Hakintosze - doradźmy Apple!
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:02
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:17
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:28
to nie jest prawda tylko polprawda - wszedzie na swiecie mozna posklada taniej komputer o zblizonych mozliwosciach co jest oczywiste. skladak zawsze bedzie tanszy chocby z racji tego ze czesc pracy wykonuje sie samemu. porownywanie cen ma sens tylko wtedy kiedy porownuje sie takie same lub bardzo podobne produkty - a to oznacza ze mozna porownywac maki i markowe pecety a nie kalkulacje na podstawie cen z hurtowni. nie mowiac juz o oprogramowaniu ktore w przypadku osx jest unkalne i raczej trudne do wyceny.
Myślę że gdyby Mac'i miały cenę porównywalną z komputerami firmowymi powiększoną o cenę unikalnego oprogramowania jakim jest MAC OS X nikt (niewielu) nie marudziłby że drogo. Jednak różnica między konkurencyjnym sprzętem a Applowskim nie jest wysokości pudełkowej wersji Leoparda.
Sprzęt jest przetestowany pod kątem systemu, system jest pisany pod kątem sprzętu - SUPER! ale czemu nie pozwolić klientowi zainstalować na kompatybilnym sprzęcie, wszak Mac'ki to już komputery PC.
Oczywiście że chodzi o pieniądze i Apple, i użytkownikom chodzi o pieniądze... jedni chcą zarobić inni zaoszczędzić, na tym polega rynek. Widać coraz więcej osób dochodzi do wniosku że to co Apple oferuje nie jest warte tej ceny i szuka rozwiązania, rozwiązania nie w konkurencyjnych systemach tylko w używaniu OS X z ignorowaniem zapisów licencyjnych Apple, zapisów których nie stosuje żaden inny producent popularnych systemów operacyjnych...
---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 23:29 ----
ps. OS X trudny do wyceny... może od razu napiszesz bezcenny, ciekawe jak się udało Apple wycenić i sprzedawać retaila?
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:31
Przecież Apple ma ceny bardzo zbliżone do HP.ale i tak na zachodzie i wszędzie na świecie- apple komputery są droższe niż PC-ty - TAKA jest PRAWDA , niech oni - apple - sprzedają lepiej swoje komputery po cenie takiej jak inni producencie hp itp. czy popularny w Polsce składak PC , a nie drożej o wiele , ale znowu jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi i o kasę
MacBook White kosztuje mniej więcej tyle co HP Pavilion dv3.
MacBook Pro 13" tyle co HP EliteBook 2530p.
MacBook Pro 15" tyle co HP EliteBook 8530w.
MacBook Pro 17" tyle co HP EliteBook 8730w.
MacBook Air tyle co Voodoo Envy 133.
iMac tyle co HP TouchSmart iQ.
Mac Pro tyle co HP Z600.
Policz ceny mobilnych podzespołów to zrozumiesz dlaczego Mac mini jest droższy od "normalnych" desktopów.bartosz jak to trudne do wyceny? Całkiem łatwa, jakieś 1500-2000 złotych. Tyle sobie Apple krzyczy za system. W sumie....za mini dałem 2700+klawiatura i myszka wychodzi ponad 3 tysiące, gdyby miał możliwość kupna za 1500 otwarty system, to za pozostałe 1500 miałbym sprzęt kilkukrotnie szybszy niż*mini. Normalny procesor, normalne pamięci, normalny dysk, normalny napęd, brak ograniczeń do jednego dysku wewnątrz, wybrałbym normalny napęd nie taką*atrapę jaką*montuje Apple i jedna strona i druga byłaby szczęśliwa. Apple nie musiałoby się*martwić*skargami że to matryca glossy, że to napęd fatalny, że procesor słaby, a ja bym nie musiał narzekać, dokładnie na to samo.
Napisano 17 sierpnia 2009 - 22:33
bartosz jak to trudne do wyceny? Całkiem łatwa, jakieś 1500-2000 złotych. Tyle sobie Apple krzyczy za system. W sumie....za mini dałem 2700+klawiatura i myszka wychodzi ponad 3 tysiące, gdyby miał możliwość kupna za 1500 otwarty system, to za pozostałe 1500 miałbym sprzęt kilkukrotnie szybszy niż*mini. Normalny procesor, normalne pamięci, normalny dysk, normalny napęd, brak ograniczeń do jednego dysku wewnątrz, wybrałbym normalny napęd nie taką*atrapę jaką*montuje Apple i jedna strona i druga byłaby szczęśliwa. Apple nie musiałoby się*martwić*skargami że to matryca glossy, że to napęd fatalny, że procesor słaby, a ja bym nie musiał narzekać, dokładnie na to samo.
trudne przy okazji takich porownan - wycena w zlotowkach to jedno ale wycena korzysci to drugie. z tego co piszesz wynika ze potrzebujesz maka pro a nie mini - kupiles mini tylko dlatego ze mac pro jest zbyt drogi i to jest wlasnie zasadniczy problem dla polskich uzytkownikow. wszyscy zarabiamy srednio 4x mniej niz ludzie pracujacy w cywilizowanej czesci swiata wiec godzimy sie na tego typu kompromisy i kupujemy komputery na ktore nas stac a nie takie ktorych potrzebujemy lub ktore chcielibysmy miec. ale to nie jest problem ktory moze rozwiazac apple.
z naszego punktu widzenia przydaloby sie zeby apple miala w ofercie jakiegos taniego maka pro, ktorego mozna rozbudowywac samemu i na raty ale z punktu widzenia rynku nie ma takiej potrzeby. komputery apple sprzedaja sie dobrze, odbiorcy zyja w tej czesci swiata ktorej nie nekaly rozne eksperymenty spoleczne i wiara w to ze apple dostosuje swoje produkty do realiow dawnych demoludow jest niedorzeczna. zamiast jeczec, dywagowac, apelowac, hakintoszowac albo wypruwac sobie flaki na kredyty trzeba po prostu zdecydowac sie na sprzet uzywany. mozna go kupic w atrakcyjnych cenach, nie jest wcale tak awaryjny jak przedstawiaja go co niektorzy ani tak przestarzaly jak mogloby sie wydawac czytajac specyfikacje - sam mam w domu dwa komputery z G4 i z zadaniami ktore przed nimi stawiam radza sobie one rownie dobrze jak intelowskie maki. oba maja powyzej 5 lat i o ile w IT nie wydarzy sie jakis przelom pewnie popracuja jeszcze drugie tyle. do www, pisania tekstow, komunikacji czy innych tego typu dzialan nikt nie potrzebuje czterordzeniowych procesorow i gigabajtow ramu - ten ped jest wytwarzany sztucznie przez roznego rodzaju bloatware typu flash, office, visty i tym podobne "wynalazki" i nie oferuje niczego w zamian. a bardzo duzo kosztuje. i placimy za to z wlasnej kieszeni.
---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 21:34 ----
Jednak różnica między konkurencyjnym sprzętem a Applowskim nie jest wysokości pudełkowej wersji Leoparda.
pudelkowa wersja to aktualizacja. naprawde myslisz ze snow leopard zwroci sie za $29/szt?
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:15
Przecież Apple ma ceny bardzo zbliżone do HP.
MacBook White kosztuje mniej więcej tyle co HP Pavilion dv3.
MacBook Pro 13" tyle co HP EliteBook 2530p.
MacBook Pro 15" tyle co HP EliteBook 8530w.
MacBook Pro 17" tyle co HP EliteBook 8730w.
MacBook Air tyle co Voodoo Envy 133.
iMac tyle co HP TouchSmart iQ.
Mac Pro tyle co HP Z600.
Policz ceny mobilnych podzespołów to zrozumiesz dlaczego Mac mini jest droższy od "normalnych" desktopów.
Ale nie o to chodzi.
Nie każdy chce mieć mobilne badziewie w swoim komputerze!
Mnie np nie odpowiada wrzucanie mobilnych, wykastrowanych części do desktopa.
Tak jak pisał Wiesławo. chcemy mieć wydajny komputer, a nie potrzebny nam jest od razu osmiojajowy MacPro
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:21
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:21
Napisano 17 sierpnia 2009 - 23:26
Napisano 18 sierpnia 2009 - 00:27
Bartosz chodziło mi o cenę Leoparda, Snow za 29 jest aktualizacją
leopard za 129 tez jest aktualizacja. snow ma nizsza cene tylko dlatego ze zmiany ktore wprowadza sa dla uzytkownika niewidoczne - ale wlasciwie caly zostal przepisany od nowa. poza tym nic ich nie rozni - sa sprzedawane w takim samym pudelku i na takich samych zasadach a za miesiac leopard na dobre zniknie z polek i bedzie na nich lezal tylko snow leopard. w cenie $29 za pudelko. to nie jest cena pelnej wersji - to jest cena dla klientow ktorzy juz raz osx kupili. wraz z komputerem. ergo wszystkie te pudelkowe wersje - i snow i leo i tiger i pantera - to aktualizacje niezaleznie od tego ile kosztuja. apple produkuje oprogramowanie dedykowane i nigdy nie robilo niczego innego.
Sporo racji masz w tym że zarabiamy sporo mniej niż cywilizowany świat i to powoduje że musimy szukać różnych rozwiązań... niemniej Psystar powstał w USA i swoją ofertę kieruje głównie na tamtejszy rynek więc problem istnieje także tam i niekoniecznie dotyczy najbiedniejszych warstw amerykańskiego społeczeństwa.
nie sadze zeby psystar sprzedawal duzo swoich komputerow - ale to nie ma wielkiego znaczenia. nie ma tez znaczenia gdzie powstal bo rzecz nie w tym kto ile kupi ale w tym ile mozna w ten sposob zarobic. gdyby nie osx nikt nie kupowalby skladakow psystra bo i po co? na swiecie jest miliony firm produkujacych takie komputery i kazdy moze sobie zalozyc taka we wlasnej piwnicy. dlatego bez osx psystar nie sprzeda nic podczas gdy z osx zawsze sprzeda cos - zwlaszcza biorac pod uwage darmowa reklame i wrzawe w mediach - i prawdopodobnie jest to jedyny i wystarczajacy powod do tego zeby warto bylo zaczac. w efekcie psystar ma w ofercie doskonaly produkt - czyli osx - nie ponoszac jednoczesnie zadnych kosztow jego wytworzenia . z punktu widzenia ekonomii to wlasciwie czysty zysk. innymi slowy, sadze ze nie trzeba wcale wielkiej sprzedazy zeby wyjsc na swoje jak sie ma zerowe koszta... inni probowali tego samego juz dawno temu i tez w stanach - np. franklin computer ktory klonowal apple II, uzywal analogicznej argumentacji i przegral w sadzie. blog.fotogenia.info Urawniłowka.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 01:23
Bzdura. MS robi i to od dawna. Oczywiscie tam gdzie zyja z oprogramowania, to chca zeby bylo ono wszedzie.. Nawet Microsoft nie robi kroku w tym kierunku. Co by było gdyby tak zablokować możliwość synchronizacji urządzeń z Windows Media Player albo Outlookiem?
Ale zwroc uwage na XBOXa, tu juz MS robi i sprzet i oprogramowanie do niego. I coz widzimy? Zakaz modyfikacji sprzetu, zakaz modyfikacji oprogramowania, zakaz instalowania innych systemow, gry tylko licencjonowane (he, he takich restrykcji to nawet Apple dla IP nie ma, nie mowiac o cenie SDK), w pelni kontrolowana usluga Live, blokowanie zlamanych XBOXow.
Jakiz ten MS szczodry, jakie Apple wstretne. Dorosnij dzieciaku.
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 01:28 ----
Iro, glupa rzniesz? Taki zapis jest w kazdej licencji konsumenckiej, nawet w GPLu.Ale wygląda na to, że Apple nikomu nie daje gwarancji na działanie systemu.
Jedyna gwarancja jest na nośnik.
Założę się, że mało kto, lub nikt nie wiedział o takim zapisie w licencji.
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 01:32 ----
Mam pytanie do wszystkich zaciekle broniących Euli Mac OS X, przeczytaliście Eule iTunes / App Store USA ?
Tak, czytalem, respektuje i wymagam, zeby respektowac moje prawa do mojego softwaru.
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 01:45 ----
Masz wiele racji w swoim poscie, ale niewazna ta licencja raczej nie bedzie (nie slyczalem o wyroku uniewazniajacym nawet w Polsce).[...] lub jest nieważna z uwagi na przepisy wyższej rangi - bo tego także nie można wykluczyć a wręcz jest dość prawdopodobne.
Bez wzgledu, czy szkodliwosc bedzie mala, czy nie (i czy poniesiesz kare), jezeli zakupisz licencje Windows i zainstalujesz na 2 komputerach, to czynnosc ta bedzie uznana w sadzie za zlamanie prawa.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 01:56

Napisano 18 sierpnia 2009 - 01:58
.. i praktycznie nic nie sprzedal.niemniej Psystar powstał w USA i swoją ofertę kieruje głównie na tamtejszy rynek więc problem istnieje także tam i niekoniecznie dotyczy najbiedniejszych warstw amerykańskiego społeczeństwa.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 05:40

Napisano 18 sierpnia 2009 - 06:43
akurat to nie ja napisałem , ale faktycznie licencja obowiązuje na całym świecie nie tylko w usaelectro - naprawdę w całej swojej naiwności wierzysz, że firma sprzedająca hakintoshe napisałaby, że coś takiego jest nielegalne?
"który bym teraz złożył dla siebie" - no bez jaj. uważasz za odkrycie fakt, że markowy komputer będzie droższy od składaka?
to tak jakby odkryć, że taniej wyjdzie uszyć sobie samemu t-shirta niż kupować w jakimś sklepie
ja i tak bym wolał złożyć sobie komputer - składak PC z części markowych i wówczas bedzie to markowy komputer pod względem "lepszych komponentów" niż macintosha , oczywiście pod względem sprzętowym, czy w tym moim składaku procesor i7(np. za 900zł) jest gorszy od tego w macintosh - nie , ten intel i ten intel , tylko mój jest lepszy i7 , czy płyta głowna co chce kupić - Gigabyte GA-EX58-UD5(cena ok 900zł) jest jakaś gorsza niż od tej w macintoshu , nie - dużo lepsza i producent jest znany -markowy . CZy uważasz że dysk który bym kupił 1TB 2TB za ok 500zł jest gorszy niz ten od apple nie , apple wstawia np. 250Gb i powiedzmy ze tej samej firmy ,czyli dużo mniejszy , a zarobi wówczas na przebitce - taka jest prawda , owszem apple daj ma wypasione komputery mac pro ale , ale za cenę ok. 10 000zł i tak bym wolał pewnie złożyć samemu komputer , a nie przepłacać za tylko za "logo apple"
tak jak napisałem wcześniej :
ja np. jak bym miał kupić macintosha (desktop) za ok. 4000zł , jestem w stanie mieć dużo lepszy sprzęt PC , z komponentów :
-procek i7 najtańszy z obecnych (jest lepszy niż ten w macintoshu za ok. 4000zł )
-RAM 8 GB (to co wyżej producent da max 2GB)
-płyta główna dużo lepsza instalowana przez apple : pod i7 Gigabyte GA-EX58-UD5 GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview - GA-EX58-UD5 (rev. 1.0)
- dysk twardy 1TB (apple da max 400GB)
- napęd Blu-ray (u apple dvd-rw)
-karta graf. geforce GTS250 DDR3 (u apple jest łapsza)
+ do tego monitor , obudowa i zasilacz ???
komputer= sprzęt(jak widać powyżej jest dużo lepszy) + oprogramowanie
więc po co przepłacać ?????, dla systemu osx tylko !!!
logicznie myśląc chciałbyś mieć komputer o lepszych komponentach , a można mieć jak przytoczyłem wyżej i to nawet znacząco lepszy niż kupić za tą cenę samą macintosha czy macbooka
ja mam np. taki dylemat (i myślę duzo osób ma)
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 05:53 ----
apple powinno sprzedawać komputery na takich samych, podobnych cenach jak inni producenci, to by rozwiazało problem.I nawet wówczas mac osx mozna by było instalować tylko na macintoshach nie PC.Myślę że gdyby Mac'i miały cenę porównywalną z komputerami firmowymi powiększoną o cenę unikalnego oprogramowania jakim jest MAC OS X nikt (niewielu) nie marudziłby że drogo. Jednak różnica między konkurencyjnym sprzętem a Applowskim nie jest wysokości pudełkowej wersji Leoparda.
To jest najlepsze wyjscie, coraz wiecej ludzi by kupowalo ich komputery i zeszli by z ceny - i kazdy był by zadowolony. Ja np. Nawet bym sie nie zastanawiał, który wybrać mac czy pc . Oczywiscie mac.
Ale apple jest firma komercyjna nastawiona na kase i celowo sprzedaje komputer o średnich komponetach, w porównainiu do skladaka PC jakiego moge sobie słozyć, i dodatkowo apple o1/3 sprzedaje drozej niz inni i wówczas apple ma najwieksza przebitkę.
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 05:57 ----
w cenie normalnej są PC-tyMi odpowiadają podzespoły macbooka pro, odpowiada mi system, nie odpowiada mi cena.
Chcialbym mieć komputer jak macbook pro, ale w cenie normalnej.
I od tego jest hackintosh.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:16
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:30
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:39
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:50
Dokładnie.
Odkąd produkowane są maki na intelu można zrobić dokładne testy, bez ściemy.
Czy na windows, czy w OSX maki od Apple wychodzą niestety gorzej.
ciekawe bo jak pamietam to zarowno mac pro jak i macbook pro zostaly swego czasu wybrane najszybszymi maszynami pracujacymi pod windows
blog.fotogenia.info Najlepsze pecety to… maki!
blog.fotogenia.info Sofizmat
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:57
ciekawe bo jak pamietam to zarowno mac pro jak i macbook pro zostaly swego czasu wybrane najszybszymi maszynami pracujacymi pod windows
zostaly swego czasu
A sytuacja sie przypadkiem nie zmienila ?...
Napisano 18 sierpnia 2009 - 10:58
blog.fotogenia.info Najlepsze pecety to… maki!
blog.fotogenia.info Sofizmat

Od tego czasu wiele się zmieniło.
Informacje nieaktualne.
Proponuję zrobić mały pojedynek, żeby rozwiać mity.
Mac Pro contra HA-MAC.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:10
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:11
To że u nas jest drogo jest pomijalne tak naprawdę. Komputer kupuje do pracy i traktuję to jako inwestycję. Gdybym wiedział że Pro będzie lepszą inestycją niż Mini wziąłbym Pro, ale chwilowo nie bardzo potrafię sobie wyobrazić co miałbym robić aby zmęczyć wszystkie rdzenie w prosiaku.
ale rzecz nie tylko w mocy ale takze w zdolnosci do rozbudowy - dokladanie pamieci, dyskow, wymiana kart itd. z tego co napisales wczesniej tego ci wlasnie brakuje.
brak jest segmentu semi pro, że ciągle w iMac'ach brak jest wyboru pomiędzy mat/glossy, że w iMac'u G5 mogłabyć matryca PVA a dziś to tylko TN i jeszcze troszkę można wymienić. Ceny się bardzo nie zmieniły a nie ma już kosztów związanych z opracowaniem nowego G. A koszt wrdrażania Inteli jest pomijalny, w końcu sami przyznali że pracowali nad wersję X pod x86 od bardzo dawna.
imho tzw. semi-pro to jest czysto marketingowa kategoria. oznacza sprzet ktory nie ma odpowiednich parametrow ale kosztuje wiecej. nie da sie byc troche w ciazy - albo sie jest albo sie nie jest. albo ktos potrzebuje wyczynowej konfiguracji albo nie potrzebuje. zawodowstwo to wiedza nie hardware - czlowiek kompetentny zawsze zrobi swoje na byle czym bo czescia jego wiedzy jet takze swiadomosc ograniczen tego czego uzywa. jesli zawodowcy kupuja sprzet drozszy, bardziej wydajny etc. to robia to tylko dlatego zeby oszczedzic swoj czas robiac cos szybciej/wygodniej a nie dlatego ze na sprzecie tanszym nie da sie zrobic tego samego. ocenianie mozliwosci sprzetu na podstawie specyfikacji to oszukiwanie samego siebie - teoretycznie matryce tn sa gorsze od pva ale w praktyce wiele monitorow z tn wyswietla obraz lepiej niz pva bowiem zalezy to od wielu innych czynnikow. ekrany w imakach sa wystarczajaco dobre do pracy i zabawy a jakies 90% uzytkownikow nie zobaczy roznicy majac przed oczami najtanszego imaka i najbardziej wypasione barco. to nie sprzet i ceny robia z uzytkownika profesionaliste. jak sam piszesz pracujesz na mini i to jest najlepszy dowod ze sie da - prawda?
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 10:20 ----
A sytuacja sie przypadkiem nie zmienila ?...
byc moze - nie sledze takich porownan, poza tym to tylko dziennikarska zabawa - ale jesli nawet to przeciez nie jakos radykalnie. gdyby maki byly takie zle i slabe jak twierdza niektorzy to nie wygralby w takich "zawodach" dwa lata temu, prawda?
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:27
ale rzecz nie tylko w mocy ale takze w zdolnosci do rozbudowy - dokladanie pamieci, dyskow, wymiana kart itd. z tego co napisales wczesniej tego ci wlasnie brakuje.
imho tzw. semi-pro to jest czysto marketingowa kategoria. oznacza sprzet ktory nie ma odpowiednich parametrow ale kosztuje wiecej. nie da sie byc troche w ciazy - albo sie jest albo sie nie jest. albo ktos potrzebuje wyczynowej konfiguracji albo nie potrzebuje. zawodowstwo to wiedza nie hardware - czlowiek kompetentny zawsze zrobi swoje na byle czym bo czescia jego wiedzy jet takze swiadomosc ograniczen tego czego uzywa. jesli zawodowcy kupuja sprzet drozszy, bardziej wydajny etc. to robia to tylko dlatego zeby oszczedzic swoj czas robiac cos szybciej/wygodniej a nie dlatego ze na sprzecie tanszym nie da sie zrobic tego samego. ocenianie mozliwosci sprzetu na podstawie specyfikacji to oszukiwanie samego siebie - teoretycznie matryce tn sa gorsze od pva ale w praktyce wiele monitorow z tn wyswietla obraz lepiej niz pva bowiem zalezy to od wielu innych czynnikow. ekrany w imakach sa wystarczajaco dobre do pracy i zabawy a jakies 90% uzytkownikow nie zobaczy roznicy majac przed oczami najtanszego imaka i najbardziej wypasione barco. to nie sprzet i ceny robia z uzytkownika profesionaliste. jak sam piszesz pracujesz na mini i to jest najlepszy dowod ze sie da - prawda?
---- Dodano 18-08-2009 o godzinie 10:20 ----
byc moze - nie sledze takich porownan, poza tym to tylko dziennikarska zabawa - ale jesli nawet to przeciez nie jakos radykalnie. gdyby maki byly takie zle i slabe jak twierdza niektorzy to nie wygralby w takich "zawodach" dwa lata temu, prawda?
Bartku cenię twój wkład, jaki masz w popularyzacji maków, ale to co powyżej napisałeś to właśnie pokazuje bezczelność Apple.
Skoro i tak większość nie zobaczy różnicy, dajmy kiepskie FireWire, matryce, dyski, Superdrivy.
Właśnie dlatego nie kupię już komputera od Apple.
Kiedyś Apple=najwyższa półka.
Dziś to zaledwie średnia.
Napisano 18 sierpnia 2009 - 11:33
to było dawno
![]()
Od tego czasu wiele się zmieniło.
Informacje nieaktualne.
Proponuję zrobić mały pojedynek, żeby rozwiać mity.
Mac Pro contra HA-MAC.
No to dawaj, poniżej referencje:
http://www.myapple.p...=1&d=1250591199
Tutaj masz program: Primate Labs Geekbench
Podaj wynik, oraz:
1. Procesor, jego taktowanie i Vcore na nim
2. Pamieci, ilość, vendor, timing, napięcie
3. Płyta główna, producent, symbol, wersja biosu
4. System operacyjny*
*nie robimy pod Snow bo pierdoly powychodza i nie modujemy kernela
Tyle na razie wystarczy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1