Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Psystar udostępnia Rebel EFI - Mac OS X na każdym PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
825 odpowiedzi w tym temacie

#51 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 24 października 2009 - 19:31

Przyjacielu, manufaktura Psystar najpierw grzala swój peseudoprodukt w marce Apple. Psystar i inne maja w d... konwenanse, chodzi tylko o to aby sie nie narobic a zarobic.

Teraz kiedy okazalo sie ze popyt na pecety z pseudo wartoscia dodana jest sredni a i obsluga posprzedazowa droga wykombinowali, ze beda sprzedawac to co powastawalo jako podziemna inicjatywa grupki zapalenców. Jezeli ktos zagryza zabki to wlasnie kilku guru ze sceny osx86.

Co do zabezpieczenia OS X to jet to prostrze niz sie niektorym wydaje. Oby do tego nie doszlo. Cala ta sytuacja zabija to co w OS X najwazniejsze - stabilnosc, przewidywalnosc, dobra marke.

Mało mnie obchodzi historia Psystar. Mnie cieszy fakt, że w końcu pojawiła się firma, która pomaga konsumentom zainstalować OS-X na PC, bo wg mnie jest niedorzeczne i sztucznym ograniczeniem Apple, żeby soft można było instalować na kompach wyłącznie Apple. Jak pokazuje rynek, jest duże zapotrzebowanie na OSX na PC.

Myślę, że nie uderzy to w Apple, ponieważ ci co kochają te marke i tak będą kupować sprzęt Apple. OS-X na PC jest raczej adresowany do konsumentów, którzy mają Windows i raczej z niego nie zrezygnują, ale chcą sie pobawić, mieć też OS-X, w formie ciekawostki, zabawy, czy też jako kolejny komputer z innym softem niż Windows. Jednocześnie nie chcąc na niego wydawać fortuny, a to właśnie użytkownicy Windows, którzy np składają swoje kompy na własną reke, kupując samodzielnie poszczególne podzespoły, wiedzą najlepiej jak dużo sie przepłaca za sprzęt Apple.

Poza tym, zwiększy to sprzedaż softu Apple, które to w efekcie będzie się mogło pochwalić większym "market share":)

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 20:46 ----

Oczywiście ze tak. Sprzedaż oprogramowania służącego do łamania licencji Apple, faktycznie nie jest popieraniem nielegalnych działań =)

Hmmm to już wyjaśnią sądy amerykańskie, a nie my :) Jednak patrząc na to jak Psystar sobie w najlepsze pogrywa od roku w tej materii i robi to bardzo odważnie, myslę, że jego prawnicy doskonale zbadali sprawe i na bank upatrzyli pole do manewru, ale oczywiście o tym się nieprędko przekonamy :) Gdyby to było takie nielegalne jak sugerujesz, Psystar już dawno by został zamknięty. Ale to są firmy i rozgrywki między nimi i sądem. Dla mnie z punktu widzenia konsumenta sprawa jest czysta - nabywam legalny soft Apple, płace tej firmie, przez co na mnie zarabia. I robie z nabytym softem co chce, jako jego właściciel. Żadna firma nie będzie mi mówiła co ma mrobić z moją właśnością, na jakich kompach ją instalowac, a na jakich nie. I teraz, znajduje sie firma Psystar, która mi pomaga zainstalować legalny system tam gdzie chce, również jej płace pieniądze. Wszystko jest legal i ok dla mnie :)

#52 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 24 października 2009 - 19:50

- flash na Macu zacina mi się minimum 1-2 razy dziennie (wywala cały proces flasha)

Hmmmm xD . Mi jeszcze nigdy.

- safari ma bardzo często krótkie przycinki (tzw. parasoleczki)

No mi na przykład nigdy :P

- safari średnio raz na dwa dni mi się totalnie wykrzaczy

A mi średnio raz na miesiąc :P

- iTunes potrafi się wykrzaczyć z raportem do Apple (mam screeny)

Też nigdy mi się nie wykrzaczył :P

Może czas na reinstalkę :) .

Co do tematu. Dla jednych dobrze, dla drugich źle. Skoro Psystar stworzyła takiego Crack'a to tylko cieszmy się. Ci którzy mają maka to im wszystko jedno. Jednak ułatwi to instalację Leosia ludziom z PC'tami. Im więcej Mac OS X na świecie tym lepiej dla nas.

#53 gość niedzielny

gość niedzielny
  • 66 postów

Napisano 24 października 2009 - 19:57

Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie programowanie (np. jak opisywane psystar) czy sprzętowy moduł efi-x. co myślicie?

#54 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 24 października 2009 - 20:03

@goodboy25
Płacisz nie za soft tylko za licencje. Nikt nikomu softu nie sprzedaje i nie jest czyjąś własnością. Właścicielem jest Apple. Masz tylko dostęp do systemu operacyjnego legalnie poprzez wykupienie licencji, która ma jakieś tam swoje paragrafy itd. Więc, to chyba nie tak do końca możesz robić co chcesz.

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 21:05 ----

Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie programowanie (np. jak opisywane psystar) czy sprzętowy moduł efi-x. co myślicie?

A widziałeś ceny efixa? To jest zwykły Chameleon zamknięty w puszce. Możesz to mieć za darmo, ten sam efekt końcowy. Rebel EFI to samo. Po co za to płacić jak jest za darmo.

#55 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 24 października 2009 - 20:07

Jak dla mnie wszyscy mozecie sobie kupic PC, instalowac na nich OSxa, i odrazu zacząć zbierać na nowe serwery dla myapple bo na obecnych napewno nie starczy miejsca na miliony watków dotyczacych rozwiazywaniu problemów z niekompatybilnością sprzętu. A jeżeli twierdzicie że tylko "małosprytni" bedą kupowali komputery apple to sie mylicie, bo żaden profesionalista nawet nie pomyśli o bawieniu sie w instalowanie osxa na zwyklym pc.

#56 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 października 2009 - 20:14

Najlepsze jest to, że Psystar tak na dobrą sprawę nie gwarantuje działania OS X na Hackintoshach.
Naiwniacy pokupują emulatory EFI, a potem obudzą się z ręką w nocniku gdy im 10.6.3 nie będzie działał :D

Jakoś Novell i RedHat też sprzedają*swoje Linuksy i nikt nie płacze, zwłaszcza w przypadku Novella że cała masa sweterków rozwijała system a przyszedł Novell wziął zamknął i sprzedaje.

Open nie znaczy free.

Ale przecież i tak większość kart wifi i graficznych np na laptopach nie jest kompatybilna. Mam racje?

Tylko te pecetowe.

#57 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2009 - 21:01

Jedni piją wino w kieliszku, inni w czym popadnie.
To takie moje osobiste przemyślenia po przejściu z PC na komputer Apple. Niby to samo, ale tu smakuje lepiej. ;)

---- Dodano 24-10-2009 o godzinie 22:04 ----
Niemniej jednak taki Rebel EFI to fajna sprawa - na pewno lepsza od zabawy z masą kextów żeby ten system w ogóle wstał. :)

#58 bastiann

bastiann
  • 29 postów

Napisano 24 października 2009 - 21:11

Jak dla mnie wszyscy mozecie sobie kupic PC, instalowac na nich OSxa, i odrazu zacząć zbierać na nowe serwery dla myapple bo na obecnych napewno nie starczy miejsca na miliony watków dotyczacych rozwiazywaniu problemów z niekompatybilnością sprzętu

... no właśnie i to o czym tak łatwo zapominają niektórzy porównujący system Mac OS X np. z WinXp czy teraz Win7. System z MS jest od razu zbudowany na "dowolny" sprzęt i biorąc pod uwagę na czym czasem mu przyjdzie pracować i jacy partacze piszą sterowniki to śmiało można go nazwać "genialnym systemem" w porównaniu na Mac OS X-a, ktory jest zbudowany pod garstkę sterowników dostarczanych przez Apple i kilka większych firm. Jak by tak "uwolnić" Mac OS X-a i puścić go na szerokie wody dowolnego sprzętu PC to by się okazało co on tak naprawdę jest wart. Szybkośc OS X-a wynika z tego, ze Apple nie wypuszcza na raynek słabych konfiguracji swojego sprzętu więc co tu porównywać Celerona czy Atom-a z C2D a jeśli już to uruchommy OS X-a na takim sprzęcie i wtedy zobaczymy jak to jest z ta szybkoscią ;)

Piszesz o tym, że profesjonaliści nie instalowali by na byle przecie. No cóż, Apple nie jest jedyną firmą potrafiąca robic dobry sprzęt PC. Jest jeszcze kilka innych firm, na których sprzęcie Mac OS X chodził by równie stabilnie jak na sprzęcie z "Instytutu Sadownictwa" w szczególnosci, że te firmy trzecie maja w swojej ofercie zestawy o identycznych podzespołach ;)

A wracajac do pytania jakie zadał ktoś wcześniej czy to chodzi na "dowolnym" PC.
Odpowiedź jest taka, że jeśli tylko są sterowniki to chodzi a nawet czasem można mieć wiecej za mniej.
Moja Toshiba U400 ma lepsze wyposażenie niż najtańszy MacBook przy niższej cenie. Majac "zwykłego" MB nie ma się ani złacza D-sub (analogowy monitor), ani czytnika kart SD/MS, ani wyjścia HDMI. Ma również złacze FW. Przy użyciu opisywanej tu "sztuczki" ładnie działa Leo 10.5.8 Ze SL jest problem ale wynika on tylko i wyłącznie z braku sterowników do tej wersji systemu. Domyślam się, że jest to kwestia czasu kiedy one się pojawią. Jest grupa zapaleńców potrafiacych albo dostosowac istniejace sterowniki albo przepisać stare pod nowy system.

#59 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 24 października 2009 - 21:27

Ja też jestem za Rebel EFI. Niech tym ciastkiem się APPLE podzieli. Nie ważne kto je upiekł. :)

#60 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 24 października 2009 - 21:29

@goodboy25
Płacisz nie za soft tylko za licencje. Nikt nikomu softu nie sprzedaje i nie jest czyjąś własnością. Właścicielem jest Apple. Masz tylko dostęp do systemu operacyjnego legalnie poprzez wykupienie licencji, która ma jakieś tam swoje paragrafy itd. Więc, to chyba nie tak do końca możesz robić co chcesz.

Sprzedaje soft, a licencja jest na jeden albo więcej kompów (w zależności od wersji). Oczywiście Apple sobie może mówić, że nie mogę zainstalować go nigdzie indziej jak tylko na ich kompach, tak samo jak mogą sobie mówić, że nie mogę sobie ich płytki z softem stawiać na głowie, albo inne bzdurne zakazy. To co ustali sobie Apple to jedna sprawa, a prawo stanowione obowiązujące w danych krajach to zupełnie inna sprawa. Bardzo często prawa te się ze sobą nie zgadzają, a czyje prawo jest wtedy ważne i bierze górę to chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć. Ja to widzę tak - kupuję płytkę z softem i robię z nią co chcę, mogę nią sobie nawet tyłek podetrzeć i nic żadnej firmie do tego.

#61 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 24 października 2009 - 21:34

Moja Toshiba U400 ma lepsze wyposażenie niż najtańszy MacBook przy niższej cenie. Majac "zwykłego" MB nie ma się ani złacza D-sub (analogowy monitor), ani czytnika kart SD/MS, ani wyjścia HDMI. Ma również złacze FW. Przy użyciu opisywanej tu "sztuczki" ładnie działa Leo 10.5.8 Ze SL jest problem ale wynika on tylko i wyłącznie z braku sterowników do tej wersji systemu. Domyślam się, że jest to kwestia czasu kiedy one się pojawią. Jest grupa zapaleńców potrafiacych albo dostosowac istniejace sterowniki albo przepisać stare pod nowy system.

Cieszymy sie Twoim szczesciem i ze wszystko tak pieknie dziala za tak male pieniadze.

Napisz prosze jak dziala Multi Touch, chyba ze czekasz na sterowniki. Sprawdz jak Ci idzie praca w sieci, jak ma sie BT? Napisz nam prosze jak czesto wysypuje Ci sie FrontROW.

Zaleta "koszmarnie drogich" i tak "zastalych technologicznie" komputerow Apple jest to, ze ich uzytkownicy nie musza borykac sie z banalnymi problemami. Moga sie skupic natym do czego komputer jest stworzony a nie na poszukiwani .kext'ow, grzebaniu w terminalu, drzeniu co to bedzie z kolejnym update i dlaczego sie wysypalo. I pewnie wlasnie za to placa.

BTW. D-Sub umarlo smiercia techniczna jakies 4 lata temu, a Toshiba w budzetowych modelach boryka sie z powaznymi problemami z jakoscia przez co stracila pozycje lidera w tym okresie.

#62 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 24 października 2009 - 21:36

Piszesz o tym, że profesjonaliści nie instalowali by na byle przecie. No cóż, Apple nie jest jedyną firmą potrafiąca robic dobry sprzęt PC. Jest jeszcze kilka innych firm, na których sprzęcie Mac OS X chodził by równie stabilnie jak na sprzęcie z "Instytutu Sadownictwa" w szczególnosci, że te firmy trzecie maja w swojej ofercie zestawy o identycznych podzespołach ;)

Nie chodzi tyle o sprzęt co o stabilność systemu i pomoc techniczną. Na komputerach apple osx zawsze działał bedzie najlepiej. A jak ktoś ma czas i ochote to niech sie bawi...

#63 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 października 2009 - 21:53

Piszesz o tym, że profesjonaliści nie instalowali by na byle przecie. No cóż, Apple nie jest jedyną firmą potrafiąca robic dobry sprzęt PC.

Dell był zainteresowany preinstalowaniem Mac OS X, ale Apple nie ma zamiaru sprzedawać swojego systemu konkurencji.

Jest jeszcze kilka innych firm, na których sprzęcie Mac OS X chodził by równie stabilnie jak na sprzęcie z "Instytutu Sadownictwa" w szczególnosci, że te firmy trzecie maja w swojej ofercie zestawy o identycznych podzespołach ;)

Tu się mylisz bo większość pecetowych notebooków jest na platformie Intel Centrino, część na AMD Puma i Tigris, a te na NVidia MCP79 można policzyć na palcach jednej ręki.

A wracajac do pytania jakie zadał ktoś wcześniej czy to chodzi na "dowolnym" PC.
Odpowiedź jest taka, że jeśli tylko są sterowniki to chodzi a nawet czasem można mieć wiecej za mniej.
Moja Toshiba U400 ma lepsze wyposażenie niż najtańszy MacBook przy niższej cenie. Majac "zwykłego" MB nie ma się ani złacza D-sub (analogowy monitor), ani czytnika kart SD/MS, ani wyjścia HDMI.

DisplayPort też ma? ;)

Ma również złacze FW.

Może jeszcze powiesz, że po podłączeniu do niego zewnętrzny dysk działa :D

#64 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 października 2009 - 21:57

Dell był zainteresowany preinstalowaniem Mac OS X, ale Apple nie ma zamiaru sprzedawać swojego systemu konkurencji.

A DisplayPort też ma? ;)

Może jeszcze powiesz, że po podłączeniu do niego zewnętrzny dysk działa :D

A co takiego super jest w DisplayPort. Dziadostwo które nawet nie jest kompatybilne ze sprzętem Apple. Zamknięty standard.

#65 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 24 października 2009 - 21:59

Akurat DisplayPort jest otwartym standardem a hdmi zamkniętym.

#66 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 24 października 2009 - 22:02

Zaleta "koszmarnie drogich" i tak "zastalych technologicznie" komputerow Apple jest to, ze ich uzytkownicy nie musza borykac sie z banalnymi problemami.

Np. typu: broń Boże opieranie się dłońmi o białe MacBooki, bo popękają albo pożółkną? Nie zamykaj Airów, bo popękają zawiasy? :P

Wracając do tematu:
Sam przez pewien czas zastanawiałem się nad poskładaniem PC i postawieniem na nim OSX-a, ale kiedy pomyślałem o np. Bluetooth, sterownikach i babraniu się w tysiącach drobnostek, to wszystko straciłoby sens.

Dlaczego? Kupujemy Maci aby działały stabilnie, nie było problemów z kompatybilnością. Czy robiąc sobie na własne życzenie problemy z działaniem Ha-Maców nie dochodzimy do sprzeczności?

#67 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 października 2009 - 22:04

Akurat DisplayPort jest otwartym standardem a hdmi zamkniętym.

Ok masz rację. Powiedz mi więc czy HDMI stwarza problemy? Ja jako posiadacz MBP 2.2 GHZ mam wyjście DVI, chciałbym kupić sobie ACD 24 i co mam teraz zrobić?

Każdy komputer posiada wyjście VGA i DVI to samo karty graficzne i wszystkie nowoczesne monitory. Te nawet posiadają już HDMI wiec problemu nie widzę z ACD 24" problem istnieje.

#68 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 października 2009 - 22:46

Ok masz rację. Powiedz mi więc czy HDMI stwarza problemy? Ja jako posiadacz MBP 2.2 GHZ mam wyjście DVI, chciałbym kupić sobie ACD 24 i co mam teraz zrobić?

Każdy komputer posiada wyjście VGA i DVI to samo karty graficzne i wszystkie nowoczesne monitory. Te nawet posiadają już HDMI wiec problemu nie widzę z ACD 24" problem istnieje.

Dokładnie.
Apple niepotrzebnie kombinuje z wymuszaniem swoich standardów, bo kończy się to podobnie jak z Apple Display Connector

Teraz też mało kto kupuje ich monitory, bo ani nie zaskakują jakością matrycy, a i nie do każdego maka dadzą się podpiąć.
Po za ty mają strasznie wygórowaną cenę.

#69 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 24 października 2009 - 22:54

Sam przez pewien czas zastanawiałem się nad poskładaniem PC i postawieniem na nim OSX-a, ale kiedy pomyślałem o np. Bluetooth, sterownikach i babraniu się w tysiącach drobnostek, to wszystko straciłoby sens.

Dlaczego? Kupujemy Maci aby działały stabilnie, nie było problemów z kompatybilnością. Czy robiąc sobie na własne życzenie problemy z działaniem Ha-Maców nie dochodzimy do sprzeczności?

Oczywiście masz tutaj rację. Myślę, że zwłaszcza na chwilę obecną OS-X na PC można traktować jako miłe urozmaicenie i co najwyżej może to być drugi komp, a nigdy ten główny-podstawowy. Niemniej jednak jest to fajna sprawa i można się w to pobawić, traktując jako chwilową odskocznię od Windowsa. Bo czemu by nie?;) Przynajmniej ja to tak widzę:)

#70 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2009 - 22:58

No raczej, za cenę ACD możemy kupić najtańszego iMaca. Więc obstawiam, że ekrany od Appla wyginą śmiercią naturalna...

#71 greggScutum

greggScutum
  • 88 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2009 - 22:59

Poinstalują ludzie sobie MacOS na różnych dziwnych PeCetach i się będą dziwić, że nie działa, że się wiesza i zaczną gadać głupoty. (taki krótki komentarz :P)

#72 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2009 - 23:03

Dokadnie, dłubanie przy PC by postawić Maca jest raczej czysto hobbystyczne, i ma na celu sprawdzenie samego siebie - umiejętności, jak i możliwości sprzętu i systemu.

#73 xxxxmarekxxxx

xxxxmarekxxxx
  • 220 postów
  • SkądLipnica Mała

Napisano 24 października 2009 - 23:10

Ten REBEL EFI to urządzonko USB jak tutaj niektórzy piszą? Z tego co się doczytałem to tylko obraz płyty pomocny do instalacji ( sam próbowałem i działa snow leopard) Jednak nie miałem do tego żadnego urządzenia USB O co chodzi ?

#74 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 października 2009 - 23:19

A co takiego super jest w DisplayPort. Dziadostwo które nawet nie jest kompatybilne ze sprzętem Apple. Zamknięty standard.

Otwarty i stosowany we wszystkich produkowanych obecnie Makach.

Kupić NEC-a 2490 albo 2690.

Delle Latitude, HP EliteBooki i Lenovo ThinkPad mają tylko DisplayPort.

Dokładnie.
Apple niepotrzebnie kombinuje z wymuszaniem swoich standardów, bo kończy się to podobnie jak z Apple Display Connector

Nic nie wymusza, bo stosuje ogólnie przyjęty standard VESA.

Teraz też mało kto kupuje ich monitory, bo ani nie zaskakują jakością matrycy, a i nie do każdego maka dadzą się podpiąć.
Po za ty mają strasznie wygórowaną cenę.

Monitory LCD 30'' cena - Porównanie cen w sklepach

Jakoś nie są specjalnie droższe od LG czy Samsunga.

No raczej, za cenę ACD możemy kupić najtańszego iMaca.
Więc obstawiam, że ekrany od Appla wyginą śmiercią naturalna...

E tam, były i nadal będą kupowane do Mac Pro.

#75 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów

Napisano 24 października 2009 - 23:31

Już to pisałem kiedyś, Intel sam nie wie co stworzył odnośnie HDMI. Teraz już nie tak, ale wcześniej za czasów hdmi 1.1 1.2 było dużo problemów kompatybilności urządzeń, głównie amplitunery, telewizory LCD/Plazmy i tunery satelitarne. Są nawet ośrodki badawcze, które badają przesył poprzez hdmi, jeden jest w Polsce. Współpracują*z nką.
HDMI to nic innego jak DVI-D, tylko hdmi potrafi także przesłać dźwięk o dużym bitrate a DVI-D tylko obraz, więc są ze sobą kompatybilne dlatego można znaleźć kable hdmi<->dvi-d. To samo tyczy się DP, tylko że jest otwarty i powinien być kompatybilny z DVI-D i HDMI. Teoretycznie jeżeli chodzi o obraz te wszystkie 3 standardy powinny ze sobą być kompatybilne i poprzez kombinacje przelotek powinno się udać uzyskać obraz. W rzeczywistości czasami tak nie jest bo wiadomo hdmi czy dp to nie tylko kabel, ale układ scalony a w nim firmware i jak jakaś*firma da dupy i nie zrobi jak trzeba wg. jakiegoś standardu/specyfikacji(dokumentacji) to są zonki. Tak było kiedyś bo początkowe wersje hdmi to był totalny burdel. Wypuścili hdmi nad którym nie było do końca kontroli i pełnej specyfikacji tego standardu. Teraz mamy hdmi w wersji 1.3a i jest w miarę ok. W drodze 1.4.
Z tego co pamiętam ACD ma MDP i jeżeli chodzi o sam obraz nie powinno być*problemu poprzez kombinację przelotek czy to miałby być DVI czy HDMI po drugiej stronie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych