Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lustrzanka cyfrowa

• Please log in to reply
239 replies to this topic

#76 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 10 February 2010 - 01:54

Tak, klisza jest nadal niedościgniona. Tyle że ty myślisz pewnie o "labie" a ja o swojej ciemni, w której mogę oddawać się tradycyjnemu wywoływaniu :)

też sobie machnąłem ciemnie pół roku temu w piwnicy! :D świetna rzecz. jednak fotografia analogowa (ja śmigam starą Prakticą, odziedziczoną po ojcu:) przynajmniej uczy, żeby pomyśleć 2 razy zanim się zrobi jakieś zdjęcie, nie ma przycisku delete...
Przez pierwszy okres zainteresowania fotografią bawiłem się właśnie analogiem i myślę że bardzo dobrze mi to zrobiło:) nie uważam się za jakiegoś prosa, ale pewne nawyki zostały.. Fotografią zajmuje się amatorsko, chociaż czasami chciałoby się jakieś porządne tele:)

pzdr

#77 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 February 2010 - 09:09

Miałeś d200 czy może gadasz tak sobie w pustkę :D Odsyłam do gruntownej literatury, opisującej problem Nikon d200 z filtrem antyaliasingowym. Troszkę wiedzy historycznej nie zaszkodzi.

W reguły nie wdaję się takie dziecięce dyskusje, ale odpowiem Ci. Tak używałem tego aparatu, choć sam fotografuję Canonem. Miał go mój dobry kolega, z którym często jeżdżę to wyprawy fotograficzne. Ale do konkretów, pokaż swoje zdjęcia z tego aparatu, myślę, że będę potrafił powiedzieć skąd Twoje narzekanie. Ja mogę Ci pokazać zdjęcia swoich kolegów, które z pewnością Cię powalą.

#78 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 10 February 2010 - 13:55

W reguły nie wdaję się takie dziecięce dyskusje, ale odpowiem Ci. Tak używałem tego aparatu, choć sam fotografuję Canonem. Miał go mój dobry kolega, z którym często jeżdżę to wyprawy fotograficzne. Ale do konkretów, pokaż swoje zdjęcia z tego aparatu, myślę, że będę potrafił powiedzieć skąd Twoje narzekanie. Ja mogę Ci pokazać zdjęcia swoich kolegów, które z pewnością Cię powalą.

Ja nadal twierdze, ze kolega dvcam mial chyba walniety egzemplarz ;)

#79 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 11 February 2010 - 00:12

Ja mogę Ci pokazać zdjęcia swoich kolegów, które z pewnością Cię powalą.

Kwintesencja "dojrzałej" dyskusji :)

PS. Tata a Marcin powiedział...

#80 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Posted 11 February 2010 - 09:56

Dokladnie. Ogolnie nie wazne jakie forum, jaki system i tak dalej, to rozmowy zawsze koncza sie tego typu pyskowkami. Ciekawi mnie czy autor w ogole jeszcze jest tu obecny.

Osobiscie odnosze wrazenie, ze ludzi wchodza w poszczegolne systemy, tylko po to zeby pozniej wylewac swoje bolaczki.

Pozdrawiam fotografow wszelakich systemow :-)

PS

Moze pokazmy swoje fotki.

#81 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 11 February 2010 - 10:54

Ciekawi mnie czy autor w ogole jeszcze jest tu obecny.

Jest :-P

Przygląda się waszej dyskusji , czeka na sprzęt i wraz z nim zapewne na pytanie/a do Was :D

#82 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2010 - 11:55

Powiedziałem najbardziej treściwie jak można - pokaż swoje zdjęcia, powiem Ci gdzie leży błąd, a dla pokazania możliwości aparatu wyślę Ci zdjęcia innych zrobione takim samym sprzętem. Co tu jest niedojrzałego? Mam wrażenie, że nie masz żadnych argumentów i zmieniasz temat atakując bezpodstawnie.

#83 iPestek

iPestek
  • 564 posts
  • SkądKópertino

Posted 11 February 2010 - 13:20

dvcam jesli mozesz poswiecic troche czasu odpowiedz na moj PM :)

#84 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 February 2010 - 13:38

Co do Nikkora 50/1.8 to faktycznie czasami "opieramy się o ścianę", innymi słowy po prostu jest "za wąski".
Sprawę rozwiązuje 35mm/1.8 też Nikkora, taka sama lub wyższa jakość moim zdaniem i większa funkconalność dzięki szerszemu kątowi.

Pozdrawiam

o dziękuję za podsunięcie pomysłu z tą 35. Chyba zarzucę ku temu oko zwłaszcza że cena nie powala z nóg a jednak obiektyw ten jakby nie patrzeć będzie bardziej uzyteczny (chociaż zniekształcenia są dość spore - koło 2%)

#85 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 11 February 2010 - 14:09

Jest :-P

Przygląda się waszej dyskusji , czeka na sprzęt i wraz z nim zapewne na pytanie/a do Was :D

No to świetnie, ale chyba przegapiłem bo nie wiem na co w końcu dokładnie padł wybór. Możesz przypomnieć?

#86 bejzkik

bejzkik
  • 337 posts
  • Skądsc

Posted 11 February 2010 - 14:28

Wstyd sie przyznać - mam chwilowo tylko kitowy 18-55 II :P podpięty pod d300. Wiem, wiem, brzmi jak herezja

hehe to mnie rozbawilo ponad miare

gryniu musisz zdac sobie sprawe ze tu dyskutuja sami profesjonalisci dla ktorych szklo za 3k to normalka a jesli nie to sie wstydza. ty widze chcesz kupic zestaw za 2k wiec uswiadom sobie ze to nie ta liga. pozniej bedziesz sie frustrowal ze robisz dwa lata na 18-55 bo cie nie stac na nowy obiektyw. tanie body zwykle ma ta wade ze nie wkrecisz do niego starszego manualnego szkla bo po prostu go nie obsluzy. wszystkie te canonowsko nikonowskie fobie znikaja kiedy umiesz robic fotki i znajdziesz w odpowiedniej sytuacji. dlatego poszukaj czegos ze stabilizacja w korpusie i dostepem do starszych szkiel bez af. ja od kilku lat robie takim aparatem zdjecia z wkrecona 50 1.4 i jestem zajebiscie zadowolony. za szklo na allegro dalem 250 zl a sprobuj kupic podobne canonowskie albo nikonowskie

jak dalej bedziesz pytal na takich forach to nabawisz sie kompleksow dlugo przed zakupem bo okaze sie ze wszyscy dookola maja gowniane body za 7k :D

no i na poczatek zapytaj sam siebie czy potrzebujesz lustrzanki, moze wystarczy ci taki sony r1? ;)

#87 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 11 February 2010 - 15:00

No to świetnie, ale chyba przegapiłem bo nie wiem na co w końcu dokładnie padł wybór. Możesz przypomnieć?

Oczywiście , wybór padł na Canona 450D + kit EF 18-55 IS.
Chociaż , kusi mnie 500D i prawdopodobnie na nim pozostanę. Tylko pozostaje jaki obiektyw do niego : i tutaj też zastanawiam się nad kitem jak powyżej , albo nad 18-200 - najbardziej uniwersalny obiektyw ( dobry do wyczucia w jakich przedziałkach gubi ostrość itd i wtedy dokupić obiektyw uzupełniający go ;) ). W sumie oba dobre do początkowej nauki.

gryniu musisz zdac sobie sprawe ze tu dyskutuja sami profesjonalisci dla ktorych szklo za 3k to normalka a jesli nie to sie wstydza. ty widze chcesz kupic zestaw za 2k wiec uswiadom sobie ze to nie ta liga. pozniej bedziesz sie frustrowal ze robisz dwa lata na 18-55 bo cie nie stac na nowy obiektyw. tanie body zwykle ma ta wade ze nie wkrecisz do niego starszego manualnego szkla bo po prostu go nie obsluzy. wszystkie te canonowsko nikonowskie fobie znikaja kiedy umiesz robic fotki i znajdziesz w odpowiedniej sytuacji. dlatego poszukaj czegos ze stabilizacja w korpusie i dostepem do starszych szkiel bez af. ja od kilku lat robie takim aparatem zdjecia z wkrecona 50 1.4 i jestem zajebiscie zadowolony. za szklo na allegro dalem 250 zl a sprobuj kupic podobne canonowskie albo nikonowskie

jak dalej bedziesz pytal na takich forach to nabawisz sie kompleksow dlugo przed zakupem bo okaze sie ze wszyscy dookola maja gowniane body za 7k :D

no i na poczatek zapytaj sam siebie czy potrzebujesz lustrzanki, moze wystarczy ci taki sony r1? ;)

Zdaje sobie z tego sprawę w jaki sposób to tutaj wygląda :D

Czy potrzebuje lustrzanki?
Jestem zdania , że tak. Posiadam kompakt oraz cyfrówkę i nie zadowala mnie jakość zdjęć. Nawet na kompakcie , na manualu wychodzą "takie sobie" zdjęcia.
Nie wiem czemu , ale jakoś nie chcę brać się za sprzęt z "ery kamienia łupanego" :-P

#88 artme

artme
  • 86 posts
  • SkądWarsaw

Posted 11 February 2010 - 15:00

I to swiete slowa.
Lustrzanki ze szklem za 2K to tylko zabieg marketingowy dla tych, co chca "zaczac profesjonalnie" a nie z kompaktami latac ;-)

#89 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 11 February 2010 - 15:09

I to swiete slowa.
Lustrzanki ze szklem za 2K to tylko zabieg marketingowy dla tych, co chca "zaczac profesjonalnie" a nie z kompaktami latac ;-)

Niekoniecznie tak jest.
Bardzo dobra koleżanka operuje Canonem 350D , tylko nie wiem z jakimi szkłami. Ale powodzi jej się...skoro myśli o założeniu firmy itd.
Kompaktem nie zrobisz takich zdjęć ;)

Odsyłam do jej dzieł.

#90 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 11 February 2010 - 16:01

Masz wiele racji. wielu moich kolegów używa canonwskiego 50mm/f1.8 (oczywiście do eosa, z autofokusem i pełną automatyką, jeśli jest potrzebna). taki obiektyw kosztuje 350 zł (nowy, z fakturą vat i gwarancją) i jest rewelacyjny. zajechałem takie 3 sztuki, jednak były wykorzystywane bardzo intensywnie. tak więc masz wiele, ale nie całą rację. czasem lepiej od staroci kupić coś nowego, niewiele droższego.

#91 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 11 February 2010 - 16:02

Oczywiście , wybór padł na Canona 450D + kit EF 18-55 IS.
Chociaż , kusi mnie 500D i prawdopodobnie na nim pozostanę. Tylko pozostaje jaki obiektyw do niego : i tutaj też zastanawiam się nad kitem jak powyżej , albo nad 18-200 - najbardziej uniwersalny obiektyw ( dobry do wyczucia w jakich przedziałkach gubi ostrość itd i wtedy dokupić obiektyw uzupełniający go ;) ). W sumie oba dobre do początkowej nauki. P

Ogolnie mysle ze bardzo dobry wybor do rozpoczecia przygody. IS bardzo sie przyda, ale przy tym 18-55 moze ci brakowac zoom’u, szczegolnie jezeli cos takiego miales w kompakcie. Ten 18-200 jest przypuszczam podobnej jakosci jak ten 18-55 (byc moze ciut gorszy na szerokim koncu), ale problemy na skrajnych zakresach w tego typu szklach to normalka. Przyczpuszam jednak, ze oba bede lepsze od jakosci optyki w kompaktach.

Wybor body to juz kwestia ceny. Teraz wyszedl 550D wiec pewnie ceny pojda w dol.

Nie wiem czemu , ale jakoś nie chcę brać się za sprzęt z "ery kamienia łupanego" :-P

Poczekamy zobaczymy, jak sobie nie wyobrazam zycia bez moich analogow roznego typu. I uwierz, ze szkielka manualne z ‘ery kamienia lupanego’ sa czasem po prostu rewelacyjne. Ja bez mojego ulubionego szkla od Yashica bym sobie nie poradzil w zakresie 50mm, szklo rewelacyjne.

Pozdrawiam.

#92 bejzkik

bejzkik
  • 337 posts
  • Skądsc

Posted 11 February 2010 - 17:48

to prawda. analogowa stajnia to chyba podstawa dla kazdego ubogiego (np dla mnie) fotoamatora z lustrzanka. no ale to twoj wybor. jesli czujesz sie na silach udzwignac koszt przyszlych szkiel to wal w nowosci, bedziesz mial... live prewiev? :) (oczywiscie jest jeszcze kilka zalet)
ewentualnie sprobuj takiej drogi, kup na allegro jakas uzywana lustrzanke i do tego jakies dobre szklo, np manualne. popstrykaj sobie tym zdjecia a potem sprzedaj i kup cos nowego. stracisz na tym niewiele a pewnie sporo sie nauczysz (lub dojdziesz do wniosku ze to jednak nie dla ciebie). czasami warto poczekac

zerknij moze to ci pomoze zlapac ze nie taki diabel straszny, stare body (i to wstydliwej firmy ;) ) 90% robione manualna 50, wywolywane w ligtroomie, zero ps itd itd. to sa zdecydowanie amatorskie zdjecia

Bej Zkik's Photos - monotonix | Facebook
Bej Zkik's Photos - kukulek | Facebook (tutaj jest kilka zdjec z komorki i kamery kompa)

#93 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 February 2010 - 19:05

To tak napisałem asekuracyjnie, bo wiem, że na "poważnych" forach fotograficznych uważają, że body sie psuje od takich obiektywów i zostałbym publicznie zlinczowany ;)
Nie lubie forum przemądrzało-fotograficznych, bo tam uważają, że jak nie masz 24-70 2.8 to nic nie wiesz.;)

18-55 II to tani dobry obiektyw na początek. Później wraz z potrzebami mozna kupic inne, lepsze.
Body musi przede wszystkim dobrze leżeć w ręce. Inaczej nie ma przyjemności z fotografowania.

#94 airacobra

airacobra
  • 155 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 February 2010 - 20:47

Pentax KX. Masz super matrycę i przynajmniej kitowym obiektywem możesz robić zdjęcia, a nie jest tylko zatyczką przeciwkurzową, jak we wspomnianych Nikonach i Canonach.

#95 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 11 February 2010 - 22:52

Pentax KX.
Masz super matrycę i przynajmniej kitowym obiektywem możesz robić zdjęcia, a nie jest tylko zatyczką przeciwkurzową, jak we wspomnianych Nikonach i Canonach.

Kolego Pentax ledwo zipie, stoi w miejscu od kilku dobrych lat i bedzie mial fuksa jak przezyje na rynku jeszcze kilka lat. Poza tym temat nie jest pralnia bolaczek.

Pozdrawiam.

#96 bejzkik

bejzkik
  • 337 posts
  • Skądsc

Posted 11 February 2010 - 22:55

Uderz w stół :)

#97 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 11 February 2010 - 22:59

Uderz w stół :)

No dobra juz sam luzuje :-), po prostu nie lubie 'szpilek w oczy'. hehe, a swoja droga Pentax ma cieplutkie miejsce w moim sercu, gdyz przekonal mnie do lustrzanek cyfrowych :-)

#98 bejzkik

bejzkik
  • 337 posts
  • Skądsc

Posted 11 February 2010 - 23:31

ja jade na k do dzisiaj (nie tylko ale glownie) i zycie jest piekne ;)

#99 dvcam

dvcam
  • 1845 posts
  • SkądLodz

Posted 11 February 2010 - 23:48

Mam wrażenie, że nie masz żadnych argumentów i zmieniasz temat atakując bezpodstawnie.

Widzę, że nadal nic nie zrozumiałeś. Polecam Tobie sprawdzić w słowniku co oznacza słowo "atak" bo raczej dalej mylisz pojęcia ;)

#100 dazz

dazz
  • 62 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 February 2010 - 09:28

Widzę, że nadal nic nie zrozumiałeś. Polecam Tobie sprawdzić w słowniku co oznacza słowo "atak" bo raczej dalej mylisz pojęcia ;)

Hmmm, wyzywanie, że "nic nie zrozumiałeś" itp to nic innego jak atak. Przyzwyczaiłem się już do tego w I-necie, więc nie będę się wciągał w pyskówkę. Jednak twierdzę dalej, unikasz tematu, wymyślasz coś Tacie i Marcinie itp. Rozmawiajmy na temat, pokaż te nieostre zdjęcia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users