Apple przedstawia iPad - multimedialny tablet dotykowy
Napisano 27 stycznia 2010 - 22:57
Napisano 27 stycznia 2010 - 22:57
I klasyczna ksiazka odeszla by napewno do lamusa, nawet swierzy zapach kleju jej nie pomoze.
Wydaje mi sie, ze nie doceniasz magii papieru (chocby toaletowego). Taka multimedialna gazeta to napewno sie nie podetrzesz w krytycznej sytuacji skutecznie, a juz napewno nie bedzie to proekologiczne(chocby nie wiem jakie kolejne dyrektywy ROHS deklarowalo Apple)

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:58
Napisano 27 stycznia 2010 - 22:59
Apple - iPad - Technical specifications and accessories for iPad.
Nie ma polskiego języka w specyfikacji i polska podstrona nie działa, a zawsze po keynote strona nowego produktu już istniała, wiec tak czy tak ci którzy bedą go chcieli kupić będą musieli go importować.
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:00
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:01
Subiektywnie:
(+)Caly sprzet to maly ekran, podpinamy pod klawiature i mamy sprzet stacjonarny, ciach odpinamy idziemy do kumpla i tutaj zaczynaja sie schody:
- nie mozemy zrzucic plikow od kumpla na tablet,
- nie mozemy zrzucic plikow z tabletu do kumpla,
- nie mozemy podlaczyc pendrvia/karty sd itp,
- nie mozemy wrzucic custumowych plikow nie pochodzacych z iphoto/itunes/appstore,
- nie mozemy uzyc tabletu do jakiejkolwiek powazniejszej pracy np. programowania, tworzenia kodu stron itp,
- nie mozemy nic wydrukowac u kumpla z tabletu (np. niesiemy notatki),
Znalezlismy sposob zeby np. pisac w tym html/css ALE nie ma multitaskingu więc:
- nie mozemy przelaczyc sie do przegladarki i przetestowac strony, bo nam sie zakmnie edytor,
- nie mozemy odpalic budowanej strony w safari bo nie ma mozliwosci dopalania stron z dysku,
- nie mozemy pociac strony brak multitaskingu zmusza nas do wylaczania ewentualengo programu graficznego w celu obadania efektu w safarii.
Co mozemy?
- w miare wygodnie w domu surfowac po internecie nie wlaczajac komputera,
- czytac prase,
- komfortowo grac w niektore gry np. baldurs gate na takim tablecie byloby miazga.
Wiekszosc z tych pierdul to kwesita softu, wiec jestem zdania ze JB bedzie powszechnym sposobem postepowania z tym sprzetem, znacznie bardziej powszechnym niz jest to w przypadku iPhone'a
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:02
po masowej sprzedaży IPAD wyjdzie:
IPAD ver. 2 w której na pewno dołożą kamerę
ver. 3 dostaniemy gps
ver. IPAD PRO będzie już parzyć kawę, ale wtedy to już będzie mało ważne, gdyż będzie keynote z nowiutkim okrojonym ICOŚ itp. itd.
a w tym wszystkim będziemy mieli info na Myapple że app store sprzedało miliardy.
Sorry za sarkazm, ale mnie szarpie miał być prasowany macbook mamy prasowanego iphone.
O ile co do całości możesz mieć rację, to iPAD MA GPS!!! Przed rozpoczęciem dyskusji proponuję [url=http://www.apple.com/ipad/]Apple - iPad - The best way to experience the web, email, & photos[/url] przejrzeć, razem z Tech Specs...
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:03
Jak tak czytam negatywne komentarze na temat tabletu to dochodzę do wniosku, że nie tylko nie jest on na siłę wepchnięty (części osób odpowiada) ale jest jeszcze miejsce dla tabletu PRO
No takiego z 11" ekranem, OSXem na pokładzie. Ciekawe ile osób taki produkt by odebrało pozytywnie?
myślę że większość była by na tak, dla mnie marzeniem jest MBP z ekranem zamocowanym na osi, tzn otwierasz, obracasz zamykasz ale lcd do góry, i lcd jest pełnoprawnym tabletem a'la wacom cintq + reaguje na gesty znane z iPhona. jak dla mnie ideał. no i oczywiści mógłby być bardzo cienki heh
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:04

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:05
Subiektywnie patrzac to Apple i tak nie ulatwia kontaktu ze swiatem zewnetrznym i wszystko opiera sie na pozorach dostepnosci
??
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:06
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:06
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:11
Wydaje mi sie, ze nie doceniasz magii papieru (chocby toaletowego). Taka multimedialna gazeta to napewno sie nie podetrzesz w krytycznej sytuacji skutecznie, a juz napewno nie bedzie to proekologiczne
Jeszcze ani razu nie siegnalem, aby poczytac e-booka i to nie tyle z przywiazania do klasycznej formy ksiazki co z prozaicznej przyczyny - w obliczu tylu informacji w sieci i komputerow (w domu, w pracy itd) oczy tez musza odetchnac a samo czytanie ksiazki ma byc relaksem.
Ekologia to dzisiaj moda na ktorej inni zarabiaja a nie zagrozenie, nasza planeta sobie ze wszystkim poradzi w ostatecznosci i tak wszystko "strawi", wiec ten czynnik traktuje jako zarcik. A tutaj bardziej serio mniej zartem jaka jest prawda: YouTube - George Carlin about Saving the Planet (Polish subtitles) Ale nie chcialbym tutaj o tym rozmawiac ok ? wal na priv jak juz.
Przyznam, ze czystych e-bookow rowniez nie czytuje, ale ostatnio podpadly mi bardziej od tradycyjnych audio booki z dobra barwa glosu narratora i muzyka w tle podczas jazdy samochodem w dlugiej trasie albo na tarasie to robi swoje. Dlatego ja mowilem nie o ebooku klasycznym ale o multimedialnym, gdzie wlasnie jest narracja. A jesli tak bardzo lubisz papier to zawsze bedziesz mogl to wydrukowac, tyle ze bez filmow, animacji, dziwekow i narratora

Dlatego takie multmedialne e booki daly by ipadowi to cos.
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:12
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:12
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:13
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:14
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:14
Subiektywnie:
(+)Caly sprzet to maly ekran, podpinamy pod klawiature i mamy sprzet stacjonarny, ciach odpinamy idziemy do kumpla i tutaj zaczynaja sie schody:
- nie mozemy zrzucic plikow od kumpla na tablet,
- nie mozemy zrzucic plikow z tabletu do kumpla,
- nie mozemy podlaczyc pendrvia/karty sd itp,
- nie mozemy wrzucic custumowych plikow nie pochodzacych z iphoto/itunes/appstore,
- nie mozemy uzyc tabletu do jakiejkolwiek powazniejszej pracy np. programowania, tworzenia kodu stron itp,
- nie mozemy nic wydrukowac u kumpla z tabletu (np. niesiemy notatki),
W tym sek ze Apple chce by nasz kolega tez mial docka

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:15
Napisano 27 stycznia 2010 - 23:16

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:16
a sytuację dobija już fakt że nie we wszystkich modelach jest wi-fi... dlaczego??? skoro w iPhone zawsze jest wifi. idą tropem microsoftu z którego tak się wyśmiewali przy okazji prezentacji windows vista (mnóstwo wersji, tylko najlepsza miała wszystkie potrzebne funkcje).

chyba nie ma 3G?!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych