Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook czy Dell?

• This topic is locked This topic is locked
127 replies to this topic

#76 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 13 February 2007 - 15:30

tez bym wybral sony vaio ale napewno nie kupowalbym w Polsce. ja teraz dzialam na gatewayu mx6446 i dla mnie tez jest wystarczajacy. podoba mi sie ta opcja z hd u Ciebie... ciekawe jak to wyglada w realu... pozdrawiam

#77 mystic PL

mystic PL
  • 11 posts

Posted 13 February 2007 - 15:59

W realu nie wiem, ale wiem jak wygląda w praktyce ;-) Laptop ma kopa, że hej. Raid pokrótce: Ostro przyśpiesza system. Dwa dyski fizyczne są widziane jako jeden "wirtualny". Dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo utraty danych, w przypadku uszkodzenia dysku systemowego dane można odtworzyć z dysku drugiego, na którym mamy obraz pierwszego. Ogranicza to oczywiście wielkość dysponowanej powierzchni do 100GB. Można oczywiście Raid wyłączyć i mamy wówczas 2x 100 GB.

#78 kaplasak

kaplasak
  • 12 posts

Posted 13 February 2007 - 16:12

W realu nie wiem, ale wiem jak wygląda w praktyce ;-) Laptop ma kopa, że hej. Raid pokrótce:
Ostro przyśpiesza system. Dwa dyski fizyczne są widziane jako jeden "wirtualny".
Dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo utraty danych, w przypadku uszkodzenia dysku systemowego dane można odtworzyć z dysku drugiego, na którym mamy obraz pierwszego. Ogranicza to oczywiście wielkość dysponowanej powierzchni do 100GB.
Można oczywiście Raid wyłączyć i mamy wówczas 2x 100 GB.

Nie obraz sie ale mysle ze najarales sie taniej trawki skoro zauwazyles OSTRE przyspieszenie systemu w RAIDzie ktory z Twojego opisu wyglada mi na RAID 1 czyli mirror. Co do bezpieczenstwa danych zgadam się, bardzo fajna rzecz.

#79 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 February 2007 - 16:13

Nie obraz sie ale mysle ze najarales sie taniej trawki skoro zauwazyles OSTRE przyspieszenie systemu w RAIDzie ktory z Twojego opisu wyglada mi na RAID 1 czyli mirror. Co do bezpieczenstwa danych zgadam się, bardzo fajna rzecz.

I to jeszcze na 4200 rpm...

#80 mystic PL

mystic PL
  • 11 posts

Posted 13 February 2007 - 16:27

No tak ... po co pisać skoro ten co nie ma wie lepiej. Przyśpieszenie może subiektywna ocena, ale moja, tak odczułem . @Lack, zadaj sobie trochę trudu i sprawdź źródło zanim głupoty zaczniesz pisać :wink: HDD w AR21S to 2 x 100GB SATA 5400rpm.

#81 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 13 February 2007 - 16:35

Co to znaczy tania trawka ? :)))

#82 Kwiatki

Kwiatki
  • 1096 posts
  • SkądPoznan

Posted 13 February 2007 - 16:37

Co to znaczy tania trawka ? :)))

to taka z biedronki ;-) dobra i tania :lol:

#83 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 February 2007 - 16:41

to czy dobra to bym polemizował :)

#84 razorek84

razorek84
  • 578 posts
  • Skąd100lica

Posted 13 February 2007 - 16:48

sama sie poleca do palenia tak ? :))))))))))

#85 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 13 February 2007 - 16:52

Palenia? Chyba do siania :D Gatunek "Wembley" xD

#86 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 16:56

>>mystic PL albo, albo RAID 0 przyspiesza faktycznie ale jest dwukrotnie wieksza szansa na utrate danych RAID 1 zwieksza bezpieczenstwo ale w zasadzie jest bez wplywu na wydajnosc wprawdzie jest mala szansa na przyspieszenie odczytu (marginalna) ale jest na pewno zmniejszenie wydajnosci zapisu raczej nikt oprocz zastosowan wymagajcych krotkotrwalej wydajnosci przesylu danych niekrytycznych nie stosuje RAID 0 wiec droga dedukcji u ciebie jest RAID 1 podsumowujac nie mozesz odczuc przyspieszenia :) hehe

#87 jack11

jack11
  • 25 posts
  • SkądBeskidy

Posted 13 February 2007 - 18:13

Właściwe każdy wybiera co chce ale ten raid to niewiele da . Sam zastanawiałem się nad Vaio i Macbook Pro 17 i mam Macbooka Pro. Vaio ar21s ma fajna matryce , a pozostałe dodatki to dla mnie gadzety . Dyski w tych konfiguracjach komputerow strasznie je mulą. Ciągle da się zauważyć jak system czeka na dane z dysku.Mam 160/5400.

#88 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 18:30

jack11 co rozumiesz przez "niewiele da" ?

#89 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 February 2007 - 18:44

@Lack, zadaj sobie trochę trudu i sprawdź źródło zanim głupoty zaczniesz pisać :wink:

HDD w AR21S to 2 x 100GB SATA 5400rpm.

Moja skucha, widocznie 4200 już nie produkują w tych rozmiarach, bo 3 m-ce temu jak sam się na coś takiego szykowałem to były tylko 4200 (i trzeba było dwa kupić żeby mieć UXGA w ogóle).

#90 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 13 February 2007 - 19:46

Sprzed super(w koncu kiedys Sony robilo PB dla Apple,ktore jeszcze nie dawno chcialo skaperowac do siebie tworcow lini VAIO),jest tylko jedno ale,Wingroza

#91 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 20:31

sony tylko projektowalo, samo sony tez nie produkuje laptopow tylko zamawia u asusa i quanta, podobnie jak apple teraz apple podkupilo projektantow sonego i sami projektuja dlatego juz razem nie wspolpracuja

#92 mystic PL

mystic PL
  • 11 posts

Posted 13 February 2007 - 21:53

>>mystic PL

albo, albo

RAID 0 przyspiesza faktycznie ale jest dwukrotnie wieksza szansa na utrate danych

RAID 1 zwieksza bezpieczenstwo ale w zasadzie jest bez wplywu na wydajnosc
wprawdzie jest mala szansa na przyspieszenie odczytu (marginalna) ale jest na pewno zmniejszenie wydajnosci zapisu

raczej nikt oprocz zastosowan wymagajcych krotkotrwalej wydajnosci przesylu danych niekrytycznych nie stosuje RAID 0 wiec droga dedukcji u ciebie jest RAID 1

podsumowujac nie mozesz odczuc przyspieszenia :) hehe

No nie mówię, że Raid z celerona robi pentiuma jeśli chodzi o dyski, ale ...

2x 100GB RAID 0/1
przesył danych (minimum): 23.2 MB/s
przesył danych (maksimum): 42.5 MB/s
przesył danych (średnio): 29.9 MB/s
czas dostępu: 18.1 ms
szybkość interfejsu: 45.1 MB/s
obciążenie procesora: 7.4%

Posted Image

Powyższe wg. notebookcheck.pl

Jeśli chodzi design to MacBook Pro 17" bardziej mi się podobał, jakość wykonania tez nieznacznie staranniej po stronie apple. Jednak przy zakupie zadecydowały względy proktyczne tj. Blu-ray / HDMI z HDCP -miood z 37GE1 sharpa 1080p, możliwośc archiwizacji np. foto/video na nośnikach 25/50GB, komplet czytników wszelkich maści, moge w dalszym ciągu używać karty PCMCIA / Globetrotter GT MAX z HSDPA, koszt nowej na Expresscard34 do MBP to ponad 2k - paanoja, no i nie przepadnie licencja na Office XP. No i właśnie zamówiłem update OS WMC do Visty Premium za free.

#93 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 February 2007 - 22:09

Hitachi 80 GB 7200 rpm: przesył danych (minimum): 14.7 MB/s przesył danych (maksimum): 44.1 MB/s przesył danych (średnio): 34.5 MB/s czas dostępu: 15.8 ms szybkość interfejsu: 84.1 MB/s obciążenie procesora: 2.7% Krzywa transferu odwrotna (spadek z 44 do 25 pod koniec). Generalnie wyniki jakoś słabe mi się wydają.

#94 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 22:23

to co lack to po pierwsze po drugie przeciez napisalem ze raid 0 zwieksza transfery, wiec nie wiem co probujesz udowodnic i w reszcie po trzecie trzeba byc skrajnie nieodpowiedzialnym zeby majac dwa dyski do wykorzystania zakladac na nich raid0 trzymajac tam dane krytyczne :/

#95 mystic PL

mystic PL
  • 11 posts

Posted 13 February 2007 - 22:24

Porównujesz talerze 5400 do 7200 rpm, gdzie tu sens ? To ja ci powiem, że szybsze są scsi czy tam inne sas'y. Przecież wiadomo, że tu nie może być porównania. Nigdzie nie napisałem, że te w sony to raptory. Wyprowadziłem Cie z błędu tylko bo pisałes że są 4200. Zresztą przy wyborze nie to było priorytetem. W ostatecznym starciu został tylko MBP17" i ten sony, a wybrałem sony. Panowie proponuję czytać progresywnie nie z przeplotem i zwracać uwagę na cały sens wypowiedzi i odpowiedzi. @kadargo, po czym wnosisz co ja wybrałem i jaki mam konfig HDD. Ktoś zapytał co daje Raid więc dałem posta z odpowiedzią, to ty tu coś chcesz udowodnić, ale nie wiem co. Odpowiedzialny niech będzie, każdy za siebie OK, nawet skrajnie? eot. z mojej strony, nic mi nie musisz udowadniać, jestem w pełni spełnionym optymistą, w malkontenta raczej się nie zmienię.

#96 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 22:29

SCSI i SAS to nie to samo, roznica jest taka jak pomiedzy ATA a SATA :) to tylko celem sprostowania

#97 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 February 2007 - 22:37

Porównujesz talerze 5400 do 7200 rpm, gdzie tu sens ? To ja ci powiem, że szybsze są scsi czy tam inne sas'y. Przecież wiadomo, że tu nie może być porównania. Nigdzie nie napisałem, że te w sony to raptory. Wyprowadziłem Cie z błędu tylko bo pisałes że są 4200. Zresztą przy wyborze nie to było priorytetem. W ostatecznym starciu został tylko MBP17" i ten sony, a wybrałem sony.

Porównuję jeden dysk 7200 do dwóch dysków 5400 w "szybkim" raidzie. Porównuję dyski laptopowe, nie desktopowe.

#98 mystic PL

mystic PL
  • 11 posts

Posted 13 February 2007 - 22:41

... są scsi czy tam inne sas'y...

Gdzie tu stoi, że to to samo ? Tak trudno przeczytać dwa zdania ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski ? :shock:

Porównuję jeden dysk 7200 do dwóch dysków 5400 w "szybkim" raidzie. Porównuję dyski laptopowe, nie desktopowe.

No ale do czego porównujesz bo ani w sonym ani w apple nie widzę tego hitachi, dlatego nie czaję o co ci chodzi. Ty piszesz o hitachi, więc ja o scsi i sas, a jaki to ma związek z sony i apple?

eot

#99 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 13 February 2007 - 22:43

>>mystic jaki config masz to wnosze po tym ze piejesz jak ci sie to rakieta z kompa zrobila i na potwierdzenie swojej euforii podajesz test w konfiguracji RAID0 nie probuje ci niczego udowadniac, bo mi to do szczescia nie potrzebne ale niesmialo chcialem sie podzielic z toba swoja wiedza nabyta jakby nie bylo w praktyce a nie w serwisach prezentujacych "dziwne" testy EOT "... są scsi czy tam inne sas'y..." no nie wiem ale konstrukcja tego zdania jasno sugeruje ze wg ciebie jest to "jeden pies"

#100 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 posts

Posted 14 February 2007 - 00:54

No to sie spory off top zrobil. A ja tez mam taki problem z wyborem pomiedzy laptopem z Vista a 300 funtow drozszym MB czy ponad dwa razy drozszym MBPro. Zrezygnowalem z zakupu iMaca 20" z uwagi na potrzebe wiekszej mobilnosci, a zalezy mi na stabilnym systemie, katalogowaniu zdjec i zgrywaniu filmow z kamery DV i Nokii N93. Do tego dorzuce internet i jakosc odczytu filmow HD (trailery z sieci). Sprzet ma byc mobilny wiec zasieg WiFi lub korzystanie z internetu poprzez telefon gsm/3g, bluetooth, lekki i gabarytowo nieduzy (wolalbym matryce 15" lub 14"). Najbardziej jednak zalezy mi ( tu dodam - jako UZYTKOWNIKOWI - a nie znawcy doglebnie system) na stabilnosci i braku stresow (ograniczenie przysrostu siwych wlosow i oszczednosc czasu). Praca, a raczej ogladanie filmow na TV 26"/32". I bardzo bym prosil - to sa konkretne ( w miare) pytania, a nie proba rozwiniecia watka o nastepne kilkanascie postow bez odpowiedzi (dla mnie ta dyskusja juz jest zbyt "profesjonalna"). Pozdrawiam Piotr

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users