Hakintosze - doradźmy Apple!
Posted 17 August 2009 - 14:34

Posted 17 August 2009 - 14:56
Posted 17 August 2009 - 15:09
Posted 17 August 2009 - 15:37
Posted 17 August 2009 - 17:28
no i ponieważ
bezpieczniejszy? pod każdym względem? tu też bym się kłócił
Posted 17 August 2009 - 19:05
Posted 17 August 2009 - 19:11

Posted 17 August 2009 - 19:31
Posted 17 August 2009 - 19:48
Musze wam powiedzieć że z instalacją finalnego Snow Leo na PC będzie łatwo. OSx86 bardzo szybko sie rozwija w sumie sie nie dziwię,bo mac os x to fajny system , a nie kazdego stać aby przepłacać za komputery apple.
Obecnie społeczności osx86 łatwo idzie łamanie zabezpieczeń apple z instalacją ich systemu na PC. Około 2 lata temu tak szybko nie złamali Leoparda jak teraz jest ze Snow.
Można powiedzieć że jak wychodzi ich-apple kolejna wersja, podwersja tak jak np. ostatnia 10A432 systemu, aktualizacji np. 10.5.8 to już po kilkunastu dniach od wydania jest złamane zabezpieczenia i ludzie cieszą się tak jak ja 8-) z udanej instalacji na PC.
Oczywiście im mamy PC - jego części (procek, płyta gł. itp.) bardziej podobne do prawdziwego macintosha tym łatwiejsza instalacja OS X na PC.
Komputerki Apple sa drogie a szkoda. A na tej przebitce właśnie apple zarabia najwięcej !!! , a co ciekawe Apple nie zgodzi sie NIGDY sie na instalacje os x na PC !!! bo wówczas kazdy znas kupiłby sobie do 500zł ten system i nie przepłacał za przeciętne komponenty instalowane w macintoshach. Za cene macintosha można miec 2x razy lepszy składak PC. Taka jest prawda.
Posted 17 August 2009 - 19:51
Posted 17 August 2009 - 19:58
taa... na pewno by sprzedawali system za 500zł gdyby go uwolnili
część ceny za system siedzi właśnie w samym maku
i większość nadal by wtedy piraciła (no bo za drogi) zamiast zapłacić za niego pełną cenę
a co uważasz że system by wówczas sprzedawali za np. 2000zł , cena była by ogólnie podobna jak do windowsa - TAKA JEST PRAWDA
"Apple Mac OS X v. 10.5 Leopard - sugerowana cena przez Apple to 499 zł za licencję dla jednego użytkownika."
a co do piractwa to inna sprawa,bo ludziom szkoda kasy obojętnie jaki by to nie był system Windows czy mac os x ,
Posted 17 August 2009 - 19:58
Komputerki Apple sa drogie a szkoda. A na tej przebitce właśnie apple zarabia najwięcej !!! , a co ciekawe Apple nie zgodzi sie NIGDY sie na instalacje os x na PC !!! bo wówczas kazdy znas kupiłby sobie do 500zł ten system i nie przepłacał za przeciętne komponenty instalowane w macintoshach. Za cene macintosha można miec 2x razy lepszy składak PC. Taka jest prawda.
Czy Apple jest droĹźszy od PC? : JarosĹaw ZabieĹĹo - BLOG
Posted 17 August 2009 - 20:18
Czy Apple jest droşszy od PC? : Jaros�aw Zabie��o - BLOG
ja np. jak bym miał kupić macintosha (desktop) za ok. 4000zł , jestem w stanie mieć dużo lepszy sprzęt PC , z komponentów :
-procek i7 najtańszy z obecnych (jest lepszy niż ten w macintoshu za ok. 4000zł )
-RAM 8 GB (to co wyżej producent da max 2GB)
-płyta główna dużo lepsza instalowana przez apple : pod i7 Gigabyte GA-EX58-UD5 GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview - GA-EX58-UD5 (rev. 1.0)
- dysk twardy 1TB (apple da max 400GB)
- napęd Blu-ray (u apple dvd-rw)
-karta graf. geforce GTS250 DDR3 (u apple jest łapsza)
+ do tego monitor , obudowa i zasilacz ???
komputer= sprzęt(jak widać powyżej jest dużo lepszy) + oprogramowanie
więc po co przepłacać ?????, dla systemu osx tylko !!!
Powiem wam tak ,ze jak kupie Snowa w sklepie (cena bedzie Snowa ok. 400-500zł w Polsce) i zainstaluję na swoim pc to policja jak do mnie wpadnie do domu to pokaże im legalnie zakupiony system z serialem , to sie nie powinni przywalić , bardziej mogą sie przywalić do użytkownika prawdziwego macintosha ,który pobierze sobie z sieci pirackiego Snow i nie zapłaci producentowi (zaś ja zapłacę mu za jego pracę).
Policja zaś przypierniczy się do innego mojego oprogramowania - pirackiego : gry , programy, muzyka i filmy itp. jeżeli takie posiadamy.
Posted 17 August 2009 - 20:19
Posted 17 August 2009 - 20:30
Posted 17 August 2009 - 20:35
YouTube - Prawie jak...Reklama Żywca
prawie jak mac
wiem że macintosh != hacintosha ,
ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
Posted 17 August 2009 - 20:45
Posted 17 August 2009 - 21:05
.... powtarzam to od samego poczatku - gdyby zarobki w polsce byly na poziomie tych na zachodzie europy czy usa nikt nie kupowalby hackintosza bo niby po co? ani to ladne, ani legalne, ani bezpieczne.
ale i tak na zachodzie i wszędzie na świecie- apple komputery są droższe niż PC-ty - TAKA jest PRAWDA , niech oni - apple - sprzedają lepiej swoje komputery po cenie takiej jak inni producencie hp itp. czy popularny w Polsce składak PC , a nie drożej o wiele , ale znowu jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi i o kasę
wówczas się bym nawet nie zastanawiał , który komputer wybrać (oryginalny macintosh czy hacintosh bo cena była by zbliżona)
Mi nie chce się przepłacać 1000zł (ok 1/3% więcej za komputer apple w stosunku do PC) , który nie dość że słabszy od tego PC , dla systemu osx tylko
np. 3000zł PC - który bym teraz złożył dla siebie ,a macintosh za 4500zł (jak nie więcej) co by mnie zainteresował
---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 20:14 ----
przed chwilą w internecie znalazłem takie info :
Nie wiem, czy jest w ogóle nielegalne. Podobno Apple'owa EULA z jakiś powodów nie obowiązuje w UE.
"7. Is the PearC legal?
Yes. According to european laws Apples EULA is void, because customers can't read the End Users License Agreement not before buying and opening the product." www.pearc.de
co mi nasza policja w Polsce zrobi jak zainstaluję mac osx na PC i kupię pudełko z systemem apple ? leganie (pokazę im ze mam leganie zakupiony system) musi mi Apple przyjechać ze Stevem Jobsem i mi wytoczyć sprawę w sądzie
Posted 17 August 2009 - 21:17

Posted 17 August 2009 - 21:23
ale i tak na zachodzie i wszędzie na świecie- apple komputery są droższe niż PC-ty - TAKA jest PRAWDA
to nie jest prawda tylko polprawda - wszedzie na swiecie mozna posklada taniej komputer o zblizonych mozliwosciach co jest oczywiste. skladak zawsze bedzie tanszy chocby z racji tego ze czesc pracy wykonuje sie samemu. porownywanie cen ma sens tylko wtedy kiedy porownuje sie takie same lub bardzo podobne produkty - a to oznacza ze mozna porownywac maki i markowe pecety a nie kalkulacje na podstawie cen z hurtowni. nie mowiac juz o oprogramowaniu ktore w przypadku osx jest unkalne i raczej trudne do wyceny. tekst Czy Apple jest droĹźszy od PC? : JarosĹaw ZabieĹĹo - BLOG wyraznie pokazuje ze mak jest tanszy od della wiec gadanie ze maki sa drozsze od pecetow nie ma zadnego sensu. to uproszczenie ktore wynika glownie z tego ze w polsce malo kto kupuje markowe komputery.
---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 20:27 ----
Dlaczego tego typu sprzęt nie może kosztować tyle co HP, Dell czy Lenovo?
z linkowanego powyzej tekstu wynika ze kosztuje... mniej. mozesz co najwyzej zapytac dlaczego apple nie ma w ofercie 10 modeli i slabszych a co za tym idzie tanszych konfiguracji.
Posted 17 August 2009 - 21:28
i tu się mylisz apple za swój sytem osx w sklepie na półce , wycenia na ok. 500zł - zależny gdzie sie go kupi usa/polskanie mowiac juz o oprogramowaniu ktore w przypadku osx jest unkalne i raczej trudne do wyceny.
Posted 17 August 2009 - 21:30
i tu się mylisz apple za swój sytem osx w sklepie na półce , wycenia na ok. 500zł - zależny gdzie sie go kupi usa/polska
ale to jest cena za aktualizacje. apple nie sprzedaje oprogramowania tak jak microsoft. blog.fotogenia.info Razem czy osobno?
jedyne podobienstwo do "wersji box" z windowsem polega na tym ze osx tez jest w pudelku a to troche za malo na wysnuwanie podobnych wnioskow, nie uwazasz?
Posted 17 August 2009 - 21:31
Posted 17 August 2009 - 21:36
Jasne że chodzi o pieniądze, a konkretnie co za nie dostajemy!
A wolność wyboru, to chyba gwarantowane prawo.
Jeśli ktoś nam tego nie chce dać, to jego strata.
no wlasnie - jego a nie twoja.
Posted 17 August 2009 - 21:49
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users