Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CocoAspell - Korektor pisowni w OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#101 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2007 - 09:51

Usuń katalog ~/Library/Spelling (tu są słowniki), plik ~/Library/Services/cocoAspell.service i plik /Library/Receipts/Spelling.pkg I koniecznie opróżnić kosz. Powinno pomóc.
  • ozz i Laborman lubią to

#102 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 czerwca 2007 - 00:32

dziekuje pomoglo :D

#103 barryzlasu

barryzlasu
  • 14 postów

Napisano 01 sierpnia 2007 - 11:15

cocoAspell ibook g4 10.4.10

Witam! Teraz ja będę męczyć :)
cocoAspell nie działa mi na iBook G4 1.07GHz OS X 10.4.10 ale za to świetnie działa na MacBook 2.16GHz OS X 10.4.10. Objawy na iBook'u są takie:
-w system preferences działa "spelling" i widzi słownik, który zainstalowałem
-w text edit wybieram słownik "polish (aspell)" i program go akceptuje
-w text edit nie działa sprawdzanie pisowni ani w trakcie pisania ani w trakcie sprawdzania dokumentu
I co teraz??????
Proszę o pomoc, bo już załamuję ręcę nad tym od wczoraj :(:(:(:(
Dzięki.
Macowe Pozdrowienia.

[url]www.iwarsztaty.pl[/url]

---- Dodano 02-08-2007 o godzinie 08:48 ----
Działa!
Wykasowałwm pliki:
spelling.pkg
aspell.pkg
wszystkie słowniki
cocoAspell.service
oraz zakładkę spelling w preferences panes
folder cocoaspell w preferences
Potem zainstalowałem program jeszcze raz i wszystke polskie słowniki. Potem wykasowałem słowniki starsze zostawiając tylko najnowszy. To tyle.
Pozdrawiam.
  • Heidi lubi to

#104 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 13 sierpnia 2007 - 16:01

Chylę czoła Heidi, twoje porady pomogły mi się uporać z problemem pisowni w wordzie i text edytorze. Dzięki!!

#105 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 30 września 2007 - 16:35

w pages, Safari i innych słownik dzieła (oczywiście dzięki erudycji Heidiego) jednak w Adium sprawdza-tyle że używa słownika angielskiego. da się coś z tym zrobić?

#106 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2007 - 16:49

Mając aktywne pole wpisywania wiadomości, wejdź w menu Zmiany > Pisownia > Pisownia i wybierz język polski. Dodatkowo zaznacz Zmiany > Pisownia > Sprawdzaj pisownię pisząc.
  • DonArturo lubi to

#107 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 30 września 2007 - 16:56

Działa. Wielkie dzięki :)

#108 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2007 - 12:16

A ja chyba zaraz zainstaluje spowrotem Thunderbirth bo juz niemam siły sie meczyć z tym mail i slownikiem, co za porazka trzeba byc informatykiem zeby używać polskigo słownika. Zaimnstalowałem, wybrałem, polski gdzie trzeba i w Mail wogule mi nie sprawdza a juz w Safari nie wspomne, dlaczego w mozilli nietrzeba tak kombinowac zaistaluje sie i wszystko dziala, a tu sztandarowe oprogramowanie Maca i taka porazka!!! Czasami tesknie za Win tam moio stereotypu ze mniej stabilny ja problemow niemialem, a w Maku na okrągło grzebie po sytemie przy kazdej okazji jak coś prostego chce zrobić*!

#109 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 października 2007 - 12:19

Mi tam sprawdzanie pisowni w Safari działa, maila nie używam raczej a w Fx dział bo ma wewnętrzny program do tego, a mail i Safari ni zaśmiecają się tym tylko korzystają z systemowego

#110 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2007 - 12:28

No apple mogło sie lepiej postarać, najwyrazniej microsoft-owi bardziej zależy... Niewiem co jeszcze moge zrobić by mi ten słownik działał, dlaczego to jest takie skomplikowane, eh a tak miało byc prosto, stabilnie i fajnie :)

#111 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 05 października 2007 - 12:32

No apple mogło sie lepiej postarać, najwyrazniej microsoft-owi bardziej zależy... Niewiem co jeszcze moge zrobić by mi ten słownik działał, dlaczego to jest takie skomplikowane, eh a tak miało byc prosto, stabilnie i fajnie :)

A zrobiłeś to o czym Heidi wspominał parę postów wyżej?

Mając aktywne pole wpisywania wiadomości, wejdź w menu Zmiany > Pisownia > Pisownia i wybierz język polski. Dodatkowo zaznacz Zmiany > Pisownia > Sprawdzaj pisownię pisząc.

#112 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2007 - 12:36

No zanim zaczołem narzekać to nauczyłem sie tu wszystkiego na pamięć ;) , tak oczywiście po wybierałme wszedzie sprawdzanie w czasie pisania i polski słownik a angielskie pokasowałem i wogule mi nie dziuala niepodkreśla...

#113 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 05 października 2007 - 12:41

Jakie filtry masz wybrane w konfiguracji - zakładka Dictionaries? Jeśli masz kilka spróbuj je wyłączyć.

#114 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2007 - 12:43

Mimo że restartowałem wcześniej, postanowiłem jeszcze raz wznowić system, i teraz działa. Dzięki za pomoc jakoś się w końcu udało :). Chyba zacznę pić jakąś "melisę" czy coś podobnego ;).

#115 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 05 października 2007 - 12:46

;) no to gratulacje i spokojnie...

#116 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2007 - 20:28

witam - co mam zrobić jeśli nie pokazała mi się nazwa polish w system preferences/other/spelling, czyli nie mam co odznaczyć zainstalowalem cocoaspell - mam ustawienie klawiatury na pl-pro

#117 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 22 października 2007 - 20:33

Pasowało by jeszcze słownik...
  • Heidi lubi to

#118 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2007 - 20:35

A zainstalowałeś słownik? Polski słownik nie znajduje się w podstawowej dystrybucji i trzeba go doinstalować oddzielnie.

#119 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 października 2007 - 20:43

witam - co mam zrobić jeśli nie pokazała mi się nazwa polish w system preferences/other/spelling, czyli nie mam co odznaczyć zainstalowalem cocoaspell - mam ustawienie klawiatury na pl-pro

#120 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2007 - 22:06

Biorąc pod uwagę, że już zadałeś to pytanie i to w tym samym wątku, może po prostu zacznij czytać odpowiedzi?

#121 karolek

karolek
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2007 - 14:10

Mam pyatnie jak ustawić, żeby ten słownik działał też w Pages, bo wszystko pięknie jest w Textedit, ale jak chciałem to samo ustawić w Pages to pojawia się zupełnie inne okno:/

#122 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2007 - 14:17

A która to wersja Pages? Jeżeli pierwsza, skorzystaj z szablonu dostępnego u mnie w dziale Drobiazgi. Jeżeli kolejna, ustaw język sprawdzania za pomocą palety Inspektora.
  • karolek lubi to

#123 karolek

karolek
  • 171 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2007 - 15:49

Dzięki działa:D Punk reputacji dodany:D

#124 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 27 października 2007 - 18:45

appleworks6 Czy cocoaspell można implementować do AppleWorks 6? zainstalowałem i działa w TextEd., a czasem nachodzą mię takie myśli, żeby spróbować pisać niekoniecznie w Wordzie, ale w tym właśnie pokładowym edytorku... niegdyś flagowym Apple'a, zastąpionym czas jakiś temu zdaje się Pages...

#125 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2007 - 20:56

Nie bardzo, bo Apple Works nie jest programem Cocoa, a tylko takie programy obsługują CocoAspell.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych