Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Palm Pre już 6 czerwca w sprzedaży

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
342 odpowiedzi w tym temacie

#101 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:36

Niestety ale twoje wrażenie chyba cię trochę oszukuje. Nikt tu nie próbuje wmawiać, że ludzie zadowoleni z iPhone są łosiami.

Hmm... Ale dostało się Koleżance od "ograniczonych panienek", "niedouczonych" itd. Wnioski nasuwają się same.

nie patrzę na wszystko co związane z firmą z Cupertino bezkrytycznym okiem.

Dziwi mnie, że należy o tym zapewniać po kilkakroć. Czyżby argumjenty były mało wyważone i rozsądne, że należy się podpierać zapewnieniem o byciu bezkrytycznym? Wybacz, może Cię urażam, nie potrafię dopasować w tym wątku wypowiedzi do osoby. To, co mnie uderzyło jednak, to brzydki atak na Koleżankę, która zaprezentowała swoje poglądy.

Biorąc pod uwagę jak wielu ludzi używających iPhonea musi zrobić JB, żeby rozszerzyć zakres podstawowych możliwości swojej zabawki jest to bardziej niż podejrzane.

Tak wielu, że na kolejnych blogach czytam o rezygnacji z JB, wątpliwej funkcjonalności większości aplikacji z Cydii itp. Sorry, rozszerzenie funkcjonalności o wyłącznik internetu, bo korzysta się z iPhone w prepaidzie? :D No to nisza jakaś kompletna jest :) Podobnie jak Winterboard i zmiany wygladu. :)
Zdjęcie simlocka? Całe lata na forach cicho było o telefonach subsydiowanych przez danego operatora i zablokowanych simlockiem, a tu nagle bach, pojawił się iPhone i simlock urósł do rangi problemu a la Frodo Baggins vs Lord Sauron. Wstrętne Apple jest oczywiście tym drugim. :lol:

Życzę jedynie wszystkim użytkownikom tego forum więcej wyrozumiałości i dystansu.

Dołączam się do życzeń.

#102 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:41

Nikt tu nie próbuje wmawiać, że ludzie zadowoleni z iPhone są łosiami. Wręcz przeciwnie, ja sam używam to urządzenie. Chodzi w głównej mierze o konstruktywną konwersację, której raczej nie można na tym forum prowadzić, gdyż sieje tu swoje spustoszenie zbyt dużo bezkrytycznych fanbojów i fanbojek.

Może to już troszeczkę oddali się od głównego tematu, ale dzięki niezadowoleniu użytkowników pojawiły się zwiększone możliwości iPhone - bez względu na to, czy uważam Jailbreak za legalny, czy nie - nie polemizuję z tym, że dzięki niemu możliwości iPhone są większe.

Ja na iPhone patrzyłem i patrzę przez pryzmat prostego działania urządzenie + plan taryfowy. Wiem, że gdyby np. Palm PRE pojawił się w Vodafone lub Orange (które ma kiepski zasięg u mnie w pracy) a oprócz tego, jakby był w planie taryfowym 300 minut i 300 SMSów a internet byłby limitowany - podszedłbym do tego urządzenia z dużą rezerwą. Podobnie było z Blackberry Storm - miałem możliwość go testować - jednak nie stałem się jego posiadaczem.

#103 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:59

Hmm... Ale dostało się Koleżance od "ograniczonych panienek", "niedouczonych" itd. Wnioski nasuwają się same.

Czuję, że to akurat do mnie ;) Zdania nie zmieniam. Jeśli ktoś krytykuje jakiś produkt, a konkretniej jego funkcjonalność/zasadę działania/itp. to należy chyba wykazać się wiedzą na temat tego, jak to konkretnie w danym urządzeniu działa. Prawda? To był mój jeden z 2 zarzutów wobec vendisse. Drugim było bezkrytyczne, wręcz fanatyczne podejście do apple'a/iPhone'a jako urządzenia idealnego i nic ponad niego nie istniejącego. Natomiast wyzywanie od laleczek, różowych dziewczynek uważam za nieodpowiednie. Dyskusja powinna być odpowiedzią na argumenty, a nie powtarzaniem tego samego na różne sposoby. Piszę to tylko, żeby owa koleżanka nie myślała, że mam ją za różoffiutką dzieffczynkę ;)

#104 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:28

O jakich wnioskach piszesz? Proponuję najpierw uważną lekturę "tez i wypowiedzi" tej osoby. Nie trudno dojść do powyższego wniosku. Koleżanka vendisse nie jest w stanie prowadzić konstruktywnego dialogu dotyczącego tematu wątku na tym forum. ;)

Dziwi mnie, że należy o tym zapewniać po kilkakroć. Czyżby argumjenty były mało wyważone i rozsądne, że należy się podpierać zapewnieniem o byciu bezkrytycznym? Wybacz, może Cię urażam, nie potrafię dopasować w tym wątku wypowiedzi do osoby. To, co mnie uderzyło jednak, to brzydki atak na Koleżankę, która zaprezentowała swoje poglądy.

Prezentacja poglądów moim zdaniem nie opiera się na sformułowaniu jedynie słusznej tezy że iPhone is the best and all the other stuff is a simple knockoff. Sorry, ale ten typ myślenia jest dla mnie ograniczający. Mentalność dresiarza.

Tak wielu, że na kolejnych blogach czytam o rezygnacji z JB, wątpliwej funkcjonalności większości aplikacji z Cydii itp. Sorry, rozszerzenie funkcjonalności o wyłącznik internetu, bo korzysta się z iPhone w prepaidzie? :D No to nisza jakaś kompletna jest :) Podobnie jak Winterboard i zmiany wygladu. :)

Wielu rezygnuje z JB, gdyż ludzie stojący za tą platformą nie chcą więcej pracować za darmo. Programy zrobiły się płatne a alternatyw w oficjalnym AppStorze przybywa. Po dwóch latach doszły wreszcie podstawowe funkcje, przez co wielu nie musi już korzystać z JB.
Kto i w jaki sposób używa iPhone nie ma tutaj żadnego znaczenia. Powiem krótko, w niektórych krajach prepaid z pakietem neta jest tańszy niż abonament. (sprawdź np. o2 w Niemczech). Wielu ludzi chce mieć iPhone jako zabawkę; raczej powinienem napisać posiadanie tego urządzenia stanowi dla nich symbol ekonomiczny.

]Zdjęcie simlocka? Całe lata na forach cicho było o telefonach subsydiowanych przez danego operatora i zablokowanych simlockiem, a tu nagle bach, pojawił się iPhone i simlock urósł do rangi problemu a la Frodo Baggins vs Lord Sauron. Wstrętne Apple jest oczywiście tym drugim. :lol:

Akurat problem simlocka zaczyna się sam rozwiązywa; coraz więcej operatorów sprzedaje ten telefon, do tego samo Apple rozluźnia węzeł i oferuje w niektórych regionach sprzedaż urządzenia bez kontarktu a co za tym idzie bez net/simlocka. Wreszcie po dwóch latach.

Dołączam się do życzeń.

#105 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:59

odra - dla mnie mentalnoscia dresiarza jest skakanie na widok nowego HTC i jaranie sie Palmem bo jest taki innowacyjny i konkurencyjny mimo ze sie go nawet chwile nie mialo w reku. Nie wiem tez skad ci do glowy przyszlo ze nie wiem nic na temat tego urzadzenia, czy tez windowsa. Wrecz przeciwnie - od samego poczatku sledze poczynania Palma z zainteresowaniem(jeszcze od czasow gdy nie mialam ajfona) i powiem szczerze ze spodziewalam sie po nich duzo wiecej. Nie mowie ze ajfon jest najlepszy, mowie ze MOIM ZDANIEM jest to urzadzenie ktore jako jedyne jest innowacyjne, bo zamiast wymuszac na uzytkowniku korzystanie z konkretnych narzuconych odgornie rozwiazan i programow APPLE daje urzadzenie z naprawde nieograniczonymi mozliwosciami i calym zapleczem dla devow - tworzac tym samym cos wiecej niz sam aparat. Reszta jest ze tak to ujme w czarnej du..ie z tym tematem (ktory BTW jest znow bedzie tylko kopia APP STORE i niczym wiecej,:) A co do jailbrake to kazdy ma wybor, ja osobiscie sie wstrzymuje do czasu az znajdzie sie taka aplikacja ktora mnie do tego zmusi. Na pewno nie bedzie to ustawienie sobie tapety pod ikonami.

#106 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:09

Nie mowie ze ajfon jest najlepszy, mowie ze MOIM ZDANIEM jest to urzadzenie ktore jako jedyne jest innowacyjne, bo zamiast wymuszac na uzytkowniku korzystanie z konkretnych narzuconych odgornie rozwiazan i programow APPLE daje urzadzenie z naprawde nieograniczonymi mozliwosciami i calym zapleczem dla devow - tworzac tym samym cos wiecej niz sam aparat.

Przepraszam, ale większej bzdury jeszcze na tym forum nie przeczytałem...

#107 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:19

?Rozwin?:D Bo ogranicza blutut? Ile jest aplikacji pozwalajacych upartym na przesyl plikow? Powiedz mi gdzie Apple cie zmusza do korzystania z ich rozwiazan?:D Jest cala masa alternatyw. A ze oficjalnie nielegalna to inna sprawa.

#108 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:30

odra - dla mnie mentalnoscia dresiarza jest skakanie na widok nowego HTC i jaranie sie Palmem bo jest taki innowacyjny i konkurencyjny mimo ze sie go nawet chwile nie mialo w reku.
Nie wiem tez skad ci do glowy przyszlo ze nie wiem nic na temat tego urzadzenia, czy tez windowsa. Wrecz przeciwnie - od samego poczatku sledze poczynania Palma z zainteresowaniem(jeszcze od czasow gdy nie mialam ajfona) i powiem szczerze ze spodziewalam sie po nich duzo wiecej.

Nie mowie ze ajfon jest najlepszy, mowie ze MOIM ZDANIEM jest to urzadzenie ktore jako jedyne jest innowacyjne, bo zamiast wymuszac na uzytkowniku korzystanie z konkretnych narzuconych odgornie rozwiazan i programow APPLE daje urzadzenie z naprawde nieograniczonymi mozliwosciami i calym zapleczem dla devow - tworzac tym samym cos wiecej niz sam aparat.

Reszta jest ze tak to ujme w czarnej du..ie z tym tematem (ktory BTW jest znow bedzie tylko kopia APP STORE i niczym wiecej,:)

A co do jailbrake to kazdy ma wybor, ja osobiscie sie wstrzymuje do czasu az znajdzie sie taka aplikacja ktora mnie do tego zmusi. Na pewno nie bedzie to ustawienie sobie tapety pod ikonami.

Vendisse, proszę, zaczynasz teraz mylić wątki, posty i osoby które je pisały.
Nie jaram się jak jakiś mały gówniarz na widok w necie każdego nowego smartfona. Cieszy mnie jedynie, że konkurencja na rynku nie śpi i prze do przody z coraz to nowymi rozwiązaniami. Być może, że nawet wkrótce do mojej małej kolekcji dojdzie jakieś nowe urządzonko, nawet kosztem brzydkiej bródki ale z systemem, który z pudełka będę mógł dopasowac do moich potrzeb. Chyba, że jakimś cudem Apple wprowadzi jeszcze w tym roku nowy model z literą P, czyli premium albo profi. :cool:

#109 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:34

@vendisse: Ogranicza MMS w iPhone 2G, broniąc się ograniczeniem sprzętowym - tymczasem okazało się, że można to odblokować podmieniając dwa pliki. Ogranicza kamerę, tymczasem z powodzeniem można nagrywać filmy. Narzuca kompresję zdjęć przy synchronizacji z iTunes. Nie pozwala na zgranie muzyki z iPhone'a - co jeśli utracę dane komputera? Wtedy jestem udupiony. Nie pozwala na zmianę głupiego dźwięku SMS. Nie można użyć tych 16GB jako pamięci masowej! Nie ma nawet głupich procentów obok baterii w iPhone 2G i iPhone 3G - co też można załatać jednym plikiem. App Store też ma mnóstwo chorych ograniczeń - aplikacje nie mogą ingerować w system, przez co m.in. do tej pory nie ma normalnego Flasha. Mógłbym wymieniać długo i jestem pewny, że znajdzie się kilka osób, które mi w tym pomogą. Owszem - iPhone to fajny telefon, ale bez jailbreaka jest bardzo, ale to bardzo ograniczony.

#110 damian89

damian89
  • 125 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:11

Nie wiem tez skad ci do glowy przyszlo ze nie wiem nic na temat tego urzadzenia, czy tez windowsa. Wrecz przeciwnie - od samego poczatku sledze poczynania Palma z zainteresowaniem(jeszcze od czasow gdy nie mialam ajfona) i powiem szczerze ze spodziewalam sie po nich duzo wiecej.

Taki Palm Pre ma od razu to co Apple wprowadza przez 2 lata do iPhona poprzez aktualizacje softu itp. (a i tak jeszcze nie ma wszystkiego co jest standardem nawet w telefonach sprzed 5 lat) a ty spodziewalas sie po nim duzo wiecej?? Przecież on ma to wszystko co twoj iPhone a moze nawet wiecej. Czemu masz takie wygórowane oczekiwania do innych telefonów a do iPhona juz nie??

#111 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:29

No taaa... Chlopaki, a nie przyszlo Wam do glowy, ze mozna byc zadowolonym z iPhone'a POMIMO tych ograniczen? Ba, mozna ich nawet nie zauwazac :) Mimo ich istnienia programisci stworzyli multum fajnych aplikacji. MMS ? Mialem te funkcje od poczatku jej wprowadzenia, nie pamietam juz w jakim telefonie. Do dzis dnia nie wyslalem i nie odebralem ani jednego sms-a. Nie mozna uzyc 16 gb jako pamieci masowej? Sorry, to jeden z bardziej bezsensownych argumentow. Pendrive kosztuje +- 200 PLN, iPhone 10 razy tyle :) Wskaznik procentowy baterii? Moze potrzebujesz. Ja nie. Nie ma flasha? Dzieki, o Panie. Mam skutecznie poblokowane to migotliwe gowienko w stacjonarnym komputerze, milo, ze nie musze sie o to martwic w mobilnym Safari. Zgranie muzyki, tak, to jest argument. Ale ten problem istnieje od czasow iPoda, nie jest nowy. Tyle, ze mamy plyty CD, dyski zewnetrzne, Time Machine i Capsule i inne takie ustrojstwa, na ktore zgrywamy wazne dane. Chyba nie bedziesz trzymal swoich ulubionych plyt jedynie na iPhone? To tak jakbys je trzymal jedynie na pendrivie, sorry Winnetou, ale to jest lekkomyslnosc i zaden argument :) Vendisse ma troche racji piszac o tym, ze iPhone stworzyl mozliwosci, o ktorych nie pomyslelismy wczesniej. Gdy wprowadzono iPhone i uslyszalem o grach, pomyslalem , ze to taki sam poroniony pomysl jak gry na iPoda z koleczkiem. Pamietacie? Grac sie nie dalo, takie niewygodne. Myslalem: jak mozna grac dotykajac ekranu? I co? I mamy tysiace gier kazdego gatunku, wiele z nich swietnych, sam kupilem juz kilka. Tak, kupilem :) Bawie sie ja, bawia sie moje dzieci. Kupilem tez caly szereg aplikacji. Majac Nokie nie kupilem ani jednego programu, ani jednej gry. Raz, ze nie bylo sklepu, dwa, ze aplikacje byly cholernie drogie i kiepskie. Apple udowodnilo, ze mozna sprzedawac fajne programy i gry np. za dolara. Sam kupilem swietny slownik synonimow angielskich. Oczywiscie, mam wiele dobrych slownikow na polce z ksiazkami, w terenie jednak mam przed soba tekst, chce zlapac jego kontekst i z pomoca przychodzi mi iPhone. Teraz myslimy, ze to sie az sie prosilo, tyle, ze do tej pory bylo niemozliwe. Oczywiscie, brak multitaskingu to nie jest idea, przy ktorej Apple powinno sie dlugo upierac, ale pamietam multitasking w mojej Nokii E61i. Komunikator, Opera Mini, dzwoni telefon i... dziekujemy, wisimy. To samo jest na Windows Mobile. Zreszta, multitasking jest w jakiejs formie. Mozemy uruchomic Safari sluchajac iPoda, przyjdzie do nas SMS w tym czasie, Mail sie sprawdzi. Ze Apple nie pozwolilo na to aplikacjom firm trzecich? Niespecjalnie sie dziwie. Zreszta... Dla mnie iPhone to telefon z notatnikiem i czytnikiem e-mail. Jako taki sprawdza sie znakomicie. Multitasking, flash? A po co mam laptopa?

#112 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:39

No taaa... Chlopaki, a nie przyszlo Wam do glowy, ze mozna byc zadowolonym z iPhone'a POMIMO tych ograniczen? Ba, mozna ich nawet nie zauwazac :) Mimo ich istnienia programisci stworzyli multum fajnych aplikacji.
MMS ? Mialem te funkcje od poczatku jej wprowadzenia, nie pamietam juz w jakim telefonie. Do dzis dnia nie wyslalem i nie odebralem ani jednego sms-a.
Nie mozna uzyc 16 gb jako pamieci masowej? Sorry, to jeden z bardziej bezsensownych argumentow. Pendrive kosztuje +- 200 PLN, iPhone 10 razy tyle :) Wskaznik procentowy baterii? Moze potrzebujesz. Ja nie. Nie ma flasha? Dzieki, o Panie. Mam skutecznie poblokowane to migotliwe gowienko w stacjonarnym komputerze, milo, ze nie musze sie o to martwic w mobilnym Safari.
Zgranie muzyki, tak, to jest argument. Ale ten problem istnieje od czasow iPoda, nie jest nowy. Tyle, ze mamy plyty CD, dyski zewnetrzne, Time Machine i Capsule i inne takie ustrojstwa, na ktore zgrywamy wazne dane. Chyba nie bedziesz trzymal swoich ulubionych plyt jedynie na iPhone? To tak jakbys je trzymal jedynie na pendrivie, sorry Winnetou, ale to jest lekkomyslnosc i zaden argument :)

Vendisse ma troche racji piszac o tym, ze iPhone stworzyl mozliwosci, o ktorych nie pomyslelismy wczesniej. Gdy wprowadzono iPhone i uslyszalem o grach, pomyslalem , ze to taki sam poroniony pomysl jak gry na iPoda z koleczkiem. Pamietacie? Grac sie nie dalo, takie niewygodne. Myslalem: jak mozna grac dotykajac ekranu? I co? I mamy tysiace gier kazdego gatunku, wiele z nich swietnych, sam kupilem juz kilka. Tak, kupilem :) Bawie sie ja, bawia sie moje dzieci. Kupilem tez caly szereg aplikacji. Majac Nokie nie kupilem ani jednego programu, ani jednej gry. Raz, ze nie bylo sklepu, dwa, ze aplikacje byly cholernie drogie i kiepskie. Apple udowodnilo, ze mozna sprzedawac fajne programy i gry np. za dolara. Sam kupilem swietny slownik synonimow angielskich. Oczywiscie, mam wiele dobrych slownikow na polce z ksiazkami, w terenie jednak mam przed soba tekst, chce zlapac jego kontekst i z pomoca przychodzi mi iPhone. Teraz myslimy, ze to sie az sie prosilo, tyle, ze do tej pory bylo niemozliwe. Oczywiscie, brak multitaskingu to nie jest idea, przy ktorej Apple powinno sie dlugo upierac, ale pamietam multitasking w mojej Nokii E61i. Komunikator, Opera Mini, dzwoni telefon i... dziekujemy, wisimy.
To samo jest na Windows Mobile. Zreszta, multitasking jest w jakiejs formie. Mozemy uruchomic Safari sluchajac iPoda, przyjdzie do nas SMS w tym czasie, Mail sie sprawdzi. Ze Apple nie pozwolilo na to aplikacjom firm trzecich? Niespecjalnie sie dziwie.
Zreszta... Dla mnie iPhone to telefon z notatnikiem i czytnikiem e-mail. Jako taki sprawdza sie znakomicie. Multitasking, flash? A po co mam laptopa?

Alleluja!

#113 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:42

[B]Prezentacja poglądów moim zdaniem nie opiera się na sformułowaniu jedynie słusznej tezy że iPhone is the best and all the other stuff is a simple knockoff. Sorry, ale ten typ myślenia jest dla mnie ograniczający. Mentalność dresiarza.

Nie wyczytalem tu takiej tezy. Vendisse zauwazyla natomiast, ze Apple zaprezentowalo w iPhone pewne rzeczy po raz pierwszy. Tu akurat ma racje. Widziales wczesniej multitouch? A sklep z aplikacjami mobilnymi? A klienta email w telefonie, ktory renderuje html i obsluguje szereg zalacznikow ot, tak? Synchronizacje online z serwerem? Nie bylo, nie? A to sie pojawilo DWA lata temu. Vendisse uzyla ironii piszac, ze oto teraz pojawia sie HTC i ma nowatorskie wycieraczki na widzecie od pogody. Moze nie zlapaliscie, Chlopaki, ze to ironia byla. Wyjasnilem wiec. :)
Palm Pre wnosi natomiast nowosc - synergie, czy jak to tam nazwano. To jest fajne i ciekawe.

#114 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:43

Nie wiem tez skad ci do glowy przyszlo ze nie wiem nic na temat tego urzadzenia, czy tez windowsa.

Może stąd:

Musze miec, HTC HERO! Rownie komiczne co windows 7 ze swoim "innowacyjnym" aera flow czy jak mu tam.

oraz

Nie wiem po czym wnioskujesz ze jestem fanatyczka Apple:D
Jasne, uwazam ze jako firma (calosc) naleza im sie gromkie brawa, chocby datego ze gdyby nie oni w tej chwili zamiast pisac posta zapewne reinstalowalbys windowsa.

@vendisse:

Ogranicza MMS w iPhone 2G, broniąc się ograniczeniem sprzętowym - tymczasem okazało się, że można to odblokować podmieniając dwa pliki. Ogranicza kamerę, tymczasem z powodzeniem można nagrywać filmy. Narzuca kompresję zdjęć przy synchronizacji z iTunes. Nie pozwala na zgranie muzyki z iPhone'a - co jeśli utracę dane komputera? Wtedy jestem udupiony. Nie pozwala na zmianę głupiego dźwięku SMS. Nie można użyć tych 16GB jako pamięci masowej! Nie ma nawet głupich procentów obok baterii w iPhone 2G i iPhone 3G - co też można załatać jednym plikiem. App Store też ma mnóstwo chorych ograniczeń - aplikacje nie mogą ingerować w system, przez co m.in. do tej pory nie ma normalnego Flasha. Mógłbym wymieniać długo i jestem pewny, że znajdzie się kilka osób, które mi w tym pomogą. Owszem - iPhone to fajny telefon, ale bez jailbreaka jest bardzo, ale to bardzo ograniczony.

Pisałem już nieco na ten temat:

(...)
Nie zaskoczy mnie, jeżeli okaże się, że pewnego pięknego dnia powiesz, że obdarzyłaś te urządzenie uczuciem. Stwierdzenie, że nie ma w nim absurdalnych rzeczy - rozbawiło mnie.
Absurdem - jest blokowanie Bluetootha - a jeszcze większym, tłumaczenie tego, że to w imię walki z piractwem.
Absurdem jest nie móc przegrać dowolnego pliku do iPhone - aby skorzystać z jego dysku - jednak, można bez problemów odebrać (np. MP3 jako załącznik) i rozpowszechnić go tyle raz ile się zechce.
Absurdem jest "optymalizacja" grafik, tak że wyglądają one jakby miały 256 kolorów na wyświetlaczu mogącym wyświetlić 16 milionów
Absurdem jest charczenie iPod'a w iPhone na standardowych słuchawkach, korzystając z predefiniowalnej charakterystyki.
Absurdem jest czekanie na A2DP - dosłownie lata, ze skutkiem... jaki każdy widzi.
Absurdem jest - według Apple niemożność korzystania z MMSów w iPhone 2G:
http://www.myapple.p...eportowana.html
... mogę tak jeszcze.

Jeżeli nie użyć zarzutu o fanatyzm...

Taki Palm Pre ma od razu to co Apple wprowadza przez 2 lata do iPhona poprzez aktualizacje softu itp. (a i tak jeszcze nie ma wszystkiego co jest standardem nawet w telefonach sprzed 5 lat) a ty spodziewalas sie po nim duzo wiecej?? Przecież on ma to wszystko co twoj iPhone a moze nawet wiecej. Czemu masz takie wygórowane oczekiwania do innych telefonów a do iPhona juz nie??

... to może przynajmniej warto zaryzykować stwierdzenie, że koleżanka jest nieobiektywna?

#115 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:44

Alleluja!

Na nic rzeczowego Cie nie stac?

---- Dodano 29-06-2009 o godzinie 01:50 ----

... to może przynajmniej warto zaryzykować stwierdzenie, że koleżanka jest nieobiektywna?

Kolezanka po prostu lekko ironizuje widzac zachwyt nad urzadzeniami, ktorych jeszcze nie ma na rynku wystarczajaco dlugo, by ocenic, czy ludziom sie spodobaja i czy beda porownywalnym do Iphone sukcesem. A Palma PRE w PL to jeszcze chyba nikt w lapach nie trzymal. Z prezentacji na youtube i paru amerykanskich recenzji blogowych naprawde niewiele wynika.

#116 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 28 czerwca 2009 - 23:55

(...) A Palma PRE w PL to jeszcze chyba nikt w lapach nie trzymal. Z prezentacji na youtube i paru amerykanskich recenzji blogowych naprawde niewiele wynika.

Idąc tym tokiem rozumowania - nikt w PL nie trzymał w łapach iPhone 3G[S] a jednak nie przeszkadza to większości uznawać go za urządzenie pożądane i upragnione.
Nie zapominajmy, że na tym forum znajdują się też osoby mieszkające poza granicami Polski.

Nie zapominajmy też, że porównujemy urządzenie (Palm PRE) z pierwszą wersją softu - do urządzenia (iPhone) z którąś wersją softu i trzecią już wersją "hard'u".

#117 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 czerwca 2009 - 00:01

Idąc tym tokiem rozumowania - nikt w PL nie trzymał w łapach iPhone 3G[S] a jednak nie przeszkadza to większości uznawać go za urządzenie pożądane i upragnione.

Moze ktos uznaje, nie wiem. JA spotkalem glosy, ze przesiadac sie z 3G na #GS nie warto.

Nie zapominajmy też, że porównujemy urządzenie (Palm PRE) z pierwszą wersją softu - do urządzenia (iPhone) z którąś wersją softu i trzecią już wersją "hard'u".

Raczej mialem wrazenie, ze porownania sa generalne, zabarwione entuzjazmem, ze PPre jest nowatorski. Tymczasem jesli porownac go z iPhone'm w ogole to poza niuansami wygladu GUI, to jedynym plusem Pre jest synergia. Pal oferuje synchronizacje na wzor iPhone <-> MobileMe? Z ciekawosci pytam, nie wiem.

#118 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 czerwca 2009 - 00:11

Być może w Twoim przypadku insider Palm PRE ma tylko tego jedynego plusa. Według mego odbioru tego urządzenia - plusem jest również klawiatura sprzętowa.
O ile wielu z Was ma sentyment do np. starych produktów Apple - o tyle ja mam sentyment do starych produktów Palm'a - może to przez ów sentyment moje zainteresowanie jest skierowane w stronę tego produktu?

Pisałem nie raz, że do dnia dzisiejszego jestem posiadaczem Sony CLIE NX70V - które to urządzenie nie jest niczym innym niż Palm'em. Może rozbudowanym bardziej niż inne, ówczesne urządzenia - ale mimo wszystko Palmem.
Nie mogę też zapomnieć o fakcie, że owe - jakby nie patrzeć wiekowe urządzenie:
Dołączona grafika
ma wielkość i rozdzielczość ekranu porównywalne do iPhone. (rozdzielczość - taka sama). Mając to urządzenie, mając na nim grafiki, tapety - miałem rozeznanie co do ich jakości - wtedy, śmiałem przypuszczać, że te tapety będą wyglądać pięknie na ekranie iPhone... i co się stało?
Okazało się, że jakiś geniusz wpadł na pomysł, aby dokonywać optymalizacji grafik przez co wyglądają one nieskończenie gorzej na ekranie iPhone. Zadam pytanie: dlaczego na takim wiekowym Palmie mogło być dobrze?

Dlaczego przy podbiciu basów słuchawki w iPhone charczą? Dlaczego to samo nie dzieje się w moim Sony CLIE NX70V?

Podsumowując... iPhone w tych kwestiach mnie rozczarował - stary Palm zaś - nie. Czy nie mogę mieć teraz przypuszczeń, że po raz kolejny PALM mnie nie zawiedzie?

#119 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwca 2009 - 00:15

Przeczytałem recenzję palma pre, która przerobiła ten telefon na wskroś. Obejrzałem nagranie, które pokazuje jak z palmem pracuje się "na co dzień". Daje mi to jako takie wyobrażenie o możliwościach urządzenia. Tego co posiada. Nie muszę mieć telefonu w ręce, żeby stwierdzić, czy sam pomysł jakiejś funkcjonalności mi się podoba czy nie. Wiem, że jest. Nie wiem natomiast jakie wrażenie sprawi na mnie jakość wykonania telefonu.
Nie rób insider za adwokata vendisse. Bo ironia ironią, ale jechanie w kółko tym samym motywem i niewiedzą nie jest wg mnie czymś co można uznać za nawet abstrakcyjną ironię. Nasedo podsumował Ci parę wypowiedzi a Ty nadal ślepo idziesz w swoje?

Zgodzę się z vendisse, że apple dało paczkę, kompletność w postaci telefonu, itunes i appstore. Tego nie było i za to należy się im duży plus. Nigdy nie mówiłem, że iphone to szajs, a ludzie go używający to tępe łosie. iPhone jest jak iPhone i pewnym ludziom w zupełności starczy. Fajnie byłoby jednak, gdyby ludzie ci potrafili zobaczyć też coś poza iPhonem, podyskutować rzeczowo o danej funkcjonalności, a nie używać zestawu 3 odpowiedzi:
a. to wszystko ma iphone, to cośtam-cośtam też, bez wiedzy o tym, czym to cośtam-cośtam jest.
b. nie ma nic innowacyjnego
c. apple daje nieograniczone możliwości

PS. a propos tego zewnętrznego dysku. Pozwoliłem użyć time machine jednej z partycji na moim zewnętrznym dysku. Efektem było sformatowanie całego dysku - 500GB danych poszło... Po czym, gdy rozładowywał mi się iPod i podłączyłem go do maka, itunes usunął z niego całą muzykę. Byłem wniebowzięty :)

---- Dodano 28-06-2009 o godzinie 23:22 ----

Tymczasem jesli porownac go z iPhone'm w ogole to poza niuansami wygladu GUI, to jedynym plusem Pre jest synergia. Pal oferuje synchronizacje na wzor iPhone <-> MobileMe? Z ciekawosci pytam, nie wiem.

+ fizyczna klawiatura
+ multitasking
+ synergia
+ można dopasować do swoich potrzeb
+ nie pamiętam jak to palm nazwał, ale chodzi o sposób komunikacji z użytkownikiem - wyświetlania notification bar na dole ekranu
+ wymienialna bateria
+ touchstone

Na razie tyle - nie mam teraz czasu aż tyle na wypisywanie wszystkiego ;)

---- Dodano 28-06-2009 o godzinie 23:27 ----
Co do synchronizacji:

Palm seems to be striking a bit of a balance between the iPhone and Android when it comes to services, offering a centralized Apple-style push notifications system for developers, Synergy for pulling / merging contacts, email and calendar data from services like Google, Facebook and Microsoft Exchange, and a "Palm Profile" for backing up phone settings and apps. The Palm Profile, which is tied to a user-provided email address and can be setup on the phone on first boot also helps with OTA updates and App Catalog downloads.

Thanks to phone's reliance on the cloud, users can also send a "kill pill" to wipe the phone by logging into their Palm Profile online. Palm won't be offering a desktop syncing app, but there will be a PC-based "Data Transfer Assistant" for getting data off of an old Palm OS device and onto the Pre. There's been no word on how multimedia syncing is supposed to work, but hopefully the Pre will operate in some sort of mass storage mode when plugged into the computer -- both for loading on music and movies, but also for pulling off purchased media like Amazon MP3s.

za Palm Pre: everything you ever wanted to know

#120 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 29 czerwca 2009 - 07:03

Nie wyczytalem tu takiej tezy. Vendisse zauwazyla natomiast, ze Apple zaprezentowalo w iPhone pewne rzeczy po raz pierwszy. Tu akurat ma racje. Widziales wczesniej multitouch? A sklep z aplikacjami mobilnymi? A klienta email w telefonie, ktory renderuje html i obsluguje szereg zalacznikow ot, tak? Synchronizacje online z serwerem? Nie bylo, nie? A to sie pojawilo DWA lata temu. Vendisse uzyla ironii piszac, ze oto teraz pojawia sie HTC i ma nowatorskie wycieraczki na widzecie od pogody. Moze nie zlapaliscie, Chlopaki, ze to ironia byla. Wyjasnilem wiec. :)
Palm Pre wnosi natomiast nowosc - synergie, czy jak to tam nazwano. To jest fajne i ciekawe.

Wiele razy podkreślałem, że nikt nie odbierze firmie Apple przywództwa w nowatorstwie. Wraz z iPhonem pojawił się nowy segment na rynku, otworzyły się nowe możliwoście. Jednak sam produkt od początku traktowany był przesadnie jak jakaś świętość, stąd również często używane na angielskojęzycznych forach określenie Jesusphone. Poza ceną i początkowymi możliwościami pozostał on niestety do dnia dzisiejszego nieskończonym (z winy Apple) w sensie podstawowych możliwości urządzeniem. Jakie moje rozczarowanie np., gdy okazało się po aktualizacji do OS 3.0, że nie mogę zsynchronizować notatek z telefonu z kompem, gdyż mam jedynie wersję 10.4.11. Czyżby Apple oczekiwało ode mnie teraz kupna nowego systemu.

Sorry, ale czas nowatorstwa w tym produkcje skończył się dwa lata temu. Co pozostało to kolejne rozczarowania ze straconych szans.

Klient E-Mail z załącznikami i html był już przed iPhonem, AppStore nie jest również nową ideą a sukces komercyjny zawdzięcza w większym stopniu programom darmowym bądź za 1 dolara. Synchronizacja online już też była.

Wiele firm kopiuje zastane rozwiązania i nie jest to niczym nowym ale praktyką stosowaną masowo na wszystkich możliwych rynkach. Zamiast narzekać powinniśmy się z tego cieszyć, gdyż dzięki temu zabawki, które tak lubimy wciąż podlegają ulepszaniu i powoli stają się sensownymi narzędziami.

---- Dodano 29-06-2009 o godzinie 08:08 ----

Być może w Twoim przypadku insider Palm PRE ma tylko tego jedynego plusa. Według mego odbioru tego urządzenia - plusem jest również klawiatura sprzętowa.
O ile wielu z Was ma sentyment do np. starych produktów Apple - o tyle ja mam sentyment do starych produktów Palm'a - może to przez ów sentyment moje zainteresowanie jest skierowane w stronę tego produktu?

Pisałem nie raz, że do dnia dzisiejszego jestem posiadaczem Sony CLIE NX70V - które to urządzenie nie jest niczym innym niż Palm'em. Może rozbudowanym bardziej niż inne, ówczesne urządzenia - ale mimo wszystko Palmem.
Nie mogę też zapomnieć o fakcie, że owe - jakby nie patrzeć wiekowe urządzenie:
Dołączona grafika
ma wielkość i rozdzielczość ekranu porównywalne do iPhone. (rozdzielczość - taka sama). Mając to urządzenie, mając na nim grafiki, tapety - miałem rozeznanie co do ich jakości - wtedy, śmiałem przypuszczać, że te tapety będą wyglądać pięknie na ekranie iPhone... i co się stało?
Okazało się, że jakiś geniusz wpadł na pomysł, aby dokonywać optymalizacji grafik przez co wyglądają one nieskończenie gorzej na ekranie iPhone. Zadam pytanie: dlaczego na takim wiekowym Palmie mogło być dobrze?

Dlaczego przy podbiciu basów słuchawki w iPhone charczą? Dlaczego to samo nie dzieje się w moim Sony CLIE NX70V?

Podsumowując... iPhone w tych kwestiach mnie rozczarował - stary Palm zaś - nie. Czy nie mogę mieć teraz przypuszczeń, że po raz kolejny PALM mnie nie zawiedzie?

Nie jestem fanem Flash w urządzeniach mobilnych ale Sony Clie pomimo prozesora z 200MHz bzło w stanie obsłużyć ten standard.

#121 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 czerwca 2009 - 07:40

Klient E-Mail z załącznikami i html był już przed iPhonem

W jakim aparacie?
Dzialal tak lekko i prosto?

AppStore nie jest również nową ideą

Co bylo wczesniej?

a sukces komercyjny zawdzięcza w większym stopniu programom darmowym bądź za 1 dolara.

:)

Synchronizacja online już też była.

Telefonu? Automatyczna? Prosta?
W czym?

Nie jestem fanem Flash w urządzeniach mobilnych ale Sony Clie pomimo prozesora z 200MHz bzło w stanie obsłużyć ten standard.

Sorry, ale ja nie bardzo wiem, dlaczego flash w iPhone mialby byc kluczowy.

---- Dodano 29-06-2009 o godzinie 10:37 ----

Nie rób insider za adwokata vendisse.

Chyba jednak sie przydalo, rozmowa zmienila swoj bieg. :)

Zgodzę się z vendisse, że apple dało paczkę, kompletność w postaci telefonu, itunes i appstore. Tego nie było i za to należy się im duży plus. Nigdy nie mówiłem, że iphone to szajs, a ludzie go używający to tępe łosie. iPhone jest jak iPhone i pewnym ludziom w zupełności starczy. Fajnie byłoby jednak, gdyby ludzie ci potrafili zobaczyć też coś poza iPhonem, podyskutować rzeczowo o danej funkcjonalności

Wydaje mi sie, ze wlasnie zaczelismy rozmawiac.

PS. a propos tego zewnętrznego dysku. Pozwoliłem użyć time machine jednej z partycji na moim zewnętrznym dysku. Efektem było sformatowanie całego dysku - 500GB danych poszło...

Co sie konkretnie stalo? Kazales TM robic backup na dysk z danymi? :)
Z Time Machine korzystam od premiery Leoparda, nie mialem problemow. W iSpocie kupilem za 1 PLN program Personal Backup. Widze, ze ma ogromne mozliwosci i mozna go z powodzeniem stosowac zamiast Time Machine.

+ fizyczna klawiatura
+ multitasking
+ synergia
+ można dopasować do swoich potrzeb
+ nie pamiętam jak to palm nazwał, ale chodzi o sposób komunikacji z użytkownikiem - wyświetlania notification bar na dole ekranu
+ wymienialna bateria
+ touchstone

1. Fizyczna klawiatura. Fajnie, ale jak dla mnie bezzasadny jest pomysl, by umiescic ja w pionie. Najbardziej fizyczna klawiatura przydaje sie podczas pisania emaili, przegladania internetu itp. To jednak wygodniejsze w poziomie, a tu otrzymujemy od Palma klawiature dotykowa jak w iPhone.
2. Multitasking. Tu nie powiem, dopoki nie zobacze na zywo. Watpie jednak, by urzadzenia mobilne na tym etapie rozwoju technologicznego dawaly sobei z tym rade. To wymaga duzych ilosci RAM.
3. Nie bardzo wiem, co masz na mysli.
4. Nie widzialem, czytalem jedynie narzekania, ze Palm nie informuje o statusie uruchomionej w tle aplikacji. Czyli jesli uzytkownik zapomnial, ze ja uruchomil, nie dowie sie, czy ona ciagle dziala, czy nie.
5. To jest faktycznie plus.
6. A to swietne. Ja nie znosze kabli, kabelkow, itp. Wespre wszystko, co zaoferuje maxymalna redukcje paletajacych sie po biurku ogonkow.

---- Dodano 29-06-2009 o godzinie 10:43 ----

Sorry, ale czas nowatorstwa w tym produkcje skończył się dwa lata temu. Co pozostało to kolejne rozczarowania ze straconych szans.

Tu sie troche zgodze. Niestety, kolejne premiery konkurencyjnych produktow oglaszanych jako "iPhone killlers" przynosza podobne rozczarowania. Od razu pisze: nie tesknie za videorozmowami i pierdyliardem ustawien w podmenu ( jak w Symbianach). Ale sensowne zarzadzanie podcastami w iPhone to by sie przydalo ;)

#122 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:03

Wiele razy podkreślałem, że nikt nie odbierze firmie Apple przywództwa w nowatorstwie. Wraz z iPhonem pojawił się nowy segment na rynku, otworzyły się nowe możliwoście. Jednak sam produkt od początku traktowany był przesadnie jak jakaś świętość, stąd również często używane na angielskojęzycznych forach określenie Jesusphone. Poza ceną i początkowymi możliwościami pozostał on niestety do dnia dzisiejszego nieskończonym (z winy Apple) w sensie podstawowych możliwości urządzeniem.

Jednak owe nowatorstwo... to nie wszystko. Wielu zwolenników iPhone z lubością używa tego sformułowania, które zapewne zdaniem wielu maskuje niedoróby jakie ciągle pokutują w tym urządzeniu.
Pogodziłem się z pewnymi rozwiązaniami - chociaż też słowo "pogodziłem się" nie oddaje rzeczywistego stanu rzeczy. Zdaję sobie sprawę, że iPhone będzie iNny - w negatywnym tego słowa znaczeniu. Nawet, jeżeli jego prędkość sięgnie prędkości współczesnych notebooków, a rozmiar pamięci RAM wzrośnie do 1 GB czy nawet do 2GB, to przy polityce jaka jest od długiego czasu... nadal nie doczekamy się dostępu swobodnego do zasobów iPhone, nie doczekamy się Bluetooth'a - smutne, lecz prawdziwe.
Proszę nie piszcie tylko, że temat był wałkowany tysiące razy - ale to mój iPhone, moja pojemność jego dysku, urządzenie nie jest przeze mnie dzierżawione ani nie oglądam go w sklepowej witrynie i uważam iż mam prawo korzystać z niego tak jak bym chciał.

Traktowanie iPhone jako świętość jest też pewnego rodzaju machiną marketingową, słysząc na temat iPhone same pochlebne opinie, tłamsząc w zarodku krytykę zostają na jego temat tylko same superlatywy. Poprzez takie działania przybywa klientów, którzy nawet jeżeli zaczynają krytykować, są natychmiast atakowani, a niewygodne tematy - nierzadko zamykane. Nie mam na myśli tego forum - mówię o ogóle. Tak owe koło się zamyka. Następnie cały ten proces daje przyzwolenie Apple aby traktowała swego użytkownika jako betatestera przez cały czas używania swego urządzenia.

Jednak... to wciąż temat tabu.

Klient E-Mail z załącznikami i html był już przed iPhonem

W jakim aparacie?
Dzialal tak lekko i prosto?

Nie szukając daleko... to aplikacja ProfiMail.
Lonely Cat Games - ProfiMail

Oczywiście liczę się z tym, że pojawią się głosy takie jak:
- aplikacja jest płatna
- Mail w iPhone jest ładniejszy / szybszy / obsługiwany palcem... itd.

Jednak... aplikacja owa jest obecna na rynku od wielu lat, działała i działa z powodzeniem na systemach WM oraz Symbian. Owej aplikacji używam z powodzeniem m.in. na moim iPAQ z WM 2003 SE.

To prawda... Jednak, ważniejsze były dla mnie inne aspekty o których napisałem - czyli jakość grafik i jakość muzyki.

1. Fizyczna klawiatura. Fajnie, ale jak dla mnie bezzasadny jest pomysl, by umiescic ja w pionie. Najbardziej fizyczna klawiatura przydaje sie podczas pisania emaili, przegladania internetu itp. To jednak wygodniejsze w poziomie, a tu otrzymujemy od Palma klawiature dotykowa jak w iPhone.
2. Multitasking. Tu nie powiem, dopoki nie zobacze na zywo. Watpie jednak, by urzadzenia mobilne na tym etapie rozwoju technologicznego dawaly sobei z tym rade. To wymaga duzych ilosci RAM.
(...)
6. A to swietne. Ja nie znosze kabli, kabelkow, itp. Wespre wszystko, co zaoferuje maxymalna redukcje paletajacych sie po biurku ogonkow.

1. Bezzasadnym pomysłem było również ograniczenie klawiatury do pionu, dosłownie na lata w iPhone. Jednak, wystąpię w obronie klawiatury w Palm'ie jako wygodnej, wyczuwalnej i stosunkowo dużej. Jednak - przyznam, że takie rozwiązanie klawiatury automatycznie uniemożliwia używanie aplikacji umożliwiających pisanie testu w trybie landscape.
Jednak... kalwiatura w Sony CLIE też była pionowa... i nie było źle. A naprawdę miejsca było mnóstwo, gdzie można było umieścić nie tylko klawiaturę poziomo, a podejrzewam, że niewielka klawiatura muzyczna by się zmieściła. :lol:

Może to nawiązanie do innych modeli z pionowymi klawiaturami jak:

1. Palm Treo
Dołączona grafika

2. Palm Centro
Dołączona grafika

2. Multitasking działał z powodzeniem na komputerach Amiga - nawet na komputerach Amiga 500. Może urządzenia mobilne nie są w stanie oferować pełen, komfortowy multitasking, jednak w czasie kiedy iPhone nie miał funkcji edycyjnych + multitaskingu, nierzadko trzeba było korzystać ze standardowych kartek i długopisu - aby w taki sposób skopiować wymagane informacje.

6. Jeżeli redukcja kabelków ma sens - też za tym jestem, jednak - jeżeli to tylko slogan, który tak na prawdę nie sprawdzi się - wolę typową ładowarkę z kabelkiem, a na czasy kiedy telefony będą czytały nasze myśli jestem w stanie zaczekać.

#123 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:32

Nie mozna uzyc 16 gb jako pamieci masowej? Sorry, to jeden z bardziej bezsensownych argumentow. Pendrive kosztuje +- 200 PLN, iPhone 10 razy tyle

Owszem - i takich pendrive'ów mam kilkanaście. Ale skoro kupuję iPhone'a o takiej pojemności, to fajnie by było mieć możliwość wykorzystania tego chociażby jako pamięci masowej - podłączam, wrzucam, odłączam, wychodzę. Nie jest to super potrzebne, ale przyznasz - jest to ograniczenie, bo taka funkcja z powodzeniem mogłaby się pojawić. Baterię w procentach (co też skomentowałeś) również mam w d... - chodziło o przestawienie ilości funkcji, które Apple blokuje - nie "nie dodaje", a po prostu blokuje, by naciągnąć ludzi na nowszy model telefonu. Generalnie zgadzam się z całym Twoim postem i tak jak mówię - moim zamiarem było przedstawienie ilości blokad, a nie mojego ustosunkowania do nich. :) A stosunek mam podobny do Twojego.

#124 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:59

Chyba jednak sie przydalo, rozmowa zmienila swoj bieg. :)

Zmieniła, bo koleżanka vendisse nie bierze w niej dalej udziału ;)

Wydaje mi sie, ze wlasnie zaczelismy rozmawiac.

To dobrze, bo ja cały czas mam to samo stanowisko, widać, nie do końca jasno się wyraziłem

Co sie konkretnie stalo? Kazales TM robic backup na dysk z danymi? :)

Miałem dysk z kilkoma partycjami, w tym pustymi. Po wykryciu tego dysku przez TM spytał mnie czy nie chcę poświęcić którejś z partycji na kopie. Zgodziłem się i podałem mu którą (pustą). Napisał ładnie, że musi ją sobie sformatować. Nie widziałem przeszkód w sformatowaniu pustej partycji. TM jednak widział, bo posypał cały tablicę partycji dysku. Usunął z niego dosłownie wszystko. Jedyny objaw tego to zamontowanie z powrotem tylko 1 partycji dla TM o wartości 500GB. Moja mina - bezcenna :)

Mimo wszystko wolę czuć, że coś wciskam. To jest już kwestia indywidualna wydaje mi się :)

Niekoniecznie aż tak dużych. Nawet moja Nokia 6021 z Symbianem obsłuży jednocześnie uruchomione smsy, notatki, i przeglądarkę. A nie ma co jej porównywać do Palma czy iPhone'a. Widziałem to podczas prezentacji i wiadomo, że szału nie ma, ale działa to całkiem ok i przede wszystkim jest :)

3. Nie bardzo wiem, co masz na mysli.

jeżeli to się miało tyczyć notification bar to:

Dołączona grafika
Dolna połowa, każdego z komunikatu możesz się pozbyć po prostu zsuwając go z ekranu. Ale nie zmienia mi to focus'a pracy. Nie jest jeszcze idealne, bo jeśli dostajesz 100 spamu dziennie i nie masz dobrego filtru na poczcie, to szybko osiągniesz poziom Zen :) Na szczęście mam gmail, dla mnie to nie problem. A i tak zostanie to ulepszone.

4. Nie widzialem, czytalem jedynie narzekania, ze Palm nie informuje o statusie uruchomionej w tle aplikacji. Czyli jesli uzytkownik zapomnial, ze ja uruchomil, nie dowie sie, czy ona ciagle dziala, czy nie.

Nie to nie tak. O tym, że coś działa w tle informuje Cię card view:
Dołączona grafika
Jak widzisz, po lewej są kontakty, po prawej mail. To cała filozofia działania tego systemu. Jedynym zastrzeżeniem było to, że nie zawsze wiedziało się, czy wciśnięcie danej aplikacji powoduje reakcję systemu. Ale wydaje mi się, że wciśnięcie ikonki powinno zmienić jej kolor/przyciemnić/whatever. Więc nie wiem w czym ludzie widzieli problem. Trzeba by to zobaczyć osobiście niestety.

Niestety ładuje wolniej niż przez USB, a po drugie kosztuje 79$. Nie dałbym za to więcej niż 50zł :)

#125 robalcfg

robalcfg
  • 495 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:13

Dyskusja na temat wyższości jednego urządzenia nad drugim, z czego jednego z tych urządzeń, żadne z was nigdy nie tknęło...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych