Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Please log in to reply
496 replies to this topic

#426 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 14:34

to jest tanio ale jak widać nie za darmo ;) nie wiem czy ms daje jakimkolwiek studentom Office za darmo są tańsze wersje dla studentów, ale za darmo? chyba nie ma

#427 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 August 2009 - 14:56

ALL OS SUCKS Nie ma idealnego, i są do siebie wręcz bardzo podobne. Że na wchile obecną korzystam z OSX nie znaczy że nie cierpie windowsa czy linuxa a co więcej i jeżeli windows 7 lub jakiś Linux będzie dla mnie atrakcyjną ofertą przesiądę się na niego z przyjemnością. Jestem wolnym człowiekiem i mogę sobie przechodzić między OSami kiedy chce i ile razy chce. Stabilność na dzień dzisiejszy jest legendą, ponieważ awarie zdarzają się każdemu OSowi a ich częstotliwość zależy od użytkownika, jeżeli uważasz że OSX po prostu działa twoja sprawa, jeżeli twierdzisz że Windows tylko się wiesza także twoja sprawa, jeżeli twierdzisz że na linuksa nie ma oprogramowania to jest twój problem ! Zauważyłem na tym forum że większość ludzi wszelkie swoje negatywne doświadczenia z PC zwala na windę, przecież winda nie jest żadnym kozłem ofiarnym ma ponad 80% rynku na świecie, używasz kiepskiej jakości sprzętu lub nieodpowiednio dobranego to nie jest problem systemu, używasz pirackiego oprogramowania, nielegalnej muzyki odwiedzasz niezaufane strony sam łamiesz system bezpieczeństwa każdego OSa bez względu jaki by to nie był, to jest tak jak wstawić antywłamaniowe drzwi i zostawiać je otwarte. Ja używam OSX nie dlatego że jest on idealny - BO NIE JEST, nie dlatego że jest stabilny - BO NIE JEST, używam go dlatego bo chce, bo znalazłem odpowiednie oprogramowanie, nie robie tego dla loga firmy, dla pokazania się, czy dla szpanu robie to dla siebie aby wykorzystać sprzęt w 105% jego możliwości.

#428 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 15:09

piszesz to w każdym temacie o OS'ach?

#429 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 August 2009 - 15:37

Przekopiowałem moją wypowiedź z innego tematu, ponieważ jest sens w tym temacie taki sam, czy to będzie Mac czy Hak, Windows, Mac OS X czy Linux jego działanie zależy tylko od wiedzy użytkownika o ile w gre nie wchodzą problemy sprzętowe. A co do sprzętu to Hackintosh jest bezpieczniejszy pod każdym względem dla przeciętnego użytkownika.

#430 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 17:28

nie tylko od wiedzy, to jest zbyt duże uproszczenie sprawy
no i ponieważ

bezpieczniejszy? pod każdym względem? tu też bym się kłócił

#431 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 August 2009 - 19:05

Pod względem jakości sprzętu, gwarancji, naprawy po gwarancji i wszystko z tym związane.

#432 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 19:11

jakości sprzętu? :D a ja myślałem że to ma polegać na tym, że wkładam co chcę ;) gwarancji i naprawy po gwarancji? osobiście jakoś bardziej ufam oficjalnym serwisom niż 'serwisowi pana juzia' jasne - są ludzie którzy są magikami i się na tyk naprawdę znają, ale są też inni wszystko? wsparcie techniczne, pomoc przy użytkowaniu, infolinia, etc?

#433 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 17 August 2009 - 19:31

Jakość w sensie że używam części od pewnych producentów. Gwarancja jest szybka i nie skutkuje uszkodzeniem czegoś innego, w przypadku jej braku moge kupić tanio nowy element co w maku nie jest łatwe. Wsparcie techniczne, wykonałem pare telefonów do nich i nic mi nie pomogli.

#434 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 19:48

instalacji osx na pc nikt nie zatrzyma , to tak jak piratctwo było i zawsze będzie

Musze wam powiedzieć że z instalacją finalnego Snow Leo na PC będzie łatwo. OSx86 bardzo szybko sie rozwija w sumie sie nie dziwię,bo mac os x to fajny system , a nie kazdego stać aby przepłacać za komputery apple.

Obecnie społeczności osx86 łatwo idzie łamanie zabezpieczeń apple z instalacją ich systemu na PC. Około 2 lata temu tak szybko nie złamali Leoparda jak teraz jest ze Snow.

Można powiedzieć że jak wychodzi ich-apple kolejna wersja, podwersja tak jak np. ostatnia 10A432 systemu, aktualizacji np. 10.5.8 to już po kilkunastu dniach od wydania jest złamane zabezpieczenia i ludzie cieszą się tak jak ja 8-) z udanej instalacji na PC.

Oczywiście im mamy PC - jego części (procek, płyta gł. itp.) bardziej podobne do prawdziwego macintosha tym łatwiejsza instalacja OS X na PC.

Komputerki Apple sa drogie a szkoda. A na tej przebitce właśnie apple zarabia najwięcej !!! , a co ciekawe Apple nie zgodzi sie NIGDY sie na instalacje os x na PC !!! bo wówczas kazdy znas kupiłby sobie do 500zł ten system i nie przepłacał za przeciętne komponenty instalowane w macintoshach. Za cene macintosha można miec 2x razy lepszy składak PC. Taka jest prawda.

#435 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 19:51

taa... na pewno by sprzedawali system za 500zł gdyby go 'uwolnili' część ceny za system siedzi właśnie w samym maku i większość nadal by wtedy piraciła (no bo za drogi) zamiast zapłacić za niego pełną cenę - tak jak z windowsem

#436 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 19:58

taa... na pewno by sprzedawali system za 500zł gdyby go uwolnili
część ceny za system siedzi właśnie w samym maku

i większość nadal by wtedy piraciła (no bo za drogi) zamiast zapłacić za niego pełną cenę

a co uważasz że system by wówczas sprzedawali za np. 2000zł , cena była by ogólnie podobna jak do windowsa - TAKA JEST PRAWDA
"Apple Mac OS X v. 10.5 Leopard - sugerowana cena przez Apple to 499 zł za licencję dla jednego użytkownika."

a co do piractwa to inna sprawa,bo ludziom szkoda kasy obojętnie jaki by to nie był system Windows czy mac os x ,

#437 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 19:58

Komputerki Apple sa drogie a szkoda. A na tej przebitce właśnie apple zarabia najwięcej !!! , a co ciekawe Apple nie zgodzi sie NIGDY sie na instalacje os x na PC !!! bo wówczas kazdy znas kupiłby sobie do 500zł ten system i nie przepłacał za przeciętne komponenty instalowane w macintoshach. Za cene macintosha można miec 2x razy lepszy składak PC. Taka jest prawda.

Czy Apple jest droższy od PC? : Jarosław Zabiełło - BLOG

#438 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 20:18

Czy Apple jest droşszy od PC? : Jaros�aw Zabie��o - BLOG

ja np. jak bym miał kupić macintosha (desktop) za ok. 4000zł , jestem w stanie mieć dużo lepszy sprzęt PC , z komponentów :

-procek i7 najtańszy z obecnych (jest lepszy niż ten w macintoshu za ok. 4000zł )

-RAM 8 GB (to co wyżej producent da max 2GB)

-płyta główna dużo lepsza instalowana przez apple : pod i7 Gigabyte GA-EX58-UD5 GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview - GA-EX58-UD5 (rev. 1.0)

- dysk twardy 1TB (apple da max 400GB)

- napęd Blu-ray (u apple dvd-rw)

-karta graf. geforce GTS250 DDR3 (u apple jest łapsza)

+ do tego monitor , obudowa i zasilacz ???

komputer= sprzęt(jak widać powyżej jest dużo lepszy) + oprogramowanie

więc po co przepłacać ?????, dla systemu osx tylko !!!

Powiem wam tak ,ze jak kupie Snowa w sklepie (cena bedzie Snowa ok. 400-500zł w Polsce) i zainstaluję na swoim pc to policja jak do mnie wpadnie do domu to pokaże im legalnie zakupiony system z serialem , to sie nie powinni przywalić , bardziej mogą sie przywalić do użytkownika prawdziwego macintosha ,który pobierze sobie z sieci pirackiego Snow i nie zapłaci producentowi (zaś ja zapłacę mu za jego pracę).

Policja zaś przypierniczy się do innego mojego oprogramowania - pirackiego : gry , programy, muzyka i filmy itp. jeżeli takie posiadamy.

#439 aC

aC
  • 58 posts

Posted 17 August 2009 - 20:19

Czy Apple jest droższy od PC? : Jarosław Zabiełło - BLOG

toMaCto - Mac OS X na PC

#440 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 20:30

toMaCto - Mac OS X na PC

YouTube - Prawie jak...Reklama Żywca

prawie jak mac

#441 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 20:35

YouTube - Prawie jak...Reklama Żywca

prawie jak mac

wiem że macintosh != hacintosha ,

ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze

#442 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 20:45

oczywiscie ze chodzi o pieniadze a cale to gadanie o wolnosci, monopolach i uzytkownikach "przez duze u" to po prostu dorabianie ideologii do chudego portflea. powtarzam to od samego poczatku - gdyby zarobki w polsce byly na poziomie tych na zachodzie europy czy usa nikt nie kupowalby hackintosza bo niby po co? ani to ladne, ani legalne, ani bezpieczne. hakintosz jest interesujacy tylko dla grupki zapalencow ktorzy chca po prostu dlubac przy komputerach i oprogramowaniu dla samego dlubania. takie hobby i ja to rozumiem. reszta po prostu probuje oszczedzic mniej lub bardziej cwaniaczac - kowalski budujacy tanszego maka kontra psystar i inne mu podobne firmy krzaki. kowalski korzysta z przyslugiujacej mu swobody "wolnoc tomku w swoim domku" a "producenci" probuja sobie zarobic cudzym kosztem. to pierwsze mozna jeszcze tolerowac to drugie jest i szkodliwe i nieuczciwe. kropka. nie ma tu nic wiecej do dodania.

#443 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 21:05

.... powtarzam to od samego poczatku - gdyby zarobki w polsce byly na poziomie tych na zachodzie europy czy usa nikt nie kupowalby hackintosza bo niby po co? ani to ladne, ani legalne, ani bezpieczne.

ale i tak na zachodzie i wszędzie na świecie- apple komputery są droższe niż PC-ty - TAKA jest PRAWDA , niech oni - apple - sprzedają lepiej swoje komputery po cenie takiej jak inni producencie hp itp. czy popularny w Polsce składak PC , a nie drożej o wiele , ale znowu jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi i o kasę

wówczas się bym nawet nie zastanawiał , który komputer wybrać (oryginalny macintosh czy hacintosh bo cena była by zbliżona)

Mi nie chce się przepłacać 1000zł (ok 1/3% więcej za komputer apple w stosunku do PC) , który nie dość że słabszy od tego PC , dla systemu osx tylko

np. 3000zł PC - który bym teraz złożył dla siebie ,a macintosh za 4500zł (jak nie więcej) co by mnie zainteresował

---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 20:14 ----
przed chwilą w internecie znalazłem takie info :

Nie wiem, czy jest w ogóle nielegalne. Podobno Apple'owa EULA z jakiś powodów nie obowiązuje w UE.

"7. Is the PearC legal?
Yes. According to european laws Apples EULA is void, because customers can't read the End Users License Agreement not before buying and opening the product." www.pearc.de

co mi nasza policja w Polsce zrobi jak zainstaluję mac osx na PC i kupię pudełko z systemem apple ? leganie (pokazę im ze mam leganie zakupiony system) musi mi Apple przyjechać ze Stevem Jobsem i mi wytoczyć sprawę w sądzie

#444 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 August 2009 - 21:17

Koledzy, przecież zawsze chodzi o pieniądze. Stosunek możliwości/cena to dla wielu osób (w tym i dla mnie) jedno z ważniejszych kryteriów wyboru. Dlaczego tego typu sprzęt nie może kosztować tyle co HP, Dell czy Lenovo? Ze względu na to ładne jabłko na obudowie? Jeżeli za nowego Maka Mini miałbym teraz zapłacić 2500zł - to ja dziękuję. Za niższą cenę otrzymałem "więcej". Zapłaciłem 1096zł za nowego HP, szybszego od Mini (core 2 duo E6550), z większym i szybszym dyskiem, serwisem door-to-door i do tego nie musiałem kupować klawiatury/myszki (były w zestawie). A że jest Windows Vista Business? Jakoś przeboleję ;) Mógłbym zainstalować Mac OS X i chętnie bym to zrobił gdybym legalnie i za rosądne pieniądze mógł kupić i używać tego systemu. Nie da się? Strata Apple, a zysk Microsoftu...

#445 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 21:23

ale i tak na zachodzie i wszędzie na świecie- apple komputery są droższe niż PC-ty - TAKA jest PRAWDA

to nie jest prawda tylko polprawda - wszedzie na swiecie mozna posklada taniej komputer o zblizonych mozliwosciach co jest oczywiste. skladak zawsze bedzie tanszy chocby z racji tego ze czesc pracy wykonuje sie samemu. porownywanie cen ma sens tylko wtedy kiedy porownuje sie takie same lub bardzo podobne produkty - a to oznacza ze mozna porownywac maki i markowe pecety a nie kalkulacje na podstawie cen z hurtowni. nie mowiac juz o oprogramowaniu ktore w przypadku osx jest unkalne i raczej trudne do wyceny. tekst Czy Apple jest droższy od PC? : Jarosław Zabiełło - BLOG wyraznie pokazuje ze mak jest tanszy od della wiec gadanie ze maki sa drozsze od pecetow nie ma zadnego sensu. to uproszczenie ktore wynika glownie z tego ze w polsce malo kto kupuje markowe komputery.

---- Dodano 17-08-2009 o godzinie 20:27 ----

Dlaczego tego typu sprzęt nie może kosztować tyle co HP, Dell czy Lenovo?

z linkowanego powyzej tekstu wynika ze kosztuje... mniej. mozesz co najwyzej zapytac dlaczego apple nie ma w ofercie 10 modeli i slabszych a co za tym idzie tanszych konfiguracji.

#446 electro

electro
  • 81 posts
  • SkądZamość

Posted 17 August 2009 - 21:28

nie mowiac juz o oprogramowaniu ktore w przypadku osx jest unkalne i raczej trudne do wyceny.

i tu się mylisz apple za swój sytem osx w sklepie na półce , wycenia na ok. 500zł - zależny gdzie sie go kupi usa/polska

#447 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 21:30

i tu się mylisz apple za swój sytem osx w sklepie na półce , wycenia na ok. 500zł - zależny gdzie sie go kupi usa/polska

ale to jest cena za aktualizacje. apple nie sprzedaje oprogramowania tak jak microsoft. blog.fotogenia.info Razem czy osobno?
jedyne podobienstwo do "wersji box" z windowsem polega na tym ze osx tez jest w pudelku a to troche za malo na wysnuwanie podobnych wnioskow, nie uwazasz?

#448 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 17 August 2009 - 21:31

Jasne że chodzi o pieniądze, a konkretnie co za nie dostajemy! A wolność wyboru, to chyba gwarantowane prawo. Jeśli ktoś nam tego nie chce dać, to jego strata.

#449 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 August 2009 - 21:36

Jasne że chodzi o pieniądze, a konkretnie co za nie dostajemy!
A wolność wyboru, to chyba gwarantowane prawo.
Jeśli ktoś nam tego nie chce dać, to jego strata.

no wlasnie - jego a nie twoja.

#450 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 August 2009 - 21:49

electro - naprawdę w całej swojej naiwności wierzysz, że firma sprzedająca hakintoshe napisałaby, że coś takiego jest nielegalne? "który bym teraz złożył dla siebie" - no bez jaj. uważasz za odkrycie fakt, że markowy komputer będzie droższy od składaka? to tak jakby odkryć, że taniej wyjdzie uszyć sobie samemu t-shirta niż kupować w jakimś sklepie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users