Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC
Napisano 25 października 2009 - 00:13
Napisano 25 października 2009 - 01:23
Otwarty i stosowany we wszystkich produkowanych obecnie Makach.
Kupić NEC-a 2490 albo 2690.
Delle Latitude, HP EliteBooki i Lenovo ThinkPad mają tylko DisplayPort.
Nic nie wymusza, bo stosuje ogólnie przyjęty standard VESA.
Monitory LCD 30'' cena - Porównanie cen w sklepach
Jakoś nie są specjalnie droższe od LG czy Samsunga.
E tam, były i nadal będą kupowane do Mac Pro.
No właśnie i problem w tym, że taki NEC wcale nie różni się parametrami od ACD, a jest połowę tańszy. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że cena ACD skacze przez zastosowanie aluminium i plastikowej, odblaskowej imitacji szyby? Standard VESA - jak sama nazwa mówi STANDARD rozumiem przez to, że coś jest zunifikowane i nie ma problemu z połączeniem sprzetu firmy A z sprzętem firmy B jeśli obie wykonują swoje produkty wg. przyjętego standardu. Dobrze, pomińmy na chwilkę firmę A i B oraz kompatybilności sprzętu między ich produktami. Jednak to już jest paranoja kiedy produkt jednej firmy jest kompletnie nie kompatybilny z innym produktem tej samej firmy. Nie wymagam tutaj by lodówka dogadywała się z samochodem, wcale nie oczekuje tego np. od Daewoo, czy Mitsubishi ale litości sprzęt komputerowy? ten sam model? między którymi jest różnica 1,5 czy 2 lat?
Napisano 25 października 2009 - 02:02
Najlepsze jest to, że Psystar tak na dobrą sprawę nie gwarantuje działania OS X na Hackintoshach.
Naiwniacy pokupują emulatory EFI, a potem obudzą się z ręką w nocniku gdy im 10.6.3 nie będzie działał
Open nie znaczy free.
Tylko te pecetowe.
Zawsze można użyć UEFI, a nie jakiegoś emulatora.

---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 03:04 ----
Jedni piją wino w kieliszku, inni w czym popadnie.
To takie moje osobiste przemyślenia po przejściu z PC na komputer Apple. Niby to samo, ale tu smakuje lepiej.
---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 22:04 ----
Niemniej jednak taki Rebel EFI to fajna sprawa - na pewno lepsza od zabawy z masą kextów żeby ten system w ogóle wstał.
W mym przypadku jeden... emuluje on obecność zbędnego SMC, dzięki temu ładuje się dontstealmacos... równie dobrze mógłbym go usunąć.
---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 03:06 ----
Nie chodzi tyle o sprzęt co o stabilność systemu i pomoc techniczną. Na komputerach apple osx zawsze działał bedzie najlepiej. A jak ktoś ma czas i ochote to niech sie bawi...
Świetne rozumowanie

Ewidętnie OSX na pc wbrew wszelkim mitom jest stabilny, i działa jak trzeba... po prostu zamiast w systemie dłubać, wystarczy złożyć dobrze maszynę i podłubać w tablicach ACPI

Rebel jest gotową alternatywą z dodatkowymi kextami które mogą sprawiać problemy, temu i psystar zapewnia zmodyfikowane aktualizacje systemu.
Napisano 25 października 2009 - 07:52
Napisano 25 października 2009 - 10:07
A dlaczego nikomu z was nie przyjdzie do glowy, ze instalowanie OSX na pc moze tylko Apple pomoc? Ilu z userow pc'ta mialo okazje przetestowac i pobawic sie dluzej OSX'em?
Pewnie niewielu. I jesli Apple albo ktos inny bedzie oferowac Leo na PC to wlasnie dzieki temu moga przekonac innych do Mac'a. Jak? Bardzo prosto. Majac takie mozliwosci Apple powinien puscic reklame, ze nie bedzie supportu na PC. Ale jak chcesz miec wszysctko cacy, gwarancje Door-to-Door, najnowsze uaktualnienia - kup Mac'a.
I moge sie zalozyc, ze takich osob ktore wlasnie dzieki instalacji na pc-cie przeszly na Mac'a byloby calkiem sporo.\
A poza tym jesli takie cos spowodowalo by obnizke cen sprzetu Apple to na prawde chyba nikt by sie nie pogniewal i paradoksalnie moze jeszcze wiecej sprzetu by sprzedali?
zgadzam się. poza tym ludzi któzy nie mają tak dużych środków finansowych ay kupić mac-a mogą os x wgrać sobie na PC za mniejszą cene.
Napisano 25 października 2009 - 10:35
zgadzam się. poza tym ludzi któzy nie mają tak dużych środków finansowych ay kupić mac-a mogą os x wgrać sobie na PC za mniejszą cene.
Jasne, mnie nie stać na piekny dom jednorodzinny z basenem, czy to znaczy, że ktoś ma się poświęcić by ja "biedny" mógł sobie zamieszkać w takim domu? Nie, zarób sobie na komputer. Jeśli kogoś nie stać to jego problem.
Napisano 25 października 2009 - 10:40
No raczej, za cenę ACD możemy kupić najtańszego iMaca.
Więc obstawiam, że ekrany od Appla wyginą śmiercią naturalna...
E tam, były i nadal będą kupowane do Mac Pro.
Jasne, ale ACD są kupowane do Mac Pro tylko dlatego, żeby razem tworzyły jedność i by ładnie się prezentowało. Nnie wiem, czy ktoś obecnie kupuje ACD tylko ze względu na jego parametry.
Napisano 25 października 2009 - 11:01
Napisano 25 października 2009 - 11:05
Analogia z basenem zupełnie nietrafiona. To nie o to chodzi. Mnie np stać na komputer Apple, ale po prostu uważam, że nie są one tyle warte, zwłaszcza w Polsce. Samodzielnie złożyłem swój PC, kupując oddzielnie każdą część, wiem ile co kosztuje i aż zbyt dobrze się orientuję jak bardzo Apple zdziera na swoich klientach, oferując przeciętne lub poniżej przeciętnej konfiguracje, w cenie premium.Jasne, mnie nie stać na piekny dom jednorodzinny z basenem, czy to znaczy, że ktoś ma się poświęcić by ja "biedny" mógł sobie zamieszkać w takim domu? Nie, zarób sobie na komputer. Jeśli kogoś nie stać to jego problem.
Z drugiej strony interesuje mnie soft OS-X. Nie nastawiam się na zmianę, za bardzo jestem przyzwyczajony do Windowsa. System Apple traktuję wyłącznie jako urozmaicenie, coś podobnego jak Linux. Czemu by więc się w to nie zabawić? Bo Apple sobie ubzdurało, że nie wolno, w obawie, że im spadnie sprzedaż kompów o zawyżonych cenach? A co mnie to obchodzi. Kupuję soft, jestem jego właścicielem i robię z nim co chcę. Apple nic do tego, powinni się cieszyć, że na mnie zarabiają i im płace moje pieniądze, a nie jeszcze się pieklić.
Napisano 25 października 2009 - 11:17
no tak, ale właścicielem samej płytki jesteś. softu - nie.Ja to widzę tak - kupuję płytkę z softem i robię z nią co chcę, mogę nią sobie nawet tyłek podetrzeć i nic żadnej firmie do tego.
no to nie kupuj, nie używaj i tyleMnie np stać na komputer Apple, ale po prostu uważam, że nie są one tyle warte, zwłaszcza w Polsce.
jeżeli uważasz, że koszt komputera to suma składowych części to ciekawe, ale tak nie jest, więc zbyt dobrze to się chyba jednak nie orientujeszSamodzielnie złożyłem swój PC, kupując oddzielnie każdą część, wiem ile co kosztuje i aż zbyt dobrze się orientuję jak bardzo Apple zdziera na swoich klientach, oferując przeciętne lub poniżej przeciętnej konfiguracje, w cenie premium.

Apple jako właściciel nic sobie nie 'ubzdurało' tylko takie postawiło warunki. nie podoba się? nie korzystaj. tyle. to jest naprawdę takie proste.Bo Apple sobie ubzdurało, że nie wolno
A co mnie to obchodzi.

no to ty to sobie ubzdurałeś.Kupuję soft, jestem jego właścicielem i robię z nim co chcę.
niestety - nie kupujesz softu, tylko licencję na korzystanie z niego. nie jesteś właścicielem tego co się znajduje na płytce - sorry, ale taka jest prawda.
sytuacja mi się kojarzy z dorobieniem kluczy do mieszkania (a za to właśnie zapłaciłeś - za dorobienie kluczy) i ogłaszaniem się na tej podstawie jego (mieszkania) właścicielem. trochę śmieszne.
z kluczami możesz sobie zrobić co zechcesz - są twoje
ale mieszkanie już nie
Napisano 25 października 2009 - 11:26
Będzie to pasowało do poziomu użytkowników PC:)
Powodzenia
To znaczy, że niby poziom użytkowników PC i maców jest różny? Prosze, rozwiń temat bo to bardzo interesujące.
Napisano 25 października 2009 - 11:36
Napisano 25 października 2009 - 11:49
Skoro jestem właścicielem plytki to robię z nią co chcęno tak, ale właścicielem samej płytki jesteś. softu - nie.
no to nie kupuj, nie używaj i tyle

Naiwny jesteś, czy tylko takiego udajesz? A ceny producentów innych laptopów to niby co to jest, same podzespoły? Tam też jest system, obłsuga techniczna, wsparcie, gwarancja, etc, etc. System, którego zaprojektowanie jest znacznie droższe, bo M$ zatrudnia wielokrotność liczby pracowników, którą zatrudnia Apple do jego zrobienia. I pomimo tego wszystkiego, kompy te są znacznie tańsze, przy takich samych specyfikacjach.jeżeli uważasz, że koszt komputera to suma składowych części to ciekawe, ale tak nie jest, więc zbyt dobrze to się chyba jednak nie orientujesz
Przykro mi, ale nie będziesz mi mówił co mam robićApple jako właściciel nic sobie nie 'ubzdurało' tylko takie postawiło warunki. nie podoba się? nie korzystaj. tyle. to jest naprawdę takie proste.

Kręcisz. Nie jestem właścicielem praw intelektualnych do softu, ale jestem właścicielem jak to ładnie ująłeś "płytki z softem" i mogę i będę z nią robić co chcę - pisać po niej mazakiem, instalować na PC, a może nawet sobie powiesić jako zawieszkę w samochodzieno to ty to sobie ubzdurałeś.
niestety - nie kupujesz softu, tylko licencję na korzystanie z niego. nie jesteś właścicielem tego co się znajduje na płytce - sorry, ale taka jest prawda.

Zatem będę robił "z tymi kluczami" co chcę i nic ci do tegosytuacja mi się kojarzy z dorobieniem kluczy do mieszkania (a za to właśnie zapłaciłeś - za dorobienie kluczy) i ogłaszaniem się na tej podstawie jego (mieszkania) właścicielem. trochę śmieszne.
z kluczami możesz sobie zrobić co zechcesz - są twoje
mieszkanie - no, fakt posiadania klucza nie czyni z ciebie jego właściciela, prawda?

Napisano 25 października 2009 - 12:06
Naiwny jesteś, czy tylko takiego udajesz? A ceny producentów innych laptopów to niby co to jest, same podzespoły? Tam też jest system, obłsuga techniczna, wsparcie, gwarancja, etc, etc. System, którego zaprojektowanie jest znacznie droższe, bo M$ zatrudnia wielokrotność liczby pracowników, którą zatrudnia Apple do jego zrobienia. I pomimo tego wszystkiego, kompy te są znacznie tańsze, przy takich samych specyfikacjach.
P
Mało tego. Apple przyszło na gotowe. Przejęło architekturę rozwijaną i ulepszaną latami przez świat PC (dzięki pracy projektantów, inżynierów oraz pieniądzom użytkowników pecetów). Apple uznając wyższość architektury PC nad dotychczasową własną miało ułatwione zadanie polegające prawie wyłącznie na dostosowaniu swojego systemu do nowego, szybkiego i taniego hardware.
Napisano 25 października 2009 - 12:15
Napisano 25 października 2009 - 12:18
Napisano 25 października 2009 - 12:21
samego softu też nie jesteś właścicielem. tylko nośnik jest twój. nigdzie nie mówiłem, że jesteś właścicielem 'płytki z softem' (co można opacznie zrozumieć jako właściciela i płytki i softu) tylko samej płytki.Skoro jestem właścicielem plytki to robię z nią co chcę
[…]
Kręcisz. Nie jestem właścicielem praw intelektualnych do softu, ale jestem właścicielem jak to ładnie ująłeś "płytki z softem" i mogę i będę z nią robić co chcę - pisać po niej mazakiem, instalować na PC, a może nawet sobie powiesić jako zawieszkę w samochodzie
możesz sobie ją włożyć do napędu PCta, ale jak już instalujesz, to korzystasz nie tyle z samej płytki co softu, który na niej jest i który został ci udostępniony pod pewnymi warunkami. bo nie ty jesteś jego właścicielem.
z płytką możesz robić co chcesz jak zauważyłeś.
widać dla ciebie nadal jest problemem rozróżnienie płytki i softu który na niej jest