Lubię czasem poczytać dyskusje na ten temat , co inni myślą o instalacji Mac OS X na PC. Jeszcze bardziej ciekawi mnie jak osx86 i system Apple rozwinie się za kilka, np. ... 10 lat ? Obecnie w osx86 można zaobserwować bardzo szybki rozwój i o ogólnie również popularność systemu Apple, która ciągle rośnie . Jest to powiązane ze sobą, co na to Apple , zacznie wprowadzać większe utrudnienia, przeciwdziałające łatwej instalacji ich systemu na PC ?
Raczej marne szanse by Apple toczyło walkę z wiatrakami. Architektury nie zmienią tak szybko, o ile zmienią ja w ogóle, jeśli by wprowadzili nowy CHIP z zaszyfrowanym kluczem... to za chwile pojawi się kext który zamiast tego urządzenia poda owy do systemu... bądź zwyczajnie usunie się kext odpowiedzialny za sprawdzanie klucza.
I waszym jedynym zabezpieczeniem "pozornie" jest SMC który trzyma klucz dla dontstealmacos.kext... wiedzieliście? kocham uświadamiać ludzi.

i teraz jak wyżej są dwie opcje dla nas, ludzi którzy nie posiadają SMC bo mają wszystko co trzeba w kostce BIOS.
---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 14:53 ----
ja bym wolał by zamiast większych utrudnień i blokad bardziej skupili się na rozwoju samego systemu
Obecnie Apple od dłuższego czasu nie skupia się na zabezpieczeniu systemu, chyba widzą że to nie ma sensu... a jedynie przynosi korzyści w postaci wzrastającej popularności systemu oraz % użytku ich systemu w sieci.
Tak swoją drogą, wielcy mędrcy tutaj zgromadzeni... czemu ciągle podajecie jako argumenty metafory? Często taka technikę stosuje się w dziedzinie NLP i gdy czytam wasze wywody mam wrażenie że na siłę chcecie wepchnąć reszcie komentujących swe "racje". Proponuje abyście robili to w inny sposób, mniej skuteczny... bo jeśli argumenty będą przemawiać same za siebie, to nie będzie potrzeba sztuczek.
No i oczywiście podsumuje temat, MyApple się cieszy

trafiliście w 10 z wątkiem... macie dużo odwiedzin

)
Fanatycy/trzeźwo patrzący na sprawę jak zwykle wypierają się że nimi nie są ale ciągle potwierdzają to czynami. Plujecie jadem do siebie jak dzieciaki w walce o zabawkę, ale tak właściwie o co chodzi? Prawo licencyjne do OS X w europie nie obowiązuje, dalej patrząc, to każdego indywidualna sprawa czy chce być pozornie "legalny" czy też "nielegalny" i nie potrzeba tutaj na siłę patrzeć się na kogoś i mu wytykać a bo to a bo tamto... masz inne zdanie? spoko przedstaw je, ale nie atakuj innych. Odrobinę tolerancji proszę. 
A teraz na koniec zostawiłem sobie najlepsze...
---- Dodano 25-10-2009 o godzinie 14:55 ----
Przyjacielu, manufaktura Psystar najpierw grzala swój peseudoprodukt w marce Apple. Psystar i inne maja w d... konwenanse, chodzi tylko o to aby sie nie narobic a zarobic.
Teraz kiedy okazalo sie ze popyt na pecety z pseudo wartoscia dodana jest sredni a i obsluga posprzedazowa droga wykombinowali, ze beda sprzedawac to co powastawalo jako podziemna inicjatywa grupki zapalenców. Jezeli ktos zagryza zabki to wlasnie kilku guru ze sceny osx86.
Co do zabezpieczenia OS X to jet to prostrze niz sie niektorym wydaje. Oby do tego nie doszlo. Cala ta sytuacja zabija to co w OS X najwazniejsze - stabilnosc, przewidywalnosc, dobra marke.
Cytuje Ciebie już drugi raz i zadaje to pytanie drugi raz, nie wiem czy chcesz mnie ignorować czy po prostu nie masz argumentów a twe wywody nie mają pokrycia... chcę się dowiedzieć a więc.
Proszę rozwiń myśl dotyczącą tego "zabezpieczenia OS X" o którym nie mamy pojęcia, i czemu skoro jest takie proste... to Apple go nie stosuje?
Pozdrawiam