Kilobajt - Snow Leopard - 1000 bajtów, reszta świata - 1024
Gość_soyerski_*
Napisano 08 września 2009 - 22:39
Napisano 08 września 2009 - 22:49
Napisano 08 września 2009 - 22:49
Bajt to Bajt - 8bitow, zawsze, wszedzie i niezmiennie. Nie ma wspolczesnego systemu liczacego to inaczej. Dlaczego? Bo tak sie przyjelo. Nie jest to narzucone przez zaden odgorny nakaz ale wymaga tego srodowisko - bo w przeciwnym wypadku... tak, moze dojsc do sytuacji kiedy plik 20MB nie zmiesci sie na dysku z 20MB wolnej przestrzeni.Ta cała rozmowa to burza w szklance wody. Mało kto tutaj sobie zdaję sprawę za bajt bajtowi nie równy. Jedynie bit do bita można porównać. Dlaczego?
Bo wszystko zależy od tego jak te bity są poukładane w bajty. Jaki jest system plików, jakie klastrowanie na dysku, jaka enkapsulacja protokołu sieciowego i jakie ramki są doń dołączane.
20 MB na jedynym systemie plików nie oznacza 20MB na drugim systemie plików. 20 MB objętości pakietu nie oznacza, że wysyłamy plik 20 MB. Tak było ZAWSZE, niezależnie od tego jak te bajty sobie przeliczamy.
Argument o "braku kompatybilności" mnie rozśmieszył do łez. Na prawdę myślicie, że jeśli Snow Leopard powie wam, że plik ma 20 MB to się nie zmiści na dysk FAT z wolną przestrzenią 20MB, albo że wam poczta nie prześle bo za duży? Gdyby to działało tak jak mówicie to nie bylibyście w stanie nic na FTP czy pendrive wrzucić bo on ma swój własny system plików i swoje własne kodowania / klastry / przywileje / itp / i by się kłóciło z waszymi. Po to są protokoły, interfejsy i programy, żeby sobie z takimi problemami radzić.
BTW jak dla mnie za równo 2^10 jak i 10^3 są jednakowoż tożsame. Tak samo jak 0.(3) i 1/3 albo 21 i 0x15. To jest informatyka, gałąź matmy. Tu się da nawet wyciągnąć pierwiastek z liczby ujemnej i zastosować to w praktyce, więc przestańcie chrzanić że to jakiś problem kosmiczny.
Jak sam piszez rownice wynikaja z klastrow, ramek itp itd za duzo by tlumaczyc ale nie zmienia to faktu ze plik ktory wazy 3MB wazy 25165824 a nie 24000000 Bitow bez wzgledu na system plikow i to ile rzeczywiscie w owym systemie zajmuje. Pisanie ze 1024=1000 jest po prostu glupie. Zeby to ujac w twoich okresleniach - to tak jak uznac ze 1cal=1cm.
ftpd - w terminalu polecenia wchodzace w sklad POSIX musza zwracac dane tak a nie inaczej jezeli apple chce uttrzymac certyfikacje Unix na systemie.
Napisano 08 września 2009 - 23:21
Napisano 08 września 2009 - 23:39
Napisano 08 września 2009 - 23:40
Wolisz pewnie:
- "moja myszka wpadła do sedesu co mam robic bo jusz sam nie wiem nowa myszka kupilem w salonie iPost w Koziej Wolce pomuszcie BLAGAM p0m0cyyyyyy !!!!!"
- "napraw przywileje, może nie pomoże, ale nie zaszkodzi!"
oplulem sie herbata:lol: teraz musze naprawic przywileje na dywanie
Napisano 08 września 2009 - 23:47
Napisano 08 września 2009 - 23:53
Gorzej jak sobie taki człowieczek będzie chciał skopiować taki 10GB plik z Leo, albo Tigera i mając 10GB miejsca na SL mu się nie zmieści...
A dlaczego miałoby się*nie zmieścić? Przecież to system w którym pracuje aktualnie dana osoba oblicza to miejsce. SL (precyzyjniej byłoby powiedzieć, że finder bo narzędzia inne wcale nie muszą w ten sposób obliczać przestrzeni) oblicza dziesiętnie, inne systemy stosują potęgi dwójek. Nigdzie miejsca nie ubywa ani nie przybywa "automagicznie".
To nie dysk zwraca systemowi swoją wielkość w układzie SI lub nie, tylko system prezentuję to w odpowiedniej formie użytkownikowi.
Pod Tigerem dany plik na danym dysku będzie miał "tyle to a tyle" miejsca, a dysk ze snow leoparda w kieszeni USB będzie miał swoją pojemność przeliczoną w potęgach dwójki. Kiedy sytuacja będzie odwrotna (czyt. dysk z Tigera podepniesz do SL) to ten dysk tigerowy będzie obliczony na podstawie dziesiątek.
Ilość miejsca jak i rozmiar plików się nie zmieni.
Napisano 08 września 2009 - 23:57
Napisano 09 września 2009 - 00:13
Napisano 09 września 2009 - 06:20
A dlaczego miałoby się*nie zmieścić? Przecież to system w którym pracuje aktualnie dana osoba oblicza to miejsce. SL (precyzyjniej byłoby powiedzieć, że finder bo narzędzia inne wcale nie muszą w ten sposób obliczać przestrzeni) oblicza dziesiętnie, inne systemy stosują potęgi dwójek. Nigdzie miejsca nie ubywa ani nie przybywa "automagicznie".
To nie dysk zwraca systemowi swoją wielkość w układzie SI lub nie, tylko system prezentuję to w odpowiedniej formie użytkownikowi.
Pod Tigerem dany plik na danym dysku będzie miał "tyle to a tyle" miejsca, a dysk ze snow leoparda w kieszeni USB będzie miał swoją pojemność przeliczoną w potęgach dwójki. Kiedy sytuacja będzie odwrotna (czyt. dysk z Tigera podepniesz do SL) to ten dysk tigerowy będzie obliczony na podstawie dziesiątek.
Ilość miejsca jak i rozmiar plików się nie zmieni.
Tu raczej chodziło o to, że:
SL'owe 10GB nie równa się 10GB w Windowsie.
I tym samym przenosząc plik możesz się zdziwić, że to co zajmowało mniej, nagle zajmuje więcej.
Napisano 09 września 2009 - 06:33
Bajt to Bajt - 8bitow, zawsze, wszedzie i niezmiennie. Nie ma wspolczesnego systemu liczacego to inaczej. Dlaczego? Bo tak sie przyjelo. Nie jest to narzucone przez zaden odgorny nakaz ale wymaga tego srodowisko - bo w przeciwnym wypadku... tak, moze dojsc do sytuacji kiedy plik 20MB nie zmiesci sie na dysku z 20MB wolnej przestrzeni.
Jak sam piszez rownice wynikaja z klastrow, ramek itp itd za duzo by tlumaczyc ale nie zmienia to faktu ze plik ktory wazy 3MB wazy 25165824 a nie 24000000 Bitow bez wzgledu na system plikow i to ile rzeczywiscie w owym systemie zajmuje. Pisanie ze 1024=1000 jest po prostu glupie. Zeby to ujac w twoich okresleniach - to tak jak uznac ze 1cal=1cm.
ftpd - w terminalu polecenia wchodzace w sklad POSIX musza zwracac dane tak a nie inaczej jezeli apple chce uttrzymac certyfikacje Unix na systemie.
i zwracają, np u mnie wydanie polecenia df -h w terminalu oraz dla przykładu, zrzut ekranu chwilę później z SL (info z hdd):
Napisano 09 września 2009 - 08:24

Napisano 09 września 2009 - 08:53
Napisano 09 września 2009 - 09:11
Napisano 09 września 2009 - 10:37
A jak to bedzie z wysylaniem maila? Czy on teoretycznie bedzie wiekszy (czy mniejszy - bo juz sie pobugbilem...)? Przykladowo wysylam 10 mega - czy u kolegi na windzie tez tyle bedzie? I czy serwer to odczyta jako 10 mega czy inaczej?
To już w ogóle inna bajka. Załączniki są konwertowane do ASCI i puchną tak na oko 250%... większość serwerów z którymi się spotkałem po tej konwersji sprawdza rozmiar i dopuszcza bądź nie do wysyłki.
Napisano 09 września 2009 - 12:04
Napisano 09 września 2009 - 13:22
Ja tutaj widzę tylko i wyłącznie jeden problem. Kolega mówi mi iż ma zdjęcia z wakacji które mi podrzuci. Pytam się go ile zajmują miejsca, a on odpowiada mi iż 8GB. Patrze w ustawienia i dostaję informację iż mam jeszcze 8,2 GB miejsca wolnego. Kolega przynosi mi dane i naraz okazuje się iż nie jestem w stanie przekopiować tych danych bo brakuje mi miejsca.
Od zawsze były mniejsze lub większe problemy z tym ile to jest to Kilo Mega Giga. Moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie wielkości Kibi, Mebi, Gibi jako wartości związane z 2^* natomiast zostawienie wielkości Kilo Mega Giga jako wartości związanej z 10^*.
dokładnie to samo chciałem napisać:wink:
(czyt. "z ta częścią Twojej wypowiedzi się zgadzam")
nie zgadzam się natomiast z Twoją "niekonsekwencją"...
na początku mówisz:
a późniejMoim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie wielkości Kibi, Mebi, Gibi jako wartości związane z 2^* natomiast zostawienie wielkości Kilo Mega Giga jako wartości związanej z 10^*.
Na koniec chciałbym zauważyć iż ta zmiana nie jest w naszym interesie, a więc nie powinniśmy się z nią zgadzać i informować o tym Apple, a nie podchodzić do wszystkiego „Apple wie lepiej czego my chcemy”
Apple zmieniło 1024, adekwatnie do nazwy, na 1000 (kilo).
a jak mówisz "[...]bardzo dobrym rozwiązaniem jest [...] zostawienie wielkości Kilo Mega Giga jako wartości związanej z 10^*". Później uważasz to jednak jako zmianę "nie w naszym interesie"...:confused:
Co prawda według mnie to wychodzi troche tak jakby zamiast zaliczyć wizytę u wulkanizatora ze starym samochodem, kupić inny samochód, z zimowymi oponami, tylko dlatego, że się zima zbiża.
Czyt. "łatwiej było zmienić kilobajty na kibibajty, niż 1024 na 1000. (ot moja puenta!:wink: )
Napisano 09 września 2009 - 13:57
Chodziło mi o to iż zmiana którą wprowadziło apple jest moim zdaniem niekorzystna i powinni wprowadzić Kibi Mebi Gibi a nie wprowadzać Kilo ( 10*3 ) jako wartość określającą wielkość przestrzeni użytkowej na nośniku.Później uważasz to jednak jako zmianę "nie w naszym interesie"...:confused:
Mogłem się niezrozumiale wyrazić wcześniej a więc poprawię to.
Napisano 09 września 2009 - 17:12
Komputery Apple są z zasady projektowane jako sprzęty domowe a nie komputery dla informatyków. Mają być fajne i fajnie działać robiąc to co użytkownik potrzebuję (według Apple). Obecnie większość użytkowników komputerów to laicy informatyczni i okrągła liczba dla nich to 100 a nie 128. Klikają na necie, oglądają filmy i robią różne inne pierdoły przy użyciu komputera a nawet jak pracują przy użyciu komputera to na tej samej zasadzie co używając samochodu - nie muszę wiedzieć jak działa silnik żeby przemieszczać się autem. Od dawna drażniło mnie, że kupując np. 500GB dostaję mniej i zamiast okrągłego 500 widzę cały czas to "mniej". Pozytywnie zaskoczyłem się patrząc na pendrajwa który nareszcie ma tyle ile trzebanie rozumiecie że w informatyce cieżko stosować liczbe która nijak ma się do wielokrotności potęgi liczby 2?

Wyboru? I co jeszcze? Przeliczać wszystko inaczej, bo komuś 'się marzy'? W głowie sobie licz albo na kalkulatorze, co Ci go za friko zapewniają w systemie.
W d*** się przewraca, ot co.
Ale masz marzenia. Finder+Terminal+klawiatura i nie próbuj inaczej bo Ci to do niczego nie potrzebne! Ja tego nie potrzebuję to i Ty nie!Jak w temacie. Potrzebuję sobie podpiąć
ewentualnie applescripta z tym. Da się?
Napisano 09 września 2009 - 17:30
Napisano 09 września 2009 - 19:34
Napisano 09 września 2009 - 19:49
Zaraz, zaraz, ale ja mówię o tym jak przelicza finder w tigerze, a jak w SL. Nigdzie nie nie mówię, że przykładowo 100 bajtów na jednym systemie nie równa się 100 bajtom na drugim.A dlaczego miałoby się*nie zmieścić? Przecież to system w którym pracuje aktualnie dana osoba oblicza to miejsce. SL (precyzyjniej byłoby powiedzieć, że finder bo narzędzia inne wcale nie muszą w ten sposób obliczać przestrzeni) oblicza dziesiętnie, inne systemy stosują potęgi dwójek. Nigdzie miejsca nie ubywa ani nie przybywa "automagicznie".
Napisano 09 września 2009 - 20:24
Ale masz marzenia. Finder+Terminal+klawiatura i nie próbuj inaczej bo Ci to do niczego nie potrzebne! Ja tego nie potrzebuję to i Ty nie!
Kiepsko trafiłeś z dowaleniem, akurat ja robię 90% rzeczy w Terminalu ;-)
Napisano 10 września 2009 - 17:17

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych