Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zainstalowac Mac OS X na PC

• Zamknięty Temat jest zamknięty
221 odpowiedzi w tym temacie

#101 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2007 - 09:55

Śmieszne macie czasem podejście. Ciekaw jestem ilu z tych krzyczących o regulaminie i prawie ma legalnego Tygryska na swoich Makach...

A czy to coś zmienia dla Ciebie samego? Jeżeli są ludzie, którzy kradną, napadają czy mordują, będziesz się czuł usprawiedliwiony, jeżeli zrobisz to samo? Nie sądzę. Oglądanie się na innych nie bardzo ma tu sens.

#102 Carnage

Carnage
  • 98 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 22 czerwca 2007 - 15:54

W końcu temat jest : " Jak zainstalowac Mac OS X na PC " więc czego można się spodziewać ( tak na marginesie ) ...?

#103 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 22 czerwca 2007 - 18:40

Równie dobrze powinno wykasować się teksty o instalacji na Macu Windowsa, bo nie wszyscy mają go legalnego.

Windowsa możesz zainstalować na Maku - jest to w pełni legalne jak masz go oryginalnego.

Odwrotnie już nie. Dlaczego? Różnica jest taka, że nie ma wersji Mac OS X, którą można zainstalować na "pececie" - licencja OSXa mówi, że może być on zainstalowany tylko na apple-labeled computers, czyli na kompach firmowanych przez Apple.

#104 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 22 czerwca 2007 - 19:30

Nie przeczytałeś chyba mojego postu do końca. Ja o tym wiem że boot camp i windows legalny, na macu jest do zainstalowania zgodnie z prawem. Jedynie denerwuje mnie fakt, że ciągle ktoś tu krzyczy iż rozmowa na ten temat jest sama w sobie niezgodna z regulaminem. Jest też swego rodzaju piętnowanie "hackintoshowców" podczas gdy wielu "macowców" ma równie legalnego windowsa jak ja OSX, a często nawet sami macowcy Tygrysa też nie bardzo legalnego mają. Nikt tu nie udziela informacji jak to zrobić a wirtualne dywagacje na ten temat nie powinny nikogo obruszać. Chyba, że ktoś jest wyznawcą religii Apple i jej mesjasza S.J. Ci to na samo słowo OSX86 dostają gorączki. Doświadczyłem tego wiele razy. Sorry za taką pokrętną polszczyznę :)

#105 dj.cicho

dj.cicho
  • 574 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 19:55

Nie jestem pewien kto tu wedlug prawa odpowiada za tresci umieszczone na forum ale gdybys prowadzil swoja strone razem z forum i ktos by, dajmy na to, zaczal rozprawiac jak to fajnie jest byc pedofilem, tez bys pewnie zareagowal. Takie rozmowy MOGA byc niebezpieczne dla wlascicieli serwera, moderatorow itd; dlatego wlasnie, aby nie dopuscic do zamkniecia forum na kilka miesiecy (do wyjasnienia sprawy) mozna przeniesc dyskusje gdzie indziej lub zwyczajnie posluzyc sie szyfrem ;-) ;-) ;-) Osobiscie nie mam nic do takich rozpraw, uwazam nawet, ze tacy wlasnie ludzie decyduja pozniej o postepie technologicznym, ale cos mi sie wydaje ze kilka osob naprawde walczy ze soba zeby Wam nie zamknac tematu; w sumie jestesmy tu jakby rodzina. Gdyby tak chwile pomyslec to mozna podobne dyskusje prowadzic calkiem swobodnie, wszystko zalezy (prawnie) od doboru slow i nazewnictwa "intencji". Pozdrawiam Piotr

#106 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 22 czerwca 2007 - 20:10

Co do wątku: instaluje się normalnie(patrz:google), ale i tak instalacja jest bez sensu. Rzadko kiedy OSX na PC chodzi tak jak na maku tudzież lepiej. Mam doświadczenia empiryczne, więc wiem. Instalowałem (chyba tak jak większość) by zobaczyć OSX w domu, ale wycieczka do iSpotu więcej mi pokazała. IMHO: Już lepiej kupić miniaka G4 za 1k zł. Mniej problemów, brak konfliktu z prawem oraz zdobywa się zaufanie na myapple.pl.

#107 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 22 czerwca 2007 - 20:36

Czy ja wiem ja tam na wydajność nie narzekam, ale owszem dzięki temu sportowi pod nazwą OSX86 zbieram kaske na iMaca. Jak skończe zbierac moze w nim bedzie odrobine lepsza grafa :)

#108 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 22:32

Czy ja wiem ja tam na wydajność nie narzekam, ale owszem dzięki temu sportowi pod nazwą OSX86 zbieram kaske na iMaca. Jak skończe zbierac moze w nim bedzie odrobine lepsza grafa :)

A jak tam panie z wywieszkami ?:) a co z programami, działają w ogóle ( mam oczywiście na myśli pakiet Adobe'a, Cinema 4D, Maya, Lightwave, a nie kalkulator albo TextEdit.
Porób jakieś testy obciążeniowe typu: Photoshop, illustrator, a w tle Cinema 4D - render do pliku i render w oknie roboczym, projekt z ok 800tys powierzchni, rozdziałka powiedzmy 3000x 2000 użycie Global Illumination (jak ktoś nie wie o czym piszę to niech poszuka w necie, mnie się nie chce tłumaczyć) Oczywiście PS i Illustrator mają w obróbce 20-30 warstwowe projekty tej samej rozdziałki. Jak popracujesz tak, przełączając się z jednego w drugie, powymieniasz pliki, pozapisujesz, przez tydzień, nie wyłączając komputera i komp się nie zwiesi to będzie znaczyło, że jest OK.

#109 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 22 czerwca 2007 - 23:02

Punkt 4e:

Jest to mój ulubiony punkt w regulaminie. Dzięki niemu zostałem po raz pierwszy zbanowany. I bardzo dobrze! Przynajmniej coś się czasem tutaj dzieje. Za dużo tej nudy było. Byłem potrzebny.

Toki w myśl regulaminu jesteś piratem. NA STOS!!!! :)

Zanim spalisz go na stosie poproś jeszcze Jobsa o błogosławieństwo. To Ci jest potrzebne. Jak się zgodzi to możesz każdego palić.

odpalał ktoś osxa na xboxie 360 ?

A czy to oby na pewno legalne jest?

Krążą ploty, że działa.

Ponoć Elvis żyje. Też o tym ostatnio słyszałem. A mój Mac ma kółka i jeździ sam po całym pokoju.

Bo zamiast maca mini kupić se xboxa, mieć wtedy i osx i super konsolkę.

Czy to se to jakiś Second Edition miał być? A może wybitna umiejętność posługiwania się językiem polskim?

Windowsa możesz zainstalować na Maku - jest to w pełni legalne jak masz go oryginalnego.

Zgadzam się, tylko z tym jak masz go oryginalnego może być problem.

Odwrotnie już nie. Dlaczego? Różnica jest taka, że nie ma wersji Mac OS X, którą można zainstalować na "pececie" - licencja OSXa mówi, że może być on zainstalowany tylko na apple-labeled computers, czyli na kompach firmowanych przez Apple.

Odpowiednią wersje można sobie zorganizować, a co do apple-labeled computers to się też da zrobić. Razem z Mini Mac' iem dostałem takie fajne jabłkowe naklejki. Przylepie sobie na jednostkę centralną od PC i będzie taki sprzęt jak chcesz. A labelled to chyba dosłownie będzie znaczyło coś związanego z naklejką.

Nie jestem pewien kto tu wedlug prawa odpowiada za tresci umieszczone na forum ale gdybys prowadzil swoja strone razem z forum i ktos by, dajmy na to, zaczal rozprawiac jak to fajnie jest byc pedofilem, tez bys pewnie zareagowal. Takie rozmowy MOGA byc niebezpieczne dla wlascicieli serwera, moderatorow itd; dlatego wlasnie, aby nie dopuscic do zamkniecia forum na kilka miesiecy (do wyjasnienia sprawy) mozna przeniesc dyskusje gdzie indziej lub zwyczajnie posluzyc sie szyfrem ;-) ;-) ;-)

Nie wiem w jakim celu te wszystkie kombinacje. Sama instalacja OS Xa na PC jest tak banalna, że forum jest zbędne. Jest chyba nawet na stronach projektu. Dodatkowo dział jest na mac.plugi.
Szczerze mówić to nie rozumiem obu stron tego sporu.
Jako użytkownik wyniósł bym się do konkurencji wymieniać informacje. Chyba, że bym chciał jakiegoś moderatora powkurzać, ale jak bym chciał informacji to np. na mac.plug.
Nie rozumiem też administracji forum. Takie zakazy są sztuczne, bo OS X na PC to rzeczywistość. Zauważcie, że na mac.plugu chociaż jest dział to ostatni post jest z marca, a jak by go nie liczyć to tylko starocie z 2006 roku. Tutaj dość często ktoś wyskoczy z tym.

Osobiscie nie mam nic do takich rozpraw, uwazam nawet, ze tacy wlasnie ludzie decyduja pozniej o postepie technologicznym, ale cos mi sie wydaje ze kilka osob naprawde walczy ze soba zeby Wam nie zamknac tematu; w sumie jestesmy tu jakby rodzina. Gdyby tak chwile pomyslec to mozna podobne dyskusje prowadzic calkiem swobodnie, wszystko zalezy (prawnie) od doboru slow i nazewnictwa "intencji".

Obym nigdy nie stał się taki jak niektórzy moderatorzy, którzy tutaj działają. Ograniczanie siebie i innych nie jest rozwiązaniem. Ja nie czuje się moralnie odpowiedzialny, a nawet upoważniony do zabraniania komukolwiek instalowania na komputerze tego co chce. Ja odpowiadam za swój komputer. Uważam, że każdy ma wolną wolę. W kraju takim jak Polska jak komuś mówicie, że czegoś nie można robić to za chwilę na przekór zrobi.
Uważam, że dyskusje powinny się odbywać, a rolą osób, którym zależy aby się nie szerzyło piractwo jest dołączenie informacji iż nie jest to zgodne z licencją i pozostawienie z tym użytkownika. Zobaczycie, że praktycznie wyeliminuje to temat o OS X na PC, bo ile można.

Nie jest to zgodne z licencją Apple, ale zauważcie, że jak tylko Leoparda ktoś wyśle do sieci to usuwają i walczą z tym, a temu projektowi dali spokój, więc może i użytkownicy powinni.
Czytając kolejne posty o próbach uzyskania bety Leoparda zastanawiam się, czy wszyscy tutaj są tacy strasznie uczciwi, czy raczej mocno dwulicowi.

#110 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 22 czerwca 2007 - 23:38

Z tym stosem to taki mały żart z resztą Toki to mój dobry kumpel. Poza tym ja nie jestem wyznawcą religii Apple więc błogosławieństwo S. J. nie jest mi do niczego potrzebne. Co do tych super programów , które mogły by posłużyć za test wydajności hackintosha są mi zupełnie niepotrzebne bo nawet nie wiedział bym jak ich uzywać. Jestem zwykłym userem i spec progamy nie interesują mnie. Pod ostatnimi dwoma zdaniami Hackmaniaka podpisuję się rękoma i nogami. Dla mnie przygoda, jeśli można to tak nazwać z OSX na PC to tylko raczej ciekawostka i mały sport. Na tym forum po raz pierwszy spotkałem się z inną reakcją środowiska Apple na to zjawisko. Co prawda czuć w niektórych wypowiedziach nutkę ironii ( np. kol. Witos) , czy wręcz politowania, jednak rozmowa przebiega na jakims poziomie i ja jako ten zły Pecetowiec z zainstalowaną "świętością" w postaci OSX nie jestem czuję się jak wróg. Zjawisko pt. "hackintosh" przyczyniło sie takż e do większego zainteresowania sprzętem Apple. 90% moich znajomych po miesiącu pracy z OSX na PC ma, bądź będzie miała Maki. Chyba nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) Pozdrawiam.

#111 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 00:28

Problemem nie jest to, że jakaś firma w tym przypadku Apple traci jakieś pieniądze, bo ich ktoś okrada. Większość ludzi zainteresowanych Mac' ami miała na PC Mac OS X' a, ale co ważne nie spotkałem się z tym, żeby ktoś używał tego systemu na PC np. zamiast Windowsa, czy Linuksa, czyli na stałe.
Podsumowując, były to tylko testy, a nie wykorzystywanie tego systemu na stałe. Wpływy Apple' a ze sprzedaży Mac' ów nie spadły, a zaryzykował bym stwierdzenie, że mogły trochę wzrosnąć, bo ludzie się przekonali i kupili.
A dlaczego na tym forum tępione jest odpalanie tego systemu na PC? Nie spotkałem się z tym np. na zagranicznych forach. Ponieważ taka jest polska mentalność. Ktoś kto wywalił dużo pieniędzy na Mac' a, który w porównaniu ze zwykłymi PC ma słabe parametry albo ma Panterę, bo Tygrysa trzeba by było kupić nie może wytrzymać, że inny użytkownik za darmo korzysta sobie z Tigera, który wtedy był najnowszy na sprzęcie 2 razy lepszym i 2 razy tańszym niż ten super Mac. To może boleć. Jedno się przyznają, a inni nie, ale wystarczy wejść na inne forum. Nie ma takich dziwnych reakcji.

Po raz kolejny zostanę zaatakowany przez wrogich mi ludzi, ale co mi tam szkodzi. Na przekór wszystkim i wszystkiemu! Wiem, że przynajmniej kilka osób zacznie zaprzeczać, ale nic nie zmieni, że w tej konkretnej kwestii mam rację.

#112 zico_chaos

zico_chaos
  • 341 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 01:54

Problemem nie jest to, że jakaś firma w tym przypadku Apple traci jakieś pieniądze, bo ich ktoś okrada. Większość ludzi zainteresowanych Mac' ami miała na PC Mac OS X' a, ale co ważne nie spotkałem się z tym, żeby ktoś używał tego systemu na PC np. zamiast Windowsa, czy Linuksa, czyli na stałe.
Podsumowując, były to tylko testy, a nie wykorzystywanie tego systemu na stałe. Wpływy Apple' a ze sprzedaży Mac' ów nie spadły, a zaryzykował bym stwierdzenie, że mogły trochę wzrosnąć, bo ludzie się przekonali i kupili.
A dlaczego na tym forum tępione jest odpalanie tego systemu na PC? Nie spotkałem się z tym np. na zagranicznych forach. Ponieważ taka jest polska mentalność. Ktoś kto wywalił dużo pieniędzy na Mac' a, który w porównaniu ze zwykłymi PC ma słabe parametry albo ma Panterę, bo Tygrysa trzeba by było kupić nie może wytrzymać, że inny użytkownik za darmo korzysta sobie z Tigera, który wtedy był najnowszy na sprzęcie 2 razy lepszym i 2 razy tańszym niż ten super Mac. To może boleć. Jedno się przyznają, a inni nie, ale wystarczy wejść na inne forum. Nie ma takich dziwnych reakcji.

Po raz kolejny zostanę zaatakowany przez wrogich mi ludzi, ale co mi tam szkodzi. Na przekór wszystkim i wszystkiemu! Wiem, że przynajmniej kilka osób zacznie zaprzeczać, ale nic nie zmieni, że w tej konkretnej kwestii mam rację.

Musze przyznać koledze rację sam zaczynałem swoją przygodę z systemem Mac Os X poprzez instalacje na zwykłym blaszaku, jednocześnie po instalacji i paru dniach użytkowania zapragnołem mieć komputer z stajni Appla i w niedługim czasie zakupiłem używanego makamini na power pc. Jak wiadomo apetyt rośnie w miare jedzenia i z czasem dokonałem kolejnego zakupu produktu ze stajni Apple tym razem już nowego iMaka od naszego kochanego dystrybutora (SAD). Także zaczynając po stronie "ciemności" przeszedłem na stronę "dobra".

Pozdrawiam
.

#113 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2007 - 07:34

A ja tylko dodam, ze propagowanie ideologii , ktora broni czyny prawnie zabronione w Polsce jest rowniez lamaniem punktu 4e regulaminu forum. Czy Hackmaniak zrozumial?

#114 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 08:06

A ja tylko dodam, ze propagowanie ideologii , ktora broni czyny prawnie zabronione w Polsce jest rowniez lamaniem punktu 4e regulaminu forum. Czy Hackmaniak zrozumial?

Zrozumiał dokładnie tak samo jak za każdym razem, kiedy otrzymuje podobną wiadomość. Jestem również bardzo szczęśliwy. Jest tu chyba kilkunastu moderatorów, a tylko Ty czepiasz się mnie w podobnych sytuacjach podczas gdy kilka postów dalej masz poszukiwania przez kogoś torrenta z Leopardem i ten post pozostaje bez komentarza. Jak dobrze mieć swojego Anioła Stróża, który zawsze pilnuje i umila życie...

#115 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 23 czerwca 2007 - 08:26

Po co się kłócić. Problem można rozwiązać bardzo łatwo.
Piszcie o OSX86 tutaj: http://forum.gazeta....,1.html?f=48168
Zapraszam. Założenie forum i opatrzenie stosownym komentarzem zajęło mi 10 minut.
Temat jest na prawdę ciekawy, więc opisujcie FAQ, porady itp.
Jeżeli portal Gazeta uzna, że posty naruszają prawo sami zablokują forum ale nie sądzę, aby to nastąpiło.

Skoru tu nie wolno, to nie wolno. Takie są zasady i nie ma co się kłócić, tylko ich przestrzegać.
Każdy, kto się tu zarejstrował zaakceptował regulamin i nie ma, co się burzyć.

#116 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 czerwca 2007 - 08:41

A czy to coś zmienia dla Ciebie samego? Jeżeli są ludzie, którzy kradną, napadają czy mordują, będziesz się czuł usprawiedliwiony, jeżeli zrobisz to samo? Nie sądzę. Oglądanie się na innych nie bardzo ma tu sens.

Całkowicie się zgadzam! Mnie tylko denerwują ludzie, którzy krzyczą głośno o prawie, regulaminach itp. a sami robią jeszcze gorsze rzeczy. Temat jest ptosty, dydkusja o nielegalnych rzeczach nie jst nielegalna!

#117 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 23 czerwca 2007 - 09:37

Fajnie poeksperymentowałeś popiraciłes ale nie widze powodu do pisania o tym na tym Forum :)

#118 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 11:06

;) Wcale nie ironizuję, no... może trochę ;) Też nie mam nic przeciw testom, sam to robiłem jak byłem 'mały' :) To, że to nielegal też mi nie przeszkadza dopóki to tylko zabawa, a na zabawie się raczej skończy z przyczyn techn., więc SPOKO. I dalej uważam, że to fajowy sposób żeby ludzie się oswajali z "dziką zwierzyną" ;) Tak jak już pisałem, to czysta reklama ;) Poza tym skoro istnieje instytucja programów demo albo trial, nie widzę powodu dla, którego nie miało by tak być w przypadku systemu ? W końcu to też program, też kosztuje kasę, co z tego, że nie tak dużo? Jak już cokolwiek kupujemy, nawet za 10 zet, to chcemy wiedzieć czy wydajemy na dobry produkt, prawda ? Sam zanim kupiłem Cinema 4D ściągnąłem pirata, żeby popracować trochę i sprawdzić czy się nada. Niestety firma Maxon udostępnia demo bez możliwości zapisu, do bani taka robota. Dlatego niestety czasami trzeba piracić, ale rozumnie.

#119 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 23 czerwca 2007 - 12:36

i co misiu lepiej zakazać ludziom instalacji na PC??? Większość tych którzy się niedawno przesiadali na maca miała kontakt z osX na PC tylko nie każdy ma odwagę się tutaj przyznać bo przecież to nie wypada. Czy nie lepiej jak ktoś postawi, spróbuje i kupi? To co że postawiłem na PC osX skoro miesiąc później miałem maca mini a 2 m-ce do zestawu dołączył macbook? Aż tak okradłem apple???
MODERATORZY pomyślcie zanim tak ślepo będziecie tępić takie rozmowy. Nikt tu nie sprzedaje płyt z hackowanym osX a rozmawiać wolno...

P.S. insider przekraczasz prędkość na drodze? To też jest zabronione a jakoś każdy to robi

#120 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2007 - 14:57

Nikt Wam do tej pory NIE ZABRONIL dyskutowac o instalacji OSX na PC. Najlepszy dowod na to, ze ten watek wisi i ma sie dobrze. Ale skoro niektorzy z Was nie odrozniaja dyskusji na taki wlasnie temat od ewidenetnego namawiania do zlodziejstwa to prosze bardzo: zaraz moge watek zamknac. Prosze wrocic do tematu: wszelkie bzdury o przekraczaniu predkosci na drodze ( nie, nie przekraczam ,mieszkam w USA, tu sie raczej nie przekracza, inna swiadomosc spoleczna), chlopskie madrosci typu: co w mojej kieszeni to moje itp prosze sobie darowac. A HAckmaniak, za co juz raz byl zbanowany , powraca do swojego ulubionego sposobu dyskutowania: trollingu.

#121 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 czerwca 2007 - 15:11

No ! namawiania to ja tu nie wyczytałem. Poza tym jak można tylko dyskutować. Najpierw trzeba mieć o czym, czyli zainstalować. Nie można dyskutować poprzez gdybanie ;)

#122 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2007 - 15:14

No ! namawiania to ja tu nie wyczytałem.

A ja jak najbardziej:

Ograniczanie siebie i innych nie jest rozwiązaniem. Ja nie czuje się moralnie odpowiedzialny, a nawet upoważniony do zabraniania komukolwiek instalowania na komputerze tego co chce. Ja odpowiadam za swój komputer. Uważam, że każdy ma wolną wolę.

Odpowiednią wersje można sobie zorganizować, a co do apple-labeled computers to się też da zrobić. Razem z Mini Mac' iem dostałem takie fajne jabłkowe naklejki. Przylepie sobie na jednostkę centralną od PC i będzie taki sprzęt jak chcesz. A labelled to chyba dosłownie będzie znaczyło coś związanego z naklejką.

Czyli za nic regulaminy a nawet prawo. Drugi przyklad, choc jest oczywista bzdura, zawsze moze podzialac na wyobraznie nieco mniej zorientowanych uzytkownikow...

#123 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:38

Heh z tą naklejką to tylko chyba jacys mało rozgarnięci ludkowie uwierzą!!

#124 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 czerwca 2007 - 16:59

Heh z tą naklejką to tylko chyba jacys mało rozgarnięci ludkowie uwierzą!!

Sformulowalbym to inaczej: skoro ktos wlasnie taki sposob rozumowania podal to znajdzie sie podobny, ktory ten sposob przyjmie bez zastrzezen.

#125 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 23 czerwca 2007 - 17:19

zamknijmy ten wątek bo tylko się między sobą ludzie kłócą i po co nam to? Chciecie żeby pececiarze się z nas śmiali? Już i tak nas mają za ... że niby szpanujemy drogimi a słabymi komputerami

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych