Macbook czy Dell?
Napisano 30 listopada 2006 - 18:05
Napisano 01 grudnia 2006 - 11:49
Napisano 01 grudnia 2006 - 17:57

Napisano 01 grudnia 2006 - 20:15
Napisano 06 grudnia 2006 - 10:08

Napisano 06 grudnia 2006 - 10:31
Dzięki wam za szybką odpowiedź, chyba wybiorę macbooka, nie mogę cale życie stać wryty w ziemię
Ja był bym raczej za inną metaforą:
W końcu trzeba przepiłować kraty w oknie i otworzyć je na oścież

Powodzenia.
Napisano 06 grudnia 2006 - 11:15
Jest jeszcze design i ergonomia pracy.
No to już doszczętnie MacBooka pogrążyłeś :-)
Mam ciut większego Della (D820), funkcjonalnością bije na głowę MacBooka Pro, o zwykłym już nie mówiąc. Fakt, że współpraca z Windowsem jest dla mnie bezproblemowa.
Napisano 06 grudnia 2006 - 12:10
No to już doszczętnie MacBooka pogrążyłeś :-)
Mam ciut większego Della (D820), funkcjonalnością bije na głowę MacBooka Pro, o zwykłym już nie mówiąc. Fakt, że współpraca z Windowsem jest dla mnie bezproblemowa.
Mniejsza z tym że nie zainstalujesz na nim osx

Napisano 06 grudnia 2006 - 13:10
Mniejsza z tym że nie zainstalujesz na nim osx
A tak poza tym, jestem ciekaw co powiesz na swoją współpracę z Windowsem jak już wyjdzie Vista...
A co miałbym powiedzieć? Viste niepełną mam na desktopie...
Napisano 11 grudnia 2006 - 13:21

Napisano 11 grudnia 2006 - 15:35

Napisano 11 grudnia 2006 - 20:09
gdyby ten dell mial jaka ati albo nvidie - to mialbys sie nad czym zastanawiac
Przeczytaj jeszcze raz specsy.
Napisano 12 grudnia 2006 - 17:15

mb - to shit w takim wypadku
ale i tak kup think pada .....
przy okazji - dla ludzikow wierzacych ze na mb pobawia sie pozadnie w grafike 2d i 3d oraz sobie pograja
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA
".....the 950 is unable to handle most 3D or graphics intensive applications..."
- za to ze SJ wcisnal raz intele do macow - procki- powinno mu sie urznac jaja - za drugi raz - GMA 950 - wypatroszyc i wypchac dziada ....
Napisano 09 stycznia 2007 - 11:47
Napisano 09 stycznia 2007 - 13:53
Mialem juz 3 laptopy Della. Aktualnie mam Latitude D810 chyba od ponad roku. Kiedy byl kupowany jego cena byla porazajaca - kosztowal ~13k zl. Nie ma FireWire. Nie ma mikrofonu (!!!!!). Karta ati mobility x300. W pierwszych 4 miesiacach serwisowany byl chyba 3 razy.
1 - skaszanila sie karta grafiki - wymieniona plyta glowna. 2 - przy montazu skaszanil sie kabelek od smigla, z tego tez powodu calosc sie przegrzewala, pojawil sie pan zdiagnozowac niechodzace smiglo. Oczywiscie mimo mojego zgloszenia nie mial ze soba zamiennego smigla. 3 - pan wymienil smiglo.
Klawiatura niezbyt wygodna, o niebo lepsza mam w starusienkim Dellu C800. Touchpad - przyciski wyjatkowo niedorobione. Calosc paskudnie "plazdykowa". Mimo tego ze o sprzet dbam i nigdy mi nie padl, "plazdyk" ma pekniecie na samym rogu. Ogolnie rzecz biorac jestem niezadowolony. Mam tez stacje robocza Precision 650 - bez najmniejszych zarzutow.
13k za D810? Co tam było w środku?
Też miałem już 3 laptopy Della. Aktualnie D820. Firewire w życiu nie użyłem (choć tutaj mam a we wcześniejszych starczyło dodać na pcmcia), za wbudowanym mikrofonem nie tęsknię (wolę słuchawkę bt do rozmowy). Do klawiatury nie mam najmniejszych zarzutów. Najprzyjemniejsza na jakiej pracowałem (chociaż nie ma podświetlenia jak Apple niestety).
Serwis to w zasadzie pestka w porównaniu do Appla, o ile coś się w ogóle wydarzy. Tutaj Pan przychodzi i naprawia na drugi dzień, nawet jak zapomni części to będzie następnego dnia i naprawi. W Apple ślesz do centrali i czekasz sobie...
Ja swojego D820 na MBP bym nie zamienił, chociaż kosztował połowę tego co MBP.
Napisano 09 stycznia 2007 - 14:05
Napisano 09 stycznia 2007 - 14:12
Lacki a dla mnie brak aktywnego FW 400 6pin dyskfalifikuje komputer bo przystawki cyfrowe wymagają tego złącza.
Więc to akurat zależy od potrzeb, to że ty nigdy nie użyłeś nie znaczy że jest nie potrzebne.
A na pcmci nie starczy? Mój D820 ma akurat FW, możesz kupować w ciemno

Napisano 09 stycznia 2007 - 14:20
Napisano 09 stycznia 2007 - 14:29
Co na PCMCI? dlaczego ma mi coś wystawać skoro może nie wystawać?
Mam takie samo podejście, tylko, że bardziej mi pasuje pod tym względem oferta pececiarzy.
Ja się zraziłem do "markowych" laptopów popularnie określanych mianem PC (czyt. nie apple)
oczy już pisałem, nie wyobrażam sobie tak kiepskiej jakości za te same pieniądze.
Ja na jakość zarówno Apple czy PC nie narzekam, ważniejsza jest subiektywna funkcjonalność.
Napisano 09 stycznia 2007 - 15:47
13k za D810? Co tam było w środku?
Też miałem już 3 laptopy Della. Aktualnie D820. Firewire w życiu nie użyłem (choć tutaj mam a we wcześniejszych starczyło dodać na pcmcia), za wbudowanym mikrofonem nie tęsknię (wolę słuchawkę bt do rozmowy).
Wiec prosze bardzo. Konfigurowane w tej chwili.
Dell Latitude™ D820
Dell Part number
10 677,00 PLN
13 025,94 PLN
Rekomendacja Dell: Powyższe elementy włączono do ceny konfiguracji. Pełna specyfikacja systemu pod linkiem “Więcej szczegółów”
System operacyjny: Oryginalny Windows® XP Professional (Service Pack 2) - z nośnikiem, wersja polska Rekomendacja Dell
Procesor: D820 Procesor Intel® Core™2 Duo T7600 (2.33GHz) z NVIDIA Quadro NVS 120M 512MB (+ PLN 3 122,00 PLN)
Nośnik ze sterownikami: Bez nośnika ze sterownikami
Ekran: Ekran panoramiczny DellSharp 15.4" WUXGA (1920x1200) TFT (+ PLN 195,00 PLN)
Pakiety serwisowe dla mobilnych: 3 letni międzynarodowy serwis z reakcją w następnym dniu roboczym i z naprawą na miejscu u klienta + szkolenie internetowe
Pamięć: 1GB 667MHz DDR2 (1x1GB)
Dysk twardy: 100GB serial ATA 7200rpm Rekomendacja Dell
Niestandardowe partycjonowanie dysku twardego: Brak
Wymienne napędy optyczne: DVD+/-RW 8x (+ PLN 156,00 PLN)
Wireless - karty sieciowe: Intel 3945 802.11a/g Dual-band Mini-Card
Komunikacja - karta Bluetooth: Internal Bluetooth™ Card - instalacja fabryczna (+ PLN 78,00 PLN)
Stacja dokująca: D/Dock - DVI. Media Bay, 1 x 1/2 PCI, USB 2.0 - EURO (+ PLN 898,00 PLN)
Bateria: Bateria 9 ogniw 85WHr - dłuższy czas pracy
Czytnik linii papilarnych: Palmrest wraz z touchpad
Monitor: Brak
Torby: Torba nylonowa Dell - duża
Akcesoria: Mysz optyczna Dell USB Midnight Grey (+ PLN 78,00 PLN)
Instalacja: Brak
Microsoft Office 2003: Brak
Oznaczenie środków trwałych: Brak
Zachowaj swój dysk twardy: Brak
Przepraszam ze troche nieczytelnie wyszlo.
Zawsze zamawiajac jedna z lepszych konfiguracji placisz takie pieniadze. Moj tez kiedys byl 'topowy'.
FW na PCMCIA? Dziekuje. Dodatkowa karta ktora zre energie (z pewnoscia wiecej niz wbudowany interfejs). Pomine niewygode tarabanienia sie z tym (tylko w kieszeni chyba ze trzymasz w gniezdzie ryzykujac oberwaniem). Mam taka karte i dysk zewnetrzny... Wyjatkowo "wygodne" rozwiazanie.
Co do mikrofonu i sluchawek - owszem, mozna. Jednak nie masz wyboru - musisz je miec ze soba. Inaczej taki skype o kant tylka potluc.
IMHO laptop to rozwiazanie _mobilne_ ktore _nie_wymaga_ zadnych dodatkowych gadzetow zeby wykorzystac jego funkcjonalnosc. Z tego tez powodu nie patrze na MBP 17" ktory bedzie dla mnie zbyt kobylasty. Ni to laptop ni stacja robocza. Oczywiscie ze mozna, jednak natargalem sie juz mojego biezacego laptopa i zdecydowanie nic wiekszego przenosnego nigdy nie kupie (oczywiscie nic nie ujmujac posiadaczom MBP17).
Zreszta zamknelismy temat w kwestii sprzetu jedynie. Co z systemem? Jak wyzej kwestia dyskusji i gustu. Ale o tym ponoc sie nie rozmawia - bo nie ma o czym.
Napisano 09 stycznia 2007 - 15:58
Przepraszam ze troche nieczytelnie wyszlo.
Zawsze zamawiajac jedna z lepszych konfiguracji placisz takie pieniadze. Moj tez kiedys byl 'topowy'.
Nie szkodzi, całkiem czytelne.
Jeśli chodzi o cenę, to Dell.pl ma politykę zawyżania jej do absurdalnych poziomów i "przekonywania" klienta poprzez rabaty (30% na przykład) -> stąd moje zdziwienie, że ktoś płaci "detaliczną" cenę.
FW na PCMCIA? Dziekuje. Dodatkowa karta ktora zre energie (z pewnoscia wiecej niz wbudowany interfejs). Pomine niewygode tarabanienia sie z tym (tylko w kieszeni chyba ze trzymasz w gniezdzie ryzykujac oberwaniem). Mam taka karte i dysk zewnetrzny... Wyjatkowo "wygodne" rozwiazanie.
Skoro targasz dysk to pcmcia za dużym dodatkiem obciążeniowym nie jest chyba. Zresztą, nie wygodniej kupić obudowę do bay'a?
Ale zgodzę się, w D810 dziwnie FW pominęli (D800 i D820 ma).
Co do mikrofonu i sluchawek - owszem, mozna. Jednak nie masz wyboru - musisz je miec ze soba. Inaczej taki skype o kant tylka potluc.
Można kupić "słuchawkę" chowaną w pcmci, nie trzeba za dużo pamiętać. Generalnie i tak noszę słuchawkę do komórki jak już, więc żaden dodatek.
IMHO laptop to rozwiazanie _mobilne_ ktore _nie_wymaga_ zadnych dodatkowych gadzetow zeby wykorzystac jego funkcjonalnosc. Z tego tez powodu nie patrze na MBP 17" ktory bedzie dla mnie zbyt kobylasty. Ni to laptop ni stacja robocza. Oczywiscie ze mozna, jednak natargalem sie juz mojego biezacego laptopa i zdecydowanie nic wiekszego przenosnego nigdy nie kupie (oczywiscie nic nie ujmujac posiadaczom MBP17).
No to niestety w kwestii przenośności Apple narazie Cię nie dopieści, brak w ofercie czegoś na kształ D420 czy choćby D620.
Napisano 09 stycznia 2007 - 16:12
Napisano 09 stycznia 2007 - 16:15

Napisano 09 stycznia 2007 - 16:40
Co do sluchawki: mozna, wszystko mozna. Ale po co? Po co dokupic jesli moze po prostu byc? W standardzie.
Bo wygodniej, po prostu.
Nie bardzo rozumiem w ktorym miejscu makom brakuje tego co oferuje dell? MB bylby super gdyby nie jedno "ale" - grafika. Nawet jesli dell zaoferuje lepsza to nie zaoferuje systemu jaki oferuje apple. To dla mnie jest glownym atutem a nie biala obudowa z podswietlanym jablkiem itp.
Dla mnie w MBP brakuje: docka, baya, pcmcia, modułu gsm i gwarancji.
Nie jestem kompatybilny z Mac OS'em, więc system mi niepotrzebny.
Napisano 09 stycznia 2007 - 23:21
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych