Hakintosze - doradźmy Apple!
Napisano 13 lipca 2009 - 17:54
Gość_macer_*
Napisano 13 lipca 2009 - 18:33
Napisano 13 lipca 2009 - 18:35
Napisano 13 lipca 2009 - 19:49
Napisano 13 lipca 2009 - 22:08
Może Pan Iro odpowie na moje pytanie. Chwali się Pan przecież ze tyle hackintoshy zbudował, tyle znajomych ich używa. I tu moje pytanie, czy do wszystkich jest kupiony pudełkowy Mac OSX? Prosiłbym szczerze...
Składam komputery, na których dobrze działa OSX, ale nie wszyscy z tego korzystają. Wielu nawet nie wie, że może na nim zainstalować Leo.
Nie zaglądam też do majtek moim klientom.
Napisano 13 lipca 2009 - 22:20
Napisano 13 lipca 2009 - 22:27

Napisano 13 lipca 2009 - 22:44
Iro chodzilo o to ze co robi klient ze zlozonym przez niego komputerem to nie jego sprawa i nie powinno to obchodzic ani ciebie, ani ...
Właśnie o to mi chodziło gdy pisałem o majtkach.
Dawno dawno temu mieszkałem przy ulicy O.R.M.O.
Nie wiedziałem co oznaczała ta nazwa. Potem jak dorosłem zrozumiałem.
Teraz jak widzę temat "...Patrol Obywatelski", to mi się właśnie kojarzy z ze starym porządkiem.
Napisano 13 lipca 2009 - 23:38
Ja w ogole nie wiem o co cale halo, przeciez Apple MOGLOBY wymagac od klientow swojego systemu czy kazdej nawet najmniejszej dupereli WYMAGAC PODPISANIA UMOWY, ze nie bedzie uzywac tego tak ani tak.
Klikając na "Zgadzam się z warunkami umowy", "I Agree" lub podobne, podpisujesz warunki licencji. Kliknięcie jest równe z podpisaniem. Tak więc, klikając na potwierdzenie umowy przy instalacji, gwarantujesz, że system nie będzie instalowany na innym komputerze niżeli Mac.
Napisano 14 lipca 2009 - 01:28
Napisano 14 lipca 2009 - 07:08
ogólnie dyskusja do nieczego nei prowadząca
ortodoksi apple będą dalej pisać bzdury jaki to super sprzęt i że licencja apple jest święta itd. itd.
prawda jest taka że szału niema z macami
apple strasznie kroi klientów za taki sobie sprzęt
jak chcą zarobić to niech sprzedają w normalnych cenach pc-ciki z nadgryzionym jabłkiem a napewno więcej sprzętu sprzedają
co do gwarancji to jest ona śmieszna i niezgodna z prawem europejskim bo powinniśmy mieć bez łaski 24 mieś. gwarancję a nie marną 12 miesięczną
i wcale nie jest to prawdą że można przynieść rozkręcony sprzęt appla w reklamówce
np. w macbooku czy mb pro można tylko samemu wymienić pamięć
a w żadnym wypadku nie można go rozkręcać
choć mam niby rewelacyjnego mb pro to dosyć często używam na nim windowsa
dla ludzi z macowymi klapkami na oczach napiszę mac napewno ma fajny design i dobry jest do lansu
ale inne firmy robią równie dobry sprzęt a nawet znacznie lepszy za niższą cenę
Mamy bez łaski 24 ponieważ zgodnie z ustawą konsumencką możesz reklamować zakupiony sprzęt w sklepie przez 24 miesiące na podstawie paragonu bądź faktury i nawet karty gwarancyjnej wtedy nie trzeba

a co do tego że apple kroi klientów za sprzęt to się z tym tak do końca nie zgodze. Kiedy kupowałem swojego MB 4.1 rok temu nie było w cenie 3000 pln żadnej innej sensownej 13"
Napisano 14 lipca 2009 - 07:53
ogólnie dyskusja do nieczego nei prowadząca
ortodoksi apple będą dalej pisać bzdury jaki to super sprzęt i że licencja apple jest święta itd. itd.
prawda jest taka że szału niema z macami
jak chcą zarobić to niech sprzedają w normalnych cenach pc-ciki z nadgryzionym jabłkiem a napewno więcej sprzętu sprzedają
co do gwarancji to jest ona śmieszna i niezgodna z prawem europejskim bo powinniśmy mieć bez łaski 24 mieś. gwarancję a nie marną 12 miesięczną
i wcale nie jest to prawdą że można przynieść rozkręcony sprzęt appla w reklamówce
np. w macbooku czy mb pro można tylko samemu wymienić pamięć
a w żadnym wypadku nie można go rozkręcać
choć mam niby rewelacyjnego mb pro to dosyć często używam na nim windowsa
dla ludzi z macowymi klapkami na oczach napiszę mac napewno ma fajny design i dobry jest do lansu
Szanowny kolego -
naprawiam komputery Apple - i mialem taki przypadek - jaki opisalem kilka postow wczesniej.
dostalem calkowicie rozlozony na czynniki pierwsze MBP 15 - okazalo sie ze jest na gwaracji - z braku czasu zajecia sie tym przypadkiem wyslalem do serwisu - zlozyli, wymienili naped SD (nie czytal plyt) zaplacilem jedynie za srubki bo klient mi ich nie dostarczyl - wszystko na gwaracji.
Oczywiscie ze inne firmy robia tanszy sprzet i bebechy maja lepsze - ale czy to jakis argumant
znow sie powtorze jak sie komus nie podoba to niech nie kupuje - a nie wywala zale na forum.
Skoro traktujesz laptopa do lansu to twoj problem - nie generalizuj
Szalu nie ma ale Polsce - na swiecie Apple to 10% rynku - wiec jako producent komputerow to scisla czolowka.
Mamy wolnosc wyboru i cieszmy sie z tego
Napisano 14 lipca 2009 - 07:56
---- Dodano 14-07-2009 o godzinie 08:57 ----
i żeby nie było do pracy na moim MBP używam oczywiście Mac OS X... więc jak widać ten system nie jest tylko do lansu... nie umiesz go używać to nie generalizuj jak kolega wyżej powiedział...
Napisano 14 lipca 2009 - 08:55
nie wiem czemu trzeba być ortodoksem apple, żeby uważać, że autor ma prawo powiedzieć jak ma być (albo jak nie może być) wykorzystywany jego produkt.ortodoksi apple będą dalej pisać bzdury jaki to super sprzęt i że licencja apple jest święta itd. itd.
Adobe/MS mówi, że aby wykorzystywać jego programy komercyjnie trzeba zapłacić więcej za licencję, producent filmów każe sobie więcej płacić za film z licencją na wypożyczenie, etc - dla mnie mają prawo tak zrobić - ich produkt, ich warunki.
może aż tak nie chcą zarobić? no i naprawdę nikt kupować nie karze - kiepskie filmy i płyty też kupujesz mówiąc, że są niewarte swojej ceny?prawda jest taka że szału niema z macami
masz taką gwarancję u sprzedawcyco do gwarancji to jest ona śmieszna i niezgodna z prawem europejskim bo powinniśmy mieć bez łaski 24 mieś. gwarancję a nie marną 12 miesięczną
właśnie w tym sęk że sprzęt to nie wszystko niestetydla ludzi z macowymi klapkami na oczach napiszę mac napewno ma fajny design i dobry jest do lansu
swoją drogą to te wszystkie cyferki to też niezły lans chyba? bo naprawdę praktycznego ich użycia coraz mniej

Napisano 14 lipca 2009 - 10:27
Sytuacja niemalże analogiczna do podwójnej moralności np. katolików-mężczyzn. W niedzielę myją się, ubierają w niedzielne ubranie, najgłośniej śpiewają - a przez cały tydzień, z upodobaniem pogrążają się w alkoholu i tłuką z zamiłowaniem swoje żony - jednak, z zadumą wsłuchują się w kazanie księdza.
Jeżeli jesteście tak bardzo przeciwni łamaniu wszelakich licencji - bądźcie święci do końca - nie łamcie swoich iPhone'ów - a jeżeli je łamiecie - macie za nic własność intelektualną i postanowienia Apple - więc i nie krytykujcie dowolności postępowania z systemem Apple kupionym osobno - lub krytykujcie na równi każdego łamiącego tak samo.
Ostatnio podobno policja dostała zielone światło albo jest mocno zachęcana przez producentów nawigacji do sprawdzania licencji - temat na czasie bo akurat wakacji. Nie wątpię że wszyscy na forum posiadamy legalne nawigacje (a przynajmniej ja mam) ale ilu z nas wozi przy sobie certyfikaty, dowody zakupu??? (na pewno nie ja).
Nie wiem jakiego kraju policję masz na myśli. W "pewnych krajach" policja bardziej zainteresowana jest sprawdzaniem "licencji na łapówkę" - niż interesuje ją cokolwiek innego.
Mam wrażenie, że mniej niż rok temu pojawił się pomysł kontrolowania na lotniskach iPod'ów pod kątem legalności piosenek w nich zawartych.
Może nawiązując do tematu... policja będzie kontrolować swoich obywateli pod kątem posiadania Hackintoshy ... absurd, za absurdem! Koniec świata.

Napisano 14 lipca 2009 - 11:04
Napisano 14 lipca 2009 - 11:22
Napisano 14 lipca 2009 - 11:29
Roberto - oczywiście, zgadzam się z tym co piszesz. Jednak - dlaczego nierespektowanie jednych postanowień Apple jest bardziej przyzwolone a innych mniej?
Hackintosh jest "BE" - iPhone z Jailbreak'iem jest również "BE". Mac, czy iPhone, PC czy telefon z Windows Mobile - każde z tych urządzeń są sprzętem z systemem operacyjnym. Z tego co widzę na tym forum - Mac'a zobowiązani jesteśmy traktować jako świętość... taką samą mniejszą świętość w postaci iPhone - możemy dowolnie szargać, interpretując prawo na naszą korzyść... "bo Kali kupić iPhone, to kali może zrobić, co mu się podobać z iPhone".
jestem tego samego zdnia jeżeli ktoś krzyczy zdecydowane NIE dla HAMAC-ów to niech będzie konsekwentny i tak samo głośno krzyknie NIE dla JB

a tak generalnie to zastanawiam się nad zainstalowanem OSX na MSi Wind tak z czystej ciekawości jak to będzie działało

Napisano 14 lipca 2009 - 11:31
Napisano 14 lipca 2009 - 11:32

Napisano 14 lipca 2009 - 11:39
Napisano 14 lipca 2009 - 11:48
nie ma takiego prawa , o którym piszesz że może podejść i zabrać ci telefon a do tego przeglądać zawartość , jak miałem parę razy sprawdzany telefon to nigdy im go nie dawałem do ręki tyko stukałem kod na imei niech se spiszą i tylePolicja ma prawo podejsc do ciebie na ulicy, i zabrac ci telefon i sprawdzic czy ne jest kradziony (przy okazji oczywiscie obejrza sobie zdjeci twojej zony, twoje poufne emaile itp).
Sprawdzone, moich znajomych nie raz to spotkalo.
A jak nie zechcesz im wydac telefonu to cie spaluja normalnie.
Witamy w cywilizowanym kraju!
ALe przeciez wszytsko w imie WLASNOSCI!!!!
Napisano 14 lipca 2009 - 20:53
nie ma takiego prawa , o którym piszesz że może podejść i zabrać ci telefon a do tego przeglądać zawartość , jak miałem parę razy sprawdzany telefon to nigdy im go nie dawałem do ręki tyko stukałem kod na imei niech se spiszą i tyle
dokładnie, jakieś historie z filmu z brudnych harym vendisse opowiadasz

też w przeszłości miałem kilkakrotnie sprawdzany telefon i podje się tyko imei
Napisano 14 lipca 2009 - 21:34
Napisano 14 lipca 2009 - 22:02
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych