac ten faks do USA... Pytanie co mam wpisac w rubryke "Apple Developer Program Enrollment ID" ? Mam przy sobie formularz z zeszlego roku i ID ow jest inne od tego co teraz mi wyswietla Apple na stronce obok nowego formularza ( nazywaja to Company ID ) Trzeba wpisac wiec to z Company ID ? Person ID jest natomiast takie samo jak poprzednio... Ktos pamieta jak to wyglada ? Zalezy mi na szybkiej odpowiedzi bo chcialbym to dzis zalatwic ;) Pozdro!

#263 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 13 września 2011 - 21:16

Patrz strona 7: Konto deweloperskie: zakładanie, używanie

#264 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 13 września 2011 - 21:26

W porzadku, Enrollment ID bylo w przypadku zakladania nowego konta, a w przypadku przedluzania Enrollment ID na tej stronce z formularzem nie ma. Jest za to Company ID.... I to jest wlasnie moj problem ;)

#265 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 14 września 2011 - 21:35

Jak klikniesz na witrynie Apple Developer w link "renew your program" to po wyborze programu pokażą Ci się Twoje CompanyID i PersonID.

#266 softmine

softmine
  • 1 postów

Napisano 15 września 2011 - 14:18

Jako że to mój pierwszy post na forum, na początek witam wszystkich. Planuję założyć konto developerskie i nasunęło mi się jedno pytanie, które chyba jeszcze nie było poruszane w tym wątku. Chciałbym założyć konto firmowe i móc wrzucić sobie w koszty opłatę za rejestrację konta, czyli te 99 USD. Czy za wpłatę Apple wystawi mi jakąś fakturę/rachunek? A jeśli nie to jaki dokument powinienem dostarczyć na potrzeby rozliczeń księgowych? Pozdrawiam

#267 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 15 września 2011 - 15:08

Jak klikniesz na witrynie Apple Developer w link "renew your program" to po wyborze programu pokażą Ci się Twoje CompanyID i PersonID.

Tak, te informacje sie pojawiaja bez problemu, tyle ze w formularzu .pdf widnieje wpis 'enrollment id' Dlatego wydaje mi sie ze trzeba tam jednak wpisac Company ID, jezeli przedluzamy... Wyslalem wlasnie taki faks - mam nadzieje ze to przyjma, bo inaczej w niedziele mi mija termin ;) Troche za pozno sie obudzilem. Chcialem tylko sie upewnic czy jest wlasnie tak? "Enrollment ID' w formularzu = 'Company ID' przy przedluzaniu ?

#268 kriss_pl

kriss_pl
  • 1 postów

Napisano 22 września 2011 - 09:26

Witam wszystkich

Please know that we currently support documents in the following languages : English, French, Italian, German, Spanish, Japanese, Mandarin, and Korean.

As such, we ask that you please reply back with the notarized translation on one of this languages: English, French, Italian, German, Spanish, Japanese, Mandarin, or Korean for further assistance.

Thank you for your interest in our programs.

Best Regards,

Daniela
Apple Developer Support

Teraz mnie dopadła taka informacja, gdy probowałem ich przekonać aby przyjeli moje dokumenty w języku polskim. Czy ktoś może się z tym spotkał?

#269 subzerocool

subzerocool
  • 1 postów

Napisano 22 września 2011 - 10:55

Witam, Mała informacja - nie trzeba już wysyłać faksu z danymi karty płatniczej, zamiast tego jest cywilizowane "Proceed to your country's Apple Online Store to purchase" i cena w złotówkach (aktualnie 379 zł) :)

#270 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 22 września 2011 - 11:39

Kurcze, w zeszłym tygodniu przedłużałem program i musiałem jeszcze wysyłać dane karty faksem. Dobrze, że w końcu zrezygnowali z tego idiotyzmu, to kolejny plus otwarcia Apple Online Store u nas.

#271 kamil.burczyk

kamil.burczyk
  • 57 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2011 - 10:01

Tyle że 99$ do trochę mniej niż 379zł, nawet po doliczeniu kosztów faxu. Eh...

#272 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 23 września 2011 - 12:07

Zapominasz, że w Polsce VAT mamy.

#273 OneMinuteGames

OneMinuteGames
  • 206 postów

Napisano 25 września 2011 - 12:28

A to ciekawe bo jak w zeszlym tygodniu przedluzalem ( i po paru dniach od wyslania faksu nie mialem zadnego odzewu wiec pomyslalem ze moze po otawrciu Apple Online Store da sie juz "w cywilizowany" sposob to zrobic ) -> to jeszcze takiej opcji nie bylo. Na szczescie okazalo sie ze w Apple moj faks przyjeli, acz troche sie guzdrali ( przez 2 dni mialem niewazne konto ) i poszlo normalnie 99$ Ale jak teraz czytam ze sobie przeliczyli 99$ na 379zl to cos nie bardzo to widze... mam placic 100zl wiecej ? Chyba jednak za rok tez posle ten faks ;) Owszem doliczenie VAT'u tutaj rozumiem, ale ci w Apple powinni wziac go na siebie, skoro do tej pory go nie placilem. Chyba ze mi pozwola sie tak obrobic w AppStore ze 70zl w ta czy w ta nie bedzie mi robic roznicy ;) A co do mojego wczesniejszego pytania o formularz do wyslania - Enrollment ID to Company ID przy przedluzaniu - tak jak myslalem.

#274 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 25 września 2011 - 12:38

Bosz - myślałem, że deweloperowi ekonomii nie będę musiał tłumaczyć Cena z AOS = 379 zł Cena fax = 99 USD * 3.3171 * 1.23 = 403,92 Jeżeli chcesz "fax" wliczyć w koszty to też musisz doliczyć VAT (i od razu go odliczyć), VAT z AOS też odliczasz. Będąc VATowcem koniec końców i tak płacisz cenę netto, a ta jest niższa w Apple Online Store.

#275 nielololek

nielololek
  • 706 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 października 2011 - 18:08

Ktoś już kupywał przez polski Apple Store ? Właśnie zobaczyłem, że dodali iOS Dev Program, chcę się tylko upewnić, czy wszystko działa poprawnie po zakupie :P Jak się kupi, to Apple wysyła w ciągu 24H email z kodem aktywacyjnym, tak? Jutro będę kupował, chyba że coś nie wyjdzie ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych