Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook dla studenta - warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#51 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 17 sierpnia 2009 - 18:19

AFAIR - na OS X'a jest jakieś 48 wirusów, trojanów, robaków, etc. łącznie. nie pamiętam ile aktywnych
na linuksa chyba jest coś koło 1898

trojanów i robaczków, które grzecznie pytają użytkownika o hasło, może i tyle jest, ale wirusów żadnych. Zero.

#52 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 sierpnia 2009 - 18:38

Viruslist.pl - Encyklopedia Wirusów. Wirusy, robaki, trojany, spyware itp.
robak a wirus to całkiem mała różnica IMO
nie wiem jak jest z pytaniem, ale liczba jest
i sorry misie, ale liczba ta jest śmiesznie mała

#53 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 18 sierpnia 2009 - 13:13

Viruslist.pl - Encyklopedia Wirusów. Wirusy, robaki, trojany, spyware itp.
robak a wirus to całkiem mała różnica IMO
nie wiem jak jest z pytaniem, ale liczba jest
i sorry misie, ale liczba ta jest śmiesznie mała

Ale gdzie w tym linku jest o Macach? Wiesz, ja uważam że różnica jest całkiem spora jeśli program pyta użytkownika o hasło i ten wpisuje to jest całkiem inna sytuacja niż gdy program wykorzystuje jakieś luki w systemie i pracuje bez wiedzy i zgody użytkownika. Tak swoją drogą, z czystej ciekawości, masz może gdzieś listę tych wirusów pisanych pod Linuksa i Mac'a? Interesuje mnie ten temat, a nie znalazłem w sieci za dużo poza jakimiś mniej lub bardziej nieudolnymi próbami stworzenia jakiś trojanów.

#54 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 sierpnia 2009 - 13:27

w tabeli oczywiście, że jest spora. jednak nie sprawdzałem działania wszystkich z 48 szkodników, więc nie jestem w stanie powiedzieć jak one działają. ty raczej też nie ;) niestety nie dysponuję dane są chyba z kaspersky lab więc tam można czegoś poszukać

#55 tomlisek1

tomlisek1
  • 124 postów
  • SkądZ Krakowa

Napisano 18 sierpnia 2009 - 19:09

Podsumowanie. Na macu masz OS X + vistę, więc ok Na PC masz tylko Vistę

#56 makbol

makbol
  • 64 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 20:21

Dzięki za odpowiedzi. Trochę temat zboczył na offtop ale co tam ;). Poczekam, przemyślę i na razie byłbym zdecydowany na Maca. Musze przede wszystkim dostać w łapki MacOS (szkoda że nie ma jakiejś wersji demonstracyjnej) i sam go spróbować, wtedy wyrobię sobie w pełni obiektywną opinię ;). Wkrótce wyjdzie Leopard a zaraz po nim 7 więc może być ciekawie

#57 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 22 sierpnia 2009 - 02:20

Dzięki za odpowiedzi. Trochę temat zboczył na offtop ale co tam ;).

Poczekam, przemyślę i na razie byłbym zdecydowany na Maca. Musze przede wszystkim dostać w łapki MacOS (szkoda że nie ma jakiejś wersji demonstracyjnej) i sam go spróbować, wtedy wyrobię sobie w pełni obiektywną opinię ;). Wkrótce wyjdzie Leopard a zaraz po nim 7 więc może być ciekawie

Snow Leopard ;)
Mozesz mac os x zainstalowac na pc ale jest to nielegalne ... a pomijajc to dziala hu...
Ciagle sie sypie i dziala dosc wolno (sprzet z mojego podpisu) wiec ogolnie rzecz biorac nie sadz po tym co bys ew na pc zobaczyl.

#58 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 11:29

Witam, Ja również (jak autor tego tematu) od października zaczynam studia i tym samym przymierzam się do kupna nowego komputera. Obecnie używam pamiętającego już lepsze czasy TabletPC HP TC1100 i jestem raczej zdecydowany, żeby się przesiąść na maca. Mam tylko jeden dylemat. Otóż nie wiem co wybrać Macbooka zwykłego czy Macbooka Air? Na Allegro można dorwać oba te modele za +/-4000zł. Chciałem się spytać posiadaczy Macbooka Air, czy faktycznie (bo i takie opinie słyszałem) jest on stosunkowo wolniejszy od zwykłego MB? Z jednej strony kusi mnie znikoma waga MBA, z drugiej jednak w MB mam o 40GB większy dysk i na niektórych aukcjach dołączony pakiet iLife '09. Z brakiem wbudowanego napędu raczej nie będę miał problemu, bo w laptopie z którego teraz korzystam też go nie mam i jakoś żyję ;) (posiadam zewnętrzny na USB). Razi mnie jeden mankament, tzn tylko jeden port USB który jest w MBA.. Wygodnie mi jest z conajmniej dwoma:( Z komputera będę korzystał na pewno w celach edycji tekstu (czy OfficeMac jest tak samo funkcjonalny jak windowsowy?), fotoedycji (w docku na pewno prędko pojawi się Photoshop) i szeroko rozumianego internetu (duża ilość jednocześnie otwartych kart, komunikatory etc.). Czy MBA nie będzie miał problemu z szybką obsługą tych programów? Co bardziej polecacie studentowi?:) Wiem też, że na dniach ukaże się Snow Leopard, czym tak naprawdę będzie się on różnił od Leoparda, warto na niego czekać?

#59 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpnia 2009 - 11:59

porównaj sobie procesory i się domyśl który szybciej chodzi. Air pod Photoshopa to IMO średni pomysł
Air jest z założenia dodatkowym laptopem (dodatkiem np. do desktopa)
iLife masz niezależnie od komputera (jeżeli dadzą ci tylko płytki systemowe, co jest podstawą IMO)

i mimo wszystko jednak napęd CD ci się raczej przyda, nie sądzisz? płyty CD, DVD, instalacja programów z CD

jeżeli to ma być twój jedyny komputer to nie bierz Air'a IMO (sytuacja się zmienia jeżeli masz jeszcze jakiegoś desktopa, czy laptopa, czy masz zamiar dokupić napęd zewnętrzny)

Air'owi bliżej mimo wszystko do netbooka niż laptopa

tak, warto poczekać ten miesiąc - nic ci się nie stanie, a nie będziesz musiał czekać i instalować nowej wersji systemu (którą dostaniesz za bezcen jak teraz kupisz komputer)
tylko jak będziesz mieć Air'a i żadnego komputera więcej to instalacja systemu może stanowić problem

nie, MS Office Mac nie jest tak samo funkcjonalny jak windowsowy. a przynajmniej nie Excel. ogólnie bardziej zainteresowałbym się iWorkiem, albo Open Office, bo MS Office Mac jest produktem raczej średnio marnym i muli na każdym komputerze

#60 Kac

Kac
  • 67 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 12:22

wez doloz i kup Macbooka Pro ;)

#61 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 23 sierpnia 2009 - 17:55

Wielkie dzięki za odp Roberto, bo dzięki Tobie skłaniam się raczej ku MB:) Mam jeszcze jedno pytanie: otóż czy w polskich iSpotach funkcjonuje zniżka studencka? I jeśli tak to ile ona wynosi?

#62 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpnia 2009 - 17:58

funkcjonuje chyba wszędzie funkcjonuje (u wszystkich dystrybutorów) - nie tylko w iSpocie 10%

#63 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 24 sierpnia 2009 - 07:23

Witajcie! Jako ze jestem swiezo po zakupie i testach MBP moge powiedziec conieco. Przesiadka byla gladka i bezbolesna - odnosi sie wrazenie ze to linux tyle ze bez grzebania :) Dziala swietnie, budzi sie szybko, traci na standby zaledwie 4%/12h (dla porownania eee pc ktorego posiadalem przez noc potrafil zezrec cala baterie). System chodzi naprawde bardzo szybko. Jesli natomiast chodzi o touchpada - ninawidze ich ale ten w MBP jest pierwszym na ktorym pracuje mi sie tak komfortowo jak z myszka (zapewne z racji wielkosci i gestow). Nie wszytko jest idealne - matryca faktycznie odbija dosc sporo ale nie jest to tak tragiczne jak wszyscy maluja. Kolejna rzecza ktora zganie bedzie waga - naprawde ponad 5000mAh wazy sporo - no ale coz, albo czas pracy albo waga. Co do klawiatury - pisze sie na niej naprawde wygodnie. Wiele osob obawia sie poprzestawianych klawiszy. Jest z tym troche zabawy zeby sie przyzwyczaic ale nie taki diabel straszny jak go maluja. Czy wrocilbym do windows? Nie, mialem zamiar robic partycje bootcamp ale z tego co widze szkoda dysku. Czy wrocilbym do linux? Tak i nie. Na laptopie napewno nie (oszcedzanie enrgii kuleje) jednakze wybierajac miedzy Hackintoshem a Linuxem wybiore ten drugi. Majac Maca Pro uzywalbym OSX jednakze jego cena pozostawia wiele do zyczenia. Pozdrawiam i mam nadzieje ze rozwieje to twoje watpliwosci w 100%.

#64 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:38

kiler129 jesteś w posiadaniu MBP 13" tak? wielkie dzieki za opinie:) w zasadzie dam juz sobie spokój z MBA; teraz mam dylemat w postaci MB czy MBP :D obserwuje te dwie aukcje:

Nowy Apple MacBook Pro 13' MB990B/A (MB990PL/A) (716015236) - Aukcje internetowe Allegro

Apple MacBook MB466B/A (MB466PL/A) WyprzedaĹź! (718939364) - Aukcje internetowe Allegro

czy w takiej sytuacji warto jest dołożyć te 600zł do MBP? Bo wedle specyfikacji podanej na aukcji wielkich różnic (poza procesorem) nie ma.. cena chyba jest dość okazyjna. I czy faktycznie nie ma problemu z gwarancją na podstawie numeru seryjnego?

Wybaczcie moje laictwo, ale chce mieć pewność że kupuje laptopa wartego takich pieniędzy ;)

#65 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 13:42

Gwarancje masz na podstawie Dokumentu Zakupu, z data zakupu od resellera apple (a nie np. z komisu). Po numerze seryjnym mozna sprawdzic, ale nie zawsze, status gwarancyjny. I tak w kazdym przypadku serwis moze odmowic naprawy, jesli nie posiada sie wspomnianego wyzej dokumentu oryginalnego zakupu od Apple.

#66 Pewex

Pewex
  • 18 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 14:39

A co moge zrobic w sytuacji kiedy do kupionego komputera na allegro sprzedawca dolaczy kopie rachunku zakupu ? Jakie dla serwisu ma znaczenie czy mam oryginal czy kopie rachunku ?? Pewex.

#67 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 24 sierpnia 2009 - 14:41

Moze warto byloby przedzwonic do serwisu i sie spytac? Pozdrawiam

#68 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 24 sierpnia 2009 - 23:23

Warto dolozyc. Matryca w MBP ma duzo lepsze kolory niz w MB. MBP sprawaia wrazenie duzo solidniejszego. W MBP mozesz tez upgradowac ram nawet do 8GB. A roz Ja stwierdzilem ze do MBP warto dolozyc ale do 15" juz nie :) Najlepiej zebys osobiscie pomacal oba ;)

#69 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 25 sierpnia 2009 - 10:28

A co z touchem bo w USA jest tak, że jak kupujesz Maca na studia do dostajesz nie tylko zniżkę ale również toucha za free. W Polsce też tak jest?

#70 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2009 - 10:39

nie wystarczy że wejdziesz na stronę i sobie zobaczysz

#71 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 26 sierpnia 2009 - 05:36

W USA dostajesz drukarke hp (~100$), iPoda touch 8gb (230$) i znizke 100$. W polsce to nie nie dziala. Tylko 10% znizki dla studentow.

#72 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 postów

Napisano 26 sierpnia 2009 - 19:29

No to tam mają świetnie, nie to co w polsce ;/

#73 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 26 sierpnia 2009 - 22:16

w USA benzynę sprzedają na galony za jakieś ~1USD, a w Europie litr za ~1Euro, a w Arabii Saudyjskiej benzyna jest tańsza niż woda, a Wielkiej Brytanii utrzymasz się za minimalną pensą, a w Koreii rządzi Kim Dzong Il, a w Afryce jest ciepło... Co kraj to obyczaj, nie mamy Apple Polska, a widzę że zapomniał wół gdy cielęciem był i jaka radość była jak wchodziły pierwsze iPsoty. Jest lepiej, a jak i u nas minimalna pensja będzie wynosiła tyle co w innych starej Unii to wtedy też się doczekamy Appe PL. I tak jest dobrze, ale póki co nasi krajanie mają poważniejsze problemy w domu, niż brak dizajnerskiego komputera na biurku.

#74 michal21

michal21
  • 47 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 23:39

Na Twoim miejscu jeszcze bym trochę przemyślał zakup Maka. Zawsze używałem komputerów PC i grubo ponad rok temu postanowiłem przejść na Maca, korzystałem z Macbooka. Nauczyłem się tego systemu i jak najbardziej jest przyjemny jednak nie odczułem cudu w stosunku do Visty, w sumie po 1,5 roku korzystania z Maca było to dla mnie bez różnicy. Mając Maca kiepsko działała mi bezprzewodowa drukarka i skaner i wkurzał mnie beznadziejny ekran ( w mojej mamy Vaio NR jest 10x lepszy) a kosztował 2k mniej. Teraz w sierpniu kupowałem nowy komputer, tez wybieram się na studia i stałem przed dylematem czy Mac czy Sony. Wybrałem Sony Vaio Z i jestem zachwycony. Vista chodzi na nim bardzo dobrze, design jest bardzo fajny, solidne materiały, wszystko świetnie spasowane, MADE in JAPAN a nie China. Jeżeli chodzi o ekran to inne laptopy wymiękają na przedbiegach. Waży 1,5 kg a ma wydajność Macbooka Pro. Rewelacyjną sprawą jest karta WWAN i czujnik linii papilarnych (bardzo wygodny dostęp do konta) Ogólnie nic się nie zawiesza, wszystko chodzi perfekcyjnie, nie zapeszając :) Wiem, że podałeś inny przedział cenowy jednak przemyśl sobie jeszcze raz temat żebyś nie żałował skoro kupujesz kompa na 4 lata. ( ja za swój dałem 5500, sprowadzony,nowy) Pamiętaj że duża część tajemniczej prędkości, szybkości,niezawodności i kompatybilności Maca to jest perfekcyjny marketing Steva Jobsa który uwodzi każedego :)

#75 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 sierpnia 2009 - 23:44

Mam takie pytanko w nowych MBP jest cudowany DisplayPort firmy apple dużo jest problemu aby podpiąć go na uczelni pod projektor czy normalny monitor (D-SUB) ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych