Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#76 sander

sander
  • 10 postów

Napisano 25 października 2009 - 00:13

goodboy25 - "mogę nią sobie nawet tyłek podetrzeć i nic żadnej firmie do tego". Myślę, że dokładnie tyle możesz zrobić ze swoim PC/HA Mackiem. Będzie to pasowało do poziomu użytkowników PC:) Powodzenia

#77 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 25 października 2009 - 01:23

Otwarty i stosowany we wszystkich produkowanych obecnie Makach.

Kupić NEC-a 2490 albo 2690.

Delle Latitude, HP EliteBooki i Lenovo ThinkPad mają tylko DisplayPort.

Nic nie wymusza, bo stosuje ogólnie przyjęty standard VESA.

Monitory LCD 30'' cena - Porównanie cen w sklepach

Jakoś nie są specjalnie droższe od LG czy Samsunga.

E tam, były i nadal będą kupowane do Mac Pro.

No właśnie i problem w tym, że taki NEC wcale nie różni się parametrami od ACD, a jest połowę tańszy. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że cena ACD skacze przez zastosowanie aluminium i plastikowej, odblaskowej imitacji szyby? Standard VESA - jak sama nazwa mówi STANDARD rozumiem przez to, że coś jest zunifikowane i nie ma problemu z połączeniem sprzetu firmy A z sprzętem firmy B jeśli obie wykonują swoje produkty wg. przyjętego standardu. Dobrze, pomińmy na chwilkę firmę A i B oraz kompatybilności sprzętu między ich produktami. Jednak to już jest paranoja kiedy produkt jednej firmy jest kompletnie nie kompatybilny z innym produktem tej samej firmy. Nie wymagam tutaj by lodówka dogadywała się z samochodem, wcale nie oczekuje tego np. od Daewoo, czy Mitsubishi ale litości sprzęt komputerowy? ten sam model? między którymi jest różnica 1,5 czy 2 lat?

#78 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 25 października 2009 - 02:02

Najlepsze jest to, że Psystar tak na dobrą sprawę nie gwarantuje działania OS X na Hackintoshach.
Naiwniacy pokupują emulatory EFI, a potem obudzą się z ręką w nocniku gdy im 10.6.3 nie będzie działał :D

Open nie znaczy free.

Tylko te pecetowe.

Zawsze można użyć UEFI, a nie jakiegoś emulatora. :)

---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 03:04 ----

Jedni piją wino w kieliszku, inni w czym popadnie.
To takie moje osobiste przemyślenia po przejściu z PC na komputer Apple. Niby to samo, ale tu smakuje lepiej. ;)

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 22:04 ----
Niemniej jednak taki Rebel EFI to fajna sprawa - na pewno lepsza od zabawy z masą kextów żeby ten system w ogóle wstał. :)

W mym przypadku jeden... emuluje on obecność zbędnego SMC, dzięki temu ładuje się dontstealmacos... równie dobrze mógłbym go usunąć.

---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 03:06 ----

Nie chodzi tyle o sprzęt co o stabilność systemu i pomoc techniczną. Na komputerach apple osx zawsze działał bedzie najlepiej. A jak ktoś ma czas i ochote to niech sie bawi...

Świetne rozumowanie :)) Wyobraź sobie że gdy czytam o setkach problemów z makówkami, od znajomych czy też innych użytkowników, to się śmieje. One po prostu mnie unikają, a może mam szczęście?

Ewidętnie OSX na pc wbrew wszelkim mitom jest stabilny, i działa jak trzeba... po prostu zamiast w systemie dłubać, wystarczy złożyć dobrze maszynę i podłubać w tablicach ACPI ;)

Rebel jest gotową alternatywą z dodatkowymi kextami które mogą sprawiać problemy, temu i psystar zapewnia zmodyfikowane aktualizacje systemu.

#79 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 25 października 2009 - 07:52

A dlaczego nikomu z was nie przyjdzie do glowy, ze instalowanie OSX na pc moze tylko Apple pomoc? Ilu z userow pc'ta mialo okazje przetestowac i pobawic sie dluzej OSX'em? Pewnie niewielu. I jesli Apple albo ktos inny bedzie oferowac Leo na PC to wlasnie dzieki temu moga przekonac innych do Mac'a. Jak? Bardzo prosto. Majac takie mozliwosci Apple powinien puscic reklame, ze nie bedzie supportu na PC. Ale jak chcesz miec wszysctko cacy, gwarancje Door-to-Door, najnowsze uaktualnienia - kup Mac'a. I moge sie zalozyc, ze takich osob ktore wlasnie dzieki instalacji na pc-cie przeszly na Mac'a byloby calkiem sporo.\ A poza tym jesli takie cos spowodowalo by obnizke cen sprzetu Apple to na prawde chyba nikt by sie nie pogniewal i paradoksalnie moze jeszcze wiecej sprzetu by sprzedali?

#80 iPiter

iPiter
  • 232 postów
  • Skądze wsząd;]

Napisano 25 października 2009 - 10:07

A dlaczego nikomu z was nie przyjdzie do glowy, ze instalowanie OSX na pc moze tylko Apple pomoc? Ilu z userow pc'ta mialo okazje przetestowac i pobawic sie dluzej OSX'em?
Pewnie niewielu. I jesli Apple albo ktos inny bedzie oferowac Leo na PC to wlasnie dzieki temu moga przekonac innych do Mac'a. Jak? Bardzo prosto. Majac takie mozliwosci Apple powinien puscic reklame, ze nie bedzie supportu na PC. Ale jak chcesz miec wszysctko cacy, gwarancje Door-to-Door, najnowsze uaktualnienia - kup Mac'a.
I moge sie zalozyc, ze takich osob ktore wlasnie dzieki instalacji na pc-cie przeszly na Mac'a byloby calkiem sporo.\
A poza tym jesli takie cos spowodowalo by obnizke cen sprzetu Apple to na prawde chyba nikt by sie nie pogniewal i paradoksalnie moze jeszcze wiecej sprzetu by sprzedali?

zgadzam się. poza tym ludzi któzy nie mają tak dużych środków finansowych ay kupić mac-a mogą os x wgrać sobie na PC za mniejszą cene.

#81 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 25 października 2009 - 10:35

zgadzam się. poza tym ludzi któzy nie mają tak dużych środków finansowych ay kupić mac-a mogą os x wgrać sobie na PC za mniejszą cene.

Jasne, mnie nie stać na piekny dom jednorodzinny z basenem, czy to znaczy, że ktoś ma się poświęcić by ja "biedny" mógł sobie zamieszkać w takim domu? Nie, zarób sobie na komputer. Jeśli kogoś nie stać to jego problem.

#82 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 października 2009 - 10:40

No raczej, za cenę ACD możemy kupić najtańszego iMaca.
Więc obstawiam, że ekrany od Appla wyginą śmiercią naturalna...

E tam, były i nadal będą kupowane do Mac Pro.

Jasne, ale ACD są kupowane do Mac Pro tylko dlatego, żeby razem tworzyły jedność i by ładnie się prezentowało. Nnie wiem, czy ktoś obecnie kupuje ACD tylko ze względu na jego parametry.

#83 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 25 października 2009 - 11:01

Mogłyby być udostępnione systemy Apple na wszystkie kompy, jakby niewiele obniżyli ceny swoich komputerów to i tak by były dobrze kupowane a system by znacznie poszerzył rynek. Mac'i i tak są solidne i dobre nawet bez swojego systemu. Właśnie zakupiłem jakiegoś Dell'a dla mojej ciotki i makabrycznie mi się na nim pracuje;/ gdzie jest fireware? nie ma kamerki i mikrofonu wbudowanego;/ antena wi-fi ma kiepski zasięg bateria słabo trzyma nie można na maxa przyciemnić ekranu znacznie głośniej chodzi, noi trzeba pamiętać ciągle by za każdym razem napęd DVD wysuwać do końca ciągle i cisnąć płytke i jeszcze jest dość ciężki i duży;/ Komputery Apple może są drogie na swoje podstawowe parametry ale za to nadrabiają takimi dodatkami i różnicami więc pewnie znajdą się ludzie co i to docenią lub będą chcieli lepszą kompatybilność ze sprzętem systemu.

#84 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 25 października 2009 - 11:05

Jasne, mnie nie stać na piekny dom jednorodzinny z basenem, czy to znaczy, że ktoś ma się poświęcić by ja "biedny" mógł sobie zamieszkać w takim domu? Nie, zarób sobie na komputer. Jeśli kogoś nie stać to jego problem.

Analogia z basenem zupełnie nietrafiona. To nie o to chodzi. Mnie np stać na komputer Apple, ale po prostu uważam, że nie są one tyle warte, zwłaszcza w Polsce. Samodzielnie złożyłem swój PC, kupując oddzielnie każdą część, wiem ile co kosztuje i aż zbyt dobrze się orientuję jak bardzo Apple zdziera na swoich klientach, oferując przeciętne lub poniżej przeciętnej konfiguracje, w cenie premium.

Z drugiej strony interesuje mnie soft OS-X. Nie nastawiam się na zmianę, za bardzo jestem przyzwyczajony do Windowsa. System Apple traktuję wyłącznie jako urozmaicenie, coś podobnego jak Linux. Czemu by więc się w to nie zabawić? Bo Apple sobie ubzdurało, że nie wolno, w obawie, że im spadnie sprzedaż kompów o zawyżonych cenach? A co mnie to obchodzi. Kupuję soft, jestem jego właścicielem i robię z nim co chcę. Apple nic do tego, powinni się cieszyć, że na mnie zarabiają i im płace moje pieniądze, a nie jeszcze się pieklić.

#85 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2009 - 11:17

Ja to widzę tak - kupuję płytkę z softem i robię z nią co chcę, mogę nią sobie nawet tyłek podetrzeć i nic żadnej firmie do tego.

no tak, ale właścicielem samej płytki jesteś. softu - nie.

Mnie np stać na komputer Apple, ale po prostu uważam, że nie są one tyle warte, zwłaszcza w Polsce.

no to nie kupuj, nie używaj i tyle

Samodzielnie złożyłem swój PC, kupując oddzielnie każdą część, wiem ile co kosztuje i aż zbyt dobrze się orientuję jak bardzo Apple zdziera na swoich klientach, oferując przeciętne lub poniżej przeciętnej konfiguracje, w cenie premium.

jeżeli uważasz, że koszt komputera to suma składowych części to ciekawe, ale tak nie jest, więc zbyt dobrze to się chyba jednak nie orientujesz :)

Bo Apple sobie ubzdurało, że nie wolno

Apple jako właściciel nic sobie nie 'ubzdurało' tylko takie postawiło warunki. nie podoba się? nie korzystaj. tyle. to jest naprawdę takie proste.

A co mnie to obchodzi.

:D no to wspaniałe podejście.

Kupuję soft, jestem jego właścicielem i robię z nim co chcę.

no to ty to sobie ubzdurałeś.
niestety - nie kupujesz softu, tylko licencję na korzystanie z niego. nie jesteś właścicielem tego co się znajduje na płytce - sorry, ale taka jest prawda.

sytuacja mi się kojarzy z dorobieniem kluczy do mieszkania (a za to właśnie zapłaciłeś - za dorobienie kluczy) i ogłaszaniem się na tej podstawie jego (mieszkania) właścicielem. trochę śmieszne.
z kluczami możesz sobie zrobić co zechcesz - są twoje
ale mieszkanie już nie

#86 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 25 października 2009 - 11:26

Będzie to pasowało do poziomu użytkowników PC:)

Powodzenia

To znaczy, że niby poziom użytkowników PC i maców jest różny? Prosze, rozwiń temat bo to bardzo interesujące.

#87 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 25 października 2009 - 11:36

@goodboy25 Nic se nie ubzdurało. OSX nie jest przystosowany do instalacji na innych komputerach niż Maci, nie był, nie jest i nie będzie, więc w czym problem? Zakładając hipotetycznie, że miałby być uniwersalny to musiałby działać od komputerka z biedronki po rozbudowane stacje robocze, a tak nie jest. To, że można zainstalować osxa na pewnych konfiguracjach to trochę inna bajka. Dobieramy mniej więcej sprzęt pod system wg. HCL i zatrybi. Są ludzie co nawet nie wiedzą, co to jest pamięć ram, co to jest Core 2 duo, nie wiedzą co to jest ethernet, są tacy co wsadzają wtyczkę USB do gniazda ethernetowego i taki człowiek jak kupi Retaila bo się dowiedział od sąsiada, że to fajny system to myślisz, że on będzie miał pojęcie jak zrobić Chameleona czy rebela? Będzie wiedział jak dodać kexty i gdzie je poszukać czy przeklikać dsdt.aml? To jest nie realne. Ja tu nie bronię osxa na pc, na zdrowie niech instalują, ale chodzi o pewną logikę, że są ludzie, gdzie z tym se nie poradzą. To są wyczyny dla wybranych a dla wybranych Apple nie będzie błogosławić osxa żeby mogli se zainstalować*legalnie na PC. Wszyscy albo nikt. To nawet ekonomicznie się nie opłaca. Nawet OSX nie jest na to gotowy żeby działać uniwersalnie. Nic nie jesteś właścicielem i nie możesz robić co chcesz i powtarzam jeszcze raz, nie kupiłeś systemu tylko licencję na używanie go. Możesz jak pisałeś podetrzeć płytą dupę, możesz nawet na niego naszczać i wrzucić*do pieca. Nie możesz w kwestii niematerialnej robić co chcesz. Nie możesz instalować na PC go legalnie ani w domu ani w firmie, nie możesz modyfikować kodu i tego wykorzystywać. To jest komercyjny system a nie jakiś Linuks czy *BSD. Prosty przykład, kupiłeś se działkę. Jest Twoja, zapłaciłeś, jesteś prawnym właścicielem. Tylko, że jesteś właścicielem na jego powierzchni i chyba 15cm w głąb ziemi. Na Twojej działce odkryto złoża ropy naftowej i Ty nie jesteś tego właścicielem tylko państwo. Znalazłeś u siebie pod ziemią czołg czy broń z II wojny światowej. Nie jesteś tego właścicielem tylko państwo. Może to głupie, ale tak jest.

#88 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 25 października 2009 - 11:49

no tak, ale właścicielem samej płytki jesteś. softu - nie.

no to nie kupuj, nie używaj i tyle

Skoro jestem właścicielem plytki to robię z nią co chcę :)

jeżeli uważasz, że koszt komputera to suma składowych części to ciekawe, ale tak nie jest, więc zbyt dobrze to się chyba jednak nie orientujesz :)

Naiwny jesteś, czy tylko takiego udajesz? A ceny producentów innych laptopów to niby co to jest, same podzespoły? Tam też jest system, obłsuga techniczna, wsparcie, gwarancja, etc, etc. System, którego zaprojektowanie jest znacznie droższe, bo M$ zatrudnia wielokrotność liczby pracowników, którą zatrudnia Apple do jego zrobienia. I pomimo tego wszystkiego, kompy te są znacznie tańsze, przy takich samych specyfikacjach.

Apple jako właściciel nic sobie nie 'ubzdurało' tylko takie postawiło warunki. nie podoba się? nie korzystaj. tyle. to jest naprawdę takie proste.

Przykro mi, ale nie będziesz mi mówił co mam robić :) Apple może sobie postanawiać co chce, to tylko firma, a historia już nie raz pokazała, że to co firmy sobie ubzdurają i pozapisują w swoich umowach, licenjach, itp, bardzo często ma się nijak do prawa stanowionego. Na tym założeniu opiera swoją działalność Psystar i działa w najlepsze już od dłuższego czasu. Ja również uważam, że ograniczenie Apple jest sztuczne i niezgodne z interesami i prawem konsumentów, dlatego nie widzę nic złego w instalowaniu legalnego OS-X na PC.

no to ty to sobie ubzdurałeś.
niestety - nie kupujesz softu, tylko licencję na korzystanie z niego. nie jesteś właścicielem tego co się znajduje na płytce - sorry, ale taka jest prawda.

Kręcisz. Nie jestem właścicielem praw intelektualnych do softu, ale jestem właścicielem jak to ładnie ująłeś "płytki z softem" i mogę i będę z nią robić co chcę - pisać po niej mazakiem, instalować na PC, a może nawet sobie powiesić jako zawieszkę w samochodzie :lol: Ciekawe czy Apple i w tym zakresie sobie ubzdurało ograniczenia, wcale bym sę nie zdziwił, ale wiesz co niewiele mnie to obchodzi :lol:

sytuacja mi się kojarzy z dorobieniem kluczy do mieszkania (a za to właśnie zapłaciłeś - za dorobienie kluczy) i ogłaszaniem się na tej podstawie jego (mieszkania) właścicielem. trochę śmieszne.
z kluczami możesz sobie zrobić co zechcesz - są twoje
mieszkanie - no, fakt posiadania klucza nie czyni z ciebie jego właściciela, prawda?

Zatem będę robił "z tymi kluczami" co chcę i nic ci do tego :)

#89 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 25 października 2009 - 12:06

Naiwny jesteś, czy tylko takiego udajesz? A ceny producentów innych laptopów to niby co to jest, same podzespoły? Tam też jest system, obłsuga techniczna, wsparcie, gwarancja, etc, etc. System, którego zaprojektowanie jest znacznie droższe, bo M$ zatrudnia wielokrotność liczby pracowników, którą zatrudnia Apple do jego zrobienia. I pomimo tego wszystkiego, kompy te są znacznie tańsze, przy takich samych specyfikacjach.

P

Mało tego. Apple przyszło na gotowe. Przejęło architekturę rozwijaną i ulepszaną latami przez świat PC (dzięki pracy projektantów, inżynierów oraz pieniądzom użytkowników pecetów). Apple uznając wyższość architektury PC nad dotychczasową własną miało ułatwione zadanie polegające prawie wyłącznie na dostosowaniu swojego systemu do nowego, szybkiego i taniego hardware.

#90 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 25 października 2009 - 12:15

@gość niedzielny Co to znaczy architektura pc? Przecież Mac na PPC to też były zwykłe PC poza prockiem a reszta hardwareu była typowa jak w pc z prockiem x86, kwestia driverów tylko przekompilowanych pod ppc.

#91 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 25 października 2009 - 12:18

Właśnie o ten procek chodzi. jako "PC" miałem na myśli właśnie rachitekture x86

#92 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 października 2009 - 12:21

Skoro jestem właścicielem plytki to robię z nią co chcę :)
[…]
Kręcisz. Nie jestem właścicielem praw intelektualnych do softu, ale jestem właścicielem jak to ładnie ująłeś "płytki z softem" i mogę i będę z nią robić co chcę - pisać po niej mazakiem, instalować na PC, a może nawet sobie powiesić jako zawieszkę w samochodzie :lol:

samego softu też nie jesteś właścicielem. tylko nośnik jest twój. nigdzie nie mówiłem, że jesteś właścicielem 'płytki z softem' (co można opacznie zrozumieć jako właściciela i płytki i softu) tylko samej płytki.
możesz sobie ją włożyć do napędu PCta, ale jak już instalujesz, to korzystasz nie tyle z samej płytki co softu, który na niej jest i który został ci udostępniony pod pewnymi warunkami. bo nie ty jesteś jego właścicielem.
z płytką możesz robić co chcesz jak zauważyłeś.

widać dla ciebie nadal jest problemem rozróżnienie płytki i softu który na niej jest