Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Scheduler Poland - rozkład jazdy na iPhone'a.

• Please log in to reply
824 replies to this topic

#526 Kobe

Kobe
  • 54 posts
  • SkądKraków

Posted 18 March 2010 - 19:08

Mam pytanie z innej beczki. Czy jest możliwość żeby w kolejnej wersji pojawił się w ustawieniach przełącznik zmieniający widoczność najbliższych odjazdów w ulubionych? Mam dodanych 8 przystanków i przy każdym kliknięciu w zakładkę muszę czekać 7 sekund żeby program zaczął odpowiadać. A wszystko przez aktualizacje listy odjazdów, które de facto i tak są nieprzydatne (nie pokazuje kierunku jazdy).

#527 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 19 March 2010 - 00:05

@Nagan - kupując aplikację zapłaciłeś za aplikację. Ta aplikację posiadasz i możesz dowolnie długo używać. Nikt nie obiecywał Tobie ani Mi darmowych aktualizacji rozkładu po wsze czasy. Co proponujesz- żeby Autor oddał Ci część kosztów? Ale ile, 50%? 40%?

#528 Nagan

Nagan
  • 15 posts

Posted 19 March 2010 - 23:07

Ja tylko wyrażam niezdowolenie z faktu, że abonament zostaje wprowadzony po cichaczu, bez bezpośredniego poinformowania klienta o tym fakcie podczas zakupu. Wystarczyło napisać w opisie programu, że będzie wymagany abonament. Tyle. Wtedy może bym kupil, a może nie, ale byłby to mój świadomy wybór. A tak kupiłem, bo nie spodziewałem się abonamentu (a nie muszę tego przewidywać - np są sponsorzy, którzy opłacają serwer). A nie oszukujmy się, aplikacja bez aktualnego rozpisu jest bezużyteczna (no trochę przesadzam), więc siłą rzeczy, abonament będę pewnie musiał wykupić. Podkreślam jednak, że w żadnym wypadku nie podważam konieczności wprowadzenia abonamentu. Po prostu nie spodobal mi się sposób.

#529 japkko

japkko
  • 157 posts
  • SkądPiastów, PL

Posted 19 March 2010 - 23:38

moze wtedy jeszcze nie bylo planu wprowadzenia abonamentu, dlatego nikt z nas nie zostal o tym poinformowany. :P poza tym, kto wie co bedzie w 2011, moze autor porzuci rozwijanie programu. :P a teraz bedziesz mial kolejny swiadomy wybor - korzystanie z aktualnych rozkladow po zaplaceniu abonamentu, korzystanie z nieaktualnych w 2011 roku rozkladow bez placenia abonamentu albo korzystanie z darmowych odpowiednikow o ktorych bylo wspomniane wczesniej. :)

#530 Me_69

Me_69
  • 247 posts

Posted 20 March 2010 - 00:23

coś czuję że wprowadzenie abonamentu spodowuje spadek użytkowników, bo większośc korzysta z rozkładu 1 miasta, jedni sporadycznie inni częściej ale taniej będzie przerzucić się na rozkłądy WWW i dodać skrót na SB...

#531 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 March 2010 - 09:50

Me_69 - naprawdę uważasz, że będzie taniej? po pierwsze - Touch nie ma internetu wszędzie, a użytkownicy Toucha też korzystają z tej aplikacji po drugie - internet w telefonie też jest jednak płatny - czy wyjdzie ci taniej niż ~10zł na ROK? poniżej 3 groszy dziennie? ile kosztuje internet w komórce? ile danych musisz ściągnąć, żeby zobaczyć interesujący cię rozkład? ile mniej więcej za to zapłacisz? oczywiście - jak masz nielimitowany dostęp to ci wyjdzie to to pewnie taniej, ale u nas takich taryf to raczej nie ma?

#532 kakaki

kakaki
  • 494 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2010 - 13:18

A dzisiaj testuje nową funkcję z iTunesConnect - automat do ustawiania cen. W ten weekend cena obniżona do 2 $ lub 1,59 €

#533 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 March 2010 - 13:29

Gdy będzie dostępny Toruń to wykupię abonament i nie bedzie mi żal tych 10zł, ponieważ wiem, że płacę za rozwój aplikacji i aktualny rozkład. 10zł na rok to naprawdę nie dużo.

#534 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 20 March 2010 - 16:33

Ja tylko wyrażam niezdowolenie z faktu, że abonament zostaje wprowadzony po cichaczu, bez bezpośredniego poinformowania klienta o tym fakcie podczas zakupu. Wystarczyło napisać w opisie programu, że będzie wymagany abonament. Tyle.

No tak, tyle że żeby tak napisać trzeba byłoby posiadać kryształową kulę przewidującą przyszłość :)

#535 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 20 March 2010 - 17:32

@Nagan Wersja 1.x programu będzie zawsze bez abonamentu. Po wydaniu wersji 2 będzie abonament ale sama aplikacja będzie darmową. Użytkownicy dotychczasowi dostaną roczny abonament. I to jest fair. O planach wprowadzenia abonamentu kakaki mówi od kilku miesięcy więc trudno powiedzieć ze ktoś coś tu ukrywa czy wprowadza kuchennymi drzwiami - vide TvGuidePL.

#536 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 March 2010 - 20:50

Klopot z ta aplikacja jest taki ze uzytkownicy, ktorzy rozumieja wartosc informacji i nie kombinuja by ukrasc najczesciej nie jezdza srodkami komunikacji miejskiej... A ci ktorzy jezdza u nas w kraju to w duzej mierze tacy, ktorzy najczesciej nie chca za nic placic albo wszystko im sie nalezy (nie wiem skad sie to bierze w obecnej mlodej generacji)... Mysle kakaki ze powinienes powoli dawac sobie spokoj z ta aplikacja. Dla osobnikow, ktorzy uwazaja, ze jednorazowa wyplata wystarczy. Oczywiscie, za wersje 1.cos. Z danymi na ten moment. Mozecie uzywac caly czas. Nikt Wam nie obiecal, ze bedziecie dostawali wszystko za darmo. Na calym swiecie nowe wersje z nowymi funkcjami sa odplatne. Ewentualne updaty sa tylko tansze od nowo zakupionych i tyle... Wprowadzenie abonamentu to koniecznosc. Niestety nie zagwarantuje ono ze zwroci Ci sie wartosc czasu poswieconego kakaki. No chyba ze bedziesz rozszerzal o funkcje typu - hotele, samoloty, pociagi itp. itd. wtedy szansa na pieniadze od turystow i takich jak ja... Jednak obawiam sie ze wysilek wlozony nie zwroci sie...

#537 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2010 - 21:29

Ta, a następne będzie MZK, MPK, MKS itp. że chce % ze sprzedaży :lol:

#538 lef

lef
  • 279 posts
  • SkądKraków

Posted 23 March 2010 - 20:47

to może powinieneś postawić na akcje edukacyjną, że konto w mBanku jest darmowe wraz z kartą, która umożliwia podpięcie pod iTunes, a dla nieletnich od 13 roku zycia jest izzyKonto?

Słuchaj, kakaki, może to nie jest głupi pomysł, żeby w piracie wyskakiwała reklama mbanku? Dogadaj się jeszcze z bankiem, może groszem sypną, dzieci dostaną karty do itunes i będą miały wymówkę mniej, żeby nie zapłacić tych 10 zł, świat stanie się lepszy ;-)

Problem polega na tym, że izzyKonto oferuje kartę PŁATNICZĄ, zresztą podobnie jak wszystkie banki z kontami dla dzieciaków. Sama lat mam 17 i niezmiernie mnie to wku*wia, ponieważ przed 18 żaden bank nie oferuje karty kredytowej.

Tak, tylko i wyłącznie kartą KREDYTOWĄ można płacić przez internet.

Kakaki, błagam, powiedz jak można zmienić ikonkę i nadal korzystać z aplikacji, bo po reinstalacji i respringu wraca do starej nazwy (a więc i ikonki). Rozpacz mnie ogarnia, zaburza mi wszelaką harmonię na SB ;<.

#539 japkko

japkko
  • 157 posts
  • SkądPiastów, PL

Posted 23 March 2010 - 20:50

Problem polega na tym, że izzyKonto oferuje kartę PŁATNICZĄ, zresztą podobnie jak wszystkie banki z kontami dla dzieciaków. Sama lat mam 17 i niezmiernie mnie to wku*wia, ponieważ przed 18 żaden bank nie oferuje karty kredytowej.

Konto<30 w BZ WBK ma karte ktora mozna placic w internecie. :)

#540 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 23 March 2010 - 20:52

Problem polega na tym, że izzyKonto oferuje kartę PŁATNICZĄ,
[...]

izzyKonto oferuje też wirtualną kartę kredytową, którą bez problemu można płacić w AppStore. Przynajmniej moja 13-letnia córka robi.

A karty płatnicze mBanku (VISA Electron) są bezproblemowa akceptowane przez PayPal, a z kolei w AppStore zamiast karty można podpiąć konto PayPal.

#541 Link9292

Link9292
  • 21 posts

Posted 23 March 2010 - 21:13

Posiadam kartę debetową w mBanku Visy Electron z Izzy konta. Przed momentem zwiększyłem limity na transakcje internetowe w panelu serwisu transakcyjnego z 0pln do 100pln. iTunes bezproblemowo ją przyjął, mimo, że wcześniej nie chciał. Czyli wszystko rozchodzi się o ten limit 0pln na transakcje internetowe bo iTunes nie miał skąd pobrać tych 8pln na aktywację karty. PS. Ech, miałem zacząć oszczędzać...a tak to euro tu, euro tam i kaska rozpłynie :D.

#542 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 posts

Posted 23 March 2010 - 23:33

dziwne, mam zwykłą płatniczą, nie kredytową, eKartę do eKonta i działa... skąd Ty bierzesz takie informacje?

#543 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 24 March 2010 - 19:42

Działa zwykła karta do eKonta, trzeba tylko zwiększyć limit w transakcjach internetowych z 0 na jakiś inny.

#544 lef

lef
  • 279 posts
  • SkądKraków

Posted 24 March 2010 - 22:28

Ano stąd, iż posiadałam... O żadnym limicie nie wiedziałam, to fakt.

---- Dodano 24-03-2010 o godzinie 22:30 ----
P.S. A już PKO BP nie ma takiej opcji, iTunes nie przyjmuje do wiadomości, że ta karta istnieje.

#545 Me_69

Me_69
  • 247 posts

Posted 24 March 2010 - 23:17

Me_69 - naprawdę uważasz, że będzie taniej?
po pierwsze - Touch nie ma internetu wszędzie, a użytkownicy Toucha też korzystają z tej aplikacji
po drugie - internet w telefonie też jest jednak płatny - czy wyjdzie ci taniej niż ~10zł na ROK? poniżej 3 groszy dziennie? ile kosztuje internet w komórce? ile danych musisz ściągnąć, żeby zobaczyć interesujący cię rozkład? ile mniej więcej za to zapłacisz? oczywiście - jak masz nielimitowany dostęp to ci wyjdzie to to pewnie taniej, ale u nas takich taryf to raczej nie ma?

jak ktoś kupował iPhone w Orange przed zmianą taryf firmowych to ma 4 GB tranferu na miesiąc i na co go wykorzystać?
po 2 na pewno nie jestem jedyny który jeździ zazwyczaj autem po mieście, czasem mu przyjdzie przejechać się komunikacją miejską lub wrócić z imprezy... i ma płacić abonament za coś co ma leżeć i kwitnąć? to ta jak płacić abonament za Cyfre+ lub inną satelite i jej w ogóle nie oglądać...

więc popieram pomysł z zaprzestaniem rozwijania 'funkcjonalności' aplikacji w wersji 1.x a pozostawienie jedynie aktualizacji bazy danych...

#546 Kobe

Kobe
  • 54 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 00:09

Ale to przecież za aktualizacje bazy a nie programu przewidziany ma być abonament. Jest jeszcze inna możliwość. Dodać do programu In-App Purchase z dwoma możliwościami: abonament i możliwość wykupienia np. 20 aktualizacji (przewodniki w OffMaps są na tej zasadzie zrobione). W ten sposób ci, którzy korzystają z komunikacji miejskiej sporadycznie będą aktualizować rozkład wtedy kiedy będzie im potrzebny natomiast reszta ma abonament.

#547 westu

westu
  • 203 posts
  • SkądChrzanów / Kraków

Posted 25 March 2010 - 08:01

Bzdura, już nie raz to pisałem na tym forum. Zadzwoń na mLinię, powiedz, że chcesz robić transakcje przez Internet swoją Visą Electron i to wszystko, gość zaznaczy checkboxa u siebie i będziesz mógł normalnie korzystać z niej w Internecie. W Serwisie Transakcyjnym w limitach karty pojawi Ci się rubryczka "Transakcje Internetowe" i limit na nie.

#548 kakaki

kakaki
  • 494 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 08:43

Ale to przecież za aktualizacje bazy a nie programu przewidziany ma być abonament.

Jest jeszcze inna możliwość. Dodać do programu In-App Purchase z dwoma możliwościami: abonament i możliwość wykupienia np. 20 aktualizacji (przewodniki w OffMaps są na tej zasadzie zrobione). W ten sposób ci, którzy korzystają z komunikacji miejskiej sporadycznie będą aktualizować rozkład wtedy kiedy będzie im potrzebny natomiast reszta ma abonament.

Ciekawy pomysł z tą ilością aktualizacji, pomyśle nad nim.

#549 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 posts

Posted 25 March 2010 - 09:22

Ciekawy pomysł z tą ilością aktualizacji, pomyśle nad nim.

ale czasowa (rok) dalej zostanie? bo na ilosc aktualizacji to w KZKGOPie bylby kiepski pomysl, co chwile cos remontuja, robia objazdy, niewiadomoco... a małych miastach rozkład potrafi być aktualny i rok

#550 kakaki

kakaki
  • 494 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 11:27

ale czasowa (rok) dalej zostanie? bo na ilosc aktualizacji to w KZKGOPie bylby kiepski pomysl, co chwile cos remontuja, robia objazdy, niewiadomoco... a małych miastach rozkład potrafi być aktualny i rok

Tak też myślałem opcja aktualizacji do daty (bez ograniczeń ilościowych) lub ilościowo dla użytkownika, wtedy może pobrać np. kilka miast a potem robić tylko aktualizację jak uzna za potrzebne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users