Mało mnie obchodzi historia Psystar. Mnie cieszy fakt, że w końcu pojawiła się firma, która pomaga konsumentom zainstalować OS-X na PC, bo wg mnie jest niedorzeczne i sztucznym ograniczeniem Apple, żeby soft można było instalować na kompach wyłącznie Apple. Jak pokazuje rynek, jest duże zapotrzebowanie na OSX na PC.Przyjacielu, manufaktura Psystar najpierw grzala swój peseudoprodukt w marce Apple. Psystar i inne maja w d... konwenanse, chodzi tylko o to aby sie nie narobic a zarobic.
Teraz kiedy okazalo sie ze popyt na pecety z pseudo wartoscia dodana jest sredni a i obsluga posprzedazowa droga wykombinowali, ze beda sprzedawac to co powastawalo jako podziemna inicjatywa grupki zapalenców. Jezeli ktos zagryza zabki to wlasnie kilku guru ze sceny osx86.
Co do zabezpieczenia OS X to jet to prostrze niz sie niektorym wydaje. Oby do tego nie doszlo. Cala ta sytuacja zabija to co w OS X najwazniejsze - stabilnosc, przewidywalnosc, dobra marke.
Myślę, że nie uderzy to w Apple, ponieważ ci co kochają te marke i tak będą kupować sprzęt Apple. OS-X na PC jest raczej adresowany do konsumentów, którzy mają Windows i raczej z niego nie zrezygnują, ale chcą sie pobawić, mieć też OS-X, w formie ciekawostki, zabawy, czy też jako kolejny komputer z innym softem niż Windows. Jednocześnie nie chcąc na niego wydawać fortuny, a to właśnie użytkownicy Windows, którzy np składają swoje kompy na własną reke, kupując samodzielnie poszczególne podzespoły, wiedzą najlepiej jak dużo sie przepłaca za sprzęt Apple.
Poza tym, zwiększy to sprzedaż softu Apple, które to w efekcie będzie się mogło pochwalić większym "market share":)
---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 20:46 ----
Hmmm to już wyjaśnią sądy amerykańskie, a nie myOczywiście ze tak. Sprzedaż oprogramowania służącego do łamania licencji Apple, faktycznie nie jest popieraniem nielegalnych działań =)