Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook czy Dell?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
127 odpowiedzi w tym temacie

#51 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 23:38

Ja byc moze wlasnie zbyt wiele wina wypilem (dobre bylo - co poradze), to wydaje mi sie ze troche sam sobie zaprzeczasz. Wygodniej wydac na jakies sluchawki + mikrofon chowane w slocie pcimcia niz miec to po prostu wbudowane bez zadnego chowania????

Wygodniej mi rozmawiać leżąc na kanapie ze słuchawką w uchu.

Ja z kolei korzystalem z pcimci w roznych laptopach z dwoch powodow: w jednym starym kapciu byla to karta bt (poniewaz nie byla built-in) w drugim-biezacym - FW.
Bay? Na co? Oczywiscie, dodatkowy dyyysk twardy, dodatkowa bakteria, flop (?). Cos jeszcze? Pewnie ze mozna. O ile dodatkowa baterie jak najbardziej rozumiem i popieram to dysk twardy targany ze soba w laptopie?

Z kontekstu Twoich wypowiedzi wywnioskowałem, być może błędnie, że dysk i tak nosisz (i stąd nieszczęsnego FW potrzebujesz).

AFAIR kupujac nowke zarowno w jednym jak i w drugim "sklepie" dostajesz gwarancje.

Gwarancja gwarancji nie równa...

"modul gsm" pomijam gdyz nie wiem o czym do mnie piszesz.

Wbudowany modem GSM/GPRS/EDGE/UMTS.

Ostatnie zdanie mnie powala (pozwole sobie zacytowac): "Nie jestem kompatybilny z Mac OS'em, więc system mi niepotrzebny".

1. zawsze potrzebujesz jakiegos sytemu ;-) bo w biosie ZTCW nikt nie pracuje ;-) Toc apple nie dostarcza standardow dla wszystkich systemow operacyjnych
2. poniewaz nie potrafie gotowac, wiec nie lubie jesc.

Tak nalezalo Cie odczytac czy tez ja zapedzilem sie z interpretacja a moze Ty zapedziles sie w zacietrzewieniu?

Chyba jednak wino :-). Dla uproszczenia, Mac OS jest dla mnie argumentem przeciw - bo nie używam, więc po co miałbym za niego płacić?

#52 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 09:53

Witam, nowy dzien nastal. Nie pasuje Ci sprzet apple'a. Nie pasuje Ci system apple'a dlatego ze go nie uzywasz. Co robisz na takim tematycznym forum?

#53 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2007 - 10:17

Witam, nowy dzien nastal.

Nie pasuje Ci sprzet apple'a. Nie pasuje Ci system apple'a dlatego ze go nie uzywasz.

Co robisz na takim tematycznym forum?

Nie pasuje mi część sprzętu Apple.
Nie używam systemu Apple bo mi nie pasuje.
Dbam o równowagę mocy.

#54 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 stycznia 2007 - 10:38

IMO raczej po prostu masz za dużo czasu i marnujesz nasz...

#55 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2007 - 10:52

IMO raczej po prostu masz za dużo czasu i marnujesz nasz...

Jest łatwy sposób żeby temu zaradzić, ale za konsultacje w sprawie obsługi forum życzę sobie 100 euro/h. Zainteresowany?

#56 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 10:58

Zwykle na grupach dyskusyjnych podobnych uzytkownikow nazywa sie trollami... Ale zbyt krotko tu jestem zeby wydawac opinie :-)

#57 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 10 stycznia 2007 - 12:14

Jest łatwy sposób żeby temu zaradzić, ale za konsultacje w sprawie obsługi forum życzę sobie 100 euro/h. Zainteresowany?

Kliknięcie "ignore Lack" nie jest tyle warte :P

#58 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 stycznia 2007 - 12:49

Zwykle na grupach dyskusyjnych podobnych uzytkownikow nazywa sie trollami...
Ale zbyt krotko tu jestem zeby wydawac opinie :-)

Jeśli komuś brak argumentów to może mnie nazwać dzieckiem neostrady nawet.

No popatrz jak się dzięki mnie dokształciłeś za darmochę :-)

#59 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 10 stycznia 2007 - 13:35

Każde forum ma swój folklor. Częścią naszego jest Lack ;)

#60 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 stycznia 2007 - 13:38

Kiedyś próbowałem, ale szybko zrozumiałem ile tracę... :)

#61 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 10 stycznia 2007 - 23:33

Lack-a moze zalozylbyc forum [url]www.mydell.pl[/url] i my bysmy dodawali na nim kolorytu jak ty u nas :-)

#62 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 19 stycznia 2007 - 21:58

PCMCI Witam po raz pierwszy Dopiero dziś się zarejestrowałem, jednak czytuję to forum od czasu do czasu. Pozbyłem się niedawno blaszaka, i muszę oddać niedługo notebooka, w związku z czym chciałbym w miejsce tych dwóch zakupić konkretny mobilny komputer, dlatego padło na MBP 17". W związku z powyższym mam pytanko. Czy dobrze rozumiem, że ten book nie posiada slotu na karty PCMCI. Aktualnie nie mam stałego łącza, więc posiłkuję się blueconnectem na modemie PCMCI, dodatkowo wykorzystuję ten slot, przez odpowiednią przejściówkę jako czytnik kart CompactFlash do ściągania zdjęć z aparatu. Wiadomo można zakupić modem gsm na USB, a foto zgrywać po kabelku, jednak laptop to urządzenie mobilne więc wygodniej przez PCMCI, karty całkowicie się chowają w slocie, także nawet nie trzeba ich wyjmować do transportu. czy MBPro posiada czytnik kart SD, xD itd. pozdrawiam serdecznie

#63 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 stycznia 2007 - 22:22

W związku z powyższym mam pytanko. Czy dobrze rozumiem, że ten book nie posiada slotu na karty PCMCI. Aktualnie nie mam stałego łącza, więc posiłkuję się blueconnectem na modemie PCMCI, dodatkowo wykorzystuję ten slot, przez odpowiednią przejściówkę jako czytnik kart CompactFlash do ściągania zdjęć z aparatu. Wiadomo można zakupić modem gsm na USB, a foto zgrywać po kabelku, jednak laptop to urządzenie mobilne więc wygodniej przez PCMCI, karty całkowicie się chowają w slocie, także nawet nie trzeba ich wyjmować do transportu. czy MBPro posiada czytnik kart SD, xD itd.

Ma slot ExpressCard, modem do blueconnecta na to złącze jest już dostępny (chociaż trochę problemów sprawia). Z czytnikiem trochę większy problem - bo nie ma takiego dla Compact Flashy, za duże są po prostu.

#64 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 19 stycznia 2007 - 22:44

Slot ExpressCard/34 z racji braku dostępności urządzeń i ceny trochę komplikuje sprawę. A czy posiada czytnik xD i SD card, bo nie widzę w opisach ?

#65 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:09

Nie.

#66 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:18

Zewnętrzny czytnik pod USB załatwi sprawe. Naprawde nie warto patrzeć na komputery tylko przez pryzmat sprzętu. Mój Mini ma dysk 5400RPM, a poprzedni komp miał dysk 7200RPM - to co, PC jest lepszy? Komputer bez oprogramowania jest tyle warty, co komputer bez prądu xD. A pamiętaj że Mac to MacOSX :D

#67 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:28

Ok, tylko że laptop to komputer mobilny, zamykam booka i w drogę, a jak trzeba do niego pakować / nosić / wozić, dodatkowo kable, czytniki, modemy, to już raczej sporo traci na swojej mobilności.

#68 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:34

Ok, tylko że laptop to komputer mobilny, zamykam booka i w drogę, a jak trzeba do niego pakować / nosić / wozić, dodatkowo kable, czytniki, modemy, to już raczej sporo traci na swojej mobilności.

"Uroki" applowskiego think different.

#69 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:41

Kurcze jestem zawiedziony, a naprawdę najarałem się na ten sprzęt, muszę to jeszcze przemyśleć. Chyba Steve zbytnio wychodzi przed szereg z tą odmiennością. Przecież to podstawowe akcesoria w dzisiejszych czasach. pozdrawiam serdecznie

#70 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 19 stycznia 2007 - 23:46

Ergh, mały stick na USB jest wielkości kciuka więc bez przesady (no może ja przesadzam :D ). Wrzucenie go do torby na pewno nie utrudni Ci jej zamknięcia :)

#71 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 20 stycznia 2007 - 00:51

Kurcze jestem zawiedziony, a naprawdę najarałem się na ten sprzęt, muszę to jeszcze przemyśleć.
Chyba Steve zbytnio wychodzi przed szereg z tą odmiennością. Przecież to podstawowe akcesoria w dzisiejszych czasach.

pozdrawiam serdecznie

Czytnik SD podstawowym akcesoriem? A co jeśli mam MemoryStick? PCMCIA? Może jeszcze ISA i port szeregowy? Oj jak się cieszyłem jak zaczęły wchodzić na rynek legacy-free laptopy PC :D

#72 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 20 stycznia 2007 - 08:39

@TomekB Co się tak unosisz :confused: . Grzecznie rozmawiamy a Ty zniesmaczasz klimat :-? . Jeśli Ty nie korzystasz z czytnika w laptopie to nie znaczy, że inni nie korzystają, nie patrz przez pryzmat własnych skromnych potrzeb. Czytniki są zazwyczaj uniwersalne 4in1 lub 6in1, i obsługują również mmc, MemoryStick, xD, SD itd, i są na wyposażeniu większości nowoczesnych booków, to samo dotyczy PCMCIA czyt ExpressCard/54. Dlatego zdziwiłem się, że MBPro jako najlepszy book od apple nie posiada czytnika i ma tylko EC/34, który nie jest kompatybilny wstecz do EC/54 - z racji rozmiaru, gdzie z kolei EC/54 jest kompatybilny z EC/34. Niestety Apple w dużym stopniu ogranicza mobilność laptopów takimi rozwiązaniami. Mam takowe w obecnym Asusie V6V i są naprawdę przydatne. Zresztą zostaje mi modem UMTS na PCMCIA i teraz będzie leżał w szufladzie, a ja będę musiał kupować ewentualnie, 2-gi za minimum parę stów. Każdy ma swoje preferencje, a forum jest do tego by rozmawiać chyba. pozdrawiam serdecznie

#73 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 postów
  • SkądLandsberg/Stettin

Napisano 20 stycznia 2007 - 11:25

Lack ty byś tego Della nie zamienił na MacaPro z quadra FX i 16 Gb ramu, Hejterze.

#74 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 stycznia 2007 - 11:35

Lack ty byś tego Della nie zamienił na MacaPro z quadra FX i 16 Gb ramu, Hejterze.

Nie zamieniłbym, bo trochę niewygodny byłby do noszenia.
Jakby ktoś mi chciał jednak sprezentować tego MP jako drugi komputer to nie będę się opierał.

#75 mystic PL

mystic PL
  • 11 postów

Napisano 13 lutego 2007 - 14:58

No i stało się. Zrezygnowałem z zakupu MacBook Pro, a kupiłem Sony Vaio AR21S. Laptop w pełni trafił w moje oczekiwania. - Core2Duo 2.0 - 2GB ram (Dual chanel) - 2 x 100GB HDD (Raid) - GeForce 7600GT - FullHD 1920x1200 wyjście HDMI !!! rewelacja dla HD maniaka - Czytnik / nagrywarka Blu-Ray disk - tuner TV (gadget ale przydatny) - full zestaw złącz / czytników PCMCIA, ExpressCard34/54, SD, xD itp - Nowej generacji matryca glossy, z podświetleniem 2-lampowym. - Win Media Center Edition z możliwością darmowego upgradu do Vista Home Premium - Bogaty pakiet oprogramowania typu iLife i innych dodatków. To wszystko za kasę niewiele większą niż Macbook Pro 17". Jestem super zadowolony. MacBook, hym, ..... może następnym razem. pozdrawiam serdecznie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych