Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CocoAspell - Korektor pisowni w OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#51 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 04 stycznia 2006 - 15:28

Przekopiowałeś same pliki do cocoAspell, czy cały katalog z słownikiem (aspell-pl-0.51-0)? Bo ja właśnie przed minutką skopiowałem ten katalog i bez problemu został rozpoznany przez cocoAspell.

#52 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 04 stycznia 2006 - 16:02

Do Marcin_G
Tak. Cały folder jak na załączonym obrazku:
Dołączona grafika

#53 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 stycznia 2006 - 14:35

A masz zainstalowane Developer Tools? O ile pamiętam, słowniki muszą być najpierw przekompilowane.

#54 nachts

nachts
  • 25 postów
  • Skądwawa

Napisano 20 stycznia 2006 - 21:50

ja niestety jestem nie z tad, gdy sprawdzam pisownie i np mam napisane "ktory" i nie zaznacza mi tego jako bląd to dobrze czy źle? Ja w program preferences/ spelling mam az 3 słowniki zaznaczone.

#55 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 06 lutego 2006 - 22:09

>>> Zobacz jak CocoAspell działa z Firefoxem! <<<

>>> Learn How It Works With Firefox Browser! <<<

#56 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 19 maja 2006 - 09:43

So far you can just translate single words by web dictionary ---> http://slowniki.onet.pl
It is rather simple dictionary so keep looking... :)

Other, good option you can use is www.ling.pl - very handy one :)

Check out www.e-dict.pl - horrible address, but works great.

#57 kitano

kitano
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maja 2006 - 12:05

mam pytanie odnosnie slownika polskiego:
jak mam uczyc slownik, ze np: "sie" ma sie automatycznie zminic na "się" , " coz" na "cóż" w windowsie (z ktorego do tej pory korzystalem) w ocjach bylo rozszerzenie "autokorekcja" i tam to sie zmienialo. czy ktos mi moze pomoc w tej sprawie?
moj mali: szymonjakub@poczta.fm
bede bardzo wdzieczny. duzo pisze i potrzebuje takiego narzedzia.
pozdrawiam

#58 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2006 - 12:19

czesc zainstalowalem cocoaspell 2.0.2 tak tak w tym temacie post 1,2,3 i otrzymalem: w SYSTEM PREF zakladke SPELLING - ktora jak nacisne to komunikat skontaktuj sie z dostawca po nowa wersje???? czy jest takowa? bo niestety nie moge uruchomic tego slownika...... i 2 pytanie mam office 2004 znalzlem na siec polskie dodatki do tego worda, umiescilem 4pliki jak w opisie do odpowiedniego katalogu : Należy na dysku znaleźć teczkę Microsoft Office X i w teczce Shared Applications:Proofing Tools: umieścić 4 pliki: Wokabularz, Polish Spelling, Polish Hyphenation, Polish Hyph Dictionary. ustawilem w preferences - polski ale gdy wchodze do zakladki: TOOLS - LANGUAGE- to jest czeski ktorego nie moge zamienic na polski, bo gdy ustawie to znowu wraca na czeski. Wiec nie dziala mi to sprawdzanie pisowni w wordzie - co powinienem zrobic ????? sławek

#59 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 15 czerwca 2006 - 13:37

czesc

zainstalowalem cocoaspell 2.0.2 tak tak w tym temacie post 1,2,3 i otrzymalem:

w SYSTEM PREF zakladke SPELLING - ktora jak nacisne to komunikat

skontaktuj sie z dostawca po nowa wersje????

czy jest takowa? bo niestety nie moge uruchomic tego slownika......

Jeśli masz Mac'a z procesorem PowerPC to ściągnij cocoAspell.2.0.4.ppc.dmg
Jeśli masz Mac'a z procesorem Intel to ściągnij cocoAspell.2.0.4.i86.dmg

#60 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2006 - 14:08

mam office 2004

znalzlem na siec polskie dodatki do tego worda, umiescilem 4pliki jak w opisie do odpowiedniego katalogu :
Należy na dysku znaleźć teczkę Microsoft Office X i w teczce Shared Applications:Proofing Tools: umieścić 4 pliki: Wokabularz, Polish Spelling, Polish Hyphenation, Polish Hyph Dictionary.

ustawilem w preferences - polski

ale gdy wchodze do zakladki: TOOLS - LANGUAGE- to jest czeski ktorego nie moge zamienic na polski, bo gdy ustawie to znowu wraca na czeski.
Wiec nie dziala mi to sprawdzanie pisowni w wordzie - co powinienem zrobic ?????

Wyłączyć w preferencjach Worda synchronizację klawiatury i języka.

#61 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2006 - 14:37

OK - WYŁ. "MATCH FONT WITH KEYOBARD" MAM NADZIEJE ZE TO JEST TO BO MAM SŁABY ANGIELSKI. WIĘC CZESKI JUZ NIE JEST USTAWIONY TYLKO POLSKI. ALE W...DALSZYM CIAGU NIC MI NIE PODKREŚLA WORD, NIE ZAZNACZA MAM COŚ MIESZANE UCZUCIA DO TEJ NAKŁADKI - CO ONA POWINNA ROBIĆ??

#62 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2006 - 14:41

A czy blok tekstu ma przypisany język polski, czy polski jest tylko językiem domyślnym?

#63 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2006 - 14:55

nie wiem co znaczy "blok tekstu" -w text edit - mam sprawdzanie i podkreślanie słów na czerwono bo zainstalowalem cocoaspell - na klawiaturze moge wpisywać pl.znaki ąćśż itd... - sorki ale nie rozumiem pewnych nazewnictw

#64 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2006 - 16:17

Zaznaczasz akapit lub cały dokument, wchodzisz w menu Tools > Language i wybierasz jako język dokumentu polski. Na dole okna powinieneś też znaleźć znaczek statusu sprawdzania pisowni i gramatyki.

#65 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2006 - 16:30

NO WIĘC TAK ZROBIŁEM, ZAZNACZYŁEM TEKST, NAWET WPISAŁEM BYLE CO TYPU"JDHFJSFKSJFKDJGKDF" NA DOLE JEST ZNACZEK ,KTORY PO KLIKNIECIU DAJE "THE GRAMMAR CHECK IS COMPLETTE" NIC NIE JEST POPRAWIONE, TYCH BZDUR TEZ NIE PODKRESLA, NIC SIE NIE DZIEJE KOMPLETNIE, TAK TAK OTWIERAM PLIK Z BLEDAMI ,CZY JAK WPISZ BYLE CO, ZERO REAKCJI...

#66 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2006 - 16:45

A jeżeli wejdziesz w tryb sprawdzania pisowni (Tools > Spelling and Grammar - Cmd+Alt+L) to poprawnie sprawdza pisownię? Czy w preferencjach Worda (Word > Preferences > Spelling and Grammar) masz włączoną opcję "Check spelling as you type"? PS. Postaraj się nie pisać wielkimi literami, ponieważ przyjęło się, że tak napisane teksty są krzykiem.

#67 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2006 - 17:01

sorki za wielkie literki - nie wiedziałem:) trochę się zdziwiłem bo za każdym razem gdy mi ktoś pomaga to uruchamiam worda i sprawdzam. Tym razem nagle działa. Dzięki za wyrozumiałość Heidi. Może było potrzebne przeładowanie systemu... sławek

#68 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 czerwca 2006 - 18:06

Też kiedyś miałem z tym problem. Okazało się, że winowajcą był splashscreen z wyborem dokumentu. Wystarczy go wyłączyć: WORD->Preferences->General->Show Project Gallery on startup :)

#69 kitano

kitano
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwca 2006 - 14:18

mam pytanie odnosnie slownika polskiego:
jak mam uczyc slownik, ze np: "sie" ma sie automatycznie zminic na "się" , " coz" na "cóż" w windowsie (z ktorego do tej pory korzystalem) w ocjach bylo rozszerzenie "autokorekcja" i tam to sie zmienialo. czy ktos mi moze pomoc w tej sprawie?
moj mali: szymonjakub@poczta.fm
bede bardzo wdzieczny. duzo pisze i potrzebuje takiego narzedzia.
pozdrawiam

#70 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 19 czerwca 2006 - 14:33

Tools -> Autocorrect i edytujesz wpisy. Niestety ale domyślnie rezyduje tam autokorekta angielska. Ciekawy jestem czy można mieć różne listy językowe autokorekty jak to w Windowsach bywało za czasów np. MS Office 97... Edit: Można! 8) Gdy zmieniam język na niemiecki, na takowy zmieniają się też wpisy w AutoCorrect. Czy ktoś może wie jak wstawić listę Polską?

#71 Roberts

Roberts
  • 13 postów

Napisano 03 lipca 2006 - 21:47

Witam Zainstalowałem wszystko tak jak opisujecie i nie chodzi :( Kurde, czy to ja mam takiego pecha, czy o czymś nie wspomnieliście?? Jak tego dziada uruchomić w Mail??

#72 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2006 - 22:56

A gdyby tak jeszcze wersja systemu, model Maka i takie tam pierdoły, to może łatwiej by było coś doradzić ;-)

#73 Roberts

Roberts
  • 13 postów

Napisano 04 lipca 2006 - 18:42

MacBook Pro z OS X 10,4 CocoAspell w wersji pod Maca z intelem Słownik w wrsji 50-1 czy jakoś tak :) (ten co był podany na forum) zainstalowane jak należy< folder z czcionką przerzucony do "library" na dysku twardym> kurde< zaczynam żałować że kupiłem maca>>>:( myślałem że dam radę< a tu kicha :(

#74 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 lipca 2006 - 21:10

Witam, Jestem świeżym użytkownikiem Mac-a. Przeczytałem cały wątek, zainstalowałem i działa. Mam jednak pytanie związane z autokorektą. W jaki sposób można ją włączyć w Safari, Mail-u oraz TextEdicie? Chciałbym, żeby błędy były automatycznie poprawiane. Pozdrawiam Przemek PS System 10.4.7

#75 Switcher

Switcher
  • 5 postów

Napisano 17 lipca 2006 - 13:10

czesc

zainstalowalem cocoaspell 2.0.2 tak tak w tym temacie post 1,2,3 i otrzymalem:

w SYSTEM PREF zakladke SPELLING - ktora jak nacisne to komunikat

skontaktuj sie z dostawca po nowa wersje????

czy jest takowa? bo niestety nie moge uruchomic tego slownika......

Mam podobny problem. Przez niewiedzę/niedoświadczenie próbowałem zainstalować wersję dla PPC.

Po próbie odpalenia słownika w system pref. otrzymywałem okienko :

Dołączona grafika

Zorientowałem się w błędzie, i ściągnąłem wersję dla x86.
Jednak instalacja tej wersji nie jest możliwa, z tego powodu, że instalator myśli, że cocaspell jest już zainstalowany. Przy instalowaniu wersji dla x86 gdy kliknę na zaawansowane opcje instalacji, mam tylko możliwość updateowania słownika angielskiego.

Dołączona grafika

"Silnik" słownika i Spelling pref. pane są zacienione, domyślam się więc, że instalator nie robi nic, widząc że jest zainstalowana wersja 2.0.4, tylko że nie widzi różnicy że aktulana (zainstalowana wersja) jest dla PPC a chcę zmienić ją na wersję x86 :mad:

Na [url]http://cocoaspell.leuski.net/[/url] w dziale FAQ znalazłem pytanie jak odinstalować cocaspell. Pomyślałem, że najlepiej będze wywalić wszystko, i zainstalować wersję dla x86. Niestety, działanie w/g tego FAQ nie jest możliwę, bo autor zaleca abym najpierw otworzył Spelling Preference Pane wywalił wszystkie słowniki. Ale ja nie mogę przecież tego zrobić..

Dołączona grafika

Wywalenie ikony z Library/PreferencePanes/Spelling.prefPane zmienia sytuację o tyle, że znika mi ikonka cocoasplee z system pref. Próba ponownej instalacji wersji x86 kończy się uaktualnieiem słownika...

Ma ktoś pomysł ??

iMak core-duo, 10.4.6

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych