Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook czy Dell?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
127 odpowiedzi w tym temacie

#26 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 30 listopada 2006 - 18:05

a czy dell nie jest ciezki??czy d800 czy d600 czy d510itd??podalam przyklad nootebooka tyle jest notebookow ze glowa boli jak bym miala wszystkie wymieniac to roku by zabraklo!Hm.a czy widzialam macbooka??co za ironiczne pytanie pewnie ze widzialam i mam powerbooka wlasnie instaluje na nim system os x tiger!:)mam notebboka i nie jest ciezki bardzo fajnie sie na nim pracuje rownie dobrze jak na hp nie widze zadnej roznicy poza parametrami:)mialam hp teraz mam innego notebooka!i lepiej mi sie na nich pracuje-owalo jak np na ibm t60!

#27 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 01 grudnia 2006 - 11:49

ewelina-08 pomiedzy MACbookiem a POWERbookiem jest jedna, bardzo zasadnicza różnica...

#28 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 grudnia 2006 - 17:57

Tak jak już kiedyś pisałem, napiszę i teraz. "Kupno maka i zainstalowanie na nim windowsa jako domyślny system, bo jest się do niego przyzwyczajonym, jest jak kupić sobie bilet do raju i podetrzeć nim d*pę bo jest się przyzwyczajonym do życia na ziemi" :) dlatego ja też kupuję sobie maka :)

#29 ewelina-089

ewelina-089

• 107 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 01 grudnia 2006 - 20:15

Pewnie zawsze jest roznica mniedzy komputerem i to kazdym:)wiec i między macbookiem i powerbookiem:)nie powiedzialam ze nie:)

#30 Avenger

Avenger
  • 8 postów

Napisano 06 grudnia 2006 - 10:08

Dzięki wam za szybką odpowiedź, chyba wybiorę macbooka, nie mogę cale życie stać wryty w ziemię :)

#31 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 06 grudnia 2006 - 10:31

Dzięki wam za szybką odpowiedź, chyba wybiorę macbooka, nie mogę cale życie stać wryty w ziemię :)

Ja był bym raczej za inną metaforą:
W końcu trzeba przepiłować kraty w oknie i otworzyć je na oścież :)
Powodzenia.

#32 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 grudnia 2006 - 11:15

Jest jeszcze design i ergonomia pracy.

No to już doszczętnie MacBooka pogrążyłeś :-)

Mam ciut większego Della (D820), funkcjonalnością bije na głowę MacBooka Pro, o zwykłym już nie mówiąc. Fakt, że współpraca z Windowsem jest dla mnie bezproblemowa.

#33 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 06 grudnia 2006 - 12:10

No to już doszczętnie MacBooka pogrążyłeś :-)

Mam ciut większego Della (D820), funkcjonalnością bije na głowę MacBooka Pro, o zwykłym już nie mówiąc. Fakt, że współpraca z Windowsem jest dla mnie bezproblemowa.

Mniejsza z tym że nie zainstalujesz na nim osx :) A tak poza tym, jestem ciekaw co powiesz na swoją współpracę z Windowsem jak już wyjdzie Vista... :)

#34 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 06 grudnia 2006 - 13:10

Mniejsza z tym że nie zainstalujesz na nim osx :) A tak poza tym, jestem ciekaw co powiesz na swoją współpracę z Windowsem jak już wyjdzie Vista... :)

A co miałbym powiedzieć? Viste niepełną mam na desktopie...

#35 Bony

Bony
  • 41 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 grudnia 2006 - 13:21

Nawet w wypadku przewagi windy jako default os, lepszy jes mac, skromnym zdaniem mym :D:)

#36 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 11 grudnia 2006 - 15:35

gdyby ten dell mial jaka ati albo nvidie - to mialbys sie nad czym zastanawiac - poniewaz jednak mb tez ma grafike intela ...to kup thinkpada :) - sorry ale intel graphic chip w takiej maszynie ..... :( rzyg

#37 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 grudnia 2006 - 20:09

gdyby ten dell mial jaka ati albo nvidie - to mialbys sie nad czym zastanawiac

Przeczytaj jeszcze raz specsy.

#38 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 12 grudnia 2006 - 17:15

loooo - fakt - del kategorycznie :)
mb - to shit w takim wypadku

ale i tak kup think pada .....

przy okazji - dla ludzikow wierzacych ze na mb pobawia sie pozadnie w grafike 2d i 3d oraz sobie pograja
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA

".....the 950 is unable to handle most 3D or graphics intensive applications..."

- za to ze SJ wcisnal raz intele do macow - procki- powinno mu sie urznac jaja - za drugi raz - GMA 950 - wypatroszyc i wypchac dziada ....

#39 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 11:47

Moj pierwszy post tutaj ;-) Mialem juz 3 laptopy Della. Aktualnie mam Latitude D810 chyba od ponad roku. Kiedy byl kupowany jego cena byla porazajaca - kosztowal ~13k zl. Nie ma FireWire. Nie ma mikrofonu (!!!!!). Karta ati mobility x300. W pierwszych 4 miesiacach serwisowany byl chyba 3 razy. 1 - skaszanila sie karta grafiki - wymieniona plyta glowna. 2 - przy montazu skaszanil sie kabelek od smigla, z tego tez powodu calosc sie przegrzewala, pojawil sie pan zdiagnozowac niechodzace smiglo. Oczywiscie mimo mojego zgloszenia nie mial ze soba zamiennego smigla. 3 - pan wymienil smiglo. Klawiatura niezbyt wygodna, o niebo lepsza mam w starusienkim Dellu C800. Touchpad - przyciski wyjatkowo niedorobione. Calosc paskudnie "plazdykowa". Mimo tego ze o sprzet dbam i nigdy mi nie padl, "plazdyk" ma pekniecie na samym rogu. Ogolnie rzecz biorac jestem niezadowolony. Mam tez stacje robocza Precision 650 - bez najmniejszych zarzutow. Zona ma IBM (jeszcze nie Lenovo) ThinkPad X41 czy tak jakos (niestety nie pamietam dokladnie oznaczenia...). Serwisowany byl chyba z 5 razy. Mial wymieniana plyte glowna, RAM, nie wiem czy przypadkiem nie matryce. Do dzis pojawiaja sie problemy z grafika ale Zonie juz sie nie chce tego zglaszac... Podsumowujac nie kupie i nie polece nikomu. HP - co prawda nie mam doswiadczenia z laptopami tylko z serwerami... Nie czepiam sie do jakosci sprzetu lecz firmy jako-takiej. Prywatnie bede unikal ich produktow. Pare lat temu mialem w sieci w firmie kilka mac. Jeszcze przed OSX. Nie przypominam sobie zeby byly z tym jakies problemy. Pracowali na tym ludzie ktorzy na komputerach nie znaja sie do dzis. Mialem przez tydzien czy dwa PowerBooka na G4. Aktualnie stoje przed dylematem - MacBook czy MacBook Pro. Ale nic ponadto. Jakosc wykonania ale przede wszystkim system - total. Nie ma nawet o czym mowic. Zona chce jedynie zeby byl MS Office ale z tym nie ma problemu. Jesli bede do czegos potrzebowal windy - jesli jeszcze nie ma to juz za chwile pojawi sie vmware na macosx. Mozna mowic co sie komu podoba za czy przeciw jednym lub drugim systemem... Mam do czynienia z systemami MS od paru lat, nie mialem i nie mam nigdy z obsluga tegoz problemow jednak OSX - ma gadzeciarstwo ktore w pogoni za Apple probuje pakowac do swoich systemow MS, ma funkcjonalnosc - ktora stoi znacznie wyzej od systemow MS. Ja na 90% jeszcze w tym miesiacu kupuje cos przenosnego ze stajni Apple i to samo polece zalozycielowi watku.

#40 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 13:53

Mialem juz 3 laptopy Della. Aktualnie mam Latitude D810 chyba od ponad roku. Kiedy byl kupowany jego cena byla porazajaca - kosztowal ~13k zl. Nie ma FireWire. Nie ma mikrofonu (!!!!!). Karta ati mobility x300. W pierwszych 4 miesiacach serwisowany byl chyba 3 razy.
1 - skaszanila sie karta grafiki - wymieniona plyta glowna. 2 - przy montazu skaszanil sie kabelek od smigla, z tego tez powodu calosc sie przegrzewala, pojawil sie pan zdiagnozowac niechodzace smiglo. Oczywiscie mimo mojego zgloszenia nie mial ze soba zamiennego smigla. 3 - pan wymienil smiglo.
Klawiatura niezbyt wygodna, o niebo lepsza mam w starusienkim Dellu C800. Touchpad - przyciski wyjatkowo niedorobione. Calosc paskudnie "plazdykowa". Mimo tego ze o sprzet dbam i nigdy mi nie padl, "plazdyk" ma pekniecie na samym rogu. Ogolnie rzecz biorac jestem niezadowolony. Mam tez stacje robocza Precision 650 - bez najmniejszych zarzutow.

13k za D810? Co tam było w środku?
Też miałem już 3 laptopy Della. Aktualnie D820. Firewire w życiu nie użyłem (choć tutaj mam a we wcześniejszych starczyło dodać na pcmcia), za wbudowanym mikrofonem nie tęsknię (wolę słuchawkę bt do rozmowy). Do klawiatury nie mam najmniejszych zarzutów. Najprzyjemniejsza na jakiej pracowałem (chociaż nie ma podświetlenia jak Apple niestety).
Serwis to w zasadzie pestka w porównaniu do Appla, o ile coś się w ogóle wydarzy. Tutaj Pan przychodzi i naprawia na drugi dzień, nawet jak zapomni części to będzie następnego dnia i naprawi. W Apple ślesz do centrali i czekasz sobie...
Ja swojego D820 na MBP bym nie zamienił, chociaż kosztował połowę tego co MBP.

#41 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:05

Lacki a dla mnie brak aktywnego FW 400 6pin dyskfalifikuje komputer bo przystawki cyfrowe wymagają tego złącza. Więc to akurat zależy od potrzeb, to że ty nigdy nie użyłeś nie znaczy że jest nie potrzebne.

#42 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:12

Lacki a dla mnie brak aktywnego FW 400 6pin dyskfalifikuje komputer bo przystawki cyfrowe wymagają tego złącza.
Więc to akurat zależy od potrzeb, to że ty nigdy nie użyłeś nie znaczy że jest nie potrzebne.

A na pcmci nie starczy? Mój D820 ma akurat FW, możesz kupować w ciemno :P

#43 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:20

Co na PCMCI? dlaczego ma mi coś wystawać skoro może nie wystawać? Ja się zraziłem do "markowych" laptopów popularnie określanych mianem PC (czyt. nie apple) oczy już pisałem, nie wyobrażam sobie tak kiepskiej jakości za te same pieniądze. i nie chodzi tu o żadną ideologiczną wojnę tylko o czysto praktyczne wrażenia, doznania i subiektywną ocenę.

#44 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:29

Co na PCMCI? dlaczego ma mi coś wystawać skoro może nie wystawać?

Mam takie samo podejście, tylko, że bardziej mi pasuje pod tym względem oferta pececiarzy.

Ja się zraziłem do "markowych" laptopów popularnie określanych mianem PC (czyt. nie apple)
oczy już pisałem, nie wyobrażam sobie tak kiepskiej jakości za te same pieniądze.

Ja na jakość zarówno Apple czy PC nie narzekam, ważniejsza jest subiektywna funkcjonalność.

#45 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:47

13k za D810? Co tam było w środku?
Też miałem już 3 laptopy Della. Aktualnie D820. Firewire w życiu nie użyłem (choć tutaj mam a we wcześniejszych starczyło dodać na pcmcia), za wbudowanym mikrofonem nie tęsknię (wolę słuchawkę bt do rozmowy).

Wiec prosze bardzo. Konfigurowane w tej chwili.

Dell Latitude™ D820
Dell Part number
10 677,00 PLN

13 025,94 PLN
Rekomendacja Dell: Powyższe elementy włączono do ceny konfiguracji. Pełna specyfikacja systemu pod linkiem “Więcej szczegółów”
System operacyjny: Oryginalny Windows® XP Professional (Service Pack 2) - z nośnikiem, wersja polska Rekomendacja Dell
Procesor: D820 Procesor Intel® Core™2 Duo T7600 (2.33GHz) z NVIDIA Quadro NVS 120M 512MB (+ PLN 3 122,00 PLN)
Nośnik ze sterownikami: Bez nośnika ze sterownikami
Ekran: Ekran panoramiczny DellSharp 15.4" WUXGA (1920x1200) TFT (+ PLN 195,00 PLN)
Pakiety serwisowe dla mobilnych: 3 letni międzynarodowy serwis z reakcją w następnym dniu roboczym i z naprawą na miejscu u klienta + szkolenie internetowe
Pamięć: 1GB 667MHz DDR2 (1x1GB)
Dysk twardy: 100GB serial ATA 7200rpm Rekomendacja Dell
Niestandardowe partycjonowanie dysku twardego: Brak
Wymienne napędy optyczne: DVD+/-RW 8x (+ PLN 156,00 PLN)
Wireless - karty sieciowe: Intel 3945 802.11a/g Dual-band Mini-Card
Komunikacja - karta Bluetooth: Internal Bluetooth™ Card - instalacja fabryczna (+ PLN 78,00 PLN)
Stacja dokująca: D/Dock - DVI. Media Bay, 1 x 1/2 PCI, USB 2.0 - EURO (+ PLN 898,00 PLN)
Bateria: Bateria 9 ogniw 85WHr - dłuższy czas pracy
Czytnik linii papilarnych: Palmrest wraz z touchpad
Monitor: Brak
Torby: Torba nylonowa Dell - duża
Akcesoria: Mysz optyczna Dell USB Midnight Grey (+ PLN 78,00 PLN)
Instalacja: Brak
Microsoft Office 2003: Brak
Oznaczenie środków trwałych: Brak
Zachowaj swój dysk twardy: Brak

Przepraszam ze troche nieczytelnie wyszlo.
Zawsze zamawiajac jedna z lepszych konfiguracji placisz takie pieniadze. Moj tez kiedys byl 'topowy'.
FW na PCMCIA? Dziekuje. Dodatkowa karta ktora zre energie (z pewnoscia wiecej niz wbudowany interfejs). Pomine niewygode tarabanienia sie z tym (tylko w kieszeni chyba ze trzymasz w gniezdzie ryzykujac oberwaniem). Mam taka karte i dysk zewnetrzny... Wyjatkowo "wygodne" rozwiazanie.
Co do mikrofonu i sluchawek - owszem, mozna. Jednak nie masz wyboru - musisz je miec ze soba. Inaczej taki skype o kant tylka potluc.
IMHO laptop to rozwiazanie _mobilne_ ktore _nie_wymaga_ zadnych dodatkowych gadzetow zeby wykorzystac jego funkcjonalnosc. Z tego tez powodu nie patrze na MBP 17" ktory bedzie dla mnie zbyt kobylasty. Ni to laptop ni stacja robocza. Oczywiscie ze mozna, jednak natargalem sie juz mojego biezacego laptopa i zdecydowanie nic wiekszego przenosnego nigdy nie kupie (oczywiscie nic nie ujmujac posiadaczom MBP17).

Zreszta zamknelismy temat w kwestii sprzetu jedynie. Co z systemem? Jak wyzej kwestia dyskusji i gustu. Ale o tym ponoc sie nie rozmawia - bo nie ma o czym.

#46 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 15:58

Przepraszam ze troche nieczytelnie wyszlo.
Zawsze zamawiajac jedna z lepszych konfiguracji placisz takie pieniadze. Moj tez kiedys byl 'topowy'.

Nie szkodzi, całkiem czytelne.
Jeśli chodzi o cenę, to Dell.pl ma politykę zawyżania jej do absurdalnych poziomów i "przekonywania" klienta poprzez rabaty (30% na przykład) -> stąd moje zdziwienie, że ktoś płaci "detaliczną" cenę.

FW na PCMCIA? Dziekuje. Dodatkowa karta ktora zre energie (z pewnoscia wiecej niz wbudowany interfejs). Pomine niewygode tarabanienia sie z tym (tylko w kieszeni chyba ze trzymasz w gniezdzie ryzykujac oberwaniem). Mam taka karte i dysk zewnetrzny... Wyjatkowo "wygodne" rozwiazanie.

Skoro targasz dysk to pcmcia za dużym dodatkiem obciążeniowym nie jest chyba. Zresztą, nie wygodniej kupić obudowę do bay'a?
Ale zgodzę się, w D810 dziwnie FW pominęli (D800 i D820 ma).

Co do mikrofonu i sluchawek - owszem, mozna. Jednak nie masz wyboru - musisz je miec ze soba. Inaczej taki skype o kant tylka potluc.

Można kupić "słuchawkę" chowaną w pcmci, nie trzeba za dużo pamiętać. Generalnie i tak noszę słuchawkę do komórki jak już, więc żaden dodatek.

IMHO laptop to rozwiazanie _mobilne_ ktore _nie_wymaga_ zadnych dodatkowych gadzetow zeby wykorzystac jego funkcjonalnosc. Z tego tez powodu nie patrze na MBP 17" ktory bedzie dla mnie zbyt kobylasty. Ni to laptop ni stacja robocza. Oczywiscie ze mozna, jednak natargalem sie juz mojego biezacego laptopa i zdecydowanie nic wiekszego przenosnego nigdy nie kupie (oczywiscie nic nie ujmujac posiadaczom MBP17).

No to niestety w kwestii przenośności Apple narazie Cię nie dopieści, brak w ofercie czegoś na kształ D420 czy choćby D620.

#47 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 16:12

Nie ja place tylko firma wiec... wybiera sie co sie podoba ;-) Po jakiej cenie sprzet ostatecznie jest kupiony ani to moja brocha ani nie mam dostepu do takich informacji. Co do sluchawki: mozna, wszystko mozna. Ale po co? Po co dokupic jesli moze po prostu byc? W standardzie. Nie bardzo rozumiem w ktorym miejscu makom brakuje tego co oferuje dell? MB bylby super gdyby nie jedno "ale" - grafika. Nawet jesli dell zaoferuje lepsza to nie zaoferuje systemu jaki oferuje apple. To dla mnie jest glownym atutem a nie biala obudowa z podswietlanym jablkiem itp.

#48 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 stycznia 2007 - 16:15

Jak firma płaci to bierz MBP 17 :lol:

#49 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2007 - 16:40

Co do sluchawki: mozna, wszystko mozna. Ale po co? Po co dokupic jesli moze po prostu byc? W standardzie.

Bo wygodniej, po prostu.

Nie bardzo rozumiem w ktorym miejscu makom brakuje tego co oferuje dell? MB bylby super gdyby nie jedno "ale" - grafika. Nawet jesli dell zaoferuje lepsza to nie zaoferuje systemu jaki oferuje apple. To dla mnie jest glownym atutem a nie biala obudowa z podswietlanym jablkiem itp.

Dla mnie w MBP brakuje: docka, baya, pcmcia, modułu gsm i gwarancji.
Nie jestem kompatybilny z Mac OS'em, więc system mi niepotrzebny.

#50 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 09 stycznia 2007 - 23:21

Hex: Chcialo by sie ;-) jednak maczysko niestety ale obciazy prywatna kieszen... :-| Lack: Ja byc moze wlasnie zbyt wiele wina wypilem (dobre bylo - co poradze), to wydaje mi sie ze troche sam sobie zaprzeczasz. Wygodniej wydac na jakies sluchawki + mikrofon chowane w slocie pcimcia niz miec to po prostu wbudowane bez zadnego chowania???? ??? Ja z kolei korzystalem z pcimci w roznych laptopach z dwoch powodow: w jednym starym kapciu byla to karta bt (poniewaz nie byla built-in) w drugim-biezacym - FW. Bay? Na co? Oczywiscie, dodatkowy dyyysk twardy, dodatkowa bakteria, flop (?). Cos jeszcze? Pewnie ze mozna. O ile dodatkowa baterie jak najbardziej rozumiem i popieram to dysk twardy targany ze soba w laptopie? AFAIR kupujac nowke zarowno w jednym jak i w drugim "sklepie" dostajesz gwarancje. "modul gsm" pomijam gdyz nie wiem o czym do mnie piszesz. Ostatnie zdanie mnie powala (pozwole sobie zacytowac): "Nie jestem kompatybilny z Mac OS'em, więc system mi niepotrzebny". 1. zawsze potrzebujesz jakiegos sytemu ;-) bo w biosie ZTCW nikt nie pracuje ;-) Toc apple nie dostarcza standardow dla wszystkich systemow operacyjnych 2. poniewaz nie potrafie gotowac, wiec nie lubie jesc. Tak nalezalo Cie odczytac czy tez ja zapedzilem sie z interpretacja a moze Ty zapedziles sie w zacietrzewieniu? Milej nocy zycze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych