Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Please log in to reply
496 replies to this topic

#376 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 August 2009 - 14:02

Co z tego, że iMac jest ładny, jak ma kiepski LCD, kiepski kontroler FW i się psuje.
To tak jak z niektórymi pięknymi kobietami. Nie potrafią zadbać o dom, nie umieją gotować, w łóżku też nie za bardzo.

Wystarczy, że są fajne.

Nikt nikomu nie każe od razu quada wkładać. Z C2D 3GHz też będzie dużo bardziej wydajny od jakiegokolwiek laptopowego maka z iMakiem włącznie.

Nadal bedzie paskudną skrzynką, których juz prawie nikt nie kupuje i sprzedaż spada po 60% rocznie.
Tymczasem sprzedaż notebooków i Maków rośnie o kilkadziesiąt procent.

Zupełnie jak na rynku motoryzacyjnym, gdzie solidna i nudna Toyota ma spadek sprzedaży, a tymczasem awaryjna ale ładna Alfa Romeo zwiększyła sprzedaż o 10%. I to w okresie, gdy większość producentów samochodów biadoli o kryzysie.

#377 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 August 2009 - 14:10

Nadal bedzie paskudną skrzynką, których juz prawie nikt nie kupuje

No wiesz dla mnie osobiście komputer nie jest meblem i eksponować go nie zamierzam, ale wydajność stawiam na pierwszym miejscu.

#378 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 August 2009 - 14:16

No wiesz dla mnie osobiście komputer nie jest meblem i eksponować go nie zamierzam, ale wydajność stawiam na pierwszym miejscu.

I dlatego wybrałeś Mac mini i iMaka :)

#379 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 August 2009 - 14:18

I dlatego wybrałeś Mac mini i iMaka z Mac OSem.

Owszem i o ile zakupu iMaca nie żałuję, o tyle mini to była wielka porażka może miałem pecha i mam wadliwy egzemplarz - tego nie wiem :(

W przyszłości OSX ale na PC.

#380 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 14 August 2009 - 14:23

Owszem i o ile zakupu iMaca nie żałuję, o tyle mini to była wielka porażka może miałem pecha i mam wadliwy egzemplarz - tego nie wiem :(

To trzeba było skorzystać z gwarancji producenta, albo odpowiedzialności sklepu za wady towaru.

W przyszłości OSX ale na PC.

Na szczęście Snow Leopard jest dobrze zabezpieczony przed piratami.

#381 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 August 2009 - 14:29

To dziwne że już zainstalowali go na PC w trybie 64bit :)

#382 Karol_Ma

Karol_Ma
  • 29 posts

Posted 14 August 2009 - 14:37

Tak i to bardzo.

Posted Image

#383 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 14 August 2009 - 14:51

Sorry ale winde to ja mam oryginalną :) A co do OSX to uwierz mi praktycznie wszelkie osoby z forum którymi rozmawiałem osobiście przyznawały się że mają pirackiego OSX, także na teraz jestem pewien że 60% osób ma pirackie oprogramowanie w większej lub mniejszej części. Ja osobiście nie popieram piractwa i kupuje oprogramowanie o ile mam na niego kasę i jest mi potrzebne na więcej niż 10 minut, ale zwróć uwagę dlaczego np MS gdzie 80% jego produktów jest pirackich zrezygnował z systemu sprawdzania legalności i blokowania pirackich wersji ? Bo jak by tak zrobili to i tak nikt by nie kupił oryginalnego tylko większość przeszła by na Linuxa itd ... , wtedy więcej oprogramowania była by pisana na inną platforme a MS odchodził by w niepamięć, piractwo jest złe aczkolwiek dla niektórych firm jest to swojego rodzaju reklama. Sporo osób pobiera pirata aby się z nim zapoznać i ocenić jego przydatność i czy na pewno chce w niego zainwestować nie małą sumę.

#384 appk79

appk79
  • 9 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 August 2009 - 17:51

A teraz porownajmy - Unia wprowadza prawo (zreszta cos juz o tym bylo) ze NIE WOLNO NAPRAWIAC samochodow w innych niz AUTORYZOWANE (czyt. drozsze, duuzo drozsze) serwisy. Bo inaczej auto bedzie nielegalne.

Przykład trochę nietrafiony gdyż:
UNIA wprowadza przepis, który właśnie umożliwia dokoanie napraw nie koniecznie w stacji autoryzowanej.
Obecnie wykonanie naprawy w czasie gwarancji poza autoryzowaną siecią jest niezgodne z warunkami gwarancji. Nowe przepsiy mają umożliwić dokonanie naprawy bez utraty gwarancji w dowolnym warsztacie jednak przy zachowaniu warunków i technologii producenta - a więc np: naprawa oryginalnymi częściami lub zamiennikami dopuszczonymi przez producenta.

Brzmi idiotycznie?

W tej sytuacji owszem :(

Co do samego systemu - nie wypowiem się

---- Dodano 14-08-2009 o godzinie 19:24 ----

Sorry ale winde to ja mam oryginalną :)
Sporo osób pobiera pirata aby się z nim zapoznać i ocenić jego przydatność i czy na pewno chce w niego zainwestować nie małą sumę.

W pewnym sensie masz racje.
Jest jednak duuuuuuża różnica między oryginalnym a pirackim Win.
Sam zaczynałem od pirata jednak faktycznie jego stabilność była - żadna.

Poza tym zmiana w kodzie softu otwierała tyle portów, że dziennie FireWall odnotowywał próby tysięcy połączeń.

Zmądrzałem (czy jak kto woli wzbogaciłem się) na tyle, że doszedłem do wniosku, że warto zainwestować w legala.
Różnice - ogromne.
1. Aktualizacje
2. Stabilność
3. Blue screen - a co to jest?
4. Szybkość działania

Tak więc na piracie można poznać sam system, jednak jego rzetelną ocenę można przeprowadzić tylko na legalnej wersji.

Jednak przyznam Ci, że gdybym nie sprawdził XP na piracie to kilka lat temu nie przesiadłbym sie na niego z 98.
A tak -sprawdziłem, kupiłem, nie żałuję :)
Teraz mam też Viste a niedługo będzie 7.

Teraz jednak jest możliwość testowania oryginałów (co prawda wersji beta ale jednak)

#385 aC

aC
  • 58 posts

Posted 14 August 2009 - 18:35

Haha xD No tak, a Windows jeszcze bardziej, i co ?
To ze Mac nie bedzie zlamany tak szybko jak Windows to tylko efekt tego ze ten pierwszy jest mniej popularny.
Daje Leopardowi nowemu 1miesiac... Pozniej bez problemu bedzie do zainstalowania na PC.
Podalbym link ale regulamin zabrania.
*** *** *** AMD Only - bazuje na Leopard 10.5.4 - Hack systemu operacyjnego Leopard, który można z powodzeniem zainstalowac i używac na komputerze PC z procesorem AMD
Ktos napisal ze trudna instalacja mozna sie zniechecic... Ale jaka satysfakcja, a co nie zabije to wzmocni, i czlowiek sie czegos nauczy ;)

Aha, wszelkie materialy o Hackintoshach,(szczegolnie pilne poradniki instalacji) etc prosze do mnie na PW ;)
Bede wdzieczny i postaram sie wynagrodzic ;)

#386 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 14 August 2009 - 20:26

Sorry ale winde to ja mam oryginalną :)

Rispekt :D

A co do OSX to uwierz mi praktycznie wszelkie osoby z forum którymi rozmawiałem osobiście przyznawały się że mają pirackiego OSX, także na teraz jestem pewien że 60% osób ma pirackie oprogramowanie w większej lub mniejszej części.

Hmm, nie wiem czy zauważyłeś ale raczej trudno zakupić Maczka bez systemu, zatem jeśli już ktoś ma pirata to nowszej wersji, np. Leosia, podczas gdy zakupiony Maczek miał Tigera.
Jeśli ktoś musi mieć najlepsze, najnowsze i najbardziej wypasione oprogramowanie mimo iż nie wykorzystuje z niego nawet 10% to pewnie ma pirata, ja jednak znajduję 99% programów darmowych, które realizują 99% moich potrzeb, ba! taki soft (w wersji freeware) znajduję szybciej niż analogiczny na windę, na którą przecież jest MASA softu, co z tego, skoro większość to chłam lub wersje demo, triale, shareware itp.

Ja osobiście nie popieram piractwa i kupuje oprogramowanie o ile mam na niego kasę i jest mi potrzebne na więcej niż 10 minut,

No i tak być powinno, potrzebujesz - kupujesz, nie potrzebujesz - odpuść sobie. Niestety wiele ludzi "musi" mieć dla samego posiadania :/

ale zwróć uwagę dlaczego np MS gdzie 80% jego produktów jest pirackich zrezygnował z systemu sprawdzania legalności i blokowania pirackich wersji ? Bo jak by tak zrobili to i tak nikt by nie kupił oryginalnego tylko większość przeszła by na Linuxa itd ... , wtedy więcej oprogramowania była by pisana na inną platforme a MS odchodził by w niepamięć,

Zgadza się. Poniekąd. M$ dobrze wie, że całego rynku nie zweryfikuje, zaś formy owszem, a w firmach ludzie instalują co? To czego używają w domu, więc jeśli by przykręcili za mocno śrubę to by na tym stracili. Te domowe piraty to troszkę jak stłuczone butelki wódki podczas transportu, wlicza się w koszty i tyle. Poza tym M$ woła dość mocno przesadzone w swojej wysokości pieniądze za windę, zatem piractwo nie umrze śmiercią naturalną.

piractwo jest złe aczkolwiek dla niektórych firm jest to swojego rodzaju reklama. Sporo osób pobiera pirata aby się z nim zapoznać i ocenić jego przydatność i czy na pewno chce w niego zainwestować nie małą sumę.

O ile w przypadku programów użytkowych tak faktycznie jest, bo jeśli poznasz dobrze program to i wykorzystasz go jako narzędzie do zarabiania (a w tedy siłą rzeczy w to narzędzie zainwestujesz), to w przypadku systemu operacyjnego to już naciągany wniosek. System pozwala nie tylko uruchamiać aplikacje, ale odpowiada za działanie komputera w ogóle, i tu nie ma kwestii - ściągnę, pobawię się i może kupię - chcesz korzystać z kompa zainwestuj w system! Bez niego Twój komp to kupa silikonowego szmelcu.

#387 przemekf

przemekf
  • 1308 posts
  • SkądŁódź

Posted 14 August 2009 - 22:24

Śledzę Waszą dyskusję i postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Również nie podoba mi się polityka Apple. Raz decydują, że coś jest standardem i będzie w każdym komputerze, po chwili zmieniają zdanie. Zamiast dbać o stabilność systemu wprowadzili Leoparda, który miał być o niebo lepszy od 10.4, o Windows Vista nie wspominając. Tymczasem okazał się niezbyt dobrym produktem, którego do chwili obecnej nie udało się naprawić. Użytkownicy do chwilę na coś narzekają, jakość komputerów spada. Najbardziej rozbawiła mnie informacja o ponownym wprowadzeniu do sprzedaży matryc matowych. Przecież te świecące miały być wg Apple takie świetne, pomimo tego, że wiele osób woli matowe. Nie było możliwości wyboru. Kolejny zwrot o 180 stopni. Sprawa z blokowaniem dostępu do Palma w iTunes. Toż to praktyki monopolistyczne i nieuczciwe. Nawet Microsoft nie robi kroku w tym kierunku. Co by było gdyby tak zablokować możliwość synchronizacji urządzeń z Windows Media Player albo Outlookiem? Nie oszukujmy się, Apple stawia na odmienność, wmawia ludziom, że produkty są warte więcej od konkurencyjnych rozwiązań, stawia na elitarność. Jednak czy pod tą otoczką ładnie zapakowanego produktu kryje się coś więcej? Według mnie nie. Zwykłe podzespoły, jak w każdym markowym komputerze. Jedynie z tą różnicą, że użytkownik ma ograniczone pole manewru i problem z rozbudową. Skoro to taka innowacyjna i otwarta na nowych użytkowników firma - dlaczego nie może zacząć sprzedawać swojego systemu osobno? Pewnie okazałoby się, że różnorodność konfiguracji spowodowałaby więcej problemów z systemem i mało stabilną pracę. Teraz poruszamy się w ramach kilkunastu zamkniętych konfiguracji... Może i PC nie wygląda tak estetycznie, ale przynajmniej użytkownik ma możliwość swobodnej rozbudowy i doboru komponentów lepszych niż te, które stosuje Apple. Nie popieram piractwa, ale uważam że Koledzy korzystający z Hackintoshy mają wiele racji. Osobiście porzuciłem Maka i przesiadłem się na PC. Miałem potrzebę wymiany sprzętu na nowszy i szybszy. Nie zdecydowałem się na rozwiązanie Apple ze względu na cenę. Za mój obecny sprzęt zapłaciłem 1096zł. Pomyślicie, że pewnie zmontowałem sprzęt sam. Nic bardziej mylnego - nowy HP dx7400 z Intelem E6550 na pokładzie oraz Vistą Business (+ darmowy upgrade do Windows 7) oraz dwuletnią gwarancją door-to-door. Fajnie byłoby na nim zainstalować OS X. Jest to możliwe, ale skoro nielegalne - żegnaj Apple...

#388 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 August 2009 - 22:46

nie rozumiem tego całego wiecznego narzekania na Leo, ale nieważne

apple uważa(ło) np. że ppc jest lepsze (i to jest prawda - ta architektura jest lepsza)
glossy może i jest lepsze (pod warunkiem, że nie masz światła zza pleców), ale klienci wolą matowe. w takim razie to źle, że apple do nich wróciło? nie rozumiem

to nie jest blokowanie Palma w iTunes. To jest naprawienie błędu przez który urządzenia inne niż iPod były rozpoznawane jako iPod. Gdyby Palm zrobił synchronizację z iTunes po bożemu to sprawy w ogóle by nie było.

No i trudno się spodziewać żeby w Makach siedziało coś innego. w iPhonie też siedzą 'normalne' rzeczy dostępne w innych telefonach i nie ma w nim nic specjalnego - RAM, procesor, płyta główna, pamięć flash etc.
jest coś specjalnego w jego bebechach? nie.
w systemie? już bardziej
w kompleksowym rozwiązaniu sprzęt+system? jak widać tak

a po co miałoby sprzedawać swój system osobno? przez takie kompleksowe rozwiązanie (system+sprzęt) ma większe możliwości, większą kontrolę, etc.

swoją drogą podstawa OS X'a jest dostępna na licencji open source więc nie rozumiem czemu nikomu nie chce się stworzyć czegoś w stylu 'klona'. tzn rozumiem czemu się nie chce, ale narzekać, że się nie da? że system nie jest otwarty? bzdura

Maki są dla ludzi którzy w komputerach grzebać po prostu nie lubią i tyle.
więc nie wiem do końca co to za argument z tą rozbudową.
kupując laptopa też raczej nie powinieneś narzekać na to, że nie wymienisz np. sobie płyty głównej czy karty graficznej

super że znalazłeś sprzęt i system który tobie odpowiada
twoje podejście też jest zdrowe - potrzebowałeś innego sprzętu, z innymi możliwościami to go sobie kupiłeś
licencja nie pozwala ci na nim zainstalować OS X'a - respektujesz to
i wszystko cacy

#389 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 15 August 2009 - 01:36

Piractwo piractwo... Dlaczego nie zainstalujecie jakiejss z darmowych dystrybucji linuxa (osobiscie polecam open Suse) i macie wszystko legalne. Kupujac Maca raczej dostajecie system orginalny.

#390 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 August 2009 - 07:11

Piractwo piractwo...

Dlaczego nie zainstalujecie jakiejss z darmowych dystrybucji linuxa (osobiscie polecam open Suse) i macie wszystko legalne. Kupujac Maca raczej dostajecie system orginalny.

No tak.
A jak kupujemy system w sklepie bez maka, to już nie jest oryginalny, tylko piracki. :lol:

#391 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2009 - 09:34

a jak kupię windows OEM dla studentów w sklepie i zainstaluję na wszystkich komputerach w firmie to jest legalny? pakiet adobe podobnie? po co w takim razie firmy tracą tyle kasy na komercyjne, wielostanowiskowe wersje? wyrzucanie pieniędzy w błoto

#392 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 August 2009 - 09:36

a jak kupię windows OEM dla studentów w sklepie i zainstaluję na wszystkich komputerach w firmie to jest legalny?
pakiet adobe podobnie?

po co w takim razie firmy tracą tyle kasy na komercyjne, wielostanowiskowe wersje?
wyrzucanie pieniędzy w błoto

Nie mówimy o wersji OEM, dla studentów, czy instalacji tych wersji w firmie, tylko o 10.5 Box Retail, którą to wersje można używać do celów komercyjnych.
Masz 1 płytkę Retail. Masz 1 licencje.
Wersja rodzinna jest na 5 stanowisk, ale nie wolno jej używać firmie.

#393 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2009 - 09:42

czyli jedne zapisy licencyjne respektujemy, a inne nie? tak wybiórczo? wybieramy je losowo, czy tylko te, które nam pasują?

#394 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 August 2009 - 09:46

czyli jedne zapisy licencyjne respektujemy, a inne nie?
tak wybiórczo?
wybieramy je losowo, czy tylko te, które nam pasują?

Ciekawe, co byś pisał, jak byś popracował trochę na dobrze zrobionym PC z OSX? :lol:

#395 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2009 - 09:52

pewnie to samo co przy "dobrze zrobionym PC" z pirackim Windowsem chodzi fajnie, wszystko działa jak ma działać ale to pirat niektórym to pasuje, innym nie mi nie tak samo wolę sobie kupić oryginalną płytę z muzyką, która mi się podoba, zamiast ją ściągać z netu czy jest z czego "lol'ować"? nie sądzę

#396 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 August 2009 - 10:27

pewnie to samo co przy "dobrze zrobionym PC" z pirackim Windowsem
chodzi fajnie, wszystko działa jak ma działać
ale to pirat
niektórym to pasuje, innym nie
mi nie
tak samo wolę sobie kupić oryginalną płytę z muzyką, która mi się podoba, zamiast ją ściągać z netu
czy jest z czego "lol'ować"? nie sądzę

Pirat to będzie, jak nie kupisz licencji!

#397 aC

aC
  • 58 posts

Posted 15 August 2009 - 10:39

Wiesz, jego to nie obchodzi :D dla niego i tak pirat... ;)

#398 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 August 2009 - 10:53

czekaj, to jaka jest różnica pomiędzy posiadaniem licencji ale się nie stosowaniem do niej (ignoruję ją) a jej nieposiadaniem? oprócz tego, że w pierwszym przypadku mogę ją wywalisz do kosza, a w drugim ktoś to za mnie praktycznie już zrobił? dla mnie pirat oznacza nielegalne oprogramowanie

#399 aC

aC
  • 58 posts

Posted 15 August 2009 - 11:01

Ja mam oryginalna plytke, i Ty ja masz. Tylko jak mam hackintosha to tylko Twoja staje się oryginalna nagle ? Moja płyta, w celach prywatnych robię z nią co chce.

#400 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 15 August 2009 - 11:04

czekaj, to jaka jest różnica pomiędzy posiadaniem licencji ale się nie stosowaniem do niej (ignoruję ją) a jej nieposiadaniem?
oprócz tego, że w pierwszym przypadku mogę ją wywalisz do kosza, a w drugim ktoś to za mnie praktycznie już zrobił?

dla mnie pirat oznacza nielegalne oprogramowanie

Ano taka, że jak masz licencje, to Apple nie gwarantuje ci wsparcia technicznego, bo nie dotrzymałeś jednego punktu.
Jest to wyraźna różnica, gdybyś np wersję edukacyjną wykorzystywał do celów komercyjnych.
Polega ona na sankcjach, które zastosuje firma w stosunku do nie przestrzegającego licencji.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users