Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lustrzanka cyfrowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#126 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 15 lutego 2010 - 18:09

Ale ponawiam moje główne pytanie - jak to jest zrobione, że mając matrycę 18 mpix można robić tym zdjęcia też 8 mpix - i czy jakość tego z moimi szkłami EFS 17-18 będzie OK? Bo jak podejrzewam przy 18 mpix może być słabo.

Nie wydaje mi sie, zeby same szkla efs powodowaly problemy. Ogolnie fizyczny rozmiar matrycy jest ten sam, jest upchane tylko wiecej pixeli, wiec tutaj moga byc rozne problemy. I to chyba nie jest szkielko 17-18 a 17-55, ktore jest dokladnie pod tego typu puszki. Osobiscie nie obawialbym sie sie problemow w relacjach szkla efs/puszka.

Tutaj masz przyklady fotek, szklo na pewno jakies efs (chyba 17-85) i fotki sa calkiem przyjemne.

Canon EOS 550D Beta Samples: dpreview review samples: Galleries Slideshow: Digital Photography Review

#127 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 15 lutego 2010 - 18:16

Chyba kamera to jest filmow a nie lustrzanka :-)

Canon 5D II jest już jak RED :)

#128 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 lutego 2010 - 18:18

Tak - literówka, mam EFS 17-85

#129 demarca

demarca
  • 301 postów
  • SkądLegnica

Napisano 15 lutego 2010 - 18:29

Znaczy kanciasty i ze spustem jak ze sterowni silosów? ;)

Ależ się wątek rozwinął... Tytułem luźnej uwagi, kiedyś było o wiele łatwiej z wyborem sprzętu. Wiadomo było, że korpus to takie tylko pudełko na film, a zdjęcia rysuje obiektyw. Teraz to już nie to samo... Szumy, matryce, DX, FX, video ii inne technologiczne cuda. Do tego wypada wymieniać korpus co dwa lata, jak to z komputerami bywa.
W ramach odtrutki odkurzę chyba mojego F100 i załaduję starą poczciwą Velvię :)

#130 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 18:35

Jak RED?

A ogólnie to 5DII cena troche straszy jeszcze, a co ciekawe nikt nie pozybywa sie tych 5D starych jakos. Liczylem na jakies dobre 'second hand' tutaj w UK, a nie ma nic. Eccchh :/

---- Dodano 15-02-2010 o godzinie 17:37 ----

Znaczy kanciasty i ze spustem jak ze sterowni silosów? ;)

Co to ten RED?

Teraz to już nie to samo... Szumy, matryce, DX, FX, video ii inne technologiczne cuda. Do tego wypada wymieniać korpus co dwa lata, jak to z komputerami bywa.

E z ta wymiana to bym sie do konca nie zgodzil. Ja na swoim 40D chyba juz wlasnie drugi rok, lece i nie mam zamiaru go zmieniac. Kupe radochy caly daje :-)

I moze dlatego, ze mam mase analogow to ten Canon nie traci 'na wartosci' w moich oczach :-)

#131 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 15 lutego 2010 - 19:30

Co to ten RED?

Można praktycznie rzec, że system RED / Index

#132 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 15 lutego 2010 - 20:01

mam dylemat nad kupnem lustrzanki.

Na wstępie: nie wiem czy ktoś już pisał na ten temat bo nie chce mi się czytać 14 stron ale co tam ;)
Primo: wg mnie aparat powinno się dobierać do tego co się będzie nim robiło i ew jakie odbitki z tego będą powstawać (o ile w ogóle) - część kompaktów daje już bezproblemowo możliwość robienia odbitek A4,
Secundo: to że lustrzanka jest dobra do wszystkiego to praktycznie mitologia i to kryterium powinno być ostatnie decydujące jeśli w ogóle takim jest,

Zacznij od primo, zastanów się co będziesz robił i pod to wybierz system inaczej nie będziesz zadowolony.

#133 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 15 lutego 2010 - 20:44

Można praktycznie rzec, że system RED / Index

Wow!

---- Dodano 15-02-2010 o godzinie 19:45 ----

Secundo: to że lustrzanka jest dobra do wszystkiego to praktycznie mitologia i to kryterium powinno być ostatnie decydujące jeśli w ogóle takim jest,

Zacznij od primo, zastanów się co będziesz robił i pod to wybierz system inaczej nie będziesz zadowolony.

Absolutnie sie zgadzam.

#134 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 15 lutego 2010 - 21:29

Nie możesz pozwolić żeby takie cacko jak Nikon F100 się kurzył ;) Ty był/jest sprzęt.

#135 szulzykk

szulzykk
  • 131 postów
  • SkądGorzów Wielkopolski, Poland

Napisano 17 lutego 2010 - 15:31

byle nie CANON, propozycja: Pentax K20D tudziez Samsung GX20, uszczelnione maluszki i jak zdjecia robia ;P dalej do autora: Nikon D90 + 18-105, 2x4GB SDHC Ext III + filterek Marumi UV WPC, GRIP za 230zl i masz zestaw ze hoho ;) Jesli Canon 500D to tylko nie z 18-55 !

#136 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 21:20

byle nie CANON, propozycja: Pentax K20D tudziez Samsung GX20, uszczelnione maluszki i jak zdjecia robia ;P dalej do autora:

Nikon D90 + 18-105, 2x4GB SDHC Ext III + filterek Marumi UV WPC, GRIP za 230zl i masz zestaw ze hoho ;) Jesli Canon 500D to tylko nie z 18-55 !

I nikon tez z lustrem 18-105 jest do dupy sam go kupilem dokupilem lampe i odrazu obiektywy podokupowalem bo na tym rewelacji sie nie zrobi swiatlo lipa ze nie stale a ogniskowa (czyli zoom nie jest mi az tak potrzebne)

Polecam obiektywy Sigmy jesli zadrogi to Tamrona.

A jesli chcecie zajebiste swiatlo to kupcie Lustro Leica z Obiektywem Leica i swiatlem 1 !!! Jedyny taki obiektyw na swiecie

#137 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 17 lutego 2010 - 21:55

I nikon tez z lustrem 18-105 jest do dupy sam go kupilem dokupilem lampe i odrazu obiektywy podokupowalem bo na tym rewelacji sie nie zrobi swiatlo lipa ze nie stale a ogniskowa (czyli zoom nie jest mi az tak potrzebne)

Polecam obiektywy Sigmy jesli zadrogi to Tamrona.

A jesli chcecie zajebiste swiatlo to kupcie Lustro Leica z Obiektywem Leica i swiatlem 1 !!! Jedyny taki obiektyw na swiecie

Dołączona grafika

#138 Gość_Waters_*

Gość_Waters_*

Napisano 17 lutego 2010 - 23:06

:-D

#139 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 11:33

iPestek-lepiej bym tego nie ujął:)

#140 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 postów
  • SkądGermany

Napisano 18 lutego 2010 - 23:51

Przed lustrem miałem kompakta i brak takich problemów (były inne oczywiście) i zachciało mi sie jakości zdjęć, hehe. No i mam.
Jak tylko wyjdzie jakiś porządny kompakt na dużej matrycy, najlepiej CMOSowskiej i z w miarę dobrą optyką to chyba powrócę.

mam dokladnie takie przemyslenia, i pokusy...
COOLPIX P100 zapowiada sie ciekawie i ma wyjsc lada dzien
product_details1 - Digital Cameras - COOLPIX - Performance - COOLPIX P100

#141 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 19 lutego 2010 - 14:17

Dołączona grafika

Kolega widze ze znasz temat skoro rece zakladasz... ale ok rozumiem ze jestes madrzejszy od 25 letniego fotografa co mial 3 studia graficzne bo on pisal tego posta w moim imieniu.

Ile miales wtedy lat jak on ciachal fotki na zenitach i innych sprzetach? no wlasnie

Wszedzie pisze ze standardowe obiektywy w du** mozna sobie wsadzic tak samo jak standardowe konfiguracje mackow.

Wiem wiem wy wiecie wszystko lepiej.

Skoro zalamujesz rece i kolega co Cie wspira rozumiem ze robisz na lustrach po 5-8tysiecy...

---- Dodano 19-02-2010 o godzinie 14:20 ----
Nie no pewnie robicie fotki na Hasselbladach albo na Mamyia :) ok rozumiem

#142 Grynek

Grynek
  • 85 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 19 lutego 2010 - 14:46

Witam, Z tego co czytałem, to Kolega zakładający post już wybrał aparat. Czas zakończyć wywody o sprzęcie za grube tysiące, skoro autor wątku dysponuje kwotą ok. 2000. Najważniejsze żeby robił zdjęcia aparatem, który kupi i się uczył a za jakiś czas nie będzie potrzebował pomocy w wyborze sprzętu. Pozdrawiam Użytkowników, którzy mają tylko jasne f2,8 i jeszcze jaśniejsze f1,4 obiektywy w swoim plecaku, torbie:) Kiedyś mam nadzieje zrozumiecie że można zrobić bardzo dobre zdjęcia na obiektywach trochę ciemniejszych i tańszych. Oglądając zdjęcia zwracam największą uwagę na przekaz, treść jaką niesie, i nie oglądam go przy powiększeniu 400% lub większym żeby znaleźć błędy optyczne obiektywu, martwe piksele itd. Pokażcie sprzęt nie obarczony błędami... Pozdrawiam i życzę dużo radości przy fotografowaniu Paweł

#143 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 19 lutego 2010 - 15:22

Kolega widze ze znasz temat skoro rece zakladasz... ale ok rozumiem ze jestes madrzejszy od 25 letniego fotografa co mial 3 studia graficzne bo on pisal tego posta w moim imieniu.

Z całym szacunkiem, nie uważam, że jestem mądrzejszy - ba moja wiedza jest bardzo nikła w temacie technologii (niech lepiej się wypowiedzą inżynierowie ;)), naprawdę nie jestem zainteresowany kto korzysta z twojego profilu na MyApple. Podziwiam kolegę za doświadczenie.

Ile miales wtedy lat jak on ciachal fotki na zenitach i innych sprzetach? no wlasnie

Czy uważasz, że to jest istotne kto ile miał lat kiedy po raz pierwszy sięgnął po aparat? Czy mam rozumieć ,że z góry zakładasz, że nie używałem Zenitów (i nie używam ich do dzisiaj) oraz innych analogowych aparatów?

Wszedzie pisze ze standardowe obiektywy w du** mozna sobie wsadzic tak samo jak standardowe konfiguracje mackow.

Ja się jednak nie zgodzę. Obiektywem kitowym można robić bardzo fajne zdjęcia. Oczywiście w miarę jedzenia apetyt rośnie, komuś nie wystarcza już "światło" f3,5 i jednak stwierdza, że obiektyw nie nadaje się do jego potrzeb, wtedy inwestuje w obiektyw z wyższej półki. Mam standardową konfigurację Maćka i w zupełności wystarczy mi do Lightrooma i edycji skanów TIFFowych 16bit'owych 3200dpi, no ale przecież mogłem kupić Maćka Pro i wypasiony monitor EIZO bo mi tak doradzili koledzy, ale czy jednak potrafiłbym wykorzystać możliwości "tego duetu" do swoich potrzeb? Teraz pewnie tak...

Wiem wiem wy wiecie wszystko lepiej.

Nie twierdzimy lepiej. Sądzimy, że dobrze będzie napisać tu swoje spostrzeżenia i doświadczenia związane ze sprzętem, którego używamy. Mówiąc w sposób: "Canon jest do dupy, bo ja mam Nikona i robi świetne zdjęcia" - zakrawa o fanatazym, infantylność i żenadę. Czy nie uważasz, że o wiele lepiej i poważniej brzmi zdanie: "Miałem Canona, obiektyw taki i taki, nie podobał mi się bokeh, mocna winieta etc. (zauważ, że już mówisz o własnych preferencjach). Sięgnąłem do innego systemu, obiektyw bardzo ładnie rysuje, moim zdaniem oddaje lepszy kontrast (nadal wyrażasz swoją subiektywną opinie) etc. etc. Polecam ci Nikona, spełnił moje oczekiwania co do[...]"

Czy nie uważasz, że drugie zdanie brzmi o wiele poważniej, równocześnie nie jest apodyktyczne i nie robi mętliku w głowie osobie, która prosi o pomoc? Czy nie sądzisz, że wyrażając opinie w ten sposób naświetlasz koledze, jakie konkretne i dokładne problemy napotkałeś z danym obiektywem/aparatem i daje to o wiele bardziej rzetelną informację? Decyzję w ostateczności podejmie autor wątku:)

Skoro zalamujesz rece i kolega co Cie wspira rozumiem ze robisz na lustrach po 5-8tysiecy...

Wydaję mi się, że nie odczytałeś obrazu poprawnie do sytuacji (subiektywne odczucia) i poczułeś się urażony. Jeśli tak to chciałem cię przeprosić i zwrócić uwagę, że obraz (więcej niż tysiąc słów :)) dotyczył bezpośrednio opinii, którą wyraził twój kolega. Uważam, że bardzo niezgrabnie ją ujął, "na dzikusa" (bez urazy), bez konkretnego i treściwego przekazu. Czy uważasz, że można wyciągnąć z niej jakieś dobre rady? Czy sądzisz, iż opinia jest w jakikolwiek profesjonalna, jak na kolegę fotografa przystało? Sądzę, że kolega ma niemałe doświadczenie i mógłby nas zasypać tyloma przydatnymi uwagami, podzielić się tutaj swoimi spostrzeżeniami. Popraw mnie jeśli się mylę :)

Nie no pewnie robicie fotki na Hasselbladach albo na Mamyia :) ok rozumiem

Czy to ma znaczenie czym tak naprawdę fotografujemy? Czuję, że ta opinia trąci nieco frustracją i zawiścią po odpowiedzi na twój post, ale mogę się mylić.

Pozdrawiam

---- Dodano 19-02-2010 o godzinie 15:26 ----

Witam,
Z tego co czytałem, to Kolega zakładający post już wybrał aparat. Czas zakończyć wywody o sprzęcie za grube tysiące, skoro autor wątku dysponuje kwotą ok. 2000.
Najważniejsze żeby robił zdjęcia aparatem, który kupi i się uczył a za jakiś czas nie będzie potrzebował pomocy w wyborze sprzętu.
Pozdrawiam Użytkowników, którzy mają tylko jasne f2,8 i jeszcze jaśniejsze f1,4 obiektywy w swoim plecaku, torbie:) Kiedyś mam nadzieje zrozumiecie że można zrobić bardzo dobre zdjęcia na obiektywach trochę ciemniejszych i tańszych. Oglądając zdjęcia zwracam największą uwagę na przekaz, treść jaką niesie, i nie oglądam go przy powiększeniu 400% lub większym żeby znaleźć błędy optyczne obiektywu, martwe piksele itd. Pokażcie sprzęt nie obarczony błędami...

Pozdrawiam i życzę dużo radości przy fotografowaniu

Paweł

Bardzo dobre zakończenie podsumowanie tego wątku. Podpisuje się pod kolegą obiema rękoma i nogami :)

#144 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 19 lutego 2010 - 17:25

ja jeszcze proponuje zastanowic sie nad jakas dobrym aparatem kompaktowym (taka r1 sony to naprwde niezwykly aparat) pozwoli to uniknac frustracji na przyszlosc ;)

#145 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 19 lutego 2010 - 17:46

W wątku tym nie był wymieniony Panasonic GF1 z obiektywem 20mm 1.7. A wydaje mi się to doskonałym wyborem dla początkującego z ambicjami. Choć do tej pory uważałem, że coś innego niż lustrzanka jest tylko zbędnym obciążeniem;-), to zmieniłem zdanie. Aparaty z micro four thirds doskonale się nadają dla tzw. ambitnych amatorów (i nie tylko). Ostatnio, o ile nie idę robić zdjęć w ciemnych akwariach, to mój D700 leży w szafie, za to bez GF1 nie wychodzę z domu;-) Aparaty z m4/3 nadają się zwłaszcza na wycieczki, kiedy chciałoby się, by sprzęt był jak najlżejszy. Ktoś polecał małego Olympusa z 17mm 2.8. Fajny aparat, ale... Trzymałem oba aparaty (GF1 i E-P1) w rękach - autofocus w Olympusie jest odczuwalnie wolniejszy. W wielu sytuacjach nie nadąża. Autofocus w GF1 (a także w G1, GH1) nie jest wolniejszy niż w starszych lustrzankach. Dlatego mimo, że design Olympusa podoba mi się bardziej, zdecydowanie polecam Panasonica. Nie wiem, czy i na ile Olympus poprawił AF w E-P2 - czytałem, że nie bardzo, ale nie zweryfikowałem tego osobiście. Fajną sprawą jest, że można używać obiektywów zarówno Panasonica i Olympusa, niezależnie od tego, co się kupi.

#146 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 19 lutego 2010 - 21:54

kompletnie zapomnialem o hybrydach. samsung tez wchodzi na rynek z swoim systemem nx. robilem zdjecia ep1 i naprawde zajebista sprawa, malutki, jakosc zdjec zaskakuje

#147 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 19 lutego 2010 - 23:35

Jest jeszcze Ricoh GXR, bardzo interesująca konstrukcja. No i Leica X1. Ale z tego co wymacałem, i co czytałem, to Panasonic ma najdzybszy autofokus. Dla mnie akurat to było ważne.

#148 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lutego 2010 - 23:44

...albo Sigma DP1/2. Trzeba pamietac, ze lustrzanka nie wszedzie zrobisz zdjecie. I nie zawsze bedziesz ja miec przy sobie.

#149 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 lutego 2010 - 23:56

Ja rozpoznaję puszkę (Nikon, Canon) po mlaśnięciu migawki. Nikonowa ma swój niepowtarzalny urok, Canon jest suchy i bezduszny. Nikon D200, Canon EOS-1D Mark III i w przyszłym tygodniu Canon EOS-5D Mark II. Niektórzy wódkę poznają po smaku, ja puszkę po dźwięku.

#150 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 20 lutego 2010 - 00:06

Ja rozpoznaję puszkę (Nikon, Canon) po mlaśnięciu migawki. Nikonowa ma swój niepowtarzalny urok, Canon jest suchy i bezduszny. Nikon D200, Canon EOS-1D Mark III i w przyszłym tygodniu Canon EOS-5D Mark II.
Niektórzy wódkę poznają po smaku, ja puszkę po dźwięku.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie! Opowiedz nam, jak to się ma do zdjęć :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych