Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Scheduler Poland - rozkład jazdy na iPhone'a.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
824 odpowiedzi w tym temacie

#501 chrisjan

chrisjan
  • 32 postów

Napisano 17 marca 2010 - 13:10

@leniwce.gora Ależ ja też zdecydowanie jestem za wspieraniem autora. Zapłaciłem za aplikacje nie dlatego że była mi jakoś niezbędna, ale po prostu dlatego że czytałem dużo pochlebnych opinii i kupiłem program z czystej chęci wsparcia autora. Niestety w moim przypadku sprawdza się tak sobie i jeżeli już muszę wyszukać połączenie (przypominam w Warszawie) to skorzystam bądź z darmowej strony ZTM (gdzie wyszuka mi połączenie z wieloma przesiadkami i bez problemu "rozbitych" przystanków o którym wyżej) bądź z programu autobuser. Na dzień dzisiejszy pomimo zakupu Schedulera, nie korzystam z niego zupełnie, bo alternatywa działa lepiej - niemniej pilnie śledzę uaktualnienia mając nadzieję na to że aplikacja w końcu rozwinie skrzydła. I to jest chyba (przynajmniej w moim odczuciu) lepsza droga. Autor rozwija aplikacje, która stając się coraz lepsza, skłania coraz to więcej ludzi do wydania 2,39 Euro - niż liczenie na to że garstka ludzi będzie płacić abonament. Być może się myle, oby autor wyszedł na tym ekonomicznie jak najlepiej. Moje podziękowanie za prace już "spienieżyłem" i z pewnością abonamentowcem nie zostanę.

#502 algida

algida
  • 41 postów

Napisano 17 marca 2010 - 16:45

Na pewno Warszawa, Łódź i Białystok mają rozbite przystanki, reszta ma je połączone bo takie dane podaje przewoźnik albo sam je łączyłem obcinając te dodatkowe informacje.

---- Dodano 17-03-2010 o godzinie 10:59 ----

Wstępnie to miała być 2 miesiące temu ;), teraz nad parserem siedzę i przepisuję od nowa dla wszystkich miast.
Dopiero jak bazy miast będą gotowe to ruszę z samym programem.
Także może to być za miesiąc ale równie dobrze za 6 miesięcy, obowiązki domowe nie pozwalają mi się zajmować tak dużo jak bym chciał :(
A co do ceny to obecni użytkownicy dostaną do końca roku dostęp za darmo, dlatego tak ważne jest wytępienie piractwa bo dlaczego i oni mają dostać darmowy dostęp.

a w roku 2011 korzystanie z aplikacji będzie płatne mimo, że się zaplaciło za jej kupno?

#503 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2010 - 16:49

a w roku 2011 korzystanie z aplikacji będzie płatne mimo, że się zaplaciło za jej kupno?

Opłata raz na rok, w zamian za dalszy dostęp do aktualizacji rozkładów, to chyba naprawdę nie tak dużo.

#504 algida

algida
  • 41 postów

Napisano 17 marca 2010 - 17:26

Opłata raz na rok, w zamian za dalszy dostęp do aktualizacji rozkładów, to chyba naprawdę nie tak dużo.

a ile będzie wynosiła opłata ?

#505 augustine

augustine
  • 220 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 17 marca 2010 - 18:19

No Fair, Zapłaciłem za nią 2.99 i tak to jest dosyc duzo -.-, jeszcze co roku mam za nią płacić

#506 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 17 marca 2010 - 19:42

Zapłaciliście za program i nikt go wam nie zabierze.. A co roczny abonament idzie na aktualizacje rozkładów. Możecie zostać przy starym rozkładzie i nic więcej nie płacić, lub wydać tą ogromną sumę pieniędzy i mieć zawsze aktualny program i rozkłady.

#507 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 marca 2010 - 20:59

No Fair, Zapłaciłem za nią 2.99 i tak to jest dosyc duzo -.-, jeszcze co roku mam za nią płacić

Ile zapłaciłeś za lanserskiego iPhone? albo za to Windows 7 z podpisu? starczy na cholernie wiele lat abonamentu.
Mało że autor wkłada cały czas pracę w rozwój aplikacji, to jeszcze musi aktualizować rozkłady bo te przecież się zmieniają, a najlepszy parser nie załatwi sytuacji gdy dany operator komunikacji postanowi pogrzebać w swoim serwisie - za to wszystko jest abonament.

#508 kubzior

kubzior
  • 61 postów

Napisano 17 marca 2010 - 22:49

Wrocław np udostępnia bazę rozkładów w XML - więc co za problem to wykorzystać? Jak tak już marudzicie

#509 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2010 - 22:52

Wrocław np udostępnia bazę rozkładów w XML - więc co za problem to wykorzystać? Jak tak już marudzicie

Wrocław nie wyraża zgody na przetwarzanie danych z strony - zostają jedynie te pliki XML w których są często błedy i pliki mają godziny typy 25, 26 itp. :)
Ale to jest jedyne miasto z parserem XML który sam się przecież nie napisał, reszta to HTML.

#510 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 17 marca 2010 - 23:04

Wrocław np udostępnia bazę rozkładów w XML - więc co za problem to wykorzystać?

Usiądź i wykorzystaj...

#511 JANUSZ-JUNIOR

JANUSZ-JUNIOR
  • 3 postów

Napisano 17 marca 2010 - 23:26

Używam programu od samego początku i cieszy mnie kierunek w którym program się rozwija.. jest parę rzeczy które bym zmienił bym bo mnie drażnią ale ogólnie jestem zadowolony w 90%. Co do płacenia to jestem w stanie płacić jakiś określoną cenę np. cenę taką jaka jest teraz za program. około 10zł ps. czy dało by się wyłączyć przy aktualizacji "masowej" akceptowania tego co się ściągnęło. bo wydaje mi się że by to troszkę ułatwiło. Naciskam aktualizuj i odkładam sobie phona a tak to za każdym razem naciskam Ok.

#512 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2010 - 23:29

Używam programu od samego początku i cieszy mnie kierunek w którym program się rozwija.. jest parę rzeczy które bym zmienił bym bo mnie drażnią ale ogólnie jestem zadowolony w 90%.
Co do płacenia to jestem w stanie płacić jakiś określoną cenę np. cenę taką jaka jest teraz za program. około 10zł

ps. czy dało by się wyłączyć przy aktualizacji "masowej" akceptowania tego co się ściągnęło.
bo wydaje mi się że by to troszkę ułatwiło. Naciskam aktualizuj i odkładam sobie phona a tak to za każdym razem naciskam Ok.

Cena jest przewidziana na takim poziomie około 10 zł (3$ przez AppStore) za rok.
Okno z przyciskiem OK nie przerywa pobieranie w tle kolejnych baz, ale daje nam info co się już pobrało jako podsumowanie

#513 JANUSZ-JUNIOR

JANUSZ-JUNIOR
  • 3 postów

Napisano 17 marca 2010 - 23:40

To jak przewidujesz taką cenę to ja nie rozumie w ogóle po co ten temat.. przecież to nawet nie 1zł za miesiąc. A i jak się zastanowić to dziś nawet paczka fajek potrafi być droższa. A już jak zobaczyłem Twój program że można było gdzieś ściągnąć nielegalnie to kolejny raz mnie utwierdziło że mamy pop...olony naród.. Bo jeszcze jestem w stanie zgodzić się że cena 60$ to dla przeciętnego polaka to może być dużo ale 10zł Jak nie chce płacić tyle to przez przeglądarkę na stronie przewoźnika można sobie sprawdzić rozkład.

#514 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2010 - 23:49

To jak przewidujesz taką cenę to ja nie rozumie w ogóle po co ten temat.. przecież to nawet nie 1zł za miesiąc.
A i jak się zastanowić to dziś nawet paczka fajek potrafi być droższa. A już jak zobaczyłem Twój program że można było gdzieś ściągnąć nielegalnie to kolejny raz mnie utwierdziło że mamy pop...olony naród..
Bo jeszcze jestem w stanie zgodzić się że cena 60$ to dla przeciętnego polaka to może być dużo ale 10zł
Jak nie chce płacić tyle to przez przeglądarkę na stronie przewoźnika można sobie sprawdzić rozkład.

Najczęściej problemem jest brak karty kredytowych.
Większość piratów to dzieciaki które dostały iPoda i rozkład się im przyda ale kupić go nie mogą.
Jest też część osób która tkwi w przekonaniu że raz kupiony program z rozkładami za olbrzymią kwotę 3~10 zł, to wystarczająca nagroda dla autora, który musi spędzać ciągle czas na aktualizacjach baz danych, bo rozkłady są darmowe i się same robią, a serwer też dostałem gratis i nie muszę nic za niego płacić :)

#515 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 postów

Napisano 18 marca 2010 - 08:13

Najczęściej problemem jest brak karty kredytowych.
Większość piratów to dzieciaki które dostały iPoda i rozkład się im przyda ale kupić go nie mogą.

to może powinieneś postawić na akcje edukacyjną, że konto w mBanku jest darmowe wraz z kartą, która umożliwia podpięcie pod iTunes, a dla nieletnich od 13 roku zycia jest izzyKonto?

Słuchaj, kakaki, może to nie jest głupi pomysł, żeby w piracie wyskakiwała reklama mbanku? Dogadaj się jeszcze z bankiem, może groszem sypną, dzieci dostaną karty do itunes i będą miały wymówkę mniej, żeby nie zapłacić tych 10 zł, świat stanie się lepszy ;-)

#516 Nagan

Nagan
  • 15 postów

Napisano 18 marca 2010 - 13:16

Jest też część osób która tkwi w przekonaniu że raz kupiony program z rozkładami za olbrzymią kwotę 3~10 zł, to wystarczająca nagroda dla autora, który musi spędzać ciągle czas na aktualizacjach baz danych, bo rozkłady są darmowe i się same robią, a serwer też dostałem gratis i nie muszę nic za niego płacić

Oczywiście, bo podczas kupowania Twojego programu, klient w żaden sposób nie został poinformowany o tym, że w przyszłości będzie musiał opłacać abonament. Ja w żaden sposób nie zostałem poinformowany, że planujesz wprowadzenie abonamentu. Gdybym to wiedział, prawdopodobnie nie wydałbym tych 10zł na Twoją aplikację (chociaż przyznam, jest bardzo dobra). W każdym razie oczekuję, że zakupiona przeze mnie aplikacja będzie działać bez dodatkowych opłat, bo taką umowę zawarliśmy podczas zakupu.

Idealnym rozwiązaniem jest wprowadzenie dwóch aplikacji. Wersję 1.7 doprowadź do powiedzmy 1.8, by wyeliminować wszystkie zgrzyty, jakie występują (o ile wystepują, osobiście nie mam problemów). I zostaw ją samą sobie z ciągłą możliwością aktualizacji bazy.
Po czym możesz wprowadzić wersję 2.0 z dodatkowymi opcjami i możliwościami i swoim abonamenetem. Ci, którzy będą chcieli to zapłacą, reszta zostanie przy kupionej już wersji swojej aplikacji, która będzie działać jak do tej pory i nie będzie wymagać abonamentu.

#517 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marca 2010 - 13:25

Oczywiście, bo podczas kupowania Twojego programu, klient w żaden sposób nie został poinformowany o tym, że w przyszłości będzie musiał opłacać abonament. Ja w żaden sposób nie zostałem poinformowany, że planujesz wprowadzenie abonamentu. Gdybym to wiedział, prawdopodobnie nie wydałbym tych 10zł na Twoją aplikację (chociaż przyznam, jest bardzo dobra). W każdym razie oczekuję, że zakupiona przeze mnie aplikacja będzie działać bez dodatkowych opłat, bo taką umowę zawarliśmy podczas zakupu.

Idealnym rozwiązaniem jest wprowadzenie dwóch aplikacji. Wersję 1.7 doprowadź do powiedzmy 1.8, by wyeliminować wszystkie zgrzyty, jakie występują (o ile wystepują, osobiście nie mam problemów). I zostaw ją samą sobie z ciągłą możliwością aktualizacji bazy.
Po czym możesz wprowadzić wersję 2.0 z dodatkowymi opcjami i możliwościami i swoim abonamenetem. Ci, którzy będą chcieli to zapłacą, reszta zostanie przy kupionej już wersji swojej aplikacji, która będzie działać jak do tej pory i nie będzie wymagać abonamentu.

Ja też nie sądziłem że tyle osób zacznie piracić tak tani program.
Aplikacja będzie działać.
Sam dostęp do nowych rozkładów będzie wymagał opłaty rocznej. A Ci którzy kupili w tym roku dostają abonament na rok. Także dopiero za ponad rok będziesz musiał zapłacić te olbrzymią kwotę 10 zł, jeśli dalej będziesz używać programu.
A ja cały czas jakoś muszę robić te aktualizację baz. A też chciałbym wydać raz program i pławić się w kasie za niego jak to mnie sporo osób oskarża. Poza tym może warto pamiętać że program jest pisany typowo na Polskę dla małej grupy klientów. Nie zobaczę ty sprzedaży na poziomie tysięcy sztuk.

#518 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 postów

Napisano 18 marca 2010 - 13:40

@kakaki - szukajka połączeń w 1.7.1 - występuje pewna dysfunkcja w wyszukiwaniu połączeń z jedną przesiadką. Jeśli pomiędzy dwoma przystankami jest jakieś bezpośrenie połączenie, choćby tylko raz w tygodniu to wyszukiwanie połączeń z przesiadką nie działa. przykład: KZKGOP - Łabędy ZST -> Gliwice Plac Piłsudskiego. jest jedna linia która ma chyba 4 kursy dziennie, natomiast w pozostałych porach powinno wyszukać Łabędy ZST-> Gliwice Plac Piastów -> Gliwice Plac Piłsudskiego, czy podobnie, nie wyszukuje natomiast nic.

#519 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 18 marca 2010 - 13:44

@kakaki: Dla dzeciaków abonament SMSowy - 50% dla operatora, ale podniesiesz cenę i masz 100% dotarcia do targetu :) Ja bym tylko jeszcze prosił o jedną rzecz, czyli jak wyłączę jakieś miasto z aktualizacji, żeby Push mi nie pokazywał że jest dla niego nowy rozkład.

#520 kakaki

kakaki
  • 494 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 marca 2010 - 13:47

@kakaki: Dla dzeciaków abonament SMSowy - 50% dla operatora, ale podniesiesz cenę i masz 100% dotarcia do targetu :)

Ja bym tylko jeszcze prosił o jedną rzecz, czyli jak wyłączę jakieś miasto z aktualizacji, żeby Push mi nie pokazywał że jest dla niego nowy rozkład.

Dlatego wersja 2.0 będzie za free w AppStore abonamemt przez InAppPruchase lub sms lub przelew.

A powiadamianie powinno działać poprawnie od wersji 1.6, trzeba tylko chociaż raz wejść do listy aktualizacji.

#521 Nagan

Nagan
  • 15 postów

Napisano 18 marca 2010 - 14:28

Sam dostęp do nowych rozkładów będzie wymagał opłaty rocznej. A Ci którzy kupili w tym roku dostają abonament na rok. Także dopiero za ponad rok będziesz musiał zapłacić te olbrzymią kwotę 10 zł, jeśli dalej będziesz używać programu.

Właśnie o tym mówię. Nie zostałem poinformowany przy kupnie, że będę musiał za to płacić, niezależnie czy jutro czy za rok. Kwota olbrzymia nie jest, ale nie oszukujmy się, tu 10zł, tam 10zł, a tam 15zł i nagle schodzi pół portfela. Dlatego zawsze jestem przeciwny wszelkim abonamentom, które są wprowadzane na widzi mi się autora. Bo nie było tego w umowie.

I Twoje usprawiedliwianie się ciągłą aktualizacją baz (choć słuszne i prawdziwe) jest nie na miejscu, bo klienta to nic nie obchodzi. Ja używam bazy tylko dla jednego miasta i problem aktualizacji wszystkich pozostałych mnie kompletnie nie obchodzi, bo nigdy z tego nie skorzystam. Dodałeś więcej miast, super, masz więcej klientów, którzy zapłacili, a więc masz zysk. Więc skoro zdecydowałeś się na większą ilość miast, to teraz uporaj się z aktualizacją.

Pocę się tutaj dlatego, że Twoja aplikacja mi się bardzo podoba i zamierzam z niej korzystać. I dlatego niezapowiedziane opłaty wywołuja u mnie taki niesmak.

Niemniej skoro będę musiał płacić, to tylko SMS. Wiele osób nie wydaje wszystkich pieniędzy, jakie ma na koncie swojego telefonu, a skoro nie można ich odzyskać, to lepiej wydać na to, niż by miały przepaść.

#522 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 18 marca 2010 - 14:37

1. sms premium zazwyczaj nie schodzą z abo tylko po za nim a więć nie zużyjesz kasy i tak ;p 2. przepraszam bardzo lecz jeśli chcesz mieć coś aktualnego to chyba logiczne że płacisz za upgrady, przecież myślisz że to 3 sek i nowa baza miasta jest aktualna, czas który kakaki mógłby przeznaczyć na nowe aplikacjie musi przeznaczać na upgrady baz a więc uważam że mu to się należy ;p ps: przeczytałem poprzednią stronę i się nie zgadzam że nastolatki piracą bo to ja nalegałem aby mieć konto w banku :cool: na 13 ;p tylko jeśli ktoś chce piracić to możę mieć i 50 lat, to niezależne od wieku ;p

#523 Nagan

Nagan
  • 15 postów

Napisano 18 marca 2010 - 14:43

1. W moim przypadku schodziłoby z abo. I pewnie nie jestem wyjątkiem. 2. Nie, to nie jest logiczne. Ale nie będę kolejny raz o tym samym pisał.

#524 kubzior

kubzior
  • 61 postów

Napisano 18 marca 2010 - 16:02

Usiądź i wykorzystaj...

Jakby mi na tym zależało, to bym to wykorzystał, jednakże wolę korzystać z wersji on-line, bo człowiek jest z natury leniwy :)

#525 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2010 - 16:57

Nagan - nie na miejscu? a za serwer kto zapłaci? a za transfer? korzystasz z tego. jakbyś nie korzystał i nie robił update'ów - no to ok, nie będziesz płacił przecież w tedy. to nie polega na tym, że masz czasowe ograniczenie aplikacji. przecież nikt ci nie będzie kazał płacić. kakaki może też przecież przestać wspierać starsze wersje aplikacji - jak chcesz wsparcie to musisz zapłacić. a takim wsparciem jest chociażby update bazy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych