Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CocoAspell - Korektor pisowni w OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#126 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 31 października 2007 - 09:31

Kurcze ma ktoś może z Was wersję instalacyjną cocoAspell. linki do ściągnięcia nie działają od kilku dni a ja musiałem postawić system od nowa i coco poszedł w siną dal. może ktoś zna jakiś działający link? z góry wielkie dzięki.

#127 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2007 - 12:51

mam jak Ci wysłać?
  • Jess lubi to

#128 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 31 października 2007 - 13:04

wielkie dzieki Wojtgor, wysyłam Ci namiar na ftp'a na priva.

#129 lukione

lukione
  • 13 postów
  • Skądwawa

Napisano 31 października 2007 - 18:22

Cześć, Instaluje wszystko tak jak na pierwszej stronie topicu i mam taki problem że w wyborze dictionaries nie ma słownika polskiego pomimo że wkleiłem katalog PL (z zawartością:wink: ) do podanego katalogu. Spotkał się ktoś z tym i może mi powiedziec jak rozwiązać ten problem??? Aha oczywiście chodzi o leoparda bo na tigerze wszystko śmigało aż miło. Przeinstalowywałem coco.

#130 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 31 października 2007 - 18:59

a wklejałeś folder: aspell-pl-0.51-0

#131 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 października 2007 - 19:15

Mam takie podejrzenie: czy osoby, które wrzucają słownik PL, a mimo to nie mają polskiego na liście słowników, posiadają zainstalowany pakiet Developer Tools? Słowniki, o ile pamiętam, muszą zostać najpierw skompilowane przez CocoAspell.

#132 lukione

lukione
  • 13 postów
  • Skądwawa

Napisano 31 października 2007 - 19:29

Mam plik o takiej nazwie z rozszeżeniem .tar. już do tego katalogu coco wkleiłem same pliki z folderu pl cały folder i nic dalej nie widzi mi tego słownika.

#133 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 31 października 2007 - 22:28

mi też nie chciało pójść z folderem, który dostałem razem z wersją instalacyjną. ściągnąłem ten sam folder ze słownikiem z linku Heidiego (pierwsza strona) i poszło bez problemów. może coś w tym folderze ze słownikiem jest nabryzgane, ścągnij nowy.

#134 lukione

lukione
  • 13 postów
  • Skądwawa

Napisano 31 października 2007 - 23:50

Już zrobione, wystarczyło rozpakować plik o który mnie pytałeś i wszystko poszło.

#135 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 04 listopada 2007 - 21:10

Zainstalowałem zrobiłem wszystko tak jak napisaliście i nadal mam problem z podkreslanymi na czerowono wyrazami, szlag już mnie bierze co robie nie tak? jak to ustawić w Safari?

#136 wujek_zed

wujek_zed
  • 391 postów

Napisano 08 listopada 2007 - 17:44

hello, a ja mam taki problem, zainstalowałem Aspell w Leopardzie, udało mi sie wreszcie wrzucic Poslki słownik do listy w preferencjach, zaznaczam więc język polski, wchodze do safari zaznaczam w piswoni Aspell(polish) i ood tego momentu moge klepac w klawiaturze co tylko chcę, system nie widzi żadnego błędu. Po restarcie właczam znowu safari, i zaczynam pisac po polsku, gdy robie byka pokazuje sie czerwone podkreślenie, klikam prawym klawiszem a tam nie ma juz zadnej polskiej podpowiedzi tylko angielskie, nastepnie gdy napisze cokolwiek znowu nie sprawdza pisowni i mozena walic byki i pisać brednie... prosze o pomoc bo ja z natury wale tyle byków, że bez słownika nie daje rady. pleez help.

#137 peelar

peelar
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 19 listopada 2007 - 18:57

Jeszcze trozkę to mój MB i MacMini wyleci za okno - łapie ktoś? :) nie wiem co jest nie tak :( męczę się już kilka dni i wreszcie proszę o pomoc nawet mogę oddać komputer w czyjeś ręce po iChacie (jak ktoś ma Leoparda) bo ja już nie mogę. Niby wszystko OK słownik zainstalowany baza słownika wsadzona tam gdzie powinna być i nic :( procedura wyglądała tak:
GOŁY SYSTEM LEOPARD
1) pobranie programu ze strony http://people.ict.us...ski/cocoaspell/
2) instalacja
3) pobranie słownika z linku który jest podany w pliku readme
4) rozpakowaniego
5) przekopiowanie pod tam gdzie słownik angielskiego
6) uruchomienie programu w preferencjach systemowych
7) program wczytuje bazę
8) zaznaczam co mnie interesuje aby sprawdzał
9) wchodzę do Textedit uruchamiam słownik Polski (aspell)
I NIC!!!!! :(

#138 peelar

peelar
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 listopada 2007 - 13:35

No to sobie już poradziłem dzięki uprzejmości Pawła Nowaka z Appleblog Problem nie leżał po stronie złej instalacji czy jakiegoś mojego błędu. Problem polegał na wadliwym funkcjonowaniu słownika popranego z serwera CocoAspell. po pobraniu słownika ze strony kurnik wszystko zaczęło śmigać tak jak powinno. Nie wiem czy to tylko ja miałem takie problemy ale jeśli ktoś też nie może sobie poradzić to może niech spróbuje pobrać słownik ze strony kurnika. Pozdrawiam serdecznie Peelar

#139 kogut

kogut
  • 41 postów
  • SkądKomorów

Napisano 27 listopada 2007 - 23:11

Hej Peelar. Ja tez mam podobny problem. Walcze z nim od momentu instalacji Mac Os X 10.5 (czyli juz od ok 3 tygodni). Czy mógłbyś dać dokladnego linka do tego slownika ? Pozdrawiam Grzegorz K.

#140 kosma

kosma
  • 126 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 listopada 2007 - 16:39

Spatkaliscie sie z takim komunikatem podczas otwierania Speeling w preferencjach ?

Dołączona grafika

Pozdrawiam. Dodaje ze zainstalowalem wersje aspella dla x86:roll:

#141 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2007 - 17:44

Witam!

Też miałem problem z CocoaSpell pod Leopardem.

Najpierw pospieszyłem się i zainstalowałem jakiś dziadowski słownik polski, zrobiony ewidentnie niechlujnie, bo brakowało mu sporo słów, a jako podpowiedzi były proponowane te same wyrazy podzielone spacją albo dywizem. Np. "rozbu dowany" albo "rozbu-dowany".

Wywaliłem trefny słownik i zainstalowałem ten z Kurnika. I sprawdzanie polskiej pisowni przestało działać w ogóle :(

Niestety pomogła totalna deinstalacja CocoAspella. Najlepiej za pomocą narzędzia typu DesInstaller usunąć zawartość pakietów aspell.pkg, AspellEnglishDictionary.pkg, Spelling.pkg, usunąłem panel preferencji, zainstalowałem wszystko od nowa i... działa.

Mam za to dziwny problem. Sprawdzanie pisowni podkreśla mi niektóre słowa, np. "niewielką", "dużą". Najdziwniejsze jest to, że te błędne słowa ma w swoim słowniku, proponuje podmianę na dokładnie to samo, po czym dalej zaznacza jako błędny. Słownik alt-aspell6-pl-6.0_20071127-0 z Kurnika.

#142 Leoninus

Leoninus
  • 62 postów
  • SkądKalisz / Warszawa

Napisano 11 grudnia 2007 - 10:01

Witam! Próbowałem ściągnąć polski słownik do worda ze strony SADu, ale niestety link, który podał ktoś na forum nie działa. Być może jest to związane ze zmianą polskich stron apple. Czy ktoś posiada aktualny adres www do tego słownika? Podkreślam raz jeszcze, że chodzi mi o słownik do worda, nie o cocoaspell. :)

#143 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 11 grudnia 2007 - 10:14

Leoninus podaj mejla to Ci wyślę ten słownik.
  • Mirinur lubi to

#144 Leoninus

Leoninus
  • 62 postów
  • SkądKalisz / Warszawa

Napisano 11 grudnia 2007 - 22:46

mosurl@wp.pl Dzięki wielkie :)

---- Dodano 12-12-2007 o godzinie 00:50 ----
ah, jeśli ktoś ma na swoim dysku tą instrukcję, która również była dostępna razem ze słownikiem to także bardzo bym o nią prosił, bo chciałbym to poprawnie skonfigurować:). Liczę na to, że w pakiecie office 2008, sprawdzanie polskiej pisowni będzie już w programie, bez żadnych dodatkowych pluginów:)

#145 kapelek

kapelek
  • 207 postów
  • SkądMazatlan, Meksyk

Napisano 13 grudnia 2007 - 05:54

Też chciałbym poprosić o słownik do Offica i Instrukcje co i jak na kacper.bujalski@mayland.pl

Pozdrawiam.

#146 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 13 grudnia 2007 - 08:56

Panowie Te 4 pliki powinniście wrzucić do: Application - Microsoft Office - Shared Applications - Proofing Tools. Tam się znajdują wszystkie słowniki. Potem jak zwykle trzeba w opcjach programów wybrać język polski.

#147 Leoninus

Leoninus
  • 62 postów
  • SkądKalisz / Warszawa

Napisano 13 grudnia 2007 - 10:13

Niestety u mnie jest jakiś problem, bo mimo przeniesienia plików, word nie chce sprawdzać pisowni. Do tego wyskakują jakieś komunikaty odnośnie języka czeskiego(?)! :(

#148 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 13 grudnia 2007 - 14:43

Dlaczego mi slownik nie dziala w Safari?!?Na dobra sprawe to dziala tylko w text edit :-(

#149 kira

kira
  • 1 postów
  • Skądwrocław

Napisano 13 grudnia 2007 - 14:44

Jess
z nieba mi spadłeś:grin:
ja również będę wdzięczna za przeslanie słownika office... na kira26@wp.pl
Pozdrawiam

#150 Leoninus

Leoninus
  • 62 postów
  • SkądKalisz / Warszawa

Napisano 13 grudnia 2007 - 22:19

Znalazłem rozwiązanie swojego problemu. W zakładce "języki" jako domyślny ustawiony był czeski. Wystarczyło zamienić go na polski i w opcjach zaznaczyć, by podkreślał wyrazy zawierające błędy.
Miłego pisania:)

---- Dodano 14-12-2007 o godzinie 00:29 ----
HYHY, za szybko się pochwaliłem... Cały czas wraca mi do języka czeskiego jako domyślnego... Skąd on w ogóle wziął ten czeski... No nic, mam wersje testowa office'a także chyba poczekam na premierę nowej wersji 2008... Mam nadzieję, że tam nie będę prześladowany przez czeskiego agenta:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych