Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Handel piratami na Allegro - moja walka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
341 odpowiedzi w tym temacie

#301 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 września 2009 - 14:36

zdjęcie simlocka złe? dlaczego? jeśli mam umowę to albo ją rozwiąże i będę musiał zapłacić, albo będę płacił do końca trwania, co za różnica czy będę miał ten sam telefon który dostałem wraz z umową czy taki z przed 7 lat?

Jest zle. Telefon jest po to aby skusic klienta. Nie kazdy operator ma iPhona. W momencie kiedy zdejmiesz simlocka i sprzedasz go osobi ktora bedzie dzialac np. w Plusie to operatorzy posiadajacy iPhona w ofercie straca bardzo duzo.
I wedle mojej oceny, duzo wiecej niz osoba ktora napisala gierke do appstora.
Jednakze na tym forum, czesc ludzi wykazuje sie skrajna hipokryzja znajdujac na jedno lamanie prawa tysiace argumentow a drugie odrzucajac z niesmakiem.

#302 Panicz

Panicz
  • 323 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 11 września 2009 - 15:11

operator tel - nie, bo jb nie wpływa na koszt minuty za połączenie

Hmmm.... chyba nie przemyślałeś tego co napisałeś?

Pamiętaj że są też użytkownicy PrePaid.... kupujesz od kogoś iPhone z simlockiem na Ere i zostajesz ich klientem, kupując karę w TakTak, możesz też skorzystać z tańszego abonamentu.

+ kupując iPhone z Ery, przy złamaniu umowy ponosisz koszt ale dalej masz simlock na ere, chcesz abonament z orange podpisujesz nową umowę
Przykładów jest masa!
i przy JB zawsze traci operator danej sieci na którą był simlock!

---- Dodano 11-09-2009 o godzinie 16:24 ----

Jednakze na tym forum, czesc ludzi wykazuje sie skrajna hipokryzja znajdujac na jedno lamanie prawa tysiace argumentow a drugie odrzucajac z niesmakiem.

Dokładnie, ciekawi mnie jeszcze jaką aplikacje oferuje nasz developer który założył temat... pewnie Navigon albo gry z Gameloft;)

Ja ze swojej strony chętnie kupuje aplikacje za 1€
Pozdro!

#303 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 11 września 2009 - 15:38

proste równanie, sam mam jalibreak i nie jestem przeciwny:D chodzi o sam fakt, zresztą pewnie wiesz o co mi chodzi!

rowniez mam jb ale przynajmniej nie jestem hipokryta

kto traci na JB?
Apple - nie, bo cały czas ipody i telefony są wykorzystywane i kupowane

nie? wlasnie ze tak bo ludzie zamiast robic zakupy w ich sklepie robia je u konkurencji

#304 Panicz

Panicz
  • 323 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 11 września 2009 - 16:27

rowniez mam jb ale przynajmniej nie jestem hipokryta

Jak się nie rozumie intencji (sofizmatycznych plentyzmów) to się tak ma...

#305 bejzkik

bejzkik
  • 337 postów
  • Skądsc

Napisano 11 września 2009 - 16:48

intencji? jakie intencje masz na mysli

#306 jakubat

jakubat
  • 200 postów

Napisano 11 września 2009 - 17:30

Próbowałem przebrnąć przez ten wątek ale poddałem się. Ścierają się tutaj dwie przeciwstawne pogląd tyle, że nie koniecznie dotyczą jednej płaszczyzny. Mówicie że jailbreak szkodzi operatorowi. OK, w pewnym sensie macie rację. Szkodzi gdy ktoś odblokuje telefon i przejdzie do innej sieci. Ale teraz zastanówmy się czy operator na pewno na tym traci? Zarobił już na telefonie! Odbieramy mu jedynie MOŻLIWOŚĆ zarobku na innych usługach a nie OKRADAMY go! To że mógł zarobić na abonamencie czy prepaidzie nie oznacza że stracił przez ucieczkę klienta. Po prostu nie zyskał tyle ile by chciał - wiem, że dla niektórych różnica jest pomijalna ale warto to rozważyć. Warto zauważyć, że nie wszyscy posiadacze odblokowanych telefonów przechodzą do innej sieci. Część potrzebuje alternatywnych aplikacji ingerujących w system ( np inteliscreen) Z tego co wiem operatorzy są zobligowani przepisami unijnymi do ściągania blokad z telefonów?! Przynajmniej w teorii. Wiele ludzi mówiąc "jailbreak" myśli o pirackim oprogramowaniu, które możemy wtedy instalować a przecież nie wszyscy tak robią. W końcu Cydia store czy jak to się nazywa zarabia realne a nie wirtualne pieniądze. Osobiście byłem zmuszony do przeprowadzenie jailbreaka na moim 2G ponieważ nie działałby bez tego w Polsce. Teraz kupiłem iPhone bez simlocka i nie zamierzam go w najbliższym czasie odblokowywać ze względu na bezpieczeństwo całej platformy. Na koniec jeszcze takie porównanie. Sprzedaję Wam samochody. Ale posiadają one RoadLock. Możecie nimi jeździć TYLKO po drogach, które ja wybudowałem i pobieram za to opłaty. Czy to jest fair? To Wasze auto, moje patenty i drogi - kto tu teraz ma rację?

#307 Panicz

Panicz
  • 323 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 11 września 2009 - 17:58

@jakubat
Może nie miło Ci odpowiem, wiesz może co to są koszta utraconych korzyści? takie pojęcie z ekonomi. To jest właśnie to o czym piszesz... niby nie okradanie, a jednak;)

@bejzkik
Próbuję pokazać że nie można popadać w skrajności! A jak zakazywać, że tak głupio ujmę "sprawiedliwie", a nie na rękę samemu sobie.

Jak to kolega ładnie ujął:
"czesc ludzi wykazuje sie skrajna hipokryzja znajdujac na jedno lamanie prawa tysiace argumentow a drugie odrzucajac z niesmakiem."

Jak chcecie ciskać kogoś za piractwo to ciskajcie i za JB, to i tak nie zmieni faktu że będzie stosowany, jak w moim przypadku.
Pozdrawiam!
PS do konsensusu w tym temacie i tak nie dojdziemy, ale może co poniektórym da do myślenia.

#308 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 11 września 2009 - 18:04

Tak Tak :D walczcie z wiatrakami xD co jak co ale to jak walka policji z MJ :)

#309 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 12 września 2009 - 21:16

Witam, a ja znalazłem dzisiaj coś takiego:

IPHONE SERWIS POMOC POZNAŃ NAPRAWA ZBITYCH SZYBEK (730083298) - Aukcje internetowe Allegro

"Portal MyApple.pl poleca ten serwis"
"iphone@myapple.pl"
"3.0 beta na życzenie"

No i najlepsze na koniec:
"Potrzebujesz dodatkowych programów, Tom Toma, nawigacji?"
Rozumiem, ze pobieraja dodatkową oplate 79$ x 2,8 = 221 zł za nawigacje?

Nie chce wydawać wyroków bez dowodów, ale coś tu padło o hipokryzji... ???

#310 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 12 września 2009 - 21:25

IPHONE SERWIS POMOC POZNAŃ NAPRAWA ZBITYCH SZYBEK (730083298) - Aukcje internetowe Allegro

"iphone@myapple.pl"
"3.0 beta na życzenie"

na aukcji nie ma informacji co jest jej przedmiotem. to znów daje pole do różnych nadinterpretacji...

chyba ludzie z myapple nie umieją się uczyć na błędach... tylko kasa, kasa, kasa...

#311 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 12 września 2009 - 21:29

na aukcji nie ma informacji co jest jej przedmiotem. to znów daje pole do różnych nadinterpretacji...

Panie Krzysiek... chyba sam Pan nie wierzy w to co pisze. Oczywiscie ze mozna interpretować to różnie, w koncu jak ktoś przejeżdża na czerwonym też można to zinterpretować, że hamowanie byłoby zbyt gwałtowne i stworzyłoby większe zagrożenie w ruchu drogowym...

Dla mnie sprawa jest oczywista - owszem, oferują różne legalne usługi, ale również wgranie nawigacji, wszystko za 50 zł... I to pod patronatem MyApple.pl !!!

#312 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 12 września 2009 - 21:40

Panie Krzysiek... chyba sam Pan nie wierzy w to co pisze. Oczywiscie ze mozna interpretować to różnie, w koncu jak ktoś przejeżdża na czerwonym też można to zinterpretować, że hamowanie byłoby zbyt gwałtowne i stworzyłoby większe zagrożenie w ruchu drogowym...

Dla mnie sprawa jest oczywista - owszem, oferują różne legalne usługi, ale również wgranie nawigacji, wszystko za 50 zł... I to pod patronatem MyApple.pl !!!

allegro wymaga jasnego określenia co jest przedmiotem aukcji. najcześciej zdaniem "przedmiotem aukcji jest.."

druga sprawa to czy ta osoba wystawia rachunki/faktury - bo nie jest fajnie gdy ty musisz płacić podatki, ktoś inny nie...

#313 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 12 września 2009 - 21:56

Sprawdziłem, facet jest faktycznie autoryzowany przez MyApple, podane jest to na tym forum przez admina o nicku code, można odnaleźć sobie ten post, ja nie będę tu ujawniał danych osobowych tego Pana (choć skoro są podane publicznie na tym forum, dlaczego nie?).

Ponadto sprzedawca ten to użytkownik forum MyApple.pl o nicku tonymontana, który żeby było śmieszniej, wypowiadał się w tym temacie.

Jestem ciekaw co Panowie odpiszecie teraz?

#314 iAdam

iAdam
  • 415 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 września 2009 - 22:48

Moi drodzy! Z trudem przebyłem przez te 32 strony, a wątek mnie zafascynował. Chciałbym zwrócić się najpierw do użytkownika Emporio Armani: Chłopie! Czy Ty nie masz nic lepszego do roboty? Ja rozumiem, że to bardzo zacnie z Twojej strony, że tak dbasz o dobro twórców, ale no - wybacz kolokwializm - nie róbmy sobie jaj! Ba! Rękę dam sobie uciąć, że nie raz ściągnąłeś w życiu piracki film lub muzykę. A to czyni Cię hipokrytą. Z drugiej strony śmieszą mnie tłumaczenia "bogu-ducha-winnych" jailbreakowów z Allegro. Jestem pewien, że KAŻDY z Was wgrał sobie lub komuś na telefon coś, co nie powinno się tam znaleźć bez uregulowania należności wobec twórcy. Jeśli ktokolwiek na tym forum czuje się tym co napisałem urażony lub pomówiony, proszę bardzo. Mogę się z nim spotkać, przekazać dane osobowe i spotkać w sądzie. Będzie to objaw nie tylko hipokryzji i braku zdrowego rozsądku, ale przede wszystkim skrajnego debilizmu. Ba! Założę się, że 95% z Was, domorosłych serwisantów nie może wystawić mi ani paragonu ani faktury, zatem okradacie państwo polskie nie płacąc podatków. I co z tego? Nie ma nigdzie na świecie ludzi nieskazitelnych. Ot co. Życzę zdrowego rozsądku obu stronom, bo niektórzy naprawdę go potrzebują. Pozdrawiam serdecznie, Adam

#315 n3wb3

n3wb3
  • 98 postów
  • SkądWWA

Napisano 12 września 2009 - 23:00

nie stać Cie to nie kupujesz i nie używasz programu. kropka. Ja tam jalibreaka nie mam wiec nie pirace AppóW za to po filmy i muzę czesto się pokuszę (: Hipokryta

#316 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 13 września 2009 - 01:09

dodam że ściaganie filmów nie jest nielegalne - wyroki zapadają tylko za udostępnianie ;)

#317 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 13 września 2009 - 03:11

Ponadto sprzedawca ten to użytkownik forum MyApple.pl o nicku tonymontana...

Hehe dobre, dobre. Cóż, prędzej czy później wszystko wyłazi na wierzch.

#318 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 13 września 2009 - 09:04

nie stać Cie to nie kupujesz i nie używasz programu. kropka.
Ja tam jalibreaka nie mam wiec nie pirace AppóW za to po filmy i muzę czesto się pokuszę (:

Hipokryta

Hm, szanownemu panu chyba coś się pomyliło , powyższa wypowiedz to zlepek dwóch różnych ludzi , dwóch różnych wypowiedzi . Ostatnie zdanie to moje a początek nie mój

#319 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 13 września 2009 - 09:27

"iphone@myapple.pl"
"3.0 beta na życzenie"

Masz coś do mojej aukcji? Oczywiście że wgrywam TomToma - większość moich klientów to firmy, albo ludzie nie znający się na iPhone - trudno w to uwierzyć, ale oni nie mają pojęcia jak wgrywa się aplikacje - robię to za nich. Jest to w pełni legalne. Świadczę też pełen support, mam podpisane umowy serwisowe z ludzmi, ktorzy mają po kilkanaście iPhone'ów w firmach - jako że jest to dla nich coś nowego tacy ludzie potrzebują pełnego wparcia, także jeśli chodzi o Appsy.
Nie znasz sprawy człowieku więc nawet nie próbuj mnie oskarżać bo jest to dość śmieszne. Pozostaje oczywiście podziękować Ci za darmową reklamę :)

#320 duliijr

duliijr
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2009 - 12:38

czytania ze zrozumieniem ucza juz w podstawowce jak ktos nie potrafi przeczytac tutoriala to musi placic za jb a to czy ktos mu wgra aplikacje czy on sam sobie to zrobi to juz bez roznicy bo i tak bedzie mial na telefonie to co bedzie chcial. niedlugo bedziesz musial chodzic po komisach gsm kolego bo one tez oferuja takie uslugi a nie zawsze sa na allegro itd itd. ja np kupuje tylko aplikacje polskie i nie wynika to ze skrajnego patriotyzmu tylko sa to aplikacje ktore potrzebuje i nie moga sie zawieszac wylaczac itd jak np WGPW. a po jb pirackie programy czasami lubia sie wylaczyc. mam do ciebie jeszcze jedna prosbe. nie oskarzaj dev-teamu nie szukaj ich na facebook'u i nie sprawdzaj kim sa czym sie zajmuja. przynajmniej poki nie maja konta na allegro:P a 99% uzytkownikow tego forum czeka tylko na mozliwosc jb softu 3.1.

#321 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 13 września 2009 - 12:45

czytania ze zrozumieniem ucza juz w podstawowce jak ktos nie potrafi przeczytac tutoriala to musi placic za jb a to czy ktos mu wgra aplikacje czy on sam sobie to zrobi to juz bez roznicy bo i tak bedzie mial na telefonie to co bedzie chcial.
niedlugo bedziesz musial chodzic po komisach gsm kolego bo one tez oferuja takie uslugi a nie zawsze sa na allegro itd itd.

ja np kupuje tylko aplikacje polskie i nie wynika to ze skrajnego patriotyzmu tylko sa to aplikacje ktore potrzebuje i nie moga sie zawieszac wylaczac itd jak np WGPW. a po jb pirackie programy czasami lubia sie wylaczyc.

mam do ciebie jeszcze jedna prosbe. nie oskarzaj dev-teamu nie szukaj ich na facebook'u i nie sprawdzaj kim sa czym sie zajmuja. przynajmniej poki nie maja konta na allegro:P
a 99% uzytkownikow tego forum czeka tylko na mozliwosc jb softu 3.1.

jakbyś przeczytał wątek to byś nie pisał że JB to wielkie zło. wróć do pierwszej strony i zacznij od początku czytać... ze ZROZUMIENIEM

#322 Panicz

Panicz
  • 323 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 13 września 2009 - 21:10

Masz coś do mojej aukcji? Oczywiście że wgrywam TomToma - większość moich klientów to firmy, albo ludzie nie znający się na iPhone - trudno w to uwierzyć, ale oni nie mają pojęcia jak wgrywa się aplikacje - robię to za nich. Jest to w pełni legalne. Świadczę też pełen support, mam podpisane umowy serwisowe z ludzmi, ktorzy mają po kilkanaście iPhone'ów w firmach - jako że jest to dla nich coś nowego tacy ludzie potrzebują pełnego wparcia, także jeśli chodzi o Appsy.
Nie znasz sprawy człowieku więc nawet nie próbuj mnie oskarżać bo jest to dość śmieszne. Pozostaje oczywiście podziękować Ci za darmową reklamę :)

Powiedz mi po co ludziom nie znającym się na iPhonie JB? bo przecież to oferujesz na allegro, a nie wgranie tom tom'a z app
Peace!

#323 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 13 września 2009 - 21:25

Powiedz mi po co ludziom nie znającym się na iPhonie JB?

Po te wszystkie *us-y do darmowych gierek :).

#324 duliijr

duliijr
  • 21 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2009 - 21:36

jakbyś przeczytał wątek to byś nie pisał że JB to wielkie zło. wróć do pierwszej strony i zacznij od początku czytać... ze ZROZUMIENIEM

ehh bo widzisz bez jb nie da rady panie legalisto wgrac pirackich programow wiec od tego sie zaczyna. wiem ze laczenie faktow tez moze byc ciezkie ale nie stresuj sie tak bardzo. bo zaczynam sie zastanawiac czy nie jestes taki sflustrowany dlatego ze zaplaciles na allegro za tomtoma pirackiego wiecej niz jest wart w app store:D

#325 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 13 września 2009 - 22:09

bez jb nie da rady panie legalisto wgrac pirackich programow wiec od tego sie zaczyna.

super tok rozumowania. gratulować ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych