No to świetnie, ale chyba przegapiłem bo nie wiem na co w końcu dokładnie padł wybór. Możesz przypomnieć?
Oczywiście , wybór padł na Canona 450D + kit EF 18-55 IS.
Chociaż , kusi mnie 500D i prawdopodobnie na nim pozostanę. Tylko pozostaje jaki obiektyw do niego : i tutaj też zastanawiam się nad kitem jak powyżej , albo nad 18-200 - najbardziej uniwersalny obiektyw ( dobry do wyczucia w jakich przedziałkach gubi ostrość itd i wtedy dokupić obiektyw uzupełniający go

). W sumie oba dobre do początkowej nauki.
gryniu musisz zdac sobie sprawe ze tu dyskutuja sami profesjonalisci dla ktorych szklo za 3k to normalka a jesli nie to sie wstydza. ty widze chcesz kupic zestaw za 2k wiec uswiadom sobie ze to nie ta liga. pozniej bedziesz sie frustrowal ze robisz dwa lata na 18-55 bo cie nie stac na nowy obiektyw. tanie body zwykle ma ta wade ze nie wkrecisz do niego starszego manualnego szkla bo po prostu go nie obsluzy. wszystkie te canonowsko nikonowskie fobie znikaja kiedy umiesz robic fotki i znajdziesz w odpowiedniej sytuacji. dlatego poszukaj czegos ze stabilizacja w korpusie i dostepem do starszych szkiel bez af. ja od kilku lat robie takim aparatem zdjecia z wkrecona 50 1.4 i jestem zajebiscie zadowolony. za szklo na allegro dalem 250 zl a sprobuj kupic podobne canonowskie albo nikonowskie
jak dalej bedziesz pytal na takich forach to nabawisz sie kompleksow dlugo przed zakupem bo okaze sie ze wszyscy dookola maja gowniane body za 7k 
no i na poczatek zapytaj sam siebie czy potrzebujesz lustrzanki, moze wystarczy ci taki sony r1? 
Zdaje sobie z tego sprawę w jaki sposób to tutaj wygląda
Czy potrzebuje lustrzanki?
Jestem zdania , że tak. Posiadam kompakt oraz cyfrówkę i nie zadowala mnie jakość zdjęć. Nawet na kompakcie , na manualu wychodzą "takie sobie" zdjęcia.
Nie wiem czemu , ale jakoś nie chcę brać się za sprzęt z "ery kamienia łupanego" :-P