Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy (0 użytkowników oddało głos)

1. Jestem bardzo zadowolony, ekstra urządzenie. (285 głosów [20.70%])

Procent z głosów: 20.70%

2. Całkiem w porządku. (442 głosów [32.10%])

Procent z głosów: 32.10%

3. Nic ciekawego. (166 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

4. Jestem rozczarowany. (222 głosów [16.12%])

Procent z głosów: 16.12%

5. Dno totalne, beznadzieja jakiej jeszcze nie było. (92 głosów [6.68%])

Procent z głosów: 6.68%

6. Nie mam zdania. (32 głosów [2.32%])

Procent z głosów: 2.32%

7. Nie zainteresowało mnie to urządzenie. (138 głosów [10.02%])

Procent z głosów: 10.02%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#276 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:36

Brawo w końcu się doczekałem odpowiedniego sprzętu towarzyszącego mi w trakcie jakże zdrowego wypróżniania. Dziękuję nie muszę już*montować lcd i psp w łazience...Lubie te "proste" gry a jest ich od groma. I do poduchy fajny bo czasem mbp15 jest za duży "na chwile"...

Gadżet. Taki ma być, nie będę na nim przecież PS odpalał... Szkoda tylko, że będziemy legalnie ubodzy o kilka fajnych funkcji. Oczywiście ma wady... jak kazdy gadżet.

No i mamy już praktyczne zastosowanie. Jako ramka do przeglądania zdjęć też będzie pewnie dobry.

#277 DeSs

DeSs
  • 57 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:37

A mnie ciekawi jak to Multi Touchowe Cacko zadziała z Photoshopem

#278 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:37

Byłem w USA, od 1.5 roku pracuję na kierowniczym stanowisku w amerykańskim korpo i wiem co mówię. Wśród moich amerykańskich znajomych 500$ to kwestia 8-16 godzin pracy, jesli chodzi o ludzi ktorych znam, to straszni gadżeciarze, Apple w nich celuje.

kolego tez mówię że te 10% ludzi najlepiej zarabiających skoro 8h = 500 usd to rocznie masz 130 000 usd i do tej grupy zalicza się też młodzież która nie zarabia ale wydaje pieniądze rodziców - gadżeciarze tu masz racje właśnie to jest grupa docelowa

bo prawda jest taka że średnie zarobki 4 osobowej rodziny w dużym mieście (metropolii) to jest 50 000 usd a ci ludzie uwierz mi liczą*się*z wydanymi pieniędzy bardziej niż Twoi*koledzy w większości single z dobrym wykształceniem. Na tej podstawie uważam ze sukcesu nie będzie tzn w sensie takiego jak iPod czy iPhone

#279 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:39

Jak dla mnie urzadzenie oczywiscie fajne i fajna idea, jednak absolutnie tego nie kupie. Nie widze u siebie zastosowania nawet na sile jakbym chcial. Uwielbiam swojego iphona Generalnie mam niemal to samo tyleze mniejsze i ze slabsza bateria. Wole kieszonkowe urzadzenie, ktory modbieram mejle, mam kalendarz i moge zerknac w net. Wiecej nie potrzebuje. Choc uwazam ze gazdzet jest przyszlosciowy.

#280 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:40

Ani to kieszonkowe ani to za bardzo nie nadaje się do prac z komputerem... Duży nieporęczny iPod, dość fajna konsola do gier... za 199$ (16GB) to może bym się jeszcze zastanowił, a tak to poczekam zobaczę jak się rozwinie.

#281 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:40

Jak bedzie z iPadem to juz rynek zweryfikuje i konsumenci - czy bedzie to kolejny gadget, czy naprawde uzyteczny sprzet wyznaczajacy nowy kierunek firmy Apple. Narazie mozna gdybac, zachwycac sie i narzekac. Samo urzadzenie prezentuje sie ciekawie, szczegolnie patrzac na matryce IPS, coz wiec znaczy np. rzekomy brak dwoch glosniczkow stereo (od czego sa w koncu dobre sluchawki) ?? Wolicie np tablet z matryca TN+Film i dwa glosniczki stereo ? ;) Poza tym Polacy sa praktyczni - lubia klasyczne rozwiazania - jak cos nie ma klawiatury i prawdziwej blaszanej budy to nie ma racji bytu, wiec u nas moze sie nie przyjac ;)

#282 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:41

Już nie ma sukcesu, w chwili pokazania iphone'a ludzie stali i bili brawo. A teraz? siedzieli znudzeni... iPad juz się nie sprzedał, i dobrze ;) Niech apple zacznie robić coś co ludzie chcą i oczekują, a nie robić coś i wmawiać im że to jest własnie to czego potrzebujecie, kupcie to.

#283 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:41

Fajny gadżet i zabawka. Z pewnością dużo osób zakupi ten sprzęt. Wiadomo... by istnieć na rynku musisz cały czas zaskakiwać swoich klientów i wdrażać nowe technologie. Trzeba przyznać że firmie sygnowanej nadgryzionym jabłkiem bardzo dobrze to wychodzi od dość dawna. iPad sam w sobie jest czymś innowacyjnym, czymś... co przyciąga nasz wzrok. Dla mnie urządzenie na pewno warte i godne uwagi. Jednak sam od siebie... nie widzę potrzeby kupna. Nie do końca wiem... co bym z tym robił, czy wykorzystywał do multimedialnej rozrywki czy do pracy.

#284 szach_i_mat

szach_i_mat
  • 6 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:43

jestem zachwycony, ale warto zwrócić uwagę że w danych technicznych nie mam języka polskiego! :>

#285 rybek

rybek
  • 186 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:44

Na początku miałem mieszane uczucia, ale potem obejrzałem filmik i uważam, że jest to całkiem nieźle przemyślany gadżecik:) Niektórzy pisali, że nie ma slotu na SD. Ma slot na SD i USB jako dodatek, dopinany do docka. Do tego cena nie jest wielka, niektórzy wydają 700 złotych na samą ramkę wyświetlającą zdjęcia, to może trochę wiecej:D

#286 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:47

Szukalem HP slate-a i trafilem na dosc ciekawa rzecz, multmedialna ksiazke bo w koncu iPad ma sluzyc glownie do czytania ksiazek. Elektroniczna biblioteka na ipadzie juz wyglada fajnie ale jednak brakuje jej multimedialnosci.
Multimedialne ksiazki z filmami,animacjami, LEKTOREM, modelami 3d ktore mozna poruszac i sterowac, dzwiekami i live czatem/forum dla osób, które np: czytają w tej chwili dany rozdzial. Gdyby takie ksiazki byly na tego iPada sprzedawane w appstore to bylo by rewelacja. I klasyczna ksiazka odeszla by napewno do lamusa, nawet swierzy zapach kleju jej nie pomoze. Ale mnie nie chcieli zatrudnic z takim pomyslem do apple ;). Niewatpliwie cos takiego to przyszlosc na 100%. moja inspiracja : YouTube - Steve Ballmer Presents Blio at CES 2010

#287 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:48

żaden gadget, iphone z dużym ekranem, to tyle, nie dajcie się ogłupić, to jest chyba pierwsza "moja" prezentacja Apple która oparta jest nie tylko o marketingowe zwroty w stylu awsome i genius, ale również o sprzęt który nic nie wnosi. Keynot'y Apple są perełkami marketingu (szacunek), ale oprócz marketingu pokazywane były NOWE rzeczy, dziś tak nie było.

#288 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:49

kpina! Kolejne urządzenie do łupania kasy: - ekran 1024 x 768 (4:3) - ograniczone oprogramowanie - brak cam - brak możliwości podłączenia gryzonia - brak języka Polskiego i wiele innych. Miało być tak pięknie, a dostaliśmy karykaturę Iphone. Gratulacje dla firmy Apple za świetne dojenie kasy ( trzeba przyznać że ta firma potrafi zarabiać ) Więc mogę przyznać że j powoli ta firma nauczyła mnie przewidywać przyszłość - mianowicie po masowej sprzedaży IPAD wyjdzie: IPAD ver. 2 w której na pewno dołożą kamerę ver. 3 dostaniemy gps ver. IPAD PRO będzie już parzyć kawę, ale wtedy to już będzie mało ważne, gdyż będzie keynote z nowiutkim okrojonym ICOŚ itp. itd. a w tym wszystkim będziemy mieli info na Myapple że app store sprzedało miliardy. :) Sorry za sarkazm, ale mnie szarpie miał być prasowany macbook mamy prasowanego iphone.

#289 rybek

rybek
  • 186 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:49

żaden gadget, iphone z dużym ekranem, to tyle

A iphone z dużym ekranem to co, traktor? Bo jak dla mnie gadżet:)

#290 McGege

McGege
  • 202 postów
  • SkądW-wa

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:50

a mnie interesuje czy Itunes realizuje streaming muzyki do airport'a i czy urządzonko jest w stanie zczytać pliki z dysków sieciowych. Wie ktoś, coś na ten temat ???

#291 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:52

Sorry za sarkazm, ale mnie szarpie miał być prasowany macbook mamy prasowanego iphone.

Dobrze powiedziane: ipad to miał być prasowany macbook a nie iphone. Tzn w jakims stopniu zblizyl sie do macbook-a ale niestety nie jest to urzadzeniem ktore stoi pomiedzy iphone a macbookiem. Z drugiej strony, gdyby tam chodzil pelny osx i kosztowal 500$ to macbooki byly by zagrozone a im nie o to chodzi.

#292 Walsingham

Walsingham
  • 27 postów

hmmm...

Support for 1024 x 768 with Dock Connector to VGA adapter
576p and 480p with Apple Composite A/V Cable, 576i and 480i with Apple Composite A/V Cable

a więc wg mnie podłączenie do projektora jak najbardziej możliwe

Fakt, nie doczytałem. Tyle, że ja mam jeszcze pilota na usb do prezentacji bez którego czuję się jak bez ręki, ale tu dałoby się obejść pilotem na bluetooth, takie zdaje się są na maka, albo sterując touchem przez wifi.

W każdym razie coraz bardziej zaczyna wyglądać jak sensowna alternatywa dla netbooka.

#293 Mac_iej

Mac_iej
  • 24 postów

Nie to ze "milion" news'ow jest pisanych na ten sam temat to jeszcze z BLEDAMI!!!!
iPad 64GB (Wi-Fi+3G) kosztuje 829 dolcow a nie 820!!!!!
cennik

#294 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Ciesze się, że sporo osób mnie popiera i uważa to za totalnie zbędną i beznadziejną rzecz ;)

#295 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

A i jeszcze taki jeden drobny szczegół. Nowy procesor. Choć na 100% oparty w jakiejś części na ARM11, powstał zapewne po to, by utrudnić po raz kolejny złamanie oprogramowania (jailbreak). Są doskonałe mobilne rozwiązania, jak choćby właśnie ARM11 z którego Apple skorzystało w 3GS, jest NVidia Tegra zawierająca ów procesor w sobie i umożliwiająca wyprowadzenie sygnału obrazu poprzez HDMI... Ale Apple musiało zrobić swoje, jak zawsze, niekoniecznie robiąc słusznie :)

Tutaj male faux pas - w 3G oraz 3GS mamy ARM CORTEX A8 - A9 jest dopiero w fazie "rozruchowej". Co wiecej ten CORTEX A8 dziala w naszych telefonach na polowie mozliwej mocy. A11 to pewnie bedzie za kilka lat. A dlaczego ARM? Z powodu zabezpieczen? Nie do konca. Dlatego, ze Intel ATOM jest gorszy jesli idzie o wykorzystanie energii. No i bodaj Apple wykupilo udzialy w ARM wiec dlaczego nie mieliby korzystac? U nas te mikrokontrolery dopiero zaczynaja zyc (standardem nadal sa AVRy) a na zachodzie juz sa powszechnie stosowane)

Poza tym wydaje mi sie, ze wiekszosc oczekiwala wyjscia HD, 5 portow USB 3.0, LAN/WAN i najlepiej FireWire 800. Dajcie spokoj. Jesli daliby 2 USB 2.0 to czas pracy na baterii drastycznie by zmalala.
Znawcom Unixow polecam blizsze zapoznanie sie z poleceniem lsusb (nie ma go w Mac OS X) po podpieciu jakiegokolwiek urzadzenia. Dowiecie sie ile urzadzenie potrafi pociagnac pradu. Jesli byscie sie troche pouczyli podstaw elektrotechniki to moze doszlibyscie do faktu, ze te 10 godzin korzystania z jednego naladowania baterii to w pewnym sensie kompromis i natychmiast wyrzucilibyscie te dodatkowe porty. Gwarantuje. Jak dotad magazynowanie energii to najwieksza "dziura" jesli idzie o najnowsze technolgie.
Do tego moze jeszcze obrobka filmow w ysokiej rozdzielczosci Crysis w full detalach albo guild wars odpalony 3 razy aby moc statsy ladowac dla kilku postaci.

Dodatkowo jak juz napisal feuerfest wyzywanie od idiotow kogos, kto planuje kupic ten sprzet powinno byc nagradzane banami.
Komus sie nie podoba - OK. Ale nie obrazajmy kogos, kto widzi walor uzytkowy tego urzadzenia dla siebie.

#296 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Jak tak czytam negatywne komentarze na temat tabletu to dochodzę do wniosku, że nie tylko nie jest on na siłę wepchnięty (części osób odpowiada) ale jest jeszcze miejsce dla tabletu PRO ;) No takiego z 11" ekranem, OSXem na pokładzie. Ciekawe ile osób taki produkt by odebrało pozytywnie?

#297 luk101

luk101
  • 276 postów
  • SkądPoznań

Co do mnie -- urządzenie budzi ciekawość, i nie spieszyłbym się ani z lekceważeniem tabletu jako zabawki dla gadżeciarzy ani z wieszczeniem jakiejś rewolucji. Chciałbym to coś najpierw zobaczyć, zważyć w ręce. Pracuję z tekstem; jestem adwokatem, i dla mnie możliwość zastąpienia kilku segregatorów akt jednym urządzeniem zawierającym i akta kancelarii i własną bibliotekę orzecznictwa -- to temat do rozważenia całkiem serio. Laptop na sali sądowej jest niezbyt poręczny, a iPhone -- za mały, a do tego czasem nieznośnie wolny.

To Ciekawe. Ja mam 3gs i często się posiłkuje Legalisem (internetowym) via Safari na sali. Co więcej, fenomenalny kalendarz w połączniu z mobilme (zaraz sprawdzam wolny termin) + wszystkie sygnatury w notatniku do przejrzenia w wydziałach + program scanr - do robienia fotokopii z akt i zarazem pdf z tego. Więc dla mnie fenomenalny. Zdarzało mi się też pisac dla kogoś relacje z sali w notatniku i od razu via mail. Super.

Czasami też wyciągam 17 pro jak potrzebuje coś znaleść gdy mam fotokopie z akt na komputerze a sąd ma problem z jakąś kartą.
Air się w tym wypadku nie spisywał. Bateria to była pomyłka nie wspominając innych wad.Pozdrawiam kolegę.

#298 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:55

Szukalem HP slate-a i trafilem na dosc ciekawa rzecz, multmedialna ksiazke bo w koncu iPad ma sluzyc glownie do czytania ksiazek. Elektroniczna biblioteka na ipadzie juz wyglada fajnie ale jednak brakuje jej multimedialnosci.
Multimedialne ksiazki z filmami,animacjami, LEKTOREM, modelami 3d ktore mozna poruszac i sterowac, dzwiekami i live czatem/forum dla osób, które np: czytają w tej chwili dany rozdzial. Gdyby takie ksiazki byly na tego iPada sprzedawane w appstore to bylo by rewelacja. I klasyczna ksiazka odeszla by napewno do lamusa, nawet swierzy zapach kleju jej nie pomoze. Ale mnie nie chcieli zatrudnic z takim pomyslem do apple ;). Niewatpliwie cos takiego to przyszlosc na 100%. moja inspiracja : YouTube - Steve Ballmer Presents Blio at CES 2010

Wydaje mi sie, ze nie doceniasz magii papieru (chocby toaletowego). Taka multimedialna gazeta to napewno sie nie podetrzesz w krytycznej sytuacji skutecznie, a juz napewno nie bedzie to proekologiczne ;) Jeszcze ani razu nie siegnalem, aby poczytac e-booka i to nie tyle z przywiazania do klasycznej formy ksiazki co z prozaicznej przyczyny - w obliczu tylu informacji w sieci i komputerow (w domu, w pracy itd) oczy tez musza odetchnac a samo czytanie ksiazki ma byc relaksem.

#299 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:55

mnie ten sprzęt nie jest potrzebny, ale tak jak kolega napisał to za cham... należy się ban jednym się podoba drugim nie ale przestańcie się wyzywać

#300 lopski

lopski
  • 530 postów
  • SkądCrack-off

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:57

A iphone z dużym ekranem to co, traktor? Bo jak dla mnie gadżet:)

jeżeli dla Ciebie definicją gadżetu jest pakowanie tego samego pomysłu w różnej wielkości obudowy to gratuluje rozumowania. na pewno będziesz świetnym klientem apple co kupi np iPhona 4 razy bo za każdym będzie w innej obudowie lub z innym wyświetlaczem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych