Hakintosze - doradźmy Apple!
Napisano 15 sierpnia 2009 - 11:08
Napisano 15 sierpnia 2009 - 11:17
7. Zrzeczenie się gwarancji. UŻYTKOWNIK WYRAŹNIE PRZYZNAJE I WYRAŻA ZGODĘ, ŻE UŻYWA OPROGRAMOWANIA APPLE NA SWOJE WYŁĄCZNE RYZYKO, A TAKŻE BIERZE NA SIEBIE RYZYKO ZWIĄZANE Z JAKOŚCIĄ, WYDAJNOŚCIĄ, DOKŁADNOŚCIĄ I OSIĄGNIĘCIAMI. Z WYJĄTKIEM OGRANICZONEJ GWARANCJI NA NOŚNIK OKREŚLONEJ POWYŻEJ I W MAKSYMALNYM ZAKRESIE DOPUSZCZALNYM PRZEZ STOSOWNE PRZEPISY PRAWNE, OPROGRAMOWANIE APPLE I JAKIEKOLWIEK USŁUGI WYKONYWANE LUB DOSTARCZANE PRZEZ OPROGRAMOWANIE APPLE („USŁUGI“) SĄ DOSTARCZANE „TAKIE JAKIE SĄ” (ang. AS IS), ZE WSZYSTKIMI WADAMI I BEZ JAKIEJKOLWIEK GWARANCJI, A APPLE I PODMIOTY, KTÓRE UDZIELIŁY LICENCJI FIRMIE APPLE (ZWANE DALEJ JAKO „APPLE” DLA POTRZEB PUNKTÓW 7 i 8), ODRZUCAJĄ WSZYSTKIE GWARANCJE W ODNIESIENIU DO OPROGRAMOWANIA APPLE I USŁUG, ZARÓWNO WYRAŻONE WPROST, DOMNIEMANE LUB USTAWOWE, W TYM, MIĘDZY INNYMI, DOMNIEMANE GWARANCJE I/LUB WARUNKI HANDLOWE, JAKOŚCI I PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU, DOKŁADNOŚCI, UŻYTKOWANIA ORAZ NIENARUSZANIA PRAW FIRM TRZECICH. APPLE NIE GWARANTUJE, ŻE UŻYTKOWNIK BĘDZIE ZADOWOLONY Z OPROGRAMOWANIA APPLE, ŻE FUNKCJE ZAWARTE W OPROGRAMOWANIU APPLE LUB USŁUGI WYKONYWANE LUB DOSTARCZANE PRZEZ TO OPROGRAMOWANIE SPEŁNIĄ WYMAGANIA UŻYTKOWNIKA, ŻE DZIAŁANIE OPROGRAMOWANIA APPLE LUB USŁUG BĘDZIE NIEPRZERWANE LUB WOLNE OD BŁĘDÓW ORAZ ŻE WADY OPROGRAMOWANIA APPLE LUB USŁUG BĘDĄ USUNIĘTE. ŻADNA USTNA LUB PISEMNA INFORMACJA UDZIELONA PRZEZ APPLE LUB AUTORYZOWANEGO PRZEDSTAWICIELA APPLE NIE STANOWI GWARANCJI. W PRZYPADKU UDOWODNIENIA WADY OPROGRAMOWANIA APPLE LUB USŁUG UŻYTKOWNIK PONIESIE WSZYSTKIE KOSZTY ZWIĄZANE Z SERWISEM, NAPRAWĄ LUB KOREKCJĄ. NIEKTÓRE KRAJE NIE ZEZWALAJĄ NA WYŁĄCZENIE DOMNIEMANEJ GWARANCJI LUB OGRANICZENIA W ZAKRESIE STOSOWANYCH PRAW USTAWOWYCH KONSUMENTA, DLATEGO TEŻ POWYŻSZE WYŁĄCZENIA MOGĄ NIE MIEĆ ZASTOSOWANIA.
Napisano 15 sierpnia 2009 - 11:23
Napisano 15 sierpnia 2009 - 11:46
Ciekawy jestem, czy wszyscy "legalnie" użytkujący Leo wiedzą o takim puncie licencji:
Zwykły dupochron przed cwaniaczkami od pozywania do sądu i wyciągania kasy.
Napisano 15 sierpnia 2009 - 13:13
Zwykły dupochron przed cwaniaczkami od pozywania do sądu i wyciągania kasy.
Ale wygląda na to, że Apple nikomu nie daje gwarancji na działanie systemu.
Jedyna gwarancja jest na nośnik.

Założę się, że mało kto, lub nikt nie wiedział o takim zapisie w licencji.
Napisano 15 sierpnia 2009 - 13:31
Po cholerę licencja, której punkty respektuje się wybiórczo?
Mam pytanie do wszystkich zaciekle broniących Euli Mac OS X, przeczytaliście Eule iTunes / App Store USA ? Tam wyraźnie pisze że można kupować tylko na terenie USA, dlaczego tam kupujecie a tu dociekliwie każecie trzymać się licencji OS X ? Licencja OS X obowiązuje a licencja na używanie sklepu i zakupionych w nim produktów nie ?
Czekam na odpowiedź.
Napisano 15 sierpnia 2009 - 13:41
Napisano 15 sierpnia 2009 - 13:55
Kupiłem OSX i zainstalowałem na moim PC
To wpis zostanie usunięty dostane ostrzeżenie albo bana.
a jak napisze :
Kupiłem soft 3.0 w AppStore i zjadło mi więcej z karty podarunkowej, dlaczego ?
To odrazu dostane odpowiedź o podatku itd ... , i wszystko będzie oki jak by nigdy nic się nie stało.
Napisanie postu :
Też jest łamaniem licencji apple bo ono nie pozwala na modyfikacje swojego oprogramowania, ale forum też na to nie reaguje.Jak zrobić JB na 3.0 ?
Sorry Roberto bo nie chciałem się akurat w tym miejscu trzepiać ciebie bo nie mam ku temu powodów, ale wydaje mi się że obsługa forum powinna jakoś to ujednolicić, albo jesteśmy za licencją albo nie, a nie w zależności czego ona dotyczy.
Napisano 15 sierpnia 2009 - 14:09

Napisano 15 sierpnia 2009 - 14:23

Napisano 15 sierpnia 2009 - 15:20
Napisano 15 sierpnia 2009 - 17:01
Napisano 16 sierpnia 2009 - 19:52
Co do wybiórczego stosowania się do punktów licencji chyba nie tak trudno to zrozumieć, wielokrotnie przekraczam prędkość jadąc samochodem - nigdy nie wsiadam za kierownicę po alkoholu. Oczywiście nie jest to powód do chwały ale... no właśnie kto tak nie robi?
Wiesz, ktoś inny mógłby powiedzieć, Ja nie wsiadam za kółko po więcej jak dwóch piwkach (bo co to te dwa piwka do obiadu)... Prawo (licencje) nie są po to, żebyś sobie indywidualnie ustalał zakres jego respektowania. Dlatego przekroczenie prędkości jest karane (o dziwo, druga strona barykady nie ma skłonności do wybiórczości) i tak dalej...
Apple samo zachęca do obchodzenia ich "systemu" choćby kuriozalna sytuacja z kupowaniem muzyki w iTunes.
Każdy firma tak robi, jak widzi w tym swój zysk, żeby daleko nie szukać Microsoft i usługa XBL. Tak ten świat jest poukładany.
Napisano 16 sierpnia 2009 - 20:14
Napisano 16 sierpnia 2009 - 20:41
Napisano 16 sierpnia 2009 - 20:56
ja wiem? w obuinaczej musi być traktowane używanie pirackiej wersji od oryginalnego Leoparda zainstalowanego na nieapplowym komputerze.
przypadkach nie masz licencji na niego
nie ma różnicy w którym punkcie ją złamiesz - cała traci ważność
Napisano 16 sierpnia 2009 - 20:56

Inna sprawa że kara nigdy nie wynika z licencji tylko z przepisów karnych i woli sądu.
---- Dodano 16-08-2009 o godzinie 22:03 ----
ja wiem? w obu
przypadkach nie masz licencji na niego
nie ma różnicy w którym punkcie ją złamiesz - cała traci ważność
Ale inne są szkody Apple jeśli ukradniesz im system.
Inne jeśli zepsuje Ci się Mac i Leoparda wgrasz na PC.
Inne jeśli nigdy nie miałeś Mac'a i kupiłeś Leoparda.
Inne jeśli nazywasz się Psystar i nie tylko łamiesz umowę ale używasz nazwy, logo w celach markentingowych i robisz to na masową skalę.
Te ewentualne straty jeśli sąd uzna z uzasadnione mogą kutkować wyrokiem od umorzenia sprawy ze względu na nikłą szkodliwość do milionów $... albo do sądowego stwierdzenia że umowa narusza prawa konsumenta, lub jest nieważna z uwagi na przepisy wyższej rangi - bo tego także nie można wykluczyć a wręcz jest dość prawdopodobne.
Napisano 16 sierpnia 2009 - 23:10
Napisano 16 sierpnia 2009 - 23:38

Napisano 17 sierpnia 2009 - 12:22
Napisano 17 sierpnia 2009 - 12:57
Jacy studenci mają office za free?
Ja nie wiem jacy mają teraz, ale kilka lat temu znajomy dostawał praktycznie wszystko co od co chciał od serwerowego oprogramowania po desktopowe z uczelni, być może nie jest (nie był) to projekt skierowany do wszystkich, a współpraca Microsoft z tą konkretną uczelnią
Napisano 17 sierpnia 2009 - 13:02
Napisano 17 sierpnia 2009 - 13:18
ale co studiował
u siebie też mam MSDNAA i mogę sobie ściągać Windowsy, VisualStudio, etc ale akurat Office to tam nie ma
Informatykę WSIZ Rzeszów... kilka lat temu skończył.
Napisano 17 sierpnia 2009 - 13:43

Napisano 17 sierpnia 2009 - 14:15

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych