Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

PlusGSM - metoda na działający GM Tethering

• Please log in to reply
232 replies to this topic

#101 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 28 July 2009 - 14:52

Dzis rozmawialem z kilkoma osobami w BOK Plusa. Poczawszy od pani ktora chciala mi przeslac SMSa z ustawieniami ale po chwili sie zorientowala ze niestety nie maja takiej uslugi. Poprosilem wiec o polaczeniem z dzialem technicznym. Tam chcieli mi podac znane juz nam wszystkim ustawienia. Oczywiscie to nic nie daje. Dalej pytalem sie co mam zrobic wiec pan z plusa zadzwonil do ery :) Tam mu powiedzieli ze usluge udostepniania internetu oraz mms Era jak i Orange zakupili od Apple :) Teraz klienci indywidualni z plusa moga zakupic taka usluge w salonach Ispot za 159 pln. Pewnie w tych ispotach maja jakis profil przerobiony na Plus i Play i sprzedaja go za gruba kase. Oczywiscie pan w plusie powiedzial ze Plus nie zamierza kupowac swojego profilu bo nie maja Iphona w swojej ofercie. Normalnie smiech na sali!

#102 netruner

netruner
  • 564 posts
  • SkądKraków

Posted 28 July 2009 - 15:18

Mi się wydaje że Apple nie sprzeda profilu dla sieci gdzie nie ma umowy. O to głownie chodziło żeby wybranym siecią napędzać klientów. Nie wiem jaki okres trwają te umowy z Apple.

#103 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 July 2009 - 16:17

Chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem istotę problemu: -po wpisaniu prawidłowych ustawień MMS znika funkcja modemu -z możliwą do włączenia modemu (lecz nie włączoną) nie działają MMSy Dobrze rozumuję?

#104 sanitariusz

sanitariusz
  • 524 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 29 July 2009 - 01:37

Chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem istotę problemu:
-po wpisaniu prawidłowych ustawień MMS znika funkcja modemu
-z możliwą do włączenia modemu (lecz nie włączoną) nie działają MMSy

Dobrze rozumuję?

dobrze rozumujesz
albo mms albo udostepnianie

#105 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 July 2009 - 08:22

W takim razie JA mogę mieć do wyboru tethering lub MMS za pomocą pstryczka w ogólne->sieć->modem internetowy. W zależności od położenia działa albo tethering, albo MMS. Podzielić się sposobem?

#106 djKristo

djKristo
  • 899 posts

Posted 29 July 2009 - 08:49

a działa jakiś z tych waszych sposobów na 3.1 ??

#107 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 July 2009 - 09:06

Nie ma jeszcze 3.1 ;) Jest tylko beta. I chyba mało osób ma legalny dostęp do niej. Mi działa na 3.0, telefon z Ery bez simlocka.

#108 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 30 July 2009 - 10:15

W takim razie JA mogę mieć do wyboru tethering lub MMS za pomocą pstryczka w ogólne->sieć->modem internetowy.

W zależności od położenia działa albo tethering, albo MMS.

Podzielić się sposobem?

Dawaj, dawaj twój sposób :)

#109 podkowa

podkowa
  • 169 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 July 2009 - 10:41

No wiec koledzy tethering nie działa ani na becie 3.2 ani 3.3. tzn. po zainstalowaniu profilu nic się nie dzieje nie dodaje zakładki modem a jeśli takową miałeś przed podniesieniem softu przy próbie połączenie znika.

#110 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 July 2009 - 13:56

a) Punk pierwszy. Możemy być leniwi i zrobić tylko dla Plusa. Po co nam Era i Orange?

B) Ściągamy to i wrzucamy do folderu Plus_PL.bundle. Info.plist, version.plist i obrazki znalezione na forum. Carrier.plist zrobiony przeze mnie.

c) Dla pewności wyzerować ustawienia sieciowe i uruchomić ponownie telefon.

SMSy dochodzą, dzwonić można. MMS lub tethering w zależności od pstryczka w ustawieniach.

#111 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 01 August 2009 - 15:15

a) Punk pierwszy. Możemy być leniwi i zrobić tylko dla Plusa. Po co nam Era i Orange?

B) Ściągamy to i wrzucamy do folderu Plus_PL.bundle. Info.plist, version.plist i obrazki znalezione na forum. Carrier.plist zrobiony przeze mnie.

c) Dla pewności wyzerować ustawienia sieciowe i uruchomić ponownie telefon.

SMSy dochodzą, dzwonić można. MMS lub tethering w zależności od pstryczka w ustawieniach.

zrobiłem wg powyższego tutka, działa połowicznie (przynajmniej u mnie),
po wyzerowaniu ustawień sieciowych pojawia sie opcja modemu który dziala :) jednoczenie w ustawieniach mms w APN wpisane jest "internet" (co blokuje mmsy), aby wlaczyc z powrotem mmsy trzeba wylaczyc modem i ustawieniach mms w APN wpisać "mms".
Tak to ma działać?, proszę o ewentualne nakierowanie mnie co zrobiłem nie tak?

ps: aha wgrało się logo plusa :)

#112 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2009 - 16:36

Logo plusa powinno się wgrać. APN w mms-ach powinien być ustawiony na mms.plusggsm.pl. Nie wiem czemu nie działa. Wykonałeś drugą część punktu c?

#113 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 01 August 2009 - 17:31

tak zrobiłem reboot , ale w zadnym momencie nie mam w APN (w mms) mms.plusggsm.pl, wszędzie mam wpisane internet, jak wpisuje z reki mms albo mms.plusggsm.pl to MMSy śmigają ale modem pada, jak zeruje ustawienia sieciowe to wskakuje znowu w APN (w mms) "internet"

#114 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2009 - 18:23

No to może ja przeoczyłem jakiś ważny punkt w tym co ja robiłem.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#115 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 01 August 2009 - 18:35

Wiecie ja w końcu kupiłem program 9 dolców ten MyWi :) i teraz mam spokojnie mms'y i działa mi też modem internetowy. No tylko niestety trzeba zapłacić te 9 dolców za program, który defakto robi z telefonu między innymi hotspot po wifi :)

#116 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 02 August 2009 - 13:01

No to może ja przeoczyłem jakiś ważny punkt w tym co ja robiłem.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

ja tez mogę to ustawić i przełączać pstryczek on off z modemu ale problem pojawia sie kiedy "naprawdę" chce użyć modemu(podłączam usb i nawiązuje połączenie z kompa) i wtedy lipa... samo przełączanie modemu on off i dodanie zdjęcia do wiadomości to pikuś chodzi o realne działanie mms i modemu :)

#117 tymmej

tymmej
  • 176 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 August 2009 - 16:36

U mnie realnie działa.

#118 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 02 August 2009 - 16:51

ok, spróbuje po następnym restore...

#119 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 04 August 2009 - 09:51

dobra jednak działa,okazało się że miałem zainstalowane 2 profile (jeden zdobyłem z help.benm.at kiedy próbowałem to uruchomić samemu jeszcze przed tutkiem od tymmej i to on najprawdopodobniej mieszał ) a wiec
w ustawieniach / ogólne / profil / dałem >>>> usuń profil z help.benm.at

reasumując przed punktem a) powinien byc jeszcze jeden punkt z usuwaniem nie potrzebnych profili,

dzieki!

#120 Strusio

Strusio
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 August 2009 - 19:44

U mnie taka sytuacja Zrobiłem wszystko wg tutka i mam modem internetowy , na macbook'u mam sieć bluetooth PAN, iPhone świeci na niebiesko w trybie modem internetowy a internetu jak nie było tak nie ma . Mam na swoim iPhone numer z iPlusem i na PdaNet internet ładnie działał więc co może być nie tak ?

#121 ASMagic

ASMagic
  • 15 posts

Posted 05 August 2009 - 23:37

Czy nie ma żadnej możliwości aby działały obie usługi, tj. modem i mms, bez hackowania telefonu?

#122 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 06 August 2009 - 08:22

@strusio > u mnie na windows jak juz zasiwecilo na niebiesko to dziala bez problemow bez zadnych konfiguracji aha ale ja podlaczam przez usb a nie przez BT @asmagic> no wg tutorialu od tymmej-a musisz miec dostep do plikow iphona wiec JB jest konieczny

#123 Dabman

Dabman
  • 197 posts

Posted 06 August 2009 - 22:23

mozna prosic o ustawienia dla Play Online? tak aby iP dzialal jako modem?

#124 narapie

narapie
  • 177 posts

Posted 07 August 2009 - 09:15

można tez użyć opcji szukaj i przeczytać odpowiedni watek... (to jest temat o ustawieniach plusa :) )

#125 claus

claus
  • 20 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 August 2009 - 16:51

How To Activate Internet Tethering Now On iPhone OS 3.0

Zrobione według tego poradnika - działa przez Bluetooth po sparowaniu urządzeń i podłączeniu telefonu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users